Publikacja powiadomienia dotyczącego zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27

Publikacja powiadomienia dotyczącego zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 1

(C/2025/5516)

(Dz.U.UE C z dnia 15 października 2025 r.)

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

(Art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143)

"Ciliegia di Lari"

Numer referencyjny UE: PGI-IT-02855-AM01 - 23.7.2025

1. Nazwa produktu

Ciliegia di Lari

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChOG

□ ChNP

□ OG

3. Sektor

Produkty rolne

□ Wino

□ Napoje spirytusowe

4. Państwo, do którego należy obszar geograficzny

Włochy

5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej

Nazwa

Ministerstwo Rolnictwa, Suwerenności Żywnościowej i Leśnictwa

6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa

Zmiany są zmianami standardowymi w rozumieniu art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143, ponieważ nie obejmują zmiany nazwy, nie grożą zanikiem związku ani nie wiążą się z dalszymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania produktu do obrotu.

7. Opis zatwierdzonych zmian standardowych

Nagłówek

Zmiany w pkt 2 specyfikacji produktu i pkt 3.2 jednolitego dokumentu: zmiany właściwości produktu

Opis

W pkt 2 specyfikacji produktu i pkt 3.2 jednolitego dokumentu zmieniono opis barwy skórki:

Tekst otrzymuje brzmienie:

"(...) o skórce barwy od żółtej do ciemnoczerwonej i czarnej (...)".

Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.

Nagłówek

Z miany w pkt 2 specyfikacji produktu i pkt 3.2 jednolitego dokumentu: uzupełnienie o nowe odmiany

Opis

W pkt 2 specyfikacji produktu i pkt 3.2 jednolitego dokumentu do listy odmian dodano następujące pozycje:

"Sweet Stephany, Arianna, Broox, Kassandra, Royal Tyoga"

Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.

Nagłówek

Pkt 2 specyfikacji produktu i pkt 3.2 jednolitego dokumentu: zmiana minimalnej wielkości

Opis

W pkt 2 specyfikacji produktu i pkt 3.2 jednolitego dokumentu zmieniono minimalną wielkość na 20 mm.

Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.

Nagłówek

Pkt 2 specyfikacji produktu i pkt 3.2 jednolitego dokumentu: włączenie granicy tolerancji

Opis

W pkt 2 specyfikacji produktu i pkt 3.2 jednolitego dokumentu dodano następujący tekst dotyczący cech zdrowotnych i estetycznych owocu:

"Dopuszcza się tolerancję 5 % dla tych właściwości.".

Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.

Nagłówek

Pkt 5 specyfikacji produktu: zmiana maksymalnej gęstości nasadzeń i maksymalnej wydajności

Opis

W pkt 5 specyfikacji produktu maksymalną gęstość nasadzeń i maksymalną wydajność zmieniono odpowiednio na 1 500 roślin/ha i 150 kwintali/ha.

□ Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.

Nagłówek

Zmiany w pkt 6 specyfikacji produktu i pkt 5 jednolitego dokumentu: aktualizacja właściwości związanych z barwą produktu

Opis

Zgodnie ze zmianami w pkt 2 specyfikacji produktu i pkt 3.2 jednolitego dokumentu, w pkt 6 specyfikacji produktu i pkt 5 jednolitego dokumentu zaktualizowano właściwości związane z barwą skórki poprzez dodanie następującego tekstu:

"(...) od żółtej do ciemnoczerwonej i czarnej (...)".

Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.

Nagłówek

Zmiany w pkt 8 specyfikacji produktu i pkt 3.5 jednolitego dokumentu: przeredagowanie opisu opakowania

Opis

Zmieniono brzmienie pkt 8 akapit pierwszy specyfikacji produktu i pkt 3.5 jednolitego dokumentu w celu uwzględnienia warunków dotyczących sprzedaży detalicznej owoców niepakowanych w następujący sposób:

"»Ciliegia di Lari« przeznaczone do spożycia w postaci świeżej można wprowadzać do obrotu w opakowaniach z różnych materiałów nadających się do kontaktu z żywnością.

Owoce niepakowane można sprzedawać detalicznie z publicznie dostępnych pojemników oraz identyfikować je wszystkimi informacjami, które umieszcza się na etykiecie, określonymi w specyfikacji produktu."

Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

Nazwy pochodzenia i oznaczenia geograficzne produktów rolnych

"Ciliegia di Lari"

Numer referencyjny UE: PGI-IT-02855-AM01 - 23.7.2025

1. Nazwa lub nazwy

Ciliegia di Lari

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

□ ChNP

ChOG

□ OG

3. Państwo, do którego należy wyznaczony obszar geograficzny

Włochy

4. Opis produktu rolnego

4.1. Klasyfikacja produktu rolnego zgodnie z pozycją i kodem Nomenklatury scalonej, określona w art. 6 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2024/1143

0809 - Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże

0809 29 - Pozostałe

4.2. Opis produktu rolnego, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Chronione oznaczenie geograficzne "Ciliegia di Lari" odnosi się do owoców czereśni Prunus avium L., należącej do rodziny różowatych. Obejmuje ono szeroką gamę odmian, od odmian o owocach o delikatnym miąższu po odmiany zbite i chrupiące, o błyszczącej skórce barwy od żółtej do ciemnoczerwonej i czarnej. Odnotowuje się również zróżnicowane odmiany lokalne (Roselli, G., Mariotti, P., Il germoplasma del ciliegio [Zasoby genowe czereśni] - 1. Provincia di Pisa, ARSIA e CNR Istituto sulla Propagazione delle Specie Legnose, Florencja, 1999), co poszerza ofertę dostępną dla konsumentów i zapewnia im możliwość zakupienia czereśni o różnorodnych właściwościach. Wspomniane odmiany to:

Adriana, Big star, Bigarreau Moreau, Bigarreau Burlat, Bigarreau Napoleon, Black star, Celeste, Durone di Vignola, Early bigi, Early Korvik, Early star, Folfer, Ferrovia, Giorgia, Grace star, Isabella, Kordia, Kossara, Lala star, Lapins, Lory strong, New star, Prime Giant, Regina, Rita, Rocket, Sabrina, Samba, Sandra, Sylvia, SMS 280, Stella, Summer charm, Sunburst, Sweet Early, Sweet Heart, Van, Vera, Frisco, Royal Helen, Red Pacific, Nimba, Marysa, Durone giallo, Bella di Pistoia, Durone nero I, Sweet Stephany, Arianna, Broox, Kassandra i Royal Tyoga.

Lokalne i tradycyjne kultywary: Crognolo, Cuore, Del Paretaio, Di Giardino, Di Nello, Di Guglielmo, Gambolungo, Marchiana, Morella, Papalina, Orlando, Precoce di Cevoli, Siso i Usigliano.

Cechy jakościowe:

- naturalnie słodki i owocowy smak

- szypułki mocno przywierające do owocu

- co najmniej 14 stopni w skali Brixa.

Wielkość:

Owoce przeznaczone do spożycia w postaci świeżej muszą mieć co najmniej 20 mm wielkości, z wyjątkiem owoców należących do odmian lokalnych lub tradycyjnych, w przypadku których minimalna wielkość wynosi 13 mm.

Cechy zdrowotne i estetyczne owocu

- cały i nieuszkodzony

- czysty, wolny od jakichkolwiek widocznych substancji obcych

- zdrowy, wolny od pleśni i widocznych pozostałości środków ochrony roślin

- wolny od szkodników.

Dopuszcza się tolerancję 5 % masy owocu dla tych właściwości.

Czereśnie przeznaczone wyłącznie do przetworzenia nie muszą mieć szypułek. Dopuszczalne są również częściowo nienaruszone owoce, a ograniczenia dotyczące wielkości nie mają zastosowania, bez uszczerbku dla innych wymogów określonych w specyfikacji produktu. Takie owoce można określać jako ChOG "Ciliegia di Lari", ale nie można ich sprzedawać jako takich konsumentowi końcowemu.

4.3. Odstępstwa dotyczące pozyskiwania paszy (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego objętych chronioną nazwą pochodzenia) oraz ograniczenia dotyczące pozyskiwania surowców (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych objętych chronionym oznaczeniem geograficznym) -

4.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym

Uprawa czereśni "Ciliegia di Lari" musi odbywać się na obszarze określonym w pkt 4.

4.5. Szczegółowe zasady dotyczące pakowania, krojenia, tarcia itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

"Ciliegia di Lari" przeznaczone do spożycia w postaci świeżej można wprowadzać do obrotu w opakowaniach z różnych materiałów nadających się do kontaktu z żywnością.

Owoce niepakowane można sprzedawać detalicznie z publicznie dostępnych pojemników oraz identyfikować je wszystkimi informacjami, które umieszcza się na etykiecie, określonymi w specyfikacji produktu.

Czereśnie przeznaczone do przetworzenia, które nie mogą być udostępniane konsumentowi końcowemu jako świeże owoce, można sprzedawać luzem w opakowaniach lub pojemnikach dozwolonych zgodnie z obowiązującymi przepisami. Poza informacjami wymaganymi zgodnie z obowiązującymi przepisami przynajmniej na jednym boku opakowania lub pojemnika musi figurować napis "produkt objęty ChOG Ciliegia di Lari przeznaczony do przetworzenia" zapisany dobrze widocznymi literami.

4.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu rolnego, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Na wszystkich opakowaniach należy umieścić następujące elementy:

a) ChOG CILIEGA DI LARI;

b) logo czereśni "Ciliegia di Lari" opisane poniżej;

c) europejskie logo ChOG znajdujące się w tym samym polu widzenia co logo, o którym mowa w lit. b) powyżej;

d) nazwę, nazwę handlową i adres podmiotu pakującego.

Dozwolone jest ponadto stosowanie wskazań, które odnoszą się do przedsiębiorstw, nazw, firm, marek prywatnych lub konsorcjów, pod warunkiem że nie mają charakteru zachwalającego i nie wprowadzają w błąd nabywcy lub konsumenta.

Jeżeli chodzi o czereśnie przeznaczone do przetworzenia, poza informacjami wymaganymi zgodnie z obowiązującymi przepisami przynajmniej na jednym boku opakowania lub pojemnika musi figurować napis "produkt objęty ChOG Ciliegia di Lari przeznaczony do przetworzenia" zapisany dobrze widocznymi literami.

Logo "Ciliegia di Lari" ChOG przedstawia się następująco:

Choć wielkość logo może różnić się w zależności od rodzaju opakowania, należy zachować proporcje standardowych wymiarów.

4.7. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar produkcji czereśni opatrzonych chronionym oznaczeniem geograficznym "Ciliegia di Lari" obejmuje terytorium administracyjne następujących gmin: Casciana Terme Lari, Terricciola i Crespina Lorenzana.

5. Związek z obszarem geograficznym

Związek przyczynowy z pochodzeniem geograficznym opiera się na

renomie

szczególnej jakości

innych właściwościach

Streszczenie związku

Wniosek o uznanie ChOG "Ciliegia di Lari" opiera się na historycznej renomie związanej z jakością produktu objętego tą nazwą. Renoma ta wynika ze specyficznych uwarunkowań panujących na omawianym obszarze geograficznym, które wywierają korzystny wpływ na uprawę czereśni. Wspomniane uwarunkowania obejmują glebę, a także czynniki klimatyczne, rolnicze, społeczne, kulturowe i gospodarcze. Połączenie tych czynników przyczyniło się do zbudowania renomy produktu, który uznaje się za powiązany z określonym miejscem do tego stopnia, że określa się go z nazwą gminy Lari.

Długa historia produkcji czereśni "Ciliegia di Lari" przyczyniła się do nawiązania bliskich relacji z konsumentami. Cenią oni sobie szczególnie wyjątkową właściwość tych owoców: ich naturalną słodycz. W punkcie sprzedaży konsumenci są przyzwyczajeni do tego, że cena czereśni "Ciliegia di Lari" jest wyższa niż cena czereśni pochodzących z innych regionów.

Wyznaczony obszar geograficzny, o którym mowa w pkt 4, zawsze był obszarem, na którym produkowano znaczne ilości czereśni, co znajduje potwierdzenie w wynikach historycznych oraz przeprowadzonych niedawno badań i analiz (Basso M., Natali S., 1959; Funghi A., 2004; różni autorzy, red. Massai, R., 2013).

Obszar produkcji "Ciliegia di Lari" charakteryzuje się glebami i warunkami klimatycznymi szczególnie sprzyjającymi uprawie czereśni. Czynniki te wywierają bezpośredni wpływ na jakość owoców, którą przypisuje się ich naturalnej słodyczy (mierzonej w stopniach w skali Brixa).

Struktura gleby, jak również rozkład temperatur i opadów stanowią dwa czynniki charakteryzujące obszar produkcji czereśni "Ciliegia di Lari" i wpływają na cechę o decydującym znaczeniu dla jakości tych owoców: słodycz wyrażaną w stopniach w skali Brixa.

- Właściwości fizyczne występujących na tym obszarze gleb rolnych, w których skład wchodzi piasek, ił i glina i które pozwalają im z reguły składować znaczne zasoby wody, umożliwiają hodowcom uzyskanie drzew o dobrze zrównoważonej charakterystyce we wszystkich trzech fazach fenologicznych: kwitnienia, zawiązywania owoców i dojrzewania. Fazy te mają kluczowe znaczenie dla wytworzenia owoców o optymalnym poziomie stężenia cukru (mierzonym w stopniach w skali Brixa).

- Rozkład temperatur i opadów na obszarze produkcji przekłada się na szereg czynników sprzyjających produkcji naturalnie słodkich czereśni, nie stwarzając jednocześnie żadnych czynników wywierających niekorzystny wpływ na tę produkcję. Omawiany obszar nie jest szczególnie podatny na występowanie późnych przymrozków, które mogłyby zahamować proces kwitnienia. Łagodnym temperaturom w okresie wiosennym towarzyszy umiarkowany poziom opadów deszczu, co gwarantuje optymalne warunki kwitnienia i zawiązywania owoców. Podobnie rzadkie opady deszczu na ostatnim etapie procesu dojrzewania ograniczają wszelkie problemy związane z pękaniem czereśni.

Doświadczenie w dziedzinie hodowli czereśni zgromadzone na przestrzeni lat przez rolników prowadzących działalność na tym obszarze umożliwia im czerpanie pełnych korzyści wynikających z dopasowania naturalnych właściwości gruntów z potencjałem poszczególnych odmian - połączenie to ma kluczowe znaczenie dla produkcji wysokiej jakości owoców.

Gama odmian dopuszczonych do objęcia ChOG "Ciliegia di Lari" jest szeroka, co wynika ze zrównoważonego sposobu, w jaki producenci połączyli zdolność dostosowania się do środowiska i dążenie do zagwarantowania satysfakcji klientów - innymi słowy, ten stan rzeczy jest spowodowany wyraźną i przynoszącą korzyści synergią między czereśniami, środowiskiem i zasobami ludzkimi.

Gama obejmuje różne odmiany, od odmian o owocach o delikatnym miąższu po odmiany zbite i chrupiące, o błyszczącej skórce barwy od żółtej do ciemnoczerwonej i czarnej. Cechą charakterystyczną tej gamy jest również fakt, że obejmuje ona różne odmiany lokalne (Roselli, G., Mariotti, P., Il germoplasma del ciliegio) [Zasoby genowe czereśni] - 1. Provincia di Pisa, ARSIA e CNR Istituto sulla Propagazione delle Specie Legnose, Florencja, 1999), co poszerza ofertę dostępną dla konsumentów i zapewnia im możliwość zakupienia czereśni o różnorodnych właściwościach.

Czereśnie "Ciliegia di Lari" w mediach

Publikacje zawierające wzmiankę o czereśniach "Ciliegia di Lari" obejmują: L'Italia del biologico [Organiczne Włochy], 2002, s. 86, Guida Touring Club italiano; Elena Tedeschi, Toscana inconsueta. Appunti ed itinerari per viaggiare oltre [Mniej znana Toskania - notatki i przewodnik dla osób zainteresowanych podróżowaniem poza głównymi szlakami], 2017, goWare; Frutta e Ortaggi in Italia [Świeże owoce i warzywa we Włoszech], 2005, Guida Touring Club italiano.

Reputation in the past and present [Renoma w przeszłości i obecnie]. Kronika filmowa wyświetlana w kinach w całym kraju - La settimana INCOM, nr 01925, "Italy, Lari (Pisa): the fourth cherry festival" ["Włochy, Lari (Piza): czwarty festiwal czereśni"], 26 maja 1960 r., wyprodukowana przez wytwórnię filmową INCOM przejętą następnie przez Instituto Luce. Wspomniany odcinek ukazuje, w jaki sposób nazwa "Ciliegia di Lari" weszła od tego czasu do codziennego języka i żargonu handlowego.

Również obecnie produkcja czereśni na wyznaczonym obszarze jest kojarzona z jakością i słodyczą. Dlatego też wytwarzane tam owoce są również znane konsumentom w punktach sprzedaży w dużych sieciach sklepów detalicznych, gdzie produkt ten jest sprzedawany pod nazwą "Ciliegia di Lari".

Wszystkie te czynniki sprawiają, że konsumenci identyfikowali - i w dalszym ciągu identyfikują - produkt wytwarzany na wyznaczonym obszarze, o którym mowa w pkt 3 powyżej, jako czereśnie "Ciliegia di Lari".

Kontekst historyczny

Jak podkreślało wielu autorów, początki uprawy czereśni "Ciliegia di Lari" na wzgórzach prowincji Piza sięgają zamierzchłych czasów. Doświadczenie lokalnych rolników przekazywane z pokolenia na pokolenie i uzupełniane prowadzonymi nieustannie badaniami naukowymi oraz wdrażaniem specjalnych technik uprawy położyły podwaliny pod pomyślne ugruntowanie uprawy czereśni "Ciliegia di Lari" w miarę upływu czasu, dzięki czemu produkt ten stał się jednym z elementów historycznego, tradycyjnego i kulturowego dziedzictwa obszaru, którego najważniejszym ośrodkiem związanym z ochroną i rozwojem jest Lari.

Z historycznego punktu widzenia w różnych dokumentach zwraca się uwagę na wielowiekową kulturę i tradycję uprawy czereśni na wyznaczonych obszarach, o których mowa w pkt 3. Począwszy od XVIII w. na rynku pod arkadami w Lari, który był jednym z największych i najbardziej prestiżowych rynków w prowincji Piza aż do lat 50. XX w., najpopularniejszym produktem były czereśnie. Owoce były wysoce cenione przez hurtowników i konsumentów, zarówno za ich wyborny smak, jak i z uwagi na to, że dojrzewały wcześnie - czynniki te dodatkowo napędzały produkcję, podobnie jak fakt, że można było sprzedać je za dobrą cenę. (Tremolanti E., "Profilo storico delle cultivar di ciliegio con particolare riguardo al territorio larigiano" [Profil historyczny kultywarów czereśni koncentrujący się w szczególności na regionie Lari], w Spunti di Natura economica: cenni di storia di cerealicoltura, panificazione, viticoltura e cultivar di ciliegio [Uwagi o charakterze gospodarczym: krótka historia uprawy zbóż, produkcji chleba, uprawy winorośli i kultywarów czereśni] CLD Libri, Calcinaia (Pi), 2010).

Zważywszy na gospodarcze i kulturowe znaczenie czereśni dla Lari, dzięki inicjatywie części lokalnej społeczności w 1957 r. zorganizowano w Lari pierwszy festiwal czereśni. Jest to bez wątpienia jedno z najstarszych i najlepiej znanych wydarzeń tego rodzaju, w którym udział biorą setki uczestników. Od 1957 r. odbyło się aż 66 "Festiwali czereśni" - festiwale te są organizowane nieprzerwanie do dnia dzisiejszego. Niezależnie od faktu, że o czereśniach wspomina się w szeregu publikacji, ciągłość ta świadczy o gospodarczym i kulturowym znaczeniu tych owoców dla obszaru, na którym uprawia się je od bardzo wielu lat.

Produkt jest również ceniony jako składnik potraw, co znajduje potwierdzenie w przepisach na desery zamieszczanych w internecie, na przykład na stronach internetowych popcuisine.it i gazzettadelgusto.it. Przepisy, w których wykorzystuje się czereśnie "Ciliegia di Lari", opublikowano również w książkach kucharskich, m.in. w Il gelato a modo mio [Mój sposób na lody], Simone Bonini, Giunti 2016.

Elektroniczne odesłanie (URL) do publikacji specyfikacji produktu

https://www.gazzettaufficiale.it/eli/id/2025/06/25/25A03552/sg

1 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2025/27 z dnia 30 października 2024 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 o przepisy dotyczące rejestracji i ochrony oznaczeń geograficznych, gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie oraz uchylające rozporządzenie delegowane (UE) nr 664/2014 (Dz.U. L, 2025/27, 15.1.2025, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2025/27/oj).

Zmiany w prawie

Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.5516

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja powiadomienia dotyczącego zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27
Data aktu: 15/10/2025
Data ogłoszenia: 15/10/2025