23 października 2014 r. Sejm zdecydował o ograniczeniu dostępu na terenie przedszkoli, szkół i placówek oświatowych do produktów żywnościowych zawierających środki spożywcze, niekorzystnie wpływające na prawidłowy rozwój i stan zdrowia dzieci i młodzieży.

O takie ograniczenie wielokrotnie wnioskował Rzecznik Praw Dziecka Marek Michalak, wskazując, że zmiany te będą służyć przeciwdziałaniu groźnemu problemowi nadwagi i otyłości wśród dzieci, który skutkuje pogarszaniem stanu zdrowia i kondycji najmłodszych.

Uchwalona nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, to realizacja podnoszonych przez Rzecznika Praw Dziecka istotnych postulatów, dotyczących realizacji norm żywieniowych w żywieniu dzieci i młodzieży, uczęszczających do szkół i placówek funkcjonujących w systemie oświaty, a także przedszkoli oraz innych form wychowania przedszkolnego.

Zgodnie z nowelizacją minister zdrowia w rozporządzeniu określi, jakie produkty spożywcze będzie można sprzedawać w sklepikach szkolnych. Rozporządzenie obejmie również jedzenie dostępne na przykład w szkolnych stołówkach. Zgodnie z projektem, żywności niedopuszczonej do sprzedaży w szkołach nie będzie też można reklamować w tych placówkach ani w ich pobliżu. Projekt zmian do ustawy przewiduje, iż wejdą one w życie 1 września 2015 roku.

Opracowanie: Magdalena Okoniewska

Źródło: www.brpd.gov.pl, stan z dnia 28 października 2014 r.