PARLAMENT EUROPEJSKI I RADA UNII EUROPEJSKIEJ,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, w szczególności jego art. 114,
uwzględniając wniosek Komisji Europejskiej,
po przekazaniu projektu aktu ustawodawczego parlamentom narodowym,
uwzględniając opinię Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego 1 ,
stanowiąc zgodnie ze zwykłą procedurą ustawodawczą 2 ,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W ramach programu sprawności i wydajności regulacyjnej (REFIT) Komisja w sposób zobowiązujący opowiedziała się za prostymi, jasnymi, stabilnymi i przewidywalnymi ramami regulacyjnymi dla przedsiębiorstw, pracowników i obywateli.
(2) Dyrektywa Rady 93/5/EWG 3 ma na celu zapewnienie sprawnego funkcjonowania Komitetu Naukowego ds. Żywności poprzez promowanie wsparcia naukowego dla tego komitetu ze strony państw członkowskich oraz poprzez organizację współpracy z odpowiednimi organami krajowymi w zakresie kwestii naukowych dotyczących bezpieczeństwa żywności.
(3) Zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady 4 zadania Komitetu Naukowego ds. Żywności, o których mowa w dyrektywie 93/5/EWG, zostały przekazane Europejskiemu Urzędowi ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i są one obecnie przewidziane w rozporządzeniu (WE) nr 178/2002.
(4) Decyzja Komisji 97/579/WE 5 , która ustanawia Komitet Naukowy ds. Żywności, została uchylona decyzją Komisji 2004/210/WE 6 .
(5) Zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 178/2002 EFSA stała się ponadto właściwym organem w zakresie promowania współpracy naukowej z państwami członkowskimi oraz odpowiednimi organami krajowymi działającymi w dziedzinach objętych zakresem misji EFSA. W szczególności w art. 22 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 przewidziano, że EFSA ma ściśle współpracować z właściwymi organami w państwach członkowskich i że państwa członkowskie mają współpracować z EFSA, aby zapewnić wykonanie powierzonej jej misji.
(6) Dyrektywa 93/5/EWG stała się zatem nieaktualna i powinna zostać uchylona,
PRZYJMUJĄ NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
1 Dz.U. C 451 z 16.12.2014, s. 157.
2 Stanowisko Parlamentu Europejskiego z dnia 16 grudnia 2014 r. (dotychczas nieopublikowane w Dzienniku Urzędowym) oraz decyzja Rady z dnia 27 stycznia 2015 r.
3 Dyrektywa Rady 93/5/EWG z dnia 25 lutego 1993 r. w sprawie pomocy Komisji i współpracy państw członkowskich w naukowym badaniu zagadnień dotyczących żywności (Dz.U. L 52 z 4.3.1993, s. 18).
4 Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1)
5 Decyzja Komisji 97/579/WE z dnia 23 lipca 1997 r. ustanawiająca komitety naukowe w dziedzinie zdrowia konsumentów i bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 237 z 28.8.1997, s. 18).
6 Decyzja Komisji 2004/210/WE z dnia 3 marca 2004 r. w sprawie utworzenia komitetów naukowych w dziedzinie bezpieczeństwa konsumentów, zdrowia publicznego i środowiska (Dz.U. L 66 z 4.3.2004, s. 45).