[Art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143]
"Val de Loire"
PGI-FR-A1225-AM03 - 10.7.2025
1. Nazwa produktu
"Val de Loire"
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
Chroniona nazwa pochodzenia (ChNP)
Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)
Oznaczenie geograficzne (OG)
3. Sektor
Produkty rolne
Wina
Napoje spirytusowe
4. Państwo, do którego należy obszar geograficzny
Francja
5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Ministerstwo rolnictwa, żywności i leśnictwa
Direction générale de la performance économique et environnementale des entreprises (Dyrekcja Generalna ds. Gospodarczych i Środowiskowych Przedsiębiorstw)
Bureau du vin et des autres boissons (Biuro ds. Win i Innych Napojów)
6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa
Zmiany wprowadzone w niniejszej specyfikacji produktu są zmianami standardowymi zgodnie z definicją określoną w art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143.
Wniosek o zmianę specyfikacji ChOG "Val de Loire" nie dotyczy żadnego z trzech przypadków zmiany zwanej "zmianą na poziomie Unii", która:
a) polega na zmianie chronionej nazwy pochodzenia, stosowania nazwy lub kategorii produktu lub produktów noszących odnośne oznaczenie geograficzne;
b) grozi zanikiem związku z obszarem geograficznym;
c) wiąże się z dalszymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania produktu do obrotu.
W związku z tym władze francuskie uznają, że wniosek dotyczy zmiany standardowej.
7. Opis zatwierdzonych zmian standardowych
1. Zniesienie rozdziału kolorów odmian winorośli
Grupa producentów uzasadnia swój wniosek pragnieniem zachęcania do innowacji w produkcji win i umożliwienia mieszania kolorów (produkcja win różowych z białych odmian, wykorzystanie czarnych odmian do produkcji win białych, itp.). Wina te, pochodzące z urozmaicenia winifikacji, cieszą się wzrostem zainteresowania i konsumpcji wśród entuzjastów wina.
Nie wymaga to zmian w jednolitym dokumencie.
2. Dodanie nowych odmian winorośli
Celem dodawania nowych odmian jest dostosowanie się do zmiany klimatu i reagowanie na zmieniające się zapotrzebowanie społeczne, kontynuując rozpoczęte w 2018 r. prace nad integracją odmian odpornych na najczęstsze choroby winorośli.
Zmieniono punkty "Odmiany winorośli" i "Związek z obszarem geograficznym" jednolitego dokumentu.
3. Przyspieszenie terminu zgłoszenia zamiaru objęcia produktów daną nazwą
Zmieniono punkt "Obowiązki sprawozdawcze" w specyfikacji produktu, przesuwając termin zgłoszenia zamiaru objęcia produktów daną nazwą na dzień 31 lipca roku N+1 zamiast na dzień 31 grudnia roku N+1 tj. następującego po zbiorach.
Zmiana ta ma zwiększyć spójność między kontrolami wewnętrznymi i zewnętrznymi, poprawić czytelność ilości zgłoszonych do objęcia ChOG w danym roku gospodarczym oraz ułatwić grupie producentów zarządzanie fakturowaniem i danymi statystycznymi.
Nie wymaga to zmian w jednolitym dokumencie.
4. Wprowadzenie częściowej dealkoholizacji
Grupa producentów ChOG wnioskuje o włączenie częściowej dealkoholizacji do specyfikacji produktu objętego ChOG "Val de Loire". Aby zareagować na tendencje społeczne i zmiany w strukturze konsumpcji, producenci ChOG chcą oferować produkt uzupełniający produkt już istniejący w ramach nazwy, a tym samym zdywersyfikować swoją gamę produktów objętych ChOG.
Grupa producentów ChOG motywuje swój wniosek zmieniającymi się tendencjami społecznymi i wzorcami konsumpcji. Rosnące obawy zdrowotne, większa świadomość skutków spożywania alkoholu, a także przyjmowanie przez coraz większą liczbę obywateli francuskich zdrowszego stylu życia doprowadziły do spadku spożycia. Ponadto zmienił się smak konsumentów.
W ramach wprowadzenia częściowej dealkoholizacji win proponuje się następujące zmiany w specyfikacji ChOG "Val de Loire":
- Rodzaje produktów: Wprowadzenie częściowo odalkoholizowanych czerwonych, różowych i białych win niemusujących
- Normy analityczne: Dodanie minimalnej rzeczywistej objętościowej zawartości alkoholu między 6 % a 8,5 % dla win częściowo odalkoholizowanych ze strefy B oraz od 6 % do 9 % ze strefy C.
- Właściwości organoleptyczne: opis win częściowo odalkoholizowanych
- Obszar geograficzny/obszar bezpośredniego sąsiedztwa: Zbiór winogron oraz fermentacja, wytwarzanie i dealkoholizacja win częściowo odalkoholizowanych odbywają się na całym obszarze geograficznym i na obszarze bezpośredniego sąsiedztwa ChOG "Val de Loire".
- Odmiany winorośli: Wina częściowo odalkoholizowane są produkowane ze wszystkich odmian przewidzianych w specyfikacji ChOG "Val de Loire".
- Maksymalna wydajność produkcji: Wina częściowo odalkoholizowane są produkowane w ramach limitu maksymalnej wydajności z hektara przewidzianej w specyfikacji ChOG "Val de Loire", tj. 90 hl/ha.
- Procesy dealkoholizacji: dozwolone są wszystkie procesy dealkoholizacji dozwolone w przepisach
- Związek z obszarem geograficznym: Związek z obszarem geograficznym zmieniono, aby uwzględnić:
- w pkt "Specyfika produktu": właściwości win częściowo odalkoholizowanych;
- w pkt "Związek przyczynowy": odniesienia do win częściowo odalkoholizowanych (reputacja i związek z terytorium).
- Warunki prezentacji i etykietowania: Oznaczenie "Wino częściowo odalkoholizowane" musi znajdować się w tym samym polu widzenia co chronione oznaczenie geograficzne "Val de Loire".
- Obowiązki w zakresie składania deklaracji: Dodano deklarację dotyczącą win przeznaczonych do dealkoholizacji.
- Główne punkty podlegające kontroli: Wina przeznaczone do procesu dealkoholizacji będą systematycznie kontrolowane, podobnie jak wina częściowo odalkoholizowane.
Zmieniono pkt "Opis wina lub win", "Wyznaczony obszar geograficzny", "Związek z obszarem geograficznym" i "Wymogi dodatkowe" jednolitego dokumentu.
5. Wyznaczony obszar geograficzny
Zaktualizowano wykaz gmin obszaru geograficznego. Granice obszaru geograficznego pozostają niezmienione.
Zmieniono pkt "Wyznaczony obszar geograficzny" i "Wymogi dodatkowe" jednolitego dokumentu.
6. Usunięcie załącznika dotyczącego wspólnotowych norm analitycznych
Załącznik dotyczący wspólnotowych norm analitycznych dla win objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Val de Loire" usunięto ze specyfikacji produktu, gdyż normy te jedynie powtarzają obowiązujące przepisy wspólnotowe.
Nie wymaga to zmian w jednolitym dokumencie.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Val de Loire
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChOG - chronione oznaczenie geograficzne
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
3.1. Kod Nomenklatury scalonej
22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET
2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009
4. Opis wina lub win
KRÓTKI OPIS
ChOG "Val de Loire" jest zastrzeżone dla czerwonych, różowych, szarych i białych win niemusujących i win częściowo odalkoholizowanych. Rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu w tych winach wynosi > 8,5 % objętości w przypadku strefy B i > 9 % objętości w przypadku strefy C. Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach czerwonych po wzbogaceniu nie przekracza 12,5 %. Rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu w winach częściowo odalkoholizowanych objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Val de Loire" wynosi 6-8,5 % obj. w przypadku strefy B oraz 6-9 % obj. w przypadku strefy C. Fermentacja jabłkowo-mlekowa win czerwonych musi zakończyć się przed dopuszczeniem ich do spożycia, z wyjątkiem win typu "primeur" (wczesne) lub "nouveau" (młode). ChOG "Val de Loire" przyznaje się winom otrzymywanym bez wzbogacania, w których całkowita objętościowa zawartość alkoholu wynosi 15-20 % objętości, z wyjątkiem win produkowanych na powierzchniach, na których jedną z uprawianych odmian winorośli jest chenin B, w departamentach Maine-et-Loire i Indre-et-Loire w obrębie przedmiotowego obszaru. Pozostałe analityczne cechy charakterystyczne są zgodne z cechami określonymi w przepisach wspólnotowych. Maksymalna kwasowość lotna win białych o zawartości cukrów fermentacyjnych > 45 g/l jest, na zasadzie odstępstwa, określona wspólnym rozporządzeniem ministra właściwego do spraw konsumenta i ministra właściwego do spraw rolnictwa. Pozostałe normy analityczne są zgodne z przewidzianymi w przepisach wspólnotowych. Wina te charakteryzują się często występującymi owocowymi aromatami, których intensywność i charakter różnią się w zależności od zastosowanych odmian winorośli i technologii. W przypadku win białych, różowych i szarych stosowane metody produkcji wina umożliwiają wydobycie nut owocowych i kwiatowych przy jednoczesnym zachowaniu świeżego charakteru. W przypadku win czerwonych celem winifikacji jest uzyskanie elastycznej struktury wina. Wina częściowo odalkoholizowane zachowują cechy typowe dla ChOG "Val de Loire". Są one wyraziste, charakteryzują się aromatami owocowymi lub kwiatowymi, a jednocześnie są lżejsze, mniej długie i ustrukturyzowane w ustach, w zależności od odmian winorośli oraz stosowanych technik produkcji wina i dealkoholizacji. Częściowo odalkoholizowane wina białe, różowe i szare łączą aromaty owocowe i kwiatowe oraz pewną świeżość. Częściowo odalkoholizowane wina czerwone mają elastyczną strukturę i lekkie taniny.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne:
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna (w miliekwiwalentach na litr)
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
5. Praktyki winiarskie
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. Zasada ogólna
Szczególne praktyki enologiczne
W zakresie praktyk enologicznych wina muszą być produkowane zgodnie z wymogami obowiązującymi na poziomie wspólnotowym oraz zawartymi w kodeksie rolnictwa i rybołówstwa morskiego.
5.2. Maksymalna wydajność
90 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Zbiór winogron, ich fermentacja, wytwarzanie win i częściowa dealkoholizacja win objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Val de Loire" odbywają się: - w następujących departamentach: Allier, Cher, Indre, Indre-et-Loire, Loir-et-Cher, Loire-Atlantique, Loiret, Maine-et-Loire, Nièvre, Puy-de-Dôme, Sarthe, Vendée, Vienne; - we wszystkich gminach departamentu Deux-Sèvres z wyjątkiem gmin: Asnières-en-Poitou, Beauvoir-sur-Niort, Belleville, Boisserolles, Le Bourdet, Brieuil-sur-Chizé, Brioux-sur-Boutonne, Chérigné, Chizé, Ensigné, Les Fosses, La Foye-Monjault, Granzay-Gript, Juillé, Luché-sur-Brioux, Lusseray, Marigny, Mauzé-sur-le-Mignon, Paizay-le-Chapt, Périgné, Priaires, Prin-Deyrançon, Prissé-la-Charrière, La Rochénard, Saint-Etienne-la-Cigogne, Saint-Georges-de-Rex, Saint-Hilaire-la-Palud, Secondigné-sur-Belle, Séligné, Thorigny-sur-le-Mignon, Usseau, Vernoux-sur-Boutonne, Le Vert, Villefollet, Villiers-en-Bois, Villiers-sur-Chizé.
7. Odmiany winorośli
Abouriou B
Artaban N
Cabernet cortis N
Cabernet franc N
Cabernet-Sauvignon N
Chardonnay B
Chasselas B
Chenin B
Cot N - Malbec
Egiodola N
Floreal B
Folle blanche B
Gamay N
Gamay de Bouze N
Gamay de Chaudenay N
Grolleau N
Grolleau gris G
Melon B
Merlot N
Meunier N
Négrette N
Opalor
Orbois B
Pineau d'Aunis N
Pinot blanc B
Pinot gris G
Pinot noir N
Sacy B
Sauvignon B - Sauvignon blanc
Sauvignon gris G - Fié gris
Select B
Sirano
Soreli B
Souvignier gris Rs
Vidoc N
Viognier B
Voltis B
8. Opis związku lub związków
Obszar geograficzny produkcji obejmuje 14 departamentów zlewni Loary, która rozciąga się od Masywu Centralnego do estuarium w Pays Nantais. Loara przepływa przez obszary charakteryzujące się bardzo różnorodnymi warunkami geologicznymi - od dawnych terenów Masywu Armorykańskiego w Pays Nantais i Andegawenii, białej kredy w Saumur i Turenii po wulkaniczne skały Monts d'Auvergne. W Dolinie Loary występuje klimat zasadniczo umiarkowany, przy czym w regionie Nantes i w Andegawenii jest on oceaniczny, w Turenii odczuwa się wpływ kontynentalny, a w środkowym odcinku Loary półkontynentalny. Dla winnic korzystne są występujące przez cały rok regularne opady i łagodne, stabilne temperatury. Chociaż Dolina Loary charakteryzuje się dużą różnorodnością wpływów klimatycznych i geologii, obszar ten ma zasadniczo jednolity charakter wynikający z położenia na północy kraju oraz ogólnych właściwości panującego klimatu. Winorośl jako pierwsi wprowadzili tam Rzymianie, głównie w regionie Nantes. Prawdziwy rozwój winnic rozpoczął się w V wieku, a jego rozkwit w 1154 r., gdy hrabia Andegawenii Henryk II wstąpił na tron Anglii. Loara stanowiła znakomity szlak komunikacyjny, co sprzyjało zakładaniu na jej brzegach winnic oraz handlowi winem. W XIX wieku pojawienie się kolei spowodowało, że producenci wina z Doliny Loary musieli konkurować z pozostałymi francuskimi regionami winiarskimi, co prowadziło do poprawy jakości produkcji. W 1968 r. stworzono wina regionalne (fr. vin de pays), a dekretem z dnia 16.12.1981 r. ustanowiono regionalne wino z dorzecza Loary: "Vins de Pays du Jardin de la France". Dekretem z dnia 12 maja 2007 r. element historyczny w nazwie win z Doliny Loary zastąpiono rzeczywistą nazwą geograficzną. "Vins de Pays du Jardin de la France" stały się "Vins de Pays du Val de Loire". W ramach rocznej produkcji wina objętego ChOG Val de Loire, wynoszącej w ostatnich latach 400 000 hl, wytwarza się wina w trzech kolorach (białe, czerwone i różowe). Obszar geograficzny sprzyja wytwarzaniu win białych, które odpowiadają większości wielkości produkcji, tj. 53 %; natomiast wina czerwone stanowią 27 %, a wina różowe 20 % produkcji. Prawie 90 % win objętych ChOG "Val de Loire" produkuje się z pojedynczej odmiany winorośli, a na przedmiotowym obszarze tradycyjnie uprawia się wszystkie 38 odmiany winorośli wykorzystywane do ich produkcji. Właściwości wina objętego ChOG "Val de Loire" wynikają z zastosowania cieszących się międzynarodową renomą odmian winorośli, z których główne odmiany to sauvignon B, chardonnay B, chenin B, gamay N, pinot noir N, cabernet franc N i cabernet-sauvignon N, a także odmian lokalnych, takich jak grolleau gris G, grolleau N, melon B lub pineau d'Aunis N. Gwarancję przestrzegania wymogów dotyczących jakości i pochodzenia winogron stanowią określenie warunków produkcji i dokładnych parametrów analitycznych oraz kontrola organoleptyczna. Białe odmiany, z których większość wykorzystuje się do produkcji wina wytrawnego, charakteryzują się świeżością oraz delikatnością owocowych i kwiatowych aromatów. Wina różowe i szare są lekkie i rześkie, a wina czerwone - o lekkiej, niekiedy pełnej strukturze - charakteryzują się giętkością i świeżością. Wino objęte ChOG "Val de Loire" występuje również z oznaczeniem "primeur" lub "nouveau", głównie w przypadku produkcji z odmian winorośli sauvignon B i gamay N. Są to wina smaczne, aromatyczne i lekkie. Wina, które mają być częściowo odalkoholizowane, posiadają właściwości ChOG. Proces dealkoholizacji uwypukla typowe cechy odmian "Val de Loire". Częściowo odalkoholizowane wina białe objęte ChOG "Val de Loire" charakteryzują się delikatnymi, eleganckimi i typowymi aromatami win Doliny Loary. Częściowo odalkoholizowane różowe i szare ChOG "Val de Loire" są świeże i aromatyczne, a taniny w częściowo odalkoholizowanych winach czerwonych są lekkie. Producenci wina zdołali zachować tożsamość i tradycję winiarską regionu wzdłuż Loary, gdzie panuje klimat sprzyjający uprawie winorośli. W przedmiotowym regionie winiarskim nadal stosuje się dawne praktyki uprawy winorośli, przekazywane przez producentów wina z pokolenia na pokolenie. Swoją wielowiekową renomę wina z Doliny Loary zawdzięczają również wymianie handlowej, którą w przeszłości ułatwiała żegluga rzeczna. Odmiany winorośli wykorzystywane do produkcji wina objętego ChOG "Val de Loire" są dostosowane do różnorodności klimatu i gleb występujących na tym rozległym obszarze. Mimo iż na przedmiotowym obszarze wytwarza się głównie wina białe, w ostatnim czasie zastosowanie nowych odmian winorośli oraz wprowadzenie ulepszeń technologicznych przez producentów wina sprzyja produkcji win czerwonych. Od czasu formalnego powstania kategorii win regionalnych z Doliny Loary w 1981 r. przy ich wytwarzaniu szczególną uwagę poświęca się wysokiej jakości produkcji oraz profesjonalizacji producentów. Dzięki producentom wina, spółdzielczym wytwórniom wina i dystrybutorom, ChOG "Val de Loire" odgrywa istotną rolę gospodarczą w sektorze produkcji wina w Dolinie Loary. Za sprawą wielowiekowej tradycji uprawy winorośli i produkcji wina w centrum tego historycznego, rozległego regionu winiarskiego rozwinęła się rozległa sieć ośrodków badań naukowych i technicznych związanych z tym sektorem oraz placówek oferujących wyższe studia związane z uprawą winorośli i winiarstwem. Wyniki badań i poziom wykształcenia specjalistów umożliwiły z kolei dynamiczny rozwój produkcji win objętych ChOG "Val de Loire". Rozwój enoturystyki w tym regionie o istotnym dziedzictwie historycznym (występowanie licznych zamków), wpisanym na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, przyczynia się do wzmocnienia renomy ChOG "Val de Loire". W obliczu wyzwań producenci "Val de Loire", włączając producentów ChOG zawsze wykazywali się odpornością i dużą zdolnością adaptacyjną, w szczególności w zaspokajaniu popytu konsumentów poszukujących nowych rodzajów produktów. Wina objęte ChOG "Val de Loire" są innowacyjne i kreatywne. Wyróżniają się silnymi powiązaniami z terytorium. Wina częściowo odalkoholizowane wpisują ChOG "Val de Loire" w nowe wymogi organoleptyczne i przyczyniają się do renomy tych win w regionie o silnej dynamice turystyki winiarskiej.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony na zasadzie wyjątku w odniesieniu do fermentacji, wytwarzania i dealkoholizacji win częściowo odalkoholizowanych objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Val de Loire", składa się z następujących okręgów i gmin sąsiadujących z przedmiotowym obszarem geograficznym:
- okręgi w departamencie Mayenne: Château-Gontier, Laval, Mayenne;
- następujące kantony w departamencie Deux-Sèvres: Asnières-en-Poitou, Beauvoir-sur-Niort, Belleville, Boisserolles, Le Bourdet, Brieuil-sur-Chizé, Brioux-sur-Boutonne, Chérigné, Chizé, Ensigné, Les Fosses, La Foye - Monjault, Granzay-Gript, Juillé, Luché-sur-Brioux, Lusseray, Marigny, Mauzé-sur-le-Mignon, Paizay-le-Chapt, Périgné, Priaires, Prin-Deyrançon, Prissé-la-Charrière, La Rochénard, Saint-Etienne-la-Cigogne, Saint-Georges- de-Rex, Saint-Hilaire-la-Palud, Secondigné-sur-Belle, Séligné, Thorigny-sur-le-Mignon, Usseau, Vernoux-sur- Boutonne, Le Vert, Villefollet, Villiers-en-Bois, Villiers-sur-Chizé.
Zasady dotyczące etykietowania
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Chronione oznaczenie geograficzne "Val de Loire" można uzupełnić nazwami następujących mniejszych jednostek geograficznych: Allier, Cher, Indre, Indre-et-Loire, Loir-et-Cher, Loire-Atlantique, Loiret, Maine-et-Loire, Nièvre, Sarthe, Vendée, Vienne, Marches de Bretagne, Pays de Retz, zgodnie z przepisami określonymi w specyfikacji produktu.
Czcionka, którą zapisana jest nazwa jednej z mniejszych jednostek geograficznych nie może być większa (wysokość i szerokość) niż czcionka, którą zapisano chronione oznaczenie geograficzne "Val de Loire".
Chronione oznaczenie geograficzne "Val de Loire" można uzupełnić określeniami "primeur" lub "nouveau".
Chronione oznaczenie geograficzne "Val de Loire" można uzupełnić nazwą jednej odmiany lub nazwami kilku odmian winorośli.
Nazwę odmiany winorośli sauvignon lub grolleau można umieszczać na etykietach win objętych chronionym oznaczeniu geograficznym "Val de Loire" w celu oznaczenia win pochodzących odpowiednio z mieszanki sauvignon B i sauvignon gris G lub z mieszanki grolleau N i grolleau gris G.
Gdy określenie "chronione oznaczenie geograficzne" zastąpiono tradycyjnym określeniem "vin de pays", na etykiecie umieszcza się unijne logo ChOG.
Na etykietach win częściowo odalkoholizowanych opatrzonych chronionym oznaczeniem geograficznym "Val de Loire" umieszcza się określenie "wino częściowo odalkoholizowane". Musi ono znajdować się w tym samym polu widzenia co chronione oznaczenie geograficzne "Val de Loire".
Link do specyfikacji produktu
https://info.agriculture.gouv.fr/boagri/document_administratif-d2e88ee4-e7eb-4c2c-b1d9-d7c981ffb8f7
Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
02.12.2025Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.
25.11.2025Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.
19.11.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.5422 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 |
| Data aktu: | 07/10/2025 |
| Data ogłoszenia: | 07/10/2025 |