Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .POWIADOMIENIE O ZMIANIE STANDARDOWEJ W JEDNOLITYM DOKUMENCIE
"Montsant"
PDO-ES-A1550-AM05
Data przekazania informacji: 20.6.2022 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
Zmiana granicy kwasowości lotnej
Opis:
Maksymalną dopuszczalną kwasowość lotną zmieniono w przypadku win białych, różowych i czerwonych, które mają ponad rok. W przypadku win białych i różowych limit ten nie był przewidziany dla win starszych niż jeden rok. W winach czerwonych maksymalną dopuszczalną kwasowość lotną zmieniono z "0,06 g/l na każdy procent zawartości alkoholu powyżej 11 % na rok leżakowania, maksymalnie 1,2 g/" na "od jednego roku dojrzewania maksymalna kwasowość lotna może wynosić 1,2 g/l".
Pkt 2.2 specyfikacji produktu oraz pkt 4 jednolitego dokumentu zostaje zatem zmieniony.
Jest to zmiana standardowa, ponieważ nie odpowiada żadnemu z przypadków, o których mowa w art. 14 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 z dnia 17 października 2018 r.
Uzasadnienie:
Dojrzewanie win czerwonych, białych i różowych jest powszechną praktyką w winach ChNP Montsant. Normalne jest zatem, że kwasowość lotna win czerwonych, białych i różowych jest większa niż 0,80 g/l określona w specyfikacji produktu dla win w roku winiarskim. Niniejsza zmiana wprowadza dopuszczalną zawartość kwasowości lotnej do limitów określonych przez Unię Europejską na poziomie 1,2 g/l w przypadku win czerwonych i 1,08 g/l w przypadku win białych i różowych.