Publikacja wniosku o wprowadzenie zmiany na poziomie Unii w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 97 ust. 4 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013

Publikacja wniosku o wprowadzenie zmiany na poziomie Unii w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 97 ust. 4 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013
(C/2023/1213)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 98 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 1  w terminie dwóch miesięcy od daty niniejszej publikacji.

WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU NA POZIOMIE UNII

"Dunántúli / Dunántúl"

PGI-HU-A1351-AM03

Data rozpoczęcia stosowania:

20.5.2020

1. Wnioskodawca i uzasadniony interes

Rada Wspólnot Winiarskich Regionu Winiarskiego Etyek-Buda

Rada Wspólnot Winiarskich Regionu Winiarskiego Etyek-Buda (Etyek-Budai Borvidék Hegyközségi Tanácsa), która składa wniosek o zmianę, złożyła wniosek o rejestrację ChOG "Dunántúl".

Rada Wspólnot Winiarskich Regionu Winiarskiego Etyek-Buda reprezentuje następujące wspólnoty winiarskie i rady wspólnot winiarskich, które jednogłośnie poparły wniosek o zmianę: Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa (Regionalna Rada Wspólnot Winiarskich Regionu Winiarskiego Badacsony); Balatonboglári Borvidék Hegyközségi Tanácsa (Regionalna Rada Wspólnot Winiarskich Regionu Winiarskiego Balatonboglár); Balatonfelvidéki Hegyközségi Tanács (Regionalna Rada Wspólnot Winiarskich Regionu Winiarskiego Balatonfelvidék); Balatonfüred-Csopaki Borvidék Hegyközségi Tanács (Regionalna Rada Wspólnot Winiarskich Regionu Winiarskiego Balatonfüred-Csopak); Etyek- Budai Borvidék Hegyközségi Tanácsa (Regionalna Rada Wspólnot Winiarskich Regionu Winiarskiego Etyek-Buda); Móri Borvidék Hegyközségi Tanácsa (Regionalna Rada Wspólnot Winiarskich Regionu Winiarskiego Mór); NagySomlói Borvidék Hegyközsége (Wspólnoty Winiarskie Regionu Winiarskiego Nagy-Somló); Neszmélyi Borvidék Hegyközségi Tanács (Regionalna Rada Wspólnot Winiarskich Regionu Winiarskiego Neszmély); Pannonhalmi Borvidék Hegyközsége (Wspólnoty Winiarskie Regionu Winiarskiego Pannonhalma); Pécsi Borvidék Hegyközségi Tanácsa (Regionalna Rada Wspólnot Winiarskich Regionu Winiarskiego Pécs); Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsa (Regionalna Rada Wspólnot Winiarskich Regionu Winiarskiego Sopron); Hegyközségi Tanács Szekszárd (Rada Wspólnot Winiarskich Szekszárd); Tolnai Borvidék Hegyközségi Tanácsa (Regionalna Rada Wspólnot Winiarskich Regionu Winiarskiego Tolna); Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa (Regionalna Rada Wspólnot Winiarskich Regionu Winiarskiego Villány); Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsa (Regionalna Rada Wspólnot Winiarskich Regionu Winiarskiego Zala).

2. Punkt w specyfikacji produktu, którego dotyczą zmiany

□ Nazwa produktu

B Kategoria produktu sektora wina

B Związek

□ Ograniczenia dotyczące wprowadzania do obrotu

3. Opis i uzasadnienie zmiany

Dodanie kategorii produktu "gazowane wino półmusujące" (jednolity dokument, sekcja 3: Kategorie produktów sektora wina

Zmiana specyfikacji pozwoliłaby na wprowadzenie do obrotu produktu w podziale na kategorie produktów również w przypadku ChOG "Dunántúl / Dunántúli".

Wytwórnie wina zaczęły produkować gazowane wino półmusujące na wyznaczonym obszarze kilkadziesiąt lat temu. Z czasem konsumenci zaczęli kojarzyć to wino ściśle z regionem Dunántúl (Kraj Zadunajski), a jego wyjątkowa jakość zyskała szczególną renomę i uznanie. Zmiana ta ma na celu zapewnienie szerzenia się renomy tego produktu oraz harmonizację warunków produkcji w wytwórniach wina działających na wyznaczonym obszarze. W ostatnich latach popyt na rynku coraz bardziej zmienia się na korzyść gazowanego wina musującego.

Punkty, których dotyczą zmiany:

Punkt II: Opis win (jednolity dokument, pkt 4: Opis wina lub win
Punkt III: Szczególne praktyki enologiczne (jednolity dokument, pkt 5.1.2.: Obowiązkowe praktyki enolo- giczne; pkt 5.2.: Maksymalna wydajność)
Punkt V: Maksymalna wydajność (jednolity dokument, pkt 5.2: Maksymalna wydajność)
Punkt VI: Dozwolone odmiany winorośli (jednolity dokument, pkt 7: Główna odmiana (główne odmiany) winorośli
Punkt VII: Związek z obszarem geograficznym (jednolity dokument, pkt 8.2: Opis związków)
Punkt VIII: Maksymalna wydajność (jednolity dokument, pkt 9: Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi).

1. Nazwa produktu

Dunántúli/ Dunántúl

JEDNOLITY DOKUMENT

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChOG - chronione oznaczenie geograficzne

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

9. Gazowane wino półmusujące

4. Opis wina lub win

Wino - białe

Lekkie białe wina mają barwę od żółtozielonej do złotożółtej, charakteryzują się średnio intensywnym aromatem i okrągłą kwasowością.

* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii Europejskiej.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Wino - czerwone

Wina czerwone mają barwę od karmazynowej po rubinową, charakteryzują się owocowym aromatem, średnio intensywnymi taninami oraz okrągłą i harmonijną kwasowością.

* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii Europejskiej.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 20
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Wino - różowe

Wina różowe mają barwę od łososiowej do jasnoczerwonej, charakteryzują się średnio intensywnym aromatem i okrągłą kwasowością.

* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii Europejskiej.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Gazowane wino półmusujące - białe

Wina te mają barwę od zielonkawobiałej do złotożółtej. Mają owocowy zapach, głównie owoców cytrusowych, gruszek i zielonych jabłek. Wina te charakteryzują się lekkim bukietem i świeżymi aromatami kwasowymi. Smaki i aromaty wina są wzmacniane poprzez dodanie rozpuszczonego dwutlenku węgla.

* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii Europejskiej.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Gazowane wino półmusujące - różowe

Barwa tych win może się wahać od bladej skórki cebuli do jasnej czerwieni. Wina te mają owocowy aromat (głównie czereśniowy i truskawkowy) oraz żywy, świeży charakter. Smaki i aromaty wina są wzmacniane poprzez dodanie rozpuszczonego dwutlenku węgla.

* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii Europejskiej.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Gazowane wino półmusujące - czerwone

Barwa tych win może się wahać od bladej skórki cebuli do jasnej czerwieni. Mają owocowy aromat (głównie śliwkowy, czereśniowy i wiśniowy) oraz żywy, świeży charakter. Smaki i aromaty wina są wzmacniane poprzez dodanie rozpuszczonego dwutlenku węgla.

* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii Europejskiej.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Praktyki enologiczne

a. Szczególne praktyki enologiczne

Zasady dotyczące metody prowadzenia winorośli

Praktyka prowadzenia winorośli

W przypadku winnic założonych po dniu 1 sierpnia 2010 r.: prowadzenie w formie wachlarza, na sposób Mosera, w systemie Sylvoza, w formie kordonu niskopiennego, średniopiennego i wysokopiennego, w formie sznura Guyota, pojedynczego sznura, w formie głowy, kielicha lub liry.

Gęstość nasadzeń: co najmniej 3 300 roślin na hektar.

W przypadku winnic zasadzonych przed dniem 1 sierpnia 2010 r. winnice stosujące dowolną uprzednio zatwierdzoną metodę uprawy i gęstość nasadzeń mogą je stosować przez cały okres użytkowania winnicy.

Minimalna zawartość cukru w winogronach (wyrażona jako potencjalna zawartość alkoholu oraz w węgierskiej skali moszczu (MM))

Praktyka prowadzenia winorośli

W przypadku wina i gazowanego wina półmusującego: 8 % obj., 13,4 MM

Metoda i data zbiorów

Praktyka prowadzenia winorośli

Metoda przeprowadzania zbiorów: dozwolone są zbiory zarówno ręczne, jak i mechaniczne

Określenie daty zbiorów: najwcześniejszą datą zbiorów jest 1 sierpnia każdego roku.

Niedozwolone praktyki enologiczne

Szczególne praktyki enologiczne

Winogrona wykorzystywane do produkcji wina "Dunántúli / Dunántúl" przetwarza się zgodnie z ogólnymi metodami przetwarzania. Nie zezwala się na stosowanie praktyk enologicznych wymienionych w wierszach 11.1 i 11.3 tabeli 2 w rozporządzeniu delegowanym Komisji (UE) 2019/934 2 .

b) Maksymalna wydajność

Wina i gazowane wina półmusujące

160 hektolitrów z hektara

Wina i gazowane wina półmusujące - zbiór ręczny

22 700 kg winogron z hektara

Wina i gazowane wina półmusujące - zbiór mechaniczny

21 700 kg winogron z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar na prawym brzegu głównej odnogi Dunaju w komitacie Baranya, Budapeszt i Peszt oraz obszary komitatów Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém i Zala zostały sklasyfikowane jako klasy I i II w spisie winnic w regionach winiarskich.

7. Odmiany winorośli

aletta

alibernet

alicante boushet

bacchus

bianca

blauburger

blauer frühburgunder

blauer silvaner

budai - budai zöld

budai - zöld budai

budai - zöldfehér

budai - zöldszőlő

bíbor kadarka

cabernet franc - cabernet

cabernet franc - carbonet

cabernet franc - carmenet

cabernet franc - gros cabernet cabernet franc - gros vidur cabernet franc - kaberne fran cabernet sauvignon

chardonnay - chardonnay blanc chardonnay - kereklevelű

chardonnay - morillon blanc chardonnay - ronci bilé chasselas - chasselas blanc chasselas - chasselas dorato chasselas - chasselas doré chasselas - chrupka belia chasselas - fehér fábiánszőlő chasselas - fehér gyöngyszőlő chasselas - fendant blanc chasselas - saszla belaja chasselas - weisser gutedel csabagyöngye - pearl of csaba csabagyöngye - perla czabanska csabagyöngye - perla di csaba csabagyöngye - perle di csaba csabagyöngye - perle von csaba csabagyöngye - vengerskii muskatnii rannüj csabagyöngye - zsemcsug szaba cserszegi fűszeres

csomorika - csomor

csomorika - gyüdi fehér

csomorika - szederkényi fehér csókaszőlő

domina

dornfelder

ezerfürtű

ezerjó - kolmreifler

ezerjó - korponai

ezerjó - szadocsina

ezerjó - tausendachtgute

ezerjó - tausendgute

ezerjó - trummertraube

furmint - furmint bianco

furmint - moslavac bijeli

furmint - mosler

furmint - posipel

furmint - som

furmint - szigeti

furmint - zapfner

generosa

hamburgi muskotály - miszket hamburgszki hamburgi muskotály - moscato d'Amburgo hamburgi muskotály - muscat de hambourg hamburgi muskotály - muscat de hamburg hamburgi muskotály - muszkat gamburgszkij hárslevelű - feuilles de tilleul

hárslevelű - garszleveljü

hárslevelű - lindeblättrige

hárslevelű - lipovina

irsai olivér - irsai

irsai olivér - muskat olivér

irsai olivér - zolotis

irsai olivér - zolotisztüj rannüj

juhfark - fehérboros

juhfark - lämmerschwantz

juhfark - mohácsi

juhfark - tarpai

kadarka - csetereska

kadarka - fekete budai

kadarka - gamza

kadarka - jenei fekete

kadarka - kadar

kadarka - kadarka negra

kadarka - negru moale

kadarka - szkadarka

kadarka - törökszőlő

karát

királyleányka - dánosi leányka

királyleányka - erdei sárga

királyleányka - feteasca regale

királyleányka - galbena de ardeal királyleányka - königliche mädchentraube királyleányka - königstochter

királyleányka - little princess

korai piros veltelini - crvena babovina

korai piros veltelini - eper szőlő

korai piros veltelini - frühroter velteliner korai piros veltelini - kis veltelini

korai piros veltelini - malvasia rossa

korai piros veltelini - piros malvazia

korai piros veltelini - velteliner rouge précoce korai piros veltelini - veltlinske cervené skoré korona

kék bakator

kékfrankos - blauer lemberger

kékfrankos - blauer limberger

kékfrankos - blaufränkisch

kékfrankos - limberger kékfrankos - moravka

kéknyelű - blaustängler

kékoportó - blauer portugieser

kékoportó - modry portugal

kékoportó - portugais bleu

kékoportó - portugalske modré

kékoportó - portugizer

kövidinka - a dinka crvena

kövidinka - a dinka mala

kövidinka - a dinka rossa

kövidinka - a kamena dinka

kövidinka - a ruzsica

kövidinka - steinschiller

kövérszőlő - grasa

kövérszőlő - grasa de cotnari leányka - dievcenske hrozno leányka - feteasca alba leányka - leányszőlő

leányka - mädchentraube menoire

merlot

nektár

nero

olasz rizling - grasevina

olasz rizling - nemes rizling olasz rizling - olaszrizling olasz rizling - riesling italien olasz rizling - risling vlassky olasz rizling - taljanska grasevina olasz rizling - welschriesling ottonel muskotály - miszket otonel ottonel muskotály - muscat ottonel ottonel muskotály - muskat ottonel pinot blanc - fehér burgundi pinot blanc - pinot beluj pinot blanc - pinot bianco pinot blanc - weissburgunder pinot noir - blauer burgunder pinot noir - kisburgundi kék pinot noir - kék burgundi pinot noir - kék rulandi

pinot noir - pignula

pinot noir - pino csernüj pinot noir - pinot cernii pinot noir - pinot nero pinot noir - pinot tinto pinot noir - rulandski modre pinot noir - savagnin noir pinot noir - spätburgunder pintes

piros bakator - bakar rózsa piros bakator - bakator rouge

piros bakator - bakatortraube

piros veltelini - nagyságos piros veltelíni - fleischtraube piros veltelíni - somszőlő piros veltelíni - velteliner rouge piros veltelíni - veltlinské cervené piros veltelíni - veltlinszki rozovij pátria

pölöskei muskotály

rajnai rizling - johannisberger

rajnai rizling - rheinriesling

rajnai rizling - rhine riesling

rajnai rizling - riesling

rajnai rizling - riesling blanc rajnai rizling - weisser riesling rizlingszilváni - müller thurgau rizlingszilváni - müller thurgau bijeli rizlingszilváni - müller thurgau blanc rizlingszilváni - rivaner rizlingszilváni - rizvanac rozália

rubintos

rózsakő

sagrantino

sauvignon - sauvignon bianco sauvignon - sauvignon bijeli sauvignon - sauvignon blanc sauvignon - sovinjon

semillon - petit semillon semillon - semillon bianco

semillon - semillon blanc

semillon - semillon weisser

syrah - blauer syrah

syrah - marsanne noir

syrah - serine noir

syrah - shiraz

syrah - sirac

szürkebarát - auvergans gris szürkebarát - grauburgunder szürkebarát - graumönch szürkebarát - pinot grigio szürkebarát - pinot gris szürkebarát - rulander sárfehér

sárga muskotály - moscato bianco sárga muskotály - muscat blanc sárga muskotály - muscat bélüj sárga muskotály - muscat de frontignan sárga muskotály - muscat de lunel sárga muskotály - muscat lunel sárga muskotály - muscat sylvaner sárga muskotály - muscat zlty sárga muskotály - muskat weisser sárga muskotály - weiler

sárga muskotály - weisser

tannat

tramini - gewürtztraminer tramini - roter traminer

tramini - savagnin rose tramini - tramin cervené

tramini - traminer

tramini - traminer rosso

turán

viktória gyöngye viognier vulcanus

zalagyöngye zefír

zengő zenit

zeus

zweigelt - blauer zweigeltrebe zweigelt - rotburger

zweigelt - zweigeltrebe zöld szagos - decsi szagos zöld szagos - zöld muskotály zöld szilváni - grüner sylvaner zöld szilváni - silvanec zeleni

zöld szilváni - sylvánske zelené

zöld veltelíni - grüner muskateller

zöld veltelíni - grüner veltliner

zöld veltelíni - veltlinské zelené

zöld veltelíni - zöldveltelíni

8. Opis związku lub związków

8.1. Wino

Opis wyznaczonego obszaru geograficznego

Obszar produkcji win objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Dunántúli / Dunántúl" obejmuje terytorium węgierskiego regionu Kraju Zadunajskiego (węg. "Dunántúl"). Na subśródziemnomorski charakter panującego na tym obszarze klimatu kontynentalnego wpływ mają dwa czynniki: z zachodu - napływ chłodnego i wilgotnego powietrza oceanicznego i górskiego, a z południa - napływ powietrza śródziemnomorskiego, w ramach którego suche i ciepłe powietrze przedostaje się znad Morza Śródziemnego nad Kraj Zadunajski. W rezultacie lata są bardziej wilgotne i mniej gorące niż w basenie Morza Śródziemnego, lecz jesienie charakteryzują się dobrym nasłonecznieniem i większą suchością, niż ma to miejsce w regionach o klimacie kontynentalnym.

Średnia roczna temperatura mieści się w zakresie 9-11 °C, a liczba godzin słonecznych wynosi około 1 900 rocznie. Roczna ilość opadów waha się od 600 do 800 mm. Krajobraz Kraju Zadunajskiego jest zdominowany przez wzgórza i masywy o średniej wysokości. Ważną cechą tego krajobrazu jest to, że w pobliżu większości osiedli znajdują się strumienie, rzeki, a czasami jeziora. Jeżeli chodzi o glebę, na wyznaczonym obszarze produkcji występują gliniasto- mułowe gleby brunatne leśne.

Opis win

Niezależnie od rodzaju wina "Dunántúli / Dunántúl" charakteryzują się dyskretnym, średnio intensywnym aromatem, okrągłą kwasowością, lekkością i świeżością.

Uprawa winorośli odegrała również kluczową rolę w życiu pierwszych węgierskich osadników w Kraju Zadunajskim i była głównym źródłem dochodów dla mieszkańców: jako ważny towar eksportowy wina wywożono w dużych ilościach do państw sąsiadujących.

Przedstawienie i wykazanie związku przyczynowego

Prądy atmosferyczne z zachodu wpływające na klimat Kraju Zadunajskiego przynoszą opady, które są wystarczające nawet latem, sprawiając, że liczba dni suszy jest mała w porównaniu z obszarami kontynentalnymi położonymi na tej samej szerokości geograficznej. Dzięki pojemności wodnej gleb brunatnych leśnych zaopatrzenie sadzonek winorośli w wodę jest wystarczające nawet latem.

Mieszkający tu winiarze zazwyczaj produkują średnio-późne (np. Kadarka, Kékoportó) i późne (np. Olaszrizling, Kékfrankos, Szürkebarát) odmiany winorośli, które są typowe dla ChOG "Dunántúli / Dunántúl", na zboczach o ekspozycji południowej, południowowschodniej i południowozachodniej. Podczas długich i słonecznych jesieni, będących wynikiem działania śródziemnomorskich antycyklonów, promienie słoneczne odbijające się od powierzchni wody strumieni, rzek lub jezior u podnóża tych zboczy pomagają winogronom dojrzewać, dzięki czemu wina "Dunántúli / Dunántúl" uzyskują okrągłą, dojrzałą kwasowość, i bogactwo smaku, a wina różowe i czerwone - jedwabiste eleganckie taniny.

8.2. Gazowane wino półmusujące

Opis wyznaczonego obszaru geograficznego

Obszar produkcji win objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Dunántúli / Dunántúl" obejmuje terytorium węgierskiego regionu Kraju Zadunajskiego (węg. "Dunántúl"). Na subśródziemnomorski charakter panującego na tym obszarze klimatu kontynentalnego wpływ mają dwa czynniki: z zachodu - napływ chłodnego i wilgotnego powietrza oceanicznego i górskiego, a z południa - napływ powietrza śródziemnomorskiego, w ramach którego suche i ciepłe powietrze przedostaje się znad Morza Śródziemnego nad Kraj Zadunajski. W rezultacie lata są bardziej wilgotne i mniej gorące niż w basenie Morza Śródziemnego, lecz jesienie charakteryzują się dobrym nasłonecznieniem i większą suchością, niż ma to miejsce w regionach o klimacie kontynentalnym.

Średnia roczna temperatura mieści się w zakresie 9-11 °C, a liczba godzin słonecznych wynosi około 1 900 rocznie. Roczna ilość opadów waha się od 600 do 800 mm. Krajobraz Kraju Zadunajskiego jest zdominowany przez wzgórza i masywy o średniej wysokości. Ważną cechą tego krajobrazu jest to, że w pobliżu większości osiedli znajdują się strumienie, rzeki, a czasami jeziora. Jeżeli chodzi o glebę, na wyznaczonym obszarze produkcji występują gliniasto- mułowe gleby brunatne leśne.

Opis win

Charakterystyczne dla gazowanych win półmusujących jest działanie dodanego dwutlenku węgla, który sprawia, że w każdej partii wina są lekkie, a świeża kwasowość jest bardziej intensywna, co wzmacnia świeże i harmonijne nuty owocowe.

Gazowane wina półmusujące "Dunántúli / Dunántúl" charakteryzują się harmonijną i co najmniej średnią kwasowością oraz świeżością, z nutami przypominającymi świeże owoce cytrusowe, jabłka, a nawet gruszki.

Przedstawienie i wykazanie związku przyczynowego

Klimat regionu Kraju Zadunajskiego nadaje się do produkcji lekkich i świeżych białych, bogatych różowych i lekkich czerwonych win, które stanowią doskonałą podstawę do produkcji gazowanych win półmusujących.

Kilkadziesiąt lat temu, po ciągłym monitorowaniu popytu na rynku i dzięki postępom konkurencyjnej technologii wytwórnie wina zaczęły produkować gazowane wino półmusujące na wyznaczonym obszarze. Z czasem konsumenci zaczęli kojarzyć to wino ściśle z Krajem Zadunajskim, a jego wyjątkowa jakość zyskała szczególną renomę i uznanie.

Jak już objaśniono w przypadku win, prądy atmosferyczne z zachodu wpływające na klimat Kraju Zadunajskiego przynoszą opady, które są wystarczające nawet latem, sprawiając, że liczba dni suszy jest mała w porównaniu z obszarami kontynentalnymi położonymi na tej samej szerokości geograficznej. Dzięki pojemności wodnej gleb brunatnych leśnych zaopatrzenie sadzonek winorośli w wodę jest wystarczające nawet latem. Dzięki temu naturalnemu zjawisku, odmiany winorośli uprawianych na tym obszarze mają delikatny i harmonijny skład kwasów i zachowują swoje pierwotne owocowe aromaty. Gazowane wina półmusujące "Dunántúli/Dunántúl" zawdzięczają swoją charakterystyczną świeżość i owocowość właśnie temu szczególnemu zjawisku i uprawianym tam odmianom winorośli.

9. Szczegółowe wymogi dodatkowe (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Zasady dotyczące wskazywania kategorii ochrony pochodzenia

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Zasady dotyczące określeń:

Wyrażenie "oltalom alatt álló földrajzi jelzés" (chronione oznaczenie geograficzne) można zastąpić tradycyjnym określeniem "tájbor" (wino regionalne).

W tym samym polu widzenia co chronione oznaczenie geograficzne "Dunántúli / Dunántúl" może pojawić się tłumaczenie na język angielski: "Transdanubia".

Zasady dotyczące dozwolonych określeń

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Wino - białe:

- "Virgin vintage" lub "első szüret" (pierwsze zbiory),

- "Muskotály" (wino muszkatowe),

- "Cuvée" lub "küvé",

- "Szűretlen" (niefiltrowane),

- "Primőr" (Primeur) lub "Újbor" (młode),

- "barrique" lub "barrique-ban erjesztett" (poddane fermentacji w beczce) lub "...hordóban erjesztett" (... poddane fermentacji w kadzi), "barrique-ban érlelt" (dojrzewające w beczce) lub "...hordóban érlelt" (... dojrzewające w kadzi).

Wino - różowe:

- "Virgin vintage" lub "első szüret" (pierwsze zbiory),

- "Cuvée" lub "küvé",

- "Szűretlen" (niefiltrowane),

- "Primőr" (Primeur) lub "Újbor" (młode),

Wino - czerwone:

- "Siller"

- "Virgin vintage" lub "első szüret" (pierwsze zbiory),

- "Cuvée" lub "küvé",

- "Szűretlen" (niefiltrowane),

- "Primőr" (Primeur) lub "Újbor" (młode),

- "barrique" lub "barrique-ban erjesztett" (poddane fermentacji w beczce) lub "...hordóban erjesztett" (... poddane fermentacji w kadzi), "barrique-ban érlelt" (dojrzewające w beczce) lub "...hordóban érlelt" (... dojrzewające w kadzi).

Gazowane wino półmusujące - białe:

- "Virgin vintage" lub "első szüret" (pierwsze zbiory),

- "Muskotály" (wino muszkatowe),

- "Cuvée" lub "küvé",

- "Primőr" (Primeur) lub "Újbor" (młode),

Gazowane wino półmusujące - różowe:

- "Virgin vintage" lub "első szüret" (pierwsze zbiory),

- "Cuvée" lub "küvé",

- "Primőr" (Primeur) lub "Újbor" (młode),

Gazowane wino półmusujące - czerwone:

- "Virgin vintage" lub "első szüret" (pierwsze zbiory),

- "Cuvée" lub "küvé",

- "Primőr" (Primeur) lub "Újbor" (młode).

Zasady dotyczące wyrażenia "muskotály"

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Określenie o ograniczonym stosowaniu "muskotály" może być umieszczone wyłącznie na etykietach win o następującym składzie odmianowym:

(i) co najmniej 85 % - nie licząc wykorzystanej ilości innych produktów służących do słodzenia - odmian winorośli Csabagyöngye, Hamburgi muskotály, Mátrai muskotály, Cserszegi fűszeres, Irsai Olivér, Nektár, Ottonel muskotály, Pölöskei muskotály, Sárga muskotály lub Zefír;

(ii) maksymalnie 15 % odmian winorośli Bacchus, Piros Bakator, Bianca, Blauer Silvaner, Budai, Chardonnay, Chasselas, Csomorika, Ezerfürtű, Ezerjó, Furmint, Generosa, Hárslevelű, Juhfark, Karát, Kéknyelű, Királyleányka, Korai piros veltelíni, Korona, Kövérszőlő, Kövidinka, Leányka, Olasz rizling, Pátria, Pinot blanc, Pintes, Piros veltelíni, Rajnai rizling, Rizlingszilváni, Rozália, Rózsakő, Sárfehér, Sauvignon, Semillon, Szürkebarát, Tramini, Viktória gyöngye, Vulcanus, Zala gyöngye, Zengő, Zenit, Zeus, Zöld veltelíni, Zöld szagos, Zöld szilváni lub Viognier.

Produkcja poza wyznaczonym obszarem produkcji:

Ramy prawne:

określone w prawodawstwie UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu

Produkty sektora wina "Dunántúli / Dunántúl" mogą być produkowane wyłącznie na wyznaczonym obszarze lub, ze względu na tradycje historyczne i zgodnie z art. 5 ust. 1a rozporządzenia (UE) 2019/33, w następujących gminach dwóch komitatów położonych w bezpośrednim sąsiedztwie wyznaczonego obszaru:

- komitat Bács-Kiskun:

Akasztó, Apostag, Ágasegyháza, Baja, Ballószög, Balotaszállás, Bácsalmás, Bácsszőlős, Bátmonostor, Bócsa, Borota, Bugac, Császártöltés, Csátalja, Csávoly, Csengőd, Csikéria, Csólyospálos, Dávod, Dunapataj, Dunavecse, Dusnok, Érsekcsanád, Érsekhalma, Felsőlajos, Fülöpháza, Fülöpjakab, Fülöpszállás, Hajós, Harkakötöny, Harta, Helvécia, Imrehegy, Izsák, Jakabszállás, Jánoshalma, Jászszentlászló, Kaskantyú, Kecel, Kecskemét, Kelebia, Kéle- shalom, Kerekegyháza, Kiskőrös, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Kiskunmajsa, Kisszállás, Kunbaja, Kunbaracs, Kunfehértó, Kunszállás, Kunszentmiklós, Ladánybene, Lajosmizse, Lakitelek, Mélykút, Móricgát, Nagybaracska, Nemesnádudvar, Nyárlőrinc, Orgovány, Páhi, Pirtó, Rém, Solt, Soltszentimre, Soltvadkert, Sükösd, Szabadszállás, Szank, Szentkirály, Tabdi, Tázlár, Tiszaalpár, Tiszakécske, Tiszazug, Tompa, Vaskút, Zsana,

oraz

- komitat Peszt:

Abony, Albertirsa, Budapest-Rákosliget, Cegléd, Ceglédbercel, Csemő, Dány, Dömsöd, Gomba, Hernád, Inárcs, Kakucs, Kerepes, Kisnémedi, Kocsér, Kóka, Mogyoród, Monor, Monori erdő, Nagykőrös, Nyársapát, Ócsa, Őrbot- tyán, Örkény, Pilis, Ráckeve, Szada, Szigetcsép, Szigetszentmárton, Szigetújfalu, Tápiószele, Tápiószentmárton, Tóalmás, Tököl, Újlengyel, Vác, Vácegres, Vácrátót, Veresegyház.

Link do specyfikacji produktu

https://boraszat.kormany.hu/download/4/4c/e2000/DUNANTUL_OFJ_termekleiras%20v3_boraszat_220405.pdf

1 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.
2 Dz.U. L 149 z 7.6.2019, s. 1.

Zmiany w prawie

Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2023.1213

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o wprowadzenie zmiany na poziomie Unii w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 97 ust. 4 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013
Data aktu: 28/11/2023
Data ogłoszenia: 28/11/2023