(Dz.U.UE C z dnia 5 marca 2019 r.)
Niniejszy wniosek o zatwierdzenie zmiany nieznacznej został zatwierdzony przez Komisję Europejską zgodnie z art. 6 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 1 .
Wniosek o zatwierdzenie tej zmiany nieznacznej jest podany do wiadomości publicznej w bazie danych DOOR Komisji.
JEDNOLITY DOKUMENT
"ANGLESEY SEA SALT"/"HALEN MÔN"
Nr UE: PDO-GB-0105-01068-AM01 - 26.3.2018
ChNP (X) ChOG ()
"Anglesey Sea Salt"/"Halen Môn" to nazwa soli w płatkach zbieranej w cieśninie Menai oddzielającej od lądu wyspę Anglesey w Północnej Walii. Występuje w formie krystalicznych, białych, płaskich płatków, zawierających ponad 30 mikroelementów, bez dodatków. Zaklasyfikowane płatki mają szerokość nie większą niż 2 cm. Ze względu na zawartość minerałów "Anglesey Sea Salt"/"Halen Môn" wyraźnie wyróżnia się wyglądem, konsystencją, smakiem i pozostawianym w ustach posmakiem. Sól ma skoncentrowany słony smak i chrupką konsystencję wynikającą z naturalnej zawartości wapnia i magnezu, które pozostają w niej po szczególnym procesie płukania, nadającym "Anglesey Sea Salt"/"Halen Môn" jej białą barwę i wyraźny smak bez śladu goryczy, która może być wynikiem nadmiaru wapnia.
"Anglesey Sea Salt"/"Halen Môn" zawdzięcza swoje wyjątkowe właściwości stosowanym surowcom - czystej wodzie morskiej oraz technice krystalizacji i płukania soli. "Anglesey Sea Salt"/"Halen Môn" to sól morska bez dodatków, zawierająca następujące naturalnie występujące mikroelementy i minerały:
Skład:
Chlorek sodu powyżej 90 % w/w
Woda poniżej 4 %
Ołów poniżej 2 mg/kg
Cyna poniżej 200 mg/kg
Arsen poniżej 0,5 mg/kg
Rtęć poniżej 0,1 mg/kg
Kadm poniżej 0,5 mg/kg
Miedź poniżej 2 mg/kg
Cynk ilości śladowe
Magnez co najmniej 0,2 %
Jod do 1 mg/kg
Wapń 0,08-0,15 %
Otrzymywane płatki soli występują w trzech odmianach; grubej, drobnej i mielonej.
Całość procesu produkcji i przetwarzania musi odbywać się na wyznaczonym obszarze w kontrolowanych warunkach w celu otrzymania jednorodnego produktu końcowego, co obejmuje:
Pierwsze świadectwa historyczne dotyczące produkcji soli na wyspie Anglesey pochodzą z czasów rzymskich, zaś jej największy rozwój przypada na początek XVIII w. Pozostałości salin znaleźć można w Holyhead na północy wyspy, na "Solnej Wyspie" ("Salt Island" lub "Ynys Halen" po walijsku), połączonej drogą z główną wyspą. Salt Island zawdzięcza swoją nazwę salinom, w których przetwarzano wodę morską w celu otrzymania soli. Zakłady te zostały zamknięte w XVIII w., kiedy zaczęto stosować sól kamienną do "wzmocnienia solanki", co uznano za fałszowanie soli.
Prąd Zatokowy niesie do cieśniny Menai czystą wodę, zaś na jej brzegach nie ma dużych miast ani zakładów przemysłu ciężkiego. Do tego dodać należy wyjątkowo dużą amplitudę pływu, dzięki któremu dwa razy na dobę wraz z przypływem do zatoki napływa świeża woda, pozwalająca na utrzymanie zrównoważonego poziomu mikroelementów i codzienną wymianę wody morskiej, nadając "Anglesey Sea Salt"/"Halen Môn" jej charakterystyczny smak i wygląd.
Właściwą intensywność smaku i odpowiedni wygląd soli osiąga się dzięki wiedzy eksperckiej i umiejętnościom wyszkolonych rzemieślników.
Odesłanie do publikacji specyfikacji
(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)
https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/730659/anglesey-sea-salt-spec-amended.pdf
W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.
15.12.2025Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
10.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2019.83.15 |
| Rodzaj: | Informacja |
| Tytuł: | Publikacja zmienionego jednolitego dokumentu w następstwie wniosku o zatwierdzenie zmiany nieznacznej zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia (UE) nr 1151/2012. |
| Data aktu: | 05/03/2019 |
| Data ogłoszenia: | 05/03/2019 |