Podstawowe specyfikacje dokumentacji technicznej dotyczącej "Újfehértói meggypálinka".

PODSTAWOWE SPECYFIKACJE DOKUMENTACJI TECHNICZNEJ DOTYCZĄCEJ "ÚJFEHÉRTÓI MEGGYPÁLINKA"

(2011/C 85/07)

(Dz.U.UE C z dnia 18 marca 2011 r.)

WPROWADZENIE

Dnia 8 czerwca 2010 r. Węgry złożyły wniosek o rejestrację "Újfehértói meggypálinka" jako oznaczenia geograficznego zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylającym rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89.

Zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia (WE) nr 110/2008 Komisja sprawdza zgodność wniosku z tym rozporządzeniem w terminie 12 miesięcy od daty złożenia wniosku, o którym mowa w ust. 1.

Wniosek został pod tym kątem sprawdzony i zgodnie z art. 17 ust. 6 służby Komisji poinformowały na 101. posiedzeniu Komitetu ds. Napojów Spirytusowych w dniu 17 listopada 2010 r., że wniosek spełnia wymogi rozporządzenia.

Podstawowe specyfikacje dokumentacji technicznej zostają zatem opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej, seria C.

Zgodnie z art. 17 ust. 7 osoba fizyczna lub prawna mająca uzasadniony interes może w terminie sześciu miesięcy od daty publikacji podstawowej specyfikacji dokumentacji technicznej zgłosić zastrzeżenia do umieszczenia oznaczenia geograficznego w załączniku III ze względu na niespełnienie warunków przewidzianych tym rozporządzeniem. Zastrzeżenie, które musi być należycie uzasadnione, przedkłada się Komisji w jednym z języków urzędowych Unii Europejskiej lub z załączonym tłumaczeniem na jeden z tych języków.

PODSTAWOWE SPECYFIKACJE DOKUMENTACJI TECHNICZNEJ DOTYCZĄCEJ "ÚJFEHÉRTÓI MEGGYPÁLINKA"

A. Nazwa i kategoria napoju spirytusowego, w tym oznaczenie geograficzne: Nazwa: "Újfehértói meggypálinka"

Kategoria napoju spirytusowego: Okowita z owoców (kategoria 9 w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 110/2008).

B. Opis napoju spirytusowego, w tym podstawowe właściwości fizyczne, chemiczne lub organoleptyczne wyrobu:

Właściwości organoleptyczne:

Przejrzysta, bezbarwna, o przyjemnym smaku i zapachu wiśni, z cytrusową nutą owoców i lekko marcepanowym aromatem pestek wiśni.

Właściwości fizykochemiczne:

stężenie alkoholu: minimum 40 % objętości;

zawartość alkoholu metylowego: maksymalnie 1 000 g/hl w 100 % obj. alkoholu;

zawartość substancji lotnych: maksymalnie 200 g/hl w 100 % obj. alkoholu;

zawartość kwasu cyjanowodorowego: maksymalnie 7 g/hl w 100 % obj. alkoholu.

C. Określenie danego obszaru geograficznego:

"Újfehértói meggypálinka" może pochodzić wyłącznie z następujących miejscowości w komitacie Szabolcs-Szatmár-Bereg: Bálintbokor, Butyka, Császárszállás, Érpatak, Geszteréd, Kálmánháza, Kismicske, Kisszegegyháza, Lászlótanya, Ludastó, Petőfitanya, Szirond, Újfehértó, Újsortanya, Táncsicstag, Vadastag i Zsindelyes.

D. Opis metody otrzymywania napoju spirytusowego "Újfehértói meggypálinka":

"Újfehértói meggypálinka" powstaje wyłącznie z wiśni odmian "Újfehértói fürtös" oraz "Debreceni bőtermő".

Do miąższu owoców nie dodaje się cukru ani żadnych innych dodatków.

W trakcie procesu zacierania do masy wydrylowanych wiśni dodaje się jedynie właściwie przygotowane, uwodnione drożdże.

Owoce pestkowe wymagają zadbania o tak zwany aromat pestek. Dlatego w razie potrzeby do fermentującego zacieru, poza dozwoloną zawartością zmiażdżonych pestek (do 3 %), należy dodać suszonych, kruszonych pestek.

Zacier wiśniowy może być następnie destylowany za pomocą dwóch odmian urządzeń (w drodze destylacji frakcyjnej "kisüsti" lub destylacji ciągłej). Po dokonaniu destylacji destylat odpoczywa i dojrzewa przez przynajmniej trzy miesiące w czystych kadziach ze stali nierdzewnej.

E. Szczegółowe informacje wskazujące związek ze środowiskiem geograficznym lub pochodzeniem geograficznym:

Dominującym typem gleby w danym obszarze geograficznym są piaski z warstwą humusu na skalnym podłożu typu piaskowca. Gleby tego typu charakteryzuje zawartość humusu powyżej 1 % i warstwa wierzchnia grubości 40 cm. Gleby te mają dobre własności retencji wody i przenikalność, są dobrze napowietrzone i nie wysychają zbyt szybko, a ich żyzność wystarcza dla zapewnienia obfitych zbiorów. Własności gleby pod kątem gospodarki wodnej również są korzystne, z uwagi na nienadmierną przenikalność w połączeniu ze zdolnością zatrzymywania wody. Napowietrzenie i żyzność gleby stanowią kolejne sprzyjające czynniki.

Jak wynika z porównania wymogów produkcyjnych dotyczących odmiany "Újfehértói fürtös" z charakterystyką obszaru geograficznego - okazują się one całkowicie sobie odpowiadać szczęśliwym zbiegiem okoliczności - toteż nie przypadkiem to właśnie tutaj przyjęły się sady wiśniowe i stąd właśnie wywodzi się odmiana "Újfehértói fürtös"; nie jest też przypadkiem, że większość zbiorów wiśni w całym komitacie Szabolcs-Szatmár-Bereg pochodzi z przedmiotowego obszaru.

Owoce odgrywały zawsze ważną rolę w tradycji żywienia w Újfehértó, jak i w całym Alföld. Do owoców tych zalicza się wiśnie, których dziko rosnące odmiany występowały w okolicznych regionach na pewno już w początkach XVII w.

Drobni posiadacze ziemscy i sadownicy z większymi gospodarstwami wytwarzali letnią pálinkę w tej samej porze roku, co pálinkę żniwną dla mieszkańców wsi.

Już w początkach XIX w. rejony Újfehértó szczyciły się licznymi, rozległymi winnicami. Niezależnie od winorośli uprawiano tu również różne gatunki drzew owocowych, takich jak półdzika odmiana "cygańskiej" wiśni, a także coraz częściej występujące wiśnie odmian Szilágyi oraz Pándy. Do połowy lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku coraz częściej obsadzano sady wiśniowe w gospodarstwach mniejszych rozmiarów, przeważnie odmiany Pándy oraz wyhodowanej w ośrodku sadownictwa w Újfehértó w 1965 r. wiśni typu fürtös.

W Újfehértó działały dwie duże gorzelnie-destylarnie pálinki, z czego jedną utrzymywała osada, a drugą -miejscowi sadownicy. Pierwszy z zakładów mieścił się w północnej części osady, a drugi, na południu, założony przez pierwszego lejtnanta rewolucji 1848/1849 r. nazwiskiem Lőrinc Csernyus, działa przy Rákóczi út do dzisiaj.

W każdym razie można stwierdzić, że wobec odpowiednich warunków klimatycznych produkcja pálinki z wiśni i jej konsumpcja mają w przedmiotowym regionie długie tradycje.

"Újfehértói meggypálinka" może być wytwarzana i butelkowana wyłącznie w gorzelniach-destylarniach danego obszaru geograficznego.

F. Wymogi ustanowione przez Unię lub przepisy krajowe lub regionalne:

– artykuł 17 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 z dnia 15 stycznia 2008 r. w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89,

– ustawa LXXIII z 2008 r. w sprawie pálinki, pálinki z wytłoków z winogron oraz krajowej radzie ds. pálinki.

G. Nazwa i adres wnioskodawcy:

Nazwa: Zsindelyes Pálinkafőzde Kft.

Adres pocztowy: Érpatak

Zsindelyes tanya 1.

4245

MAGYARORSZÁG/HUNGARY

H. Wszelkie dodatkowe informacje na temat oznaczenia geograficznego lub przepisy szczególne dotyczące etykietowania:

Oznaczenia zawierają - prócz elementów wymaganych obowiązującymi przepisami - następujące wzmianki:

"Újfehértói meggypálinka"

"Geographical Indication"

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024