Ministerstwo Zdrowia opublikowało odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące stosowania nowych przepisów dotyczących zdrowego żywienia w szkołach i przedszkolach. Wyjaśnia m.in., jakie pieczywo można podawać uczniom.
"Nie mogą być sprzedawane kanapki z „białych" kajzerek. W myśl rozporządzenia kanapki mogą być przygotowywane z pieczywa razowego lub pełnoziarnistego: żytniego, pszennego, mieszanego lub pieczywa bezglutenowego" - czytamy w komunikacie. Jedynie takie rodzaje pieczywa można również wykorzystywać do przygotowywania kanapek i tostów.
Resort zdrowia wymienia także napoje, jakie można sprzedawać na terenie placówek.
"Płyny dopuszczone do sprzedaży to: soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne, woda mineralna nisko i średniozmineralizowana, woda źródlana, woda stołowa, a także herbata, napary owocowe oraz kawa zbożowa." - precyzuje ministerstwo. Więcej>>
Bułki pod specjalnym nadzorem
W szkolnych sklepikach nie można sprzedawać białego pieczywa. Grozi za to kara nawet do 5000 zł - informuje resort zdrowia na swojej stronie internetowej.