Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 1
(C/2025/5776)

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

(Art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143)

"Pouilly-Vinzelles"

PDO-FR-A0936-AM01- 7.8.2025

1. Nazwa produktu

"Pouilly-Vinzelles"

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

Chroniona nazwa pochodzenia (ChNP)

□ Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)

□ Oznaczenie geograficzne (OG)

3. Sektor

□ Produkty rolne

Wina

□ Napoje spirytusowe

4. Państwo, do którego należy obszar geograficzny

Francja

5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej

Union des Producteurs des Crus Pouilly-Vinzelles et Pouilly-Loche [Stowarzyszenie Producentów Win Pouilly- Vinzelles i Pouilly-Loche]

6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa

Władze francuskie uważają, że wniosek spełnia wymogi rozporządzeń (UE) nr 1308/2013 i (UE) 2024/1143. Zmiany w specyfikacji produktu są zmianami standardowymi w rozumieniu art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143, ponieważ nie są one uznawane za zmiany na poziomie Unii w rozumieniu art. 24 ust. 3 tego rozporządzenia. W szczególności zmiany te:

a) nie obejmują zmiany w nazwie, stosowaniu nazwy ani w produktach lub kategorii produktów noszących odnośne oznaczenie geograficzne;

b) nie grożą zanikiem związku z obszarem geograficznym, o którym mowa w jednolitym dokumencie;

c) nie wiążą się z dalszymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania produktu do obrotu.

7. Opis zatwierdzonych zmian standardowych

1. Zastąpienie określenia "kontrolowana nazwa pochodzenia" określeniem "chroniona nazwa pochodzenia"

W całej specyfikacji, z wyjątkiem punktu "Opis czynników ludzkich mających wpływ na związek z obszarem", określenie "kontrolowana nazwa pochodzenia" zastępuje się określeniem "chroniona nazwa pochodzenia".

Celem tej zmiany jest dostosowanie specyfikacji produktu do przepisów UE.

W związku z tym zmienia się odpowiednio jednolity dokument.

2. Nazwa geograficzna i dodatkowe oznaczenie

Zmieniono rozdział I pkt II specyfikacji produktu, aby wprowadzić możliwość uzupełniania nazwy pochodzenia określeniem "premier cru". Terminowi temu może towarzyszyć nazwa jednej z trzech climat (francuskie określenie działek winnic): Les Longeays, Les Pétaux i Les Quarts. Climat to określenie stosowane lokalnie do oznaczenia mniejszej jednostki geograficznej.

Climat zostały wybrane na podstawie badania, które wykazało, że cechy charakterystyczne dla nazwy pochodzenia były bardziej widoczne w winach pochodzących z tych mniejszych jednostek geograficznych. Nazwy climat wybrane przez Krajowy Instytut ds. Pochodzenia i Jakości (Institut national de l'origine et de la qualité) podczas posiedzenia właściwego komitetu krajowego są stosowane przez producentów wraz z nazwą pochodzenia od kilkudziesięciu lat.

Ponadto poprzednia specyfikacja przewidywała już możliwość dodania nazwy climat po nazwie pochodzenia pod pewnymi warunkami.

Zmieniono pkt 4, 5, 8 i 9 jednolitego dokumentu.

3. Obszar geograficzny

W rozdziale I pkt IV ppkt 1 specyfikacji produktu:

- Gminę Mâcon usunięto z dwóch gmin, które pierwotnie tworzyły ten obszar geograficzny. Usunięcie to zostało zatwierdzone przez właściwy komitet krajowy Krajowego Instytutu ds. Pochodzenia i Jakości po rozpatrzeniu wniosku Stowarzyszenia Producentów Win Pouilly-Vinzelles i Pouilly-Loché, aby obszary uprawy winorośli nie nakładały się.

- Dodano sformułowanie "zgodnie z oficjalnym kodem geograficznym z 2023 r.", ponieważ granice administracyjne jedynej gminy zostały zweryfikowane na podstawie oficjalnego kodu geograficznego z 2023 r.

Zmieniono pkt 6 jednolitego dokumentu.

- Dodano również wzmiankę, że dokumenty kartograficzne przedstawiające obszar geograficzny są dostępne do wglądu na stronie internetowej Krajowego Instytutu ds. Pochodzenia i Jakości (Institut national de l'origine et de la qualité).

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

4. Wyznaczone działki rolne

Biorąc pod uwagę, że obszar działek rolnych wyznaczonych do uprawy winogron objętych nazwą pochodzenia został zmieniony przez właściwy komitet krajowy na posiedzeniu w dniu 6 września 2018 r., poprzednia data zatwierdzenia wskazana w rozdziale I pkt IV ppkt 2 lit. a) została zastąpiona tą datą.

Obszar ten został ograniczony w celu ustanowienia aktualnych granic uprawy winorośli w ramach wniosku o zezwolenie na stosowanie określenia tradycyjnego "premier cru".

W rozdziale I pkt IV ppkt 2 lit. b) dodano akapit, w którym stwierdza się, że w przypadku win, które mogą być opatrzone określeniem "premier cru", wyznaczono specjalny obszar uprawy winorośli w obrębie obszaru objętego nazwą pochodzenia. Właściwy komitet krajowy zatwierdził określone granice trzech climat w dniu wskazanym w specyfikacji produktu, tj. 25 czerwca 2024 r.

Dodano drugi akapit, w którym stwierdza się, że w przypadku tych konkretnych obszarów dokumenty wizualne przedstawiające zatwierdzone granice działek uprawnych zostały przedłożone w urzędzie gminy stanowiącej obszar geograficzny.

Zmiany te nie mają wpływu na jednolity dokument.

5. Obszar bezpośredniego sąsiedztwa

W rozdziale I pkt IV ppkt 3 wykaz gmin dostosowano do oficjalnego kodu geograficznego z 2023 r., ponieważ niektóre gminy zmieniły nazwę lub połączyły się od czasu ostatniego zatwierdzenia specyfikacji produktu.

Pierwotne granice obszaru w bezpośrednim sąsiedztwie zmieniono w celu włączenia gminy Mâcon, która została usunięta z obszaru geograficznego.

Zmieniono pkt 9 jednolitego dokumentu.

6. Średnia dopuszczalna maksymalna ilość winogron z danej działki

W rozdziale I pkt VI lit. d) specyfikacji produktu wprowadzono średnią dopuszczalną maksymalną ilość winogron z danej działki dla win, które mogą być opatrzone określeniem "premier cru", wynoszącą 9 500 kg z hektara.

Jest ona niższa od średniej dopuszczalnej maksymalnej ilości dla win, które mogą być opatrzone nazwą pochodzenia. Rozróżnienie to świadczy o tym, że w przypadku winnic wytwarzających wina, które wyraźniej oddają charakter terroir, stosowane są bardziej rygorystyczne wymogi zarządzania.

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

7. Pozostałe praktyki uprawy

W rozdziale I pkt VI lit. a) specyfikacji produktu dodano szczególne praktyki uprawy w odniesieniu do działek produkujących wina, które mogą być opatrzone określeniem "premier cru":

- Na działkach, na których produkuje się wina, które mogą być opatrzone określeniem "premier cru", zabrania się stosowania produktów chemicznych do odchwaszczania, w tym produktów kontroli biologicznej zatwierdzonych przez organy publiczne do stosowania w uprawie winorośli.

- Gleba musi leżeć odłogiem przez co najmniej trzy lata uprawy między karczowaniem a ponownym nasadzeniem działek położonych na obszarze wyznaczonym do produkcji win, które mogą być opatrzone określeniem "premier cru".

Te bardziej restrykcyjne praktyki uprawy odzwierciedlają bardziej rygorystyczne wymogi dotyczące zarządzania winnicami w celu produkcji win o jeszcze wyższej jakości.

Pierwsza zmiana jest zgodna z aktualnymi zmianami w praktykach podmiotów działających na rzecz agroekologii. Odzwierciedla to fakt, że kwestie środowiskowe w coraz większym stopniu wpływają na procesy techniczne i przyczyniają się do całkowitego wycofania herbicydów chemicznych z użycia. Druga zmiana zachęca również do bardziej zrównoważonego podejścia do sadzenia winorośli.

W rozdziale I pkt VI lit. b) specyfikacji produktu usunięto możliwość stosowania metody innej niż obróbka gorącą wodą w zwalczaniu fitoplazmy żółtaczki winorośli typu Flavescence dorée. Wynika to z faktu, że obróbka gorącą wodą stanowi obecnie najlepszą metodę zwalczania skoczkowatych.

Przedmiotowe zmiany specyfikacji produktu nie mają wpływu na jednolity dokument.

8. Zbiór winogron

W rozdziale I pkt VII ppkt 1 specyfikacji produktu dodano przepis szczególny dotyczący win, które mogą być opatrzone określeniem "premier cru", i przewidujący, że muszą być one wytwarzane z winogron zbieranych ręcznie.

Przepis ten gwarantuje, że z kiściami winogron postępuje się w sposób bardziej zorientowany na jakość, tak aby podnieść klasę produkowanego z nich wina.

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

9. Dojrzałość winogron

W rozdziale I pkt VII ppkt 2 specyfikacji produktu minimalna zawartość cukru w winogronach i minimalna naturalna objętościowa zawartość alkoholu w przypadku win, które mogą być opatrzone określeniem "premier cru", nie zmieniły się w stosunku do wartości minimalnych określonych w poprzedniej wersji specyfikacji dla win opatrzonych nazwą pochodzenia i nazwą mniejszej jednostki geograficznej (tj. 195 g/l moszczu i 12 % obj.). Odniesienie do mniejszej jednostki geograficznej zastąpiono odniesieniem do określenia "premier cru".

Zmieniono pkt 4 jednolitego dokumentu.

10. Wydajność

W rozdziale I pkt VIII ppkt 1 specyfikacji produktu wydajność dla win, które mogą być opatrzone określeniem "premier cru", ustalono na poziomie 58 hl/ha, a maksymalną wydajność na 66 hl/ha.

Ze względu na poziom jakości związany z określeniem "premier cru" maksymalną dopuszczalną wydajność dla win opatrzonych nazwą pochodzenia, po której następuje określenie "premier cru" lub nazwa climat, ustalono na poziomie niższym niż maksymalna wydajność dla win opatrzonych nazwą pochodzenia, po której następuje nazwa mniejszej jednostki geograficznej.

Zmieniono pkt 5 jednolitego dokumentu.

11. Leżakowanie

W rozdziale I pkt IX ppkt 1 lit. f) dodano wymóg dotyczący dojrzewania w odniesieniu do win, które mogą być opatrzone określeniem "premier cru", zgodnie z którym wina muszą dojrzewać co najmniej do 1 lipca roku następującego po roku zbiorów. Zastępuje to odpowiedni wymóg dotyczący win opatrzonych nazwą pochodzenia, po której następuje nazwa mniejszej jednostki geograficznej.

Wina, które mogą być opatrzone określeniem "premier cru", muszą być poddane dłuższemu dojrzewaniu, aby uzyskać cechy wymagane do stosowania tego określenia, co odzwierciedla rygorystyczne wymogi w tym zakresie.

Zmieniono pkt 5 jednolitego dokumentu.

12. Wprowadzenie do obrotu w celu sprzedaży konsumentowi

W rozdziale I pkt IX ppkt 4 datę wprowadzenia do obrotu w celu sprzedaży konsumentowi ustalono na 15 lipca roku następującego po roku zbiorów w odniesieniu do win, które mogą być opatrzone określeniem "premier cru", zgodnie z datą zakończenia minimalnego okresu dojrzewania.

Odstęp czasowy między tymi dwoma terminami zapewnia przygotowanie win oraz ich przemieszczenie z obszaru, gdzie dojrzewają, do wszystkich miejsc, w których będą sprzedawane.

Ta zmiana w specyfikacji produktu nie ma wpływu na jednolity dokument.

13. Informacje na temat jakości i cech charakterystycznych produktu

W rozdziale I pkt X ppkt 2 uzupełniono zapis, aby uwzględnić aspekty specyficzne dla win opatrzonych określeniem "premier cru".

W związku z tym dodano następujący tekst:

"Wina opatrzone określeniem »premier cru« mogą być bogate i jedwabiste, okrągłe lub bardziej żywe, z niuansami mineralnymi. Na ogół cechują się przyjemną równowagą, dzięki czemu mają długi finisz."

Zmieniono pkt 4 i 8 jednolitego dokumentu.

14. Środek przejściowy

W rozdziale I pkt XI specyfikacji produktu dodano następujący tekst:

"3. Metoda zbioru w przypadku win, które mogą być opatrzone określeniem »premier cru«:

Na działkach, z których pochodzą wina, które mogą być objęte określeniem »premier cru«, można stosować zmechanizowane zbiory przez okres czterech zbiorów od daty zatwierdzenia niniejszej specyfikacji."

Okres czterech zbiorów uznano za niezbędny, aby umożliwić podmiotom gospodarczym dostosowanie się do nowego wymogu, który gwarantuje, że kiście winogron zbiera się w sposób zapewniający zachowanie ich jakości, tak aby podnieść klasę produkowanego z nich wina.

15. Zasady prezentacji i etykietowania

W rozdziale I pkt XII ppkt 2 określono zasady etykietowania w odniesieniu do nazw climat wybranych jako "premier cru" oraz mniejszych jednostek geograficznych.

Lit. a) otrzymuje brzmienie:

"Nazwę climat, która może być powiązana z określeniem »premier cru«, zapisuje się bezpośrednio po chronionej nazwie pochodzenia czcionką o wymiarach nieprzekraczających (pod względem wysokości i szerokości) połowy wymiarów czcionki, którą zapisano chronioną nazwę pochodzenia."

Lit. c) otrzymuje brzmienie:

"Na etykiecie wina objętego chronioną nazwą pochodzenia można umieścić nazwę mniejszej jednostki geograficznej, pod warunkiem że:

- jest to nazwa lokalizacji wpisanej do ksiąg wieczystych;

- podano ją w deklaracji zbiorów;

- nazwa lokalizacji wpisanej do ksiąg wieczystych nie jest taka sama jak nazwa jednego z climat, które mogą być opatrzone określeniem »premier cru«, aby uniknąć stosowania nazw jednobrzmiących.

Nazwa lokalizacji wpisanej do ksiąg wieczystych musi być zapisana czcionką o wymiarach nieprzekraczających (pod względem wysokości i szerokości) połowy wymiarów czcionki, którą zapisano chronioną nazwę pochodzenia."

Nowe brzmienie pozwala zachować możliwość podania na etykiecie nazwy mniejszej jednostki geograficznej, ponieważ ta praktyka jest powszechnie stosowana w tym regionie. Nie zezwala się jednak na stosowanie nazw brzmiących jak nazwa którejkolwiek z climat sklasyfikowanych jako "premier cru".

Lit. c) otrzymuje oznaczenie lit. d).

Zmieniono pkt 9 jednolitego dokumentu.

16. Wymogi dotyczące sprawozdawczości

W rozdziale II pkt I dodano ppkt 8, aby wprowadzić wymogi dotyczące sprawozdawczości umożliwiające sprawdzenie zgodności z warunkami produkcji w przypadku win, które mogą być opatrzone określeniem "premier cru".

"W przypadku działek położonych na obszarze wyznaczonym do produkcji win, które mogą być opatrzone określeniem »premier cru«, każdy podmiot gospodarczy musi powiadomić organ ds. ochrony i zarządzania o działkach wykarczowanych, działkach obsadzonych oraz o wstępnym planie ponownego obsadzenia do końca bieżącego roku winiarskiego."

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

17. Jednostka certyfikująca

W rozdziale II pkt I specyfikacji produktu słowa "plan inspekcji" zastąpiono słowami "plan kontroli".

Grupa składająca wniosek zdecydowała o zmianie formy kontroli zewnętrznej z inspekcji z kontrolą zewnętrzną na system certyfikacji.

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

18. Dane dotyczące organu kontrolnego

W związku ze zmianą zasad redakcyjnych zmieniono rozdział III pkt II specyfikacji produktu w celu wskazania właściwego organu kontrolnego.

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Pouilly-Vinzelles

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1) Wino

3.1. Kod Nomenklatury scalonej

22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET

2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009

4. Opis wina lub win

Są to niemusujące wytrawne wina białe.

Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w winach wynosi co najmniej 11 %.

Minimalna naturalna objętościowa zawartość alkoholu w winach, które mogą być opatrzone określeniem "premier cru", wynosi 12 %.

Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogaceniu nie przekracza 13,50 %.

W winach gotowych, przygotowanych do dopuszczenia do konsumpcji maksymalna zawartość cukrów fermentujących (glukozy i fruktozy) wynosi: - 3 g na litr; lub 4 g na litr, jeżeli kwasowość ogólna, wyrażona w kwasie winowym, jest równa lub większa niż 55,10 miliekwiwalentów na litr, czyli 4,13 g na litr (lub 2,7 g na litr przy kwasowości wyrażonej w H2SO4).

Pozostałe kryteria analityczne są zgodne z przepisami UE.

Wina o bladozłotej barwie z zielonymi akcentami często charakteryzują się subtelnym bukietem kwiatowym przywodzącym na myśl białe kwiaty i akację. W miarę dojrzewania ich barwa może stać się głębsza, a w smaku wyczuwalna jest bogata paleta aromatów cytrusów i innych owoców o białym miąższu. Smak często ewoluuje w ten sposób, że wprowadza bardziej złożone nuty suszonych owoców z akcentami spadzi. Naturalną mineralność win równoważy ich oleistość i bogactwo.

Wina opatrzone określeniem "premier cru" mogą być oleiste i jedwabiste, okrągłe lub bardziej żywe, z mineralnymi niuansami. Na ogół cechują się przyjemną równowagą, dzięki czemu mają długi finisz.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: -Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

- Zabrania się stosowania wiórków drewna.

- Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogaceniu nie przekracza 13,5 %.

Praktyka uprawy

- Gęstość nasadzeń

Minimalna gęstość nasadzeń winorośli wynosi 8 000 roślin na hektar, maksymalna odległość między rzędami wynosi 1,40 m, a minimalna odległość między roślinami w rzędzie wynosi 0,80 m.

- Zasady przycinania

Wina pochodzą z winorośli przycinanych zgodnie z następującymi przepisami:

Postanowienia ogólne

Cięcie krótkie (winorośl prowadzona w formie sznura Royat)

- Winorośl przycina się na maksymalnie 10 oczek na łozie;

- Każdy krzew posiada maksymalnie 5 czopów, każdy przycięty na maksymalnie 2 oczka.

Cięcie długie (winorośl prowadzona w formie sznura Guyota lub metodą "taille à queue du Mâconnais")

- W przypadku winorośli prowadzonych w formie jednoramiennego lub dwuramiennego sznura Guyota liczba oczek pozostawionych na łozie nie przekracza 10.

- Każdy krzew posiada:

- jedną długą łozę z maksymalnie 6 oczkami i 2 czopy, każdy przycięty na maksymalnie 2 oczka; lub

- jedną długą łozę z maksymalnie 8 oczkami i 1 czop przycięty na maksymalnie 2 oczka; lub

- dwie długie łozy z maksymalnie 4 oczkami i 1 czop przycięty na maksymalnie 2 oczka.

- W przypadku winorośli prowadzonych metodą "taille à queue du Mâconnais" liczba oczek pozostawionych na łozie nie przekracza 14.

- Każdy krzew posiada jedną długą łozę z maksymalnie 12 oczkami, której czubek jest przywiązywany do dolnego druta konstrukcji palikowania.

Przepisy szczególne

- Po odnowieniu sznurów winorośl przycina się na maksymalnie 10 oczek na łozie.

- Cięcie długie można dostosować za pomocą drugiego czopa, co umożliwia zmianę położenia łozy z roku na rok.

- Niezależnie od metody cięcia winorośl można przycinać z pozostawieniem dodatkowych oczek, pod warunkiem że w stadium rozwoju fenologicznego odpowiadającego 11 lub 12 liściom liczba pędów owocujących w roku na roślinę nie przekracza liczby pozostawionych oczek określonej w zasadach dotyczących danego cięcia.

5.2. Maksymalna wydajność

1) Wydajność

70 hektolitrów z hektara

2) Wydajność w przypadku win, które mogą być opatrzone określeniem "premier cru"

66 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

W przypadku chronionej nazwy pochodzenia "Pouilly-Vinzelles" zbiór winogron, ich fermentacja oraz produkcja wina i jego dojrzewanie odbywają się w gminie Vinzelles w departamencie Saône-et-Loire, na podstawie oficjalnego kodu geograficznego z 2023 r.

7. Odmiany winorośli

Chardonnay B

8. Opis związku lub związków

Opis czynników naturalnych mających wpływ na związek z obszarem

Obszar geograficzny jest położony w południowej części Monts du Mâconnais [wzgórz Mâconnais] - naturalnego regionu na południu Burgundii. Zajmuje wschodnie zbocza najbardziej wysuniętych na wschód wzgórz Mâconnais, naprzeciw równiny Saony i Bresse.

Rozciąga się na terenie gminy Vinzelles na południowym krańcu departamentu Saône-et-Loire.

Wzgórza mają kształt wydłużony i biegną w kierunku północ-południe. Na wschodnich zboczach występują formacje osadowe z mezozoiku, głównie wapienie i margle (gleby ilasto-wapienne) z okresu wczesnej i środkowej jury, a na szczytach - piaskowce z triasu.

Gleby są stosunkowo zróżnicowane: beżowe i raczej kwaśne w górnych partiach, czerwonobrązowe gliniasto- wapienne w środkowej i dolnej części zboczy. Miejscami na twardej skale wapiennej powstały płytkie gleby. Zróżnicowany charakter gleby ma ogromny wpływ na charakterystyczne cechy poszczególnych climat (konkretnych działek winnic wymienionych i określonych w rejestrze gruntów) występujących na danym obszarze geograficznym.

Działki, na których uprawy mogą być wykorzystywane do produkcji win, są precyzyjnie wyznaczone i położone na wschodnich zboczach, na wysokości od 210 do 280 m n.p.m. Leżą one w górnych partiach wzgórz, nad wioskami Loché i Vinzelles.

Klimat oceaniczny łagodzą wpływy południowe. Nadmierne opady deszczu ogranicza zarówno naturalna bariera tworzona przez Monts du Charollais [wzgórza Charollais] na zachodzie, która chroni winorośle przed wilgocią, jak i korzystny wpływ łagodnych prądów powietrza z południa przez Sillon rhodanien [bruzdę rodańską] od pierwszych dni ładnej pogody. Średnia roczna temperatura wynosi 11 °C, a lata są gorące i słoneczne. Suma opadów w skali roku nie przekracza 800 mm, a w okresie wegetacji są one umiarkowane.

- Opis czynników ludzkich mających wpływ na związek z obszarem

Nazwa Vinzelles (w 3 r. n.e. Vinicella, co oznacza "mała winnica") przypomina, że winorośl uprawiano tu już w czasach gallo-rzymskich.

W średniowieczu mnisi z Cluny, a następnie lokalna arystokracja, potrafili rozwinąć i jak najlepiej wykorzystać potencjał winiarski tego obszaru geograficznego. Nabyte wówczas majątki ziemskie nadal pełniły funkcję gospodarczą związaną z uprawą winorośli i prosperowały aż do XVIII w. W XIX w. budowa linii kolejowej między Paryżem a Lyonem umożliwiła otwarcie rynków krajowych.

Następnie nastąpiły okresy poważnych kryzysów, związanych z plagą filoksery i nadprodukcją pod koniec XIX w.

Wina "Pouilly-Vinzelles", wspierane przez założoną w 1929 r. "Cave coopérative des Grands crus blancs" (spółdzielczą wytwórnię win Grands Crus Blancs), zostały objęte nazwą pochodzenia w 1931 r. na mocy wyroku sądowego, a następnie kontrolowaną nazwą pochodzenia na mocy dekretu z 27 kwietnia 1940 r.

Odbudowa tego niewielkiego obszaru uprawy winorośli nastąpiła wyłącznie z wykorzystaniem Chardonnay B, kosztem odmiany Gamay N, która dominowała w XIX w. Produkcja odbywała się z podziałem na historycznie dominujący system spółdzielczy i niedawno utworzone dynamiczne winnice prywatne. Producenci wykorzystali zróżnicowane warunki przez stosowanie oddzielnych procesów produkcji wina, co podkreślali przez umieszczanie na etykietach win nazwy climat lub zarejestrowanej winnicy Dynamika sprzedaży znalazła również odzwierciedlenie w rosnącym udziale eksportu.

Od lat 50. do połowy lat 80. XX w. prawie całe wino produkowała "Cave coopérative des Grands crus blancs". Nadal jest ona największym podmiotem gospodarczym, odpowiadającym za prawie 60 % produkcji. Piwnica degustacyjna dla indywidualnych nabywców, otwarta w latach 60. XX w., przeżywała rozkwit od lat 80., równolegle z pojawieniem się oznaczenia climat na etykietach. Od tego czasu sprzedaż wina w butelkach i eksport zaczęły rosnąć.

Pod koniec lat 90. pojawienie się nowego pokolenia młodych plantatorów przyczyniło się do rozpowszechnienia tych praktyk. Coraz więcej producentów wytwarzało wino we własnych wytwórniach i chciało wyróżnić swoje wina oraz podkreślić walory climat.

Winorośl prowadzono zgodnie z praktykami charakterystycznymi dla regionu Mâconnais, w szczególności cięciem metodą "taille à queue du Mâconnais", która była najczęściej stosowana w winnicach.

W 2019 r. powierzchnia upraw winorośli wynosiła około 50 hektarów, a średnia produkcja wynosiła 2 700 hektolitrów z około 20 gospodarstw. Prawie połowa produkowanego wina jest sprzedawana w butelkach, a system spółdzielczy nadal stanowi 70 % wielkości produkcji.

Informacje na temat jakości i cech charakterystycznych produktu

Wina o bladozłotej barwie z zielonymi akcentami często charakteryzują się subtelnym bukietem kwiatowym przywodzącym na myśl białe kwiaty i akację. W miarę dojrzewania ich barwa może stać się głębsza, a w smaku wyczuwalna jest bogata paleta aromatów cytrusów i innych owoców o białym miąższu. Smak często ewoluuje w ten sposób, że wprowadza bardziej złożone nuty suszonych owoców z akcentami spadzi. Naturalną mineralność win równoważy ich oleistość i bogactwo.

Wina opatrzone określeniem "premier cru" mogą być oleiste i jedwabiste, okrągłe lub bardziej żywe, z mineralnymi niuansami. Na ogół cechują się przyjemną równowagą, dzięki czemu mają długi finisz.

- Zależności przyczynowe

Klimat oceaniczny, łagodzony przez wpływy południowe, przejawia się delikatnością właściwą dla południowej części regionu Maconnais. Wina "Pouilly-Vinzelles" mają wyraźny charakter, który wyróżnia oleisty i owocowy smak, wskazujący na pochodzenie z południa Burgundii. Wyraźne letnie upały, które czasami utrzymują się aż do jesieni, mają bardzo korzystny wpływ na winorośl i sprzyjają jej dojrzewaniu.

Wschodnie, umiarkowanie wysokie zbocza stanowią doskonałe miejsce do uprawy odmiany Chardonnay B. W większości wapienne gleby, które zachowują pewną świeżość, nadają winom elegancję i mineralność. Precyzyjnie wyznaczone działki przeznaczone do uprawy winogron charakteryzują się pewną różnorodnością warunków glebowych i ekspozycji mimo niewielkiej powierzchni. Uznanie tej różnorodności skłoniło producentów do umieszczania na etykietach wzmianki o climat, z której pochodzą winogrona, i w ten sposób podkreślenia tych niuansów, które w pełni wyrażają się w winach.

Producenci dokładają ciągłych starań, a ich wiedza fachowa jest przekazywana z pokolenia na pokolenie, aby zachować oryginalny charakter win wynikający z charakteru gleby, zarówno poprzez praktyki uprawy winorośli, jak i w wytwórniach wina. Charakterystyczna dla tego regionu metoda cięcia "taille a queue du Maconnais" zapewnia dobrą dystrybucję składników odżywczych w winorośli, a także chroni je przed wiosennymi przymrozkami.

Personalizacja win jest priorytetem dla wszystkich producentów, którzy są dumni ze swoich najlepszych działek i dbają o to, aby produkcja z każdej z nich była oddzielona od pozostałych, a nazwy poszczególnych climat były umieszczone na etykietach.

Obecność piwnic i wytwórni pochodzących z XVI w. świadczy o żywotności tego obszaru uprawy winorośli. W XIX w. wina z Vinzelles były często sprzedawane pod nazwą "Pouilly", która pochodzi od nazwy sąsiedniej wioski, słynącej z produkcji białych win. Świadczy to o uznanej jakości win z Vinzelles. Po pewnym okresie pozostawania w cieniu sąsiedniego Fuisse wina "Pouilly-Vinzelles" zyskały uznanie dzięki wysiłkom młodych producentów, działających od końca lat 90. XX w., którym udało się rozwinąć eksport.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Nazwy geograficzne i dodatkowe oznaczenia

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Chronioną nazwę pochodzenia można uzupełnić określeniem "premier cru" w przypadku win odpowiadających warunkom produkcji ustalonym dla tego określenia.

Chronioną nazwę pochodzenia można uzupełnić określeniem "premier cru" i nazwą jednej z wymienionych poniżej climat w przypadku win odpowiadających warunkom produkcji ustalonym dla określenia "premier cru".

Po chronionej nazwie pochodzenia można umieścić nazwę jednej z wymienionych poniżej climat w przypadku win odpowiadających warunkom produkcji ustalonym dla określenia "premier cru".

Wykaz climat: Les Longeays, Les Quarts, Les Petaux.

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony na zasadzie odstępstwa w odniesieniu do winifikacji, produkcji i dojrzewania wina, stanowi obszar następujących gmin, zgodnie z oficjalnym kodem geograficznym z 2023 r.:

- w departamencie Côte-d'Or: Agencourt, Aloxe-Corton, Ancey, Arcenant, Argilly, Autricourt, Auxey-Duresses, Baubigny, Beaune, Belan-sur-Ource, Bévy, Bissey-la-Côte, Bligny-lès-Beaune, Boncourt-le-Bois, Bouix, Bouze- lès-Beaune, Brion-sur-Ource, Brochon, Cérilly, Chambœuf, Chambolle-Musigny, Channay, Charrey-sur-Seine, Chassagne-Montrachet, Châtillon-sur-Seine, Chaumont-le-Bois, Chaux, Chenôve, Chevannes, Chorey-lès- Beaune, Collonges-lès-Bévy, Combertault, Comblanchien, Corcelles-les-Arts, Corcelles-les-Monts, Corgoloin, Cormot-Vauchignon, Corpeau, Couchey, Curley, Curtil-Vergy, Daix, Dijon, Ebaty, Echevronne, Epernay-sous- Gevrey, Etrochey, Fixin, Flagey-Echézeaux, Flavignerot, Fleurey-sur-Ouche, Fussey, Gerland, Gevrey- Chambertin, Gilly-lès-Cîteaux, Gomméville, Grancey-sur-Ource, Griselles, Ladoix-Serrigny, Lantenay, Larrey, L'Etang-Vergy, Levernois, Magny-lès-Villers, Mâlain, Marcenay, Marey-lès-Fussey, Marsannay-la-Côte, Massingy, Mavilly-Mandelot, Meloisey, Merceuil, Messanges, Meuilley, Meursanges, Meursault, Molesme, Montagny-lès- Beaune, Monthelie, Montliot-et-Courcelles, Morey-Saint-Denis, Mosson, Nantoux, Nicey, Noiron-sur-Seine, Nolay, Nuits-Saint-Georges, Obtrée, Pernand-Vergelesses, Perrigny-lès-Dijon, Plombières-lès-Dijon, Poinçon- lès-Larrey, Pommard, Pothières, Premeaux-Prissey, Prusly-sur-Ource, Puligny-Montrachet, Quincey, Reulle- Vergy, La Rochepot, Ruffey-lès-Beaune, Saint-Aubin, Saint-Bernard, Sainte-Colombe-sur-Seine, Sainte-Marie-la- Blanche, Saint-Philibert, Saint-Romain, Santenay, Savigny-lès-Beaune, Segrois, Tailly, Talant, Thoires, Valforêt (część odpowiadająca dawnej gminie Clémencey), Vannaire, Velars-sur-Ouche, Vertault, Vignoles, VillarsFontaine, Villebichot, Villedieu, Villers-la-Faye, Villers-Patras, Villy-le-Moutier, Vix, Volnay, Vosne-Romanée i Vougeot;

- w departamencie Rhône: Alix, Anse, Arnas, Bagnols, Beaujeu, Belleville-en-Beaujolais, Belmont d'Azergues, Blacé, Bully, Cercié, Chambost-Allières, Chamelet, Charentay, Charnay, Châtillon, Chazay-d'Azergues, Chénas, Chessy, Chiroubles, Cogny, Corcelles-en-Beaujolais, Denicé, Dracé, Emeringes, Fleurie, Frontenas, Gleizé, Juliénas, Jullié, L'Arbresle, Lacenas, Lachassagne, Lancié, Lantignié, Le Breuil, Le Perréon, Légny, Les Ardillats, Létra, Lozanne, Lucenay, Marchampt, Marcy, Moiré, Montmelas-Saint-Sorlin, Morancé, Odenas, Pommiers, Porte des Pierres Dorées, Quincié-en-Beaujolais, Régnié-Durette, Rivolet, Saint-Clément-sur-Valsonne, Saint- Cyr-le-Chatoux, Saint-Didier-sur-Beaujeu, Saint-Etienne-des-Oullières, Saint-Etienne-la-Varenne, Saint-Georges- de-Reneins, Saint-Germain-Nuelles, Saint-Jean-des-Vignes, Saint-Julien, Saint-Just-d'Avray, Saint-Lager, Sainte- Paule, Saint-Romain-de-Popey, Salles-Arbuissonnas-en-Beaujolais, Sarcey, Taponas, Ternand, Theizé, Val- d'Oingt, Vaux-en-Beaujolais, Vauxrenard, Vernay, Villefranche, Ville-sur-Jarnioux, Villié-Morgon i Vindry-sur- Turdine (część odpowiadająca dawnym gminom Dareizé, Les Olmes i Saint-Loup);

- w departamencie Saône-et-Loire: Aluze, Ameugny, Azé, Barizey, Beaumont-sur-Grosne, Berzé-la-Ville, Berzé-le- Châtel, Bissey-sous-Cruchaud, Bissy-la-Mâconnaise, Bissy-sous-Uxelles, Bissy-sur-Fley, Blanot, Bonnay-Saint- Ythaire, Bouzeron, Boyer, Bray, Bresse-sur-Grosne, Burgy, Burnand, Bussières, Buxy, Cersot, Chagny, Chaintré, Chalon-sur-Saône, Chamilly, Champagny-sous-Uxelles, Champforgeuil, Chânes, Change, Chapaize, La Chapelle-de-Bragny, La Chapelle-de-Guinchay, La Chapelle-sous-Brancion, Charbonnières, Chardonnay, La Charmée, Charnay-lès-Mâcon, Charrecey, Chasselas, Chassey-le-Camp, Château, Châtenoy-le-Royal, Chaudenay, Cheilly-lès-Maranges, Chenôves, Chevagny-lès-Chevrières, Chissey-lès-Mâcon, Clessé, Cluny, Cormatin, Cortambert, Cortevaix, Couches, Crêches-sur-Saône, Créot, Cruzille, Culles-les-Roches, Curtil-sous- Burnand, Davayé, Demigny, Dennevy, Dezize-lès-Maranges, Donzy-le-Pertuis, Dracy-le-Fort, Dracy-lès- Couches, Epertully, Etrigny, Farges-lès-Chalon, Farges-lès-Mâcon, Flagy, Fleurville, Fley, Fontaines, Fragnes-la- Loyère (część odpowiadająca dawnej gminie La Loyère), Fuissé, Genouilly, Germagny, Givry, Granges, Grevilly, Hurigny, Igé, Jalogny, Jambles, Jugy, Jully-lès-Buxy, La Vineuse-sur-Frégande (część odpowiadająca dawnym gminom Donzy-le-National, La Vineuse i Massy), Lacrost, Laives, Laizé, Lalheue, Leynes, Lournand, Lugny,

Mâcon, Malay, Mancey, Martailly-lès-Brancion, Massilly, Mellecey, Mercurey, Messey-sur-Grosne, Milly- Lamartine, Montagny-lès-Buxy, Montbellet, Montceaux-Ragny, Moroges, Nanton, Ozenay, Paris-l'Hôpital, Péronne, Pierreclos, Plottes, Préty, Prissé, Pruzilly, Remigny, La Roche-Vineuse, Romanèche-Thorins, Rosey, Royer, Rully, Saint-Albain, Saint-Ambreuil, Saint-Amour-Bellevue, Saint-Boil, Saint-Clément-sur-Guye, Saint- Denis-de-Vaux, Saint-Désert, Saint-Gengoux-de-Scissé, Saint-Gengoux-le-National, Saint-Germain-lès-Buxy, Saint-Gervais-sur-Couches, Saint-Gilles, Saint-Jean-de-Trézy, Saint-Jean-de-Vaux, Saint-Léger-sur-Dheune, Saint-Mard-de-Vaux, Saint-Martin-Belle-Roche, Saint-Martin-du-Tartre, Saint-Martin-sous-Montaigu, Saint- Maurice-de-Satonnay, Saint-Maurice-des-Champs, Saint-Maurice-lès-Couches, Saint-Pierre-de-Varennes, Saint- Rémy, Saint-Sernin-du-Plain, Saint-Symphorien-d'Ancelles, Saint-Vallerin, Saint-Vérand, Saisy, La Salle, Salornay-sur-Guye, Sampigny-lès-Maranges, Sancé, Santilly, Sassangy, Saules, Savigny-sur-Grosne, Sennecey-le- Grand, Senozan, Sercy, Serrières, Sigy-le-Châtel, Sologny, Solutré-Pouilly, Taizé, Tournus, Uchizy, Varennes-lès- Mâcon, Vaux-en-Pré, Vergisson, Vers, Verzé, Le Villars i Viré;

- w departamencie Yonne: Aigremont, Annay-sur-Serin, Arcy-sur-Cure, Asquins, Augy, Auxerre, Avallon, Bazarnes, Beine, Bernouil, Béru, Bessy-sur-Cure, Bleigny-le-Carreau, Censy, Champlay, Champs-sur-Yonne, Chamvres, Charentenay, Châtel-Gérard, Chemilly-sur-Serein, Cheney, Chevannes, Chichée, Chitry, Collan, Coulangeron, Coulanges-la-Vineuse, Courgis, Cruzy-le-Châtel, Dannemoine, Deux-Rivières, Dyé, Epineuil, Escamps, Escolives-Sainte-Camille, Fleys, Fontenay-près-Chablis, Gy-l'Evêque, Héry, Irancy, Island, Joigny, Jouancy, Junay, Jussy, La Chapelle-Vaupelteigne, Lichères-près-Aigremont, Lignorelles, Ligny-le-Châtel, Lucy- sur-Cure, Maligny, Mélisey, Merry-Sec, Migé, Molay, Molosmes, Montholon (część odpowiadająca dawnym gminom Champvallon, Villiers-sur-Tholon i Volgré), Montigny-la-Resle, Mouffy, Moulins-en-Tonnerois, Nitry, Noyers, Ouanne, Paroy-sur-Tholon, Pasilly, Pierre-Perthuis, Poilly-sur-Serein, Pontigny, Préhy, Quenne, Roffey, Rouvray, Sacy, Saint-Bris-le-Vineux, Saint-Cyr-les-Colons, Sainte-Pallaye, Saint-Père, Sainte-Vertu, Sarry, Senan, Serrigny, Tharoiseau, Tissey, Tonnerre, Tronchoy, Val-de-Mercy, Vallan, Venouse, Venoy, Vermenton, Vézannes, Vézelay, Vézinnes, Villeneuve-Saint-Salves, Villy, Vincelles, Vincelottes, Viviers i Yrouerre.

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Nazwę climat, która może być powiązana z określeniem "premier cru", zapisuje się bezpośrednio po chronionej nazwie pochodzenia czcionką o wymiarach nieprzekraczających (pod względem wysokości i szerokości) połowy wymiarów czcionki, którą zapisano chronioną nazwę pochodzenia.

Na etykiecie win objętych chronioną nazwą pochodzenia można wskazać nazwę większej jednostki geograficznej "Vin de Bourgogne" lub "Grand Vin de Bourgogne".

Na etykiecie wina objętego chronioną nazwą pochodzenia można umieścić nazwę mniejszej jednostki geograficznej, pod warunkiem że:

- jest to nazwa lokalizacji wpisanej do ksiąg wieczystych;

- podano ją w deklaracji zbiorów;

- nazwa lokalizacji wpisanej do ksiąg wieczystych nie jest taka sama jak nazwa jednego z climat, które mogą być opatrzone określeniem "premier cru", aby uniknąć stosowania nazw jednobrzmiących.

Nazwa lokalizacji wpisanej do ksiąg wieczystych musi być zapisana czcionką o wymiarach nieprzekraczających (pod względem wysokości i szerokości) połowy wymiarów czcionki, którą zapisano chronioną nazwę pochodzenia.

W przypadku gdy na etykiecie wskazana jest odmiana winorośli, oznaczenie nie może znajdować się w tym samym polu widzenia co informacje obowiązkowe ani być wydrukowane czcionką większą niż 2 mm.

LINK DO SPECYFIKACJI PRODUKTU

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-5a8ac97a-e1f0-44bd-87fd-3e0602b468d2

1 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2025/27 z dnia 30 października 2024 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 o przepisy dotyczące rejestracji i ochrony oznaczeń geograficznych, gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie oraz uchylające rozporządzenie delegowane (UE) nr 664/2014 (Dz.U. L, 2025/27, 15.1.2025, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2025/27/oj).

Zmiany w prawie

Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.5776

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27
Data aktu: 29/10/2025
Data ogłoszenia: 29/10/2025