Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu, która nie jest zmianą nieznaczną, zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu, która nie jest zmianą nieznaczną, zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(2021/C 439/09)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku w sprawie zmian zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA/ CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, GDY ZMIANA TA NIE JEST NIEZNACZNA

Wniosek o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit pierwszy rozporządzenia (UE) nr 1151/2012

"Raschera"

Nr UE: PDO-IT-0023-AM02 - 23 września 2020

ChNP (X) ChOG ()

1. Grupa składająca wniosek i mająca uzasadniony interes

Consorzio Tutela Formaggio Raschera DOP

Via Mondovì Piazza 1/d

12080 Vicoforte (CN)

WŁOCHY

E-mail: info@raschera.com

Consorzio Tutela Formaggio Raschera DOP [Stowarzyszenie Ochrony Sera ChNP "Raschera"], tworzone przez producentów sera "Raschera", jest uprawnione do złożenia wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 13 ust. 1 dekretu nr 12511 Ministerstwa Polityki Rolnej, Żywnościowej i Leśnej z dnia 14 października 2013 r.

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Włochy

3. Nagłówek w specyfikacji produktu, którego dotyczą zmiany

Nazwa produktu

Opis produktu

Obszar geograficzny

Dowód pochodzenia

Metoda produkcji

Związek z obszarem geograficznym

Etykietowanie

Inne: zmiana definicji rodzaju produktu "di Alpeggio" ["z pastwisk górskich"]; dostosowanie związku do zmiany dotyczącej podpuszczki

4. Rodzaj zmiany (zmian)

Zmiana specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, niekwalifikująca się do uznania za nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.

Zmiana specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, dla których jednolity dokument (lub dokument mu równoważny) nie został opublikowany, niekwalifikująca się do uznania za nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.

5. Zmiany

Opis produktu

- Zmiany w art. 2 specyfikacji produktu i pkt 3.2 jednolitego dokumentu

Do opisu masy sera dodaje się następujące zdanie:

"czasami z delikatnym naturalnym żyłkowaniem w pobliżu skórki".

Chociaż cecha ta występuje tylko w niektórych przypadkach, jest to typowa cecha produktu, bardzo ceniona przez konsumentów, ponieważ uważana jest za oznakę jakości. Często była ona jednak przyczyną uznania sera przez organ kontrolny za niezgodny z wymogami.- W związku z tym postanowiono wyraźnie uwzględnić tę cechę w opisie masy.

Obszar geograficzny

- Zmiana w art. 3 specyfikacji produktu i pkt 4 jednolitego dokumentu

Dodano gminę Villafranca Piemonte w prowincji Turyn.

Za włączeniem gminy Villafranca Piemonte przemawiają względy historyczne. Położenie geograficzne tej gminy jest takie, że graniczy ona z prawie wszystkimi gminami prowincji Cuneo. To sąsiedztwo zawsze oznaczało, że warunki produkcji w tej gminie są takie same jak na obszarze geograficznym "Raschera".

Metoda produkcji

- Zmiana w art. 5 specyfikacji produktu i pkt 3.3 jednolitego dokumentu - rodzaj podpuszczki

Obecne brzmienie:

"Koagulacja mleka musi odbywać się w temperaturze od około 27 °C do 36 °C przy użyciu płynnej podpuszczki zwierzęcej".

Nowe brzmienie:

"Koagulacja mleka musi odbywać się w temperaturze od około 27 °C do 38 °C.

Jeżeli stosuje się podpuszczkę zwierzęcą, musi ona zawierać co najmniej 80 % chymozyny.

Można stosować koagulanty niezwierzęce".

Podwyższenie temperatury koagulacji tłumaczy się faktem, że obecne techniki serowarskie, takie jak dodawanie kultur starterowych, wymagają wyższych temperatur, aby mogły działać jak najlepiej.

Zmiana właściwości podpuszczki wynika z wieloletniego doświadczenia producentów, którzy dzięki zastosowaniu podpuszczki zawierającej co najmniej 80 % chymozyny uzyskują sery o wyższej jakości, przy czym jakość ta jest dłużej zachowana, niż w przypadku serów produkowanych z zastosowaniem podpuszczki o niższej zawartości chymo- zyny.

Ponadto przewidziano możliwość stosowania podpuszczki niezwierzęcej, aby móc sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu konsumentów na tego rodzaju produkty.

- Zmiana w art. 5 specyfikacji produktu oraz pkt 3.4 jednolitego dokumentu (etapy produkcji, które muszą odbywać się na danym obszarze) - metody solenia

Obecne brzmienie:

"Ser musi być solony na sucho. Zazwyczaj odbywa się to dwukrotnie i może być poprzedzone soleniem w solance".

Nowe brzmienie:

"Ser jest solony w solance lub poddawany soleniu na sucho".

Zmiana ta jest poparta badaniem, w ramach którego przeanalizowano wyniki badań przeprowadzonych podczas solenia zgodnie z obowiązującą specyfikacją produktu oraz solenia w solance. Badanie to wykazało, że ser "Raschera" wyprodukowany przy użyciu dwóch różnych metod solenia ma takie same właściwości. Postanowiono zatem pozostawić producentom swobodę wyboru sposobu solenia.

- Zmiana w art. 5 specyfikacji produktu - dojrzewanie sera "Raschera"

Zmiana ta umożliwia producentom stosowanie na etykietach sformułowania "Oltre quattro mesi" ("Ponad cztery miesiące").

W związku z tym dodaje się następujący tekst:

"Sery, które dojrzewały przez co najmniej 120 dni, mogą być opatrzone napisem »Oltre quattro mesi« na pasku, który można nakleić na papierową etykietę".

Takie sformułowanie pozwoli na dokładniejszą identyfikację sera "Raschera", który dojrzewał dłużej niż cztery miesiące, i sprawi, że będzie on natychmiast rozpoznawalny dla konsumenta.

Inne

- Zmiana w art. 3 specyfikacji produktu i pkt 3.3 jednolitego dokumentu - definicja "Raschera d'Alpeggio"

Zmiana ta nie powoduje zmiany obszaru produkcji, lecz dostosowuje rodzaj produktu "di Alpeggio" do zasad obowiązujących w regionie Piemont.

Obecne brzmienie:

"Obszar produkcji i dojrzewania obejmuje w całości prowincję Cuneo. Okrągły lub kwadratowy ser »Raschera«, produkowany i dojrzewający na wysokości powyżej 900 m n.p.m., z mleka o tym samym pochodzeniu, w gminach Fra- bosa Soprana, Frabosa Sottana, Garessio (tylko obszar Valcasotto), Magliano Alpi (tylko część granicząca z gminą Ormea), Montaldo Mondovì, Ormea, Pamparato, Roburent i Roccaforte Mondovì, dojrzewający na całym obszarze administracyjnym tych gmin i wyprodukowany z mleka tego samego pochodzenia, może być opatrzony napisem »di Alpeggio«".

Nowe brzmienie:

"Obszar produkcji mleka, wytwarzania i dojrzewania sera objętego ChNP »Raschera« obejmuje w całości prowincję Cuneo oraz gminę Villafranca Piemonte w prowincji Turyn. Produkcja i dojrzewanie sera okrągłego lub kwadratowego, objętego ChNP »Raschera d'Alpeggio« odbywa się wyłącznie na terenie gmin: Frabosa Soprana, Frabosa Sottana, Garessio (tylko obszar Valcasotto), Magliano Alpi (tylko część granicząca z gminą Ormea), Montaldo Mondovì, Ormea, Pamparato, Roburent i Roccaforte Mondovì. W przypadku tego rodzaju sera »Raschera« obszary położone na terytorium wyżej wymienionych gmin na wysokości powyżej 900 m n.p.m. są jedynymi miejscami, z których może pochodzić mleko i w których ser może dojrzewać. Nazwą »Raschera d'Alpeggio« określa się ser produkowany w wyniku przetwarzania mleka uzyskanego od zwierząt żywionych trawą w okresie migracji na pastwiska górskie między dniem 1 czerwca a dniem 15 października. Poza wypasem dopuszcza się uzupełnianie diety zwierząt w ilości nieprzekraczającej 10 % suchej masy spożywanej dziennie. W przypadku stad górskich niemigrujących »Raschera d'Alpeggio« jest serem produkowanym w wyniku przetwarzania mleka pochodzącego od zwierząt żywionych trawą, hodowanych na terenach położonych na wysokości powyżej 900 m n.p.m., wyłącznie w wyżej wymienionych gminach, z zachowaniem wyżej wymienionych wymogów dotyczących okresu i żywienia".

Aby nie doprowadzić do dezorientacji wśród konsumentów, region Piemont określił warunki stosowania na etykiecie napisu "di Alpeggio". W związku z tym producenci sera "Raschera" dostosowali swoją specyfikację produktu do tych przepisów.

- Zmiana w art. 6 specyfikacji produktu i pkt 5 jednolitego dokumentu

Zmiana ta dostosowuje zdanie dotyczące podpuszczki do zmienionego przepisu dotyczącego podpuszczki.

Obecne brzmienie:

"[...] stosowanie płynnej podpuszczki zwierzęcej [...]"

Nowe brzmienie:

"[...] wysoka jakość stosowanej podpuszczki i koagulantów [...]"

Zmiana ta gwarantuje, że informacje na temat związku z obszarem geograficznym są zgodne z wnioskowaną zmianą dotyczącą rodzaju podpuszczki, która może być stosowana.

Ponadto w opisie związku z prowincją Cuneo dodano odniesienie do gminy Villafranca Piemonte w prowincji Turyn.

Gminę tę dodano do określonego obszaru geograficznego w celu zapewnienia spójności ze związkiem z obszarem geograficznym.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Raschera"

Nr UE: PDO-IT-0023-AM02 - 23 września 2020

ChNP (X) ChOG ()

1. Nazwa lub nazwy [ChNP lub ChOG]

"Raschera"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Włochy

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu [zgodnie z załącznikiem XI]

Klasa 1.3 - Sery

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Raschera" to pełnotłusty lub średniotłusty ser prasowany wytwarzany z mleka krowiego (które mogło zostać poddane procesowi sanityzacji), ewentualnie uzupełnionego niewielką ilością mleka owczego lub koziego, czasami częściowo odtłuszczonego poprzez odtłuszczanie powierzchniowe i ewentualnie zaszczepionego enzymami mleka lub naturalnymi kulturami starterowymi. Produkt ma zastosowanie jako ser stołowy i posiada następujące właściwości:

kształt: cylindryczny lub czworoboczny, o płaskich ściankach,

rozmiary:

- "Raschera" o okrągłym kształcie: średnica 30-40 cm, lekko wypukła boczna ściana o wysokości 6-9 cm,

- "Raschera" o kwadratowym kształcie: każdy bok mierzy 28-40 cm długości, nieregularna boczna ściana o wysokości 7-15 cm,

masa:

- "Raschera" o okrągłym kształcie: 5-9 kg,

- "Raschera" o kwadratowym kształcie: 6-10 kg,

kolor masy: biała lub koloru kości słoniowej,

skórka: cienka, szara lub czerwonawa, posiadająca niekiedy żółtawe przebłyski; elastyczna, gładka i regularna; w niektórych przypadkach na bocznej ścianie pojawiają się czerwonawe plamki, które stają się wyraźniejsze w miarę dojrzewania; niejadalna,

struktura masy: raczej zwarta, elastyczna, z małymi, rozproszonymi i nieregularnymi oczkami, czasami z delikatnym naturalnym żyłkowaniem w pobliżu skórki,

smak: subtelny, delikatny, o typowym zapachu, lekko ostry i wyrazisty, jeżeli ser jest dojrzały,-

zawartość tłuszczu w suchej masie: co najmniej 32 %.

Wymiary i masa odpowiadają wartościom rejestrowanym na wczesnym etapie dojrzewania.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Paszę bydła i ewentualnie owiec lub kóz stanowią zasadniczo pasze zielone lub konserwowane lub też susz paszowy pochodzący z użytków zielonych lub pastwisk i siano z łąk wieloroślinnych pochodzące głównie z określonego obszaru geograficznego.

Jeżeli stosuje się podpuszczkę zwierzęcą, musi ona zawierać co najmniej 80 % chymozyny. Można stosować koagulanty niezwierzęce.

Nazwą "Raschera d'Alpeggio" określa się ser produkowany w wyniku przetwarzania mleka uzyskanego od zwierząt żywionych trawą w okresie migracji na pastwiska górskie między dniem 1 czerwca a dniem 15 października. Poza wypasem dopuszcza się uzupełnianie diety zwierząt w ilości nieprzekraczającej 10 % suchej masy spożywanej dziennie. W przypadku stad górskich niemigrujących "Raschera d'Alpeggio" jest serem produkowanym w wyniku przetwarzania mleka pochodzącego od zwierząt żywionych trawą, hodowanych na terenach położonych na wysokości powyżej 900 m n.p.m., wyłącznie w wyżej wymienionych gminach, z zachowaniem wyżej wymienionych wymogów dotyczących okresu i żywienia.

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Bydło mleczne, którego mleko jest przetwarzane na ser "Raschera", musi znajdować się na określonym obszarze geograficznym.

Produkcja i przetwarzanie mleka muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Oznaczenie zgodności składa się z papierowej etykiety (o średnicy 25 cm w przypadku okrągłego kształtu i o boku długości 25 cm w przypadku kwadratowego kształtu, na zielonym tle w przypadku normalnej produkcji i na tle żółtym w przypadku produkcji "górskiej" ["z pastwisk górskich"]) i oznakowania wypalanego w momencie wprowadzania do obrotu na środku powierzchni górnej lub dolnej. Tylko w ten sposób oznakowany i opatrzony taką etykietą produkt można wprowadzać do obrotu pod chronioną nazwą pochodzenia "Raschera".

Papierową etykietę można umieścić przy pomocy kleju spożywczego.

Logo sera ChNP "Raschera" ma postać stylizowanej litery "R". W przypadku "Raschera d'Alpeggio" w stylizowanej literze "R" umieszcza się literę "a".

Obie te wersje logo umieszcza się na mosiężnych tabliczkach do urządzeń do znakowania. Integralną częścią tych znaków graficznych jest trzycyfrowy numer identyfikacyjny zakładu serowarskiego lub dojrzewalni, umieszczony pod literą "R" lub "R" sera "d'Alpeggio". To samo logo (bez numeru identyfikacyjnego) umieszcza się następnie na papierowych etykietach i musi się ono znajdować w informacji o zezwoleniu dla produktów porcjowanych.

grafika

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar produkcji mleka, wytwarzania i dojrzewania sera objętego ChNP "Raschera" obejmuje w całości prowincję Cuneo oraz gminę Villafranca Piemonte w prowincji Turyn.

Produkcja i dojrzewanie sera okrągłego lub kwadratowego, objętego ChNP "Raschera d'Alpeggio" odbywa się wyłącznie na terenie gmin: Frabosa Soprana, Frabosa Sottana, Garessio (tylko obszar Valcasotto), Magliano Alpi (tylko część granicząca z gminą Ormea), Montaldo Mondovì, Ormea, Pamparato, Roburent i Roccaforte Mondovì. W przypadku tego rodzaju sera "Raschera" obszary położone na terytorium wyżej wymienionych gmin na wysokości powyżej 900 m n.p.m. są jedynymi miejscami, z których może pochodzić mleko i w których ser może dojrzewać.

5. Związek z obszarem geograficznym

Z uwagi na położenie geograficzne - między Morzem Liguryjskim i Niziną Padańską - na pastwiskach w Alpach Nadmorskich występuje klimat deszczowy. Z tego powodu, a także w związku z faktem, że bliskość morza łagodzi nieco temperaturę, obszar ten charakteryzuje się znacznym bogactwem roślinności, a występujące na nim liczne gatunki roślin trawiastych (ponad sto gatunków endemicznych) nadają pastwiskom duże znaczenie botaniczne. Bogactwo i różnorodność zielonki powodują, że mleko pochodzące od zwierząt, które się tam wypasa, zawiera smaki i zapachy typowe i charakterystyczne dla tego obszaru. Na pagórkowaty obszar znajdujący się u podnóża gór i sąsiadującą z nim równinę Cuneo oddziałuje również morze, którego wpływ, w połączeniu z właściwościami gleby na równinie pochodzenia aluwialnego, sprawia, że gleby stają się lekkie i w naturalny sposób bardzo urodzajne, co pozwala na produkcję zielonki i suszu paszowego wysokiej jakości, bogatych w substancje odżywcze. Podobnie dzięki optymalnemu nasłonecznieniu typu śródziemnomorskiego, które występuje na tym obszarze, jak również dzięki wahaniom temperatury typu kontynentalnego, które łagodzi wspomniany już wpływ morza, kiszonki i uprawy zbożowe stosowane w chowie zwierząt nadają produktowi dużą wartość odżywczą, pozwalając uzyskać do produkcji sera mleko najwyższej jakości.- Prowincja Cuneo wyróżnia się od zawsze wspomnianymi już warunkami glebowymi i klimatycznymi, niezwykłymi, legendarnymi umiejętnościami pasterzy i serowarów z licznych małych i średnich zakładów serowarskich rozsianych po równinie Cuneo, jak również faktem, że konsumenci poszukują tradycyjnych produktów, takich jak ser "Raschera", i je znają. "Raschera" wyróżnia się cienką i elastyczną skórką koloru szarego lub szarożółtawego, który może przechodzić w czerwonawy, w szczególności w przypadku sera typu "d'Alpeggio", z powodu występowania pleśni; masa jest raczej zwarta i elastyczna i charakteryzuje się małymi, rozproszonymi i nieregularnymi oczkami; smak jest subtelny i delikatny, o charakterystycznym zapachu (zapachy górskich ziół w przypadku sera "d'Alpeggio"), lekko ostry i wyrazisty, jeżeli ser długo dojrzewał. Ponadto kwadratowy kształt sera, który wypiera obecnie kształt okrągły (który stanowi mniej niż 3 % łącznej produkcji), przyczynia się do identyfikacji produktu przez konsumenta.

Szczególne właściwości sera wynikają z wysokiej jakości mleka odbieranego jedynie na obszarze prowincji Cuneo i gminy Villafranca Piemonte w prowincji Turyn, lokalnej techniki przetwarzania i dojrzewania w naturalnych piwnicach lub w komorach klimatycznych, które, odtwarzając wiernie warunki higrometryczne i termiczne naturalnych grot, wpływają znacząco na jakość produktu gotowego.

Ser zawdzięcza swój smak wysokiej jakości mleka. Mleko stosowane do produkcji "Raschera" czerpie bowiem z bogactwa gatunków roślin trawiastych, wśród których znajdują się występujące na przedmiotowym obszarze gatunki endemiczne, którymi żywi się bydło.

Elementy związane z technikami przetwarzania odwołują się do czynnika ludzkiego właściwego dla tego obszaru, a mianowicie do stosowania wysokiej jakości podpuszczki, wykorzystywanej tradycyjnie przez lokalnych producentów do koagulacji mleka, jak również do utrwalonych umiejętności serowarów w zakresie wyrabiania i rozbijania skrzepu. Podczas wyrabiania skrzepu dba się o to, aby go rozbijać aż do otrzymania granulek wielkości ziarna kukurydzy. Sprawny przebieg tego etapu przyczynia się do stworzenia elastycznej struktury i oczek w masie podczas dojrzewania.

Dojrzewanie odbywa się w naturalnych piwnicach lub w komorach klimatycznych, które odtwarzają wiernie warunki higrometryczne i termiczne naturalnych grot. Warunki te wywierają znaczny wpływ na rozwój pleśni na skórce, jak również na grubość i elastyczność tej skórki.

W konsekwencji ponad stuletnia produkcja sera "Raschera", który był początkowo produktem serowarskim typowym dla pastwisk regionu Mondovì i którego produkcja rozprzestrzeniła się następnie na sąsiednią równinę Cuneo ze względu na przenoszenie się licznych stad, które przeprowadzano po równinie podczas niesprzyjającej pory roku, aby spożywały tam susz paszowy produkowany na miejscu, powoduje, że w szczególności na obszarach wiejskich, jeżeli wspomina się o serze najwyższej jakości, używa się terminu "raschera".

Te wszystkie elementy sprawiają, że ser "Raschera", który podbił podniebienia Piemontczyków i całych północnych Włoch, jest produktem poszukiwanym przez cały rok.

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)

Pełny tekst specyfikacji produktu jest dostępny na stronie internetowej: http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

lub:

bezpośrednio na stronie głównej Ministerstwa Polityki Rolnej, Żywnościowej i Leśnej (www.politicheagricole.it) po otwarciu zakładki "Qualità" (na górze po prawej stronie ekranu), kliknięciu "Prodotti DOP IGP e STG" (po lewej stronie ekranu), a następnie odnośnika "Disciplinari di Produzione all'esame dell'UE".

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2021.439.19

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu, która nie jest zmianą nieznaczną, zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 25/10/2021
Data ogłoszenia: 29/10/2021