(Dz.U.UE C z dnia 22 grudnia 2025 r.)
POWIADOMIENIE DOTYCZĄCE ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
(Art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143)
"Coteaux du Quercy"
Numer referencyjny UE: PDO-FR-A0499-AM01 - 30.9.2025
1. Nazwa produktu
"Coteaux du Quercy"
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP
□ ChOG
□ OG
3. Sektor
□ Produkty rolne
Wino
□ Napoje spirytusowe
4. Państwo, do którego należy obszar geograficzny
Francja
5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Nazwa
Ministère de l'agriculture et de la souveraineté alimentaire, Direction générale de la performance économique et environnementale des entreprises (Ministerstwo Rolnictwa i Suwerenności Żywnościowej / Dyrekcja Generalna ds. Wydajności Gospodarczej i Ekologicznej Przedsiębiorstw)
6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa
Władze francuskie uważają, że wniosek spełnia wymogi rozporządzeń (UE) nr 1308/2013 i (UE) 2024/1143.
Zmiany wprowadzone w niniejszej specyfikacji produktu są zmianami standardowymi zgodnie z definicją określoną w art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143.
Wniosek o zmianę specyfikacji ChNP "Coteaux du Quercy" nie dotyczy żadnego z trzech przypadków zmiany zwanej "zmianą na poziomie Unii", w szczególności:
a) nie obejmuje zmiany w nazwie lub stosowaniu nazwy lub w kategorii produktu lub produktów noszących odnośne oznaczenie geograficzne;
b) nie grozi zanikiem związku z obszarem geograficznym;
c) nie wiąże się z dalszymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania produktu do obrotu.
W związku z tym władze francuskie uznają, że wniosek dotyczy zmiany standardowej.
7. Opis zatwierdzonych zmian standardowych
Tytuł
Dodanie przepisów rolnośrodowiskowych
Opis
Do specyfikacji produktu dodano dwa przepisy rolnośrodowiskowe, a mianowicie wymóg utrzymywania pokrywy trawiastej na obrzeżach winnic oraz zakaz stosowania w winnicach ściółkowania z tworzyw sztucznych. Przepis dotyczący gospodarowania naturalnie występującą roślinnością, już zawarty w obowiązującej specyfikacji produktu, zmieniono w celu uwzględnienia niektórych działek, w szczególności tych ze starymi nasadzeniami winorośli położonymi na wapiennych płaskowyżach.
Celem jest zwiększenie zrównoważonego charakteru produktu objętego nazwą w obliczu zmiany klimatu i wysokich oczekiwań społecznych.
□ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Tytuł
Zmiana zasad dotyczących odmian winorośli
Opis
Zasady dotyczące odmian winorośli zostały złagodzone, aby ułatwić przejęcie i utrzymanie obszarów kwalifikujących się do objęcia ChNP. Ponadto odmiany uzupełniające przeklasyfikowano na odmiany drugorzędne. W związku z tym organ ds. ochrony i zarządzania wnioskuje o zwiększenie maksymalnego odsetka głównych odmian winorośli do 80 %, a maksymalnego odsetka odmian drugorzędnych - do 40 %.
Dodano również przepis, który łagodzi zasady dotyczące proporcji nasadzeń dla małych gospodarstw o powierzchni poniżej 1,5 hektara.
Zmiany te mają na celu złagodzenie i uproszczenie zasad dotyczących odmian winorośli przy zachowaniu profilu win zgodnego z opisem w specyfikacji produktu.
□ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Tytuł
Zmiana zasad dotyczących mieszania win czerwonych
Opis
Zasady dotyczące mieszania win czerwonych zostały złagodzone z tych samych powodów, dla których zmieniono zasady dotyczące odmian winorośli. s Asamblaże muszą obecnie obejmować co najmniej dwie odmiany, podczas gdy wcześniej wymagane były trzy, a maksymalny udział odmiany Cabernet Franc zwiększono z 70 % do 85 %. Usunięto także proporcje przewidziane dla odmian uzupełniających w zasadach mieszania.
Zmiany te mają na celu zapewnienie większej elastyczności i uproszczenie przepisów przy jednoczesnym zachowaniu profilu produktu zgodnego z opisem w specyfikacji produktu.
□ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Tytuł
Zmiana przepisu dotyczącego zasad cięcia
Opis
Usunięto wymóg dotyczący liczby pędów owoconośnych w fazie zawiązywania owoców (10 w przypadku cięcia metodą Guyota, 12 w przypadku metody sznura Royat), natomiast utrzymano wymóg dotyczący maksymalnej liczby oczek pozostawianych po przycięciu krzewów. Celem tej zmiany jest uproszczenie pracy podmiotów gospodarczych przy jednoczesnym zachowaniu rygorystycznych wymogów jakościowych.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Tytuł
Zmiana przepisu dotyczącego wysokości ulistnienia
Opis
Wysokość ulistnienia w przypadku palikowania, określoną w specyfikacji produktu, zmniejszono z pierwotnej równej 0,55-krotności odstępu między rzędami do 0,50-krotności odstępu między rzędami.
Zmiana ta jest odpowiedzią przede wszystkim na coraz poważniejszy problem oddziaływania silnych wiatrów na winnice, w szczególności w związku ze zwiększoną siłą wiatru autan oraz powtarzającymi się falami upałów i suszami w ostatnich latach.
□ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Tytuł
Zmiana punktu dotyczącego norm analitycznych
Opis
Usunięto przepis dotyczący normy analitycznej dla popiołu, ponieważ wartość graniczna określona w specyfikacji produktu (46,51 miliekwiwalentów na litr) była bardzo zbliżona do wartości granicznej określonej w przepisach (46,60 miliekwiwalentów na litr).
Usunięto także maksymalną zawartość dwutlenku siarki określoną w specyfikacji produktu (125 miligramów na litr w przypadku win czerwonych i 150 miligramów na litr w przypadku win różowych), aby dostosować ją do limitów przewidzianych w przepisach UE (150 miligramów na litr w przypadku win czerwonych i 200 miligramów na litr w przypadku win różowych).
Maksymalną zawartość cukrów fermentacyjnych (glukozy i fruktozy) zwiększono z 3 gramów na litr, zgodnie z obowiązującą specyfikacją produktu, do 4 gramów na litr, zgodnie z odpowiednimi przepisami UE dotyczącymi win wytrawnych niemusujących.
Zmiany te służą uproszczeniu specyfikacji produktu, a jednocześnie pozwalają zachować dotychczasowy profil produktu.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Tytuł
Dodanie produkcji win różowych metodą saignée
Opis
Grupa producentów jest uprawniona do produkcji win różowych metodą saignée będącą historyczną praktyką nadal stosowaną w odniesieniu do ChNP, którą to praktykę grupa chciałaby utrzymać. W celu ochrony tej szczególnej cechy metodę tę włączono do punktu "Związek z obszarem geograficznym".
□ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Tytuł
Dostosowanie maksymalnego średniego plonu na działkę
Opis
Maksymalny średni plon na działkę dostosowano w odniesieniu do nawadnianych działek, zgodnie z przepisami już obowiązującymi w przypadku innych oznaczeń wina dopuszczającymi nawadnianie.
□ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Tytuł
Uproszczenia administracyjne
Opis
Zaktualizowano punkt "Oświadczenie o wycofaniu" przez usunięcie wymogu przesyłania kopii miesięcznego zgłoszenia o charakterze podsumowującym do organu ochrony i zarządzania w przypadku wycofania danej partii. Usunięto również punkt dotyczący okresu, w którym wina nie mogą być przedmiotem obrotu między podmiotami prowadzącymi składy podatkowe.
Zmiany te stanowią odpowiedź na apele producentów ChNP o uproszczenie procedur administracyjnych.
□ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Tytuł
Środki przejściowe
Opis
Ponieważ środki przejściowe dotyczące zasad odnoszących się do odmian winorośli, proporcji nasadzeń i mieszania wygasły, usunięto je ze specyfikacji.
□ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Tytuł
Odesłania
Opis
Zaktualizowano dane kontaktowe Krajowego Instytutu ds. Pochodzenia i Jakości (Institut national de l'origine et de la qualité - INAO).
Zmieniono zasady kontroli specyfikacji produktu.
□ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
JEDNOLITY DOKUMENT
Nazwy pochodzenia i oznaczenia geograficzne win
"Coteaux du Quercy"
Numer referencyjny UE: PDO-FR-A0499-AM01 - 30.9.2025
1. Nazwa lub nazwy
"Coteaux du Quercy"
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP
□ ChOG
□ OG
3. Państwo, do którego należy wyznaczony obszar geograficzny
Francja
4. Klasyfikacja produktu rolnego zgodnie z pozycją i kodem Nomenklatury scalonej, określona w art. 6 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2024/1143
2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009
5. Kategorie produktów sektora wina wymienione w części II załącznika VII do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013
1. Wino
6. Opis wina lub win
Produkt sektora wina
Czerwone i różowe wina niemusujące
Właściwości organoleptyczne
Wygląd
Wina czerwone mają głęboką, intensywną barwę.
Aromat
Ich bukiet charakteryzuje się złożonymi, mocnymi aromatami, z przewagą czerwonych owoców z nutami roślinnymi lub kwiatowymi.
Smak
Na podniebieniu aromaty czerwonych i czarnych owoców łączą się z aromatami roślinnymi, takimi jak papryka, którym towarzyszą nuty mentolowe oraz długi aromatyczny finisz. Wyraźnie zaznacza się struktura tanin, która jest harmonijnie zrównoważona. Wina te w znakomity sposób odzwierciedlają mieszankę odmian Cabernet Franc N, Merlot N, Cot N, Tannat N, a także Gamay N.
Dodatkowe informacje dotyczące cech organoleptycznych
Wina można już docenić kiedy są młode. W zależności od rocznika mogą jednak nadawać się do przechowywania przez okres do pięciu lat.
Dojrzewanie win skutkuje stabilizacją połączenia tanin i antocyjanów, co poprawia ich jakość. Nadaje to winom większą krągłość i sprawia, że osiągają pełnię walorów przed wprowadzeniem ich do obrotu.
Wina różowe mają mniej lub bardziej intensywną różową barwę. W zapachu i smaku charakteryzują się złożonymi aromatami, które często ujawniają nuty owocowe, roślinne, a nawet kwiatowe, podkreślające dominującą proporcję odmiany Cabernet Franc N w asamblażu. Mają długi aromatyczny finisz.
Cechy analityczne
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | - |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | - |
| Minimalna kwasowość ogólna: | - |
| Jednostka minimalnej kwasowości ogólnej: | - |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | - |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): | - |
Informacje dodatkowe dotyczące cech analitycznych
Są to czerwone i różowe wina niemusujące.
Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w tych winach wynosi co najmniej 11 %.
Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogaceniu nie przekracza 13 %.
W przypadku win czerwonych maksymalną zawartość kwasu jabłkowego ustala się na 0,3 grama na litr w partiach gotowych do wprowadzenia do obrotu luzem lub do pakowania.
Na etapie pakowania:
– zawartość kwasowości lotnej nie przekracza 15,30 miliekwiwalentów na litr (0,75 grama na litr w przeliczeniu na H2SO4) w przypadku win czerwonych i 12,24 miliekwiwalentów na litr (0,60 grama na litr w przeliczeniu na H2SO4) w przypadku win różowych;
– maksymalna zawartość cukrów fermentacyjnych (glukozy i fruktozy) w winach wynosi 4 gramy na litr.
Wszelkie cechy analityczne nieprzedstawione w niniejszym punkcie są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
7. Praktyki enologiczne
7.1. Szczególne praktyki enologiczne stosowane przy produkcji wina lub win, stosowne ograniczenia obowiązujące w przypadku produkcji wina lub win
Praktyki enologiczne
-
Rodzaj praktyki enologicznej
Szczególne praktyki enologiczne
Opis
Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogaceniu nie przekracza 13 %. Poza wymienionymi powyżej przepisami w praktykach enologicznych należy przestrzegać wymogów obowiązujących na poziomie Unii oraz zawartych w kodeksie rolnictwa i rybołówstwa morskiego.
Praktyki winiarskie
Prowadzenie winnicy
Rodzaj praktyki enologicznej
Metoda uprawy
Opis
a) Gęstość nasadzeń. Minimalna gęstość nasadzeń w winnicy wynosi 4 000 roślin na hektar. Odstęp między rzędami roślin wynosi maksymalnie 2,50 metra. Rozstaw między krzewami w rzędzie wynosi 0,90-1,10 metra.
b) Zasady cięcia. Cięcia winorośli dokonuje się z zastosowaniem następujących technik: - techniką jednoramiennego lub dwuramiennego sznura Guyota, z maksymalnie 12 oczkami na łozie; - albo techniką cięcia krótkiego (dwuramiennego sznura Royat) z maksymalnie 14 oczkami na łozie.
7.2. Maksymalna wydajność
Wszystkie wina/kategoria/odmiana/typ
Czerwone i różowe wina niemusujące
Maksymalna wydajność:
| Maksymalna wydajność: | 63 |
| Jednostka maksymalnej wydajności: | hektolitry z hektara |
8. Wskazanie odmiany lub odmian winorośli, z których otrzymywane jest wino lub wina
– Cabernet Franc N
– Cot N - Malbec
– Gamay N
– Merlot N
– Tannat N
9. Zwięzła definicja wyznaczonego obszaru geograficznego
1. Obszar geograficzny
Zbiór winogron, produkcja wina i jego dojrzewanie odbywają się na obszarze następujących gmin:
– w departamencie Lot: Belfort-du-Quercy, Belmontet, Castelnau-Montratier, Cezac, Flaugnac, Labastide- Marnhac, Lascabannes, Le Montat, Montcuq, Montdoumerc, Montlauzun, Saint-Cyprien, Saint-Daunes, Saint- Pantaleon, Saint-Paul de Loubressac, Sainte-Alauzie, Valprionde;
– w departamencie Tarn-et-Garonne: Auty, Bruniquel, Caussade, Cayriech, Labarthe, Lapenche, Lavaurette, Mirabel, Molieres, Montaigu-de-Quercy, Montalzat, Montfermier, Montpezat-de-Quercy, Puygaillard-de- Quercy, Puylaroque, Realville, Saint-Georges, Saint-Vincent, Sauveterre, Vaissac, Vazerac.
2. Wyznaczone działki rolne
Wina muszą być wytwarzane z winogron pochodzących z działek położonych na obszarze wyznaczonym do produkcji, zatwierdzonym przez francuski Krajowy Instytut ds. Pochodzenia i Jakości (INAO) podczas posiedzeń właściwego komitetu krajowego w dniach 9.9.1999 i 10 września 1999 r. oraz 19 maja 2011 r. Krajowy Instytut ds. Pochodzenia i Jakości przedkłada do urzędów gmin wymienionych w ppkt 1 mapy określające granice działek na zatwierdzonym w ten sposób obszarze produkcji.
10. Związek z obszarem geograficznym
Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
Opis związku
Plantatorzy winorośli z Quercy z powodzeniem wykorzystali i wyeksponowali połączenie szczególnych warunków topograficznych oraz klimatu, na który oddziałuje wiele czynników. Niewielka wiosenna wilgotność, związana z klimatem oceanicznym, zapewnia prawidłowy wzrost winorośli. Latem i jesienią wpływ Morza Śródziemnego wyraża się występowaniem suchego i gorącego powietrza oraz nasłonecznieniem sprzyjającym regularnemu i optymalnemu dojrzewaniu winogron, przy umiarkowanym letnim niedoborze wody, co zapewnia dobre dojrzewanie winogron. Wiatr autan w istotny sposób wpływa na zachowanie winorośli w całym cyklu wegetacyjnym, np. przyśpiesza rozwój pąków, kwitnienie oraz dojrzewanie owoców. Wiatr ten może niekiedy osiągać znaczną siłę pod koniec lata, co sprzyja dojrzewaniu winogron i wysusza winorośle po sierpniowych burzach. Ogranicza to rozwój chorób grzybowych. Późne nadejście chłodów sprawia, że proces zdrewnienia przebiega prawidłowo. Zgodnie z utrwaloną praktyką i wiedzą plantatorów winorośli o zachowaniu winorośli przy wyborze właściwej lokalizacji winnic wyznaczony obszar działek - dostosowany do każdej jednostki geomorfologicznej - obejmuje gleby, które dobrze odprowadzają wodę i łatwo się nagrzewają, a wyklucza tereny zimne i podatne na przymrozki oraz działki z glebami najżyźniejszymi lub nadmiernie płytkimi. Długa historia winnic istniejących na całym tym obszarze lokalnym świadczy o nieprzerwanym uprawianiu winorośli i przekazywaniu tej działalności z pokolenia na pokolenie. Podmiotom gospodarczym udało się uwypuklić oryginalne cechy ich wyrobów, z jednej strony dzięki doborowi odmian winorośli dobrze przystosowanych do warunków naturalnych, a z drugiej strony dzięki optymalnemu prowadzeniu winnic i zarządzaniu ich potencjałem produkcyjnym, ze starannym prowadzeniem winorośli oraz rygorystycznymi zasadami cięcia, umożliwiającymi cyrkulację powietrza wokół ulistnienia i gron. Podmioty gospodarcze bardzo szybko przyswoiły sobie techniki pozwalające na wydobycie z winogron tego, co najlepsze, przez dostosowanie technik produkcji wina. Bardzo szybko wprowadzono okres dojrzewania w kadzi po fermentacji - nie tylko po to, by uzyskać wina o złożonych aromatach, lecz przede wszystkim po to, by taniny stały się krągłe i jedwabiste. Aby to osiągnąć, w specyfikacji jako zakończenie minimalnego okresu dojrzewania wskazano dzień 1 lutego roku następującego po roku zbiorów. Wiedza fachowa producentów znajduje odzwierciedlenie również w mieszaniu win powstających w różnych warunkach. Ta wiedza, dostosowana do specyficznych uwarunkowań lokalnych i wykorzystywana przede wszystkim do produkcji wina czerwonego, została w naturalny sposób zastosowana również przy produkcji win różowych. Rolnictwo mieszane, występujące w każdym gospodarstwie, w którym uprawa winorośli stanowi jedynie niewielką część działalności, wraz ze sprzedażą znacznych ilości bezpośrednio lub w ramach krótkich łańcuchów dostaw po rozlaniu produktu do opakowań, co zwiększa jego wartość, umożliwiło przetrwanie i utrzymanie spójności tego niewielkiego, rozproszonego obszaru uprawy winorośli. Wszystkie podmioty gospodarcze i wszyscy plantatorzy winorośli, zarówno niezależni, jak i zrzeszeni w spółdzielniach, a także cała społeczność lokalna, w tym szkoła rolnicza, współpracują ze sobą, aby utrzymać pozycję i renomę tego historycznego obszaru uprawy winorośli, odbudowanego po kryzysie spowodowanym filokserą.
11. Dalsze obowiązujące wymogi
Tytuł wymogu/odstępstwa
Odstępstwo dotyczące obszaru geograficznego
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj dodatkowego wymogu/odstępstwa
Odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu/odstępstwa
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony w odniesieniu do winifikacji, produkcji i dojrzewania win, stanowi obszar następujących gmin: - w departamencie Lot: Bagat-en-Quercy, Le Boulve, Cahors, Cambayrac, Carnac- Rouffiac, Cieurac, Fargues, Parnac, Saux, Saint-Laurent-Lolmie, Saint-Matre, Saint-Vincent-Rive-d'Olt, Sauzet, Trespoux-Rassiels, Villeseque; - w departamencie Tarn-et-Garonne: Albias, Bioule, Cayrac, Monclar-de-Quercy, Montricoux, Negrepelisse, Saint-Cirq, Saint-Etienne de Tulmont.
Zgodnie z art. 5 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 obszar bezpośredniego sąsiedztwa odpowiada obszarowi znajdującemu się w bezpośrednim sąsiedztwie tego wyznaczonego obszaru.
Tytuł wymogu/odstępstwa
Dodatkowe przepisy dotyczące etykietowania
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj dodatkowego wymogu/odstępstwa
Dodatkowe przepisy dotyczące etykietowania
Opis wymogu/odstępstwa
Na etykiecie wina objętego chronioną nazwą pochodzenia można umieścić nazwę większej jednostki geograficznej "Sud-Ouest". Czcionka, którą zapisana jest nazwa większej jednostki geograficznej, nie może być większa (pod względem wysokości i szerokości) niż czcionka, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.
Elektroniczne odesłanie (URL) do publikacji specyfikacji produktu
https://info.agriculture.gouv.fr/boagri/document_administratif-9e871ccd-137e-412a-8cc6-2ba19ae55dd7
W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.
23.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.
22.12.2025W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.6752 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 |
| Data aktu: | 22/12/2025 |
| Data ogłoszenia: | 22/12/2025 |