Krystyna Barbara Kozłowska proponuje, aby Główny Inspektor Sanitarny zlecił państwowym powiatowym inspektorom sanitarnym przeprowadzenie doraźnych kontroli lub inspekcji we wszystkich podmiotach leczniczych oferujących leczenie szpitalne.
Rzecznik przypomina, że podmiot leczniczy jest zobowiązany zapewnić wyżywienie adekwatne do stanu zdrowia pacjenta. Obowiązek ten nakładają między innymi ustawa o działalności leczniczej oraz ustawa o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Wyżywienie powinno być dostosowane do zaleceń lekarza czy też szpitalnego dietetyka, zwłaszcza w sytuacji diety ustalanej z dnia na dzień lub chorób żywieniowozależnych, takich jak cukrzyca, otyłość czy nadciśnienie. Ponadto powinno być dobrane do różnych grup wiekowych i środowiskowych, w szczególności biorąc po uwagę najmłodszych pacjentów, osoby starsze, pacjentów po przebytych operacjach. czy też kobiety po porodzie.
Obecnie większość szpitali decyduje się na korzystanie z usług firm cateringowych. Jednakże, jak podkreślił Rzecznik, to dyrektorzy szpitali, pomimo podpisanej umowy z takimi firmami, odpowiadają za bezpieczeństwo zdrowotne pacjentów.
Czytaj: Szpitale zapłacą pacjentom za złe jedzenie>>>
Rzecznik Praw Pacjenta poprosił o przekazanie zbiorczego raportu obejmującego wyniki przeprowadzonych kontroli lub inspekcji do 30 czerwca 2016 roku.
Pismo zostało również wysłane do wiadomości Prezesa Rady Ministrów oraz ministra zdrowia a także Dyrektora Instytutu Żywności i Żywienia, który odpowiadając na nie, wskazał na konieczność uregulowania tego problemu w jednolitym akcie prawnym wydanym przez Ministerstwo Zdrowia oraz na potrzebę zatrudnienia w szpitalach odpowiednio wyszkolonego personelu, który zapewni właściwą organizację żywienia i stałe elementy kontroli jego jakości.