I klasy - mięso chude w większych kawałkach, pochodzące ze wszystkich części tuszy, bez ścięgien, żył, tłuszczu i węzłów chłonnych;
II klasy - mięso chude, lekko przerośnięte tłuszczem, w drobniejszych kawałkach, ze wszystkich części tuszy, bez ścięgien, żył i węzłów chłonnych;
III klasy - drobne kawałki mięsa przerośnięte tłuszczem, bez ścięgien, grubszych żył, węzłów chłonnych i grubszych warstw miękkiego tłuszczu;
IV klasy - mięso żylaste bez tłuszczu i węzłów chłonnych.
I klasy - mięso chude w większych kawałkach ze sztuk młodych pełnomięsnych bez tłuszczu, żył, ścięgien i węzłów chłonnych;
II klasy - mięso lekko przerośnięte tłuszczem w drobniejszych kawałkach ze sztuk młodych pełnomięsnych oraz mięso z innych sztuk bez grubszych żył, ścięgien, przylegającego tłuszczu i węzłów chłonnych;
III klasy - mięso żylaste bez tłuszczu i grubszych ścięgien.
Normy zużycia surowca, materiałów pomocniczych i wydajności gotowego produktu.
WIEPRZOWINA KRAJANA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Zalewa (przygotowana z 10 kg skór wieprz. lub 20 kg nóżek) 20 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Opakowanie bezpośrednie - puszki o wymiarach: 119/99 mm i 63/99 mm.
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań 97-100%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 61%.
WIEPRZOWINA WE WŁASNYM SOSIE
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Opakowanie bezpośrednie - puszki o wymiarach: 63/99 mm i 119/99 mm.
Postać składników
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 98-100%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 56%.
GULASZ WOŁOWY PODSMAŻANY
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Zalewa (przygotowana z 10 kg kości) 15 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Opakowanie bezpośrednie - puszki o wymiarach 76/99 mm.
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 92-95%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 68%.
WOŁOWINA WE WŁASNYM SOSIE
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Uwaga - skórki wieprzowe można zastąpić w 50% mięsem z nóg wołowych lub wieprzowych, miękkimi ścięgnami wołowymi i uszami wieprzowymi bez chrząstek.
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Opakowanie bezpośrednie - puszki o wymiarach: 119/99 mm i 63/99 mm.
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 98-100%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 73%.
PASZTET LUKSUSOWY
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Uwaga - mięso cielęce może być zastąpione w połowie mięsem wołowym I kl. (bukat) i w połowie mięsem wieprzowym II kl.
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Opakowanie bezpośrednie - puszki o wymiarach: 26/99 mm.
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 90-95%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 44%.
PASZTET
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Opakowanie bezpośrednie - puszki o wymiarach: 119/99 mm i 63/99 mm.
Postać składników
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 90-100%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 56%.
SALCESON CZARNY
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Opakowanie bezpośrednie - puszki o wymiarach 63/99 mm.
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 85-90%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 51%.
BOCZEK WIEPRZOWY
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Opakowanie bezpośrednie - puszki o wymiarach 119/99 mm.
Postać składników
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 97-99%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 37%.
TŁUSZCZ WIEPRZOWY
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Opakowanie bezpośrednie - puszki o wymiarach 119/99 mm.
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 99-100%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 20%.
KARCZEK
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Opakowanie bezpośrednie - puszki o wymiarach 119/99 mm.
Postać surowca
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 92-95%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 58%.
SZYNKA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Opakowanie bezpośrednie - puszki kształtu mandolinowego, różnych wymiarów.
Postać surowca
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 97-99%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 69%.
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 60-65%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 33%.
SALAMI
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 65-70%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 37%.
KIEŁBASA KRAKOWSKA - SUCHA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: nie wyżej 70%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 31%.
KIEŁBASA POLSKA (SUROWA)
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 86-90%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 63%.
SERWELATKA MIĘKKA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 85-90%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 57%.
METKA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 92-96%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 64%.
KIEŁBASA ŻYWIECKA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 80-85%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 50%.
KIEŁBASA PIWNA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 78-82%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 44%.
KIEŁBASA JAŁOWCOWA - SUCHA PIECZONA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 68-72%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 45%.
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 78-82%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 61%.
KIEŁBASKI MYŚLIWSKIE PIECZONE - SUCHE
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 65-70%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 44%.
KIEŁBASA PODLASKA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 80-85%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 60%.
KIEŁBASA LITEWSKA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 80-85%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 62%.
KIEŁBASA ZWYCZAJNA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 103-107%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 65%.
KIEŁBASA KARCZEWSKA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 102-108%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 65%.
KIEŁBASA KRAKOWSKA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 96-100%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 68%.
KIEŁBASA LISIECKA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 96-100%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 67%.
KIEŁBASA CYTRYNOWA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 94-98%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 67%.
KIEŁBASA SERDElOWA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Przeciętna 112%.
Granice dopuszczalnych wahań: 108-116%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 70%.
SERDELKI
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 102-107%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 64%.
MORTADELA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 115-125%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 75%.
PARÓWKI
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 110-115%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 72%.
KIEŁBASA HERBACIANA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 98-102%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 68%.
KIEŁBASA BIAŁA SUROWA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 103-108%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 66%.
KIEŁBASA KRWISTA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100%
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 88-93%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 60%.
KIEŁBASKI KRWISTE
KISZKA PASZTETOWA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy, materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 93-100%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 46%.
KISZKA PASZTETOWA (z manną)
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 100-108%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 44%.
KISZKA WĄTROBIANA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka lub żołądek wieprzowy
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 94-100%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 57%.
KISZKA PODGARDLANA - bułczana
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka lub żołądek wieprzowy
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 94-100%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 50%.
KISZKA KASZANA - gryczana
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka lub żołądek wieprzowy
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 130-140%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 70%.
KISZKA KASZANA - jęczmienna
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka lub żołądek wieprzowy
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 125-135%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 69%.
SALCESON WŁOSKI
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
lub cebula 1,00 kg
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 90-100%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 73%.
SALCESON CZARNY
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka lub żołądek wieprzowy
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 85-92%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 56%.
SALCESON OZORKoWy
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
lub cebula 1,00 kg
Osłonka lub żołądek wieprzowy
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 77-83%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 51%.
SALCESON BrUNSZWICKI
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka lub żołądek wieprzowy
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 75-85%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 62%.
ROLADA OZORKOWA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 83-87%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 57%.
SZYNKA WĘDZONA Z KOŚCIĄ (WESTFALSKA)
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 74-79%.
Zawartość wody w gotowym produkcie (w mięsie) do 53%.
SZYNKA WĘDZONA Z KOŚCIĄ - TYLNA (ŚWIĄTECZNA)
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 88-92%.
Zawartość wody w gotowym produkcie (w mięsie) do 60%.
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 88-92%.
Zawartość wody w gotowym produkcie (w mięsie) do 60%.
SZYNKA WĘDZONA PRZEDNIA BEZ KOŚCI SUROWA, SZNUROWANA (ŚWIĄTECZNA)
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 88-92%.
Zawartość wody w gotowym produkcie (w mięsie) do 60%.
POLĘDWICA WĘDZONA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Osłonka
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 88-92%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 66%.
BALERON SUROWY - WĘDZONY
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Osłonka
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 88-92%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 60%.
KARCZEK WĘDZONY
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 86-90%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 58%.
BOCZEK WĘDZONY BEZ KOŚCI
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 88-92%.
SŁONINA WĘDZONA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 90-95%.
GOLONKA WIEPRZOWA WĘDZONA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 86-90%.
Zawartość wody w gotowym produkcie (w mięsie) do 58%.
ŻEBERKA WĘDZONE
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 85-90%.
BEKON WĘDZONY - DZIELONY
Surowiec - bekon peklowany (bez boczku) 100 kg
Postać mięsa - bekon dzielony na części i wędzony.
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 88-92%.
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 80-85%.
Zawartość wody w gotowym produkcie (w mięsie) do 56%.
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 80-85%.
Zawartość wody w gotowym produkcie (w mięsie) do 56%.
BALERON GOTOWANY
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 82-86%.
Osłonka
Zawartość wody w gotowym produkcie do 56%.
BOCZEK GOTOWANY
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 80-85%.
KIEŁBASA POPULARNA
Surowiec (ilość i charakterystyka):
| 1) | wołowina III kl. | 25 kg | ||
| 2) | wieprzowina III kl. | 60 kg | ||
| 3) | mięsa różne | 5 kg | ||
| 4) | skórki wieprzowe | 10 kg | ||
| razem | 100 kg | |||
Przyprawy i materiały pomocnicze:
przyprawy:
| 1) | sól kuchenna | 2 | 30 kg | |
| 2) | saletra | 0 | 06 kg | |
| 3) | pieprz lub pieprz ziołowy (namiastka pieprzu) podwójnej wagi | 0 | 05 kg | |
| 4) | gorczyca | 0 | 05 kg | |
| 5) | majeranek | 0 | 02 kg | |
| 6) | czosnek | 0 | 10 kg |
osłonka: jelito sztuczne Nr 8.
Postać składników:
Wydajność:
Zawartość wody w gotowym produkcie: 70%.
KIEŁBASA SERBSKA - PIECZONA
Surowiec (ilość i charakterystyka):
| 1) | słonina świeża | 75 kg | ||
| 2) | mięso wieprzowe IV kl. | 25 kg | ||
| razem | 100 kg | |||
Przyprawy i materiały pomocnicze:
przyprawy:
| 1)|sól|2|50 kg | ||||
| 2)|saletra|0|05 kg | ||||
| 3)|papryka|0|20 kg | ||||
| 4)|pieprz|0|02 kg lub pieprz ziołowy (namiastka pieprzu) podwójnej wagi | ||||
| 5)|czosnek|0|10 kg |
osłonka: jelita wołowe środkowe.
Postać mięsa i tłuszczu:
Wydajność:
Zawartość wody w gotowym produkcie: do 30%.
KIEŁBASA SŁONINOWA - PIECZONA
Surowiec (ilość i charakterystyka):
| 1) | słonina świeża | 75 kg | ||
| 2) | wołowina III kl. (bukat) | 25 kg | ||
| razem | 100 kg | |||
Przyprawy i materiały pomocnicze:
przyprawy:
| 1) | sól | 2 | 40 kg | |
| 2) | saletra | 0 | 05 kg | |
| 3) | papryka | 0 | 15 kg | |
| 4) | pieprz lub pieprz ziołowy (namiastka pieprzu) podwójnej wagi | 0 | 02 kg | |
| 5) | czosnek | 0 | 07 kg |
osłonka: jelita wołowe cienkie.
Postać mięsa i tłuszczu:
Wydajność:
Zawartość wody w gotowym produkcie: do 33%.
KIEŁBASA PARÓWKOWA
Surowiec (ilość i charakterystyka):
| 1) | mięso wieprzowe IV kl. | 60 kg | ||
| 2) | podgardla skorowane | 40 kg | ||
| razem | 100 kg | |||
Przyprawy i materiały pomocnicze:
przyprawy:
| 1) | sól kuchenna | 2 | 00 kg | |
| 2) | saletra | 0 | 10 kg | |
| 3) | pieprz lub pieprz ziołowy (namiastka pieprzu) podwójnej wagi | 0 | 05 kg | |
| 4) | papryka słodka | 0 | 03 kg | |
| 5) | gałka muszk. | 0 | 02 kg | |
| 6) | czosnek | 0 | 05 kg |
osůonka: jelita wieprzowe cienkie ¨ 28-30 mm, odkrćcane w kieůbaski důugoúci 12 do15 cm.
Postać mięsa i tłuszczu:
Wydajność:
Zawartość wody w gotowym produkcie: do 56%.
BOCZEK LITEWSKI
Surowiec (ilość i charakterystyka):
| Boczek solony na sucho | 100 kg |
Postać mięsa i tłuszczu:
Wydajność:
BOCZEK WĘDZONY (w puszkach - pasteryzowany).
Surowiec (ilość i charakterystyka):
| boczek peklowany (bez żeberek) | 100 kg |
Przyprawy i materiały pomocnicze:
przyprawy:
| 1) | ziele angielskie | 0 | 02 kg | |
| 2) | listki bobkowe | 0 | 005 kg | |
| 3) | żelatyna | 0 | 40 kg |
opakowanie bezpośrednie: puszki mandolinowe duże.
Postać mięsa i tłuszczu:
Czas pasteryzacji taki sam jak przy tabeli szynek +0,5 godz.
Temperatura: 60 minut na 98°C do 100°C, reszta na 82°C.
Studzenie: 0,5 godz. w bieżącej wodzie, następnie ca 12 godz. chłodzenie powietrzne, potem w chłodni minimum 12 godz.
Wydajność gotowego produktu:
GOLONKA WIEPRZOWA W GALARECIE (konserwa sterylizowana)
Surowiec (ilość i charakterystyka):
| golonka peklowana z kością | 100 kg |
Przyprawy i materiały pomocnicze:
przyprawy:
| 1) | gorczyca | 0 | 05 kg | |
| 2) | listki bobkowe | 0 | 002 kg | |
| 3) | maggi | 0 | 50 kg | |
| 4) | żelatyna | 0 | 50 kg |
opakowanie bezpośrednie: puszki 99/119 mm i 99/63 mm.
Postać mięsa i tłuszczu:
Wydajność:
Zawartość wody - 60%.
PAPBYKACZ CIELĘCY - (konserwa sterylizowana)
Surowiec (ilość i charakterystyka):
| 1) | cielęcina bez kości | 95 kg | ||
| 2) | smalec | 5 kg | ||
| razem | 100 kg | |||
Przyprawy i materiały pomocnicze:
przyprawy:
| 1) | sól | 1 | 20 kg | |
| 2) | papryka | 0 | 15 kg | |
| 3) | pieprz | 0 | 05 kg | |
| 4) | gałka muszk. | 0 | 06 kg | |
| 5) | żelatyna | 0 | 50 kg | |
| 6) | cukier (karmel) | 0 | 20 kg |
opakowanie bezpośrednie: puszki 99/63 mm.
Postać mięsa i tłuszczu:
Wydajność:
Zawartość wody w gotowym produkcie: 65%.
PIECZEŃ WIEPRZOWA - (konserwa sterylizowana)
Surowiec (ilość i charakterystyka):
| 1) | wieprzowina bez kości (mięso z łopatek, karczku i polędwiczki) | 96 kg | ||
| 2) | smalec | 4 kg | ||
| razem | 100 kg | |||
Przyprawy i materiały pomocnicze:
przyprawy:
| 1) | sól | 1 | 30 kg | |
| 2) | pieprz | 0 | 05 kg | |
| 3) | kminek | 0 | 05 kg | |
| 4) | cebula (obrana) | 1 | 50 kg | |
| 5) | maggi | 0 | 20 kg | |
| 6) | gałka muszk. | 0 | 01 kg | |
| 7) | żelatyna | 0 | 70 kg |
opakowanie bezpośrednie: puszki 99/119 mm i 99/63 mm, pojemność puszki 850 g i 425 g netto.
Postać mięsa i tłuszczu:
Wydajność:
Uwaga: Zamiast żelatyny można stosować mocny rosół, wygotowany z nóg wieprzowych lub skórek wieprzowych.
CYNADERKI PrUŻONE - (konserwa sterylizowana)
Surowiec (ilość i charakterystyka):
| 1) | nerki wieprzowe | 95 kg | ||
| 2) | smalec | 5 kg | ||
| razem | 100 kg | |||
Przyprawy i materiały pomocnicze:
przyprawy:
| 1) | sól kuchenna | 1 | 30 kg | |
| 2) | majeranek | 0 | 02 kg | |
| 3) | pieprz | 0 | 06 kg | |
| 4) | liście bobkowe | 0 | 001 kg | |
| 5) | cebula | 1 | 50 kg | |
| 6) | maggi | 0 | 15 kg | |
| 7) | żelatyna w listkach lub mielona | 0 | 40 kg | |
| 8) | cukier (karmel) | 0 | 20 kg |
opakowanie bezpośrednie: puszki 99/63 mm, pojemność netto 430 g.
Postać mięsa i tłuszczu:
Wydajność:
Uwaga: Zamiast żelatyny można stosować mocny rosół z nóg wieprzowych.
MÓŻDŻEK - (konserwa sterylizowana)
Surowiec (ilość i charakterystyka):
| 1) | móżdżek wieprzowy | 93 kg | ||
| 2) | smalec | 5 kg | ||
| 3) | boczek wędzony | 2 kg | ||
| razem | 100 kg | |||
Przyprawy i materiały pomocnicze:
przyprawy:
| 1) | sól kuchenna | 1 | 00 kg | |
| 2) | pieprz | 0 | 10 kg | |
| 3) | cebula | 6 | 00 kg |
opakowanie bezpośrednie: puszki 99/50 mm i 99/26 mm, pojemność netto 320 g i 150 g.
Postać mięsa i tłuszczu oraz proces technologiczny:
Wydajność:
SCHAB WĘDZONY W GALARECIE
Surowiec (ilość i charakterystyka):
| schab do puszkowania surowy, bez kości grzbietowej tylko z żeberkiem | 100 kg |
Przyprawy i materiały pomocnicze:
przyprawy:
| 1) | maggi | 0 | 10 kg | |
| 2) | ziele angielskie | 0 | 015 kg | |
| 3) | żelatyna | 0 | 80 kg | |
| 4) | sól | 3 | 00 kg | |
| 5) | saletra | 0 | 10 kg |
opakowanie bezpośrednie: puszki 99/119 mm, pojemność 860 g netto.
Postać mięsa i tłuszczu oraz proces technologiczny:
Wydajność:
Przygotowanie schabu do puszkowania:
| 1) | schab do puszkowania | 79% | ||
| 2) | wieprzowina I kl. | 6% | ||
| 3) | tłuszcz | 2% | ||
| 4) | kości I | 13% | ||
| razem | 100% | |||
Uwagi: Zamiast żelatyny można stosować bardzo mocną zalewę z nóg lub skór wieprzowych; podaną ilość soli i saletry stosuje się do peklowania.
NOGI WOŁOWE W GALARECIE
Surowiec (ilość i charakterystyka):
| nogi wołowe (oczyszczone z sierści) | 100 kg |
Przyprawy i materiały pomocnicze:
przyprawy:
| 1) | sól | 1 | 50 kg | |
| 2) | pieprz lub pieprz ziołowy (namiastka pieprzu) podwójnej wagi | 0 | 07 kg | |
| 3) | ziele angielskie | 0 | 02 kg | |
| 4) | listki bobkowe | 0 | 004 kg | |
| 5) | czosnek | 0 | 05 kg | |
| 6) | marchew | 3 | 00 kg | |
| 7) | pietruszka | 2 | 00 kg | |
| 8) | cebula | 2 | 00 kg |
osůonka: jelito sztuczne pergaminowe biaůe ¨ 6 cm.
Postać mięsa i tłuszczu:
Wydajność:
Zawartość wody w gotowym produkcie: do 81%.
PARÓWKI SOCZYSTE - (konserwa sterylizowana)
Surowiec (ilość i charakterystyka):
| 1) | wieprzowina IV kl. | 40 kg | ||
| 2) | wołowina III kl. | 30 kg | ||
| 3) | tłuszcz | 30 kg | ||
| razem | 100 kg | |||
Przyprawy i materiały pomocnicze:
przyprawy:
| 1) | sól | 1 | 40 kg | |
| 2) | saletra | 0 | 10 kg | |
| 3) | cukier | 0 | 10 kg | |
| 4) | pieprz | 0 | 10 kg | |
| 5) | papryka | 0 | 05 kg | |
| 6) | gałka muszk. | 0 | 03 kg |
osłonka: jelita baranie.
Postać mięsa i tłuszczu oraz proces technologiczny:
Wydajność:
Puszkowanie:
FLAKI WOŁOWE W ROSOLE - (konserwa sterylizowana)
Surowiec (ilość i charakterystyka):
| 1) | żołądki wołowe (oczyszczone) | 93 kg | ||
| 2) | skórki wieprz. | 6 kg | ||
| 3) | smalec | 1 kg | ||
| razem | 100 kg | |||
Przyprawy i materiały pomocnicze:
przyprawy:
| 1) | pieprz | 0 | 10 kg | |
| 2) | papryka | 0 | 05 kg | |
| 3) | imbir | 0 | 05 kg | |
| 4) | majeranek (tarty) | 0 | 01 kg | |
| 5) | maggi | 0 | 10 kg | |
| 6) | pietruszka | 1 | 00 kg | |
| 7) | seler | 1 | 00 kg | |
| 8) | marchew | 1 | 00 kg | |
| 9) | sól kuchenna | 1 | 20 kg |
opakowanie bezpośrednie: puszki 99/119 mm i 99/63 mm,
Postać mięsa i tłuszczu:
Wydajność:
Zawartość wody w gotowym produkcie: 75%.
RAGU BARANIE - (konserwa sterylizowana)
Surowiec (ilość i charakterystyka):
| 1) | baranina bez kości | 95 kg | ||
| 2) | smalec | 5 kg | ||
| razem | 100 kg | |||
Przyprawy oraz materiały pomocnicze:
przyprawy:
| 1) | sól kuchenna | 1 | 20 kg | |
| 2) | pieprz | 0 | 10 kg | |
| 3) | majeranek | 0 | 03 kg | |
| 4) | czosnek | 0 | 03 kg | |
| 5) | cebula | 2 | 00 kg | |
| 6) | marchew czerw. | 7 | 00 kg | |
| 7) | pietruszka i seler | 3 | 00 kg | |
| 8) | ziemniaki | 15 | 00 kg | |
| 9) | cukier (karmel) | 0 | 20 kg |
opakowanie bezpośrednie: puszki 99/63 mm, pojemność 430 g netto.
Postać mięsa i tłuszczu:
Wydajność gotowego produktu:
SŁONINA PAPRYKOWANA
Surowiec (ilość i charakterystyka):
| słonina solona | 100 kg |
Przyprawa i materiał pomocniczy:
| papryka | 1 | 2 kg |
Postać tłuszczu i mięsa oraz proces technologiczny:
Wydajność:
-zmieniony przez § 1 zarządzenia z dnia 28 grudnia 1950 r. (M.P.51.A-6.81) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 29 stycznia 1951 r.
- zmieniony przez § 1 zarządzenia z dnia 10 kwietnia 1951 r. (M.P.51.A-37.453) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 7 maja 1951 r.
Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
Grażyna J. Leśniak 10.12.2025Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.
Monika Pogroszewska 10.12.2025Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
Grażyna J. Leśniak 05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
Grażyna J. Leśniak 05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
Grażyna J. Leśniak 04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
Krzysztof Koślicki 02.12.2025| Identyfikator: | M.P.1950.A-43.500 |
| Rodzaj: | Zarządzenie |
| Tytuł: | Ustalenie rodzajów i gatunków oraz określenie składników wędlin, wyrobów wędliniarskich i konserw mięsnych. |
| Data aktu: | 07/04/1950 |
| Data ogłoszenia: | 22/04/1950 |
| Data wejścia w życie: | 22/04/1950 |








