(art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143)
"Nahegauer Landwein"
Numer referencyjny UE: PGI-DE-A1293-AM02 - 22.8.2025
1. Nazwa produktu
"Nahegauer Landwein"
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
□ ChNP
ChOG
□ OG
3. Sektor
□ Produkty rolne
Wino
□ Napoje spirytusowe
4. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny
Niemcy
5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Nazwa
Bundesministerium für Landwirtschaft, Ernährung und Heimat (Federalne Ministerstwo Rolnictwa, Żywności i Spraw Ojczyźnianych)
Nazwa
Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung (Federalny Urząd ds. Rolnictwa i Żywności)
6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa
Władze niemieckie zadeklarowały, że złożony wniosek spełnia wymogi rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 i rozporządzenia (UE) 2024/1143.
Zmiany w specyfikacji produktu są zmianami standardowymi zgodnie z definicją określoną w art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143.
Wniosek o zmianę ChOG "Nahegauer Landwein" nie dotyczy żadnej z trzech sytuacji stanowiących zmianę na poziomie Unii, w szczególności:
a) nie obejmuje zmiany w nazwie lub stosowaniu nazwy lub w kategorii produktu lub produktów noszących odnośne oznaczenie geograficzne;
b) nie grozi zanikiem związku z obszarem geograficznym;
c) nie wiąże się z dalszymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania produktu do obrotu.
W związku z tym władze niemieckie uznają, że wniosek dotyczy zmiany standardowej.
7. Opis zatwierdzonych zmian standardowych
Nagłówek
Opis wina lub win
Opis
Warunki analityczne pozwolą w przyszłości, aby naturalna objętościowa zawartość alkoholu po wzbogaceniu wynosiła 12,5 % w przypadku wina czerwonego.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Nagłówek
Wyznaczony obszar geograficzny
Opis
W granicach ChOG "Nahegauer Landwein" znajdują się następujące działki:
| Powiat | Nr powiatu | Działka | Licznik | Mianownik | |
| Bad Kreuznach | 1942 | 40 | 9 | 0 | |
| Bad Kreuznach | 1942 | 40 | 69 | 0 | |
| Bad Kreuznach | 1942 | 41 | 15 | 0 | |
| Bad Kreuznach | 1942 | 41 | 42 | 2 | |
| Bad Kreuznach | 1942 | 41 | 37 | 1 | |
| Bad Kreuznach | 1942 | 41 | 85 | 7 | |
| Bad Kreuznach | 1942 | 41 | 86 | 3 | |
| Bad Kreuznach | 1942 | 87 | 32 | 0 | |
| Bad Kreuznach | 1942 | 91 | 9 | 0 | |
| Bretzenheim | 1928 | 18 | 23 | 0 | |
| Bretzenheim | 1928 | 18 | 24 | 0 | |
| Bretzenheim | 1928 | 18 | 73 | 0 | |
| Bretzenheim | 1928 | 19 | 2 | 0 | |
| Bretzenheim | 1928 | 19 | 20 | 0 | |
| Bretzenheim | 1928 | 22 | 117 | 0 | |
| Hargesheim | 2008 | 2 | 154 | 0 | |
| Hargesheim | 2008 | 2 | 155 | 0 | |
| Hargesheim | 2008 | 2 | 156 | 0 | |
| Hargesheim | 2008 | 8 | 67 | 0 | |
| Langenlonsheim | 1924 | 10 | 163 | 0 | |
| Langenlonsheim | 1924 | 11 | 101 | 0 | |
| Langenlonsheim | 1924 | 12 | 10 | 0 | |
| Langenlonsheim | 1924 | 12 | 11 | 0 | |
| Langenlonsheim | 1924 | 12 | 12 | 0 | |
| Langenlonsheim | 1924 | 12 | 13 | 0 | |
| Langenlonsheim | 1924 | 12 | 109 | 0 | |
| Langenlonsheim | 1924 | 13 | 60 | 0 | |
| Langenlonsheim | 1924 | 14 | 48 | 0 | |
| Langenlonsheim | 1924 | 14 | 103 | 1 | |
| Langenlonsheim | 1924 | 15 | 5 | 0 | |
| Langenlonsheim | 1924 | 16 | 181 | 1 | |
| Langenlonsheim | 1924 | 23 | 47 | 0 | |
| Langenlonsheim | 1924 | 23 | 276 | 0 | |
| Langenlonsheim | 1924 | 23 | 277 | 0 | |
| Langenlonsheim | 1924 | 23 | 336 | 1 | |
| Langenlonsheim | 1924 | 23 | 339 | 0 | |
| Langenlonsheim | 1924 | 23 | 340 | 0 | |
| Langenlonsheim | 1924 | 24 | 145 | 1 | |
| Langenlonsheim | 1924 | 24 | 212 | 0 | |
| Mandel | 2006 | 2 | 56 | 0 | |
| Mandel | 2006 | 7 | 21 | 0 | |
| Mandel | 2006 | 11 | 277 | 0 | |
| Mandel | 2006 | 12 | 44 | 0 | |
| Mandel | 2006 | 13 | 160 | 2 | |
| Mandel | 2006 | 13 | 161 | 2 | |
| Mandel | 2006 | 13 | 162 | 0 | |
| Mandel | 2006 | 14 | 168 | 0 | |
| Monzingen | 2041 | 26 | 203 | 0 | |
| Monzingen | 2041 | 26 | 204 | 0 | |
| Monzingen | 2041 | 27 | 281 | 0 | |
| Monzingen | 2041 | 27 | 385 | 0 | |
| Monzingen | 2041 | 27 | 391 | 0 | |
| Monzingen | 2041 | 27 | 392 | 0 | |
| Monzingen | 2041 | 27 | 394 | 0 | |
| Monzingen | 2041 | 27 | 395 | 0 | |
| Monzingen | 2041 | 27 | 396 | 0 | |
| Monzingen | 2041 | 27 | 403 | 1 | |
| Monzingen | 2041 | 27 | 403 | 2 | |
| Monzingen | 2041 | 27 | 404 | 0 | |
| Monzingen | 2041 | 27 | 426 | 0 | |
| Monzingen | 2041 | 27 | 428 | 0 | |
| Monzingen | 2041 | 27 | 429 | 0 | |
| Monzingen | 2041 | 27 | 435 | 0 | |
| Monzingen | 2041 | 27 | 436 | 0 | |
| Monzingen | 2041 | 27 | 437 | 0 | |
| Monzingen | 2041 | 27 | 442 | 0 | |
| Monzingen | 2041 | 27 | 443 | 0 | |
| Monzingen | 2041 | 27 | 446 | 0 | |
| Monzingen | 2041 | 27 | 447 | 0 | |
| Monzingen | 2041 | 27 | 452 | 0 | |
| Münster-Sarmsheim | 3512 | 14 | 45 | 1 | |
| Niederhausen | 1984 | 1 | 113 | 0 | |
| Nußbaum | 2042 | 8 | 386 | 0 | |
| Waldböckelheim | 2000 | 23 | 267 | 0 | |
| Waldböckelheim | 2000 | 31 | 269 | 0 | |
| Waldböckelheim | 2000 | 31 | 271 | 0 | |
| Waldböckelheim | 2000 | 42 | 28 | 4 | |
| Waldböckelheim | 2000 | 44 | 21 | 0 | |
| Waldlaubersheim | 1911 | 7 | 1 | 15 | |
| Windesheim | 1925 | 5 | 40 | 0 | |
□ Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
Pozycja
Odmiany winorośli
Opis
Dodano następujące odmiany winorośli:
Czerwone odmiany winorośli:
Malbec, Pinot Nova
Skorygowano również błędy w pisowni niektórych odmian i uwzględniono zmiany nazw.
0 Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Pozycja
Organy kontrolne
Opis
Organy kontrolne i ich zadania usunięto ze specyfikacji produktu i wymieniono w odrębnym dokumencie. □ Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
JEDNOLITY DOKUMENT
Nazwy pochodzenia i oznaczenia geograficzne wina
"Nahegauer Landwein"
Numer referencyjny UE: PGI-DE-A1293-AM02 - 22.8.2025
1. Nazwa lub nazwy
Nahegauer Landwein
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
□ ChNP
ChOG
□ OG
3. Państwo, do którego należy wyznaczony obszar geograficzny
Niemcy
4. Klasyfikacja produktu rolnego zgodnie z pozycją i kodem Nomenklatury scalonej, o której mowa w art. 6 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2024/1143
2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009
5. Kategorie produktów sektora wina wymienione w części II załącznika VII do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013
1) Wino
6. Opis wina lub win
Opis produktu sektora wina
Wino, białe
Właściwości organoleptyczne
Wygląd
W zależności od różnych czynników, które mają wpływ na uprawy, barwy mieszczą się zwykle w zakresie od jasnożółtej, czasami z zielonymi refleksami, po zielonkawożółtą, słomkowożółtą i złocistożółtą. W zależności od odmiany winorośli możliwa jest również barwa delikatnie czerwona.
W szczególności wina białe fermentowane z wykorzystaniem zacieru mogą również występować w kolorze pomarańczowym, z refleksami czerwonawobrązowymi.
Aromat
W zależności od odmiany winorośli w bukiecie win białych występują głównie pierwotne aromaty świeżych (egzotycznych) owoców, czasami nawet owoców suszonych, ale również nuty kwiatowe, aromaty przypraw lub trawy i aromaty roślinne z nutami mineralnymi (np. łupka). Mogą również występować celowe nuty utleniające, fenolowe lub redukcyjne o delikatnej do umiarkowanej intensywności.
Smak
Smak win białych jest zazwyczaj zróżnicowany - od lekkiego, delikatnego, świeżego i żywego przez roczniki o wyrazistym i okrągłym smaku z delikatnymi nutami tostowymi po złożone wina o zrównoważonym stosunku cukru do kwasowości. Wina charakteryzują się na ogół orzeźwiającą kwasowością i mineralnością.
Dodatkowe informacje dotyczące cech organoleptycznych
W winach białych występować może także stabilne lub - po wstrząśnięciu - zauważalne naturalne zmętnienie (np. z fermentujących drożdży, osadu moszczu lub osadu taninowego i krystalicznego). Zmętnienie powstałe sztucznie przez dodanie substancji pomocniczych w przetwórstwie lub spowodowane wadami wina nie jest jednak dopuszczalne.
Analityczne cechy charakterystyczne
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | - |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | - |
| Minimalna kwasowość ogólna: | - |
| Jednostka minimalnej kwasowości ogólnej: | - |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | - |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | - |
Informacje dodatkowe dotyczące cech analitycznych
Naturalna zawartość alkoholu może zostać zwiększona poprzez wzbogacanie do całkowitej objętościowej zawartości alkoholu wynoszącej 11,5 %.
Minimalna naturalna zawartość alkoholu i minimalna zawartość moszczu: 6,0 % obj. i 50° Oechsle.
Masa moszczu w zbiorniku do fermentacji musi być udokumentowana.
Wszelkie cechy analityczne nieprzedstawione w niniejszej części są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Opis produktu sektora wina
Wino, czerwone
Właściwości organoleptyczne
Wygląd
W zależności od odmiany winorośli i czynności w piwnicach winiarskich wina czerwone zazwyczaj mają barwę od jasnoczerwonej do rubinowej i barwy granatu po barwę czerwonoczarną, często z odcieniami niebieskiego, fioletu i brązu.
Aromat
W zależności od odmiany winorośli i czynności w piwnicach winiarskich wina czerwone mają zazwyczaj owocowe aromaty przywodzące na myśl czereśnie, czerwone lub czarne owoce jagodowe, czarne porzeczki lub czasami owoce suszone.
Smak
Wina średnio intensywne zwykle charakteryzują się łagodną lub wyczuwalną kwasowością i dyskretną strukturą taninową oraz są wyraźnie owocowe. Wina pełne ciała mają skoncentrowane aromaty czerwonych lub czarnych owoców jagodowych i mogą mieć również aromaty korzenne i dymne. Wina te mają zazwyczaj łagodniejszą strukturę kwasową, lecz są bogate w taniny, co nadaje im dobrą strukturę i cechy sprzyjające przechowywaniu.
Dodatkowe informacje dotyczące cech organoleptycznych
W winach występować może także stabilne lub - po wstrząśnięciu - zauważalne naturalne zmętnienie (np. z fermentujących drożdży, osadu moszczu lub osadu taninowego i krystalicznego). Zmętnienie powstałe sztucznie przez dodanie substancji pomocniczych w przetwórstwie lub spowodowane wadami wina nie jest jednak dopuszczalne.
Analityczne cechy charakterystyczne
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | - | ||
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | - | ||
| Minimalna kwasowość ogólna: | - | ||
| Jednostka minimalnej kwasowości ogólnej: | - | ||
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | - | ||
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | - | ||
Informacje dodatkowe dotyczące cech analitycznych
Naturalna zawartość alkoholu może zostać zwiększona poprzez wzbogacanie do całkowitej objętościowej zawartości alkoholu wynoszącej 12,5 %.
Minimalna naturalna zawartość alkoholu i minimalna zawartość moszczu: 6,0 % obj. i 50° Oechsle.
Masa moszczu w zbiorniku do fermentacji musi być udokumentowana.
Wszelkie cechy analityczne nieprzedstawione w niniejszej części są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Produkt sektora wina
Wino, rosé i Blanc de Noir
Właściwości organoleptyczne
Wygląd
Wina różowe mają zwykle barwę jasnoróżową do bladoczerwonej lub jasnoczerwonej, natomiast wina Blanc de Noir mają barwę wina białego. W winach występować może także stabilne lub - po wstrząśnięciu - zauważalne naturalne zmętnienie (np. z fermentujących drożdży, osadu moszczu lub osadu taninowego i krystalicznego). Zmętnienie powstałe sztucznie przez dodanie substancji pomocniczych w przetwórstwie lub spowodowane wadami wina nie jest jednak dopuszczalne.
Aromat
Ponieważ moszcz przygotowuje się w taki sam sposób jak wino białe, wina te mają na ogół owocowy i świeży aromat przywodzący na myśl czerwone lub jasnożółte owoce oraz owoce jagodowe.
Smak
Wina różowe różnią się od win czerwonych tym, że są na ogół świeże, o bardziej umiarkowanej zawartości alkoholu i niższej zawartości tanin. Wina te mają zazwyczaj delikatną lub okrągłą strukturę oraz smak charakteryzujący się delikatną lub świeżą, wyraźną kwasowością.
Dodatkowe informacje dotyczące cech organoleptycznych
W winach występować może także stabilne lub - po wstrząśnięciu - zauważalne naturalne zmętnienie (np. z fermentujących drożdży, osadu moszczu lub osadu taninowego i krystalicznego). Zmętnienie powstałe sztucznie przez dodanie substancji pomocniczych w przetwórstwie lub spowodowane wadami wina nie jest jednak dopuszczalne.
Analityczne cechy charakterystyczne
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | - |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | - |
| Minimalna kwasowość ogólna: | - |
| Jednostka minimalnej kwasowości ogólnej: | - |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | - |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | - |
Informacje dodatkowe dotyczące cech analitycznych
Naturalna zawartość alkoholu może zostać zwiększona poprzez wzbogacanie do całkowitej objętościowej zawartości alkoholu wynoszącej 11,5 %.
Minimalna naturalna zawartość alkoholu i minimalna zawartość moszczu: 6,0 % obj. i 50° Oechsle.
Masa moszczu w zbiorniku do fermentacji musi być udokumentowana.
Wszelkie cechy analityczne nieprzedstawione w niniejszej części są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Opis produktu sektora wina
Wino, Rotling
Właściwości organoleptyczne
Wygląd
Wina te mają zwykle barwę od bladoczerwonej do intensywnie jasnoczerwonej
Aromat
Właściwości win Rotling są zbliżone do cech opisanych w odniesieniu do win różowych. Ich aromat jest głównie owocowy lub czasami nieco korzenny z nutami jagód, owoców ziarnkowych i cytrusowych.
Smak
Cechuje je zwykle smak sięgający od delikatnego po bogaty oraz orzeźwiająca struktura kwasowości.
Dodatkowe informacje dotyczące cech organoleptycznych
W winach występować może także stabilne lub - po wstrząśnięciu - zauważalne naturalne zmętnienie (np. z fermentujących drożdży, osadu moszczu lub osadu taninowego i krystalicznego). Zmętnienie powstałe sztucznie przez dodanie substancji pomocniczych w przetwórstwie lub spowodowane wadami wina nie jest jednak dopuszczalne.
Analityczne cechy charakterystyczne
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | - |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | - |
| Minimalna kwasowość ogólna: | - |
| Jednostka minimalnej kwasowości ogólnej: | - |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | - |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | - |
Informacje dodatkowe dotyczące cech analitycznych
Naturalna zawartość alkoholu może zostać zwiększona poprzez wzbogacanie do całkowitej objętościowej zawartości alkoholu wynoszącej 11,5 %.
Minimalna naturalna zawartość alkoholu i minimalna zawartość moszczu: 6,0 % obj. i 50° Oechsle.
Masa moszczu w zbiorniku do fermentacji musi być udokumentowana.
Wszelkie cechy analityczne nieprzedstawione w niniejszej części są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
7. Praktyki enologiczne
7.1. Szczególne praktyki enologiczne stosowane przy produkcji wina lub win, stosowne ograniczenia obowiązujące w przypadku produkcji wina lub win
-
Nie dotyczy
7.2. Maksymalna wydajność
Wszystkie wina/kategorie/odmiana/typ
Wszystkie produkty
Maksymalna wydajność:
| Maksymalna wydajność: | 150 |
| Jednostka maksymalnej wydajności: | Hektolitr z hektara |
8. Wskazanie odmiany lub odmian winorośli, z których otrzymywane jest wino lub wina
– Perle
– Sauvignac
– Kernling
– Gm 6414-39
– Regent
– Gm 7838-1
– Bacchus
– Phoenix - Phönix
– Satin Noir
– Chardonnay
– Cabernet Jura
– Gm 7519-3
– Sauvitage
– Grüner Silvaner - Silvaner, Sylvaner
– Staufer
– Roter Riesling
– Saphira
– Monarch
– Merlot
– Osteiner
– Pinotin
– Würzer
– Ehrenfelser
– Acolon
– Accent
– Cabernet Cubin
– Schönburger
– Gm 7519-1
– Johanniter
– Hölder
– Regner
– Juwel
– Neronet
– Reichensteiner
– Orion
– Thurling
– Muskat Ottonel - Muskat-Ottonel
– Cabernet Dorio
– Cabaret Noir
– Vidoc
– Cabernet Dorsa
– Donauriesling
– Muscaris
– Gm 7816-7
– Rieslaner
– Kanzler
– Hegel
– Sauvignon Gris
– Calardis Blanc
– Cabernet Mitos
– Grüner Veltliner - Veltliner
– Pamina
– Freisamer
– Laurot
– Kerner
– Scheurebe
– Rondo
– Aromera
– Cabernet Blanc
– Ortlieber
– Divico
– Bronner
– Septimer
– Hibernal
– Albalonga
– Schwarzblauer Riesling
– Artaban
– Cabernet Franc
– Gamay noir
– Blauer Silvaner
– Divona
– Cabernet Cortis
– Blütenmuskateller
– Domina
– Cabernet Carbon
– Souvignier Gris
– Optima 113 - Optima
– Solaris
– Gm 6423-12
– Calardis Musqué
– Cabertin
– Cabernet Cantor
– VB 91-26-5
– Weißer Elbling - Elbling, Kleinberger
– Gm 7520-1
– Soreli
– Gm 7539-4
– Palas
– Cabernet Sauvignon
– Dunkelfelder
– Deckrot
– Sibera
– Chenin Blanc
– Rotberger
– Ortega
– Huxelrebe - Huxel
– Floreal
– Comtessa
– Gelber Kleinberger
– Dornfelder
– Gm 6423-7
– Prinzipal
– Gm 7517-29
– Dakapo
9. Zwięzła definicja wyznaczonego obszaru geograficznego
Produkty objęte chronionym oznaczeniem geograficznym "Nahegauer Landwein" muszą pochodzić z winnic położonych w następujących gminach i powiatach:
Alsenz (4597), Altenbamberg (1978), Auen (2037), Bad Kreuznach (Bad Kreuznach (1942), Bad Münster a. Stein (1976), Bosenheim (1943), Ebernburg (1977), Ippesheim (1945), Planig (1944), Winzenheim (1941)), Bad Sobernheim (Sobernheim (2043)), Bärweiler (2047), Bayerfeld-Steckweiler (4625), Becherbach bei Kirn (2088), Bingen am Rhein (Bingerbrueck (3521)), Bockenau (2003), Boos bei Bad Kreuznach (2001), Braunweiler (2014), Breitenheim (2073), Bretzenheim (1928), Burgsponheim (2004), Callbach (2063), Dalberg (2016), Desloch (2072), Dielkirchen (Dielkirchen (4623), Steingruben (4624)), Dorsheim (1922), Duchroth (1982), Eckenroth (1909), Feilbingert (1980), Finkenbach-Gersweiler (4606), Gaugrehweiler (4596), Gerbach (4627), Guldental (Heddesheim (1927), Waldhilbersheim (1926)), Gutenberg (2009), Hargesheim (2008), Hergenfeld (2010), Hochstätten (1979), Hohenöllen (4683), Hüffelsheim (1997), Kalkofen (4593), Kirschroth (2046), Langenlonsheim (1924), Langenthal (2038), Laubenheim (1923), Lauschied (2048), Lettweiler (2061), Mandel (2006), Mannweiler-Cölln (Cölln (4600), Mannweiler (4599)), Martinstein (2051), Meddersheim (2044), Meisenheim (2069), Merxheim (2045), Monzingen (2041), Münsterappel (4594), Münster-Sarmsheim (3512), Niederhausen (1984), Niederhausen an der Appel (4591), Niedermoschel (4603), Norheim (1985), Nussbaum (2042), Oberhausen an der Appel (4595), Oberhausen an der Nahe (1983), Obermoschel (4604), Oberndorf (4598), Oberstreit (2002), Odernheim am Glan (2050), Offenbach-Hundheim (Offenbach (4701)), Raumbach (2070), Rehborn (2062), Rockenhausen (4631), Roth bei Bad Kreuznach (1906), Roxheim (2007), Rüdesheim (1996), Rümmelsheim (1921), Sankt Katharinen (2013), Schloßböckelheim (1999), Schöneberg bei Bad Kreuznach (1908), Schweppenhausen (1910), Simmertal (2096), Sommerloch (2012), Spabrücken (2017), Sponheim (2005), Staudernheim (2049), Stromberg (1907), Traisen (1986), Unkenbach (4605), Waldalgesheim (Genheim (3511)), Waldböckelheim (2000), Waldlaubersheim (1911), Wallhausen (2011), Warmsroth (Wald-Erbach (1905), Warmsroth (1904)), Weiler bei Bingen (3509), Weiler bei Monzingen (2040), Weinsheim bei Bad Kreuznach (1998), Windesheim (1925), Winterborn (4592), Wolfstein (4658).
Dokładne granice obszaru są widoczne na mapach, na których zaznaczono winnice w wymienionych wyżej gminach, z podziałem na działki. Mapy są dostępne pod adresem www.ble.de/eu-qualitaetskennzeichen-wein.
Wino Landwein może być produkowane na obszarze innym niż określony obszar uprawy, na którym zebrano winogrona i który jest wskazany na etykiecie, pod warunkiem że obszar produkcji znajduje się w tym samym kraju związkowym lub w sąsiednim kraju związkowym.
10. Związek z obszarem geograficznym
Związek przyczynowy z pochodzeniem geograficznym opiera się na
□ renomie
określonej jakości
innych właściwościach
Kategorie produktów sektora wina
1) Wino
Streszczenie związku
W uproszczeniu obszar uprawy winorośli znajduje się w trójkącie między miastami Bingen, Alsenz i Monzingen. Stanowi część trzech stref fizjograficznych. Na północnowschodnim skraju obszaru uprawy winorośli znajduje się pasmo górskie Hunsrück (Soonwald). Północna część należy do obszaru Nördliches Oberrheintiefland (Północnej Niziny Górnoreńskiej), składającego się z Unteres Nahehügelland i Untere Naheebene, podczas gdy południowa część należy do Saar-Nahe-Bergland w Nordpfälzer Bergland (Pogórzu Północnopalatynackim). Ta struktura fizjograficzna w zarysie odzwierciedla budowę geologiczną regionu. Obszar winnic znajduje się średnio około 210 m n.p.m. Uprawa winorośli na obszarze Nahe odbywa się również na stromych lub bardzo stromych zboczach. Najstarsze skały na tym obszarze pochodzą z okresu dewonu. Należą do nich stwardniałe, stare osady morskie (piaskowiec, łupek, kwarcyt), a także skały metamorficzne (zieleńce, fyllity). Jednak zdecydowanie najbardziej rozpowszechnione są skały Rotliegend, w tym wulkaniczne skały Rotliegend (latyt, andezyt i bazalt). Winorośl rośnie również na osadach trzeciorzędowych, w tym na piaskach rzecznych i przybrzeżnych oraz marglach morskich.
Średnia roczna temperatura w ciągu dnia wynosi 9,3 °C, a średnia temperatura w samym sezonie wegetacyjnym wynosi 13,8 °C. Średnie roczne opady wynoszą 580 mm, z czego 60 % przypada na sezon wegetacyjny.
11. Dalsze obowiązujące wymogi
Tytuł wymogu / odstępstwa
Przepisy dotyczące produkcji
Ramy prawne:
Ustanawiane przez organ odpowiedzialny za zarządzanie ChNP/ChOG, w przypadkach określonych przez państwa członkowskie.
Rodzaj dodatkowego wymogu/odstępstwa
Dodatkowe przepisy dotyczące etykietowania
Opis wymogu/odstępstwa
– 100 % winogron wykorzystywanych do produkcji "Nahegauer Landwein" musi pochodzić z gmin lub
jednostek katastralnych wymienionych w pkt 9 jednolitego dokumentu oraz z odmian winorośli dopuszczonych na mocy pkt 8 jednolitego dokumentu.
– Zawartość cukru resztkowego w winie wprowadzanym do obrotu jako "Landwein" nie może przekraczać maksymalnej dopuszczalnej wartości dla oznaczenia "półwytrawny".
– Na etykietach produktów objętych ChOG "Nahegauer Landwein" wprowadzanych do obrotu ze wskazaniem odmiany winorośli można używać wyłącznie nazw rzeczywistych. Dopuszcza się mieszanie z nowymi szczepami. W przypadku gdy produkt został wytworzony wyłącznie z winogron z nowych odmian, musi on być wprowadzany do obrotu bez wskazywania na etykiecie odmiany winorośli.
Elektroniczne odesłanie (URL) do publikacji specyfikacji produktu
Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
02.12.2025Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.
25.11.2025Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.
19.11.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.6098 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 |
| Data aktu: | 12/11/2025 |
| Data ogłoszenia: | 12/11/2025 |