(Dz.U.UE C z dnia 7 października 2025 r.)
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
(Art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143)
"Aceite de Lucena"
Nr UE: PDO-ES-0760-AM02 - 9.7.2025
1. Nazwa produktu
"Aceite de Lucena"
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
☑ ChNP
□ ChOG
□ OG
3. Sektor
☑ Produkty rolne
□ Wina
□ Napoje spirytusowe
4. Państwo, do którego należy obszar geograficzny
Hiszpania
5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Nazwa
Dyrekcja Generalna ds. Przemysłu Rolno-Spożywczego, Innowacji i Łańcucha Dostaw Żywności
6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa
Zatwierdzona zmiana wchodzi w zakres definicji zmiany standardowej, ponieważ nie polega na zmianie w chronionej nazwie pochodzenia lub na zmianie korzystania z tej nazwy, nie grozi zniesieniem związku z obszarem geograficznym określonego w specyfikacji produktu ani nie wiąże się z dalszymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania produktu do obrotu.
Zatwierdzona zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
7. Opis zatwierdzonych zmian standardowych
Tytuł
Zmiana opisu właściwości fizycznych, chemicznych i organoleptycznych.
Opis
Zmiana dotyczy pkt B.2 w specyfikacji produktu: "Fizyczne, chemiczne i organoleptyczne właściwości oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia objętej chronioną nazwą pochodzenia »Aceite de Lucena«". Zmiana dotyczy również pkt 3.2 w jednolitym dokumencie: Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1.
- Kwasowość: obniżenie do 0,5 % ze względu na jakość.
- Liczba nadtlenkowa: maksymalną wartość zwiększono z 15 do 19 meq O2/kg oliwy, ponieważ oliwa pochodząca z wczesnego zbioru może mieć wyższe wartości.
- Absorpcja ultrafioletu (K270): maksymalną wartość podwyższono z 0,15 do 0,19. Jest to konieczne, ponieważ w przypadku gdy znaczna część wykorzystywanych oliwek jest nadal zielona, oliwa z pierwszego tłoczenia pochodząca z wczesnego zbioru wykazuje wysoki odsetek chlorofilów. Charakteryzuje się ona absorpcją fal o takiej samej długości jak w przypadku składników wtórnego utleniania, które jest przedmiotem pomiaru. Z tego powodu w oliwie zostaje przekroczona wartość 0,15, którą ustalono w czasie, gdy oliwki były zbierane w stanie bardziej dojrzałym, w którym praktycznie zanikają chlorofile.
- Polifenol (% kwasu kawowego): parametr ten skreślono, ponieważ dotyczy on w dużej mierze stopnia dojrzałości oliwek, wilgotności oliwek w zależności od klimatu oraz procesu ekstrakcji. Ostatni z wymienionych elementów obejmuje dodawanie wody, w większym lub mniejszym stopniu, w razie potrzeby, stosowanie wirówki lub dekantowania w celu rozdzielenia faz oraz czas trwania tych operacji. Ponadto metoda analizy ustanowiona do oznaczania związków fenolowych stała się nieaktualna. Nie jest ona stosowana przez żadne laboratorium, ponieważ nie została uznana przez żaden organ międzynarodowy ani nie została określona w przepisach UE.
- Woski: parametr ten skreślono, ponieważ nie stanowi on cechy wyróżniającej ani nie jest związany z pochodzeniem oliwy, lecz służy wyłącznie zapewnieniu zgodności z przepisami.
- Barwa: została skreślona, ponieważ nie jest parametrem wykazującym jakość. Kolor zielony nie wynika z odmiany lub pochodzenia, lecz raczej z ilości chlorofilów. Ponadto nie podlega ona analizie jako cecha charakterystyczna jakości sensorycznej. Naczynia do degustacji są nieprzejrzyste, a metoda bromotymolu, która została zawarta w specyfikacji produktu, jest nieaktualna.
- Smak: w związku z większą ilością polifenoli zaobserwowaną w kolejnych zbiorach stopień owocowości określa się obecnie jako średni do wysokiego.
- Mediana cech cierpkich i gorzkich: obie mediany zostały zmienione na 2 lub więcej ze względu na wyższą zawartość polifenolu. Podobnie cechy gorzkie wynikają z obecności aglikonu, który powstaje w wyniku rozpadu polifenolu. Dlatego też wyższe poziomy polifenoli sprzyjają powstawaniu aglikonu. Odmiany drzew oliwnych wykorzystywanych do produkcji ChNP "Aceite de Lucena", uprawiane w obszarze produkcji, charakteryzują się wyższą zawartością polifenolu, dzięki czemu otrzymywana oliwa ma zrównoważony smak, o właściwej równowadze elementu cierpkiego i gorzkiego.
- Skreślono sformułowanie "Oliwy objęte chronioną nazwą pochodzenia »Aceite de Lucena« są bardzo stabilne i odporne na jełczenie", ponieważ była to zbędna informacja z uwagi na wysoką zawartość polifenoli.
☑ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Tytuł
Poprawa sformułowań w pkt D specyfikacji produktu "Dowód, że produkt pochodzi z danego obszaru".
Opis
Zmieniono pkt D specyfikacji produktu "Dowód, że produkt pochodzi z danego obszaru", wprowadzając poprawki do brzmienia ogólnych procesów określonych w ppkt 5-10 dwóch ostatnich akapitów pkt D.
Punkt ten został zmieniony w celu uproszczenia brzmienia zgodnie z procesem certyfikacji przeprowadzanym przez jednostkę kontrolującą zgodność. Nowe sformułowania obejmują wymogi dotyczące pakowania zarówno na obszarze geograficznym, jak i poza nim, określone w specyfikacji produktu.
□ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Tytuł
Zmiana pkt E specyfikacji produktu "Metoda produkcji".
Opis
System uprawy stosowany przez plantatorów oliwek został zaktualizowany w celu odzwierciedlenia strategii w ramach nowej WPR (np. strategia dotycząca pokrywy roślinnej), które są coraz bardziej znaczące w obszarze ChNP. Oznacza to przyjęcie nowych praktyk uprawy służących ochronie środowiska i dbałości o glebę.
Obecnie określono, że dopuszczone środki muszą być stosowane "w zalecanych dawkach", aby zapewnić odpowiedzialne stosowanie środków ochrony roślin.
Uproszczono zasady stosowania nawozów, zgodnie z którymi ich stosowanie jest opcjonalne. Skreślono poszczególne rodzaje zabiegów i daty stosowania w przypadku gdy istnieje ewentualność ich zmiany.
Tekst został dostosowany tak, by odzwierciedlać aktualne techniki przycinania.
Zniesiono obowiązek przeprowadzenia analiz poprzedzających zbiory, ponieważ uznaje się je za opcjonalne, podobnie jak czas rozpoczęcia zbiorów, który może różnić się w poszczególnych olejarniach.
Skreślono typy pojazdów przeznaczonych do transportu, pozostawiając odniesienie wyłącznie do pojazdów dopuszczonych do eksploatacji. Określono maksymalny czas transportu oliwek pochodzących ze zbioru.
Czyszczenie i mycie oliwek stały się czynnościami opcjonalnymi.
Skreślono instrukcje dotyczące obracających się młotów w procesie mielenia, ponieważ nie jest to wymóg szczególny.
Uproszczono sformułowanie odnoszące się do malaksacji i ustalono niższą maksymalną temperaturę malaksacji.
Podobnie jak w przypadku pozostałych etapów uproszczono tekst dotyczący oddzielania faz. Usunięto elementy, które nie są powszechnie stosowane w procesie produkcji, np. dodanie wody.
Poprawiono tekst dotyczący dekantacji, wyraźnie wskazując, że jest to fakultatywny etap produkcji.
W odniesieniu do przechowywania oliwy usunięto dokładne wskazania dotyczące temperatury przechowywania. Obecnie określa się jedynie, że temperatura powinna być stała. Wynika to z faktu, że temperatury przechowywania mogą być wyższe niż określono w specyfikacji produktu. Ponadto usunięcie wilgoci i wszelkich zanieczyszczeń stało się czynnością opcjonalną.
Zredagowano tekst dotyczący pakowania, wyjaśniając, że może ono odbywać się poza wyznaczonym obszarem geograficznym.
□ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Tytuł
Zmiana pkt F specyfikacji produktu "Związek" oraz pkt 5 jednolitego dokumentu "Związek z obszarem geograficznym".
Opis
Zaktualizowano informacje dotyczące spółdzielni rolniczej Rute.
Zniesiono obowiązek przeprowadzenia analiz w czasie zbiorów, a także zasadę, zgodnie z którą mielenie należy przeprowadzić najpóźniej 72 godziny po zbiorach. Jest to zgodne ze zmianami wprowadzonymi we wcześniejszych punktach dotyczących metody produkcji.
Dostosowano sformułowania odnoszące się do właściwości fizycznych, chemicznych i organoleptycznych poprzez dodanie tabeli podsumowującej zgodność z uzasadnieniem przedstawionym w pkt 1.
□ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Tytuł
Aktualizacja informacji w pkt G specyfikacji produktu.
Opis
Zmieniono pkt G specyfikacji produktu "Weryfikacja zgodności".
W tym punkcie zaktualizowano szczegółowe informacje dotyczące weryfikacji zgodności ze specyfikacją produktu, zarówno odnoszące się do mającego zastosowanie prawodawstwa, jak i szczegółowe informacje dotyczące właściwego organu.
□ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Tytuł
Aktualizacja sformułowań w pkt H specyfikacji produktu.
Opis
Zmieniono pkt H specyfikacji produktu "Etykietowanie".
Zaktualizowane brzmienie, zastępując sformułowanie "logo ChNP »Aceite de Lucena«" sformułowaniem "logo zarejestrowane w hiszpańskim Urzędzie ds. Patentów i Znaków Towarowych". Odniesienie do "przepisów krajowych" zastąpiono odniesieniem do "obowiązujących przepisów".
□ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
02.12.2025Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.
25.11.2025Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.
19.11.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.5414 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 |
| Data aktu: | 07/10/2025 |
| Data ogłoszenia: | 07/10/2025 |