Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 1
(C/2025/3217)

Załącznik Nr 

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

(Art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143)

"Rueda"

PDO-ES-A0889-AM05 - 13.5.2025

1. Nazwa produktu

"Rueda"

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

Chroniona nazwa pochodzenia (ChNP)

□ Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)

□ Oznaczenie geograficzne (OG)

3. Sektor

□ Produkty rolne

Wina

□ Napoje spirytusowe

4. Państwo, do którego należy obszar geograficzny

Hiszpania

5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej

Ministerstwo Rolnictwa, Rybołówstwa i Żywności. Dyrekcja Generalna ds. Żywności. Poddyrekcja Generalna ds. Kontroli Jakości Żywności i Laboratoriów Rolno-Spożywczych.

6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa

Zmiany nie odpowiadają żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 24 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 w sprawie oznaczeń geograficznych.

7. Opis zatwierdzonych zmian standardowych

1. ZMIANA OPISU ORGANOLEPTYCZNEGO WINA BIAŁEGO

Opis:

Barwę wina białego zmieniono z "od bladożółtej do słomkowożółtej" na "od bladożółtej do bursztynowej". W przypadku win białych poddanych fermentacji w beczkach lub dojrzewaniu wyrażenie "Jeżeli chodzi o zapach, pojawiają się aromaty typowe dla dojrzewania w beczce. Jeżeli chodzi o smak, jest on intensywny (...)" zastąpiono wyrażeniem "Jeżeli chodzi o zapach, pojawiają się aromaty typowe dla dojrzewania w beczce lub jeżeli chodzi o smak, jest on intensywny (...)".

Zmiana dotyczy pkt 2.2 specyfikacji produktu i pkt 4 jednolitego dokumentu.

Zmiana nie odpowiada żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 24 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 w sprawie oznaczeń geograficznych.

Uzasadnienie:

Zmiana polega na dostosowaniu do win produkowanych w regionie w odniesieniu do potencjału i wszechstronności winogron Verdejo, przy czym nie wynika to w żaden sposób z wady wina.

2. ZMIANA OGRANICZEŃ MAJĄCYCH ZASTOSOWANIE DO PRODUKCJI WINA BIAŁEGO

Opis:

Wcześniej co najmniej 50 % białych winogron wykorzystywanych do produkcji wina białego musiało być odmianami głównymi, a obecnie odmiany główne muszą stanowić co najmniej 75 % tych winogron.

Zmiana dotyczy pkt 3 lit. c) specyfikacji produktu oraz pkt 5 jednolitego dokumentu.

Jest to zmiana standardowa, ponieważ główne cechy produktu pozostają niezmienione i nie ma to wpływu na związek. Zmiana wzmacnia szczególne cechy rodzimych odmian, które określają profil win objętych ChNP. Zmiana nie odpowiada żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 24 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 w sprawie oznaczeń geograficznych.

Uzasadnienie:

Ponieważ wykaz dozwolonych odmian został rozszerzony w celu uwzględnienia win produkowanych przez pewien czas przez wytwórnie wina w regionie, uznaje się za konieczne zwiększenie minimalnej ilości odmian głównych niezbędnych do zachowania szczególnych cech win objętych ChNP.

3. ZMIANY DOTYCZĄCE ODMIAN

Opis:

Dodanie odmian winorośli. Dodane odmiany białe: Riesling, Garnacha Blanca, Moscatel de grano menudo, Moscatel de Alejandría oraz Gewürztraminer. Dodane odmiany czerwone: Cenicienta i Bruñal.

Za odmiany główne uznaje się obecnie również Chardonnay, Viognier i Cenicienta.

Zmiana dotyczy pkt 6 specyfikacji produktu i pkt 7 jednolitego dokumentu.

Jest to zmiana standardowa, ponieważ nie zmienia ona szczególnych i wyróżniających właściwości wina objętego ChNP Rueda opisanych w związku. Zmiana nie odpowiada żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 24 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 w sprawie oznaczeń geograficznych.

Uzasadnienie:

Panel degustatorów wina objętego ChNP Rueda przeprowadził ślepe próby degustacyjne głównych odmian białych i próby, w których porównał je z innymi odmianami produkowanymi w innych regionach produkcji wina pierwszej klasy. Wnioski były bardzo zadowalające z punktu widzenia jakości. Kultura produkcji i specjalizacja w odmianach białych w regionie oraz fakt, że odmiany te są już uprawiane w regionie Rueda od wielu lat, sprawiają, że producenci mogą produkować wina najwyższej jakości z proponowanych odmian.

Odmiana Cenicienta to winogrono czerwone dodane niedawno do wykazu dozwolonych odmian winorośli dla Kastylii i Leónu (rezolucja z 5 marca 2024 r. opublikowana w Dzienniku Urzędowym Kastylii i Leónu 10 maja 2024 r.), które jest wynikiem projektu badawczego dotyczącego odmian rodzimych przeprowadzonego przez Instytut Technologii Rolnictwa Kastylia-Leon (Instituto Tecnológico Agrario de Castilla y León - ITACyL). Produkty eksperymentalne opracowane przez ten podmiot, które zostały przedstawione głównym światowej klasy ekspertom podczas różnych degustacji, dowiodły wyjątkowego charakteru rodzimych winogron odkrytych w regionie Ruedy.

Wprowadzone nowe odmiany drugorzędne to winogrona, które są już uprawiane na obszarze objętym ChNP od wielu lat i które są wykorzystywane w winach produkowanych przez wytwórnie wina nieobjęte ChNP. Podobnie jak w przypadku win produkowanych z odmian wcześniej sklasyfikowanych jako drugorzędne, które obecnie proponujemy zaklasyfikować jako odmiany główne, wina produkowane z nowych proponowanych odmian drugorzędnych zostały przedłożone do ślepej próby degustacyjnej panelowi degustacyjnemu ds. nazwy pochodzenia, utworzonemu z degustatorów wybranych losowo spośród jego członków. Degustację przeprowadzono przy użyciu deskryptorów organoleptycznych określonych w obowiązującej specyfikacji wina objętego ChNP Rueda, a wyniki były bardzo zadowalające. W związku z tym można stwierdzić, że odmiany te mogą być wykorzystywane do produkcji win, które zachowują charakterystyczny profil win objętych ChNP Rueda.

4. ZMIANY W MAKSYMALNYCH ZBIORACH

Opis:

Dla każdej z wprowadzonych nowych odmian białych określono maksymalne zbiory winogron i wina produkowanego z hektara.

Zmiana dotyczy pkt 5 specyfikacji produktu i pkt 5 jednolitego dokumentu.

Jest to zmiana standardowa, ponieważ nie zmienia ona szczególnych i wyróżniających właściwości wina objętego ChNP Rueda opisanych w związku. Zmiana nie odpowiada żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 24 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 w sprawie oznaczeń geograficznych.

Uzasadnienie:

Należy zmienić sekcję dotyczącą plonów w celu dodania do niej nowych odmian, przy jednoczesnym zachowaniu maksymalnych limitów ustanowionych dla odmian na tym obszarze zgodnie z lokalnym potencjałem produkcji win o cechach charakterystycznych i wymogach określonych w specyfikacji wina objętego ChNP Rueda.

5. AKTUALIZACJA PRZEPISÓW

Opis:

Zaktualizowano odniesienie do przepisów dotyczących rozporządzenia w sprawie ChNP Rueda i jego organu regulacyjnego.

Zmiana ta dotyczy sekcji 8 lit. a) specyfikacji produktu. Nie ma to wpływu na jednolity dokument.

Zmiana nie odpowiada żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 24 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 w sprawie oznaczeń geograficznych.

Uzasadnienie:

Zmiana specyfikacji produktu daje możliwość aktualizacji tych informacji.

6. ZMIANY W OKREŚLENIACH STOSOWANYCH NA ETYKIETACH

Opis:

Do określeń, które mogą być stosowane na etykietach, dodano określenie tradycyjne "Vino Generoso" i określenie "Gran Vino de Rueda", wraz z odpowiednimi warunkami ich stosowania. Odniesienie do mniejszych jednostek geograficznych (gmin) zmieniono z "Vino de Pueblo" na "Vino de".

Zmiana dotyczy pkt 8 lit. b) ppkt 3 specyfikacji produktu oraz pkt 9 jednolitego dokumentu.

Zmiana nie odpowiada żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 24 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 w sprawie oznaczeń geograficznych.

Uzasadnienie:

Chociaż w specyfikacji produktu zezwolono już na stosowanie określenia tradycyjnego "Vino Generoso" w odniesieniu do win likierowych typu "Pálido" i "Dorado", zatwierdzenie niedawnej zmiany tego określenia tradycyjnego (rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2024/217 z dnia 11 stycznia 2024 r.) uznano za okazję do wprowadzenia odniesienia do tego określenia tradycyjnego i jego nowych warunków stosowania w sekcji dotyczącej terminów, które mogą być stosowane na etykiecie.

Etykietowanie obejmuje nowy rodzaj produktu, a mianowicie "Gran Vino de Rueda", który jest dostosowany zarówno do potencjału winogron Verdejo uznanego przez autorytety i influencerów w sektorze wina, jak i do nowych globalnych tendencji gastronomicznych, które w coraz większym stopniu wymagają tego rodzaju produktu o większej wartości dodanej.

Ponadto należy usunąć wyraz "Pueblo" z określenia "Vino de Pueblo", tak aby można było wskazać mniejszą jednostkę geograficzną, do której się odnosi, przez co wyraz "pueblo" jest tu zbędny.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Rueda

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

3. Wino likierowe

5. Gatunkowe wino musujące

3.1. Kod Nomenklatury scalonej

- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET

2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009

4. Opis wina lub win

1. WINA BIAŁE

ZWIĘZŁY OPIS

Wygląd: czysta barwa od bladożółtej do bursztynowej ze złotymi lub z zielonkawymi refleksami.

Aromat: Wyrazisty, średnio intensywny, w którym dominują pierwotne aromaty owocowe, kwiatowe lub zielne.

Smak: wyraźny, świeży, o średniej do głębokiej intensywności.

W przypadku win białych poddanych fermentacji w beczkach lub dojrzewaniu organoleptyczne cechy charakterystyczne różnią się w zależności od zastosowanego procesu. Jeżeli chodzi o wygląd, barwa może być bardziej intensywna (intensywność średnia do wysokiej). Jeżeli chodzi o zapach, pojawiają się aromaty typowe dla dojrzewania w beczce lub jeżeli chodzi o smak, jest on intensywny, z wyraźnymi taninami oraz posmakiem przywodzącym na myśl aromaty trzeciorzędne.

* Jeżeli nie wskazano wartości granicznych, należy przestrzegać obowiązujących przepisów.

* Maksymalna kwasowość lotna. Jeżeli chodzi o wina białe poddane fermentacji lub dojrzewaniu w beczkach, kwasowość lotna (wyrażona jako kwas octowy) nie może przekraczać 1 g/l.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 11

- Minimalna kwasowość ogólna: 4,7 grama na litr (wyrażona jako kwas winowy)

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 10,83

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 180

2. WINA CZERWONE MŁODSZE NIŻ JEDNOROCZNE

ZWIĘZŁY OPIS

Wygląd: barwa czysta od rubinowoczerwonej do wiśniowej z fioletowymi refleksami.

Aromat: średnio intensywny, w którym dominują pierwotne aromaty czarnych lub czerwonych owoców (czereśni, truskawki, maliny, porzeczki).

Smak: wyraźny - o nieznacznej do wysokiej intensywności.

* Jeżeli nie wskazano wartości granicznych, należy przestrzegać obowiązujących przepisów.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 12

- Minimalna kwasowość ogólna: 4 gramy na litr (wyrażona jako kwas winowy)

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 11,67

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 150

3. WINA CZERWONE STARSZE NIŻ JEDNOROCZNE (DOJRZEWAJĄCE W BECZKACH)

ZWIĘZŁY OPIS

Wygląd: barwa czysta od rubinowoczerwonej do wiśniowej.

Aromat: intensywność średnia do wysokiej. W winach tych mogą wykształcić się aromaty pierwotne, drugorzędne (drożdże lub produkty piekarnicze) oraz trzeciorzędne typowe dla dojrzewania w dębowych beczkach.

Smak: wyraźny, posmak przywodzący na myśl dojrzewanie w dębowych beczkach.

* Maksymalna kwasowość lotna. 13,33 mEq/l do 10° alk., a następnie +0,06 g/l na każdy stopień zawartości alkoholu powyżej 10.

* Jeżeli nie wskazano wartości granicznych, należy przestrzegać obowiązujących przepisów.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 12

- Minimalna kwasowość ogólna: 4 gramy na litr (wyrażona jako kwas winowy)

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 13,33

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 150

4. WINO LIKIEROWE - "Dorado"

ZWIĘZŁY OPIS

Wygląd: czysta barwa złotożółta lub złotawa.

Aromat: bardzo intensywny. Utrzymujące się aromaty drugorzędne (produkty piekarnicze, drożdże), którym towarzyszą aromaty trzeciorzędne wykształcone dzięki kontaktowi z drewnem, takie jak nuty grzanki, przypraw lub orzechów.

Smak: zrównoważony, glicerynowy, (intensywność średnia do wysokiej), z posmakiem przywodzącym na myśl aromaty trzeciorzędne (suszone owoce, grzanki lub przyprawy).

* Jeżeli nie wskazano wartości granicznych, należy przestrzegać obowiązujących przepisów.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 15

- Minimalna kwasowość ogólna: 4 gramy na litr (wyrażona jako kwas winowy)

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 150

5. WINO LIKIEROWE - "Pálido"

ZWIĘZŁY OPIS

Wygląd: czysta barwa od słomkowożółtej do jasnozłotej.

Aromat: bardzo intensywny. Utrzymujące się aromaty drugorzędne i trzeciorzędne, które wino uzyskuje na etapie dojrzewania biologicznego (migdały, drożdże piekarnicze lub przyprawy).

Smak: zrównoważony, glicerynowy, z posmakiem przywodzącym na myśl aromaty typowe dla dojrzewania biologicznego.

* Jeżeli nie wskazano wartości granicznych, należy przestrzegać obowiązujących przepisów.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 15

- Minimalna kwasowość ogólna: 4 gramy na litr (wyrażona jako kwas winowy)

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 150

6. GATUNKOWE WINO MUSUJĄCE, białe i różowe

ZWIĘZŁY OPIS

Wygląd: czysty. Delikatne bąbelki o średniej do wysokiej trwałości.

Aromat: przewaga aromatów pierwotnych (kwiatowych lub owocowych) i drugorzędnych (produkty piekarnicze lub drożdże). Wyrazisty, o średniej do głębokiej intensywności.

Smak: zrównoważony. Wyraźny, odpowiednio nasycony dwutlenkiem węgla (bąbelki), w którym wyczuwalne są delikatne nuty aromatów drugorzędnych (produkty piekarnicze i grzanka). Wyrazisty, o nieznacznej do wysokiej intensywności.

* Jeżeli nie wskazano wartości granicznych, należy przestrzegać obowiązujących przepisów.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 9,5

- Minimalna kwasowość ogólna: 4,7 grama na litr (wyrażona jako kwas winowy)

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 0,65

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 180

5. Praktyki winiarskie

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Minimalna gęstość obsady w nowych winnicach

Metoda uprawy

Minimalna gęstość obsady w winnicach zakładanych po 2019 r. i przeznaczonych do produkcji winogron na potrzeby wytwarzania win objętych ChNP "Rueda" wynosi 1 100 roślin na hektar.

2. Warunki produkcji - zawartość alkoholu w winogronach -

Szczególne praktyki enologiczne

Minimalna potencjalna objętościowa zawartość alkoholu w każdej partii zbiorów wynosi 12 % objętości w przypadku odmian czerwonych i 10,5 % objętości w przypadku odmian białych.

W przypadku partii przeznaczonych do produkcji gatunkowych win musujących dopuszcza się minimalną potencjalną objętościową zawartość alkoholu wynoszącą 9,5 % objętości. Takich partii winogron nie można wykorzystywać do produkcji innych rodzajów win.

3. Wydajność ekstrakcji

Szczególne praktyki enologiczne

Maksymalna ogólna wydajność ekstrakcji wynosi 72 litry ze 100 kg winogron.

4. Warunki dojrzewania

Szczególne praktyki enologiczne

1 - W przypadku win opatrzonych określeniem "FERMENTADO EN BARRICA" (fermentowane w beczkach) dębowe beczki wykorzystuje się zarówno do fermentacji, jak i do dojrzewania na osadzie.

2 - "Vino Dorado" (złote wino) poddaje się trwającemu co najmniej cztery lata procesowi leżakowania i dojrzewania przez utlenianie, przy czym przez co najmniej dwa lata poprzedzające wprowadzenie do obrotu musi ono dojrzewać w dębowych beczkach.

3 - "Vino Pálido" (blade wino) uzyskuje się w procesie dojrzewania biologicznego, przy czym przez co najmniej trzy lata poprzedzające wprowadzenie do obrotu musi ono dojrzewać w dębowych beczkach.

5. Ograniczenia mające zastosowanie do produkcji wina

Wino białe produkuje się z białych winogron, z których co najmniej 75 % uważa się za główne odmiany winorośli.

Gatunkowe wino musujące produkuje się z winogron, z których co najmniej 75 % uważa się za główne odmiany winorośli.

Wytrawne wino likierowe "Vino Dorado" otrzymuje się z dozwolonych odmian Palomino Fino lub Verdejo.

Wytrawne wino likierowe "Pálido" otrzymuje się z dozwolonych odmian Palomino Fino lub Verdejo.

Wino różowe produkuje się z winogron, z których co najmniej 50 % stanowią dozwolone czerwone odmiany winorośli.

Wino czerwone produkuje się wyłącznie z dozwolonych czerwonych odmian winorośli.

5.2. Maksymalne zbiory

1. Verdejo, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Viognier, Riesling, Garnacha Blanca, Moscatel de grano menudo, Moscatel de Alejandría oraz Gewürztraminer, prowadzone szpalerowo; oraz viura i palomino fino prowadzone nisko (kielich)

10 000 kilogramów winogron z hektara

72 hektolitry z hektara

2. Viura (prowadzone szpalerowo)

12 000 kilogramów winogron z hektara

86,40 hektolitra z hektara

3. Verdejo, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Viognier, Riesling, Garnacha Blanca, Moscatel de grano menudo, Moscatel de Alejandría oraz Gewürztraminer, prowadzone nisko (kielich)

8 000 kilogramów winogron z hektara

57,60 hektolitra z hektara

4. odmiany winorośli na wina czerwone

7 000 kilogramów winogron z hektara

50,40 hektolitra z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

1 - Obszar produkcji win objętych ChNP "Rueda" znajduje się na południu prowincji Valladolid. Częściowo rozciąga się na zachodzie prowincji Segowia i na północ od Ávili. Obszar produkcji tworzą następujące gminy: w prowincji Valladolid: Aguasal, Alaejos, Alcazarén, Almenara de Adaja, Ataquines, Bobadilla del Campo, Bocigas, Brahojos de Medina, Carpio del Campo, Castrejón, Castronuño, Cervillego de la Cruz, El Campillo, Fresno el Viejo, Fuente el Sol, Fuente Olmedo, Gomeznarro, Hornillos, La Seca, La Zarza, Lomoviejo, Llano de Olmedo, Matapozuelos, Medina del Campo, Mojados, Moraleja de las Panaderas, Muriel, Nava del Rey, Nueva Villa de las Torres, Olmedo, Pollos, Pozal de Gallinas, Pozaldez, Puras, Ramiro, Rodilana, Rubí de Bracamonte, Rueda, Salvador de Zapardiel, San Pablo de la Moraleja, San Vicente del Palacio, Serrada, Sieteiglesias de Trabancos, Tordesillas, Torrecilla de la Abadesa, Torrecilla de la Orden, Torrecilla del Valle, Valdestillas, Velascálvaro, Ventosa de la Cuesta, Villafranca del Duero, Villanueva del Duero i Villaverde de Medina; w prowincji Ávila: Blasconuño de Matacabras, Madrigal de las Altas Torres, Órbita (wieloboki katastralne 1, 2, 4 i 5) oraz Palacios de Goda (wieloboki katastralne 14, 17, 18, 19 i 20); w prowincji Segowia: Aldeanueva del Codonal, Aldehuela del Codonal, Bernuy de Coca, Codorniz, Coca (wielobok 7, odpowiadający miejscowości Villagonzalo de Coca) Donhierro, Fuentes de Santa Cruz, Juarros de Voltoya, Montejo de Arévalo, Montuenga, Moraleja de Coca, Nava de la Asunción, Nieva, Rapariegos, San Cristóbal de la Vega, Santiuste de San Juan Bautista i Tolocirio. 2 - Obszar, na którym dojrzewają wina objęte ChNP "Rueda", odpowiada dokładnie obszarowi produkcji.

7. Odmiany winorośli

BRUÑAL - ALBARÍN TINTO

CABERNET SAUVIGNON

CENICIENTA

CHARDONNAY

GARNACHA BLANCA

GARNACHA TINTA

GEWÜRZTRAMINER

MACABEO - VIURA

MERLOT

MOSCATEL DE ALEJANDRÍA

MOSCATEL DE GRANO MENUDO

PALOMINO FINO - LISTÁN BLANCO

RIESLING

SAUVIGNON BLANC

SYRAH

TEMPRANILLO

VERDEJO

VIOGNIER

8. Opis związku lub związków

8.1. WINO

Kontynentalny klimat śródziemnomorski (znaczne różnice temperatur, mroźne i długie zimy, późne przymrozki, gorące i suche lata), gleby (typowo skaliste lub kamieniste, które zapobiegają ewapotranspiracji i umożliwiają maksymalne nasłonecznienie) oraz miejscowa odmiana winorośli (Verdejo) mają zasadnicze znaczenie dla uzyskania osobowości charakteryzującej przedmiotowe wina: dzięki odmianie Verdejo wina białe z obszaru produkcji wyróżniają się kwasowością, profilem aromatycznym oraz wyrazistym smakiem. Jeżeli chodzi o wina czerwone, dzięki doskonałej dojrzałości winogron są one aromatyczne, zrównoważone i wyróżniają się dobrą strukturą.

8.2. WINO LIKIEROWE

Wina te produkuje się w regionie od dawna: są to wina określane mianem "vino generoso", produkowane w podziemnych piwnicach i dojrzewające w dużych beczkach i kadziach w celu uzyskania barwy i aromatu typowych dla utleniania przy dojrzewaniu. Wina te, utleniające się przy dojrzewaniu, stanowią ostatni element tradycyjnego dziedzictwa winiarskiego regionu. Należy je zachować ze względu na ich wyjątkowy charakter i jakość.

8.3. GATUNKOWE WINO MUSUJĄCE

Wyjątkowość miejscowej odmiany Verdejo (wyjątkowa kwasowość, profil aromatyczny i wyrazisty smak) zachęciła producentów wina z regionu do produkcji win musujących - uzyskują oni w ten sposób wina wysokiej jakości, w których cechy właściwe dla poszczególnych odmian uzupełniają doskonale cechy uzyskane dzięki tradycyjnej metodzie produkcji.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Wymogi dotyczące pakowania

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

pakowanie na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu

Proces produkcji win obejmuje butelkowanie i dojrzewanie win, ponieważ uzyskanie przez wina organoleptycznych cech charakterystycznych i właściwości fizykochemicznych, które opisano w niniejszej specyfikacji produktu, można zapewnić wyłącznie wówczas, gdy wszystkie czynności podejmowane w odniesieniu do wina mają miejsce na obszarze produkcji. W związku z tym w celu zachowania jakości, zagwarantowania pochodzenia i zapewnienia kontroli win objętych ChNP "Rueda" oraz biorąc pod uwagę, że butelkowanie tych win stanowi jeden z najważniejszych elementów zapewniających uzyskanie przez nie właściwości opisanych w niniejszej specyfikacji produktu, czynność tę przeprowadza się w piwnicach znajdujących się w rozlewniach położonych na obszarze produkcji.

Określenia obowiązkowe

Ramy prawne:

przepisy Unii Europejskiej

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Na etykietach należy podać w sposób wyraźny nazwę geograficzną "Rueda" uzupełnioną określeniem "Denominación de Origen Protegida" (chroniona nazwa pochodzenia), jego akronimem "A.O.P" (ChNP) lub określeniem tradycyjnym "Denominación de Origen" (nazwa pochodzenia) zamiast "A.O.P"(ChNP) (chroniona nazwa pochodzenia).

Wskazanie roku zbiorów z wyjątkiem następujących rodzajów win: Dorado, Pálido i gatunkowe wina musujące (białe i różowe).

W odniesieniu do gatunkowych win musujących należy obowiązkowo podać metodę produkcji.

Określenia fakultatywne

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

- Określenia tradycyjne "CRIANZA", "RESERVA" i "GRAN RESERVA" - na warunkach określonych w normach i przepisach szczególnych, a także w obowiązujących przepisach.

- Określenie dotyczące metody produkcji: "ROBLE" i "FERMENTADO EN BARRICA" - na warunkach określonych w normach i przepisach szczególnych oraz w pozostałych obowiązujących przepisach.

- Określenia tradycyjne "DORADO" i "PÁLIDO", wyłącznie w odniesieniu do win odpowiadających tym określeniom, na warunkach określonych w normach i przepisach szczególnych oraz w pozostałych obowiązujących przepisach.

- Określenie tradycyjne "VINO GENEROSO" zgodnie z warunkami jego stosowania.

- Określenie "GRAN VINO DE RUEDA" w odniesieniu do win spełniających warunki jego stosowania.

Określenia fakultatywne (mniejsze jednostki geograficzne)

Ramy prawne:

ustalone przez organ zarządzający ChNP/ChOG w przypadkach przewidzianych przez państwa członkowskie.

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Określenie "Vino de" (wino z) i nazwę jednostki geograficznej mniejszej niż jednostki wymienione w pkt 4 niniejszej specyfikacji produktu (gminy) można stosować, o ile wino objęte chronioną nazwą pochodzenia wyprodukowano przy użyciu 85 % winogron pochodzących z działek położonych w danej gminie.

Link do specyfikacji produktu

https://www.itacyl.es/documents/20143/342640/PCC+DOP+RUEDA_Rev+4.1.pdf/1f9d4b81-88a1-6edb-5a5b-ddaf6e16edb4? t=1730195765157

1 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2025/27 z dnia 30 października 2024 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 o przepisy dotyczące rejestracji i ochrony oznaczeń geograficznych, gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie oraz uchylające rozporządzenie delegowane (UE) nr 664/2014 (Dz.U. L, 2025/27, 15.1.2025, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2025/27/oj).

Zmiany w prawie

Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.3217

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27
Data aktu: 12/06/2025
Data ogłoszenia: 12/06/2025