Dyrektywa 86/363/EWG

DYREKTYWA RADY
z dnia 24 lipca 1986 r.
w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i na ich powierzchni

(86/363/EWG)

(Dz.U.UE L z dnia 7 sierpnia 1986 r.)

RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności jego art. 43 i 100,

uwzględniając wniosek Komisji (1),

uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego (2),

uwzględniając opinię Komitetu Społeczno-Ekonomicznego (3),

a także mając na uwadze, co następuje:

produkcja roślinna i zwierzęca odgrywa bardzo ważną rolę we Wspólnocie;

szkodliwe organizmy i chwasty bezustannie oddziałują na wydajność tej produkcji;

absolutnie podstawową kwestią jest ochrona przed szkodliwymi organizmami i chwastami roślin produktów roślinnych i zwierzęcych, nie tylko aby zapobiec spadkowi wydajności, ale także aby podnieść wydajność produkcji rolnej;

jedną z najważniejszych metod ochrony roślin, produktów roślinnych i zwierzęcych inwentarza żywego przed oddziaływaniem szkodliwych organizmów i chwastów jest stosowanie pestycydów chemicznych;

pestycydy te, wywierając korzystny wpływ na produkcję roślinną i zwierzęcą, są jednakże ogólnie toksycznymi substancjami lub preparatami powodującymi niebezpieczne skutki uboczne;

duża liczba pestycydów oraz ich metabolitów lub produktów powstających z rozpadu może wywierać szkodliwy wpływ na konsumentów produktów roślinnych i zwierzęcych;

pestycydy i zanieczyszczenia, które mogą im towarzyszyć, mogą stanowić zagrożenie dla środowiska naturalnego i poprzez produkty pochodzenia zwierzęcego, wywierać pośredni wpływ na człowieka;

w celu przeciwdziałania tym zagrożeniom i zwalczania ich wiele Państw Członkowskich dokonało już ustalenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości niektórych pestycydów w artykułach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i na ich powierzchni;

istniejące w poszczególnych Państwach Członkowskich różnice wynikające z najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów, mogą przyczynić się do powstania barier w handlu i w ten sposób zakłócić swobodny przepływ towarów we Wspólnoty;

z tego powodu w pierwszej kolejności powinny zostać ustalone najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości niektórych związków chloroorganicznych w mięsie i produktach mięsnych, w mleku i w przetworach mlecznych, których przestrzega się od chwili włączenia produktów do obiegu;

co więcej, przestrzeganie najwyższych dopuszczalnych poziomów zapewni swobodny obrót towarami oraz należytą ochronę zdrowia konsumentów;

jednocześnie Państwa Członkowskie powinny zostać upoważnione do przeprowadzania kontroli poziomów pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego, wytwarzanych i spożywanych na ich terytorium, za pomocą systemu monitoringu i podobnych środków działania, w celu zapewnienia ochrony odpowiadającej ochronie wynikającej z ustalonych najwyższych dopuszczalnych poziomów;

zwykle wystarczające jest stosowanie kontrolnego pobierania próbek ze świeżego mleka lub mrożonej śmietany w mleczarni lub przy przekazywaniu do sprzedaży ostatecznemu konsumentowi; Państwa Członkowskie powinny jednakże zostać również upoważnione do stosowania kontrolnego pobierania próbek ze świeżego mleka i świeżej śmietany na wcześniejszym etapie;

nie jest koniecznym stosowanie przepisów niniejszej dyrektywy w odniesieniu do produktów przeznaczonych do wywozu do państw trzecich;

powinno zezwolić się, aby Państwa Członkowskie mogły doraźnie redukować ustalone poziomy, jeśli niespodziewanie ustalone poziomy okażą się niebezpieczne dla zdrowia ludzi lub zwierząt;

właściwym jest, aby w takim przypadku w ramach Stałego Komitetu ds. Zdrowia Roślin ustanowić ścisłą współpracę pomiędzy Państwami Członkowskimi a Komisją;

w celu zapewnienia zgodności z niniejszą dyrektywą, w przypadku gdy środki spożywcze zostaną wprowadzone do obrotu, Państwa Członkowskie muszą zapewnić stosowne środki kontroli;

powinny zostać ustalone wspólnotowe metody pobierania próbek i przeprowadzania analiz, stosowane przynajmniej jako metody odwoławcze,

metody pobierania próbek i analizowania stanowią zagadnienia o charakterze naukowym i technicznym, które powinny zostać ustalone, w ramach Stałego Komitetu ds. Zdrowia Roślin, w drodze procedury ścisłej współpracy pomiędzy Państwami Członkowskimi a Komisją;

dyrektywa Rady 64/433/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy świeżym mięsem (4) wewnątrz Wspólnoty, ostatnio zmieniona rozporządzeniem (EWG) nr 3768/85 (5), dyrektywa Rady 72/462/EWG z dnia 12 grudnia 1972 r. w sprawie problemów zdrowotnych i inspekcji weterynaryjnej przed przywozem z państw trzecich bydła, trzody chlewnej i świeżego mięsa(6), ostatnio zmieniona rozporządzeniem (EWG) nr 3768/85, oraz dyrektywa Rady 85/397/EWG z dnia 5 sierpnia 1985 r. w sprawie zdrowia i problemów zdrowotnych zwierząt, wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy mlekiem poddanym obróbce termicznej (7) wewnątrz Wspólnoty, zmieniona rozporządzeniem (EWG) nr 3768/85, przewidują ustalenie dopuszczalnych limitów stosowania pestycydów w stosunku do świeżego mięsa przesyłanego z jednego Państwa Członkowskiego do innego, świeżego mięsa przywożonego z państw trzecich oraz mleka poddanego obróbce termicznej, wysyłanego z jednego Państwa Członkowskiego do innego, oraz przewidują ustanowienie wymaganych metod analizy; jednocześnie maksymalne dopuszczalne poziomy pozostałości, ustanowione w niniejszej dyrektywie, powinny także być stosowane do celów wymienionych we wspomnianych trzech dyrektywach;

właściwe jest, aby Państwa Członkowskie sporządzały roczne sprawozdanie dla Komisji w sprawie wyników ich środków kontrolnych, w celu umożliwienia zebrania informacji dotyczących poziomów pozostałości pestycydów do celów Wspólnoty jako całości;

Rada powinna dokonać przeglądu niniejszej dyrektywy przed dniem 30 czerwca 1991 r. w celu doprowadzenia do ustalenia jednolitego systemu wspólnotowego,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1 1
1.
Niniejsza dyrektywa stosuje się do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego wymienionych w załączniku I, do produktów otrzymanych z nich po wysuszeniu lub przetworzeniu oraz do wieloskładnikowych środków spożywczych, o ile mogą zawierać pozostałości pestycydu.
2.
Niniejszą dyrektywę stosuje się bez uszczerbku dla:

a) dyrektywy Rady 74/63/EWG z dnia 17 grudnia 1973 r. w sprawie ustalenia maksymalnych dopuszczalnych poziomów stężeń niepożądanych substancji oraz produktów w paszach(8);

b) dyrektywy Komisji 91/321/EWG z dnia 14 maja 1991 r. w sprawie preparatów dla niemowląt i preparatów pochodnych(9) oraz dyrektywy Komisji 96/5/WE z dnia 16 lutego 1996 r. w sprawie przetworzonej żywności na bazie zboża oraz odżywek dla niemowląt i małych dzieci(10). Jednakże do czasu ustalenia maksymalnych poziomów pozostałości pestycydu zgodnie z art. 6 dyrektywy 91/321/EWG lub art. 6 dyrektywy 96/5/WE do danych produktów stosuje się przepisy art. 5a ust. 1 i ust. 3-6 niniejszej dyrektywy.

3.
Niniejsza dyrektywa stosuje się także do produktów określonych w ust. 1 przeznaczonych do wywozu do państw trzecich
4.
Niniejsza dyrektywa nie stosuje się do produktów określonych w art. 1, jeśli można należycie udowodnić, że są przeznaczone do wytwarzania produktów innych niż środki spożywcze lub pasze dla zwierząt.
Artykuł  2
1. 2
Ilekroć w niniejszej dyrektywie jest mowa o "pozostałościach pestycydów", oznacza to pozostałości pestycydów i ich metabolitów oraz produktów rozpadu lub reakcji, które obecne są w produktach lub na powierzchniach produktów, określone w art. 1.
2.
Do celów niniejszej dyrektywy "wprowadzanie do obiegu", oznacza wszelkie przekazywanie, w zamian za zapłatę albo bez zapłaty, produktów, określone w art. 1.
Artykuł  3
1.
Państwa Członkowskie zapewniają, że produkty, okreslone w art. 1, od momentu wprowadzenia ich do obiegu, nie stanowią, w następstwie obecności pozostałości pestycydów, zagrożenia dla zdrowia ludzkiego.
2.
Państwa Członkowskie nie mogą zabraniać lub utrudniać wprowadzania do obiegu na swoim terytorium produktów określonych w art. 1 na takiej podstawie, że produkty zawierają pozostałości pestycydów, jeśli ilość pozostałości nie przekracza najwyższych poziomów określonych w załączniku II.
Artykuł  4 3
1.
Niezależnie od przepisów art. 6, produkty określone w art. 1 nie będą zawierać, od czasu wprowadzenia ich do obrotu, poziomu pozostałości pestycydu wyższego niż wyszczególniony w wykazie określonym w załączniku II. Wykaz rozpatrywanych pozostałości pestycydu oraz ich maksymalnych poziomów jest ustalony w załączniku II, zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 12, z uwzględnieniem aktualnego poziomu wiedzy naukowo-technicznej.
2.
W przypadku produktów suszonych i przetworzonych, dla których nie ustalono bezpośrednio maksymalnych poziomów w załączniku II, maksymalne poziomy pozostałości mające zastosowanie są ustanowione w załączniku II z uwzględnieniem, odpowiednio, zagęszczenia wynikającego z procesu suszenia albo zagęszczenia lub rozcieńczenia spowodowanego przetwarzaniem. Współczynnik zagęszczenia lub rozcieńczenia obejmujący zagęszczenie i/lub rozcieńczenie spowodowane procesami suszenia lub przetwarzania można wyznaczyć dla niektórych produktów suszonych lub przetworzonych, zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 12.
3.
W przypadku wieloskładnikowych środków spożywczych, które zawierają mieszaninę składników, dla których nie ustalono maksymalnych poziomów pozostałości, maksymalne poziomy pozostałości mające zastosowanie nie mogą przekroczyć poziomów ustanowionych w załączniku II, przy uwzględnieniu względnych stężeń składników w mieszaninie a także przepisów ust. 2.
4.
Państwa Członkowskie zapewniają, przynajmniej poprzez kontrolne pobieranie próbek, zgodność z maksymalnymi poziomami określonymi w ust. 1. Konieczne inspekcje oraz monitorowanie są wykonywane zgodnie z dyrektywą Rady 89/397/EWG z dnia 14 czerwca 1989 r. w sprawie urzędowych kontroli środków spożywczych(11), z wyjątkiem art. 14 powyższej dyrektywy, oraz zgodnie z dyrektywą Rady 93/99/EWG z dnia 29 października 1993 r. w sprawie dodatkowych środków dotyczących urzędowej kontroli środków spożywczych(12), z wyjątkiem art. 5, 6 i 8 powyższej dyrektywy.
Artykuł  5 4

Jeżeli dla produktu należącego do grupy określonej w załączniku I Komisja ustala tymczasowy maksymalny poziom pozostałości obowiązujący w całej Wspólnocie, zgodnie z przepisami art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącej wprowadzania na rynek środków ochrony roślin(13), poziom zostanie podany w załączniku II, wraz z odniesieniem do niniejszej procedury.

Artykuł  5a 5
1.
Do celów niniejszego artykułu Państwo Członkowskie pochodzenia oznacza Państwo Członkowskie, na którego terytorium produkt wyszczególniony w art. 1 ust. 1 albo został legalnie wyprodukowany i sprzedawany, albo wprowadzony do swobodnego obrotu, a Państwo Członkowskie przeznaczenia oznacza Państwo Członkowskie, na którego terytorium dany produkt jest sprowadzany i wprowadzany do obrotu dla działań innych niż tranzyt do innego Państwa Członkowskiego lub państwa trzeciego.
2.
Państwa Członkowskie wprowadzą ustalenia dotyczące ustanowienia maksymalnych poziomów pozostałości, albo na stałe, albo czasowo, dla produktów określonych w art. 1 ust. 1, sprowadzonych na ich terytorium z Państwa Członkowskiego pochodzenia, uwzględniając dobre warunki prowadzenia działalności rolnej w Państwie Członkowskim pochodzenia, oraz bez uszczerbku dla warunków niezbędnych do ochrony zdrowia konsumentów, w przypadku gdy nie zostały ustalone maksymalne poziomy pozostałości tych produktów zgodnie z przepisami art. 4 ust. 1 lub art. 5.
3.
W przypadku gdy:

– nie ustalono maksymalnego poziomu pozostałości dla produktu określonego w art. 1 ust. 1, zgodnie z art. 4 ust. 1 lub art. 5, oraz

– taki produkt, który spełnia wymogi maksymalnych poziomów stężenia pozostałości stosowanych w Państwie Członkowskim jego pochodzenia został poddany w Państwie Członkowskim przeznaczenia takim środkom, których wynikiem jest zakaz lub ograniczenie wprowadzenia tego produktu do obrotu z powodu przekroczenia maksymalnego poziomu pozostałości przyjętego w Państwie Członkowskim przeznaczenia, oraz

– Państwo Członkowskie przeznaczenia wprowadziło nowe maksymalne poziomy pozostałości lub też zmieniło te poziomy w swoim ustawodawstwie, lub też wprowadziło zmiany w swoich kontrolach, które są nieproporcjonalne i/lub dyskryminujące w porównaniu do jego własnej produkcji, lub gdy maksymalny poziom pozostałości ustalony przez Państwo Członkowskie przeznaczenia różni się w istotny sposób od odpowiadających poziomów ustanowionych w pozostałych Państwach Członkowskich, lub gdy maksymalny poziom pozostałości stosowany przez Państwo Członkowskie przeznaczenia reprezentuje nieproporcjonalny poziom ochrony w porównaniu z poziomem ochrony stosowanym przez Państwo Członkowskie do pestycydów niosących podobny poziom zagrożenia lub w stosunku do podobnych produktów rolnych lub środków spożywczych,

stosuje się następujące przepisy wyjątkowe:

a) Państwo Członkowskie przeznaczenia powiadamia o zastosowanych środkach pozostałe zainteresowane Państwa Członkowskie oraz Komisję w terminie 20 dni od ich zastosowania. To powiadomienie dokumentuje dany stan faktyczny;

b) na podstawie powiadomienia, określonego w lit. a), oba zainteresowane Państwa Członkowskie kontaktują się niezwłocznie w celu zlikwidowania, w każdym przypadku, zakazujących lub ograniczających skutków środków przyjętych przez Państwo Członkowskie przeznaczenia, poprzez zastosowanie uzgodnionych między nimi środków; Państwa Członkowskie przedkładają sobie wzajemnie wszelkie wymagane informacje.

W okresie trzech miesięcy od powiadomienia, określonego w lit. a), zainteresowane Państwa Członkowskie powiadamiają Komisję o wyniku powyższych kontaktów, w szczególności o środkach, które zamierzają zastosować, włączając ustalone maksymalne poziomy pozostałości. Państwo Członkowskie pochodzenia powiadamia inne Państwa Członkowskie o wyniku powyższych kontaktów;

c) Komisja niezwłocznie powiadomi o sprawie Stały Komitet ds. Zdrowia Roślin, oraz, jeśli to jest możliwe, przedkłada propozycję ustalenia w załączniku II tymczasowego maksymalnego poziomu pozostałości podjętą zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 12.

W swoim wniosku Komisja uwzględnia aktualny poziom wiedzy naukowej i technicznej w danej kwestii, w szczególności dane dostarczone przez Państwa Członkowskie ze szczególnym uwzględnieniem oceny toksykologicznej i szacunkowym poziomem dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI), dobrych warunków prowadzenia działalności rolniczej oraz dane z testów stosowanych przez Państwo Członkowskie pochodzenia do ustalania maksymalnego poziomu pozostałości, wraz z przyczynami, dla których Państwo Członkowskie przeznaczenia zdecydowało się na podjęcie rozpatrywanych środków.

Okres ważności tymczasowych poziomów pozostałości pestycydu jest ustanawiany w przyjętym akcie prawnym i nie może przekraczać czterech lat. Ten okres można wiązać z dostawą przez Państwo Członkowskie pochodzenia i/lub pozostałe zainteresowane Państwa Członkowskie wyników testów wymaganych przez Komisję dla ustalenia maksymalnego poziomu pozostałości, zgodnie z art. 4 ust. 1. Na żądanie Komisja i Państwa Członkowskie są informowane o programie wyznaczonych testów.

4.
Wszelkie środki przewidziane w ust. 2 i 3 podejmowane są przez Państwo Członkowskie w poszanowaniu jego zobowiązań wynikających z Traktatu, w szczególności jego art. 30 i 36.
5.
Dyrektywa Rady 83/189/EWG z dnia 28 marca 1983 r. ustanawiająca procedurę udzielania informacji w zakresie norm i przepisów technicznych nie dotyczy środków przyjętych i ogłoszonych przez Państwa Członkowskie zgodnie z ust. 3 niniejszego artykułu.
6.
Szczegółowe środki wprowadzające procedurę wymienioną w niniejszym artykule można zastosować zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 11a.
Artykuł  6

Bez względu na przepisy art. 4 w przypadku produktów określonych w załączniku I, umieszczonych w pozycji nr 04.01 Wspólnej Taryfy Celnej, przewidziane kontrolne pobieranie próbek przeprowadza się w mleczarni lub, jeśli próbki nie zostaną dostarczone do mleczarni, w punkcie zaopatrzenia konsumenta. Państwa Członkowskie mogą jednakże postanowić również o kontrolnym pobieraniu próbek od momentu, w którym produkty wprowadza się po raz pierwszy do obiegu.

Artykuł 7 6

Państwa Członkowskie sporządzają sprawozdanie dla Komisji dotyczące wyników oficjalnych kontroli, przeprowadzonego monitoringu i innych środków działania podjętych, przed dniem 1 sierpnia każdego roku, zgodnie z art. 4 oraz tam, gdzie stosowne, z art. 5, w ciągu minionego roku.

Komisja porównuje i gromadzi otrzymane informacje, a następnie przetwarza je wraz z wynikami kontroli wykonanych zgodnie z dyrektywami 86/362/EWG(15) i 90/642/EWG(16).

Artykuł  8
1. 7
Metody pobierania próbek i analizy, niezbędne do celów przeprowadzenia kontroli, monitoringu i innych środków, określone w art. 4, i tam, gdzie stosowne, w art. 5, ustalane są zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 11a. Ustanowienie wspólnotowych metod analizy, stosowanych w przypadkach spornych, nie wyklucza stosowania przez Państwa Członkowskie innych, naukowo uzasadnionych metod mogących przynieść porównywalne wyniki.
2.
Państwa Członkowskie informują inne Państwa Członkowskie i Komisję o stosowaniu innych metod zgodnie z ust. 1.
3.
Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się bez uszczerbku dla wspólnotowych środków inspekcji weterynaryjnej, w zakresie kontroli pozostałości pestycydów w produktach, określone w art. 1, w szczególności środków przyjętych zgodnie z dyrektywami 64/433/EWG, 72/462/EWG i 85/397/EWG.
Artykuł  9 8
1.
Jeżeli Państwo Członkowskie, w wyniku otrzymania nowych informacji lub zmiany oceny posiadanych informacji, uznaje, że maksymalny poziom ustalony w załączniku II zagraża zdrowiu ludzi lub zwierząt a sytuacja wymaga podjęcia szybkich działań, to Państwo Członkowskie może okresowo obniżyć poziom na swoim terytorium. W takim przypadku powiadamia ono niezwłocznie inne Państwa Członkowskie oraz Komisję o przedsięwziętych środkach, załączając uzasadnienie tych działań.
2.
Komisja szybko bada podane przez Państwo Członkowskie przyczyny, określone w ust. 1, i zasięga opinii Państw Członkowskich w ramach Stałego Komitetu ds. Zdrowia Roślin, zwanego dalej »Komitetem«; Komitet niezwłocznie wyraża swoją opinię i podejmuje właściwe środki. Komisja niezwłocznie powiadamia Radę i Państwa Członkowskie o wszelkich podjętych środkach. Każde Państwo Członkowskie może zwrócić się do Rady w sprawie środków podjętych przez Komisję w ciągu 15 dni od takiego powiadomienia. Rada, stanowiąc większością kwalifikowaną, może podjąć odmienną decyzję w ciągu 15 dni od daty, kiedy sprawa została jej przedstawiona.
3.
Jeżeli Komisja uzna, że należy dokonać zmiany maksymalnych poziomów ustanowionych w załączniku II dla rozwiązania problemów wymienionych w ust. 1 oraz dla zagwarantowania ochrony zdrowia publicznego, w celu przyjęcia powyższych poprawek wszczyna procedurę ustanowioną w art. 13. W takim przypadku Państwo Członkowskie, które podjęło środki wymienione w ust. 1, może utrzymać je do czasu, gdy Rada lub Komisja podejmie decyzję zgodnie z przedstawioną procedurą.
Artykuł  10 9

Bez uszczerbku dla zmian dokonanych w załącznikach zgodnie z art. 5, 5a ust. 3 i art. 9, zmiany w załącznikach przyjmowane są zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 12, z uwzględnieniem obecnej wiedzy naukowo-technicznej. W szczególności przy ustalaniu maksymalnych poziomów pozostałości należy uwzględnić rzeczywiste ryzyko spożycia z pokarmem w diecie oraz liczbę i jakość dostępnych danych.

Artykuł  11 10

(skreślony)

Artykuł  11a 11
1.
Komisję wspomaga komitet.
2.
W przypadku odniesienia do niniejszego artykułu stosuje się art. 5 i 7 decyzji 1999/468/WE(17).

Okres ustanowiony w art. 5 ust. 6 decyzji 1999/468/WE ustala się na trzy miesiące.

3.
Komitet uchwala swój regulamin wewnętrzny.
Artykuł  11b 12
1.
Komisję wspomaga komitet.
2.
W przypadku odniesienia do niniejszego artykułu stosuje się art. 5 i 7 decyzji 1999/468/WE.

Okres ustanowiony w art. 5 ust. 6 decyzji 1999/468/WE ustala się na piętnaście dni.

3.
Komitet uchwala swój regulamin wewnętrzny.
Artykuł  12 13
1.
Komisję wspomaga Stały Komitet ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt ustanowiony na mocy art. 58 rozporządzenia (WE) nr 178/2002(18).
2.
W przypadku odniesienia do niniejszego artykułu stosuje się art. 5 i 7 decyzji 1999/468/WE.

Okres ustanowiony w art. 5 ust. 6 decyzji 1999/468/WE ustala się na trzy miesiące.

3.
Komitet uchwala swój regulamin wewnętrzny.
Artykuł  13
1.
W przypadku gdy stosuje się procedurę określoną w niniejszym artykule, przewodniczący niezwłocznie przedstawia dane zagadnienie Komitetowi z własnej inicjatywy lub na wniosek przedstawiciela danego Państwa Członkowskiego.
2. 14
Przedstawiciel Komisji przedłoży Komitetowi projekt środków, które należy podjąć. Komitet wyda swoja opinię w sprawie projektu w czasie ustalonym przez przewodniczącego, w zależności od pilności sprawy. Opinia zostanie wydana większością głosów określoną w art. 148 ust. 2 Traktatu, w przypadku decyzji, która na wniosek Komisji ma zostać podjęta przez Radę. Głosy przedstawicieli Państw Członkowskich w Komitecie będą ważone w sposób określony w tym artykule. Przewodniczący nie bierze udziału w głosowaniu.
3. 15
W przypadku gdy środki są zgodne z opinią Komisji, Komisja przyjmuje je i niezwłocznie realizuje. Jeśli środki są niezgodne z opinią Komisji albo opinia nie została wyrażona, Komisja niezwłocznie przedstawia Radzie propozycję w sprawie środków, które mają być podjęte. Rada przyjmuje środki kwalifikowaną większością głosów.

Jeżeli po upływie 15 dni od dnia przedstawienia propozycji Radzie, Rada nie przyjmie żadnych środków, Komisja przyjmuje proponowane środki, chyba że Rada głosowała przeciwko nim zwykłą większością głosów.

Artykuł  14 16

Państwa Członkowskie wprowadzą w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do zapewnienia, aby zmiany wprowadzone do załącznika II wynikające z decyzji określonych w art. 4 ust. 1 i 2, art. 5, art. 5a ust. 3, art. 9 ust. 3 i art. 10 mogły być stosowane na ich terytorium w okresie co najwyżej ośmiu miesięcy od ich przyjęcia, a w okresie krótszym, jeśli wymaga tego ochrona zdrowia ludzkiego.

W celu ochrony uzasadnionych oczekiwań, wspólnotowe akty prawne wykonawcze mogą wprowadzić okresy przejściowe dla stosowania niektórych maksymalnych poziomów pozostałości pestycydu, co umożliwi normalny obrót zebranymi produktami.

Artykuł  15

W celu usprawnienia działania systemu wspólnotowego wprowadzonego przez niniejszą dyrektywę Rada, na podstawie sprawozdania Komisji, któremu w razie potrzeby towarzyszą odpowiednie wnioski, ponownie zbada niniejszą dyrektywę najpóźniej do dnia 30 czerwca 1991 r.

Artykuł 16

Najpóźniej do dnia 30 czerwca 1988 r. Państwa Członkowskie wprowadzają w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy i niezwłocznie powiadamiają o tym Komisję.

Państwa Członkowskie powiadamiają Komisję o treści podstawowych przepisów prawa krajowego, które przyjmują w dziedzinie objętej zakresem niniejszej dyrektywy.

Artykuł  17

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 24 lipca 1986 r.

W imieniu Rady
A. CLARK
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. C 56 z 6.03.1980, str. 14.

(2) Dz.U. C 28 z 9.02.1981, str. 64.

(3) Dz.U. C 300 z 18.11.1980, str. 29.

(4) Dz.U. 121 z 29.07.1964, str. 2012/64.

(5) Dz.U. L 362 z 31.12.1985, str. 8.

(6) Dz.U. L 302 z 21.12.1972, str. 28.

(7) Dz.U. L 226 z 24.08.1985, str.12.

(8) Dz.U. L 38 z 11.2.1974, str. 31. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 96/25/WE (Dz.U. L 125 z 23.5.1996, str. 35).

(9) Dz.U. L 175 z 4.7.1991, str. 35. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 96/4/WE (Dz.U. L 49 z 28.2.1996, str. 12).

(10) Dz.U. L 49 z 28.2.1996, str. 17.

(11) Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 23..

(12) Dz.U. L 290 z 24.11.1993, str. 14.

(13) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 96/32/WE (Dz.U. L 144 z 18.6.1996, str. 12).

(14) Dz.U. L 109 z 26.4.1983, str. 8. Dyrektywa ostatnio zmieniona decyzją 96/139/WE (Dz.U. L 32 z 10.2.1996, str. 31).

(15) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 96/32/WE (Dz.U. L 144 z 18.6.1996, str. 12).

(16) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 96/33/WE (Dz.U. L 144 z 18.6.1996, str. 35).

(17) Dz.U. L 184 z 17.7.1999, str. 23.

(18) Dz.U. L 31 z 1.2.2002, str. 1.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  Nr I 17

Kod CN Wyszczególnienie
0201 Wołowina świeża lub chłodzone
0202 Wołowina mrożona
0203 Wieprzowina świeża, chłodzona lub mrożona
0204 Mięso baranie i kozie, świeże, chłodzone lub mrożone
0205 00 00 Mięso końskie, z osłów, mułów i osłomułów, świeże, chłodzone lub mrożone
0206 Jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, z osłów, mułów i osłomułów, świeże, chłodzone lub mrożone
0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu objętego pozycją 0105 (ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki), świeże, chłodzone lub mrożone
ex 0208 Inne mięsa i podroby jadalne z gołębi domowych, królików domowych i dziczyzny, świeże, chłodzone lub mrożone
0209 00 Tłuszcz wieprzowy bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone
0210 Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów
0401 Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego
0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
0405 00 Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka
0406 Ser i twaróg
0407 00 Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane
0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej konserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru lub innego środka słodzącego
1601 00 Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, z podrobów mięsnych lub krwi; preparaty żywnościowe na bazie tych wyrobów
1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew

ZAŁĄCZNIK  Nr II 18

CZĘŚĆ  A

Pozostałości pestycydów Najwyższe dopuszczalne poziomy w mg/kg (ppm)
w tłuszczu, zawartym w mięsie, wyrobach mięsnych, podrobach i tłuszczach zwierzęcych, wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0 208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602 (1)(4) w krowim mleku oraz w krowim mleku pełnotłustym, wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0401: w przypadku pozostałych środków spożywczych wymienionych w pozycjach nr 0401, 0402, 0405 00 i 0406 zgodnie z (2)(4) w świeżych jajach w skorupkach, w jajach ptasich oraz w żółtku jaj, wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0407 00 i 0408 (3)(4)
1. ALDRYNA

2. DIELDRYNA

) pojedynczo lub

} połączone wyrażone

) jako dieldryna

) (HEOD)

0,2 0,006 0,02
3. CHLORDAN (suma cis- i trans-

izomerów i oksychlordan wyrażone

jako chlordan)

0,05 0,002 0,005
4. DDT (suma p,p-DDT, o,p-DDT,) 1 0,04 0,05
5. ENDRYNA 0,05 0,0008 0,005
6. HEPTACHLOR (suma heptachloru i

epoksydu heptachloru wyrażone jako

heptachlor)

0,2 0,004 0,02
7. HEKSACHLOROBENZEN (HCB) 0,2 0,01 0,02
8. HEKSACHLOROCYCLOHEKSAN (HCH)

8.1 izomer alfa

8.2 izomer beta

8.3 izomer gamma (lindan)

0,2

0,1

2

ex 0204 mięso baranie 1 inne produkty

0,004

0,003

0,008

0,02

0,01

0,1

9. Chloropiryfos 0,05(*)

ex 0207 mięso drobiowe

0,01(*) 0,01(*)
10. Chloropiryfos metylowy 0,05(*) 0,01(*) 0,01(*)
11. Cypermetryna, w tym inne

mieszanki jednolitych izomerów

(suma izomerów)

0,05(*)

ex 0207 mięso drobiowe

0,2 dla innych produktów

0,02 0,05(*)
12. Deltametryna (cis-deltame-tryna)(a) wątroba i nerki 0,03(*), drób

i produkty drobiowe 0,1, inne

0,5

0,05 0,05(*)
13. Fenwalerat i esfenwalerat:
suma izomerów RS i SR: 0207 mięso drobiowe produkty inne 0,02(*)

0,2

0,02(*) 0,02(*)
suma izomerów RS i SR: 0207 mięso drobiowe produkty inne 0,2

0,05

0,02(*) 0,02(*)
14. Permetryna (suma izomerów) 0,5 0,05 0,05
15 CYFLUTRYNA,

łącznie

z mieszaniną

izomerów

(suma

izomerów)

0,05 0,02(*) 0,02(*)
16. LAMBDA-

CYHALOTRYNA,

łącznie

z mieszaniną

izomerów

(suma

izomerów)

0,5 (z wyjątkiem 0207 mięso drobiowe) 0,02(*) (0207 mięso drobiowe) 0,05 0,02(*)
17 METYDATION 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)
18 PIRIMIFOS-METYL 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
19. Endosulfan (suma alfa-beta-izomerów i siarczanu endosulfanu wyrażona jako endusulfan) 0,1 0,004 0,1(*)
20. FENTYNA

pozostałość: fentyna wyrażona

jako kation trifenylofentynowy

0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
21. TLENEK FENBUTATYNY 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
21. Triazofos 0,01(*) 0,01(*) 0,01(*)
22. DIAZINON (a) wieprzowina i mięso drobiowe 0,01(*) a)
23. DISULFOTON

pozostałość: suma disulfotonu,

sulfonu disulfotonu, wyrażona

jako disulfoton

0,02(*) 0,02 0,02(*)
24 DIKOFOL

pozostałość: suma izomerów P, P',

oraz O, P'

0,5 wołowina, baranina oraz mięso kozie 0,02 0,05(*)
0,01 mięso drobiowe
0,05(*) pozostałe
25 Aramit 0,01(*) 0,01(*) 0,01(*)
26 Chlorofenson 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
27 Chloroksuron 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
28 Chlorobenzyd 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
29 Metoksychlor 0,01(*) 0,01(*) 0,01(*)
30 1,1-dichloro-2,2-bis (4-etylo-

fenylo-) etan

0,01(*) 0,01(*) 0,01(*)
31 Barban 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
32 Chlorobenzylat 0,1(*) 0,1(*) 0,1(*)
33. Kwas karboksylowy spiroksaminy

wyrażony jako spiroksamina

0,2(p) ex 0206 Nerki, wątroba 0,05(p)(*) Inne produkty 0,02(p) 0,05(p)(*)
34. Azynofos etylowy 0,01(*) 0,01(*) 0,01(*)
35. Pyrazofos 0,02(*) 0,02(*) 0,1(*)
36. Teknacen 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
37. Lindan mięso drobiowe 0,7(6)

pozostałe 0,02(7)

0,001(*) 0,1(1)
38. Kwintocen 0,01(*) 0,01(*) 0,01(*)
39. Paration 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
40. Abamektyna (suma awermektyny B1a,

awermektyny B1b i izomeru delta-

8, 9 awermektyny B1a)

0,02 wątroba wołowa (patrz rozporządzenie (WE) nr 3425/93)

0,01(*) pozostałe produkty

0,005(*) 0,01(*)
41. Bifentryna 0,1 tłuszcz wołowy

0,05(*) pozostałe produkty

0,01(*) 0,01(*)
42. Bitertanol 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
43. Bromopropylat 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
44. Flucytrynat (suma izomerów, w

przeliczeniu na flucytrynat)

0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
45. Metakryfos 0,01(*) 0,01(*) 0,01(*)
46. Penkonazol 0,05(*) 0,01(*) 0,05(*)
47. Prochloraz (suma prochlorazu i

jego metabolitów zawierających

cząsteczkę 2,4,6-trójfenylową, w

przeliczeniu na prochloraz)

0,2 tłuszcz wołowy

2,0 wątroba wołowa

0,5 nerki wołowe

0,1(*) pozostałe produkty

0,02(*) 0,1(*)
48. Profenofos 0,05(*) 0,01(*) 0,05(*)
49. Resmetryna, łącznie z innymi

mieszaninami izomerów (suma

izomerów)

0,1(*) 0,1(*) 0,1(*)
50. Tridemorf 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
51. Triadimenol i triadimefon (suma

triadimenolu i triadimefonu)

0,1(*) 0,1(*) 0,1(*)
52. Cyklanid 0,01(*)(p) 0,01(*)(p) 0,01(*)(p)
53. Pendimelatina 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p)
54. Nitrofen 0,01(*) 0,01(*) 0,01(*)
55. Suma związków rtęci 0,01(*) 0,01(*) 0,01(*)
56. Kamfechlor [suma związków trzech

wskaźników Parlar nr 26, 50 i

62(**)]

0,05(*) oprócz drobiu 0,01(*)
57 1,2-dichloroetan 0,1(*) 0,1(*) 0,1(*)
58 Binapakryl 0,01(*) 0,01(*) 0,01(*)
59 Tlenek etylenu (suma tlenku

etylenu i 2- chloroetanolu

wyrażona jako tlenek etylenu)

0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)
60. Kaptafol 0,01(*) 0,01(*) 0,01(*)
61. Pikoksystrobina 0,05(*)(p) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p)
62. Bromoksynil i jego estry wyrażony

jako bromoksynil

mięso 0,05(p); podroby 0,20(p) 0,01(*)(p)
63. Chloroprofam i 4'-

hydroksychloroprofam-O-kwas

sulfonowy (4-HSA), wyrażony jako

chloroprofam

mięso 0,05(*)(p); wątroba 0,05(*)(p); nerki 0,2(p) 0,2(p) -
64. Joksynil i jego estry wyrażone

jako joksynil

mięso 0,05(p); podroby 0,20(p) 0,01(*)(p)
65. Piraklostrobina 0,05(*)(p) 0,01(*)(p) 0,05(*)(p)
66. Chinoksyfen 0,2(p) 0,05(p) 0,02(*)(p)
67. Kation trimethylsulfonium, jako

rezultat stosowania glifosatu

0,2(p) nerki bydlęce

0,5(p) wątroba bydlęca

0,2(p) mięso bydlęce

0,1(p) nerki drobiowe

0,05(*)(p) inne

0,1(p) 0,01(*)(p)
68. Karbaryl 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
69. Fention i jego lotny odpowiednik,

ich sulfotlenki i sulfony

wyrażone jako fention

0,05(*) 0,01(*) -
70. Chlorfenwinfos (suma izomerów E-

oraz Z-)

0,01(*) 0,01(*) 0,01(*)
71. Acetamiprid i metabolit IM-2-1 mięso 0,05(*)(p); wątroba 0,1(p); nerki 0,2(p); tłuszcz 0,05(*)(p); inne 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p)
72. Metoksyfenozyd 0,01(*)(p) 0,01(*)(p) 0,01(*)(p)
73. Tiacloprid mięso 0,05(p); wątroba 0,3(p); nerki 0,3(p); tłuszcz 0,05(p); inne 0,01(*)(p) 0,03(p) 0,01(*)(p)
74. Indoksakarb jako suma izomerów

S i R

mięsa i odpadów jadalnych: 0,01(*)(p); tłuszcz: 0,3(p) mleko: 0,02(p); śmietana 0,3(p) 0,01(*)(p)
75. MCPA, MCPB i MCPA tioetyl

wyrażone jako MCPA

0,1(*)(p); odpady jadalne 0,5 (*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p)
76. Tolilfluanid (tolilfluanid

analizowany jako

dimetylaminosulfotoluidyd i

wyrażony jako tolilfluanid)

0,1(*)(p) 0,02(*)(p) 0,1(*)(p)
77. Azynofos metylowy 0,01(*) 0,01(*) 0,01(*)
(*) Wskazuje niższy poziom wykrywalności analitycznej.

(**) Parlar nr 26 2-endo,3-exo,5-endo,6-exo,8,8,10,10-oktachlorobornan

Parlar nr 50 2-endo,3-exo,5-endo,6-exo,8,8,9,10,10-nonachlorobornan

Parlar nr 62 2,2,5,5,8,9,9,10,10,-nonachlorobornan

(a) Tymczasowy NDP ważny do dnia 1 listopada 2008 r. do czasu zmiany załącznika III do dyrektywy 91/414/EWG

i powtórnej rejestracji na poziomie krajowym preparatów zawierających deltametrynę.

(p) Oznacza tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości.

(1) W przypadku środków spożywczych o zawartości tłuszczu wynoszącej 10 % lub więcej w masie pozostałość

pestycydów odnosi się do całkowitej masy środka spożywczego bez kości. W takich przypadkach najwyższy

dopuszczalny poziom wynosi jedną dziesiątą wartości odnoszącej się do zawartości tłuszczu, ale nie

może być niższy niż 0,01 mg/kg.

(2) Przy oznaczaniu pozostałości pestycydów w krowim mleku surowym oraz pełnotłustym jako podstawę należy

przyjąć zawartości tłuszczu równą 4 % w masie. W przypadku innych środków spożywczych wymienionych w

załączniku I w pozycjach nr 0401, 0402, 0405 00 i 0406:

o zawartości tłuszczu mniejszej niż 2 % w masie, najwyższy dopuszczalny poziom przyjmuje się za równy

połowie wartości ustalonej dla mleka surowego i pełnotłustego,

o zawartości tłuszczu wynoszącej 2 % w masie, najwyższy dopuszczalny poziom wyraża się w mg/kg

tłuszczu. W takim przypadku najwyższy dopuszczalny poziom jest 25 razy wyższy od wartości ustalonej

dla mleka surowego i pełnotłustego.

(3) W przypadku jaj i produktów jajecznych o zawartości tłuszczu wyższej niż 10 % najwyższy dopuszczalny

poziom wyraza się w mg/kg. W tym przypadku najwyższy dopuszczalny poziom jest 10 razy wyższy od

najwyższego dopuszczalnego poziomu dla swieżych jaj.

(4) Przypisów(1),(2) i (3) nie stosuje sie do przypadków, w których podano niższą granicę oznaczenia

analitycznego.

(5) Jeżeli do dnia 30 kwietnia 2000 r. poziomy nie zostaną przyjęte, stosuje się następujące najwyższe

dopuszczalne poziomy:

(a) 0,05(*)

(b) 0,01(*)

(6) Te NDPP opierają się na przewidzianych przez Codex limitach pozostałości zewnętrznych i nie wynikają ze

stosowania środków ochrony roślin.

(7) Oparte na kontrolnych danych.

CZĘŚĆ  B

Pozostałości pestycydów Najwyższe dopuszczalne poziomy w mg/kg (ppm)
w mięsie włączając tłuszcz, w wyrobach mięsnych, podrobach oraz w tłuszczach zwierzęcych, wymienionych w załączniku I w pozycjach nr ex 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602 w mleku oraz w przetworach mlecznych, wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0401, 0402, 0405 00 i 0406 w świeżych jajach w skorupkach, w jajach ptasich oraz w żółtku jaj, wymienionych w załączniku I w pozycjach 0407 00 i 0408
1. ACEFAT 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)
2. Karbendazym i tiofanat metylowy wyrażone jako

karbendazym

0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
5. CHLOROTALONIL 0,01(*) 0,01(*) 0,01(*)
6. Glifosat 2(p) nerki bydlęce

0,2(p) wątroby bydlęce

0,5(p) nerki wieprzowe

0,1(p) nerki drobiowe

0,05(*)(p) inne

0,05(*)(p) 0,05(*)(p)
7. Imazalil 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)
8. Ditiokarbaminiany, wyrażone jako CS2,

obejmujące maneb, mankozeb, metiram,

propineb, tiuram i ziram

0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
13. METAMIDOFOS 0,01(*) 0,01(*) 0,01(*)
14. IPRODION

15. PROCYMIDON

16. WINKLOZOLINA

)

)

}

)

)

)

(suma składników i wszystkich metabolitów zawierających 3,5-dichloroanilinę wełny wyrażoną jako 3,5-dichloroanilinę) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
17. FENARYMOL 0,5(*) 0,05(*) 0,05(*)
18. METALAKSYL 0,5(*) 0,05(*) 0,05(*)
19. BENALAKSYL 0,5(*) 0,05(*) 0,05(*)
20. DAMINOZYD

(suma

daminozydu

oraz 1,1-

dimetylohydrazyny,

wyrażona jako

daminozyd)

0,05 0,05(*) 0,05(*)
21. ETEFON 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
22. Propikonazol wątroba przeżuwaczy 0,1(p) inne produkty pochodzenia zwierzęcego 0,01(*)(p) 0,01(*)(p) 0,01(*)(p)
23. KARBOFURAN (suma

karbofranu i 3-

hydroksykarbofuranu,

wyrażona jako

karbofuran)

0,1(*) 0,1(*) 0,1(*)
24. KARBOSULFAN 0,5(*) 0,05(*) 0,05(*)
25. BENFURAKARB 0,5(*) 0,05(*) 0,05(*)
26. FURATIOKARB 0,5(*) 0,05(*) 0,05(*)
27. METOMYL 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)
28. TIODIKARB
Pozostałość: suma metomylu i

todikarbu wyrażona jako metomyl

29. Amitraz, w tym metabolity zawierające 2,4

demetylanilinę określone jako amitraz

0,05(*), Drób 0,01(*)
30. ALDIKARB 0,01(*) 0,01(*) 0,01(*)
Pozostałość: suma aldikarbu, jego

sulfotlenku i sulfonu określona jako

aldikarb

31. TIABENDAZOL 0,1 0,1(*)
Pozostałość: suma tiabendazolu i 5-

hydroksytiabendazolu

(z wyjątkiem mięsa i innych produktów z mięsa baraniego, z wołowiny i z mięsa koziego)
32. TRIFORYNA 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
33. PROPOXUR 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
34. PROPYZAMID

pozostałość: suma propyzamidu oraz

0,05 tłuszcz, wątroba i nerki 0,01(*) 0,02(*)
wszystkich metabolitów zawierających

kwas 3,5-dichlorobenzoesowy, frakcja

wyrażona jako propyzamid

0,02(*) pozostałe
35. FORAT

pozostałość: suma foratu, jego analogu

tlenowego oraz ich sulfotlenków i

sulfonów, wyrażona jako forat

0,05(*) 0,02(*) 0,05(*)
36. Chlormekwat: wątroby kurcząt 0,05 0,05 0,05(*)
nerki wołowe 0,2
wątroby wołowe

inne

0,1

0,05(*)

37. DIKOFOL pozostałość: 1,0 wątroba wołowa, barania i kozia
38. Azoksystrobina 0,05(*) Inne produkty pochodzenia zwierzęcego 0,01(*) Mleko
39. Chlorobufam 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
40. Dialat 0,2(*) 0,2(*) 0,2(*)
41. Azoksystrobina (pozostałość 490M9(1) dla

mleka i 490 M1(2) dla mięsa, wątroby,

tłuszczu i nerek wyrażonych jako

azoksystrobina)

02(*)(p) Mięso, wątroba, tłuszcz

0,05(p) Nerki

0,05(*)(p) Mleko
42. Azoksystrobina 0,02(*)(p) Jaja
43. Dinoterb 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
44. DNOC 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
45. Profam 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
46. Monolinuron 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
47. Proheksadion (proheksadion i jego sole

wyrażone jako proheksadion)

0,05(p)(*) 0,01(p)(*) 0,05(p)(*)
48. Fluroksypyr 0,5(p) ex 0206Wątroba

0,05(*)(p) Inne produkty

0,05(*)(p) 0,05(*)(p)
49. Pymetrozine 0,01(*)(p) 0,01(*)(p) 0,01(*)(p)
50. Bentazon 0,05(p)(*) 0,02(p)(*) 0,05(p)(*)
51. Pirydat (suma pirydatu, jego produktu

hydrolizy CL 9673 (3-fenylo-4-hydroksy-6-

chloropirydazyna) wyrażona jako pirydat)

Cynaderki, z wyjątkiem drobiowych 0,4(p)

Pozostałe produkty(p)(*)

0,05(p)(*) 0,05(p)(*)
52. Oksydemeton metylowy (suma oksydemetonu

metylowego i demetonu-S-metylosulfonowego

wyrażona jako oksydemeton metylowy)

0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)
53. Azocyklotyna i cyheksatyna (suma azocyky-

klotyny i cyheksatyny wyrażona jako

cyheksatyna)

0,2 mięso wołowe 0,05(*) 0,05(*)
0,05(*) pozostałe produkty
54. Fenpropimorf kwas karboksylowy (BF 421-2)

wyrażony jako fenpropimorf

0,3 wątroba wołowa, kozia, wieprzowa i owcza

0,05 nerki wołowe, kozie, wieprzowe i owcze

0,01(*) mięso drobiowe, tłuszcz, jadalne podroby

0,02 mięso wołowe, kozie, wieprzowe i owcze

0,01 pozostałe produkty

0,01 0,01(*)
55. Cyromazyna 0,05(*) wszystkie produkty za wyjątkiem owiec 0,02(*) 0,2
56. Klofentezyna (suma wszystkich składników

zawierających cząsteczkę 2-chlorobenzoilową

w przeliczeniu na klofentezynę)

0,1 wątroba wołowa, owcza i kozia

0,05(*) pozostałe produkty

0,05(*) 0,02(*)
57. Alfa-(3-hydroksybutyl)-alfa-(4-chlorofenyl)-

1H- 1,2,4-triazol-1-propannitril (RH9090)

wyrażony jako mychlobutanil

0,01(*) 0,01(*) 0,01(*)
58. 2,4-D Nerki (z wyjątkiem drobiu) 1(p) Pozostałe 0,05(*)(p) 0,01(*)(p) 0,01(*)(p)
59. Famoksadon 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p)
60. Sulfosulfuron 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p)
61. Fenheksamid 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p)
62. Acibenzolar-S-metylowy 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) 0,02(*)(p)
63. Dikwat 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p)
64. Izoproturon 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p)
65. Etofumezat (suma etofumezatu i metabolitu

2,3- dihydro-3,3-dimetyl-2- okso-benzofuran-

5-yl siarczanu metanu wyrażonego jako

etofumezat)

0,1(*)(p) 0,1(*)(p) 0,1(*)(p)
66. 2,4-DB 0,05(*)(p) mięso 0,1(p) wątroba, nerki 0,01(*)(p) 0,05(*)(p)
67. oksasulfuron 0,05(*)(p)
68. Acefat 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)
69. Paration metylowy (suma parationu metylowego

i paraoksonu metylowego wyrażonych jako

paration metylowy)

0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)
70. Fenamifos (suma fenamifosu i jego

sulfotlenku i sulfonu wyrażona jako

fenamifos)

0,01(*) 0,01(*) 0,005(*)
71. Dinoseb 0,01(*) 0,01(*) 0,01(*)
72. Fenmedifam (N-(3- hydroksyfenylo)-

karbaminian metylu (MHPC) wyrażony jako

fenmedifam)

0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p)
73. Hydrazyd maleinowy(b) mięso (oprócz drobiowego):

0,05(p)

wątroba (oprócz drobiowej)

0,05(p)

nerki (oprócz drobiowych)

0,5(p)

pozostałe: 0,02(*)(p)

0,2(p)(t) 0,1(p)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(a) Jeżeli do dnia 30 kwietnia 2000 r. poziomy nie zostaną przyjęte, stosuje się najwyższy dopuszczalny poziom

równy 0,05(*).

(b) Do pozostałości w mleku i produktach mlecznych - hydrazyd maleinowy uwzględnia się łącznie z jego

konjugatami.

(p) Oznacza, że najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości został ustanowiony tymczasowo zgodnie z art. 4 ust. 1

lit. f) dyrektywy 91/414/EWG.

(t) Oznacza, że najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości został ustanowiony tymczasowo do dnia 30 czerwca

2008 r. w oczekiwaniu na przedstawienie danych przez wnioskodawcę. Jeśli do tego dnia nie zostaną dostarczone

dane, NDP będzie wycofany dyrektywą lub rozporządzeniem.

(1) 490M9 = kwas 2-[2-(4-hyroksy-2-metylfenoksymetyl)fenyl]-2-

metoksyiminoetylowy.

(2) 490M1 = kwas 2-metoksyimino-2-[2-(o-tolyloksymetyl)fenyl] etylowy.

1 Art. 1 zmieniony przez art. 3 pkt 1 dyrektywy nr 97/41/WE z dnia 25 czerwca 1997 r. (Dz.U.UE.L.97.184.33) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 1 sierpnia 1997 r.
2 Art. 2 ust. 1 zmieniony przez art. 3 pkt 2 dyrektywy nr 97/41/WE z dnia 25 czerwca 1997 r. (Dz.U.UE.L.97.184.33) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 1 sierpnia 1997 r.
3 Art. 4 zmieniony przez art. 3 pkt 3 dyrektywy nr 97/41/WE z dnia 25 czerwca 1997 r. (Dz.U.UE.L.97.184.33) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 1 sierpnia 1997 r.
4 Art. 5 zmieniony przez art. 3 pkt 4 dyrektywy nr 97/41/WE z dnia 25 czerwca 1997 r. (Dz.U.UE.L.97.184.33) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 1 sierpnia 1997 r.
5 Art. 5a dodany przez art. 3 pkt 4 dyrektywy nr 97/41/WE z dnia 25 czerwca 1997 r. (Dz.U.UE.L.97.184.33) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 1 sierpnia 1997 r.
6 Art. 7 zmieniony przez art. 3 pkt 5 dyrektywy nr 97/41/WE z dnia 25 czerwca 1997 r. (Dz.U.UE.L.97.184.33) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 1 sierpnia 1997 r.
7 Art. 8 ust. 1 zmieniony przez art. 3 pkt 6 dyrektywy nr 97/41/WE z dnia 25 czerwca 1997 r. (Dz.U.UE.L.97.184.33) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 1 sierpnia 1997 r.
8 Art. 9 zmieniony przez art. 3 pkt 7 dyrektywy nr 97/41/WE z dnia 25 czerwca 1997 r. (Dz.U.UE.L.97.184.33) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 1 sierpnia 1997 r.
9 Art. 10 zmieniony przez art. 3 pkt 8 dyrektywy nr 97/41/WE z dnia 25 czerwca 1997 r. (Dz.U.UE.L.97.184.33) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 1 sierpnia 1997 r.
10 Art. 11 skreślony przez art. 3 pkt 9 dyrektywy nr 97/41/WE z dnia 25 czerwca 1997 r. (Dz.U.UE.L.97.184.33) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 1 sierpnia 1997 r.
11 Art. 11a:

- dodany przez art. 3 pkt 10 dyrektywy nr 97/41/WE z dnia 25 czerwca 1997 r. (Dz.U.UE.L.97.184.33) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 1 sierpnia 1997 r.

- zmieniony przez art. 3 rozporządzenia nr 807/2003 z dnia 14 kwietnia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.122.36) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 5 czerwca 2003 r.

12 Art. 11b:

- dodany przez art. 3 pkt 10 dyrektywy nr 97/41/WE z dnia 25 czerwca 1997 r. (Dz.U.UE.L.97.184.33) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 1 sierpnia 1997 r.

- zmieniony przez art. 3 rozporządzenia nr 807/2003 z dnia 14 kwietnia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.122.36) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 5 czerwca 2003 r.

13 Art. 12 zmieniony przez art. 3 rozporządzenia nr 807/2003 z dnia 14 kwietnia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.122.36) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 5 czerwca 2003 r.
14 Art. 13 ust. 2 zmieniony przez art. 29 Aktu dotyczącego warunków przystąpienia Republiki Austrii, Republiki Finlandii i Królestwa Szwecji oraz dostosowań w Traktatach stanowiących podstawę Unii Europejskiej (Dz.U.04.90.864/29) z dniem 1 stycznia 1995 r.
15 Art. 13 ust. 3 według numeracji ustalonej przez art. 29 Aktu dotyczącego warunków przystąpienia Republiki Austrii, Republiki Finlandii i Królestwa Szwecji oraz dostosowań w Traktatach stanowiących podstawę Unii Europejskiej (Dz.U.04.90.864/29) z dniem 1 stycznia 1995 r.
16 Art. 14 zmieniony przez art. 3 pkt 12 dyrektywy nr 97/41/WE z dnia 25 czerwca 1997 r. (Dz.U.UE.L.97.184.33) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 1 sierpnia 1997 r.
17 Załącznik Nr I:

-zmieniony przez art. 2 pkt 1 dyrektywy nr 93/57/EWG z dnia 29 czerwca 1993 r. (Dz.U.UE.L.93.211.1) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 8 lipca 1993 r.

- zmieniony przez art. 3 pkt 3 dyrektywy Komisji nr 2000/24/WE z dnia 28 kwietnia 2000 r. (Dz.U.UE.L.00.107.28) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 4 maja 2000 r.

18 Załącznik Nr II:

-zmieniony przez art. 2 pkt 2 i 3 dyrektywy nr 93/57/EWG z dnia 29 czerwca 1993 r. (Dz.U.UE.L.93.211.1) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 8 lipca 1993 r.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy nr 94/29/WE z dnia 23 czerwca 1994 r. (Dz.U.UE.L.94.189.67) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 23 lipca 1994 r.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy nr 95/39/WE z dnia 17 lipca 1995 r. (Dz.U.UE.L.95.197.29) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 11 września 1995 r.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy nr 96/33/WE z dnia 21 maja 1996 r. (Dz.U.UE.L.96.144.35) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 18 czerwca 1996 r.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy Komisji nr 97/71/WE z dnia 15 grudnia 1997 r. (Dz.U.UE.L.97.347.42) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 7 stycznia 1998 r. Zmiany nie zostały naniesione na tekst ze względu na bezprzedmiotowość.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy Komisji nr 98/82/WE z dnia 27 października 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.290.25) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 1 listopada 1998 r.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy Kosmiji nr 1999/71/WE z dnia 14 lipca 1999 r. (Dz.U.UE.L.99.194.36) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 1 sierpnia 1999 r.

- zmieniony przez art. 3 pkt 1, 2, 4 i 5 dyrektywy Komisji nr 2000/24/WE z dnia 28 kwietnia 2000 r. (Dz.U.UE.L.00.107.28) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 4 maja 2000 r.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy Komisji nr 2000/42/WE z dnia 22 czerwca 2000 r. (Dz.U.UE.L.00.158.51) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 1 lipca 2000 r. Zmiany nie zostały naniesione na tekst.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy Komisji nr 2000/58/WE z dnia 22 września 2000 r. (Dz.U.UE.L.00.244.78) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 19 października 2000 r.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy Komisji nr 2000/81/WE z dnia 18 grudnia 2000 r. (Dz.U.UE.L.00.326.56) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 11 stycznia 2001 r.

- zmieniony przez art. 3dyrektywy Komisji nr 2000/82/WE z dnia 20 grudnia 2000 r. (Dz.U.UE.L.01.3.18) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 26 stycznia 2001 r.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy Komisji nr 2001/39/WE z dnia 23 maja 2001 r. (Dz.U.UE.L.01.148.70) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 21 czerwca 2001 r.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy Komisji nr 2001/57/WE z dnia 25 lipca 2001 r. (Dz.U.UE.L.01.208.36) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 21 sierpnia 2001 r.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy Komisji nr 2002/23/WE z dnia 26 lutego 2002 r. (Dz.U.UE.L.02.64.13) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 27 marca 2002 r.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy Komisji nr 2002/42/WE z dnia 17 maja 2002 r. (Dz.U.UE.L.02.134.29) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 11 czerwca 2002 r.

- zmieniony przez art. 3 dyrektywy Komisji nr 2002/66/WE z dnia 16 lipca 2002 r. (Dz.U.UE.L.02.192.47) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 9 sierpnia 2002 r.

- zmieniony przez art. 3 dyrektywy Komisji nr 2002/71/WE z dnia 19 sierpnia 2002 r. (Dz.U.UE.L.02.225.21) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 29 sierpnia 2002 r.

- zmieniony przez art. 3 dyrektywy Komisji nr 2002/79/WE z dnia 2 października 2002 r. (Dz.U.UE.L.02.291.1) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 4 listopada 2002 r.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy Komisji nr 2002/97/WE z dnia 16 grudnia 2002 r. (Dz.U.UE.L.02.343.23) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 7 stycznia 2003 r.

- zmieniony przez art. 3 dyrektywy Komisji nr 2003/60/WE z dnia 18 czerwca 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.155.15) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 25 czerwca 2003 r.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy Komisji nr 2003/113/WE z dnia 3 grudnia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.324.24) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 31 grudnia 2003 r.

- zmieniony przez art. 3 dyrektywy Komisji nr 2003/118/WE z dnia 5 grudnia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.327.25) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 5 stycznia 2004 r.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy Komisji nr 2004/2/WE z dnia 9 stycznia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.14.10) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 28 stycznia 2004 r.

- zmieniony przez art. 2 i 3 dyrektywy Komisji nr 2004/61/WE z dnia 26 kwietnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.127.81) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 6 maja 2004 r.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy Komisji nr 2005/46/WE z dnia 8 lipca 2005 r. (Dz.U.UE.L.05.177.35) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 29 lipca 2005 r.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy Komisji nr 2005/48/WE z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.UE.L.05.219.29) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 13 września 2005 r.

- zmieniony przez art. 3 dyrektywy Komisji nr 2005/70/WE z dnia 20 października 2005 r. (Dz.U.UE.L.05.276.35) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 10 listopada 2005 r.

- zmieniony przez art. 3 dyrektywy Komisji nr 2006/30/WE z dnia 13 marca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.75.7) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 3 kwietnia 2006 r.

- zmieniony przez art. 3 dyrektywy Komisji nr 2006/59/WE z dnia 28 czerwca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.175.61) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 19 lipca 2006 r.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy Komisji nr 2006/61/WE z dnia 7 lipca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.206.12) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 16 sierpnia 2006 r.

- zmieniony przez art. 3 dyrektywy Komisji nr 2006/62/WE z dnia 12 lipca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.206.27) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 16 sierpnia 2006 r.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy Komisji nr 2007/11/WE z dnia 21 lutego 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.63.26) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 21 marca 2007 r.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy Komisji nr 2007/27/WE z dnia 15 maja 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.128.31) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 5 czerwca 2007 r.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy Komisji nr 2007/28/WE z dnia 25 maja 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.135.6) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 15 czerwca 2007 r.

- zmieniony przez art. 3 dyrektywy Komisji nr 2007/55/WE z dnia 17 września 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.243.41) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 8 października 2007 r.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy Komisji nr 2007/56/WE z dnia 17 września 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.243.50) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 8 października 2007 r.

- zmieniony przez art. 3 dyrektywy Komisji nr 2007/57/WE z dnia 17 września 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.243.61) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 8 października 2007 r.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy Komisji nr 2008/17/WE z dnia 19 lutego 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.50.17) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 14 marca 2008 r.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024