Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 1

(C/2025/5414)

(Dz.U.UE C z dnia 7 października 2025 r.)

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

(Art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143)

"Aceite de Lucena"

Nr UE: PDO-ES-0760-AM02 - 9.7.2025

1. Nazwa produktu

"Aceite de Lucena"

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

☑ ChNP

□ ChOG

□ OG

3. Sektor

☑ Produkty rolne

□ Wina

□ Napoje spirytusowe

4. Państwo, do którego należy obszar geograficzny

Hiszpania

5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej

Nazwa

Dyrekcja Generalna ds. Przemysłu Rolno-Spożywczego, Innowacji i Łańcucha Dostaw Żywności

6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa

Zatwierdzona zmiana wchodzi w zakres definicji zmiany standardowej, ponieważ nie polega na zmianie w chronionej nazwie pochodzenia lub na zmianie korzystania z tej nazwy, nie grozi zniesieniem związku z obszarem geograficznym określonego w specyfikacji produktu ani nie wiąże się z dalszymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania produktu do obrotu.

Zatwierdzona zmiana ma wpływ na jednolity dokument.

7. Opis zatwierdzonych zmian standardowych

Tytuł

Zmiana opisu właściwości fizycznych, chemicznych i organoleptycznych.

Opis

Zmiana dotyczy pkt B.2 w specyfikacji produktu: "Fizyczne, chemiczne i organoleptyczne właściwości oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia objętej chronioną nazwą pochodzenia »Aceite de Lucena«". Zmiana dotyczy również pkt 3.2 w jednolitym dokumencie: Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1.

- Kwasowość: obniżenie do 0,5 % ze względu na jakość.

- Liczba nadtlenkowa: maksymalną wartość zwiększono z 15 do 19 meq O2/kg oliwy, ponieważ oliwa pochodząca z wczesnego zbioru może mieć wyższe wartości.

- Absorpcja ultrafioletu (K270): maksymalną wartość podwyższono z 0,15 do 0,19. Jest to konieczne, ponieważ w przypadku gdy znaczna część wykorzystywanych oliwek jest nadal zielona, oliwa z pierwszego tłoczenia pochodząca z wczesnego zbioru wykazuje wysoki odsetek chlorofilów. Charakteryzuje się ona absorpcją fal o takiej samej długości jak w przypadku składników wtórnego utleniania, które jest przedmiotem pomiaru. Z tego powodu w oliwie zostaje przekroczona wartość 0,15, którą ustalono w czasie, gdy oliwki były zbierane w stanie bardziej dojrzałym, w którym praktycznie zanikają chlorofile.

- Polifenol (% kwasu kawowego): parametr ten skreślono, ponieważ dotyczy on w dużej mierze stopnia dojrzałości oliwek, wilgotności oliwek w zależności od klimatu oraz procesu ekstrakcji. Ostatni z wymienionych elementów obejmuje dodawanie wody, w większym lub mniejszym stopniu, w razie potrzeby, stosowanie wirówki lub dekantowania w celu rozdzielenia faz oraz czas trwania tych operacji. Ponadto metoda analizy ustanowiona do oznaczania związków fenolowych stała się nieaktualna. Nie jest ona stosowana przez żadne laboratorium, ponieważ nie została uznana przez żaden organ międzynarodowy ani nie została określona w przepisach UE.

- Woski: parametr ten skreślono, ponieważ nie stanowi on cechy wyróżniającej ani nie jest związany z pochodzeniem oliwy, lecz służy wyłącznie zapewnieniu zgodności z przepisami.

- Barwa: została skreślona, ponieważ nie jest parametrem wykazującym jakość. Kolor zielony nie wynika z odmiany lub pochodzenia, lecz raczej z ilości chlorofilów. Ponadto nie podlega ona analizie jako cecha charakterystyczna jakości sensorycznej. Naczynia do degustacji są nieprzejrzyste, a metoda bromotymolu, która została zawarta w specyfikacji produktu, jest nieaktualna.

- Smak: w związku z większą ilością polifenoli zaobserwowaną w kolejnych zbiorach stopień owocowości określa się obecnie jako średni do wysokiego.

- Mediana cech cierpkich i gorzkich: obie mediany zostały zmienione na 2 lub więcej ze względu na wyższą zawartość polifenolu. Podobnie cechy gorzkie wynikają z obecności aglikonu, który powstaje w wyniku rozpadu polifenolu. Dlatego też wyższe poziomy polifenoli sprzyjają powstawaniu aglikonu. Odmiany drzew oliwnych wykorzystywanych do produkcji ChNP "Aceite de Lucena", uprawiane w obszarze produkcji, charakteryzują się wyższą zawartością polifenolu, dzięki czemu otrzymywana oliwa ma zrównoważony smak, o właściwej równowadze elementu cierpkiego i gorzkiego.

- Skreślono sformułowanie "Oliwy objęte chronioną nazwą pochodzenia »Aceite de Lucena« są bardzo stabilne i odporne na jełczenie", ponieważ była to zbędna informacja z uwagi na wysoką zawartość polifenoli.

☑ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

Tytuł

Poprawa sformułowań w pkt D specyfikacji produktu "Dowód, że produkt pochodzi z danego obszaru".

Opis

Zmieniono pkt D specyfikacji produktu "Dowód, że produkt pochodzi z danego obszaru", wprowadzając poprawki do brzmienia ogólnych procesów określonych w ppkt 5-10 dwóch ostatnich akapitów pkt D.

Punkt ten został zmieniony w celu uproszczenia brzmienia zgodnie z procesem certyfikacji przeprowadzanym przez jednostkę kontrolującą zgodność. Nowe sformułowania obejmują wymogi dotyczące pakowania zarówno na obszarze geograficznym, jak i poza nim, określone w specyfikacji produktu.

□ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

Tytuł

Zmiana pkt E specyfikacji produktu "Metoda produkcji".

Opis

System uprawy stosowany przez plantatorów oliwek został zaktualizowany w celu odzwierciedlenia strategii w ramach nowej WPR (np. strategia dotycząca pokrywy roślinnej), które są coraz bardziej znaczące w obszarze ChNP. Oznacza to przyjęcie nowych praktyk uprawy służących ochronie środowiska i dbałości o glebę.

Obecnie określono, że dopuszczone środki muszą być stosowane "w zalecanych dawkach", aby zapewnić odpowiedzialne stosowanie środków ochrony roślin.

Uproszczono zasady stosowania nawozów, zgodnie z którymi ich stosowanie jest opcjonalne. Skreślono poszczególne rodzaje zabiegów i daty stosowania w przypadku gdy istnieje ewentualność ich zmiany.

Tekst został dostosowany tak, by odzwierciedlać aktualne techniki przycinania.

Zniesiono obowiązek przeprowadzenia analiz poprzedzających zbiory, ponieważ uznaje się je za opcjonalne, podobnie jak czas rozpoczęcia zbiorów, który może różnić się w poszczególnych olejarniach.

Skreślono typy pojazdów przeznaczonych do transportu, pozostawiając odniesienie wyłącznie do pojazdów dopuszczonych do eksploatacji. Określono maksymalny czas transportu oliwek pochodzących ze zbioru.

Czyszczenie i mycie oliwek stały się czynnościami opcjonalnymi.

Skreślono instrukcje dotyczące obracających się młotów w procesie mielenia, ponieważ nie jest to wymóg szczególny.

Uproszczono sformułowanie odnoszące się do malaksacji i ustalono niższą maksymalną temperaturę malaksacji.

Podobnie jak w przypadku pozostałych etapów uproszczono tekst dotyczący oddzielania faz. Usunięto elementy, które nie są powszechnie stosowane w procesie produkcji, np. dodanie wody.

Poprawiono tekst dotyczący dekantacji, wyraźnie wskazując, że jest to fakultatywny etap produkcji.

W odniesieniu do przechowywania oliwy usunięto dokładne wskazania dotyczące temperatury przechowywania. Obecnie określa się jedynie, że temperatura powinna być stała. Wynika to z faktu, że temperatury przechowywania mogą być wyższe niż określono w specyfikacji produktu. Ponadto usunięcie wilgoci i wszelkich zanieczyszczeń stało się czynnością opcjonalną.

Zredagowano tekst dotyczący pakowania, wyjaśniając, że może ono odbywać się poza wyznaczonym obszarem geograficznym.

□ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

Tytuł

Zmiana pkt F specyfikacji produktu "Związek" oraz pkt 5 jednolitego dokumentu "Związek z obszarem geograficznym".

Opis

Zaktualizowano informacje dotyczące spółdzielni rolniczej Rute.

Zniesiono obowiązek przeprowadzenia analiz w czasie zbiorów, a także zasadę, zgodnie z którą mielenie należy przeprowadzić najpóźniej 72 godziny po zbiorach. Jest to zgodne ze zmianami wprowadzonymi we wcześniejszych punktach dotyczących metody produkcji.

Dostosowano sformułowania odnoszące się do właściwości fizycznych, chemicznych i organoleptycznych poprzez dodanie tabeli podsumowującej zgodność z uzasadnieniem przedstawionym w pkt 1.

□ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

Tytuł

Aktualizacja informacji w pkt G specyfikacji produktu.

Opis

Zmieniono pkt G specyfikacji produktu "Weryfikacja zgodności".

W tym punkcie zaktualizowano szczegółowe informacje dotyczące weryfikacji zgodności ze specyfikacją produktu, zarówno odnoszące się do mającego zastosowanie prawodawstwa, jak i szczegółowe informacje dotyczące właściwego organu.

□ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

Tytuł

Aktualizacja sformułowań w pkt H specyfikacji produktu.

Opis

Zmieniono pkt H specyfikacji produktu "Etykietowanie".

Zaktualizowane brzmienie, zastępując sformułowanie "logo ChNP »Aceite de Lucena«" sformułowaniem "logo zarejestrowane w hiszpańskim Urzędzie ds. Patentów i Znaków Towarowych". Odniesienie do "przepisów krajowych" zastąpiono odniesieniem do "obowiązujących przepisów".

□ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

Nazwy pochodzenia i oznaczenia geograficzne produktów rolnych

"Aceite de Lucena"

Nr UE: PDO-ES-0760-AM02 - 9.7.2025

1. Nazwa lub nazwy

"Aceite de Lucena"

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

☑ ChNP

□ ChOG

□ OG

3. Państwo, do którego należy wyznaczony obszar geograficzny

Hiszpania

4. Opis produktu rolnego

4.1. Klasyfikacja produktu rolnego zgodnie z pozycją i kodem Nomenklatury scalonej, określona w art. 6 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2024/1143

15 - TŁUSZCZE I OLEJE POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO, ROŚLINNEGO LUB MIKROBIOLOGICZNEGO ORAZ PRODUKTY ICH ROZKŁADU; GOTOWE TŁUSZCZE JADALNE; WOSKI POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO LUB ROŚLINNEGO

4.2. Opis produktu rolnego, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Produkt objęty chronioną nazwą pochodzenia to oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia otrzymywana z owoców drzewa oliwnego (Olea Europea L.) odmiany Hojiblanca jako odmiany głównej (ponad 90 %) oraz innych dopuszczalnych odmian o drugorzędnym znaczeniu (Arbequina, Picual, Lechín, Tempranilla, Ocal, Campanil i Chorruo), wyłącznie przy pomocy obróbki fizycznej i mechanicznej, poprzez wytłaczanie w niskiej temperaturze, tak aby nie zmienić składu chemicznego oliwy, zachowując jej smak, aromat i cechy owocu, z którego się ją otrzymuje.

Smak: oliwa objęta ochroną to oliwa charakteryzująca się średnio intensywnym po intensywny stopniem owocowości, w którym wyczuwalne są akcenty migdałowe, przy zachowaniu równowagi między smakiem gorzkim i cierpkim.

Zapach: dominuje owocowy aromat świeżo skoszonych zielonych ziół.

Właściwości fizycznochemiczne i organoleptyczne oliwy:

Kwasowość: maksymalnie 0,5 %

Liczba nadtlenkowa: maksymalnie 19 meq O2/kg oliwy

Absorpcja ultrafioletu (K270): maksymalnie 0,19

Wilgotność: maksymalnie 0,2 %

Mediana cech owocowych (Mf): 3 lub więcej

Mediana cech cierpkich: 2 lub więcej

Mediana cech gorzkich: 2 lub więcej

Mediana niedoskonałości (Md): 0

4.3. Odstępstwa dotyczące pozyskiwania paszy (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego objętych chronioną nazwą pochodzenia) oraz ograniczenia dotyczące pozyskiwania surowców (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych objętych chronionym oznaczeniem geograficznym) -

4.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Produkcja oliwek i wytwarzanie produktu odbywają się w granicach obszaru geograficznego opisanego w pkt 4.

W związku z tym następujące procesy muszą mieć miejsce w wyznaczonym obszarze geograficznym: przycinanie drzew i zbiór oliwek, czyszczenie i mycie oliwek, mielenie, malaksacja, oddzielanie faz i dekantacja oliwy.

4.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -

4.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu rolnego, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Wszystkie pojemniki oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia objętej chronioną nazwą pochodzenia "Aceite de Lucena" opatrzone są kontretykietą identyfikacyjną, wydawaną przez Radę Regulacyjną, na której obowiązkowo umieszcza się odniesienie do chronionej nazwy pochodzenia "Aceite de Lucena", logo chronionej nazwy pochodzenia zarejestrowane w hiszpańskim Urzędzie ds. Patentów i Znaków Towarowych oraz niepowtarzalny numer seryjny każdego opakowania.

4.7. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar geograficzny położony jest na południu prowincji Kordoba (Hiszpania) i obejmuje gminy Aguilar de la Frontera, Benameji, Encinas Reales, Iznajar, Lucena, Montilla, Moriles, Monturque y Rute, oraz wschodnią część dzielnicy miasta Puente Genil, która położona jest na prawym brzegu rzeki Genil.

5. Związek z obszarem geograficznym

Streszczenie związku

Specyfika obszaru geograficznego

Czynniki środowiskowe

Gleby wapienne charakteryzują się podwyższoną zawartością węglanów oraz uważane są za gleby ubogie, skąpo porośnięte i stosunkowo ubogie w substancje organiczne. Ponadto poziom zawartości wapnia w tych glebach jest wysoki, w związku z czym wskaźnik pH jest również wysoki i wynosi od 6 do 8.

Średnia wysokość nad poziomem morza waha się od 171 m w Puente Genil do 800 m w Iznajar. Najwyżej położone punkty tego regionu znajdują się w paśmie górskim Subbetica, osiągając wysokości ponad 1 200 m nad poziomem morza.

Jeśli chodzi o klimat, w obszarze tym występuje klimat śródziemnomorski, o umiarkowanie chłodnych zimach i suchych i gorących latach. W odróżnieniu od pozostałej części prowincji, w obszarze produkcji oliwy objętej ChNP "Aceite de Lucena" wpływy klimatu kontynentalnego są prawie niezauważalne.

Czynniki ludzkie

Gęstość sadzenia zwyczajowo przyjęta w praktyce rolnej tego obszaru oraz sposób rozmieszczenia drzew zapewniają doskonałe nasłonecznienie całej owocującej powierzchni drzewa, czemu znacząco sprzyjają metody przycinania drzew stosowane przy sadzeniu, rozroście oraz utrzymaniu i pielęgnacji drzew oliwnych.

Zbiór, przewóz do olejarni i rozdrabnianie oliwek zostały zorganizowane w taki sposób, aby zabiegi te można było przeprowadzić średnio w ciągu 24 godzin. Dzięki temu jakość oliwek nie pogarsza się przed ich przetworzeniem na oliwę, co pozwala zachować pełną świeżość, owocowość i charakterystyczne aromaty.

Stosowanie niskich temperatur podczas malaksacji i mycia, minimalny dodatek wody i staranne warunki przechowywania umożliwiają zachowanie smaku produktu do czasu jego spożycia.

Specyfika produktu

Właściwości fizykochemiczne:

Kwasowość: maksymalnie 0,5 %

Liczba nadtlenkowa: maksymalnie 19 meq O2/kg oliwy

Absorpcja ultrafioletu (K270): maksymalnie 0,19

Wilgotność: maksymalnie 0,2 %

Właściwości organoleptyczne:

Mediana cech owocowych (Mf): 3 lub więcej

Mediana cech cierpkich: 2 lub więcej

Mediana cech gorzkich: 2 lub więcej

Mediana niedoskonałości (Md): 0

Wyraźnie zauważalna jest obecność cech cierpkich i gorzkich, bardzo zrównoważonych.

Intensywny smak i aromat, o średnim lub wysokim stopniu owocowości i migdałowym posmaku odmiany Hojiblanca.

Niska kwasowość oliwy nigdy nie przekracza 0,5 % objętości, zwyczajowo wynosząc od 0,1 do 0,3. W ocenie organoleptycznej wyczuwa się owocowy aromat świeżo skoszonych zielonych ziół.

Związek przyczynowy zachodzący między charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególnymi cechami jakościowymi, renomą lub innymi właściwościami produktu (w przypadku ChOG)

Charakterystyczne środowisko obszaru produkcji oliwy objętej ChNP "Aceite de Lucena" - a konkretnie średnia wysokość, wapienna struktura gleb z wysokim poziomem obecności związków węglanu oraz klimat śródziemnomorski - prowadzi do wzrostu zawartości polifenolu w produkowanej oliwie. Dzięki temu otrzymana oliwa posiada właściwości sensoryczne, które są odmienne niż w przypadku oliwy z innych obszarów (takich jak Antequera w Maladze, gdzie klimat jest łagodniejszy i występuje mniejsza liczba godzin nasłonecznienia). W szczególności zauważalna jest wyraźna obecność smaku cierpkiego i gorzkiego.

Obecność cech cierpkich wynika w szczególności z obecności w oliwie fenolu - monomeru, który występuje przy wysokiej zawartości polifenolu oraz pod warunkiem że nie ulegnie rozpadowi na skutek zastosowania wysokich temperatur lub nadmiaru wody w procesie produkcji.

Podobnie cechy gorzkie wynikają z obecności aglikonu, który powstaje w wyniku rozpadu polifenolu. Dlatego też ich wysoka obecność sprzyja powstawaniu aglikonu. Odmiany drzew oliwnych wykorzystywanych do produkcji ChNP "Aceite de Lucena", uprawiane w obszarze produkcji, charakteryzują się wyższą zawartością polifenolu, dzięki czemu otrzymywana oliwa ma zrównoważony smak, o właściwej równowadze elementu cierpkiego i gorzkiego.

Warunki agrologiczne, tj. wczesny zbiór, obróbka przy niskich temperaturach i szybkość procesu przetwarzania od momentu zbioru, występujące w regionie Lucena wpływają na kwasowość produkowanej oliwy i na jej właściwości organoleptyczne.

Wczesny zbiór sprawia, że w oliwie występuje aldehyd trans-2-heksanal, który - jeżeli zachowuje się ostrożność, nie stosuje podwyższonej temperatury i nie stosuje dużo wody w procesie produkcji - sprawia, że pojawia się aromat świeżo skoszonych zielonych ziół.

Wytłaczanie w niskiej temperaturze, przy niskim zużyciu wody w procesie produkcji, i przechowywanie oliwy w odpowiednich i całkowicie obojętnych pojemnikach pozwala zadbać o właściwości organoleptyczne charakterystyczne dla tego produktu i zachować je.

Elektroniczne odesłanie (URL) do publikacji specyfikacji produktu

https://lajunta.es/5fm9w

1 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2025/27 z dnia 30 października 2024 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 o przepisy dotyczące rejestracji i ochrony oznaczeń geograficznych, gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie oraz uchylające rozporządzenie delegowane (UE) nr 664/2014 (Dz.U. L, 2025/27, 15.1.2025, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2025/27/oj).

Zmiany w prawie

Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.5414

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27
Data aktu: 07/10/2025
Data ogłoszenia: 07/10/2025