(Dz.U.UE C z dnia 16 października 2025 r.)
Niniejsze powiadomienie zostaje opublikowane zgodnie z art. 6b ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 1 .
POWIADOMIENIE O ZATWIERDZENIU ZMIANY STANDARDOWEJ W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA LUB CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, POCHODZĄCEGO Z PAŃSTWA CZŁONKOWSKIEGO
"Toscano"
Nr UE: PGI-IT-1512-AM01 - 17.7.2025
ChNP () ChOG (X)
1. Nazwa produktu
"Toscano"
2. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny
Włochy
3. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
MASAF [Ministerstwo Rolnictwa, Suwerenności Żywnościowej i Leśnictwa] -
4. Opis zatwierdzonych zmian
Wyjaśnienie, dlaczego zmiana lub zmiany wchodzą w zakres definicji "zmiany standardowej", jak przewidziano w art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143
Zmiany są standardowe, ponieważ nie dotyczą zmiany nazwy lub jej stosowania, nie grożą zanikiem związku ani nie wiążą się z dalszymi ograniczeniami przy wprowadzaniu produktu do obrotu.
1. Zmiana dotyczy pkt 6 specyfikacji produktu i pkt 3.2 jednolitego dokumentu odnoszących się do opisu produktu
- Dodano charakterystykę aromatu.
- Zmniejszono maksymalną kwasowość ogólną.
- Ponownie określono wartości dla kwasu palmitynowego, oleinowego, linolenowego i linolowego.
- Wartość polifenoli zastąpiono wartością biofenoli.
- Usunięto wynik próby Kreisa.
- Usunięto odniesienie do zgodności z przepisami.
- Usunięto odniesienia do niektórych wymogów dotyczących producentów.
Zmieniony punkt otrzymuje brzmienie:
"1) Wprowadzana do obrotu oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym »Toscano« musi posiadać następujące właściwości:
- barwa: od zielonej do złotożółtej, zmieniająca się w miarę upływu czasu;
- aromat: owocowy, od lekkiego do intensywnego, z nutą lub nutami: zielonej lub dojrzałej oliwki, migdałów, innych dojrzałych owoców, karczocha, zielonych liści;
- smak: gorzki;
- odczucia przy spożywaniu: wrażenie pikantności;
- ocena panelu: poziomy dopuszczalne zgodnie z obowiązującymi przepisami;
- maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość kwasu oleinowego: nie przekracza 0,45 g na 100 g oliwy;
- liczba nadtlenkowa: ≤ 14 mEq O2/kg;
- współczynnik załamania światła w temperaturze 25 °C: w granicach dopuszczalnych norm;
- K232: w granicach dopuszczalnych norm;
- K270: w granicach dopuszczalnych norm;
- kwas palmitynowy: 9-16 %;
- kwas oleopalmitynowy: 0,5-1,5 %;
- kwas stearynowy: 1,1-3 %;
- kwas oleinowy: 70-83 %;
- kwas linolowy: < 10 %;
- kwas linolenowy: < 1,0 %;
- kwas arachidowy: < 0,6 %;
- kwas eikozanowy: ≥ 60 mg/kg;
- biofenole: ≥ 200 mg/kg;
- tokoferole: ≥ 150 mg/kg.
2) Wprowadzana do obrotu oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym »Toscano« z rejonu Seggiano musi posiadać następujące właściwości:
- barwa: złota;
- aromat: od lekko do średnio owocowego;
- smak: gorzki;
- odczucia przy spożywaniu: wrażenie pikantności;
- ocena panelu: poziomy dopuszczalne zgodnie z obowiązującymi przepisami;
- maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość kwasu oleinowego: nie przekracza 0,45 g na 100 g oliwy;
- liczba nadtlenkowa: ≤ 10 mEq O2/kg;
- K232: ≤ 2,0;
- K270: ≤ 0,20.
3) Wprowadzana do obrotu oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym »Toscano« z rejonu Colline Lucchesi musi posiadać następujące właściwości:
- barwa: złotożółta z zielonymi odcieniami;
- aromat: od lekko do średnio owocowego;
- smak: wrażenie słodkości;
- odczucia przy spożywaniu: wrażenie pikantności;
- ocena panelu: poziomy dopuszczalne zgodnie z obowiązującymi przepisami;
- maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość kwasu oleinowego: poniżej 0,45 g na 100 g oliwy;
- liczba nadtlenkowa: ≤ 14 mEq O2/kg;
- współczynnik załamania światła: zgodnie z normami;
- K232: w granicach dopuszczalnych norm;
- K270: w granicach dopuszczalnych norm;
- kwas palmitynowy: 9-15,5 %;
- kwas oleopalmitynowy: 0,4-1,2 %;
- kwas stearynowy: 0,5-3 %;
- kwas oleinowy: 70-80 %;
- kwas linolowy: < 8 %;
- kwas linolenowy: < 0,9 %;
- kwas arachidowy: < 0,5 %;
- kwas eikozanowy: < 0,4 %.
4) Wprowadzana do obrotu oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym »Toscano« z rejonu Lunigiana musi posiadać następujące właściwości:
- barwa: złotożółta z zielonymi odcieniami;
- aromat: od lekko do średnio owocowego;
- smak: wrażenie słodkości;
- odczucia przy spożywaniu: wrażenie pikantności;
- ocena panelu: poziomy dopuszczalne zgodnie z obowiązującymi przepisami;
- maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość kwasu oleinowego: poniżej 0,45 g na 100 g oliwy;
- liczba nadtlenkowa: ≤ 14 mEq O2/kg;
- współczynnik załamania światła: zgodnie z normami;
- K232: w granicach dopuszczalnych norm;
- K270: w granicach dopuszczalnych norm;
- kwas palmitynowy: 9-15,5 %;
- kwas oleopalmitynowy: 0,4-1,2 %;
- kwas stearynowy: 0,5-3 %;
- kwas oleinowy: 70-80 %;
- kwas linolowy: < 9 %;
- kwas linolenowy: < 0,9 %;
- kwas arachidowy: < 0,5 %;
- kwas eikozanowy: < 0,4 %.
5) Wprowadzana do obrotu oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym »Toscano« z rejonu Colline di Arezzo musi posiadać następujące właściwości:
- barwa: intensywnie zielona do żółtej z wyraźnymi zielonymi akcentami;
- aromat: od średnio do intensywnie owocowego;
- smak: nuty lekko gorzkie do średnio gorzkich;
- odczucia przy spożywaniu: wrażenie pikantności;
- ocena panelu: poziomy dopuszczalne zgodnie z obowiązującymi przepisami;
- maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość kwasu oleinowego: poniżej 0,45 g na 100 g oliwy;
- liczba nadtlenkowa: ≤ 14 mEq O2/kg;
- współczynnik załamania światła: zgodnie z normami;
- K232: w granicach dopuszczalnych norm;
- K270: w granicach dopuszczalnych norm;
- kwas palmitynowy: 9-15,5 %;
- kwas oleopalmitynowy: < 1,5 %;
- kwas stearynowy: 1,2-2,5 %;
- kwas oleinowy: 70-81 %;
- kwas linolowy: < 9 %;
- kwas linolenowy: < 0,9 %.
6) Wprowadzana do obrotu oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym »Toscano« z rejonu Colline Senesi musi posiadać następujące właściwości:
- barwa: zielona o różnym nasyceniu, z odcieniami przechodzącymi w żółtawozieloną z lekkimi żółtymi akcentami;
- aromat: od średnio do intensywnie owocowego;
- smak: od lekko gorzkiego do średnio gorzkiego;
- odczucia przy spożywaniu: wrażenie pikantności;
- ocena panelu: poziomy dopuszczalne zgodnie z obowiązującymi przepisami;
- maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość kwasu oleinowego: poniżej 0,45 g na 100 g oliwy;
- liczba nadtlenkowa: ≤ 12 mEq O2/kg;
- K232: w granicach dopuszczalnych norm;
- K270: w granicach dopuszczalnych norm;
- kwas palmitynowy: 9-15,5 %;
- kwas oleopalmitynowy: ≤ 1,3 %;
- kwas stearynowy: ≤ 3 %;
- kwas oleinowy: 70-80 %;
- kwas linolowy: < 9 %;
- kwas linolenowy: < 0,9 %;
- kwas arachidowy: < 0,5 %;
- kwas eikozanowy < 0,4 %.
7) Wprowadzana do obrotu oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym »Toscano« z rejonu Colline di Firenze musi posiadać następujące właściwości:
- barwa: od zielonej do złotożółtej, zmieniająca się w miarę upływu czasu;
- aromat: od średnio do intensywnie owocowego;
- smak: średnio intensywnie gorzki;
- odczucia przy spożywaniu: wrażenie pikantności;
- ocena panelu: poziomy dopuszczalne zgodnie z obowiązującymi przepisami;
- maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość kwasu oleinowego: nie przekracza 0,45 g na 100 g oliwy;
- liczba nadtlenkowa: ≤ 14 mEq O2/kg;
- K232: w granicach dopuszczalnych norm;
- K270: w granicach dopuszczalnych norm;
- kwas palmitynowy: 9-15,5 %;
- kwas oleopalmitynowy: 0,45-1,5 %;
- kwas stearynowy: 1,1-2,5 %;
- kwas oleinowy: 70-82 %;
- kwas linolowy: < 9 %;
- kwas linolenowy: < 0,9 %;
- biofenole: ≥ 200 mg/kg;
- tokoferole: ≥ 150 mg/kg.
8) Wprowadzana do obrotu oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym »Toscano« z rejonu Montalbano musi posiadać następujące właściwości:
- barwa: od zielonej do złotożółtej, zmieniająca się w miarę upływu czasu;
- aromat: od lekko do średnio owocowego;
- smak: od lekko gorzkiego do średnio gorzkiego;
- odczucia przy spożywaniu: wrażenie pikantności;
- ocena panelu: poziomy dopuszczalne zgodnie z obowiązującymi przepisami;
- maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość kwasu oleinowego: nie przekracza 0,45 g na 100 g oliwy;
- liczba nadtlenkowa: ≤ 14 mEq O2/kg;
- współczynnik załamania światła w temperaturze 25 °C: w granicach dopuszczalnych norm;
- K232: w granicach dopuszczalnych norm;
- K270: w granicach dopuszczalnych norm;
- kwas palmitynowy: 9-15,5 %;
- kwas oleopalmitynowy: 0,5-1,5 %;
- kwas stearynowy: 1,5-3 %;
- kwas oleinowy: 70-83 %;
- kwas linolowy: < 9 %;
- kwas linolenowy: < 0,9 %;
- kwas arachidowy: < 0,5 %;
- kwas eikozanowy: < 0,4 %;
- biofenole: ≥ 200 mg/kg;
- tokoferole: ≥ 150 mg/kg.
9) Wprowadzana do obrotu oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym »Toscano« z rejonu Monti Pisani musi posiadać następujące właściwości:
- barwa: złotożółta z zielonymi odcieniami;
- aromat: od lekko do średnio owocowego;
- smak: od lekko gorzkiego do średnio gorzkiego lub wrażenie słodkości;
- odczucia przy spożywaniu: wrażenie pikantności;
- ocena panelu: poziomy dopuszczalne zgodnie z obowiązującymi przepisami;
- maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość kwasu oleinowego: nie przekracza 0,45 g na 100 g oliwy;
- liczba nadtlenkowa: ≤ 14 mEq O2/kg;
- współczynnik załamania światła w temperaturze 25 °C: w granicach dopuszczalnych norm;
- K232: w granicach dopuszczalnych norm;
- K270: w granicach dopuszczalnych norm;
- kwas palmitynowy: 9-15,5 %;
- kwas oleopalmitynowy: 0,4-1,2 %;
- kwas stearynowy: 0,5-3 %;
- kwas oleinowy: 70-80 %;
- kwas linolowy: < 9 %;
- kwas linolenowy: < 0,9 %;
- kwas arachidowy: < 0,5 %;
- kwas eikozanowy < 0,4 %."
Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
2. Zmiana dotyczy pkt 3 specyfikacji produktu i pkt 4 jednolitego dokumentu odnoszących się do obszaru geograficznego
Zmiana nie dotyczy określenia obszaru geograficznego, który pozostaje bez zmian, ale na nowo określono dodatkowe odniesienia geograficzne.
Treść punktu jest następująca:
1) Obszar produkcji oliwek przeznaczonych do produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym "Toscano" obejmuje obszary gajów oliwnych położone na obszarze administracyjnym regionu Toskanii, które są w stanie zapewnić cechy jakościowe określone w niniejszej specyfikacji produktu.
2) Obszar produkcji oliwek przeznaczonych do produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym "Toscano" z rejonu Seggiano w prowincji Grosseto obejmuje cały obszar administracyjny gmin Arcidosso, Castel del Piano, Seggiano, Cinigiano, Santa Fiora i Roccalbegna.
3) Obszar produkcji oliwek przeznaczonych do produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym "Toscano" z rejonu Colline Lucchesi obejmuje obszary gajów oliwnych położone na obszarze administracyjnym prowincji Lukka, które są w stanie zapewnić cechy jakościowe określone w niniejszej specyfikacji produktu.
4) Obszar produkcji oliwek przeznaczonych do produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym "Toscano" z rejonu Colline della Lunigiana obejmuje obszary gajów oliwnych położone na obszarze administracyjnym prowincji Massa Carrara, które są w stanie zapewnić cechy jakościowe określone w niniejszej specyfikacji produktu i które w całości lub części znajdują się na terenie następujących gmin: Fosdinovo, Aulla, Fivizzano, Casola Lunigiana, Licciana Nardi, Villafranca Lunigiana, Podenzana, Tresana, Mulazzo, Bagnone, Filattiera, Pontremoli, Comano, Zeri oraz tereny na północ od drogi krajowej Aurelia (SS 1) należące do gmin Montignoso, Massa i Carrara.
5) Obszar produkcji oliwek przeznaczonych do produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym "Toscano" z rejonu Colline di Arezzo obejmuje, na obszarze administracyjnym prowincji Arezzo, obszary gajów oliwnych w prowincji Arezzo, które są w stanie zapewnić cechy jakościowe określone w niniejszej specyfikacji produktu.
6) Obszar produkcji oliwek przeznaczonych do produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym "Toscano" z rejonu Colline Senesi obejmuje, na obszarze administracyjnym prowincji Siena, obszary gajów oliwnych w prowincji Siena, które są w stanie zapewnić cechy jakościowe określone w niniejszej specyfikacji produktu.
7) Obszar produkcji oliwek przeznaczonych do produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym "Toscano" z rejonu Colline di Firenze obejmuje, na obszarze administracyjnym prowincji Florencja i Prato, obszary gajów oliwnych położone w następujących gminach: Bagno a Ripoli, Barberino di Mugello, Barberino Val d'Elsa, Borgo San Lorenzo, Calenzano, Campi Bisenzio, Cantagallo, Castelfiorentino, Certaldo, Dicomano, Empoli, Fiesole, Figline Val d'Arno, Firenze, Firenzuola, Fucecchio, Gambasso Terme, Greve in Chianti, Impruneta, Incista Val d'Arno, Lastra a Signa, Londa, Marradi, Montaione, Montelupo, Montemurlo, Montespertoli, Palazzuolo sul Senio, Pelago, Pontassieve, Prato, Reggello, Rignano sull'Arno, Rufina, San Casciano Val di Pesa, San Godenzo, San Piero a Sieve, Scandicci, Scarperia, Sesto Fiorentino, Signa, Tavarnelle Val di Pesa, Vaglia, Vaiano, Vernio i Vicchio, które są w stanie zapewnić cechy jakościowe określone w niniejszej specyfikacji produktu.
8) Obszar produkcji oliwek przeznaczonych do produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym "Toscano" z rejonu Montalbano obejmuje, na obszarze administracyjnym prowincji Pistoia, Florencja i Prato, obszary gajów oliwnych położone w granicach administracyjnych następujących gmin: Capraia e Limite, Carmignano, Cerreto Guidi, Fucecchio, Lampoechio, Larciano, Monsummano Terme, Poggio a Caiano, Pistoia, Quarrata, Serravalle Pistoiese i Vinci, które są w stanie zapewnić cechy jakościowe określone w niniejszej specyfikacji produktu.
9) Obszar produkcji oliwek przeznaczonych do produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym "Toscano" z rejonu Monti Pisani obejmuje, na obszarze administracyjnym prowincji Piza, obszary gajów oliwnych położone w granicach administracyjnych gmin Buti, Calci, San Giuliano Terme, Vicopisano i Vecchiano, które są w stanie zapewnić cechy jakościowe określone w niniejszej specyfikacji produktu.
Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
3. Zmiana dotyczy pkt 9 specyfikacji produktu odnoszącego się do dowodu pochodzenia
Do specyfikacji produktu dodano nowy punkt dotyczący dowodu pochodzenia.
Treść punktu:
"Każdy etap procesu produkcji jest monitorowany i wszystkie nakłady i produkty są rejestrowane. Identyfikowalność produktu zapewnia się poprzez wpisanie plantatorów oliwek (gospodarstw rolnych) oraz podmiotów zajmujących się tłoczeniem i pakowaniem do specjalnych rejestrów prowadzonych przez organ kontrolny. Wszystkie osoby fizyczne i prawne wpisane do odpowiednich rejestrów podlegają kontrolom przeprowadzanym przez organ kontrolny zgodnie ze specyfikacją produktu i odpowiednim planem kontroli."
Zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.
4. Zmiana dotyczy pkt 2 specyfikacji produktu i pkt 3.3 jednolitego dokumentu odnoszących się do surowców
Dodano dwie nowe odmiany.
Nowe brzmienie:
"Punkt 2 - Odmiany
1) Produkt objęty chronionym oznaczeniem geograficznym »Toscano«, bez dodatkowego oznaczenia geograficznego, musi być uzyskiwany z następujących odmian oliwek występujących samodzielnie lub łącznie w gajach oliwnych: American, Arancino, Ciliegino, Frantoio, Grappolo, Gremignolo, Grossolana, Larcianese, Lazzero, Leccino, Leccio del Corno, Leccione, Madonna dell'Impruneta, Marzio, Maurino, Melaiolo, Mignolo, Moraiolo, Morchiaio, Olivastra Seggianese, Olivella, Pendolino, Pesciatino, Piangente, Punteruolo, Razzaio, Razzo, Rossellino, Rossello, San Francesco, Santa Caterina, Scarlinese, Tondello i inne odmiany zarejestrowane w regionalnym rejestrze lokalnych zasobów genowych (Repertorio Regionale del Germoplasma Autoctono Toscano) ustanowionym na mocy ustawy regionalnej nr 64 z dnia 16 listopada 2004 r. Ponadto w gajach oliwnych już zarejestrowanych w systemie kontroli w momencie wejścia w życie niniejszej specyfikacji można stosować inne odmiany w maksymalnej ilości 5 %."
Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
5. Zmiana dotyczy pkt 4 ppkt 1 specyfikacji produktu odnoszącego się do metody produkcji
Przeredagowano punkt dotyczący prowadzenia i przycinania.
Nowe brzmienie:
"Warunki środowiskowe i warunki uprawy panujące w gajach oliwnych, z których pochodzi oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym »Toscano« i dodatkowych odniesieniach geograficznych, muszą odpowiadać tradycyjnym warunkom charakterystycznym dla danego obszaru. W każdym przypadku warunki te muszą być w stanie nadać oliwkom i oliwie z oliwek specyficzne cechy jakościowe.
Odległości między roślinami, systemy prowadzenia i przycinania muszą być racjonalne pod względem agronomicznym, ale nie mogą powodować zmiany właściwości drzewa oliwnego i produkowanej oliwy."
Zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.
6. Zmiana dotyczy pkt 4 ppkt 3 i 4 specyfikacji produktu odnoszących się do niektórych obowiązków spoczywających na producentach
Usunięto kilka punktów.
Usunięto następujące punkty:
"3) Co roku, dokonując uprzedniego powiadomienia o maksymalnej produkcji zgodnie z pkt 7.4 lub do 30 września roku zbiorów, producenci muszą zgłosić chęć wykorzystania wszystkich lub wybranych dodatkowych odniesień geograficznych zgodnie z niniejszą specyfikacją.
4) Składając powiadomienie o produkcji oliwek, o którym mowa w pkt 4.8, najpóźniej do 30 stycznia tego samego roku produkcji oliwy, producenci muszą zgłosić produkcję oliwy, w odniesieniu do której zamierzają stosować dodatkowe oznaczenia geograficzne."
Zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.
7. Zmiana dotyczy pkt 4 ppkt 5b i 5c specyfikacji produktu odnoszących się do ochrony zdrowia roślin
Skreślono zdanie łączące ochronę fitosanitarną z programami nadzorowanego zwalczania agrofagów.
Skreślone zdanie brzmi następująco:
"Ochrona fitosanitarna gajów oliwnych musi być prowadzona zgodnie z procedurami określonymi w programach nadzorowanego zwalczania agrofagów."
Zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.
8. Zmiana dotyczy pkt 4 ppkt 6 i 7 specyfikacji produktu odnoszących się do maksymalnej dopuszczalnej produkcji i okresu zbiorów
Ustalono najpóźniejszy termin zbiorów.
Ustalono maksymalną produkcję oliwek.
Nowe brzmienie:
4) Najpóźniejszy termin zbiorów oliwek przeznaczonych do produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia objętej chronionym oznaczeniem geograficznym "Toscano" ustalono na 15 grudnia.
5) Maksymalny zbiór oliwek w gajach oliwnych przeznaczonych do produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia objętej ChOG "Toscano" nie może przekraczać 9 000 kg z hektara w przypadku gajów specjalnego przeznaczenia, natomiast w przypadku gajów mieszanych średni zbiór z jednego drzewa nie może przekraczać 50 kg.
Zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.
9. Zmiana dotyczy pkt 4 specyfikacji produktu odnoszącego się do niektórych obowiązków spoczywających na producentach
Usunięto nieprawidłowe wymogi zawarte w specyfikacji produktu.
Usunięto następujące punkty:
"8) Składając powiadomienie o produkcji oliwek i wniosek o certyfikację zgodności produktu, wnioskodawca musi załączyć zaświadczenie wydane przez stowarzyszenia producentów oliwek potwierdzające, że oliwki zostały wyprodukowane i przetworzone na obszarze określonym w specyfikacji produktu.
9) W przypadku producentów niebędących członkami zaświadczenie, o którym mowa w poprzednim punkcie, musi być wydane przez organy wyznaczone przez region Toskanii po przedłożeniu przez producentów dokumentacji wydanej przez podmioty zajmujące się tłoczeniem, o której mowa w pkt 7.5 poniżej, potwierdzającej, że oliwki zostały przetworzone na obszarze określonym w specyfikacji produktu."
Zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.
10. Zmiana dotyczy pkt 8 specyfikacji produktu i pkt 3.6 jednolitego dokumentu odnoszących się do etykietowania produktu
Tekst został przeredagowany: usunięto odniesienia do konsorcjum dotyczące zatwierdzania etykiet i dodano szczegółowe wskazanie dotyczące wielkości nazwy "Toscano" oprócz innych wskazówek.
Nowe brzmienie jest następujące:
Zabronione jest dodawanie jakichkolwiek określeń do chronionego oznaczenia geograficznego "Toscano", które nie zostały wyraźnie przewidziane w specyfikacji produktu, w tym następujących przymiotników: "fine" (wyborowa), "scelto" (pierwszej jakości), "selezionato" (wyselekcjonowana), "superiore" (najlepsza). Dopuszczalne są prawdziwe i weryfikowalne odniesienia opisujące metody stosowane przez poszczególnych producentów, takie jak: "jednoodmianowa", "ręczny zbiór" itp.
Dozwolone jest stosowanie określeń odnoszących się do nazwisk, nazw firm lub prywatnych znaków towarowych, pod warunkiem że nie mają charakteru reklamującego i nie wprowadzają konsumenta w błąd.
Nazwy gospodarstw, posiadłości i farm oraz ich położenie geograficzne można stosować tylko wtedy, gdy produkt został wyprodukowany wyłącznie z oliwek zebranych z gajów oliwnych należących do gospodarstwa, a odniesienie do pakowania w gospodarstwie produkującym oliwki jest dozwolone, jeżeli produkt został zapakowany w tym gospodarstwie.
W przypadku stosowania innych nazw geograficznych określających gminy, okręgi, posiadłości lub farmy, z których faktycznie pochodzi oliwa, należy je zapisać czcionką nie większą niż połowa wielkości czcionki użytej dla oznaczenia ChOG "Toscano".
Nazwa chronionego oznaczenia geograficznego "Toscano" musi być umieszczona na etykiecie wyraźnym i nieusuwalnym drukiem, tak aby można ją było odróżnić od wszystkich pozostałych informacji podanych na etykiecie.
Dodatkowe odniesienia geograficzne, o których mowa w pkt 1 niniejszej specyfikacji, muszą być zapisane na etykiecie czcionką nie większą niż połowa wielkości czcionki użytej dla oznaczenia ChOG "Toscano".
Można dodać graficzną reprezentację (mapę symboliczną/mapę geograficzną) obszaru administracyjnego chronionej nazwy. Na tej grafice można zaznaczyć nazwę obszaru faktycznej produkcji oliwek.
Na etykiecie należy podać rok produkcji oliwek, z których wytłoczono oliwę, zapisując go w następujący sposób: Sezon produkcji oliwek: rrrr/rrrr lub Zbiór, Produkcja, Rok, Rocznik lub inne synonimy: rrrr.
Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
11. Zmiana dotyczy pkt 8 specyfikacji produktu i pkt 3.5 jednolitego dokumentu odnoszących się do opakowania
Zmiana dotyczy pojemności pojemników.
Nowe brzmienie:
9. Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia objęta chronionym oznaczeniem geograficznym "Toscano", niezależnie od tego, czy towarzyszy mu jedno z dodatkowych odniesień geograficznych, o których mowa w pkt 1, musi być wprowadzana do obrotu w odpowiednich pojemnikach, zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Usunięto punkt 11.
Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
JEDNOLITY DOKUMENT
"Toscano"
Nr UE: PGI-IT-1512-AM01 - 17.7.2025
ChNP () ChOG (X)
1. Nazwa lub nazwy (ChNP lub ChOG)
"Toscano"
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Włochy
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1. Kod Nomenklatury scalonej
• 15 - TŁUSZCZE I OLEJE POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO, ROŚLINNEGO LUB MIKROBIOLOGICZNEGO ORAZ PRODUKTY ICH ROZKŁADU; GOTOWE TŁUSZCZE JADALNE; WOSKI POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO LUB ROŚLINNEGO
3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1
Chronione oznaczenie geograficzne "Toscano", któremu towarzyszy, w stosownych przypadkach, jedno z następujących dodatkowych odniesień geograficznych: "Seggiano", "Coline Lucchesi", "Colline della Lunigiana", "Colline di Arezzo", "Colline Senesi", "Colline di Firenze", "Montalbano" i "Monti Pisani", jest zarezerwowane dla oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, która spełnia następujące wymogi:
1) Wprowadzana do obrotu oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym "Toscano" musi posiadać następujące właściwości:
- barwa: od zielonej do złotożółtej, zmieniająca się w miarę upływu czasu;
- aromat: owocowy, od lekkiego do intensywnego, z nutą lub nutami zielonej lub dojrzałej oliwki, migdałów, innych dojrzałych owoców, karczocha, zielonych liści;
- smak: gorzki;
- odczucia przy spożywaniu: wrażenie pikantności;
- ocena panelu: poziomy dopuszczalne zgodnie z obowiązującymi przepisami;
- maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość kwasu oleinowego: nie przekracza 0,45 g na 100 g oliwy;
- liczba nadtlenkowa: ≤ 14 mEq O2/kg
- współczynnik załamania światła w temperaturze 25 °C: w granicach dopuszczalnych norm
- K232: w granicach dopuszczalnych norm
- K270: w granicach dopuszczalnych norm
- kwas palmitynowy: 9-16 %
- kwas oleopalmitynowy: 0,5-1,5 %
- kwas stearynowy: 1,1-3 %
- kwas oleinowy: 70-83 %
- kwas linolowy: < 10 %
- kwas linolenowy: < 1,0 %
- kwas arachidowy: < 0,6 %
- kwas eikozanowy: ≥ 60 mg/kg
- biofenole: ≥ 200 mg/kg
- tokoferole: ≥ 150 mg/kg
2) Wprowadzana do obrotu oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym "Toscano" z rejonu Seggiano musi posiadać następujące właściwości:
- barwa: złota;
- aromat: od lekko do średnio owocowego;
- smak: gorzki;
- odczucia przy spożywaniu: wrażenie pikantności;
- ocena panelu: poziomy dopuszczalne zgodnie z obowiązującymi przepisami;
- maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość kwasu oleinowego: nie przekracza 0,45 g na 100 g oliwy;
- liczba nadtlenkowa: ≤ 10 mEq O2/kg
- K232: ≤ 2,0
- K270: ≤ 0,20
3) Wprowadzana do obrotu oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym "Toscano" z rejonu Colline Lucchesi musi posiadać następujące właściwości:
- barwa: złotożółta z zielonymi odcieniami;
- aromat: od lekko do średnio owocowego;
- smak: wrażenie słodkości;
- odczucia przy spożywaniu: wrażenie pikantności;
- ocena panelu: poziomy dopuszczalne zgodnie z obowiązującymi przepisami;
- maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość kwasu oleinowego: poniżej 0,45 g na 100 g oliwy;
- liczba nadtlenkowa: ≤ 14 mEq O2/kg
- współczynnik załamania światła: zgodnie z normami
- K232: w granicach dopuszczalnych norm
- K270: w granicach dopuszczalnych norm
- kwas palmitynowy: 9-15,5 %
- kwas oleopalmitynowy: 0,4-1,2 %
- kwas stearynowy: 0,5-3 %
- kwas oleinowy: 70-80 %
- kwas linolowy: < 8 %
- kwas linolenowy: < 0,9 %
- kwas arachidowy: < 0,5 %
- kwas eikozanowy: < 0,4 %
4) Wprowadzana do obrotu oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym "Toscano" z rejonu Lunigiana musi posiadać następujące właściwości:
- barwa: złotożółta z zielonymi odcieniami;
- aromat: od lekko do średnio owocowego;
- smak: wrażenie słodkości;
- odczucia przy spożywaniu: wrażenie pikantności;
- ocena panelu: poziomy dopuszczalne zgodnie z obowiązującymi przepisami;
- maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość kwasu oleinowego: poniżej 0,45 g na 100 g oliwy;
- liczba nadtlenkowa: ≤ 14 mEq O2/kg
- współczynnik załamania światła: zgodnie z normami
- K232: w granicach dopuszczalnych norm
- K270: w granicach dopuszczalnych norm
- kwas palmitynowy: 9-15,5 %
- kwas oleopalmitynowy: 0,4-1,2 %
- kwas stearynowy: 0,5-3 %
- kwas oleinowy: 70-80 %
- kwas linolowy: < 9 %
- kwas linolenowy: < 0,9 %
- kwas arachidowy: < 0,5 %
- kwas eikozanowy: < 0,4 %
5) Wprowadzana do obrotu oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym "Toscano" z rejonu Colline di Arezzo musi posiadać następujące właściwości:
- barwa: intensywnie zielona do żółtej z wyraźnymi zielonymi akcentami;
- aromat: od średnio do intensywnie owocowego;
- smak: nuty lekko gorzkie do średnio gorzkich;
- odczucia przy spożywaniu: wrażenie pikantności;
- ocena panelu: poziomy dopuszczalne zgodnie z obowiązującymi przepisami;
- maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość kwasu oleinowego: poniżej 0,45 g na 100 g oliwy;
- liczba nadtlenkowa: ≤ 14 mEq O2/kg
- współczynnik załamania światła: zgodnie z normami
- K232: w granicach dopuszczalnych norm
- K270: w granicach dopuszczalnych norm
- kwas palmitynowy: 9-15,5 %
- kwas oleopalmitynowy: < 1,5 %
- kwas stearynowy: 1,2-2,5 %
- kwas oleinowy: 70-81 %
- kwas linolowy: < 9 %
- kwas linolenowy: < 0,9 %
6) Wprowadzana do obrotu oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym "Toscano" z rejonu Colline Senesi musi posiadać następujące właściwości:
- barwa: zielona o różnym nasyceniu, z odcieniami przechodzącymi w żółtawozieloną z lekkimi żółtymi akcentami;
- aromat: od średnio do intensywnie owocowego;
- smak: od lekko gorzkiego do średnio gorzkiego;
- odczucia przy spożywaniu: wrażenie pikantności;
- ocena panelu: poziomy dopuszczalne zgodnie z obowiązującymi przepisami;
- maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość kwasu oleinowego: poniżej 0,45 g na 100 g oliwy;
- liczba nadtlenkowa: ≤ 12 mEq O2/kg
- K232: w granicach dopuszczalnych norm
- K270: w granicach dopuszczalnych norm
- kwas palmitynowy: 9-15,5 %
- kwas oleopalmitynowy: < 1,3 %
- kwas stearynowy: < 3 %
- kwas oleinowy: 70-80 %
- kwas linolowy: < 9 %
- kwas linolenowy: < 0,9 %
- kwas arachidowy: < 0,5 %
- kwas eikozanowy: < 0,4 %
7) Wprowadzana do obrotu oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym "Toscano" z rejonu Colline di Firenze musi posiadać następujące właściwości:
- barwa: od zielonej do złotożółtej, zmieniająca się w miarę upływu czasu;
- aromat: od średnio do intensywnie owocowego;
- smak: średnio intensywnie gorzki;
- odczucia przy spożywaniu: wrażenie pikantności;
- ocena panelu: poziomy dopuszczalne zgodnie z obowiązującymi przepisami;
- maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość kwasu oleinowego: nie przekracza 0,45 g na 100 g oliwy;
- liczba nadtlenkowa: ≤ 14 mEq O2/kg
- K232: w granicach dopuszczalnych norm
- K270: w granicach dopuszczalnych norm
- kwas palmitynowy: 9-15,5 %
- kwas oleopalmitynowy: 0,45-1,5 %
- kwas stearynowy: 1,1-2,5 %
- kwas oleinowy: 70-82 %
- kwas linolowy: < 9 %
- kwas linolenowy: < 0,9 %
- biofenole: ≥ 200 mg/kg
- tokoferole: ≥ 150 mg/kg
8) Wprowadzana do obrotu oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym "Toscano" z rejonu Montalbano musi posiadać następujące właściwości:
- barwa: od zielonej do złotożółtej, zmieniająca się w miarę upływu czasu;
- aromat: od lekko do średnio owocowego;
- smak: od lekko gorzkiego do średnio gorzkiego;
- odczucia przy spożywaniu: wrażenie pikantności;
- ocena panelu: poziomy dopuszczalne zgodnie z obowiązującymi przepisami;
- maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość kwasu oleinowego: nie przekracza 0,45 g na 100 g oliwy;
- liczba nadtlenkowa: ≤ 14 mEq O2/kg
- współczynnik załamania światła w temperaturze 25 °C: w granicach dopuszczalnych norm
- K232: w granicach dopuszczalnych norm
- K270: w granicach dopuszczalnych norm
- kwas palmitynowy: 9-15,5 %
- kwas oleopalmitynowy: 0,5-1,5 %
- kwas stearynowy: 1,5-3 %
- kwas oleinowy: 70-83 %
- kwas linolowy: < 9 %
- kwas linolenowy: < 0,9 %
- kwas arachidowy: < 0,5 %
- kwas eikozanowy: < 0,4 %
- biofenole: ≥ 200 mg/kg
- tokoferole: ≥ 150 mg/kg
9) Wprowadzana do obrotu oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym "Toscano" z rejonu Monti Pisani musi posiadać następujące właściwości:
- barwa: złotożółta z zielonymi odcieniami;
- aromat: od lekko do średnio owocowego;
- smak: od lekko gorzkiego do średnio gorzkiego lub wrażenie słodkości;
- odczucia przy spożywaniu: wrażenie pikantności;
- ocena panelu: poziomy dopuszczalne zgodnie z obowiązującymi przepisami;
- maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość kwasu oleinowego: nie przekracza 0,45 g na 100 g oliwy;
- liczba nadtlenkowa: ≤ 14 mEq O2/kg
- współczynnik załamania światła w temperaturze 25 °C: w granicach dopuszczalnych norm
- K232: w granicach dopuszczalnych norm
- K270: w granicach dopuszczalnych norm
- kwas palmitynowy: 9-15,5 %
- kwas oleopalmitynowy: 0,4-1,2 %
- kwas stearynowy: 0,5-3 %
- kwas oleinowy: 70-80 %
- kwas linolowy: < 9 %
- kwas linolenowy: < 0,9 %
- kwas arachidowy: < 0,5 %
- kwas eikozanowy: < 0,4 %
3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)
Produkt objęty chronionym oznaczeniem geograficznym "Toscano" musi być uzyskiwany z następujących odmian oliwek występujących samodzielnie lub łącznie w gajach oliwnych: American, Arancino, Ciliegino, Frantoio, Grappolo, Gremignolo, Grossolana, Larcianese, Lazzero, Leccino, Leccio del Corno, Leccione, Madonna dell'Impruneta, Marzio, Maurino, Melaiolo, Mignolo, Moraiolo, Morchiaio, Olivastra Seggianese, Olivella, Pendolino, Pesciatino, Piangente, Punteruolo, Razzaio, Razzo, Rossellino, Rossello, San Francesco, Santa Caterina, Scarlinese, Tondello i inne odmiany zarejestrowane w regionalnym rejestrze lokalnych zasobów genowych (Repertorio Regionale del Germoplasma Autoctono Toscano) ustanowionym na mocy ustawy regionalnej nr 64 z dnia 16 listopada 2004 r. Ponadto w gajach oliwnych już zarejestrowanych w systemie kontroli w momencie wejścia w życie niniejszej specyfikacji można stosować inne odmiany w maksymalnej ilości 5 %.
3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym
Wszystkie etapy procesu produkcji: uprawa, zbiór i tłoczenie oliwy muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym.
3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia objęta chronionym oznaczeniem geograficznym "Toscano" musi być pakowana na obszarze geograficznym i wprowadzana do obrotu w odpowiednich pojemnikach, zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym "Toscano" jeszcze nawet przed jej uznaniem jako ChOG cieszyła się wysoką międzynarodową renomą ze względu na swoją charakterystyczną jakość. Jedynie rygorystyczne kontrole przed wprowadzeniem do obrotu, w tym na dalszych etapach produkcji, takich jak pakowanie, pozwalają zagwarantować konsumentom określone właściwości produktu i szybko powstrzymać oszustwa handlowe, czego dowodem jest owocna współpraca w ostatnich latach między konsorcjum na rzecz ochrony produktu a odpowiednimi organami aż do poziomu Interpolu.
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Zabronione jest dodawanie jakichkolwiek określeń do chronionego oznaczenia geograficznego "Toscano", które nie zostały wyraźnie przewidziane w specyfikacji produktu, w tym następujących przymiotników: "fine" (wyborowa), "scelto" (pierwszej jakości), "selezionato" (wyselekcjonowana), "superiore" (najlepsza). Dopuszczalne są prawdziwe i weryfikowalne odniesienia opisujące metody stosowane przez poszczególnych producentów, takie jak: "jednoodmianowa", "ręczny zbiór" itp.
Dozwolone jest stosowanie określeń odnoszących się do nazwisk, nazw firm lub prywatnych znaków towarowych, pod warunkiem że nie mają charakteru reklamującego i nie wprowadzają konsumenta w błąd.
Nazwy gospodarstw, posiadłości i farm oraz ich położenie geograficzne można stosować tylko wtedy, gdy produkt został wyprodukowany wyłącznie z oliwek zebranych z gajów oliwnych należących do gospodarstwa, a odniesienie do pakowania w gospodarstwie produkującym oliwki jest dozwolone, jeżeli produkt został zapakowany w tym gospodarstwie.
W przypadku stosowania innych nazw geograficznych określających gminy, okręgi, posiadłości lub farmy, z których faktycznie pochodzi oliwa, należy je zapisać czcionką nie większą niż połowa wielkości czcionki użytej dla oznaczenia ChOG "Toscano".
Nazwa chronionego oznaczenia geograficznego "Toscano" musi być umieszczona na etykiecie wyraźnym i nieusuwalnym drukiem, tak aby można ją było odróżnić od wszystkich pozostałych informacji podanych na etykiecie.
Dodatkowe odniesienia geograficzne, o których mowa w pkt 1 niniejszej specyfikacji, muszą być zapisane na etykiecie czcionką nie większą niż połowa wielkości czcionki użytej dla oznaczenia ChOG "Toscano".
Można dodać graficzną reprezentację (mapę symboliczną/mapę geograficzną) obszaru administracyjnego chronionej nazwy. Na tej grafice można zaznaczyć nazwę obszaru faktycznej produkcji oliwek.
Na etykiecie należy podać rok produkcji oliwek, z których wytłoczono oliwę, zapisując go w następujący sposób: Sezon produkcji oliwek: rrrr/rrrr lub Zbiór, Produkcja, Rok, Rocznik lub inne synonimy: rrrr.
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
1) Obszar produkcji oliwek przeznaczonych do produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym "Toscano" obejmuje obszary gajów oliwnych położone na obszarze administracyjnym regionu Toskanii, które są w stanie zapewnić cechy jakościowe określone w niniejszej specyfikacji produktu.
2) Obszar produkcji oliwek przeznaczonych do produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym "Toscano" z Seggiano w prowincji Grosseto obejmuje cały obszar administracyjny gmin Arcidosso, Castel del Piano, Seggiano, Cinigiano, Santa Fiora i Roccalbegna.
3) Obszar produkcji oliwek przeznaczonych do produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym "Toscano" z regionu Colline Lucchesi obejmuje obszary gajów oliwnych położone na obszarze administracyjnym prowincji Lukka, które są w stanie zapewnić cechy jakościowe określone w niniejszej specyfikacji produktu.
4) Obszar produkcji oliwek przeznaczonych do produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym "Toscano" z rejonu Colline della Lunigiana obejmuje obszary gajów oliwnych położone na obszarze administracyjnym prowincji Massa Carrara, które są w stanie zapewnić cechy jakościowe określone w niniejszej specyfikacji produktu i które w całości lub części znajdują się na terenie następujących gmin: Fosdinovo, Aulla, Fivizzano, Casola Lunigiana, Licciana Nardi, Villafranca Lunigiana, Podenzana, Tresana, Mulazzo, Bagnone, Filattiera, Pontremoli, Comano, Zeri oraz tereny na północ od drogi krajowej Aurelia (SS 1) należące do gmin Montignoso, Massa i Carrara.
5) Obszar produkcji oliwek przeznaczonych do produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym "Toscano" z rejonu Colline di Arezzo obejmuje, na obszarze administracyjnym prowincji Arezzo, obszary gajów oliwnych w prowincji Arezzo, które są w stanie zapewnić cechy jakościowe określone w niniejszej specyfikacji produktu.
6) Obszar produkcji oliwek przeznaczonych do produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym "Toscano" z rejonu Colline Senesi obejmuje, na obszarze administracyjnym prowincji Siena, obszary gajów oliwnych w prowincji Siena, które są w stanie zapewnić cechy jakościowe określone w niniejszej specyfikacji produktu.
7) Obszar produkcji oliwek przeznaczonych do produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym "Toscano" z rejonu Colline di Firenze obejmuje, na obszarze administracyjnym prowincji Florencja i Prato, obszary gajów oliwnych położone w następujących gminach: Bagno a Ripoli, Barberino di Mugello, Barberino Tavarnelle, Borgo San Lorenzo, Calenzano, Campi Bisenzio, Cantagallo, Castelfiorentino, Certaldo, Dicomano, Empoli, Fiesole, Figline e Incisa Valdarno, Firenze, Firenzuola, Fucecchio, Gambassi Terme, Greve in Chianti, Impruneta, Lastra a Signa, Londa, Marradi, Montaione, Montelupo, Montemurlo, Montespertoli, Palazzuolo sul Senio, Pelago, Pontassieve, Prato, Reggello, Rignano sull'Arno, Rufina, San Casciano Val di Pesa, San Godenzo, San Piero a Sieve, Scandicci, Scarperia, Sesto Fiorentino, Signa, Vaglia, Vaiano, Vernio i Vicchio, które są w stanie zapewnić cechy jakościowe określone w niniejszej specyfikacji produktu.
8) Obszar produkcji oliwek przeznaczonych do produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym "Toscano" z Montalbano obejmuje, na obszarze administracyjnym prowincji Pistoia, Florencja i Prato, obszary gajów oliwnych położone w granicach administracyjnych następujących gmin: Capraia e Limite, Carmignano, Cerreto Guidi, Fucecchio, Lampoechio, Larciano, Monsummano Terme, Poggio a Caiano, Pistoia, Quarrata, Serravalle Pistoiese i Vinci, które są w stanie zapewnić cechy jakościowe określone w niniejszej specyfikacji produktu.
9) Obszar produkcji oliwek przeznaczonych do produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym "Toscano" z rejonu Monti Pisani obejmuje, na obszarze administracyjnym prowincji Piza, obszary gajów oliwnych położone w granicach administracyjnych gmin Buti, Calci, San Giuliano Terme, Vicopisano i Vecchiano, które są w stanie zapewnić cechy jakościowe określone w niniejszej specyfikacji produktu.
5. Związek z obszarem geograficznym
Potrzeba uregulowania produkcji i sprzedaży oliwy z oliwek w Toskanii zaistniała już dawno temu. Pierwszy dokument ustawodawczy, zatytułowany "Statut sprzedawców detalicznych oliwy", pochodzi z 1318 r. i zawiera 86 artykułów, które kompleksowo regulują wykonywanie tej działalności. Dokument ten miał na celu określenie i ochronę produkcji oliwy z oliwek oraz udzielenie zezwoleń podmiotom w "okręgu" Florencji, który w tamtym czasie obejmował znaczną część terytorium regionu. Aby móc prowadzić działalność, sprzedawcy detaliczni oliwy musieli być wpisani do specjalnego rejestru. W ostatnich latach XVI w., dzięki polityce rodu Medyceuszy, uprawa oliwek stale się rozwijała. W XVII w. nastąpił podział wielkich posiadłości na dzierżawy, co przyczyniło się do dalszego rozwoju uprawy oliwek, która w XVIII w. odgrywała dominującą rolę w gospodarce. W ostatnich stuleciach uprawa oliwek w Toskanii nabrała ogromnego znaczenia gospodarczego i środowiskowego, a także w znaczący sposób wpłynęła na krajobraz Toskanii. Produkcja oliwy z oliwek w Toskanii zdobyła prestiż związany z jakością na całym świecie. Dzięki Consorzio Regionale dell'Olio Toscano (CROEVOTT), konsorcjum zrzeszającemu producentów z Toskanii od 1982 r., podjęto intensywne działania w zakresie wiedzy, badań, ulepszania i promowania produktu, które doprowadziły do uznania chronionego oznaczenia geograficznego w 1997 r.
Właściwości, jakość i specyfika oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia "Toscano" zależą od czynników zarówno naturalnych, jak i ludzkich.
Toskania znajduje się na północnej granicy obszaru uprawy oliwek, w związku z czym oliwki są produkowane w niewielkich ilościach w przeliczeniu na jednostkę powierzchni, a owoce nie dojrzewają w pełni, co przekłada się na szczególne właściwości produkowanej oliwy (wyraźnie "owocowy" smak, wysoka zawartość niektórych mniej istotnych składników chemicznych itp.).
Wśród czynników naturalnych należy podkreślić ścisły związek między uprawą oliwek w Toskanii a pagórkowatym terenem (ponad 90 % toskańskich gajów oliwnych znajduje się na terenach pagórkowatych i górskich). Obecność drzew oliwnych stanowi jeden z charakterystycznych elementów krajobrazu typowego dla wzgórz Toskanii. Pagórkowaty teren i właściwości gleby mają zdecydowany wpływ na produkcję i jakość regionalnej uprawy oliwek, odróżniając ją od innych terenów, na których panują zupełnie inne warunki uprawy.
Inne czynniki, które mają decydujący wpływ na specyfikę oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia Toscano, to czynniki ludzkie, będące wynikiem wielowiekowych tradycji: nawet na pochyłych zboczach wzgórz uprawa oliwek odbywa się zazwyczaj przy użyciu metod ekstensywnych z bardzo ograniczonym stosowaniem nawozów i środków ochrony roślin. Ze względu na sprzyjające warunki środowiskowe problemy fitopatologiczne są zazwyczaj nieznaczne, a ataki muszki oliwnej są na ogół ograniczone. Zbiór oliwek odbywa się wcześnie i trwa zwykle miesiąc lub półtora miesiąca. Oliwki zbiera się zazwyczaj bezpośrednio z drzewa i owoców nigdy nie zbiera się z ziemi; taka praktyka jest bowiem zabroniona w specyfikacji produktu.
Zebrane oliwki szybko poddaje się procesowi tłoczenia, co ułatwia znaczna liczba tłoczni w Toskanii (około 400) i ich rozmieszczenie na całym obszarze; dzięki temu możliwe jest przetwarzanie w odpowiednim czasie niewielkich partii oliwek i uzyskanie produktu najwyższej jakości. Sprzyja temu również trwający proces restrukturyzacji i modernizacji zakładów, w których wdraża się najnowocześniejsze technologie tłoczenia.
Silne zaangażowanie w produkcję nawet bardzo małych producentów odzwierciedla zezwolenie na oznaczanie oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia nazwami geograficznymi obok głównego chronionego oznaczenia geograficznego "Toscano". Są to ściśle określone obszary, na których warunki glebowe i mikroklimatyczne w połączeniu z wykorzystywanymi odmianami nadają produktowi specyficzne cechy jakościowe, spełniające oczekiwania nawet najbardziej wymagających konsumentów i koneserów znających tereny Toskanii i jej ceniony produkt.
Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu
https://www.masaf.gov.it/flex/cm/pages/ServeAttachment.php/L/IT/D/1%252Fa%252Fb%252FD.53cf66bbcb55d47ab1b7/P/BLOB%3AID%3D3342/E/pdf?mode=download
Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
02.12.2025Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.
25.11.2025Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.
19.11.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.5538 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych na podstawie art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 |
| Data aktu: | 16/10/2025 |
| Data ogłoszenia: | 16/10/2025 |