Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 1

(C/2025/6756)

(Dz.U.UE C z dnia 23 grudnia 2025 r.)

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

(Art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143)

"Entre-deux-Mers"

Numer referencyjny UE: PDO-FR-A0406-AM05 - 30.9.2025

1. Nazwa produktu

"Entre-deux-Mers"

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

☒ Chroniona nazwa pochodzenia (ChNP)

□ Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)

□ Oznaczenia geograficzne (OG)

3. Sektor

□ Produkty rolne

☒ Wino

□ Napoje spirytusowe

4. Państwo, do którego należy obszar geograficzny

Francja

5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej

Ministère de l'agriculture et de la souveraineté alimentaire (Ministerstwo Rolnictwa i Suwerenności Żywnościowej)

6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa

Władze francuskie oświadczają, że złożony wniosek jest zgodny z wymogami rozporządzeń (UE) nr 1308/2013 i 2024/1143.

Zmiany wprowadzone w niniejszej specyfikacji produktu są zmianami standardowymi zgodnie z definicją określoną w art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143.

Wniosek o zmianę specyfikacji ChNP "Entre-deux-Mers" nie dotyczy żadnego z trzech przypadków zmiany zwanej "zmianą na poziomie Unii", która:

a) obejmuje zmianę nazwy, stosowania nazwy lub kategorii produktu lub produktów noszących odnośne oznaczenie geograficzne;

b) może powodować zerwanie związku ze środowiskiem geograficznym;

c) wiąże się z nowymi ograniczeniami przy wprowadzaniu produktu do obrotu.

W związku z tym władze francuskie uznają, że wniosek dotyczy zmiany standardowej.

7. Opis zatwierdzonych zmian standardowych

Tytuł

Wzmocnienie koncepcji asamblażu

Opis

Celem jest wzmocnienie koncepcji asamblażu w odniesieniu do win białych i czerwonych. Znajduje to odzwierciedlenie w ograniczeniu głównej odmiany winorośli w asamblażu do maksymalnie 80 %. Celem tego rozróżnienia jest potwierdzenie tożsamości win poprzez wzbogacenie złożoności ich profili aromatycznych. Przez wprowadzenie tego limitu 80 % grupa producentów nazwy pragnie ponadto uniknąć etykietowania win jako jednoodmianowych. Ten nowy wymóg jest uzupełnieniem wymogu, zgodnie z którym wina muszą być produkowane z co najmniej dwóch głównych odmian winorośli.

□ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument

Tytuł

Dojrzewanie na osadzie w przypadku win białych

Opis

W odniesieniu do win białych wprowadza się obowiązek produkcji win na osadzie do dnia 15 listopada po zbiorach.

Jest to praktyka, która jest już włączona do procesu produkcji wina i powszechnie stosowana przez podmioty gospodarcze korzystające z nazwy.

Część odnosząca się do związku z pochodzeniem również odpowiednio zmieniono, uzupełniając profil aromatyczny i podkreślając korzystny wpływ produkcji na osadzie.

☑ Zmiana ma wpływ na jednolity dokument

Tytuł

Wzmocnienie kontroli

Opis

Celem jest wzmocnienie kontroli win białych i czerwonych przez wprowadzenie obowiązku przeprowadzenia uprzedniej degustacji przez organ kontrolny przed wycofaniem partii wina niepakowanego lub pakowaniem.

Celem tego środka jest zapewnienie jakości win objętych ChNP "Entre-deux Mers" oraz zapobieganie oportunistycznym przenoszeniu ilości do regionalnej nazwy Bordeaux. Wprowadzenie certyfikatu jakości wiąże się, z jednej strony ze ścisłymi kontrolami w momencie wprowadzania do obrotu, a z drugiej strony z weryfikacją ciągłej zgodności win z opisanymi w specyfikacji właściwościami ChNP.

Przedmiotowe wino poddaje się zatem badaniu analitycznemu i organoleptycznemu na potrzeby uzyskania tego certyfikatu.

Jest to pozytywny krok podjęty przez grupę producentów, który świadczy o ich gotowości do utrzymania wysokiego poziomu wymagań jakościowych.

□ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument

Tytuł

Aktualizacja kodu geograficznego

Opis

Gminy obszaru geograficznego zaktualizowano zgodnie z oficjalnym kodem geograficznym z 2025 r. Zmiana ta nie zmienia obszaru geograficznego nazwy.

☑ Zmiana ma wpływ na jednolity dokument

Tytuł

Odesłania

Opis

Zaktualizowano dane kontaktowe INAO.

☑ Zmiana ma wpływ na jednolity dokument

Tytuł

Środki przejściowe

Opis

Ponieważ środki przejściowe dotyczące wyznaczonych działek rolnych w odniesieniu do odmian białych wygasły, usunięto je ze specyfikacji.

□ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument

JEDNOLITY DOKUMENT

Nazwy pochodzenia i oznaczenia geograficzne win

"Entre-deux-Mers"

Numer referencyjny UE: PDO-FR-A0406-AM05 - 30.9.2025

1. Nazwa lub nazwy

"Entre-deux-Mers"

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

☑ ChNP

□ ChOG

□ GI

3. Państwo, do którego należy wyznaczony obszar geograficzny

Francja

4. Klasyfikacja produktu rolnego zgodnie z pozycją i kodem Nomenklatury scalonej, o której mowa w art. 6 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2024/1143

2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009

5. Kategorie produktów sektora wina wymienione w części II załącznika VII do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013

1. Wino

6. Opis wina lub win

Produkt sektora wina

wino białe wytrawne

Właściwości organoleptyczne

Wygląd

Te wytrawne wina białe niemusujące mają zazwyczaj słomkowożółtą barwę, która łączy żółte i zielone odcienie.

Aromat/zapach

Charakteryzują się nutami aromatycznymi białych kwiatów (np. akacji itp.), są owocowe z nutami owoców cytrusowych i egzotycznych.

Smak

Zazwyczaj są one sprężyste w ataku, a następnie głębokie i okrągłe. Produkcja win białych na osadzie pozwala wykształcić krągłość i bogactwo smakowe. Wina te są przeznaczone do spożycia jako wina młode.

Dodatkowe informacje dotyczące cech organoleptycznych

Cechy analityczne

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -
Minimalna kwasowość ogólna: -
Jednostka minimalnej kwasowości ogólnej: w miliekwiwalentach na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

Informacje dodatkowe dotyczące cech analitycznych

Są to niemusujące białe wina wytrawne. Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w tych winach wynosi co najmniej 10,5 %. Zawartość cukrów fermentujących (glukozy i fruktozy) we wszystkich partiach wina wprowadzanego do obrotu luzem lub zapakowanego nie przekracza 4 g/l. Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogacaniu nie przekracza 13 %. Kwasowość lotna wszystkich partii wina wprowadzanego do obrotu luzem lub zapakowanego nie przekracza 13,26 miliekwiwalentów na litr (0,65 grama na litr wyrażona jako H2SO4) Całkowita zawartość dwutlenku siarki wszystkich partii wina wprowadzonych do obrotu luzem nie przekracza 180 mg/L.

☑ Wszelkie cechy analityczne nieprzedstawione w niniejszej części są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Produkt sektora wina

wina czerwone

Właściwości organoleptyczne

Wygląd

Wina czerwone charakteryzują się intensywną barwą, purpurową kiedy są młode, rubinowoczerwoną w okresie rozkwitu i nabierającą w miarę dojrzewania odcieni owocu granatu.

Aromat/zapach

Aromat jest zdominowany przez czerwone owoce, zwłaszcza w młodym winie, i może z czasem stawać się bardziej złożony dzięki delikatnym nutom fermentacyjnym i drzewnym. W bukiecie stopniowo pojawiają się aromaty podściółki, a nawet aromaty lekko truflowe lub mentolowe. W niektórych przypadkach można wówczas zauważyć notę empyreumatyczną. Finisz utrwala owocową dominację w winie.

Smak

W ustach jest świeże, uporządkowane i elastyczne mimo charakterystycznej struktury tanicznej.

Dodatkowe informacje dotyczące cech organoleptycznych

-

Cechy analityczne

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -
Minimalna kwasowość ogólna: -
Jednostka minimalnej kwasowości ogólnej: -
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

Informacje dodatkowe dotyczące cech analitycznych

Są to niemusujące czerwone wina wytrawne. Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w tych winach wynosi co najmniej 12 %. Zawartość cukrów fermentujących (glukozy i fruktozy) we wszystkich partiach wina wprowadzanego do obrotu luzem lub zapakowanego nie przekracza 3 g/l. Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogacaniu nie przekracza 13 %.Kwasowość lotna wszystkich partii wina wprowadzanego do obrotu luzem lub zapakowanego nie przekracza 16,33 miliekwiwalentów na litr (0,80 grama na litr wyrażona jako H2SO4). Całkowita zawartość dwutlenku siarki wszystkich partii wina wprowadzonych do obrotu luzem nie przekracza 140 mg/L. Na etapie pakowania maksymalna zawartość kwasu jabłkowego win czerwonych wynosi 0,3 g na litr.

☑ Wszelkie cechy analityczne nieprzedstawione w niniejszej części są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

7. Praktyki winiarskie

7.1. Szczególne praktyki enologiczne stosowane przy produkcji wina lub win, stosowne ograniczenia obowiązujące w przypadku produkcji wina lub win

Praktyki enologiczne

Gęstość nasadzeń

Rodzaj praktyki enologicznej

Metoda uprawy

Opis

Minimalna gęstość obsady w winnicy wynosi 4 500 roślin na hektar. Odstęp między rzędami winorośli nie może wynosić więcej niż 2,50 metra, zaś odstęp między krzewami w tym samym rzędzie nie może wynosić mniej niż 0,85 metra.

Praktyki enologiczne

Zasady przycinania

Rodzaj praktyki enologicznej

Metoda uprawy

Opis

Cięcia dokonuje się najpóźniej na etapie rozwinięcia liści (faza 9 skali Lorenza) według następujących technik: Dozwolone są tylko następujące rodzaje cięcia: - pojedynczy i mieszany sznur Guyota; - podwójny sznur Guyota; - cięcie krótkie (niski kordon i wachlarz). W przypadku odmian białych i różowych: w żadnym przypadku na roślinę nie może przypadać więcej niż 14 oczek. W przypadku czarnych odmian winorośli: w żadnym przypadku na roślinę nie może przypadać więcej niż 12 oczek.

Praktyki enologiczne

Nawadnianie

Rodzaj praktyki enologicznej

Metoda uprawy

Opis

Nawadnianie w okresie wegetacji winorośli jest dopuszczane jedynie w przypadku, gdy utrzymująca się susza zakłóca prawidłowy rozwój fizjologiczny i prawidłowe dojrzewanie winogron. Można je jednak przeprowadzić tylko dwukrotnie dla danego zbioru i na danej działce.

Praktyki enologiczne

Wzbogacanie

Rodzaj praktyki enologicznej

Szczególne praktyki enologiczne

Opis

Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogacaniu nie przekracza 13 %. W przypadku win czerwonych: - zezwala się na stosowanie substraktywnych technik wzbogacania przy progu stężenia wynoszącym 15 %; - po tłoczeniu zabronione jest stosowanie kawałków drewna dębowego, których największy rozmiar wynosi mniej niż 5 cm; - zabrania się wszelkiej obróbki termicznej winogron, przy której stosuje się temperaturę powyżej 40 °C.

7.2. Maksymalna wydajność

Wszystkie wina/kategorie/odmiana/typ wino białe

Maksymalna wydajność:

Maksymalna wydajność: 75
Jednostka maksymalnej wydajności: hektolitry z hektara

Wszystkie wina/kategorie/odmiana/typ wino czerwone

Maksymalna wydajność:

Maksymalna wydajność: 65
Jednostka maksymalnej wydajności: hektolitry z hektara

8. Wskazanie odmiany lub odmian winorośli, z których otrzymywane jest wino lub wina

– Cabernet franc N

– Cabernet-Sauvignon N

– Carmenère N

– Colombard B

– Cot N - Malbec

– Merlot N

– Muscadelle B

– Petit Verdot N

– Sauvignon B - Sauvignon blanc

– Sauvignon gris G - Fié gris

– Semillon B

– Ugni blanc B 9. Zwięzła definicja wyznaczonego obszaru geograficznego

1 - Obszar geograficzny

a) Zbiór winogron, produkcja wina i jego dojrzewanie odbywają się na obszarze następujących gmin w departamencie Gironde, położonych między rzekami Garonne i Dordogne, określonych na podstawie oficjalnego kodu geograficznego z dnia 1 stycznia 2025 r.: Ambarès-et-Lagrave, Artigues-près-Bordeaux, Auriolles, Bagas, Baigneaux, Baron, Bellebat, Bellefond, Beychac-et-Caillau, Blasimon, Blésignac, Bonnetan, Bossugan, Branne, Cabara, Cadarsac, Camarsac, Camiac-et-Saint-Denis, Camiran, Casseuil, Castelmoron- d'Albret, Castelviel, Caumont, Cazaugitat, Cessac, Civrac-de-Dordogne, Cleyrac, Coirac, Coubeyrac, Courpiac, Cours-de-Monségur, Coutures-sur-Dropt, Créon, Croignon, Cursan, Daignac, Dardenac, Daubèze, Dieulivol, Doulezon, Escoussans, Espiet, Les Esseintes, Faleyras, Fargues-Saint-Hilaire, Flaujagues, Fossés-et-Baleyssac, Frontenac, Génissac, Gironde-sur-Dropt, Gornac, Grézillac, Guillac, Izon, Jugazan, Juillac, La Sauve, Ladaux, Lamothe-Landerron, Landerrouet-sur-Ségur, Lignan-de-Bordeaux, Listrac-de-Durèze, Loubens, Loupes, Lugaignac, Lugasson, Madirac, Martres, Mauriac, Mérignas, Mesterrieux, Mongauzy, Monségur, Montagoudin, Montignac, Montussan, Morizès, Mouliets-et-Villemartin, Moulon, Mourens, Naujan-et-Postiac, Nérigean, Neuffons, Pompignac, Porte-de-Benauge, Le Pout, Pujols, Le Puy, Rauzan, La Réole, Rimons, Romagne, Roquebrune, Ruch, Sadirac, Saint-Antoine-du-Queyret, Saint-Aubin-de-Branne, Saint-Brice, Saint-Exupéry, Saint-Félix-de-Foncaude, Saint-Ferme, Saint-Genès-de-Lombaud, Saint-Genis-du-Bois, Saint-Germain-du-Puch, Saint-Hilaire-de-la-Noaille, Saint-Hilaire-du-Bois, Saint-Jean-de-Blaignac, Saint-Léon, Saint-Loubès, Saint- Martin-de-Lerm, Saint-Martin-du-Puy, Saint-Michel-de-Lapujade, Saint-Pey-de-Castets, Saint-Pierre-de-Bat, Saint-Quentin-de-Baron, Saint-Sève, Saint-Sulpice-de-Guilleragues, Saint-Sulpice-de-Pommiers, Saint-Sulpice- et-Cameyrac, Saint-Vincent-de-Pertignas, Saint-Vivien-de-Monségur, Sainte-Florence, Sainte-Gemme, Sainte- Radegonde, Sallebœuf, Sauveterre-de-Guyenne, Soulignac, Soussac, Taillecavat, Targon, Tizac-de-Curton i Tresses.

b) W przypadku nazwy geograficznej "Haut-Benauge" zbiór winogron, produkcja i dojrzewanie win białych odbywają się na obszarze następujących gmin w departamencie Gironde określonych na podstawie oficjalnego kodu geograficznego z dnia 1 stycznia 2025 r.: Escoussans, Gornac, Ladaux, Mourens, Porte-de-Benauge, Saint- Pierre-de-Bat, Soulignac i Targon.

10. Związek z obszarem geograficznym

Kategoria produktów sektora wina

1. Wino

Streszczenie związku

Winorośl jest sadzona wyłącznie na najmniej żyznych glebach. Wina pochodzą z działek lub części działek ściśle i dokładnie wyznaczonych na podstawie obiektywnych kryteriów technicznych i wcześniejszych doświadczeń produkcyjnych na wniosek komisji złożonej z niezależnych ekspertów. Głębokie gleby, które są bardzo bogate w minerały, a przede wszystkim zawierają duże rezerwy wody użytecznej dla roślin, są zatem wyłączone z działek wyznaczonych do produkcji. Podobnie położenie topograficzne działek ma decydujący wpływ przy wyznaczaniu działek do produkcji: wyłącza się dno doliny, gdzie nie jest możliwy naturalny odpływ zimnego powietrza, dolne części wklęsłych działek, brzegi strumieni i zbocza hydromorficzne na terenach z tendencją do podmakania. Różnorodność gleb powoduje, że winnicami zarządza się w sposób selektywny, a odmiany wybierane w zależności od położenia działki.

Wina białe, produkowane głównie z odmiany sauvignon B, charakteryzującej się łatwością adaptacji i ekspresją, są często produkowane z mieszanek z innymi głównymi odmianami, takimi jak semillon B, co przyczynia się do ich krągłości, ale również z muscadelle B, co nadaje im bardziej złożony aromat. Stare odmiany lokalne, takie jak colombard B i ugni blanc B, przyczyniają się do wzbogacania palety aromatycznej win.

Wina czerwone wytwarzane głównie z odmian merlot N, cabernet-sauvignon N i cabernet franc N są krągłe, głębokie i mają wyraźną strukturę. Mogą być one uzupełniane petit verdot N, cot N. i carmenère N. Wina czerwone zazwyczaj zyskują na długim dojrzewaniu, niezbędnym do ich rozkwitu i lepszej ekspresji przed wprowadzeniem ich do obrotu.

Dzięki bardzo szczegółowej znajomości obszaru plantatorzy winorośli znają odmiany winorośli najlepiej dostosowane do różnych rodzajów gleby. Te ostatnie, obsadzone przystosowaną odmianą, umożliwiają ekspresję aromatów białych kwiatów, owoców cytrusowych i owoców egzotycznych w winach w przypadku win białych, a w przypadku win czerwonych owoców czerwonych i czasem czarnych, oraz mentolu.

Od XI do XV w. dzięki uprzywilejowanym powiązaniom Bordeaux z Anglią, mimo wojny stuletniej i wojen religijnych, wielcy właściciele ziemscy, tj. klasztory lub możnowładcy doprowadzili do rozkwitu winnic Entre-deux- Mers, których produkty były w dużej mierze przeznaczone do wywozu. W XVIII wieku Montesquieu był gorącym orędownikiem nowoczesnej uprawy winorośli. Posiadał on w Entre-deux-Mers domenę Raymond w miejscowości Baron. Wykorzystywał swój prestiż i wielki autorytet przy uprawie winorośli. Dbał o własne interesy, ale korzystała na tym również cała prowincja. Twierdził on, że: "Wina w tej prowincji można porównać ze sposobem, w jaki alchemiści przechwalali się, że wytwarzają złoto; wszyscy je widzieli, wszyscy go dotykali, każdy miał z nim do czynienia - zarówno ubodzy, jak i bogaci, ale nikt nie poznał jego tajemnic.

Na początku XX w. wino białe produkowane w Entre-deux-Mers cieszyło się dużym uznaniem na rosyjskim dworze. Kryzys, który miał miejsce w latach 50. XX w., zmusił plantatorów winorośli do znacznych wysiłków przy restrukturyzacji obszarów, ponownego sadzenia winnic i ich ewentualnej konwersji w celu osiągnięcia właściwej równowagi między rodzajem gleby, narażeniem, położeniem, kolorem, odmianą winorośli i podkładkami do szczepienia. Następnie, z pomocą instytutu enologii z Bordeaux i izby rolniczej Gironde], plantatorzy winorośli z Entre-deux-Mers lepiej poznali metody produkcji, winifikacji i dojrzewania wina oraz zmodernizowali urządzenia do kontroli temperatury, koniecznej przy winifikacji wytrawnych win białych.

W ostatnim dwudziestoleciu ciągła poprawa jakości umożliwiła zdobycie większego uznania dla win białych i czerwonych oraz zwiększenie poczucia identyfikacji z produktami u plantatorów winorośli. Producenci w tym regionie w coraz większym stopniu wprowadzają swoją produkcję do obrotu w butelkach i podpisują je własnym nazwiskiem. Każde gospodarstwo dokłada zatem wszelkich starań, aby wyprodukować produkt wysokiej jakości. Produkcja win białych na osadzie pozwala wykształcić krągłość i bogactwo smakowe.

11. Dalsze obowiązujące wymogi

Tytuł wymogu/odstępstwa

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj dalszego wymogu/odstępstwa

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu/odstępstwa

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, dopuszczony na zasadzie odstępstwa w odniesieniu do produkcji i dojrzewania win, stanowi obszar gmin w departamencie Gironde wymienionych w specyfikacji produktu.

Zgodnie z art. 5 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 obszar bezpośredniego sąsiedztwa odpowiada obszarowi znajdującemu się w bezpośrednim sąsiedztwie tego wyznaczonego obszaru.

Tytuł wymogu/odstępstwa

Uzupełniające oznaczenia geograficzne

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj dalszego wymogu/odstępstwa

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu/odstępstwa

ChNP "Entre-deux-Mers" może być uzupełniona nazwą geograficzną "Haut-Benauge" zgodnie z przepisami określonymi w specyfikacji produktu, w szczególności w odniesieniu do obszaru geograficznego. Oznaczenie geograficzne "Haut-Benauge" umieszcza się bezpośrednio po kontrolowanej nazwie pochodzenia, zapisując je czcionką, której wielkość - zarówno wysokość, jak i szerokość - nie może przekraczać wielkości czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.

Tytuł wymogu/odstępstwa

Większa jednostka geograficzna

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj dalszego wymogu/odstępstwa

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu/odstępstwa

Na etykiecie win objętych kontrolowaną nazwą pochodzenia można wskazać nazwę większej jednostki geograficznej: "Vin de Bordeaux" lub "Grand Vin de Bordeaux". Czcionka, którą zapisana jest nazwa większej jednostki geograficznej, nie może być większa (wysokość i szerokość) niż dwie trzecie wielkości czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.

Elektroniczne odesłanie (URL) do publikacji specyfikacji produktu

https://info.agriculture.gouv.fr/boagri/document_administratif-00f0a856-9577-440e-aef1-9ff22d0b3383

1 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2025/27 z dnia 30 października 2024 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 o przepisy dotyczące rejestracji i ochrony oznaczeń geograficznych, gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie oraz uchylające rozporządzenie delegowane (UE) nr 664/2014 (Dz.U. L, 2025/27, 15.1.2025, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2025/27/oj).

Zmiany w prawie

Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.6756

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27
Data aktu: 23/12/2025
Data ogłoszenia: 23/12/2025