Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 1
(C/2025/3569)

POWIADOMIENIE DOTYCZĄCE ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

(Art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143) "Fronsac"

PDO-FR-A1103-AM01 - 10.4.2025

1. Nazwa produktu

"Fronsac"

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

Chroniona nazwa pochodzenia (ChNP)

□ Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)

□ Oznaczenie geograficzne (OG)

3. Sektor

□ Produkty rolne

Wina

□ Napoje spirytusowe

4. Państwo, do którego należy obszar geograficzny

Francja

5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej

Conseil des vins de Fronsac [Rada ds. Win Fronsac]

6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa

Władze francuskie zadeklarowały, że złożony wniosek spełnia wymogi rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 i rozporządzenia (UE) 2024/1143.

Zmiany wprowadzone w niniejszej specyfikacji produktu są zmianami standardowymi zgodnie z definicją określoną w art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143.

Wniosek o zmianę specyfikacji ChNP "Fronsac" nie dotyczy żadnej z trzech sytuacji stanowiących zmianę na poziomie Unii, a w szczególności:

a) nie obejmuje zmiany w nazwie lub stosowaniu nazwy lub w kategorii produktu lub produktów noszących odnośne oznaczenie geograficzne;

b) nie grozi zanikiem związku z obszarem geograficznym;

c) nie wiąże się z dalszymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania produktu do obrotu. W związku z tym władze francuskie uznają, że wniosek dotyczy zmiany standardowej.

7. Opis zatwierdzonych zmian standardowych

1. Obszar geograficzny

Obszar geograficzny został zaktualizowany na podstawie oficjalnego kodu geograficznego INSEE z 2024 r.

Obszar geograficzny ChNP "Fronsac" skorygowano w celu uwzględnienia działek BM 42 i BM 68 w gminie Galgon, które zostały pominięte w pierwotnej wersji specyfikacji ChNP "Fronsac" zatwierdzonej dekretem nr 2009-1274 z dnia 20 października 2009 r.

Zmiana ta dotyczy punktu "Wyznaczony obszar geograficzny" jednolitego dokumentu.

2. Wyznaczone działki rolne

Skorygowano błąd dotyczący daty.

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

3. Obszar bezpośredniego sąsiedztwa

Ponieważ niektóre działki w Galgon znajdują się na obszarze geograficznym ChNP "Fronsac", nie mogą one znajdować się na obszarze bezpośredniego sąsiedztwa. Brzmienie tego punktu zostało po prostu zmienione poprzez zastąpienie słowa "Galgon" wyrażeniem "część terytorium gminy Galgon" i wyłączenie niektórych działek znajdujących się na tym obszarze geograficznym.

Zmiana ta dotyczy punktu "Wymogi dodatkowe" jednolitego dokumentu.

4. Odmiany winorośli

Celem tej zmiany jest dostosowanie produktów do zmiany klimatu. Odmiana Malbec doskonale nadaje się do podwyższonych temperatur obserwowanych w departamencie Gironde. Ta późna odmiana dojrzewa lepiej pod koniec sezonu i pomaga zrównoważyć odmianę Merlot, której zawartość alkoholu wzrasta wraz ze zmianą klimatu.

Coroczne degustacje potwierdzają, że zmiana ta nie modyfikuje w istotny sposób właściwości organoleptycznych produktów.

Zmieniono również punkt dotyczący związku.

Zmiana ta dotyczy punktów "Odmiany winorośli" i "Związek" w jednolitym dokumencie.

5. Sposób prowadzenia winorośli

Dodano wymóg usuwania martwych winorośli z działek.

Zmieniono opis obszaru, który można poddać chemicznemu odchwaszczaniu. Jest on obecnie wyrażony jako 30 cm po obu stronach rzędu winorośli.

Dodano wymóg obliczania wskaźnika częstotliwości zabiegów.

Zmiany te dotyczą wyzwań społecznych i środowiskowych. Umożliwiają one pełne wykorzystanie praktyk przyjaznych dla środowiska stosowanych przez podmioty gospodarcze.

Zmiany te nie mają wpływu na jednolity dokument.

6. Mieszanie

Zmieniono tekst dotyczący mieszania, aby usunąć powtórzenie. Zmiana ta ma na celu ułatwienie zrozumienia specyfikacji produktu.

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

7. Normy analityczne

Normy analityczne dotyczące win pakowanych (kwasowość lotna i całkowita zawartość dwutlenku siarki) skreślono w celu zastosowania norm określonych w przepisach europejskich.

Zmiana ta dotyczy punktu "Opis wina lub win" jednolitego dokumentu.

8. Dojrzewanie

Okres dojrzewania skrócono o 2,5 miesiąca i trwa on do dnia 1 czerwca roku następującego po roku zbiorów.

Celem tej zmiany jest produkcja bardziej owocowych win. Umożliwi to również zaopatrzenie rynku w okresie letnim oraz zróżnicowanie asortymentu win poprzez oferowanie win cuvée dojrzewających w beczkach przez co najmniej jeden rok oraz win owocowych dojrzewających w kadziach. W ten sposób wina można dostarczać dużym detalistom i zaspokajać rosnący popyt ze strony turystów w regionie.

Coroczne degustacje potwierdzają, że zmiana ta ma minimalny wpływ na właściwości organoleptyczne produktów.

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

9. Data wprowadzenia do obrotu w celu sprzedaży konsumentom

Po zakończeniu okresu dojrzewania wina są wprowadzane do obrotu w celu sprzedaży konsumentom od 30 czerwca roku następującego po roku zbioru.

Zmiana ta jest następstwem skrócenia okresu dojrzewania i nie ma wpływu na produkt.

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

10. Data wprowadzenia do obrotu między uprawnionymi właścicielami składów

Usunięto te zasadę ze specyfikacji, aby umożliwić obrót winami między wszystkimi podmiotami gospodarczymi i wyeliminować wszelkie ryzyko nieuczciwej konkurencji.

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

11. Związek

Dodano zdanie zgodnie ze zmianą przepisów dotyczących mieszania i wprowadzeniem Cot N jako głównej odmiany winorośli.

Zmieniono również długość okresu dojrzewania.

Te zmiany dotyczą punktu "Związek z obszarem geograficznym" jednolitego dokumentu.

12. Środki przejściowe

Środki przejściowe, które wygasły - dotyczące operacji poza niektórymi obszarami, odmian winorośli i metod uprawy - zostały skreślone.

Zmiana ta ma na celu zwiększenie czytelności specyfikacji produktu.

Zmiany te nie mają wpływu na jednolity dokument.

13. Odniesienia

Zaktualizowano dane kontaktowe Krajowego Instytutu ds. Pochodzenia i Jakości (Institut national de l'origine et de la qualité, INAO).

Zmieniono zasady kontroli specyfikacji produktu.

Zmiany te nie mają wpływu na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Fronsac

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego:

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

3.1. Kod Nomenklatury scalonej

- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET

2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009

4. Opis wina lub win

Są to niemusujące czerwone wina wytrawne. Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w tych winach wynosi co najmniej 11 %. Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogacaniu nie może przekraczać 13,5 %. Zawartość kwasu jabłkowego we wszystkich partiach wina wprowadzanego do obrotu luzem lub zapakowanego nie przekracza 0,30 grama na litr. Zawartość cukrów fermentujących (glukozy i fruktozy) we wszystkich partiach wina wprowadzanego do obrotu luzem lub zapakowanego nie przekracza 3 gramów na litr. We wszystkich partiach wina wprowadzonego do obrotu (luzem) kwasowość lotna nie przekracza 13,26 miliekwiwalentu na litr, lub 0,79 grama na litr wyrażonych jako kwas octowy (0,65 grama na litr wyrażonego jako H2SO4). Zawartość dwutlenku siarki we wszystkich partiach wina wprowadzanego do obrotu (luzem) nie przekracza lub jest równa 140 mg na litr. Kwasowość ogólna to kwasowość określona w przepisach UE. Wino produkuje się z wykorzystaniem odmiany Merlot N, często z dodatkiem odmian Cabernet Franc N i Cabernet Sauvignon N, które zapewniają świeżość i budują strukturę, zwiększając potencjał dojrzewania i złożoność aromatyczną win. Malbec jest czwartą najczęściej sadzoną odmianą, za odmianami Merlot, Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon. Również dobrze rozwija się na glebach wapiennych, gliniastych lub gliniasto-wapiennych. Wraz z odmianami Merlot i Cabernet nadaje winom bardziej taninowego charakteru, z aromatami małych czarnych owoców i lukrecji. Wina mają intensywną barwę z purpurowymi lub rubinowymi refleksami. Charakteryzują się intensywnym bukietem z aromatami czerwonych owoców, którym często towarzyszą nuty truflowe, a czasem nuty dziczyzny lub mineralne, w zależności od charakteru gleby. Ich struktura łączy trwałość z elegancją, co sprawia, że są one bardzo dobrze przystosowane do dojrzewania. Pozostałe wartości analityczne są domyślnie zgodne z przepisami UE.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: -Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

Zezwala się na stosowanie substraktywnych technik wzbogacania przy progu stężenia wynoszącym 15 %. Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogacaniu nie może przekraczać 13,5 %. Poza wymienionymi powyżej przepisami w praktykach enologicznych towarzyszących produkcji wina należy przestrzegać wymogów ustanowionych w przepisach UE oraz zawartych w kodeksie rolnictwa i rybołówstwa morskiego.

Metoda uprawy

Minimalna gęstość nasadzeń w winnicy wynosi 5 000 roślin na hektar. Odstęp między rzędami winorośli nie może wynosić więcej niż 2 metry, zaś odstęp między roślinami w tym samym rzędzie nie może wynosić mniej niż 0,80 metra.

Cięcie przeprowadza się najpóźniej na etapie rozwinięcia liści (faza 9 skali Lorenza), stosując następujące techniki: pojedyncze lub podwójne cięcie systemem Guyota, cięcie krótkie (kordonowe lub wachlarzowe) lub cięcie długie z pozostawieniem maksymalnie 12 oczek na łozie. W każdym razie nakładanie się na siebie długich łóz jest zabronione.

Nawadnianie w okresie wegetacji winorośli dopuszcza się jedynie w sytuacji, gdy utrzymująca się susza zakłóca prawidłowy rozwój fizjologiczny winorośli i prawidłowe przebarwianie winogron.

5.2. Maksymalna wydajność

65 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Zbiór winogron, produkcja wina i dojrzewanie wina odbywają się na obszarze następujących gmin w departamencie Gironde określonych na podstawie oficjalnego kodu geograficznego z dnia 20 lutego 2024 r.: Fronsac, La Rivière, Saillans, Saint-Aignan, Saint-Germain-de-la-Rivière i Saint-Michel-de-Fronsac oraz część terytorium gminy Galgon (obejmująca działki katastralne BM 42, BM 67, BM 68, BN 24, BN 25, BN 26, BN 27, BN 28, BN 29, BN 30, BN 31, BN 32, BN 33, BN 81 i BN 87).

7. Odmiany winorośli

Cabernet Franc N

Cabernet Sauvignon N

Carmenère N

Cot N - Malbec

Merlot N

Petit Verdot N

8. Opis związku lub związków

a) - Opis czynników naturalnych mających wpływ na związek z obszarem

Obszar geograficzny chronionej nazwy pochodzenia "Fronsac" znajduje się na prawym brzegu rzeki Dordogne, gdzie łączy się ona z rzeką Isle. Obszar ten znajduje się w północnowschodniej części departamentu, oddzielonej od Libourne od wschodu doliną Isle.

Na tym obszarze panuje umiarkowany klimat morski z łagodnymi różnicami temperatury sprzyjającymi uprawie winorośli, jak ma to miejsce na wybrzeżu atlantyckim departamentu Gironde. Klimat morski jest nieprzewidywalny, co w niektórych latach prowadzi do okresów deszczu i niskiego ciśnienia jesienią lub, odwrotnie, do gorących i bardzo słonecznych późnych sezonów. Ta zmienność prowadzi do zauważalnego zróżnicowania poszczególnych roczników.

Dość strome wzgórza i bliskość dwóch rzek - Dordogne i Isle - przyczyniają się do ochrony winorośli przed przymrozkami i gromadzeniem się zimnego powietrza. Teren o nierównym ukształtowaniu charakteryzuje się licznymi skalnymi pagórkowatymi wzniesieniami znanymi jako tertres. Największym z nich jest 76-metrowe Tertre de Fronsac, które wznosi się nad dolinami Dordogne i Isle, i z którego rozpościera się widok na Pomerol i Saint- Emilion położone w odległości kilku kilometrów.

Działki przeznaczone do zbioru winogron stanowią część ściśle wyznaczonego obszaru, który wyklucza obszary aluwialne w dolinach w dolnym biegu rzek Isle i Dordogne, co oznacza, że winorośl jest uprawiana wyłącznie na zboczach wzgórz. Winnice znajdują się głównie na zboczach molasowych (zbudowanych ze skał "molasses du Fronsadais") - które charakteryzują się piaskiem o różnej ziarnistości, niekiedy z towarzyszącym mu piaskowcem lub gliną piaszczystą, na których powstały wapienne gleby brunatne - oraz na płaskowyżu, który leży na warstwie wapienia o nazwie "Calcaire à Astéries" [wapień rozgwiazdowy], co prowadzi do powstania gleb gliniasto- wapiennych lub gliniastych. Wapień "Castillon" tworzy nawis, pokryty głównie drzewami, który rozciąga się przez całą długość płaskowyżu wzdłuż rzeki Dordogne.

Obszar geograficzny objęty chronioną nazwą pochodzenia "Fronsac" obejmuje zatem sześć gmin w departamencie Gironde oraz niektóre działki w gminie Galgon.

Krajobraz jest typowy dla krajobrazów winiarskich w Libourne, na które składają się wzgórza pokryte winnicami, czasami tarasowe, otoczone zalesionym białym wapiennym nawisem nad rzekami Dordogne i Isle. Wśród winnic rozsiane są wioski z domami o ścianach z wapienia i dachach krytych dachówką oraz romańskie kościoły, z których część pochodzi z XI i XII wieku. Ze szczytów wzgórz na dolinę Dordogne spoglądają wspaniałe winiarskie châteaux, będące świadectwem żywej historii przedmiotowej chronionej nazwy pochodzenia.

b) - Opis czynników ludzkich mających wpływ na związek z obszarem

Uprawę winorośli wprowadzono podczas okupacji rzymskiej. Następnie, będąc przekonanym o strategicznej pozycji militarnej Tertre de Fronsac, Karol Wielki zbudował na fundamentach dawnych fortyfikacji gallo-rzymskich jeden z najpotężniejszych zamków warownych w regionie i nadał mu nazwę "Franciacus" [obóz Franków], od której pochodzi nazwa regionu.

W XVIII wieku Louis-François Armand du Plessis, marszałek książę de Richelieu, znany jako "Fronsac" i będący stryjecznym prawnukiem kardynała Richelieu, odziedziczył Księstwo Fronsac i zabiegał o to, by wina z tego regionu trafiły na dworski stół w Wersalu. Na szczycie Tertre de Fronsac zbudował pawilon, który można podziwiać do dziś.

W drugiej połowie XVIII wieku na zboczach nad rzeką Dordogne osiedlili się prominentni mieszkańcy pobliskiego Libourne. Udoskonalili oni uprawę winorośli i wyprodukowali renomowane wina, czyniąc te wzgórza, zdaniem prof. Henri'ego Enjalberta "historyczną kolebką wielkich win Libournais" (H. Enjalbert, Les Grands Vins de Saint- Emilion, Pomerol i Fronsac [Wielkie wina Saint-Emilion, Pomerol i Fronsac], 1983). Podobnie jak w przypadku wszystkich win Libournais port w Libourne, wraz z działającymi w nim kupcami, był ośrodkiem ożywionego handlu i dystrybucji win "Fronsac" we wspomnianym okresie oraz w XIX wieku.

Wina czerwone z tego regionu, pierwotnie objęte chronioną nazwą pochodzenia "Côtes de Fronsac" dekretem z dnia 4 marca 1937 r., zostały uznane za objęte chronioną nazwą pochodzenia "Fronsac" dekretem z dnia 21 września 1976 r. na wniosek związku producentów wina.

Od kilkudziesięciu lat powierzchnia użytków rolnych gminy jest w dużej mierze przeznaczona na uprawę winorośli. Produkcją wciąż zajmują się przedsiębiorstwa rodzinne, a gospodarstwa rolne mają przeciętną powierzchnię około 6 hektarów. W 2009 r. winnice objęte chronioną nazwą pochodzenia "Fronsac" zajmowały 818 hektarów, przy średniej rocznej produkcji wynoszącej 40 000 hektolitrów. Winnice produkują czerwone wina niemusujące z wykorzystaniem odmiany Merlot N, która sprawdza się na zboczach gliniasto-wapiennych, gdzie dobrze dojrzewa. Odmiana ta jest często łączona z odmianami Cabernet Franc N i Cabernet Sauvignon N, które zapewniają świeżość i budują strukturę, zwiększając potencjał dojrzewania i aromatyczną złożoność tych win. Malbec jest czwartą najczęściej sadzoną odmianą, za odmianami Merlot, Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon. Również dobrze rozwija się na glebach wapiennych, gliniastych lub gliniasto-wapiennych. Wraz z odmianami Merlot i Cabernet nadaje winom bardziej taninowego charakteru, z aromatami małych czarnych owoców i lukrecji. Wina mają intensywną barwę z purpurowymi lub rubinowymi refleksami. Charakteryzują się intensywnym bukietem z aromatami czerwonych owoców, którym często towarzyszą nuty truflowe, a czasem nuty dziczyzny lub mineralne, w zależności od charakteru gleby. Ich struktura łączy trwałość z elegancją, co sprawia, że są one bardzo dobrze przystosowane do dojrzewania. Wymienione wyżej odmiany winorośli można uzupełnić starymi odmianami Bordeaux Carmenère N i Petit Verdot N (każda do maksymalnie 10 %).

Od wieków "Fronsac" jest obszarem uprawy winorośli o uznanych cechach. Ze względu na położenie przy zbiegu dwóch rzek, Dordogne i Isle, woda jest wszechobecna. Pomaga to stworzyć mezoklimat, który zmniejsza ryzyko nocnych przymrozków wiosną, a jednocześnie zmniejsza upał w lecie.

Ugruntowane wyznaczone działki rolne obejmują działki położone na płaskowyżach wapiennych, których przepuszczalność zapewnia dobre odwadnianie, oraz na zboczach molasowych, gdzie nachylenie umożliwia spływ wód powierzchniowych. Wyłączone są działki położone na współczesnych złożach aluwialnych (tzw. palus) przy rzece.

Aby zachować cechy gleb, które są podstawowym czynnikiem, nie można dokonywać żadnych istotnych zmian ukształtowaniu terenu ani naturalnej sekwencji poziomów gleby na działkach przeznaczonych do produkcji win objętych chronioną nazwą pochodzenia, a na działkach sklasyfikowanych w ramach wyznaczonych działek rolnych nie można dodawać gleby egzogennej. Ponadto na uwrociach - pasach roślinności wokół działek - należy uprawiać trawę, aby ograniczyć erozję i spływ powierzchniowy, co jest ważne na obszarach położonych na stokach wzgórz. Wyznaczone działki zapewniają optymalny rozwój wybranych na przestrzeni czasu lokalnych odmian winorośli, w szczególności Merlot N, która jest szczególnie dobrze przystosowana do gliniasto-wapiennych wzgórz. Od XVII i XVIII wieku odmiany te, uprawiane w klimacie morskim, wymagają wspierania żerdziami, tzw. échalas, w połączeniu z ogólnym palikowaniem i rygorystycznym przycinaniem, aby zapewnić właściwe rozłożenie kiści i powierzchnię liści wystarczającą do prawidłowej fotosyntezy i osiągnięcia optymalnej dojrzałości. Minimalna gęstość nasadzeń jest wysoka, co zapewnia wystarczające plony bez nadmiernego obciążania poszczególnych krzewów winorośli, prowadząc do uzyskiwania optymalnej dojrzałości owoców i zawartości cukru.

Dzięki wiedzy fachowej w zakresie produkcji, optymalnym warunkom dojrzewania i historycznie uwarunkowanym wymogom zdatności do transportu na duże odległości przedmiotowe wina cechują się strukturą, która zapewnia im dobrą trwałość, a tym samym doskonałą zdolność dojrzewania. Wina dojrzewają co najmniej do 1 czerwca roku następującego po zbiorach, dzięki czemu kombinacja tanin i antocyjanów stabilizuje się i ulega poprawie. W rezultacie wina staja się bardziej krągłe i lepiej zbalansowane, zanim zostaną wprowadzone do obrotu wśród konsumentów.

Region ten, będący częścią krajobrazu Libournais, z czasem zyskał renomę, mimo że przechodził poważne kryzysy związane z uprawą winorośli. Dzięki ścisłemu rozgraniczeniu działek oraz praktykom wynikającym z tradycyjnych metod producenci zachowują oryginalność chronionej nazwy pochodzenia "Fronsac" i jej renomę jako jednego z wielkich win Bordeaux.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Większa jednostka geograficzna "Vin de Bordeaux" lub "Grand Vin de Bordeaux" może być umieszczana na etykietach lub pojemnikach oraz we wszelkich broszurach. Nazwę większej jednostki geograficznej należy drukować czcionką o wysokości lub szerokości nie większej niż dwie trzecie wielkości czcionki, którą zapisano chronioną nazwę pochodzenia.

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony na zasadzie odstępstwa w odniesieniu do produkcji, rozwoju i dojrzewania win, obejmuje obszar następujących gmin departamentu Gironde określonych na podstawie oficjalnego kodu geograficznego z dnia 20 lutego 2024 r.: Libourne, Lugon-et-l'Ile-du-Carnay i Villegouge oraz część terytorium gminy Galgon (z wyłączeniem działek katastralnych BM 42, BM 67, BM 68, BN 24, BN 25, BN 26, BN 27, BN 28, BN 29, BN 30, BN 31, BN 32, BN 33, BN 81 i BN 87).

Link do specyfikacji produktu

https://info.agriculture.gouv.fr/boagri/document_administratif-ec889b8c-f274-4bd1-bcb4-76af5a0f9621

1 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2025/27 z dnia 30 października 2024 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 o przepisy dotyczące rejestracji i ochrony oznaczeń geograficznych, gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie oraz uchylające rozporządzenie delegowane (UE) nr 664/2014 (Dz.U. L, 2025/27, 15.1.2025, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2025/27/oj).

Zmiany w prawie

Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.3569

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27
Data aktu: 26/06/2025
Data ogłoszenia: 26/06/2025