Rozporządzenie 1906/90 w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do drobiu

ROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 1906/90
z dnia 26 czerwca 1990 r.
w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego 1

RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2777/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mięsa drobiowego(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1235/89(2), w szczególności jego art. 2 ust. 2,

uwzględniając wniosek Komisji,

a także mając na uwadze, co następuje:

rozporządzenie (EWG) nr 2777/75 przewiduje określenie norm handlowych, które w szczególności mogą odnosić się do klasyfikacji według jakości i masy, do pakowania, przechowywania, transportu, prezentacji i znakowania określonych rodzajów mięsa drobiowego;

normy te mogą przyczynić się do poprawy jakości mięsa drobiowego i w konsekwencji ułatwić sprzedaż tego mięsa; dlatego w interesie producentów, przedsiębiorców i konsumentów leży stosowanie norm handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego przeznaczonego do spożycia przez ludzi;

dlatego normy tego rodzaju muszą mieć zastosowanie w odniesieniu do wszystkich rodzajów omawianego mięsa drobiowego na terenie Wspólnoty, na różnych etapach handlu; jednakże okazuje się również konieczne podzielenie całości mięsa drobiowego na dwie kategorie w zależności od budowy i wyglądu; niemniej uzasadnione wydaje się wyłączenie z zakresu stosowania tym norm drobnej sprzedaży lokalnej oraz czynności rozbioru i odkostniania wykonywanych w miejscu sprzedaży zgodnie z art. 3 ust. 5 i 7 dyrektywy Rady 71/118/EWG z dnia 15 lutego 1971 r. dotyczącej problemów sanitarnych wpływających na handel świeżym mięsem drobiowym(3), ostatnio zmienionej dyrektywą 88/657/EWG(4), jak również dostaw do przemysłu spożywczego;

etykietowanie mięsa drobiowego podlega zasadom ogólnym ustalonym w dyrektywie Rady 79/112/EWG z dnia 18 grudnia 1978 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do etykietowania, prezentacji i reklamowania środków spożywczych przeznaczonych na sprzedaż końcowemu konsumentowi(5), ostatnio zmienionej dyrektywą 89/395/EWG(6); biorąc pod uwagę rodzaj omawianych produktów i w celu zapewnienia pełniejszej informacji dla konsumenta oraz ułatwienia obrotu należy ustanowić niektóre dodatkowe wymagania zgodnie z art. 4 ust. 2 dyrektywy 79/112/EWG oraz w szczególności mięso drobiowe powinno być klasyfikowane w dwóch klasach budowy oraz powinny być określone warunki, na których mięso ma być oferowane do sprzedaży; z tych samych powodów pożądane jest także, aby szczegółowe dane dotyczące stosowanej metody schładzania i rodzaju hodowli drobiu były wykorzystywane jedynie zgodnie ze wspólnotowymi regułami, które mają być ustalone;

z mikrobiologicznego punktu widzenia świeże mięso drobiowe należy uważać za łatwo psujący się środek spożywczy; konieczne jest zatem w przypadku takiego mięsa zastąpienie daty minimalnej trwałości wyrażeniem "spożyć do" zgodnie z art. 9a ust. 1 dyrektywy 79/112/EWG; 2

w interesie producenta, jak i konsumenta istotne jest, aby mięso drobiowe przywożone z państw trzecich odpowiadało normom wspólnotowym; niemniej jednak za uzasadnione uznaje się wyłączenie z zakresu stosowania niniejszego rozporządzenia mięsa drobiowego przeznaczonego na wywóz ze Wspólnoty;

konieczne jest ustanowienie bardziej szczegółowych zasad dotyczących wykonania niniejszego rozporządzenia; głównie techniczny charakter wymienionych problemów i ewentualna potrzeba częstych zmian powodują, że bardziej odpowiednia jest procedura przewidziana w art. 17 rozporządzenia (EWG) nr 2777/75; z tych samych powodów niezbędne wydaje się przyjęcie zgodnie z tą samą procedurą środków wymaganych w celu zapewnienia jednolitego stosowania niniejszego rozporządzenia;

właściwe jest określenie procentowego udziału technologicznie nieuniknionej absorpcji wody, którego nie można przekroczyć podczas przygotowywania świeżych, mrożonych i głęboko mrożonych tusz; konieczne jest zatem ustalenie jednolitych metod kontroli przestrzegania tego przepisu; techniczny charakter wymienionych zasad powoduje konieczność ich ustalenia zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 17 rozporządzenia (EWG) nr 2777/75; dlatego należy uchylić rozporządzenie (EWG) nr 2967/76 z dnia 23 listopada 1976 r. ustanawiające wspólne normy zawartości wody w świeżych, mrożonych i głęboko mrożonych kurczakach, kurach i kogutach(7), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 3204/83(8);

każde Państwo Członkowskie ma obowiązek wyznaczenia właściwych władz odpowiedzialnych za zapewnienie przestrzegania przepisów niniejszego rozporządzenia; procedura tego nadzoru musi być jednolita we wszystkich Państwach Członkowskich;

każde Państwo Członkowskie ma także obowiązek ustalenia kar stosowanych w przypadku naruszeń przepisów niniejszego rozporządzenia,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1
1.
Niniejsze rozporządzenie ustanawia wspólnotowe normy handlowe w odniesieniu do niektórych rodzajów i prezentacji mięsa drobiowego następujących gatunków, określonych w art. 1 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2777/75:

Gallus domesticus,

– kaczek,

– gęsi,

– indyków,

– perliczek.

Takie mięso drobiowe nie może być wprowadzone do obrotu we Wspólnocie w ramach działalności gospodarczej lub handlu, o ile nie odpowiada przepisom niniejszego rozporządzenia.

2.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się jedynie do tusz drobiowych, części tusz oraz podrobów, włączając foie gras, których wykaz przyjmuje się zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 17 rozporządzenia (EWG) 2777/75.
3. 3
Niniejszego rozporządzenia nie stosuje się w odniesieniu do:

a) mięsa drobiowego przeznaczonego na wywóz ze Wspólnoty,

b) drobiu patroszonego z opóźnieniem, o którym mowa w rozporządzeniu (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego(9).

3a. 4
Państwa członkowskie mogą odstąpić od wymogów niniejszego rozporządzenia w przypadkach bezpośrednich dostaw małych ilości mięsa drobiowego, o których mowa w art. 1 ust. 3 lit. d) rozporządzenia (WE) nr 853/2004, dokonywanych przez producenta, którego roczna produkcja wynosi poniżej 10 000 sztuk drobiu.
4.
Niniejsze rozporządzenie nie narusza żadnych przepisów dotyczących kwestii weterynaryjnych i sanitarnych oraz środków spożywczych, ustanowionych w celu zapewnienia norm sanitarnych i zdrowotnych produktów lub w celu ochrony zdrowia publicznego lub zdrowia zwierząt.
Artykuł  2

Do celów niniejszego rozporządzenia:

1) 5 "mięso drobiowe" oznacza: mięso drobiowe nadające się do spożycia przez ludzi, które nie zostało poddane innej obróbce niż schłodzenie;

2. 6 "tusza": oznacza całą tuszę ptaka gatunków określonych w art. 1 ust. 1 po wykrwawieniu, oskubaniu z piór i wypatroszeniu; jednak usunięcie nerek nie jest obowiązkowe; wypatroszoną tuszę można oferować do sprzedaży bez podrobów lub z podrobami, tj. sercem, wątrobą, żołądkiem i szyją, umieszczonymi w jamie brzusznej;

3) "części tuszy": oznaczają mięso drobiowe, które ze względu na wielkość i cechy charakterystyczne zwartej tkanki mięśniowej można zidentyfikować jako pozyskane z odpowiednich części tuszy;

4. 7 "paczkowane mięso drobiowe": oznacza mięso drobiowe prezentowane zgodnie z warunkami ustanowionymi w art. 1 ust. 3 lit. b) dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 marca 2000 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich w zakresie etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych(10).

5) 8 "świeże mięso drobiowe" oznacza: mięso drobiowe nieusztywnione wskutek procesu wychładzania, które ma być utrzymywane w temperaturze nie niższej niż -2 °C i nie wyższej niż 4 °C przez cały czas; jednakże Państwa Członkowskie mogą ustalić różne wymogi dotyczące temperatury rozbioru i składowania świeżego mięsa drobiowego w sklepach detalicznych lub w pomieszczeniach przylegających do punktów sprzedaży, gdzie dokonuje się rozbioru oraz składuje mięso w celu sprzedaży konsumentowi na miejscu;

6) "mrożone mięso drobiowe": oznacza mięso drobiowe, które musi być zamrożone możliwie jak najszybciej w związku z wymogami normalnych procedur ubojowych i które ma być utrzymywane w temperaturze nie wyższej niż -12 °C przez cały czas. Można jednak ustalić pewne tolerancje zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 17 rozporządzenia (EWG) nr 2775/75;

7) "głęboko mrożone mięso drobiowe": oznacza mięso drobiowe, które ma być utrzymywane w temperaturze nie wyższej niż -18 °C przez cały czas, z zachowaniem tolerancji przewidzianej w dyrektywie Rady 89/108/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżania ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do głęboko mrożonych środków spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(11);

8) "mięso drobiowe niepaczkowane": oznacza mięso drobiowe prezentowane bez opakowania do sprzedaży konsumentowi końcowemu lub pakowane w miejscu sprzedaży na życzenie konsumenta.

Artykuł  3
1.
Mięso drobiowe, zdefiniowane w art. 1, klasyfikuje się w klasie "A" lub "B", w zależności od budowy i wyglądu tusz lub ich części. Klasę "A" dzieli się dalej na A1 i A2 zgodnie z kryteriami określanymi na mocy procedury określonej w art. 17 rozporządzenia (EWG) nr 2777/75. Klasyfikacja ta uwzględnia w szczególności umięśnienie, występowanie tkanki tłuszczowej oraz ilość uszkodzeń i urazów.
2.
Mięso drobiowe jest wprowadzane do obrotu, gdy spełnia jeden z następujących warunków:

– jest świeże,

– mrożone, lub

– głęboko mrożone.

3.
Paczkowane mięso drobiowe mrożone lub głęboko mrożone może być sklasyfikowane według kategorii wagowej, w celu wprowadzenia której przyjmuje się szczegółowe przepisy zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 17 rozporządzenia (EWG) nr 2777/75.
Artykuł  4 9

Niezależnie od przestrzegania ustawodawstwa krajowego przyjętego zgodnie z dyrektywą 2000/13/WE, w towarzyszących dokumentach handlowych w rozumieniu art. 13 ust. 1 lit. b) tej dyrektywy zamieszcza się następujące dodatkowe oznaczenia:

a) klasę określoną w art. 3 ust. 1 niniejszego rozporządzenia;

b) stan, w którym mięso drobiowe wprowadza się do obrotu zgodnie z art. 3 ust. 2 niniejszego rozporządzenia oraz zalecaną temperaturę przechowywania.

Artykuł  5
1. 10
 Niezależnie od przestrzegania ustawodawstwa krajowego przyjętego zgodnie z dyrektywą 2000/13/WE etykietowanie, prezentacja i reklamowanie mięsa drobiowego przeznaczonego dla konsumenta końcowego są zgodne z dodatkowymi wymogami określonymi w ust. 3, 4, 5 i 6 niniejszego artykułu oraz w art. 7 ust. 2.
2. 11
W przypadku świeżego mięsa drobiowego datę minimalnej trwałości zastępuje się wyrażeniem "spożyć przed", zgodnie z art. 10 dyrektywy 2000/13/WE.
3.
W przypadku paczkowanego mięsa drobiowego na opakowaniu jednostkowym lub na przymocowanej etykiecie umieszcza się również następujące dane szczegółowe:

a) klasę określoną w art. 3 ust. 1 niniejszego rozporządzenia;

b) w przypadku świeżego mięsa drobiowego cenę łączną i cenę za jednostkę masy obowiązującą w fazie sprzedaży detalicznej;

c) stan, w którym mięso drobiowe wprowadza się do obrotu zgodnie z art. 3 ust. 2 niniejszego rozporządzenia, oraz zalecaną temperaturę przechowywania;

d) 12 numer identyfikacyjny ubojni lub zakładu rozbioru nadany zgodnie z art. 4 rozporządzenia (WE) nr 853/2004, z wyjątkiem przypadku gdy rozbiór i odkostnianie odbywają się w miejscu sprzedaży przewidzianym w art. 4 ust. 2 lit. d) tego rozporządzenia;

e) wskazanie państwa pochodzenia, w przypadku mięsa drobiowego przywożonego z państw trzecich.

4. 13
Jeżeli mięso drobiowe jest oferowane do sprzedaży bez opakowania, z wyjątkiem przypadku, gdy rozbiór i odkostnianie odbywają się w miejscu sprzedaży przewidzianym w art. 4 ust. 2 lit. d) rozporządzenia (WE) nr 853/2004, pod warunkiem, że taki rozbiór i odkostnianie odbywają się na życzenie i w obecności konsumenta, stosuje się art. 14 dyrektywy 2000/13/WE w odniesieniu do oznaczeń, o których mowa w ust. 3.
5. 14
Szczegółowe zasady wskazywania nazwy, pod którą produkt jest sprzedawany w rozumieniu art. 3 ust. 1 pkt 1 dyrektywy 2000/13/WE, można ustalić zgodnie z procedurą, o której mowa w art. 17 rozporządzenia (EWG) nr 2777/75.
6.
Szczegółowe zasady dotyczące:

a) nieobowiązkowego wskazania zastosowanej metody schładzania; i

b) nieobowiązkowego wskazania rodzaju prowadzonej hodowli oraz warunków systematycznych kontroli, jakim poddawane są takie informacje,

przyjmuje się zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 17 rozporządzenia (EWG) nr 2777/75.

Zgodnie z tą samą procedurą ustala się warunki, w których regularne kontrole określone w lit. b) mogą być prowadzone przez organ wyznaczony przez Państwo Członkowskie i dający niezbędne gwarancje niezależności w odniesieniu do zainteresowanych producentów.

Artykuł  6 15

Na zasadzie odstępstwa od art. 3, 4 i 5 w przypadku dostaw do zakładów rozbioru lub przetwórstwa nie jest konieczne klasyfikowanie mięsa drobiowego lub wskazywanie dodatkowych danych szczegółowych, o których mowa w tych artykułach.

Artykuł  7
1. 16
Procentowy udział technologicznie nieuniknionej absorpcji wody, którego nie można przekroczyć podczas przygotowywania świeżych, mrożonych oraz głęboko mrożonych tusz i ich kawałków, jak również jednolite metody weryfikacji zgodności z wymienionymi przepisami, ustala się zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 17 rozporządzenia (EWG) nr 2777/75.
2.
Zgodnie z tą samą procedurą może być wprowadzony obowiązek wskazywania procentowego udziału wody technologicznie nieuniknionej, określonego w ust. 1.
Artykuł  8
1.
Najpóźniej jeden miesiąc przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, Państwa Członkowskie wyznaczają właściwe władze odpowiedzialne za nadzór zgodności z niniejszym rozporządzeniem.
2.
O wyznaczeniu określonym w ust. 1, łącznie z późniejszymi zmianami, powiadamia się Komisję i inne Państwa Członkowskie.
3.
Władze określone w ust. 1 przeprowadzają kontrole:

a) reprezentatywnych próbek mięsa drobiowego na wszystkich etapach obrotu, jak również podczas transportu;

b) podczas odprawy celnej, reprezentatywnych próbek mięsa drobiowego przywożonego z państw trzecich.

Artykuł  9

Zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 17 rozporządzenia (EWG) nr 2777/75 przyjmuje się szczegółowe zasady w celu wykonania niniejszego rozporządzenia, w szczególności kryteria klasyfikacji w rozumieniu art. 3 ust. 1, jak również środki mające na celu zapewnienie jednolitego stosowania niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  10

Państwa Członkowskie podejmują wszelkie niezbędne środki w celu karania naruszeń przepisów niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  11

Państwa Członkowskie i Komisja przekazują sobie informacje niezbędne do wykonania niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  12

Do czasu wprowadzenia w życie środków przyjętych zgodnie z art. 7 niniejszego rozporządzenia stosuje się przepisy rozporządzenia (EWG) nr 2967/76.

Artykuł  13

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się z mocą od dnia 1 lipca 1991 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Luksemburgu, dnia 26 czerwca 1990 r.

W imieniu Rady
M. O'KENNEDY
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 282 z 1.11.75, str. 77.

(2) Dz.U. L 128 z 11.5.89, str. 29.

(3) Dz.U. L 55 z 8.3.71, str. 23.

(4) Dz.U. L 382 z 31.12.88, str. 3.

(5) Dz.U. L 33 z 8.2.1979, str. 1.

(6) Dz.U. L 186 z 13.6.89, str. 17.

(7) Dz.U. L 339 z 8.12.1976, str. 1.

(8) Dz.U. L 315 z 15.11.1983, str. 17.

(9) Dz.U. L 139 z 30.4.2004, str. 55. Sprostowanie opublikowane w Dz.U. L 226 z 25.6.2004, str. 22. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2076/2005 (Dz.U. L 338 z 22.12.2005, str. 83).

(10) Dz.U. L 109 z 6.5.2000, str. 29. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2003/89/WE (Dz.U. L 308 z 25.11.2003, str. 15).

(11) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, str. 51.

1 Tytuł zmieniony przez sprostowanie z dnia 6 lipca 1990 r. (Dz.U.UE.L.90.173.1/1).
2 Motyw zmieniony przez sprostowanie z dnia 6 lipca 1990 r. (Dz.U.UE.L.90.173.1/1).
3 Art. 1 ust. 3:

- zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 3204/93 z dnia 16 listopada 1993 r. (Dz.U.UE.L.93.289.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1994 r.

- zmieniony przez art. 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia nr 1029/2006 z dnia 19 czerwca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.186.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 lipca 2006 r.

4 Art. 1 ust. 3a dodany przez art. 1 lit. b) rozporządzenia nr 1029/2006 z dnia 19 czerwca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.186.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 lipca 2006 r.
5 Art. 2 pkt 1 zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 317/93 z dnia 9 lutego 1993 r. (Dz.U.UE.L.93.37.8) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1994 r.
6 Art. 2 pkt 2 zmieniony przez art. 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia nr 1029/2006 z dnia 19 czerwca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.186.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 lipca 2006 r.
7 Art. 2 pkt 4 zmieniony przez art. 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia nr 1029/2006 z dnia 19 czerwca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.186.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 lipca 2006 r.
8 Art. 2 pkt 5 zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 317/93 z dnia 9 lutego 1993 r. (Dz.U.UE.L.93.37.8) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 lutego 1993 r.
9 Art. 4 zmieniony przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia nr 1029/2006 z dnia 19 czerwca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.186.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 lipca 2006 r.
10 Art. 5 ust. 1 zmieniony przez art. 1 pkt 4 lit. a) rozporządzenia nr 1029/2006 z dnia 19 czerwca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.186.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 lipca 2006 r.
11 Art. 5 ust. 2 zmieniony przez art. 1 pkt 4 lit. b) rozporządzenia nr 1029/2006 z dnia 19 czerwca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.186.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 lipca 2006 r.
12 Art. 5 ust. 3 lit. d):

- zmieniona przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 3204/93 z dnia 16 listopada 1993 r. (Dz.U.UE.L.93.289.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1994 r.

- zmieniony przez art. 1 pkt 4 lit. c) rozporządzenia nr 1029/2006 z dnia 19 czerwca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.186.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 lipca 2006 r.

13 Art. 5 ust. 4:

- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 3204/93 z dnia 16 listopada 1993 r. (Dz.U.UE.L.93.289.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1994 r.

- zmieniony przez art. 1 pkt 4 lit. c) rozporządzenia nr 1029/2006 z dnia 19 czerwca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.186.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 lipca 2006 r.

14 Art. 5 ust. 5 zmieniony przez art. 1 pkt 4 lit. d) rozporządzenia nr 1029/2006 z dnia 19 czerwca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.186.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 lipca 2006 r.
15 Art. 6 zmieniony przez art. 1 pkt 5 rozporządzenia nr 1029/2006 z dnia 19 czerwca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.186.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 lipca 2006 r.
16 Art. 7 ust. 1 zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1101/98 z dnia 25 maja 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.157.12) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 czerwca 1998 r.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1990.173.1

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 1906/90 w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do drobiu
Data aktu: 26/06/1990
Data ogłoszenia: 06/07/1990
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 09/07/1990, 01/07/1991