Publikacja w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej jednolitego dokumentu, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013, oraz odesłania do publikacji specyfikacji produktu objętego nazwą w sektorze wina ("El Vicario" (ChNP)).

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI
z dnia 14 marca 2019 r.
w sprawie publikacji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej jednolitego dokumentu, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013, oraz odesłania do publikacji specyfikacji produktu objętego nazwą w sektorze wina

("El Vicario" (ChNP))

(2019/C 106/03)

(Dz.U.UE C z dnia 20 marca 2019 r.)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 1 , w szczególności jego art. 97 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Hiszpania złożyła wniosek o objęcie ochroną nazwy "El Vicario" zgodnie z częścią II tytuł II rozdział I sekcja 2 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.

(2) Zgodnie z art. 97 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 Komisja rozpatrzyła wspomniany wniosek i stwierdziła, że spełniono warunki określone w art. 93-96, w art. 97 ust. 1, a także w art. 100, 101 i 102 tego rozporządzenia.

(3) Aby umożliwić składanie oświadczeń o sprzeciwie zgodnie z art. 98 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, należy zatem opublikować w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej jednolity dokument, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) tego rozporządzenia, oraz odesłanie do publikacji specyfikacji produktu dokonanej w toku krajowej procedury rozpatrywania wniosku o ochronę nazwy "El Vicario",

STANOWI, CO NASTĘPUJE:

Artykuł

W załączniku do niniejszej decyzji zamieszczono jednolity dokument ustanowiony zgodnie z art. 94 ust. 1 lit. d) rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 oraz odesłanie do publikacji specyfikacji produktu dla nazwy "El Vicario" (ChNP).

Zgodnie z art. 98 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 prawo do zgłoszenia sprzeciwu wobec ochrony nazwy, o której mowa w akapicie pierwszym niniejszego artykułu, przysługuje w ciągu dwóch miesięcy od daty opublikowania niniejszej decyzji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Sporządzono w Brukseli dnia 14 marca 2019 r.
W imieniu Komisji
Phil HOGAN
Członek Komisji

ZAŁĄCZNIK

JEDNOLITY DOKUMENT

"El Vicario"

PDO-ES-N1634

Data złożenia wniosku: 16.4.2012

1.
Nazwy, które mają być zarejestrowane

El Vicario

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3.
Kategorie produktów sektora wina
1.
Wino
4.
Opis wina (win)

Białe wino częściowo fermentowane w beczce, wino białe z czarnych winogron i wino różowe

Wina białe mają barwę cytrynowożółtą do złotej ze złotawymi odcieniami lub barwę stalowożółtą do bladoróżowej, gdy są produkowane z czarnych winogron. Wina różowe mają barwę malinową, intensywną i żywą, z lekko fioletowymi odcieniami. Wszystkie wina są bardzo błyszczące i glicerynowe.

W fazie zapachowej pojawiają się aromaty owoców tropikalnych i owoców letnich, z balsamicznymi nutami eukaliptusa i tonami anyżu w przypadku win różowych.

Wino ma pełny i świeży smak. Wina białe charakteryzują się mlecznym aromatem i cytrusowym aromatem grejpfruta, natomiast wina produkowane z czarnych winogron wydzielają aromat świeżej trawy z lekko słonymi nutami. Wina różowe są dosyć intensywne, ich smak utrzymuje się długo w ustach, mają owocowy charakter i są przyjemne dla podniebienia.

Ogólne właściwości analityczne

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) (*)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11,5
Minimalna ogólna kwasowość 4,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 16
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 150
(*) Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu jest określona przepisami wspólnotowymi.

Wina białe półsłodkie

Barwa cytrynowożółta do złotej; klarowne, błyszczące i gęste.

Wino to wydziela woń tropikalną z nutą świeżej mięty.

Ma owocowy smak charakteryzujący się świeżą kwasowością i delikatną słodyczą przypominającą owoce w syropie i owoce tropikalne.

Ogólne właściwości analityczne

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) (*)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna ogólna kwasowość 4,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 16,7
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 200
(*) Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu jest określona przepisami wspólnotowymi.

Wina czerwone produkowane z mieszanki odmian rodzimych i obcych

Wygląd: barwa wiśniowoczerwona o warstwie od średniej do wysokiej. Błyszczące. Może zawierać niewielkie pozostałości soli kwasu winowego lub polimeryzowanych polifenoli.

Aromat: wyczuwalny aromat owocowy, a po napowietrzeniu pojawiają się aromaty balsamiczne.

Smak: wino owocowe, świeże, z nutami balsamicznymi i przyjemnymi taninami. Dobrze wyczuwalne nuty drzewne, które nadają subtelny posmak dymny.

Wina czerwone produkowane z mieszanki odmian rodzimych

Wygląd: barwa wiśniowoczerwona o dużej intensywności; bardzo glicerynowe, czyste i błyszczące. Może zawierać niewielkie pozostałości soli kwasu winowego lub polifenoli.

Aromat: aromat czerwonych owoców. Wyraźne nuty balsamiczne i zapach suchych liści. Nuty mleczne i nuty starzenia w beczce, które jednak nie dominują aromatu owocowego. Świeży i złożony.

Smak: obecność dojrzałych tanin. Wino to charakteryzuje się złożonością, z nutami owocowymi, mineralnymi i mlecznymi. Zrównoważony stosunek alkoholu do kwasowości. Długo utrzymujący się w ustach owocowy posmak.

Ogólne właściwości analityczne

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) (*)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 12,5
Minimalna ogólna kwasowość 4,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 16,7
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 150
(*) Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu jest określona przepisami wspólnotowymi.

Wino czerwone słodkie

Wygląd: intensywna barwa czerwonej czereśni. Aromat: wino balsamiczne i świeże z przyjemnymi nutami przecierów owocowych i owoców w likierze. Smak: przyjemne pierwsze wrażenie smakowe, z delikatną słodyczą przypominającą figi, morele i dżemy.

Ogólne właściwości analityczne

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) (*)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11,5
Minimalna ogólna kwasowość 4,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 16,7
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 200 (**)
(*) Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu jest określona przepisami wspólnotowymi. (**) Zawartość cukru wyrażona sumą glukozy i fruktozy wynosi nie mniej niż 45 gramów na litr.
5.
Praktyki winiarskie
a)
Podstawowe praktyki enologiczne

Szczególne praktyki enologiczne

Maksymalna wydajność otrzymywana po sprasowaniu (maksymalne ciśnienie 2 barów) wynosi 70 litrów na 100 kg winogron.

W przypadku win białych fermentowanych w beczkach co najmniej 15 % otrzymywanego moszczu fermentuje na osadzie przez 4 do 8 miesięcy w najwyżej dwuletnich beczkach z dębu europejskiego o pojemności 225-500 litrów. Pozostały moszcz używany do produkcji win białych fermentowanych w beczkach oraz moszcz używany do produkcji wina białego z czarnych winogron a także białego wina półsłodkiego fermentuje w kadziach ze stali nierdzewnej w temperaturze 11 °C-20 °C.

W przypadku win czerwonych fermentacja odbywa się w temperaturze 14 °C-32 °C.

Okres maceracji w przypadku wszystkich win czerwonych wynosi 5-22 dni. Następnie wino dojrzewa w dębowych beczkach o pojemności 225-300 litrów.

b)
Maksymalne zbiory

Chardonnay, Sauvignon blanc, Merlot

9 000 kg winogron z hektara

Chardonnay, Sauvignon blanc, Merlot

63 hektolitry z hektara

Tempranillo (na wina czerwone), Syrah i Garnacha Tinta

12 000 kg winogron z hektara

Tempranillo (na wina czerwone), Syrah i Garnacha Tinta

84 hektolitry z hektara

Tempranillo (na wino białe z czarnych winogron)

15 000 kg winogron z hektara

Tempranillo (na wino białe z czarnych winogron)

105 hektolitrów z hektara

Cabernet Sauvignon

10 000 kg winogron z hektara

Cabernet Sauvignon

70 hektolitrów z hektara

Graciano i Petit Verdot

13 500 kg winogron z hektara

Graciano i Petit Verdot

94,5 hektolitra z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Obejmuje 86 działek z 9 obszarów katastralnych gminy Ciudad Real.

PROWINCJA GMINA OBSZAR KATASTRALNY DZIAŁKA
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 202 47
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 7 7
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 7 3
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 7 1
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 7 6
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 6 6
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 7 8
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 202 60261
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 202 60260
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 202 61348
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 58677
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 29
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 202 51
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 58644
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 16
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 14
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 13
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 18
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 14
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 203 160
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 8 5
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 203 157
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 203 158
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 203 159
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 203 163
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 7 5
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 8 4
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 203 162
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 203 164
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 14
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 6 5
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 202 49
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 202 60
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 202 48
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 203 161
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 6 3
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 7 2
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 27
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 3
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 89 5
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 206 411
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 206 409
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 1
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 40
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 8
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 5
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 39
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 44
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 46
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 205 61348
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 42
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 43
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 41
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 2
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 34
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 206 640
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 206 412
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 206 407
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 28
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 30
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 206 467
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 31
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 206 408
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 20
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 202 55399
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 61348
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 19
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 10
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 474
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 11
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 9
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 473
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 37
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 38
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 7
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 33
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 32
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 35
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 45
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 201 36
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 206 410
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 206 406
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 206 396
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 206 397
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 206 398
CIUDAD REAL CIUDAD REAL 206 399

Powierzchnia obszaru geograficznego wynosi 1 252 ha.

7.
Główne odmiany winorośli do produkcji wina

SAUVIGNON BLANC

CHARDONNAY

TEMPRANILLO - CENCIBEL

MERLOT

8.
Opis związku(-ów)

ŚRODOWISKO (CZYNNIKI NATURALNE I LUDZKIE)

"El Vicario" to nazwa obszaru nad rzeką Gwadianą, nawiązująca do tamy El Vicario.

Obszar ma ok. 2 km szerokości od brzegu rzeki i 7 km długości. Jego naturalne granice stanowią obszary "Casas del Batan" i "Cabeza del Fraile" na wschodzie oraz obszary "Cerro de Sancho Rey" i "El Sedano" na zachodzie. Cały teren stanowi część gminy Ciudad Real.

Ukształtowanie terenu całego wyznaczonego obszaru jest delikatnie pofałdowane, z tendencją do wypłaszczenia ku rzece. Występują gleby wapienne o lekkiej strukturze, przepuszczalne i średnio żyzne.

Bliskość rzeki i tamy nadaje temu środowisku dębowych zagajników i zarośli makii łagodniejszy mezoklimat, który ogranicza ekstremalne warunki pogodowe.

Podłoże jest wapienne, płytkie, o lekkiej strukturze. Wykazuje wysoką zawartość wapnia, przekraczającą średnio 15 mEq/100 g (> 3 000 ppm), tzn. zdecydowanie wyższą niż zawartość wapnia innych gleb, na których uprawia się winorośl w Kastylii-La Manchy, gdzie średnia wynosi 8-10 mEq/100 g (1 600-2 000 ppm). Zawartość wapnia ma szczególne znaczenie, biorąc pod uwagę, że gleby wapienne znakomicie nadają się do uprawy winorośli.

CZYNNIKI LUDZKIE:

Tym, co najbardziej odróżnia sposób produkcji win "El Vicario" od sposobu produkcji na obszarze graniczącym objętym ChNP La Mancha, są praktyki enologiczne, ponieważ produkuje się wina białe z czarnych winogron i wina białe częściowo sfermentowane w beczkach z Garnacha Tinta lub Tempranillo bez maceracji (blanc de noir).

Ponadto w odniesieniu do właściwości dojrzałych win czerwonych różnice są następujące:

ChNP La Mancha El Vicario Różnice
≥ 11,5 % vol. ≥ 12,5 % vol. Wyższa zawartość alkoholu
≤ 10 mEq/l ≤ 16,7 mEq/l Wyższa kwasowość lotna
6 u.a. - Mniej intensywna barwa w przypadku dojrzałych win czerwonych

OPIS WINA

Delikatność i bardzo subtelne wrażenie makii, jak również zachowana równowaga między taninami a kwasowością, w połączeniu z umiarkowaną zawartością alkoholu to jedne z głównych cech charakterystycznych czerwonych win.

Różowe wino ceni się nie tylko z uwagi na jego szczególny charakter aromatyczny, lecz także ze względu na wrażenie równowagi nadającej mu łagodności w ustach i bardzo przyjemnego wrażenia świeżości.

Oprócz szczególnych cech aromatycznych w białych winach wyczuwa się nuty makii, równowagę, świeżość i uczucie objętości w ustach.

ZWIĄZEK

Ograniczając ekstremalne warunki pogodowe, delikatniejszy mezoklimat łagodzi dojrzewanie winogron i przyczynia się do określenia profilu subtelnych aromatów oraz uwydatnienia w winie wrażenie roślinnych nut zagajnika.

Wapń odgrywa główną rolę w kształtowaniu się jakości skórki winogron oraz polifenoli i substancji aromatycznych. Skład gleby sprzyja równowadze między składnikami i nadaje winom cech szczególnych: ich stosunkowo wysokie pH przyczynia się do świeżości dzięki delikatności i wysokiej jakości ich tanin. Zawartość fenoli zapewnia najważniejsze cechy strukturalne, podczas gdy doskonałe dojrzewanie tanin skórki wraz ze wspaniałą dojrzałością pestek sprawia, że te wina nie tylko wywołują przyjemny smak w ustach, lecz także wrażenie świeżości.

W przypadku wszystkich win należy podkreślić delikatność i subtelną złożoność w połączeniu z równowagą tanin i kwasowości, główne cechy charakterystyczne łagodnych win o dobrej strukturze, czemu sprzyja harmonijne dojrzewanie w wapiennej glebie, co z kolei przyczynia się do wytworzenia skórki winogron produkowanych w winnicach "El Vicario".

Chociaż wyznaczony obszar jest otoczony obszarem objętym ChNP La Mancha, charakteryzuje się on wyraźnie odmiennymi cechami niż cechy sąsiedniego wyznaczonego obszaru, od którego różni się on następującymi czynnikami.

Obszar wyznaczono, uwzględniając warunki lokalne (gleba wapienna z podwyższoną zawartością wapnia i wpływ rzeki) oraz obecność na wyznaczonym obszarze tylko jednej wytwórni wina - należącej do wnioskodawcy - w której produkowane jest wino.

Należy podkreślić, że wyznaczony obszar obejmuje 1 252 hektary należące do różnych właścicieli. Jednak w chwili, gdy został złożony wniosek, wszystkie obecne tam winnice oraz jedyna istniejąca na tym obszarze wytwórnia wina należały do wnioskodawcy.

Jeżeli w przyszłości inni producenci założyliby wytwórnie wina na tym wyznaczonym obszarze geograficznym, mogliby oni użyć zarejestrowanej nazwy, o ile zachowane zostałyby warunki określone w specyfikacji. Wydaje się to całkiem możliwe, zważywszy że wyznaczony obszar obejmuje 1 252 hektary i że można by tam założyć większą liczbę wytwórni wina.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze

-

Odesłanie do publikacji specyfikacji

http://pagina.jccm.es/agricul/paginas/comercial-industrial/consejos_new/pliegos/PLIEGO_PAGO_DEL_VICARIO_20180718.pdf

1 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.

Zmiany w prawie

Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2019.106.12

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Publikacja w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej jednolitego dokumentu, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013, oraz odesłania do publikacji specyfikacji produktu objętego nazwą w sektorze wina ("El Vicario" (ChNP)).
Data aktu: 14/03/2019
Data ogłoszenia: 20/03/2019