(Art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143)
"Radicchio Variegato di Castelfranco"
Numer referencyjny UE: PGI-IT-1515-AM02 - 28.7.2025
1. Nazwa produktu
Radicchio Variegato di Castelfranco
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChOG
□ ChNP
□ OG
3. Sektor
Produkty rolne
□ Wina
□ Napoje spirytusowe
4. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny
Włochy
5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Nazwa
Ministerstwo Rolnictwa, Gospodarki Żywnościowej i Leśnictwa
6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa
Zmiany są zmianami standardowymi w rozumieniu art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143, ponieważ nie obejmują zmiany nazwy, nie grożą zanikiem związku ani nie wiążą się z dalszymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania produktu do obrotu.
7. Opis zatwierdzonych zmian standardowych
Tytuł
Pkt 5 specyfikacji produktu. Zmiana daty siewu i przesadzania.
Opis
Terminy zakończenia siewu i przesadzania zostały zmienione odpowiednio z dnia 15 na 30 sierpnia i z dnia 10 na 30 września.
□ Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
Tytuł
Pkt 5 specyfikacji produktu. Zwiększona gęstość nasadzeń.
Opis
Gęstość nasadzeń zwiększono z 8 do 9 roślin na metr kwadratowy.
□ Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
Tytuł
Pkt 5. Zmiana redakcyjna w opisie etapu pędzenia/bielenia.
Opis
Aby ułatwić zrozumienie tekstu, zmieniono opis etapu pędzenia/bielenia w następujący sposób:
"Obejmuje to stworzenie warunków, w których główki tworzą nowe liście, które przy braku światła są całkowicie lub prawie całkowicie pozbawione pigmentów chlorofilowych, co uwypukla żyłki w blaszce liści, przy czym liście tracą włóknistą konsystencję i przyjmują chrupiące konsystencję i akceptowalny gorzki smak".
Jest to wyłącznie poprawka redakcyjna.
□ Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
Tytuł
Pkt 5 specyfikacji produktu. Wprowadzenie zakresu, który dokładnie określa temperaturę wody źródlanej, która ma być używana na etapie pędzenia.
Opis
W pkt 5 specyfikacji produktu dodano zakres, który dokładnie określa temperaturę wody źródlanej, która ma być stosowana na etapie pędzenia, zastępując poprzednie odniesienie wyłącznie do temperatury minimalnej.
□ Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
Tytuł
Pkt 5 specyfikacji produktu. Zwiększenie maksymalnej wydajności z hektara gruntów uprawnych i maksymalnej masy sztuk.
Opis
Maksymalny plon z hektara gruntów uprawnych zwiększono do 25 000 kg, a maksymalną masę jednostkową główek będących produktem końcowym zwiększono do 0,650 kg.
□ Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
Tytuł
Pkt 8 specyfikacji produktu i pkt 4.5 jednolitego dokumentu.
Opis
W art. 8 specyfikacji produktu i w pkt 4.5 jednolitego dokumentu skreślono następujące zdanie: "Właściwości takich opakowań muszą umożliwiać właściwe przechowywanie produktu bez możliwości jego uszkodzenia lub zepsucia się."
□ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Tytuł
Pkt 8 specyfikacji produktu i pkt 4.5 jednolitego dokumentu. Zmiana zasady dotyczącej możliwej do zaplombowania pokrywy.
Opis
W pkt 8 specyfikacji produktu i pkt 4.5 jednolitego następujące zdanie:
"Aby zapewnić konsumentowi końcowemu gwarancję, wszystkie pojemniki muszą posiadać możliwą do zaplombowania pokrywę."
otrzymuje brzmienie:
"Aby zapewnić konsumentowi końcowemu gwarancję, wszystkie pojemniki mogą posiadać możliwą do zaplombowania pokrywę."
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Tytuł
Pkt 8 specyfikacji produktu i pkt 4.6 jednolitego dokumentu. Zmiana zasad umieszczania określenia "Radicchio Variegato di Castelfranco" ChOG.
Opis
W pkt 8 specyfikacji produktu i pkt 4.6 jednolitego następujące zdanie:
"Pojemniki muszą być oznaczone napisem złożonym z drukowanych liter równej wielkości o następującej treści: »Radicchio Variegato di Castelfranco« ChOG."
otrzymuje brzmienie:
"Niezależnie od tego, czy istnieje pieczęć, pojemniki muszą być opatrzone napisem »Radicchio Variegato di Castelfranco« ChOG złożonym z drukowanych liter o takiej samej wielkości, przy czym napis może być umieszczony na etykiecie".
□ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Tytuł
Pkt 8 specyfikacji produktu i pkt 4.6 jednolitego dokumentu. Zmiana zasad umieszczania "Radicchio Variegato di Castelfranco" logo ChOG.
Opis
W pkt 8 specyfikacji produktu i pkt 4.6 jednolitego następujące zdanie:
"Każdy pojemnik i/lub możliwa do zaplombowania pokrywa muszą być ponadto opatrzone identyfikacyjnym logo ChOG."
otrzymuje brzmienie:
"Każdy pojemnik i/lub możliwa do zaplombowania pokrywa i/lub etykieta muszą być ponadto opatrzone identyfikacyjnym logo ChOG."
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
JEDNOLITY DOKUMENT
Nazwy pochodzenia i oznaczenia geograficzne produktów rolnych
"Radicchio Variegato di Castelfranco"
Numer referencyjny UE: PGI-IT-1515-AM02 - 28.7.2025
1. Nazwa lub nazwy
Radicchio Variegato di Castelfranco
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
□ ChNP
ChOG
□ OG
3. Państwo, do którego należy wyznaczony obszar geograficzny
Włochy
4. Opis produktu rolnego
4.1. Klasyfikacja produktu rolnego zgodnie z pozycją i kodem Nomenklatury scalonej, określona w art. 6 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2024/1143
0705 19 - Pozostałe
4.2. Opis produktu rolnego, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Uprawy przeznaczone do produkcji "Radicchio Variegato di Castelfranco" ChOG muszą składać się z roślin pochodzących z rodziny astrowatych, złożonej z dzikich odmian gatunku Cichorium intybus, obejmujących rodzaj różnobarwny.
Właściwości produktu
W chwili dopuszczenia do konsumpcji cykoria opatrzona chronionym oznaczeniem geograficznym "Radicchio Variegato di Castelfranco" ChOG musi posiadać następujące właściwości:
- wygląd: ładnie ukształtowana główka o błyszczącej barwie i średnicy co najmniej 15 cm; zaczynając od podstawy główki, posiada ona otaczający łodygę pierścień płaskich liści, drugi pierścień liści nieco bardziej podniesionych, trzeci pierścień jeszcze bardziej pionowych liści, i tak dalej, aż do centralnej części bez uformowanego środka; maksymalna długość korzenia głównego wynosi 4 cm, natomiast wielkość jego średnicy jest proporcjonalna do rozmiarów główki; liście są możliwie grube, mają ząbkowane krawędzie i pofałdowane blaszki o zaokrąglonym kształcie;
- barwa: liście o kremowobiałej barwie z równomiernie rozmieszczonymi na całej powierzchni różnobarwnymi przebarwieniami w odcieniu od bladofioletowego do fioletowawo-czerwonego i jaskrawoczerwonego;
- smak: smak liści jest bardzo delikatny, od słodkiego do przyjemnie gorzkawego;
- kaliber: minimalna masa główki wynosi 100 g, natomiast minimalna średnica wynosi 15 cm.
Właściwości "Radicchio Variegato di Castelfranco" jako produktu wprowadzanego do obrotu są następujące: idealnie dojrzała; liście o kremowobiałej barwie z równomiernie rozmieszczonymi na całej powierzchni różnobarwnymi przebarwieniami w odcieniu od bladofioletowego do jaskrawoczerwonego; liście o ząbkowanych krawędziach i delikatnie pofałdowanych blaszkach; odpowiednia jędrność główki; wielkość od średniej do dużej; główki jednakowej wielkości; precyzyjne, dokładne przycięcie bez wad; długość korzenia głównego proporcjonalna do wielkości główki, nieprzekraczająca 4 cm.
4.3. Odstępstwa dotyczące pozyskiwania paszy (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego objętych chronioną nazwą pochodzenia) oraz ograniczenia dotyczące pozyskiwania surowców (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych objętych chronionym oznaczeniem geograficznym)
-4.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym
Wszystkie etapy produkcji "Radicchio Variegato di Castelfranco" ChOG, począwszy od siania/przesadzania sadzonek aż do zbioru, w tym pędzenie, bielenie i przycinanie, muszą być prowadzone na terenie geograficznego obszaru produkcji.
4.5. Szczegółowe zasady dotyczące pakowania, krojenia, tarcia itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Cykoria dopuszczona do konsumpcji i opatrzona chronionym oznaczeniem geograficznym "Radicchio Variegato di Castelfranco" ChOG musi być pakowana na terenie geograficznego obszaru produkcji w odpowiednie pojemniki nadające się do przechowywania żywności, pod warunkiem, że ich całkowita masa nie przekracza 10 kg.
W przypadku, gdy produkt przeznaczony jest do przetworzenia, może być wprowadzany do obrotu w odpowiednich pojemnikach (skrzyniach) pod warunkiem, że ich masa netto nie przekracza 250 kg. Aby zapewnić konsumentowi końcowemu gwarancję, wszystkie pojemniki mogą posiadać możliwą do zaplombowania pokrywę.
W przypadku sprzedaży detalicznej w opakowaniach o masie przekraczającej 2 kg netto, produkt można wyjąć ze skrzynek, co doprowadzi do zerwania plomby, oraz sprzedawać pojedyncze główki konsumentowi końcowemu.
4.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu rolnego, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Niezależnie od tego, czy istnieje pieczęć, pojemniki muszą być opatrzone napisem "Radicchio Variegato di Castelfranco" ChOG złożonym z drukowanych liter o takiej samej wielkości, przy czym napis może być umieszczony na etykiecie. Oprócz informacji wymaganych przepisami prawa, na pojemnikach mogą znaleźć się także dodatkowe informacje, pod warunkiem że nie mają one zachwalającego charakteru ani nie wprowadzają konsumenta w błąd co do charakteru i właściwości produktu. Każdy pojemnik i/lub możliwa do zaplombowania pokrywa i/lub etykieta muszą być ponadto opatrzone identyfikacyjnym logo ChOG przy użyciu wskazanych kształtów, kolorów, rozmiarów i proporcji. Logo ma kolor czerwony, jest umieszczone na białym tle i składa się z ilustracji przedstawiającej stylizowaną kompozycję złożoną z cykorii, nad którą znajdują się słowa "Radicchio Variegato di Castelfranco", a całe logo ma czerwone obramowanie. Rodzaj czcionki: Rockwell condensed Kolor logo: czerwony = magenta 100 % - żółty 80 % - cyjan 30 % Logo może ponadto zostać przymocowane do plomby przez podmiot odpowiedzialny. Wszelkie inne sformułowania zamieszczone obok napisu "Radicchio Variegato di Castelfranco" ChOG muszą być od niego wyraźnie mniejsze.
4.7. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
Obszar produkcji i pakowania "Radicchio Variegato di Castelfranco" obejmuje cały obszar administracyjny niżej wymienionych gmin w prowincjach Treviso, Padwa i Wenecja:
Prowincja Treviso: Breda di Piave, Carbonera, Casale sul Sile, Casier, Castelfranco Veneto, Castello di Godego, Istrana, Loria, Maserada sul Piave, Mogliano Veneto, Morgano, Paese, Ponzano Veneto, Preganziol, Quinto di Treviso, Resana, Riese Pio X, San Biagio di Callalta, Silea, Spresiano, Trevignano, Treviso, Vedelago, Villorba, Zero Branco.
Prowincja Padwa: Albignasego, Battaglia Terme, Borgoricco, Camposanpiero, Cartura, Casalserugo, Conselve, Due Carrare, Loreggia, Maserà di Padova, Massanzago, Monselice, Montagnana, Montegrotto Terme, Pernumia, Piombino Dese, Ponte San Nicolo', San Pietro Viminario, Trebaseleghe, Tribano.
Prowincja Wenecja: Marcon, Martellago, Mira, Mirano, Noale, Salzano, Santa Maria di Sala, Scorzè, Spinea.
5. Związek z obszarem geograficznym
Związek przyczynowy z pochodzeniem geograficznym opiera się na
□ renomie
określonej jakości
□ innych cechach
Streszczenie związku
Warunki sadzenia oraz działania w zakresie pielęgnacji roślin na działkach przeznaczonych do produkcji "Castelfranco" ChOG muszą pozostawać w zgodzie z lokalną tradycją i w każdym przypadku prowadzić do nadania główkom ich charakterystycznych właściwości.
Za odpowiednie do produkcji "Radicchio Variegato di Castelfranco" należy uznać świeże, głębokie, dobrze osuszone gleby, które nie są alkaliczne ani nadmiernie zasobne w składniki odżywcze, zwłaszcza azot. Szczególnie odpowiednie do uprawy są tereny o glebach gliniasto-piaszczystych pochodzenia aluwialnego, na których przeprowadzany jest zabieg odwapniania, o klimacie charakteryzującym się dostatecznymi opadami deszczu i umiarkowanymi temperaturami maksymalnymi w porze letniej, suchymi jesieniami oraz wczesnymi zimami z temperaturami minimalnymi dochodzącymi nawet do - 10 °C. Wymagane właściwości "Radicchio Variegato di Castelfranco" stanowią wypadkową warunków środowiskowych oraz czynników naturalnych i ludzkich występujących na obszarze produkcji. Historia, postęp, tradycje lokalnych gospodarstw i hodowców liczące ponad sto lat, charakterystyka terenu, klimat, temperatura wody gruntowej oraz możliwość jej szybkiego pozyskiwania jedynie w wyniku wiercenia, czyli przy niskich kosztach - wszystkie te czynniki stanowią jednoznaczne potwierdzenie związku "Radicchio Variegato di Castelfranco" ze środowiskiem, w którym cykoria ta jest obecnie uprawiana.
Elektroniczne odesłanie (url) do publikacji specyfikacji produktu
https://www.masaf.gov.it/flex/cm/pages/ServeAttachment.php/L/IT/D/1%252F8%252F4%252FD.c5b14c8f12d1897af8b2/P/ BLOB%3AID%3D3343/E/pdf?mode=download
Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
02.12.2025Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.
25.11.2025Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.
19.11.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.5509 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja powiadomienia dotyczącego zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 |
| Data aktu: | 10/10/2025 |
| Data ogłoszenia: | 10/10/2025 |