uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 1 , w szczególności jego art. 12 ust. 1,
(1) Rozporządzenie (UE) 2015/2283 stanowi, że nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu nowej żywności.
(2) Na podstawie art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2017/2470 2 ustanowiono unijny wykaz nowej żywności.
(3) W dniu 12 grudnia 2019 r. przedsiębiorstwo MycoTechnology, Inc. ("wnioskodawca") przedłożyło Komisji, zgodnie z art. 10 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283, wniosek o wprowadzenie na rynek w Unii białka grochu i białka ryżowego fermentowanych przy użyciu grzybni Lentinula edodes (grzyba shiitake) jako nowej żywności. Wnioskodawca wystąpił z wnioskiem o stosowanie sfermentowanego białka grochu i białka ryżowego w wyrobach piekarniczych, chlebach, bułkach, grzankach, pizzy, śniadaniowych przetworach zbożowych, batonach zbożowych, napojach na bazie owoców i warzyw, gotowych do mieszania napojach w proszku, kakaowych i czekoladowych wyrobach cukierniczych, analogach przetworów mlecznych i bezmlecznych środkach spożywczych zastępujących posiłek, do kontroli masy ciała, sfermentowanych produktach na bazie mleka, produktach na bazie makaronu, surowych wyrobach mięsnych i produktach mięsnych, zupach (gotowych do spożycia) oraz koncentratach zup lub zupach w proszku, sałatkach, analogach mięsa, napojach na bazie mleka oraz środkach spożywczych zastępujących jeden posiłek, do kontroli masy ciała przeznaczonych dla ogółu społeczeństwa.
(4) W dniu 12 grudnia 2019 r. wnioskodawca zwrócił się również do Komisji z wnioskiem o ochronę zastrzeżonych badań i danych naukowych przedłożonych na poparcie wniosku, a mianowicie szczegółowego opisu procesu produkcji 3 i analiz składu nowej żywności 4 .
(5) W dniu 22 kwietnia 2020 r. Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") o przeprowadzenie oceny białka grochu i białka ryżowego fermentowanych przy użyciu grzybni Lentinula edodes jako nowej żywności.
(6) W dniu 28 lutego 2022 r. Urząd przyjął opinię naukową dotyczącą "Bezpieczeństwa białka grochu i białka ryżowego fermentowanych przy użyciu grzybni Lentinula edodes (grzyba shiitake) jako nowej żywności na podstawie rozporządzenia (UE) 2015/2283" 5 , zgodnie z art. 11 rozporządzenia (UE) 2015/2283.
(7) W swojej opinii naukowej Urząd stwierdził, że białko grochu i białko ryżowe fermentowane przy użyciu grzybni Lentinula edodes są bezpieczne w proponowanych warunkach stosowania. W związku z tym opinia naukowa daje wystarczające podstawy do stwierdzenia, że sfermentowane białko grochu i białko ryżowe stosowane w wyrobach piekarniczych, chlebach, bułkach, grzankach, pizzy, śniadaniowych przetworach zbożowych, batonach zbożowych, napojach na bazie owoców i warzyw, gotowych do mieszania napojach w proszku, kakaowych i czekoladowych wyrobach cukierniczych, analogach przetworów mlecznych i bezmlecznych środkach spożywczych zastępujących posiłek, do kontroli masy ciała, sfermentowanych produktach na bazie mleka, produktach na bazie makaronu, surowych wyrobach mięsnych i produktach mięsnych, zupach (gotowych do spożycia) oraz koncentratach zup lub zupach w proszku, sałatkach, analogach mięsa, napojach na bazie mleka oraz środkach spożywczych zastępujących jeden posiłek, do kontroli masy ciała przeznaczonych dla ogółu społeczeństwa spełniają warunki wprowadzenia na rynek zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283.
(8) W swojej opinii naukowej Urząd zauważył również, że jego wnioski dotyczące bezpieczeństwa nowej żywności opierają się na badaniach i danych naukowych pochodzących ze szczegółowego opisu procesu produkcji i analiz składu nowej żywności zawartych w dokumentacji wnioskodawcy, bez których nie mógłby on ocenić nowej żywności i wyciągnąć wniosków.
(9) Komisja zwróciła się do wnioskodawcy o dalsze wyjaśnienie uzasadnienia jego wniosku o ochronę zastrzeżonych danych w odniesieniu do tych badań i danych naukowych oraz o wyjaśnienie jego wniosku o wyłączne prawo powoływania się na nie, zgodnie z art. 26 ust. 2 lit. b) rozporządzenia (UE) 2015/2283.
(10) Wnioskodawca oświadczył, że w momencie składania wniosku posiadał zastrzeżone i wyłączne prawo do powoływania się na badania i dane naukowe dotyczące szczegółowego opisu procesu produkcji i analiz składu nowej żywności oraz że osoby trzecie nie mogą zgodnie z prawem uzyskać dostępu do tych danych, wykorzystywać ich ani odwoływać się do nich.
(11) Komisja oceniła wszystkie informacje dostarczone przez wnioskodawcę i uznała, że należycie uzasadniają one spełnienie wymogów określonych w art. 26 ust. 2 rozporządzenia (UE) 2015/2283. W związku z tym badania i dane naukowe dotyczące szczegółowego opisu procesu produkcji i analiz składu nowej żywności powinny być chronione zgodnie z art. 27 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283. Co za tym idzie, jedynie wnioskodawca powinien być upoważniony do wprowadzania na rynek Unii białka grochu i białka ryżowego fermentowanych przy użyciu grzybni Lentinula edodes w okresie pięciu lat od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.
(12) Ograniczenie zezwolenia dotyczącego nowej żywności oraz powoływania się na badania i dane naukowe zawarte w dokumentacji wnioskodawcy wyłącznie do użytku wnioskodawcy nie uniemożliwia jednak kolejnym wnioskodawcom ubiegania się o zezwolenie na wprowadzenie na rynek tej samej nowej żywności, pod warunkiem że ich wnioski będą się opierać na uzyskanych zgodnie z prawem informacjach potwierdzających na potrzeby takiego zezwolenia.
(13) Włączenie białka grochu i białka ryżowego fermentowanych przy użyciu grzybni Lentinula edodes jako nowej żywności do unijnego wykazu nowej żywności powinno zawierać informacje, o których mowa w art. 9 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2015/2283.
(14) Białko grochu i białko ryżowe fermentowane przy użyciu grzybni Lentinula edodes należy włączyć do unijnego wykazu nowej żywności określonego w rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2017/2470. Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470.
(15) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli dnia 3 stycznia 2023 r.
Osoba ubiegająca się o pracę będzie musiała otrzymać informację o wysokości wynagrodzenia, ale także innych świadczeniach związanych z pracą - zarówno tych pieniężnych, jak i niepieniężnych. Ogłoszenie o naborze i nazwy stanowisk mają być neutralne pod względem płci, a sam proces rekrutacyjny - przebiegać w sposób niedyskryminujący - zdecydował w piątek Sejm uchwalając nowelizację Kodeksu pracy. Teraz ustawa trafi do Senatu.
09.05.2025Prezydent Andrzej Duda zawetował we wtorek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Uchwalona przez Parlament zmiana, która miała wejść w życie 1 stycznia 2026 roku, miała kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie miało skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców.
06.05.2025Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2025 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie dotyczy nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.
06.05.2025W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.L.2023.2.16 |
Rodzaj: | Rozporządzenie |
Tytuł: | Rozporządzenie wykonawcze 2023/6 zezwalające na wprowadzenie na rynek białka grochu i białka ryżowego fermentowanych przy użyciu grzybni Lentinula edodes (grzyba shiitake) jako nowej żywności oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 |
Data aktu: | 03/01/2023 |
Data ogłoszenia: | 04/01/2023 |
Data wejścia w życie: | 24/01/2023 |