(Dz.U.UE C z dnia 9 stycznia 2020 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY
"Valdepeñas"
PDO-ES-A0051-AM03
Data przekazania informacji:
4.10.2019
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
JEDNOLITY DOKUMENT
WINO BIAŁE
Wygląd
Szata jasnożółta z zielonkawymi lub bursztynowymi refleksami. Wino fermentowane w beczce: szata słomkowożółta ze złotymi lub zielonkawymi refleksami. Wino poddane maceracji węglowej: szata jasnożółta z zielonkawymi lub bursztynowymi refleksami. Wino dojrzewane w dębie: szata słomkowożółta ze złotymi lub zielonkawymi refleksami. "Crianza": szata żółta z bursztynowymi refleksami i złotymi tonami.
Aromat
Czyste i świeże aromaty pierwotne i umiarkowanie intensywna owocowość. Wino fermentowane w beczce: złożony aromat z subtelnymi nutami beczkowymi. Wino poddane maceracji węglowej: czyste i świeże aromaty pierwotne i umiarkowanie intensywna owocowość. Wino dojrzewane w dębie: złożony aromat z nutami beczkowymi. "Crianza": umiarkowanie intensywne aromaty z nutami od wanilii do grzanki.
Smak
Łagodny, lekki i owocowy, o wyważonej strukturze. Wino fermentowane w beczce i dojrzewane w dębie: gładki, wyważony i cielisty, z długim finiszem. Wino poddane maceracji węglowej: gładki, lekki i owocowy, o wyważonej strukturze. "Crianza": gładki, wyważony i cielisty, ze średnim finiszem.
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu musi być zgodna z ograniczeniami prawnymi określonymi w odpowiednich przepisach UE.
Zawartość dwutlenku siarki musi wynosić mniej niż 240 mg/l w przypadku win o zawartości cukru resztkowego wynoszącej co najmniej 5 g/l, wyrażonej jako suma glukozy i fruktozy.
| Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 11 |
| Minimalna kwasowość miareczkowa | 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 10 |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 180 |
WINO RÓŻOWE
Wygląd
Szata różowa z czerwonymi i fioletowymi refleksami.
Aromat
Umiarkowanie intensywny aromat, czysty, świeży i owocowy, z nutami czerwonych owoców (czereśni, truskawki, maliny, porzeczki).
Smak
Mocny na podniebieniu z nutami czerwonych owoców (czereśni, truskawki, maliny, porzeczki) i kwasowości od średniej do wysokiej.
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu musi być zgodna z ograniczeniami prawnymi określonymi w odpowiednich przepisach UE.
Zawartość dwutlenku siarki musi wynosić mniej niż 240 mg/l w przypadku win o zawartości cukru resztkowego wynoszącej co najmniej 5 g/l, wyrażonej jako suma glukozy i fruktozy.
| Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 11,5 |
| Minimalna kwasowość miareczkowa | 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 10 |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 180 |
WINO CZERWONE, WINO CZERWONE FERMENTOWANE W BECZCE, WINO CZERWONE PODDANE MACERACJI WĘGLOWEJ, WINO CZERWONE DOJRZEWANE W DĘBIE
Wygląd
Szata wiśniowoczerwona/purpurowa, czysta, lśniąca, o dużej głębi. Wino fermentowane w beczce: szata wiśniowa z nutami wpadającymi w barwę owocu granatu, czysta, lśniąca, o dużej głębi. Wino poddane maceracji węglowej: szata wiśniowa z nutami fioletu, czysta, o dużej głębi. Wino dojrzewane w dębie: szata wiśniowa z nutami granatu lub fioletowymi, o dużej głębi.
Aromat
Intensywny aromat dojrzałych czerwonych owoców (czereśni, truskawki, maliny, porzeczki), typowy dla odmian użytych do produkcji. Wino fermentowane w beczce: średnio intensywne, czyste aromaty czerwonych owoców (czereśni, truskawki, maliny, porzeczki) i delikatne aromaty beczkowe. Wino poddane maceracji węglowej: czyste owocowe aromaty o intensywności od średniej do wysokiej. Wino dojrzewane w dębie: złożony aromat z nutami beczkowymi.
Smak
Mięsisty, wytrawny, o wyważonej zawartości tanin, kwasowości średniej do wysokiej i przyjemnym posmaku. Wino fermentowane w beczce: średnio intensywne, czyste aromaty czerwonych owoców (czereśni, truskawki, maliny, porzeczki) i delikatne aromaty beczkowe. Wino poddane maceracji węglowej: intensywny, owocowy i wyważony smak. Wino dojrzewane w dębie: łagodny, wyważony i cielisty smak z długim finiszem.
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu musi być zgodna z ograniczeniami prawnymi określonymi w odpowiednich przepisach UE.
Zawartość dwutlenku siarki musi wynosić mniej niż 180 mg/l w przypadku win o zawartości cukru resztkowego wynoszącej co najmniej 5 g/l, wyrażonej jako suma glukozy i fruktozy.
| Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 12,5 |
| Minimalna kwasowość miareczkowa | 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 10 |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 150 |
TRADYCYJNE WINO CZERWONE
Wygląd
Szata czysta, fioletowoczerwona lub czerwona wpadająca w barwę owocu granatu.
Aromat
Śmiałe, owocowe wino z aromatami pierwotnymi i średnią intensywnością aromatu.
Smak
Średnia zawartość tanin, zrównoważona zawartość alkoholu/kwasowość, z długim finiszem.
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu musi być zgodna z ograniczeniami prawnymi określonymi w odpowiednich przepisach UE.
Zawartość dwutlenku siarki musi wynosić mniej niż 180 mg/l w przypadku win o zawartości cukru resztkowego wynoszącej co najmniej 5 g/l, wyrażonej jako suma glukozy i fruktozy.
| Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 12 |
| Minimalna kwasowość miareczkowa | 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 10 |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 150 |
WINO MUSUJĄCE
Wygląd
Szata jasna lub złota z lśniącymi tonami. Drobne i trwałe pęcherzyki.
Aromat
Czyste owocowe aromaty o umiarkowanej intensywności.
Smak
Szeroki i wyważony.
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu musi być zgodna z ograniczeniami prawnymi określonymi w odpowiednich przepisach UE.
Nadciśnienie CO2 (w temperaturze 20 °C): powyżej 3,5 atmosfery.
Jeżeli nie podano parametrów, należy przestrzegać mających zastosowanie przepisów.
Wszelkie analityczne cechy charakterystyczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
| Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 11 |
| Minimalna kwasowość miareczkowa | 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 10 |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | |
WINA CZERWONE KLASY "CRIANZA", "RESERVA" I "GRAN RESERVA"
Wygląd
"Crianza": intensywnie wiśniowa szata z purpurowymi tonami. "Reserva": szata czerwona wpadająca w barwę owocu granatu z tonami ochrowymi, czysta i gładka, o średniej do dużej głębi. "Gran Reserva": szata rubinowa z nutami terakotowymi, o średniej do dużej głębi.
Aromat
"Crianza": czysty, mocny, intensywny aromat dojrzałych owoców, z wyróżniającymi się nutami beczkowymi. "Reserva": intensywny aromat dojrzałych owoców i przypraw oraz aromaty typowe dla win dojrzewających w butelce. "Gran Reserva": intensywny, złożony aromat korzenny z nutami wskazującymi na właściwe dojrzewanie w butelce.
Smak
"Crianza": intensywny smak, przyjemny na podniebieniu, z nutami dojrzałych owoców, o dobrze zrównoważonej zawartości tanin, ze średnim finiszem. "Reserva": intensywny aromat dojrzałych owoców i przypraw oraz aromaty typowe dla win dojrzewających w butelce. "Gran Reserva": mięsisty, aksamitny, okrągły i wyważony, z długim finiszem.
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu musi być zgodna z ograniczeniami prawnymi określonymi w odpowiednich przepisach UE.
Zawartość dwutlenku siarki musi wynosić mniej niż 180 mg/l w przypadku win o zawartości cukru resztkowego wynoszącej co najmniej 5 g/l, wyrażonej jako suma glukozy i fruktozy.
| Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 12,5 |
| Minimalna kwasowość miareczkowa | 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 10 |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 150 |
Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
02.12.2025Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.
25.11.2025Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.
19.11.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2020.5.7 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33. |
| Data aktu: | 09/01/2020 |
| Data ogłoszenia: | 09/01/2020 |