united kingdom
ukraine

Zasady i tryb postępowania przy pobieraniu do badania prób artykułów żywności i niektórych wyrobów przemysłowych mających wpływ na zdrowie człowieka.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA
z dnia 5 czerwca 1955 r.
w sprawie zasad i trybu postępowania przy pobieraniu do badania prób artykułów żywności i niektórych wyrobów przemysłowych mających wpływ na zdrowie człowieka.

Na podstawie art. 14 ust. 1 pkt 5 dekretu z dnia 14 sierpnia 1954 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. Nr 37, poz. 160) zarządza się, co następuje:
§  1.
Próby pobierać mogą państwowi inspektorzy sanitarni oraz upoważnione przez nich osoby.
§  2.
1.
Próby powinny być pobierane w ilości i w sposób określony w obowiązujących normach państwowych lub resortowych, a w razie ich braku - w ilości i w sposób określony w załączniku do zarządzenia.
2.
W przypadkach nie wymienionych w ust. 1 próba powinna być pobrana w ilości i w sposób ustalony przez wojewódzkiego inspektora sanitarnego, właściwego ze względu na miejsce pobrania próby.
§  3.
1.
Próba powinna być opakowana w sposób zabezpieczający od wszelkich zmian, opieczętowana i dokładnie oznaczona.
2.
Na żądanie kierownika (właściciela) zakładu, w którym została pobrana próba, powinna być ona opieczętowana dodatkowo pieczęcią lub plombą zakładu (właściciela).
§  4.
Z pobrania próby należy sporządzić protokół, zaznaczając w nim: datę i miejsce pobrania próby, imię, nazwisko oraz stanowisko osoby pobierającej próbę, zakład (właściciel), w którym pobrano próbę, oraz jego adres, rodzaj, ilość i cenę próby, a także oznaczenie odpowiedzialnego kierownika (właściciela) zakładu.
§  5.
1.
Na żądanie osoby wydającej próbę należy pozostawić drugą w ten sam sposób pobraną i zabezpieczoną próbę, opatrując ją napisem: "kontrpróba do protokołu nr ...., z dnia ..........".
2.
Kontrpróba powinna być przechowywana przez kierownika (właściciela) zakładu w sposób podany w protokole przez osobę pobierającą próbę.
§  6.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK 

Lp. Nazwa produktu Ilość próby Próbę pobrać należy
do badania chemicznego do badania mikrobiologicznego
Artykuły żywności
1 Mleko:
a) w sprzedaży na miarę 250 ml 50 ml po starannym wymieszaniu do przepłukanych butelek, napełniając je po samą szyjkę
b) butelkowane 1 butelkę 1 butelkę
c) z obory, tzw. "próba oborowa" 1/2-1 l 200 ml
2 Przetwory mleczne:
a) kefir, jogurt, mleko kakaowe, zgęszczone itp. 1 jednostkę opakowania

(1 butelkę, puszkę itd.)

b) maślanka, serwatka 250 ml 50 ml
c) mleko w proszku 100 g opakowanie oryginalne z dużych ilości 100 g
d) śmietana, śmietanka opakowanie oryginalne lub
100 g 50 g luzem z dużych opakowań
e) masło 100 g 50 g
f) twaróg, sery gatunkowe, sery topione 100 g 50 g
opakowanie oryginalne
g) lody 100 g 50 g
h) mleczne mieszanki dla dzieci 1 porcja 1 porcja
3 Tłuszcze:
a) stałe (zwierzęce i roślinne), margaryna 100 g 50 g
lub opakowanie oryginalne
b) oleje 100 g do suchych butelek
4 Mięso:
a) mięso, produkty mięsne (narządy wewnętrzne), przetwory mięsne (wędliny) 200 g 100 g w jednym kawałku, a mniejsze jednostki w całości
b) posiłki mięsne (kotlety) naturalne lub w bułce 1-2 szt. 1 szt.
c) konserwy mięsne mieszane oraz jarzynowe 1 puszka* * ) * * *)

lub

200 g

1 puszka*)**)

lub

100 g

z fabryk konserw lub dużych puszek - próbkę wagową
d) kostki bulionowe 5-10 kostek 5-10 kostek
e) bulion płynny 100 g 50 g
lub opakowanie oryginalne
5 Ryby:
a) żywe, śnięte, mrożone, wędzone 500 g 250 g mniejsze ryby w całości, z większych 2-3 połówki
b) przetwory rybne, konserwy itp. 1 opakowanie oryginalne**)

lub

z dużych puszek konserwowych lub marynat próbę wagową wraz z zalewą
200 g 100 g
6 Jajka:
a) świeże i konserwowane 3 szt.
b)jajka w proszku 1 opakowanie oryginalne

lub

100 g 50 g
c) masa jajowa płynna 200 g 50 g
7 Zboża i rośliny strączkowe 250 g do suchej butelki
8 Mąka, kasza 250 g 100 g w celu stwierdzenia zakażenia szkodnikami i zawartości domieszek metalicznych - nie mniej niż 1 kg
9 Wyroby mączne:
a) chleb cały bochenek cały bochenek
b) bułki, ciastka 2-3 szt. 2-3 szt.
c) ciasto, strucle itp. 250 g 100 g
d) makarony, kluski itp. 250 g 100 g
e) preparaty odżywcze dietetyczne 1 opakowanie oryginalne

lub

250 g 100 g
10 Drożdże prasowane 100 g 50 g
11 Grzyby:
a) świeże, suszone 2-3 szt.
b) mielone 100 g
c) marynowane 1 opakowanie oryginalne

lub

dobrze pokryte zalewą
200 g
12 Proszki do pieczenia:

budynie, cukier waniliowy, zupy w kostkach itp.

2 paczki oryginalne 1 paczka oryginalna
13 Cukier: kryształ, puder, w kostkach 100 g do badania na wilgoć 200 g w słoiku szczelnie zamykanym
14 Wyroby cukiernicze:
a) cukierki, pomadki, landrynki itp. 100 g
b) czekolada, czekoladki, kakao w proszku 50-100 g
c) syrop kartoflany 100 g
15 Miód pszczeli oraz miód sztuczny 200 g
16 Sztuczne środki słodzące opakowanie oryginalne lub 10 g
17 Owoce i przetwory owocowe:
a) owoce świeże (jagody, jabłka itp.), orzechy co najmniej 3 szt. przy owocach dużych; przy owocach ziarnkowych - nie więcej niż 1 kg okazy podejrzane o zepsucie zawijać oddzielnie w papier
b) owoce suszone 100 g 100 g
c) marmelady, konfitury itp. opakowanie oryginalne lub
200 g 100 g
d) soki, syropy owocowe opakowanie oryginalne lub
100 g 100 g
e) soki surowe opakowanie oryginalne lub
500 ml 500 ml
18 Wino, miód pitny, piwo, napoje gazowane (lemoniady, kwas itp.) 1 butelka 1 butelka do pełnej analizy wina 2 butelki
lub
1 l 1 l
19 Napoje alkoholowe 1 butelka lub 250-500 ml
20 Żelatyna i inne środki zagęszczające 20 g 20 g
21 a) środki konserwujące 20-30 g
b) sól konserwująca 200 g
22 Organiczne kwasy spożywcze:
a) ocet butelka oryginalna lub
250 ml 250 ml
b) esencja octowa butelka oryginalna lub 50 g
c) kwas mlekowy spożywczy butelka oryginalna lub 200 g 50 g
d) kwas cytrynowy, winowy 50 g
23 Przyprawy korzenne:
pieprz, papryka, goździki, cynamon, kminek itp. opakowanie oryginalne lub 10 g
24 Używki i przyprawy:
a) herbata 20 g
b) kawa ziarnista 100 g
c) namiastki kawy opakowanie oryginalne
d) sól kuchenna zwykła i jodowana 200 g
e) esencje zapachowe 100 g
25 Warzywa:
a) kiszone 1 kg 200 g
b) świeże od 200 g do 1 kg przynajmniej jedną całą sztukę
c) suszone od 60 do 100 g
26 Namiastki artykułów spożywczych 1-2 opakowań oryginalnych
27 Lód naturalny i sztuczny 1 kg l kg lodu sztucznego cały poprzeczny przekrój słupa
28 Obiady gotowe, wyroby garmażeryjne (sałatki, sosy itp., zimne zakąski i ryby):
a) do badania na kaloryczność cały obiad z sali konsumpcyjnej
b) do oceny świeżości 100 g, 1 porcja lub 1 sztuka 100 g oddzielnie każdą potrawę
Przedmioty użytku
29 Barwniki:
a) suche 20 g 5 g
b) płynne 50 g 6 g
30 Tytoń do palenia, żucia, papierosy 50 g lub 20-40 sztuk
31 Naczynia i sprzęt gospodarczy:
a) metalowe, emaliowane, pobielane, gliniane 1 szt.
b) z masy plastycznej 2-3 szt.
32 Mydło:
a) rdzeniowe (do prania) 100 g
b) proszki do prania, szorowania itp., bielenia 1 paczka lub 250 g
33 Środki kosmetyczne oryginalne opakowanie 1-2 szt.
a) płynne 100-150 g
b) maziste i sypkie 50 g
c) szminki itp. 10 g
34 Metalowe puszki, tuby, cynfolia itp. 1-2 szt. lub 25 g
35 Materiały do oświetlenia:
a) nafta 500 g
b) oleje 200 g
36 Cyna do pobiały w kawałku 25 g
Cyna z pobiały (zeskrobiny) 2 g
*)Konserwy pobieraćw oryginalnym opakowaniu, zwracając uwagęna puszki z bombażem. Na pierwszy tysiąc pobrać10 puszek, a na każdy następny 1 puszkę.
**)Puszki z bombażem pobiera sięw całości bez względu na ich wielkość.

Zmiany w prawie

Język, w jakim ma zostać sporządzona umowa z cudzoziemcem

Powierzenie pracy cudzoziemcowi wymaga, co do zasady, zawarcia umowy w formie pisemnej. Może ona być sporządzona w języku polskim, w języku polskim i jednocześnie w wersji obcojęzycznej, ale również tylko w języku obcym. Jeżeli podmiot powierzający pracę zdecyduje się na to ostatnie rozwiązanie, będzie musiał zlecić tłumaczowi przysięgłemu przetłumaczenie umowy i tłumaczenie to przechowywać.

Marek Rotkiewicz 11.06.2025
Pracodawcy będą mogli wypłacić ekwiwalent za urlop razem z wypłatą ostatniego wynagrodzenia

Resort pracy chce nieznacznie wydłużyć termin wypłaty ekwiwalentu za urlop w przypadku rozwiązywania jest umowy o pracę, a także zwiększenie do dwóch osób minimalnej reprezentacji pracowników przed pracodawcą w sprawach zakładowego funduszu świadczeń socjalnych w zakładach, w których nie funkcjonują związki zawodowe. W ten sposób pracodawcy będą mogli dokonać jednego przelewu należnych środków wraz z wypłatą ostatniego wynagrodzenia.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2025
Staż potwierdzony uzyskaniem kwalifikacji i premia dla organizatora stażu

Nowe przepisy o rynku pracy przewidują, że staż z urzędu pracy może obejmować okres do 12 miesięcy wówczas, gdy zakończony będzie potwierdzeniem nabycia wiedzy lub umiejętności przeprowadzanym przez uprawnioną instytucję. Przy tego rodzaju stażu przewidziano premię finansową dla organizatora stażu w wysokości 500 zł za każdy pełny miesiąc stażu.

Marek Rotkiewicz 10.06.2025
Sejm zdecydował: Kandydat do pracy dostanie informację o wynagrodzeniu i innych świadczeniach

Osoba ubiegająca się o pracę będzie musiała otrzymać informację o wysokości wynagrodzenia, ale także innych świadczeniach związanych z pracą - zarówno tych pieniężnych, jak i niepieniężnych. Ogłoszenie o naborze i nazwy stanowisk mają być neutralne pod względem płci, a sam proces rekrutacyjny - przebiegać w sposób niedyskryminujący - ustawa trafi teraz do prezydenta, Sejm przyjął poprawkę Senatu.

Grażyna J. Leśniak 04.06.2025
Zmiany w stażach z urzędu pracy

W nowych przepisach o rynku pracy nie zmienia się istota stażu - popularnej formy wsparcia z urzędu pracy bezrobotnych i organizatorów staży. Pojawia się jednak wiele zmian w stosunku do dotychczasowych przepisów i doprecyzowań pewnych niejasności pojawiających się w praktyce. Nie omawiając szerokiej problematyki staży, zwróćmy uwagę na najważniejsze nowości.

Marek Rotkiewicz 03.06.2025
Od 1 czerwca radykalne zmiany w zatrudnianiu cudzoziemców

Często zmieniające się przepisy i ich rozproszenie w kilku aktach oraz przewlekłość postępowań w urzędach są największym wyzwaniem dla pracodawców w procesie legalizacji zatrudnienia cudzoziemców – wynika z badania zrealizowanego przez ASM Research Solutions Strategy na zlecenie Konfederacji Lewiatan. 1 czerwca wchodzą w życie nowe przepisy z tym związane.

Grażyna J. Leśniak 30.05.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1955.63.752

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Zasady i tryb postępowania przy pobieraniu do badania prób artykułów żywności i niektórych wyrobów przemysłowych mających wpływ na zdrowie człowieka.
Data aktu: 05/06/1955
Data ogłoszenia: 16/07/1955
Data wejścia w życie: 16/07/1955