Warunki, jakim powinna odpowiadać woda do picia i na potrzeby gospodarcze, woda w kąpieliskach, oraz zasady sprawowania kontroli jakości wody przez organy Inspekcji Sanitarnej.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA
z dnia 4 września 2000 r.
w sprawie warunków, jakim powinna odpowiadać woda do picia i na potrzeby gospodarcze, woda w kąpieliskach, oraz zasad sprawowania kontroli jakości wody przez organy Inspekcji Sanitarnej. *

Na podstawie art. 106 ust. 2 ustawy z dnia 24 października 1974 r. - Prawo wodne (Dz. U. Nr 38, poz. 230, z 1980 r. Nr 3, poz. 6, z 1983 r. Nr 44, poz. 201, z 1989 r. Nr 26, poz. 139 i Nr 35, poz. 192, z 1990 r. Nr 34, poz. 198 i Nr 39, poz. 222, z 1991 r. Nr 32, poz. 131 i Nr 77, poz. 335, z 1993 r. Nr 40, poz. 183, z 1994 r. Nr 27, poz. 96, z 1995 r. Nr 47, poz. 243, z 1996 r. Nr 106, poz. 496, z 1997 r. Nr 47, poz. 299, Nr 88, poz. 554 i Nr 133, poz. 885, z 1998 r. Nr 106, poz. 668 oraz z 2000 r. Nr 12, poz. 136) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Rozporządzenie określa:
1)
warunki, jakim powinna odpowiadać woda do picia i na potrzeby gospodarstw domowych, zakładów żywienia zbiorowego, zakładów produkujących środki spożywcze, farmaceutyczne, kosmetyczne i lód oraz na potrzeby zakładów kąpielowych i pływalni, zwana dalej "wodą do picia",
2)
warunki, jakim powinna odpowiadać woda w kąpieliskach śródlądowych i morskich, zwana dalej "wodą w kąpieliskach",
3)
zasady sprawowania kontroli jakości wody do picia i wody w kąpieliskach przez organy Inspekcji Sanitarnej.
2.
Warunki określone w rozporządzeniu dotyczą wody do picia pobieranej z wodociągów sieciowych, lokalnych i studni publicznych oraz studni prywatnych, jeżeli:
1)
urządzenie wodne zaopatruje ponad 50 osób lub dostarcza przeciętnie na dobę ponad 10 m3 wody,
2)
woda jest wykorzystywana do celów komercyjnych, w tym również do obsługi turystów.
3.
Rozporządzenie nie dotyczy naturalnych wód mineralnych, mineralnych wód mieszanych, naturalnych wód źródlanych oraz wód stołowych, dla których warunki sanitarne przy ich produkcji i obrocie określają odrębne przepisy.
§  2.
1.
Woda do picia powinna odpowiadać pod względem:
1)
bakteriologicznym - warunkom określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia,
2)
fizykochemicznym - warunkom określonym w załączniku nr 2 do rozporządzenia,
3)
organoleptycznym - warunkom określonym w załączniku nr 3 do rozporządzenia.
2.
Zawartość substancji promieniotwórczych w wodzie do picia regulują odrębne przepisy.
§  3.
1.
W zależności od rodzaju, jakości i ilości dostarczanej wody do picia, występujących zanieczyszczeń w środowisku oraz od urządzenia do zaopatrywania w wodę, właściwy inspektor sanitarny, uwzględniając przepisy rozporządzenia, ustala częstotliwość i miejsca poboru próbek wody do badania oraz zakres ich badań.
2.
Monitoring jakości wody do picia prowadzą organy Inspekcji Sanitarnej.
3.
Minimalną częstotliwość pobierania próbek wody do picia, zalecane metody badań wody do picia oraz parametry / wskaźniki objęte monitoringiem określają załączniki nr 4-6 do rozporządzenia.
§  4.
Woda w kąpieliskach powinna odpowiadać warunkom określonym w załączniku nr 7 do rozporządzenia.
§  5.
1.
Ustala się minimalną częstotliwość pobierania próbek wody w kąpieliskach w okresie od dnia 1 kwietnia do dnia 30 września - co dwa tygodnie, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3. W przypadku kąpielisk śródlądowych badanie próbek wody po raz pierwszy w danym roku przeprowadza się na dwa tygodnie przed rozpoczęciem sezonu.
2.
Próbki wody z kąpielisk wyłączonych z kąpieli w latach poprzednich przez okres dłuższy niż dwa kolejne lata - należy pobierać z dwukrotnie większą częstotliwością.
3.
Jeżeli badania próbek wody w latach poprzednich wykazały, że wartości wskaźników i parametrów, jakim powinna odpowiadać woda w kąpieliskach, są korzystniejsze niż określone w załączniku nr 7 do rozporządzenia, wojewódzki inspektor sanitarny może wyrazić zgodę na zmniejszenie częstotliwości pobierania próbek wody do badania określonej w ust. 1.
§  6.
1.
Próbki do badania pobiera się:
1)
jeżeli długość plaży kąpieliska nie przekracza 1,5 km - co najmniej w 2 miejscach, w których występuje największe dzienne zagęszczenie kąpiących się osób,
2)
jeżeli długość plaży kąpieliska wynosi więcej niż 1,5 km - w miejscach określonych w pkt 1 oraz dodatkowo - w miejscach odległych nie więcej niż 750 m od miejsc określonych w pkt 1,
3)
jeżeli kilka kąpielisk jest zlokalizowanych w bezpośredniej odległości i praktycznie tworzą jedno kąpielisko - w miejscach określonych w pkt 2.
2.
W razie jakichkolwiek podejrzeń dotyczących zanieczyszczenia wody w kąpielisku, liczba miejsc pobierania próbek wody powinna być zwiększona w stosunku do określonych w ust. 1, a ponadto w przypadku kąpielisk na wodach płynących - próbki wody powinny być pobierane również z miejsc powyżej kąpieliska.
3.
Próbki wody pobiera się z głębokości 30 cm pod powierzchnią wody, z wyjątkiem próbek do oznaczania oleju mineralnego, które pobiera się z powierzchni.
§  7.
1.
Badania bakteriologiczne wody w kąpielisku obejmują oznaczanie:
1)
liczby bakterii grupy coli typu kałowego oraz ogólnej liczby bakterii grupy coli w 100 ml wody - metodą probówkową (NPL) lub metodą filtrów membranowych,
2)
liczby paciorkowców kałowych w 100 ml wody w tych kąpieliskach, w których wyniki kontroli wskazują na możliwość występowania ich w liczbie przekraczającej dopuszczalne wartości lub jeżeli jakość wody uległa pogorszeniu - metodą filtrów membranowych lub metodą probówkową (NPL),
3)
obecności pałeczek Salmonella w 1 l wody w warunkach określonych w pkt 2 - metodą filtrów membranowych z wstępnym namnażaniem.
2.
Badania fizykochemiczne powinny obejmować oznaczanie: odczynu, barwy, zapachu, olejów mineralnych, substancji mineralnych, substancji powierzchniowo czynnych, fenoli, przezroczystości, osadów oraz - jeżeli istnieje tendencja do eutrofizacji wody - dodatkowo: azotu amonowego, azotu ogólnego, azotu azotanowego, fosforanów - metodami wymienionymi w załączniku nr 5 do rozporządzenia oraz metodą spektrofotometrii UV/VIS lub spektrofotometrii absorpcji atomowej.
3.
Jeżeli jakość wody uległa pogorszeniu, badania fizykochemiczne tej wody powinny obejmować oznaczanie pestycydów, cyjanków oraz metali ciężkich: arsenu, kadmu, chromu, ołowiu, rtęci - metodami chromatografii gazowej, spektrofotometrii UV/VIS lub spektrofotometrii absorpcji atomowej.
§  8.
1.
Woda w kąpielisku odpowiada warunkom określonym w załączniku nr 7 do rozporządzenia, jeżeli w wyniku badania próbek wody pobranej zgodnie z § 5 i 6 stwierdza się, że odpowiada ona wymaganym wskaźnikom i parametrom:
1)
w 80% próbek-w zakresie wskaźników liczby bakterii grupy coli i bakterii grupy coli typu kałowego,
2)
w 95% próbek - w zakresie pozostałych wskaźników i parametrów, pod warunkiem że:
a)
w 5% próbek, które nie odpowiadają wymaganym wskaźnikom i parametrom, woda nie wykazuje odchyleń od podanych najwyższych wartości dopuszczalnych wskaźników i parametrów nie więcej niż w 50% z wyjątkiem pH, tlenu rozpuszczonego i wskaźników bakteriologicznych,
b)
kolejne próbki wody pobierane zgodnie z § 5 i 6 będą spełniać warunki określone w załączniku nr 7 do rozporządzenia.
2.
Przy wyliczaniu procentu nie bierze się pod uwagę odchyleń od najwyższych dopuszczalnych wartości, jeżeli są one skutkiem powodzi, innych katastrof naturalnych lub anomalii pogodowych.
§  9.
W przypadku wydania przez organy Inspekcji Sanitarnej orzeczenia o nieprzydatności wody do kąpieli w kąpielisku, inspektor sanitarny powiadamia o wydanym orzeczeniu jednostkę samorządu terytorialnego, na której obszarze działania znajduje się kąpielisko, właściciela (zarządcę) kąpieliska oraz - w formie komunikatu - użytkowników kąpieliska w sposób ogólnie przyjęty na danym terenie.
§  10.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

WARUNKI BAKTERIOLOGICZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA DO PICIA

Lp. Wskaźnik jakości wody Najwyższa dopuszczalna wartość wskaźnika
w próbce wody pobranej w miejscu czerpania przez użytkowników lub podawania wody do sieci woda w pływalni
liczba bakterii objętość próbki [ml] liczba bakterii objętość próbki [ml]
1 Escherichia coli lub bakterie grupy coli typ kałowy (termotolerancyjne) 0 100 0 100
2 Bakterie grupy coli* 0 100 2 100
3 Enterokoki (paciorkowce kałowe) 0 100 X X
4 Clostridia redukujące siarczyny** (Clostridium perfringens) 0 100 X X
5 Gronkowce koagulazo-dodatnie X X 2 100
6 Ogólna liczba bakterii w 37°C 20 1 100 1
7 Ogólna liczba bakterii w 22°C 100 1 X X
X - Nie oznacza się.

* Dopuszcza się pojedyncze bakterie wykrywane sporadycznie, nie w kolejnych próbkach; do 5% próbek w ciągu roku.

** Należy badać w wodzie pochodzącej z ujęć powierzchniowych.

ZAŁĄCZNIK Nr  2

WARUNKI FIZYKOCHEMICZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA DO PICIA

Lp. Nazwa substancji Najwyższe dopuszczalne stężenie
1 2 3
A. Substancje nieorganiczne w mg/l
1 Amoniak 0,51)
2 Antymon 0,005
3 Arsen 0,01
4 Azotany (NO-3) 50
5 Azotyny (NO-2) 0,1
6 Bar 0,7
7 Bor 1
8 Bromiany 0,01
9 Chlor wolny 0,3
10 Chlorki 250
11 Chrom

w tym chrom sześciowartościowy (Cr+6)

0,05

0,003

12 Cyjanki 0,05
13 Cynk 3
14 Fluorki 1,5
15 Fosfor jako P205 5
16 Glin 0,2
17 Kadm 0,003
18 Magnez 50
19 Mangan 0,05
20 Miedź 1
21 Nikiel 0,02
22 Ołów 0,01
23 Odczyn (pH) 6,5-9,5
24 Przewodność elektryczna (μScm-1) 2500
25 Rtęć 0,001
26 Selen 0,01
27 Siarczany 250
28 Sód 200
29 Srebro 0,01
30 Twardość jako CaCO3 60-500
31 Żelazo 0,2
B. Substancje organiczne w μg/l
32 Akryloamid 0,1
33 Akrylonitryl 0,25
34 Benzen 1
35 Benzo(a)piren 0,01
36 Bromodichlorometan 15
37 Bromoform (tribromometan) 50
38 Chlorobenzen 20
39 Chlorofenole

(bez pentachlorofenolu)

10

oraz poniżej progu zapachu

40 Chloroform (trichlorometan) 30
41 Chlorooctowy kwas 30
42 Czterochlorek węgla (tetrachlorometan) 2
43 Dibromochlorometan 30
44 Dichloroetan 3
45 Dichlorobenzen 30
46 Dichlorometan 20,0
47 Epichlorohydryna 0,1
48 Etylobenzen 20
49 Etylenu tlenek 2
50 Fenol 0,5
51 Ftalan dibutylu 20
52 Formaldehyd 50
53 Ksyleny 20
54 PCB (polichlorowane bifenyle) 0,5
55 Styren 10
56 Substancje powierzchniowo czynne (anionowe) 200
57 Tetrachloroetan 30
58 Tetrachloroeten 10
59 Toluen 40
60 Trichlorobenzen 20
61 Trichloroeten 10
62 Trichloroetan 50
63 Σ THM - trihalometany

(wymienić)

100*
64 CHZT (met. z KMnO4) 5000
65 Suma wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych 0,1**
66 Winylu chlorek 0,5
67 Pestycydy 0,10***
68 Suma pestycydów 0,50****
1) Wody podziemne niechlorowane - 1,5 mg/l (amoniak pochodzenia naturalnego).

* Suma THM - chloroform, bromoform, bromodichlorometan, dibromochlorometan.

** Suma WWA o właściwościach rakotwórczych:

benzo(b) fluoranten,

benzo(k) fluoranten,

benzo(ghi) perylen,

indeno(1,2,3 cd) piren.

*** Pestycydy:

insektycydy,

herbicydy,

fungicydy,

akarycydy,

algicydy,

nematocydy,

rodentycydy,

slimycydy,

pokrewne produkty (między innymi regulatory wzrostu i ich produkty metabolizmu, degradacji i reakcji).

Oznaczać należy tylko te pestycydy, których występowanie jako zanieczyszczenia jest prawdopodobne. Wartość parametryczna odnosi się do każdego pestycydu indywidualnie, z wyjątkiem aldriny/dieldryny i epoksydu heptachloru, dla których wartość parametryczna wynosi 0,03 μg/dm3.

**** Suma wszystkich wartości parametrycznych oznaczonych pestycydów.

ZAŁĄCZNIK Nr  3

WARUNKI ORGANOLEPTYCZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA DO PICIA

Lp. Wskaźnik jakości wody Wymagania
1 Barwa (mg/dm3Pt) nie więcej niż 15
2 Mętność (mg/dm3SiO2) nie więcej niż 1
3 Organizmy wodne niewidoczne
4 Plamy olejowe niewidoczne
5 Zapach akceptowalny
6 Zawiesina niewidoczna

ZAŁĄCZNIK Nr  4

MINIMALNA CZĘSTOTLIWOŚĆ POBIERANIA PRÓBEK WODY DO PICIA

Ilość wody Liczba próbek Liczba próbek analiz rozszerzonych na rok
produkowanej lub rozprowadzanej w m3/dobę analiz podstawowych na rok z urządzenia z ujęcia
podziemnego powierzchniowego
od 10 Ł 100 2 2 2 4
> 100 Ł 1000 2 2 2 4
> 1000 Ł 2000 3 2 4 6
> 2000 Ł 10000 12 2 6 8
> 10000 Ł 20000 60 2 6 12
> 20000 Ł 30000 120 2 8 16
> 30000 Ł 60000 180 3 10 20
> 60000 Ł 100000 360 6 12 24

ZAŁĄCZNIK Nr  5

ZALECANE METODY BADAŃ WODY DO PICIA

A. Wskaźniki organoleptyczne Metody badawcze
1 Barwa -
2 Mętność -
3 Odczyn E
4 Zapach -
B. Wskaźniki fizykochemiczne
1 Odczyn E
2 Przewodność właściwa E
3 Chlorki M
4 Siarczany S
5 Wapń AAS/K
6 Magnez AAS/K
7 Sód AAS
8 Potas AAS
9 Glin AAS/K
10 Twardość M
C. Wskaźniki dotyczące substancji niepożądanych
1 Azotany S
2 Azotyny S
3 Amoniak S
4 Utlenialność M
5 Fenole S
6 Substancje powierzchniowo czynne (reagujące z błękitem metylenowym) S
7 Węglowodory chlorowane GC
8 Żelazo AAS/S
9 Mangan AAS/S
10 Miedź AAS/S
11 Cynk AAS/S
12 Fosfor S
13 Fluorki S
14 Zawiesiny G
15 Chlor M/S
16 Bar S
D. Wskaźniki substancji toksycznych
1 Srebro AAS/S
2 Arsen AAS/S
3 Kadm AAS
4 Cyjanki S
5 Chrom AAS
6 Rtęć AAS
7 Nikiel AAS
8 Ołów AAS
9 Antymon S
10 Selen AAS
11 Pestycydy i produkty pokrewne GC
12 Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne GC
E. Wskaźniki bakteriologiczne
1 Bakterie grupy coli FM
2 Bakterie grupy coli typu kałowego FM
3 Paciorkowce kałowe FM
4 Clostridia redukujące

siarczyny

PP

FM

5 Ogólna liczba bakterii płytki lane
Zalecane metody analiz:

E - elektrometryczne,

M - miareczkowanie,

G - grawimetryczna,

AAS - atomowa absorpcja spektrofotometryczna,

S - spektrometria UV/VIS,

K - kompleksometria,

GC - gazowa chromatografia,

FM - metoda filtracji membranowej,

PP - metoda w podłożu płynnym.

ZAŁĄCZNIK Nr  6

PARAMETRY/WSKAŹNIKI OBJĘTE MONITORINGIEM

1. Zakres analizy podstawowej
Woda do picia
woda pochodząca z ujęć powierzchniowych woda pochodząca z ujęć podziemnych i infiltracyjnych
1.1. Parametry fizyczne i organoleptyczne
1. Barwa 1. Barwa
2. Mętność 2. Mętność
3. Odczyn 3. Odczyn
4. Przewodność właściwa 4. Przewodność właściwa
5. Zapach 5. Zapach
1.2. Parametry chemiczne
1. Amoniak 1. Amoniak
2. Azotany 2. Azotany
3. Azotyny 3. Azotyny
4. Chlor* 4. Chlor*
5. Twardość 5. Mangan
6. Twardość
7. Żelazo
1.3. Wskaźniki bakteriologiczne
1. Bakterie grupy coli 1. Bakterie grupy coli
2. E. coli lub grupy coli typ kałowy

(bakterie grupy coli

termotolerancyjne)

2. E. coli lub grupy coli typ kałowy

(bakterie grupy coli

termotolerancyjne)

3. Ogólna liczba bakterii w 37°C 3. Ogólna liczba bakterii w 37°C
4. Clostridia redukujące siarczyny
2. Zakres analizy rozszerzonej
2.1. Parametry chemiczne
1. Arsen 1. Arsen
2. Benzo(a)piren 2. Benzo(a)piren
3. Bromodichlorometan* 3. Bromodichlorometan*
4. Chloroform* 4. Chloroform*
5. Chrom 5. Chrom
6. Kadm 6. Kadm
7. Ołów 7. Ołów
8. Glin** 8. Glin**
9. Fluor 9. Fluor
2.2. Wskaźniki bakteriologiczne
1. Paciorkowce kałowe 1. Paciorkowce kałowe
2. Ogólna liczba bakterii w 22°C 2. Ogólna liczba bakterii w 22°C
* - o ile woda jest dezynfekowana chlorem.

** - przy stosowaniu glinu jako flokulanta.

Niezależnie od parametrów wyszczególnionych w punkcie 2.1 i 2.2 lista dodatkowych parametrów badanych w analizie rozszerzonej powinna być ustalana przez terenowo właściwe organy Inspekcji Sanitarnej w zależności od występujących zanieczyszczeń w środowisku i od wyników analiz substancji chemicznych stanowiących potencjalne zagrożenia dla zdrowia. Lista wskaźników i parametrów analizy rozszerzonej obejmuje badania wskaźników (parametrów) wymienionych w pkt 1 i pkt 2 załącznika.

ZAŁĄCZNIK Nr  7

WARUNKI, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA W KĄPIELISKACH

Lp. Wskaźniki/parametry Najwyższa wartość dopuszczalna
Wskaźniki bakteriologiczne
1 Liczba bakterii z grupy coli typu kałowego (termotolerancyjne)/100 ml 10001)
2 Liczba bakterii grupy coli/100 ml 10.0002)
3 Liczba paciorkowców kałowych/100 ml 100
4 Obecność pałeczek Salmonella w 1l 0
Parametry fizykochemiczne
5 pH 5 do 9
6 Barwa akceptowalna*)
7 Zapach w temp. 20-25°C akceptowalny *)
8 Oleje mineralne mg/l niewidoczna plama na powierzchni wody*) 10 mg/l
9 Substancje powierzchniowo czynne reagujące z błękitem metylenowym mg/l brak trwałej piany*) 0,5 mg/l
10 Fenole mg/l nieobecny charakterystyczny zapach*) 0,005 mg/l
11 Przezroczystość 1 m*)
12 Tlen rozpuszczony (% nasycenia O2) >80%
13 Biochemiczne zapotrzebowanie tlenu w mg O2/l (BZT5) 6 mg O2/l
14 Osady smoliste i przedmioty pływające, takie jak: drewno, plastyk, butelki, opakowania szklane, guma lub inne przedmioty brak*)
Inne substancje, które mogą mieć wpływ na warunki zdrowotne kąpiących się
15 Zakwity sinic dopuszcza się ilości nie powodujące zmiany barwy i wystąpienia zmętnienia oraz (lub) zapachu*)
*) ocena organoleptyczna

1) wartość zalecana do 100

2) wartość zalecana do 500

* Z dniem 20 listopada 2002 r. nin. rozporządzenie traci moc w zakresie uregulowanym rozporządzeniem z dnia 16 października 2002 r. w sprawie wymagań, jakim powinna odpowiadać woda w kąpieliskach (Dz.U.02.183.1530), zgodnie z § 8 powołanego rozporządzenia.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2000.82.937

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Warunki, jakim powinna odpowiadać woda do picia i na potrzeby gospodarcze, woda w kąpieliskach, oraz zasady sprawowania kontroli jakości wody przez organy Inspekcji Sanitarnej.
Data aktu: 04/09/2000
Data ogłoszenia: 04/10/2000
Data wejścia w życie: 19/10/2000