(2019/C 353/11)(Dz.U.UE C z dnia 18 października 2019 r.)
Sprawozdawczyni: Geneviève SAVIGNY
Decyzja Zgromadzenia Plenarnego |
24.1.2019 |
Podstawa prawna |
Art. 32 regulaminu wewnętrznego Opinia z inicjatywy własnej |
Sekcja odpowiedzialna |
Sekcja Rolnictwa, Rozwoju Wsi i Środowiska Naturalnego |
Data przyjęcia przez sekcję |
28.6.2019 |
Data przyjęcia na sesji plenarnej |
17.7.2019 |
Sesja plenarna nr |
545 |
Wynik głosowania (za/przeciw/wstrzymało się) |
135/7/21 |
Bruksela, dnia 17 lipca 2019 r.
|
Luca JAHIER |
|
Przewodniczący |
|
Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego |
1 Opinia EKES-u w sprawie bardziej zrównoważonych systemów żywnościowych (Dz.U. C 303 z 19.8.2016, s. 64) oraz opinia EKES-u "Wkład społeczeństwa obywatelskiego w rozwój kompleksowej polityki żywnościowej w UE"(Dz.U. C 129 z 11.4.2018, s. 18).
2 Rozporządzenie (UE) nr 1305/2013.
3 Codron, J.-M., Sirieix, L., Reardon, T., "Social and Environmental Attributes of Food Products: Signaling and Consumer Perception, With European Illustrations", Agriculture and Human Values, tom 23, nr 3, 2006, s. 283-297.
4 Zob. przypis 1.
5 Le Velly, R., "Dynamiques des systèmes alimentaires alternatifs", Systèmes agroalimentaires en transition, Édition Quae, 2017, s. 149-158.
9 Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91.
10 Prace S. Bellona.
11 Art. 1 zmieniony ustawą o przyszłości rolnictwa przyjętą w głosowaniu w dniu 13 października 2014 r., Kodeks rolnictwa i rybołówstwa morskiego.
13 Claveirol, C., "La transition agroécologique: défis et enjeux", Opinie EKES-u, 2016.
23 Rozporządzenie (WE) nr 852/2004.
24 Claveirol, C., "La transition agroécologique: défis et enjeux", Opinie EKES-u, 2016.
25 IPES-Food, "Towards a Common Food Policy for the European Union", Bruksela, IPES Food, 2017.