Badanie żywności i przedmiotów użytku publicznego.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA PUBLICZNEGO
w przedmiocie badania żywności i przedmiotów użytku publicznego.

Na zasadzie Państwowej Zasadniczej Ustawy Sanitarnej i dekretu o nadzorze nad wyrobem i sprzedażą artykułów zastępczych - surogatów produktów spożywczych i przedmiotów użytku publicznego z dnia 7 lutego 1919 r. (Dz. Praw Nr. 14 poz. 161) oraz w ślad rozporządzenia Ministerstwa Zdrowia Publicznego z dnia 14 marca 1919 r. (Monitor Polski z dnia 21. III 1919 r. Nr. 66) zarządzam co następuje:
Art.  1.

Istniejące zakłady badania artykułów żywności i przedmiotów użytku w Łodzi, w Warszawie i w Lublinie otrzymują nazwę Państwowych Zakładów badania żywności i przedmiotów użytku.

Organizację tych Zakładów określi osobne rozporządzenie. Bezpośredni nadzór nad działalnością Państwowych Zakładów badania żywności i przedmiotów użytku należy do Ministerstwa Zdrowia Publicznego.

Art.  2.

Zadania Państwowych Zakładów badania żywności i przedmiotów użytku są następujące:

a)
sprawowanie dozoru i kontroli artykułów żywności i przedmiotów użytku na targach, rogatkach i miejscach sprzedaży oraz wyrobu, jak również sprawowanie dozoru nad wyrobem artykułów żywności i przedmiotów użytku,
b)
wykonywanie odpowiednich badań artykułów żywności i przedmiotów użytku oraz wydawanie opinji o ich gatunku, zafałszowaniu i zdatności do użytku,
c)
opracowywanie nowych metod badania i prace naukowe z zakresu chemji produktów spożywczych,
d)
przygotowywanie organów nadzorczych kontroli produktów żywności i przedmiotów użytku drogą urządzania perjodycznych specjalnych kursów,
e)
przedkładanie wniosków w sprawach przeprowadzania dozoru nad żywnością i środków walki z fałszowaniem produktów spożywczych i przedmiotów użytku.
Art.  3.

Zadanie określone w art. 2 ustęp a) wykonują zakłady przede swoich funkcjonarjuszy, którzy mają prawo:

a)
dokonywania rewizji w lokalach, w których artykuły żywności i przedmioty użytku są sprzedawane, puszczane w obieg, trzymane do sprzedaży, lub do puszczania w obieg, wyrabiane, przetwarzane lub przechowywane,
b)
dokonywania oględzin pomieszczeń, w których artykuły żywności i przedmioty użytku są sprzedawane, puszczane w obieg, trzymane do sprzedaży, lub do puszczania w obieg, wyrabiane, przetwarzane, lub przechowywane oraz wszelkich przyrządów, maszyn i urządzeń służących do ich wyrobu, przetwarzania i przechowywania,
c)
brania prób ze znajdujących się w tych lokalach artykułów żywności i przedmiotów użytku, jak również ze sprzedawanych na targach, straganach lub przenośniach w celu zbadania po sporządzeniu odpowiedniego protokułu i wydaniu kwitu na pobraną próbą z wyszczególnieniem na kwicie ilości wziętego do badania towaru. Na żądanie właściciela towaru, którego pobrano próbę, należy pozostawić mu osobno urzędownie opieczętowaną cześć próby.

Wziętą próbą podzielić należy na dwie połowy. Jedna połowa służy za materjał do badania technicznego, drugą zachowuje się na ten cel, ażeby w razie wniesienia uzasadnionego zarzutu przeciwko tożsamości zbadanej próby, uczynić porównanie.

Na żądanie właściciela winien Zakład zapłacić za wziętą próbę wynagrodzenie, które oznaczy władza administracyjna w wysokości zwykłej ceny kupna. Jeżeli na podstawie prób sąd skazał pewną osobę albo zawyrokował konfiskatą towaru, nie płaci się wynagrodzenia.

d)
dokonywania przedwstępnych badań na miejscu.
Art.  4.

We wszystkich wypadkach, w których Państwowy Zakład badania żywności i przedmiotów użytku po przeprowadzeniu badania prób przedmiotów, objętych jego kompetencją poweźmie podejrzenie, że zachodzi istota czynu karygodnego, uczyni Państwowy Zakład badania żywności i przedmiotów użytku natychmiast doniesienie do właściwego prokuratora, względnie do władz administracyjnych.

Art.  5.

Państwowe Zakłady badania żywności i przedmiotów użytku są obowiązane na żądanie władz i organów państwowych, którym poruczono nadzór nad żywnością i przedmiotami użytku publicznego oraz sądów swojego okręgu, wykonywać badania techniczne oraz wydawać stwierdzenia i opinje co do przedmiotów w zakres ich kompetencji wchodzących.

Również na żądanie innych władz rządowych i władz samorządnych oraz na prośbę osób prywatnych Państwowe Zakłady badania żywności i przedmiotów użytku mogą wykonywać powyższe badania i wydawać opinje.

Taksę za badanie żywności i przedmiotów użytku publicznego określi osobne rozporządzenie.

Art.  6.

Rozporządzenie niniejsze obowiązuje na terenie b. zaboru rosyjskiego, a wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Warszawa, dnia 28 lipca 1919 r. № 24889.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1919.71.421

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Badanie żywności i przedmiotów użytku publicznego.
Data aktu: 28/07/1919
Data ogłoszenia: 01/09/1919
Data wejścia w życie: 01/09/1919