Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 1
(C/2025/5775)

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

(Art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143)

"Tettnanger Hopfen"

Numer referencyjny UE: PGI-DE-0528-AM01 - 5.8.2025

1. Nazwa produktu

"Tettnanger Hopfen"

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChOG

□ ChNP

□ OG

3. Sektor

Produkty rolne

□ Wina

□ Napoje spirytusowe

4. Państwo, do którego należy obszar geograficzny

Niemcy

5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej

Nazwa

Federalne Ministerstwo Sprawiedliwości i Ochrony Konsumentów

6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa

Wniosek o zmianę specyfikacji ChOG "Tettnanger Hopfen" nie dotyczy żadnego z trzech przypadków stanowiących "zmianę na poziomie Unii" zgodnie z art. 24 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2024/1143, a mianowicie:

a) w odniesieniu do produktów rolnych - nie dotyczy zmiany w nazwie lub stosowaniu nazwy;

b) nie grozi zanikiem związku z obszarem geograficznym;

c) nie wiąże się z dalszymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania produktu do obrotu - w związku z czym zmianę należy sklasyfikować jako "zmianę standardową".

7. Opis zatwierdzonych zmian standardowych

Tytuł

Tettnanger Hopfen

Opis

Zmiany w specyfikacji produktu lit. b) "Opis"

W akapicie pierwszym zdanie drugie skreślono odniesienie do dawnego rozporządzenia (WE) nr 510/2006 i dodano odniesienie do obecnie obowiązującego rozporządzenia (UE) 2024/1143. W akapicie pierwszym skreślono dwa ostatnie zdania: "Oprócz odmian głównych »Tettnanger« i »Hallertauer Mittelfrüher« uprawia się również odmiany »Hallertauer Tradition« oraz »Perle« (od 1973 r. ujednolicony »Tettnanger Frühhopfen«; P. Heidtmann »Grünes Gold« (»Zielone złoto«), 1994, s. 342). Odmianę »Tettnanger« hoduje się wyłącznie na obszarze uprawy Tettnang". W akapicie piątym zdanie pierwsze słowo "oficjalnie" zostało skreślone i zastąpione słowami "często dodatkowo", a po słowach "chmiel o wysokiej zawartości alfa-kwasów" dodano słowa "oraz chmiel smakowy". W akapicie piątym skreślono zdanie drugie "96 % chmielu »Tettnanger Hopfen« (odmiany Tettnanger i Hallertauer) znajduje się w kategorii »bardzo aromatyczny«, zaś pozostałe 4 % (Perle i Hallertauer Tradition) w kategorii »aromatyczny«".

Uzasadnienie:

W czasie opracowywania poprzedniej specyfikacji uprawiano tylko cztery odmiany aromatyczne (Tettnanger, Hallertauer Mittelfrüher, Perle i Hallertauer Tradition). Obecnie, ponieważ uprawia się dużą liczbę odmian aromatycznych, ograniczenie do czterech odmian nie powinno już mieć zastosowania. Nie należy wymieniać nazw, ponieważ liczba odmian nadal rośnie. Dodano kategorię "chmiel smakowy" (specjalne odmiany aromatyczne). W związku z tym należy dodać tę kategorię aromatyczną.

Istotne zmiany jednolitego dokumentu:

Pkt 3.2 - "Opis produktu"

W akapicie pierwszym zdanie czwarte skreślono odniesienie do dawnego rozporządzenia (WE) nr 510/2006 i dodano odniesienie do obecnie obowiązującego rozporządzenia (UE) 2024/1143. W akapicie pierwszym skreślono dwa ostatnie zdania: "Oprócz odmian głównych »Tettnanger« i »Hallertauer Mittelfrüher« uprawia się również odmiany »Hallertauer Tradition« oraz »Perle« (od 1973 r. ujednolicony »Tettnanger Frühhopfen«; P. Heidtmann »Grünes Gold« (»Zielone złoto«), 1994, s. 42). Odmianę »Tettnanger« hoduje się wyłącznie na obszarze uprawy Tettnang". W akapicie piątym zdanie pierwsze słowo "oficjalnie" zostało zastąpione słowami "często dodatkowo", a po słowach "chmiel o wysokiej zawartości alfa-kwasów" dodano słowa "oraz chmiel smakowy". W akapicie piątym skreślono zdanie drugie "96 % chmielu »Tettnanger Hopfen« (odmiany Tettnanger i Hallertauer) znajduje się w kategorii »bardzo aromatyczny«, zaś pozostałe 4 % (Perle i Hallertauer Tradition) w kategorii »aromatyczny«".

Zmiany w specyfikacji produktu lit. e) "Proces produkcji"

W akapicie pierwszym zdanie drugie wprowadzono następujące zmiany: Skreślono słowa "przez tzw. podział kłączy z własnych roślin lub z sąsiadujących pól, zawsze jednak wyłącznie z obszaru Tettnang" i zastąpiono słowami "zazwyczaj przez tzw. podział kłączy lub za pomocą roślin doniczkowych, o ile jest to możliwe i dostępne z obszaru uprawy Tettnang". W akapicie drugim zdanie drugie wyrazy "cztery pędy" zastąpiono wyrazami "od dwóch do czterech pędów".

Uzasadnienie:

Jak już wspomniano, uprawiane są nowe odmiany. Ponieważ w Badenii-Wirtembergii nie hoduje się chmielu, ale w Bawarii - tak, stuprocentowe ograniczenie i zobowiązanie do rozmnażania wyłącznie na obszarze uprawy Tettnang powinny zostać zniesione lub uzupełnione innym sformułowaniem. Należy dodać "od dwóch do czterech pędów", ponieważ nowe systemy uprawy i odmiany umożliwiają również prowadzenie tylko dwóch, a zazwyczaj trzech pędów.

W jednolitym dokumencie nie wprowadzono żadnych zmian w tej kwestii.

Zmiany w specyfikacji produktu lit. f) "Związek z obszarem geograficznym"

Pkt 1 "Specyfika obszaru geograficznego"

Akapit pierwszy zdanie ostatnie: Przed słowami "wyłącznie chmiel aromatyczny" dodano słowa "dotychczas".

Pkt 2 "Specyfika produktu"

W akapicie pierwszym skreślono zdanie drugie i trzecie "Oprócz odmian głównych »Tettnanger« i »Hallertauer Mittelfrüher« uprawia się również odmiany »Hallertauer Tradition« oraz »Perle«. Odmianę »Tettnanger« hoduje się wyłącznie na obszarze uprawy Tettnang.".

Akapit trzeci: Skreślono zdanie "96 % chmielu »Tettnanger Hopfen« (odmiany Tettnanger i Hallertauer) znajduje się w kategorii »bardzo aromatyczny«, zaś pozostałe 4 % (Perle i Hallertauer Tradition) w kategorii »aromatyczny«".

W akapicie czwartym zdanie drugie skreślono słowa "w laboratorium chmielu Tettnang" i zastąpiono je słowami "podczas niezależnej kontroli jakości (Neutrale Qualitätsfeststellung, NQF)".

Uzasadnienie:

Również w tym przypadku wcześniej uprawiano tylko cztery odmiany; obecnie liczba ta wzrosła. Decydującym czynnikiem pozostaje fakt, że "Tettnanger Hopfen definiuje się jako odmiany aromatyczne z regionu Tettnang". Skreślono wartości procentowe, ponieważ wartości procentowe mogą zmieniać się każdego roku w zależności od warunków rynkowych i stanu upraw. Od zbiorów w 2022 r. "laboratorium chmielu Tettnang" przestało istnieć i w związku z tym słowa te zostały odpowiednio skreślone.

Istotne zmiany jednolitego dokumentu:

Pkt 5.1 "Specyfika obszaru geograficznego"

Akapit pierwszy zdanie ostatnie: Po słowach "na obszarze Tettnang" dodano słowa "dotychczas".

Pkt 5.2 "Specyfika produktu"

W akapicie pierwszym skreślono zdanie drugie i trzecie "Oprócz odmian głównych »Tettnanger« i »Hallertauer Mittelfrüher« uprawia się również odmiany »Hallertauer Tradition« oraz »Perle«. Odmianę »Tettnanger« hoduje się wyłącznie na obszarze uprawy Tettnang.".

Akapit trzeci: Skreślono zdanie "96 % chmielu »Tettnanger Hopfen« (odmiany Tettnanger i Hallertauer) znajduje się w kategorii »bardzo aromatyczny«, zaś pozostałe 4 % (Perle i Hallertauer Tradition) w kategorii »aromatyczny«".

W akapicie piątym zdanie drugie skreślono słowa "w laboratorium chmielu Tettnang" i zastąpiono je słowami "podczas niezależnej kontroli jakości (Neutrale Qualitätsfeststellung, NQF)".

Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

Nazwy pochodzenia i oznaczenia geograficzne produktów rolnych

"Tettnanger Hopfen"

Numer referencyjny UE: PGI-DE-0528-AM01 - 5.8.2025

1. Nazwa lub nazwy

"Tettnanger Hopfen"

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

□ ChNP

ChOG

□ OG

3. Państwo, do którego należy wyznaczony obszar geograficzny

Niemcy

4. Opis produktu rolnego

4.1. Klasyfikacja produktu rolnego zgodnie z pozycją i kodem Nomenklatury scalonej, o której mowa w art. 6 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2024/1143

1210 20 - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek, z podwyższoną zawartością lupuliny; lupulina

1210 10 - Szyszki chmielowe, niemielone, niesproszkowane ani nie w formie granulek

1210 20 90 - Pozostałe

1302 13 - Soki i ekstrakty z chmielu

4.2. Opis produktu rolnego, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Botanika: Z punktu widzenia botaniki chmiel (Humulus lupulus) należy do rzędu pokrzywowców (Urticales) i rodziny konopiowatych (Cannabaceae). Chmiel jest rośliną dwupienną, co oznacza, że na tej samej roślinie znajdują się jedynie kwiaty żeńskie lub kwiaty męskie. Uprawia się jedynie chmiel "żeński", którego kwiaty rozwijają się w szyszki chmielowe. Ochrona przewidziana w rozporządzeniu (UE) 2024/1143 (wcześniej w rozporządzeniu (UE) nr 1151/2012) powinna odnosić się wyłącznie do żeńskich szyszek chmielowych (chmielu świeżego) oraz produktów uzyskiwanych w wyniku ich obróbki, w tym przypadku w szczególności granulatu chmielowego i ekstraktów chmielowych. Szyszka chmielowa składa się z przylistków, podsadek i osadki oraz zawiera cenne dla browarnictwa składniki chmielu "Tettnanger Hopfen". Chmiel jest rośliną dnia krótkiego, co oznacza, że jego wzrost ma miejsce w czasie zwiększania się długości dnia, zaś kwitnienie od ok. dnia 21 czerwca, kiedy dzień staje się krótszy. Ze względu na związane z lokalizacją czynniki, korzystniejsze niż na innych obszarach uprawy (podłoże, suma opadów oraz średnie temperatury) chmiel "Tettnanger Hopfen" osiąga wysokość do 8,30 m (podpórki do uprawy chmielu mają na innych obszarach upraw zazwyczaj wysokość 7-7,50 m). Chmiel ten rośnie szybko (do 30 cm dziennie) i jest rośliną prawoskrętną.

Nazwa "Tettnanger Hopfen" odnosi się do odmian aromatycznych z obszaru uprawy Tettnang.

Zastosowanie: Chmiel "Tettnanger Hopfen" wykorzystuje się prawie wyłącznie (99 %) do produkcji piwa (niewielka część wykorzystywana jest w przemyśle farmaceutycznym). Chmiel "Tettnanger Hopfen" sprzedawany jest klientom przede wszystkim w postaci przetworzonej jako granulat, zaś w mniejszym zakresie jako ekstrakt, ponieważ w procesie ekstrakcji mogą zostać utracone wartościowe substancje aromatyczne.

Składniki: Składniki chmielu, które nadają mu szczególną wartość, to substancje goryczkowe (żywice chmielowe), substancje aromatyczne (olejki eteryczne) oraz garbniki (polifenole). Tettnang określa się jako obszar uprawy chmielu aromatycznego.

Chmiel "Tettnanger Hopfen" zawdzięcza swoją sławę w szczególności wysokiej jakości substancjom aromatycznym (tzw. bukiet chmielowy), które składają się z ponad 300 olejków eterycznych. Opis aromatu chmielu "Tettnanger Hopfen" obejmuje zazwyczaj takie określenia jak "kwiatowy", "cytrusowy", "owocowy", "porzeczkowy", "słodkawy" czy "korzenny". "Ogólny aromat" określa się w przypadku chmielu uprawianego w regionie Tettnang jako "harmonijny, o trwałej pełni i łagodny".

Oprócz tego podziału gatunki w handlu chmielem ocenia się często dodatkowo w podziale na kategorie "bardzo aromatyczny", "aromatyczny", "chmiel goryczkowy", "chmiel o wysokiej zawartości alfa-kwasów" oraz "chmiel smakowy". Jako że większości z 300 składników aromatycznych nie da się rozróżnić sensorycznie, osoby podejmujące decyzje o wyborze i zakupie posługują się subiektywnymi wrażeniami dotyczącymi aromatu (przy selekcjonowaniu kupujący wsadzają po prostu nos w chmiel). Znawcy tej tematyki określają chmiel "Tettnanger Hopfen" jako najlepszy chmiel.

4.3. Odstępstwa dotyczące pozyskiwania paszy (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego objętych chronioną nazwą pochodzenia) oraz ograniczenia dotyczące pozyskiwania surowców (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych objętych chronionym oznaczeniem geograficznym) -

4.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Wszystkie etapy produkcji surowego chmielu, aż do pakowania szyszek chmielowych, plombowania i wystawiania poświadczenia pochodzenia szyszek chmielowych w lokalnym ośrodku plombowania mają miejsce na wyznaczonym obszarze geograficznym.

4.5. Szczegółowe zasady dotyczące pakowania, krojenia, tarcia itp. produktu rolnego, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -

4.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu rolnego, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -

4.7. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar geograficzny odpowiada obszarowi uprawy Tettnang. Obejmuje on:

1) w okręgu administracyjnym Bodensee

gminy Eriskirch, Friedrichshafen, Hagnau am Bodensee, Immenstaad am Bodensee, Kressbronn am Bodensee, Langenargen, Markdorf, Meckenbeuren, Neukirch, Oberteuringen oraz Tettnang;

2) w okręgu administracyjnym Ravensburg

gminy Achberg, Amtzell, Berg, Bodnegg, Grünkraut, Ravensburg, Wangen im Allgäu (dawniej gminy Neuravensburg i Schomburg); oraz

3) w okręgu administracyjnym Lindau (Bodensee) gminy Bodolz, Lindau (Bodensee), Nonnenhorn oraz Wasserburg (Bodensee).

5. Związek z obszarem geograficznym

Związek przyczynowy z pochodzeniem geograficznym opiera się na

renomie

określonej jakości

□ innych cechach

Streszczenie związku

5.1. Specyfika obszaru geograficznego

O uprawie chmielu w regionie Tettnang wspomniano po raz pierwszy oficjalnie w 1150 r. (P. Heidtmann "Grünes Gold" ("Zielone złoto"), 1994, s. 12). W 1838 r. na terenie ówczesnego Oberamt Tettnang wymieniano 14 browarów (zob. Memminger "Beschreibung des Oberamts Tettnang" ("Opis Oberamt Tettnang"), 1838, s. 62), w tym trzy w samym mieście. Trzy lata później, w 1841 r., było ich już sześć (P. Heidtmann "Grünes Gold" ("Zielone złoto"), 1994, s. 13). Ich właściciele uprawiali własny chmiel. Uprawę planową rozpoczął w 1844 r. lekarz okręgowy Johann Nepomuk von Lentz wraz z ośmioma innymi mieszkańcami miasta, prowadząc ją na terenach, gdzie warunki klimatyczne były mniej korzystne dla hodowli winorośli (P. Heidtmann "Grünes Gold" ("Zielone złoto"), 1994, s. 15). Od 1860 r. obszar uprawy chmielu zaczął się rozszerzać; ekspansja w kierunku północnym spowodowała wkrótce połączenie się ze starszym obszarem uprawy chmielu w regionie Altshausen (uprawa chmielu od ok. 1821 r.; P. Heidtmann "Grünes Gold" ("Zielone złoto"), 1994, s. 14). W 1864 r. obszar uprawy chmielu miał 91 ha, w 1866 r. 160 ha, w 1875 r. 400 ha, a w 1914 r. 630 ha (P. Heidtmann "Grünes Gold" ("Zielone złoto"), 1994, s. 22 i nast.). Obszar uprawy chmielu Tettnang powiększył się najbardziej w latach 90. XX w., kiedy to wzrósł do 1 650 ha (raport o stanie rynku chmielu w UE 1997 r., raport HVG 1997 r.). W regionie objętym chronionym oznaczeniem Tettnang selekcjonowano i uprawiano wyłącznie chmiel aromatyczny.

Chmiel "Tettnanger Hopfen" uprawiany jest wyłącznie na tzw. żwirze tarasów nizinnych na morenie rzeźby młodoglacjalnej zlodowacenia Würm, w niecce Schussen, wzdłuż rzeki Argen oraz jej brzegów z okresu zlodowacenia. Ta formacja geologiczna, w której występują głęboko umiejscowione prądy wody gruntowej, umożliwia głębokie ukorzenienie chmielu (do 2 m). Jednocześnie zapewnia to stałe nawodnienie, również w okresach ekstremalnej suszy. Ważną rolę w wydobyciu aromatu chmielu "Tettnanger Hopfen" odgrywa tu również dość łagodny klimat obszaru położonego 400-600 m n.p.m., pozostający pod wpływem Jeziora Bodeńskiego.

Chmiel "Tettnanger Hopfen" uprawiany jest w niespotykanych warunkach klimatycznych (średnia temperatura roczna, nasłonecznienie, suma opadów). Średnie wartości temperatury (9,4 °C), nasłonecznienia (niemal 1 800 godzin) i sumy opadów (1 136 mm) za ostatnie 30 lat (stan z 2009 r.) kształtują się znacznie powyżej średniej z innych niemieckich obszarów uprawy.

5.2. Specyfika produktu

Nazwa "Tettnanger Hopfen" odnosi się do odmian aromatycznych z obszaru uprawy Tettnang.

Chmiel "Tettnanger Hopfen" zawiera wysokiej jakości substancje aromatyczne, co zawdzięcza kombinacji ponad 300 olejków eterycznych (tzw. bukiet chmielowy). Opis aromatu chmielu "Tettnanger Hopfen" obejmuje zazwyczaj takie określenia jak "kwiatowy", "cytrusowy", "owocowy", "porzeczkowy", "słodkawy" czy "korzenny". "Ogólny aromat" określa się w przypadku chmielu uprawianego w regionie Tettnang jako "harmonijny, o trwałej pełni i łagodny".

Cechą charakterystyczną chmielu "Tettnanger Hopfen" jest jego duża jednorodność. Potwierdzają to każdego roku analizy zewnętrznych oznak jakości partii chmielu podczas niezależnych kontroli jakości (Neutrale Qualitätsfeststellung, NQF). W odniesieniu do odmiany Tettnanger wyniki te potwierdził Uniwersytet Hohenheim, zaś w odniesieniu do odmiany Hallertauer Mittelfrüher browar Anheuser/Busch.

Chmiel "Tettnanger Hopfen" cieszy się bardzo dobrą opinią daleko poza granicami regionu. Wspaniały aromat chmielu z małego, ale znakomitego ośrodka produkcji w Tettnang ma zwolenników na całym świecie i jest tak samo ceniony w Japonii, jak i w USA. Szczególnym wyrazem renomy i pozytywnej oceny jakości jest na przykład umieszczanie przez browar w USA informacji na etykiecie "brewed with Tettnang Hops" [warzone przy użyciu chmielu odmiany Tettnang], co zdarza się dość często. Dzięki swojej jakości chmiel "Tettnanger Hopfen" osiąga niezmiennie najwyższe ceny sprzedaży (unijne sprawozdania roczne z lat 90., roczne raporty bawarskiego Landesanstalt za lata 1990-2000; P. Heidtmann "Grünes Gold" ("Zielone złoto"), 1994, s. 368, 369). Również mieszkańcy miasta Tettnang żyją z chmielu i dla chmielu, czego dowodem są różne regionalne struktury oraz wydarzenia, których tematyka skoncentrowana jest wokół chmielu. Przykładem fascynacji kulturą związaną z uprawami chmielu jest istniejące od 1995 r. Tettnanger Hopfenmuseum (Muzeum chmielu regionu Tettnang). Zainteresowani odwiedzający znajdą na 4-kilometrowej ścieżce edukacyjnej wszelkie istotne informacje na temat chmielu "Tettnanger Hopfen". Przez obszar uprawy chmielu "Tettnanger Hopfen" poprowadzono trasę rowerową Tettnanger Hopfenschlaufe o długości 42 km. Podczas odbywającego się corocznie w sierpniu, tuż przed zbiorami, Festiwalu Chmielu (Hopfenfest) organizowanego w Tettnang-Kau mieszkańcy regionu celebrują tradycję swojego "zielonego złota". Z kolei wybierane co dwa lata chmielowe osobistości regionu Tettnanger (królowa chmielu i dwie księżne) reprezentują chmiel "Tettnanger Hopfen" w kraju i za granicą.

5.3. Związek przyczynowy zachodzący pomiędzy charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególne cechy jakościowe, renoma lub inne właściwości produktu (w przypadku ChOG)

Połączenie warunków geologicznych (wartość gleby) i klimatycznych jest optymalne dla wzrostu chmielu "Tettnanger Hopfen" i tworzenia się szyszek, jak również przyczynia się do jego jednorodności geograficznej. Ważną rolę w wydobyciu subtelnego aromatu chmielu "Tettnanger Hopfen" odgrywa również charakter gleby obszaru geograficznego i jego dość łagodny klimat, pozostający pod wpływem Jeziora Bodeńskiego. Chmiel "Tettnanger Hopfen" zawdzięcza swoją międzynarodową sławę w szczególności temu aromatowi. Wynikiem długiej tradycji uprawy chmielu w regionie Tettnang jest identyfikacja populacji tego regionu z chmielem "Tettnanger Hopfen", która stanowi nieodłączny element miejscowej kultury.

Elektroniczne odesłanie (URL) do publikacji specyfikacji produktu

https://register.dpma.de/DPMAregister/geo/detail.detailtabelle.pdfdownload/42620

1 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2025/27 z dnia 30 października 2024 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 o przepisy dotyczące rejestracji i ochrony oznaczeń geograficznych, gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie oraz uchylające rozporządzenie delegowane (UE) nr 664/2014 (Dz.U. L, 2025/27, 15.1.2025, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2025/27/oj).

Zmiany w prawie

Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.5775

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27
Data aktu: 28/10/2025
Data ogłoszenia: 28/10/2025