Prezes ARR Radosław Szatkowski zaapelował o niezwłoczne składanie wymaganych dokumentów. "Dostawcy owoców i warzyw zobowiązani są do zawarcia umów ze szkołami i dostarczenia ich kopii do Oddziałów Terenowych ARR do 10 września 2015 r. W tym samym terminie zgłaszają się do programu szkoły, które wnioskowały o pomoc i samodzielnie będą organizowały dostawy owoców i warzyw" - napisano w piątkowym komunikacie Agencji.

ARR poinformowała, że w nadchodzącym roku szkolnym dostawy owoców i warzyw do szkół mogą rozpocząć się od 21 września (w zeszłym roku program startował od 6 października), dzięki czemu dzieci będą miały dostęp do większego wyboru owoców i warzyw.

Agencja wskazała, że program finansowany jest z budżetu UE (88 proc.) i budżetu krajowego (12 proc.). W UE budżet na realizacje programu wynosi 150 mln euro na rok szkolny. Polska jest trzecim pod względem dofinansowania beneficjentem programu w roku szkolnym 2015/2016. Budżet programu w Polsce wynosi ok. 20,5 mln euro (ok. 87,8 mln zł).

W programie mogą uczestniczyć dzieci ze szkół podstawowych; z zerówek oraz uczęszczające do klas I–III. Zgodnie z danymi Ministerstwa Edukacji Narodowej w programie będzie mogło wziąć udział przeszło 1,6 mln dzieci.

"W kończącym się roku szkolnym w programie uczestniczyło ok. 1 mln 340 tys. dzieci, tj. ok. 96 proc. dzieci z grupy docelowej. Ważnym elementem programu, oprócz udostępniania owoców i warzyw, są specjalne działania edukacyjne, w których uczestniczą dzieci" - wyjaśniła ARR. Szkoły podstawowe uczestniczące w programie co najmniej dwa razy w semestrze organizują zajęcia, w ramach których dzieci uczą się m.in. zasad zdrowego odżywiania oraz pochodzenia owoców i warzyw. Najpopularniejsze są warsztaty kulinarne, zakładanie ogródków przyszkolnych, wycieczki do sadów itp.

W komunikacie wyjaśniono, że program podlega również regularnej ocenie, która ma wykazać w jakim stopniu realizuje on zakładane cele. Ma ona przede wszystkim określić, czy program wpływa na zmianę nawyków żywieniowych dzieci, a w szczególności na ilości spożywanych owoców i warzyw. Według ARR program "Owoce i warzywa w szkole" jest lubiany i doceniany zarówno przez dzieci, jak i rodziców i nauczycieli i jest stałym elementem codziennego życia przeszło 11,3 tys. szkół podstawowych w Polsce.

"Realizacja programu w Polsce doceniana jest również przez Komisję Europejską i jej ekspertów. Polski program często prezentowany jest jako jedna z dobrych praktyk w tym zakresie na forum UE oraz spotkaniach ekspertów z zakresu promowania spożycia owoców i warzyw, takich jak konferencja EGEA w Mediolanie pt. Zdrowa dieta, zdrowe środowisko w ramach owocnej gospodarki: rola owoców i warzyw" - napisano. (PAP)

mmu/ pz/