Norwegia-Europejska Wspólnota Gospodarcza. Protokół Dodatkowy do Umowy między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Królestwem Norwegii w następstwie przystąpienia Republiki Austrii, Republiki Finlandii i Królestwa Szwecji do Unii Europejskiej. Bruksela.1995.07.25.

PROTOKÓŁ DODATKOWY DO UMOWY
między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Królestwem Norwegii w następstwie przystąpienia Republiki Austrii, Republiki Finlandii i Królestwa Szwecji do Unii Europejskiej

WSPÓLNOTA EUROPEJSKA,

z jednej strony,

oraz

KRÓLESTWO NORWEGII,

z drugiej strony,

UWZGLĘDNIAJĄC Umowę między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Królestwem Norwegii podpisane w Brukseli w dniu 14 maja 1973 roku, zwane dalej "Umową",

UWZGLĘDNIAJĄC przystąpienie Republiki Austrii, Republiki Finlandii i Królestwa Szwecji do Unii Europejskiej w dniu 1 stycznia 1995 roku,

UWZGLĘDNIAJĄC, że w celu utrzymania przepływu handlowego między Norwegią z jednej strony, a nowymi Państwami Członkowskimi z drugiej strony, należy dokonać dostosowań do uzgodnień obowiązujących w handlu produktami rybołówstwa między Norwegią i Wspólnotą,

ZDECYDOWAŁY określić w drodze wspólnego porozumienia zmiany w Umowie, wynikające z przystąpienia Republiki Austrii, Republiki Finlandii i Królestwa Szwecji do Unii Europejskiej, I ZAWRZEĆ NINIEJSZY PROTOKÓŁ:

Artykuł  1

Tekst Umowy, załączników i protokołów, które stanowią jego integralną część, Akt końcowy i deklaracje do niego załączone zostały sporządzone w języku fińskim i szwedzkim, a ich teksty są autentyczne w taki sam sposób jak teksty oryginalne. Wspólny Komitet zatwierdza tekst fiński i szwedzki.

Artykuł  2

Szczególne postanowienia mające zastosowanie do przywozu do Wspólnoty niektórych produktów rybołówstwa pochodzących z Norwegii, zostały ustanowione w załączniku I do niniejszego Protokołu.

Artykuł  3

Postanowienia protokołu 3 dotyczące definicji pojęcia "produkty pochodzące" i metod współpracy administracyjnej zostaną zmienione zgodnie z załącznikiem II do niniejszego Protokołu.

Artykuł  4

Załączniki do niniejszego Protokołu stanowią jego integralną część. Niniejszy Protokół stanowi integralną część Umowy.

Artykuł  5

Niniejszy Protokół zatwierdzają Umawiające się Strony zgodnie z ich wewnętrznymi procedurami. Protokół wchodzi w życie w dniu 1 lipca 1995 roku, pod warunkiem że Umawiające się Strony notyfikowały się wzajemnie o zakończeniu niezbędnych procedur. Po tym dniu, Protokół wchodzi w życie pierwszego dnia drugiego miesiąca następującego po takim powiadomieniu.

Artykuł  6

Niniejszy Protokół został sporządzony w dwóch egzemplarzach, w języku duńskim, niderlandzkim, angielskim, fińskim, francuskim, niemieckim, greckim, włoskim, portugalskim, hiszpańskim, szwedzkim i norweskim, przy czym każdy z tych tekstów jest jednakowo autentyczny.

..................................................

Notka Wydawnictwa Prawniczego "Lex"

Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.

..................................................

grafika

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

WYKAZ PRODUKTÓW OKREŚLONYCH W ARTYKULE 2

(Produkty pochodzące z Norwegii, dla których Wspólnota przyznaje kontyngenty taryfowe)
Kod CN Wyszczególnienie Kontyngenty (w tonach)
1 0302 11 00 Troć, świeża lub schłodzona
0303 21 00 Troć, mrożona 500
2 0302 12 00 Łosoś, świeży lub schłodzony 6.100
3 0303 10 00 Łosoś pacyficzny, mrożony
ex 0303 22 00 Łosoś, mrożony 580
4 0304 10 13 Filety z łososia, świeże lub schłodzone
0304 20 13 Filety z łososia, mrożone 610
5 0302 19 00 Inne łososiowate, świeże lub schłodzone
0303 29 00 Inne łososiowate, mrożone 670
6 0302 69 45 Molwa, świeża lub schłodzona 370
7 0302 22 00 Gładzica, świeża lub schłodzona
0302 23 00 Sola, świeża lub schłodzona
0302 29 10

0302 29 90

Płastugi, świeże lub schłodzone
0303 39 10

0303 39 20

0303 39 30

0303 39 80

Płastugi, mrożone 250
0302 69 65 Morszczuk, świeży lub schłodzony
0302 69 81 Żabnica, świeża lub schłodzona
0302 69 86

0302 69 87

0302 69 91

0302 69 92

0302 69 93

0302 69 96

Ryby morskie, świeże lub schłodzone
8 0304 90 35

0304 90 38

0304 90 39

Mrożone mięso z dorsza i z ryb z gatunku Boreogadus saida
0304 90 41 Mrożone mięso z czarniaka
0304 90 45 Mrożone mięso z plamiaka
0304 90 47

0304 90 49

Mrożone mięso z morszczuka 500
0304 90 59 Mrożone mięso z błękitka
0304 90 61

0304 90 65

ex 0304 90 97

Mrożone mięso z ryb morskich, z wyłączeniem makreli
9 0302 40 90

0303 50 90

Śledzie, świeże lub schłodzone, od dnia 16 czerwca do dnia 14 lutego

Śledzie, mrożone, od dnia 16 czerwca do dnia 14 lutego

800
10 0302 64 90 Makrela, świeża lub schłodzona, od dnia 16 czerwca do dnia 14 lutego 260
11 0303 74 19 Makrela, mrożona, od dnia 16 czerwca do dnia 14 lutego 100
12 0302 69 31

0302 69 33

Karmazyn, świeży lub schłodzony
0303 79 35

0303 79 37

Karmazyn, mrożony 130
13 0304 10 19 Filety z innych ryb słodkowodnych, świeże lub schłodzone
0304 20 19 Filety z innych ryb słodkowodnych, mrożone 110
14 0304 10 33

0304 10 35

0304 10 38

Filety z ryb morskich, świeże lub schłodzone 180
15 0304 10 92

0304 10 93

0304 10 98

Mięso z ryb morskich, świeże lub schłodzone 130
16 0304 20 21

0304 20 29

Mrożone filety z dorsza i ryb z gatunków Boreogadus saida
0304 20 31 Mrożone filety z czarniaka
0304 20 33 Mrożone filety z plamiaka
0304 20 57

0304 20 59

Mrożone filety z morszczuka
0304 20 71 Mrożone filety z gładzicy 9.000
0304 20 85

0304 20 87

0304 20 91

0304 20 96

Mrożone filety z ryb morskich
0304 20 35

0304 20 37

Mrożone filety z karmazyna
0304 20 83 Mrożone filety z żabnicy
17 ex 0305 20 00 Wątroby i ikra, suszone, solone lub w solance, ale niewędzone 1.900
18 0305 41 00 Łosoś wędzony 450
19 0305 42 00 Śledź wędzony
0305 49 10 Halibut niebieski wędzony
0305 49 20 Halibut atlantycki wędzony
0305 49 30 Makrela wędzona 140
0305 49 40 Troć wędzona
0305 49 50 Węgorz wędzony
0305 49 90 Inne ryby wędzone
20 0305 69 90 Inne ryby, solone, ale niesuszone ani wędzone i ryby w solance 250
21 0305 61 00 Śledzie, solone, ale niesuszone ani wędzone i śledzie w solance 1.440
22 0306 13 10 Krewetki z rodziny Pandalidae, mrożone
0306 19 30 Homarzec, mrożony 950
23 ex 0306 23 10 Krewetki z rodziny Pandalidae, niemrożone, gotowane na pokładzie 800
24 ex 0306 23 10 Krewetki z rodziny Pandalidae, niemrożone, do przetworzenia
0306 29 30 Homarzec, niemrożony 900
25 1604 11 00 Przygotowany lub zakonserwowany łosoś, w całości lub w kawałkach 170
26 1604 12 91

1604 12 99

Przygotowane lub zakonserwowane śledzie, w całości lub w kawałkach 3.000
27 1604 13 90 Przygotowana lub zakonserwowana sardynela, brisling i szproty, w całości lub w kawałkach 180
28 1604 15 11

1604 15 19

Przygotowana lub zakonserwowana makrela, w całości lub w kawałkach 130
29 1604 19 92

1604 19 93

1604 19 94

1604 19 95

1604 19 98

Przygotowana lub zakonserwowana makrela, w całości lub w kawałkach 5.500
1604 20 90 Przygotowane lub zakonserwowane mięso innych ryb
30 1604 20 10 Przygotowane lub zakonserwowane mięso z łososia 300
31 1605 20 10

1605 20 91

1605 20 99

Krewetki i krewety, przygotowane lub zakonserwowane 5.500

obrane mrożone 1.000 inne

32 2301 20 00 Mąki, grysiki i granulki z ryb lub ze skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych 28.000
33 1605 10 00 Krab, przygotowany lub zakonserwowany 50

Powyższe kontyngenty taryfowe stosuje się od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia każdego roku, z wyjątkiem 1995 roku, w którym będą stosowane od dnia 1 lipca do dnia 31 grudnia 1995 roku. Dla ilości wskazanych dla każdej grupy produktów, wspólnotowy przywóz pochodzący z Norwegii może zostać dopuszczony do swobodnego obrotu przy 0 % należnościach przywozowych.

ZAŁĄCZNIK  II

Następujący tekst zostaje włączony do dodatku II do protokołu 3:
Nr pozycji HS Wyszczególnienie produktu Obróbka lub przetwarzanie wykonane na materiałach niepochodzących, które nadaje im status pochodzenia
(1) (2) (3) lub (4)
"ex rozdział 3 Ryby i skorupiaki, mięczaki i inne bezkręgowce wodne Wytwarzanie, w którym wszystkie wykorzystane materiały z rozdziału 3 muszą zostać całkowicie otrzymane
1604 Przetworzone lub zakonserwowane ryby, kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej Wytwarzanie, w którym całe ryby lub ikra rybia muszą zostać całkowicie otrzymane
ex 1605 Skorupiaki i mięczaki, przetworzone lub zakonserwowane Wytwarzanie, w którym wszystkie skorupiaki lub mięczaki muszą zostać całkowicie otrzymane
ex 2301 Mączka wielorybia; mąki, grysiki i granulki z ryb lub ze skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych Wytwarzanie, w którym wszystkie wykorzystane materiały z rozdziału 3 muszą zostać całkowicie otrzymane"

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1995.187.15

Rodzaj: Umowa międzynarodowa
Tytuł: Norwegia-Europejska Wspólnota Gospodarcza. Protokół Dodatkowy do Umowy między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Królestwem Norwegii w następstwie przystąpienia Republiki Austrii, Republiki Finlandii i Królestwa Szwecji do Unii Europejskiej. Bruksela.1995.07.25.
Data aktu: 25/07/1995
Data ogłoszenia: 08/08/1995
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 01/09/1995