(Art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143)
"Jurançon"
PDO-FR-A0827-AM03 - 8.7.2025
1. Nazwa produktu
"Jurançon"
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
Chroniona nazwa pochodzenia (ChNP)
□ Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)
□ Oznaczenie geograficzne (OG)
3. Sektor
□ Produkty rolne
Wina
□ Napoje spirytusowe
4. Państwo, do którego należy obszar geograficzny
Francja
5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Ministère de l'agriculture et de l'alimentation/Direction générale de la performance économique et environnementale des entreprises (Ministerstwo Rolnictwa i Żywności/Dyrekcja Generalna ds. Wydajności Gospodarczej i Ekologicznej Przedsiębiorstw)
6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa
Zmiany wprowadzone w niniejszej specyfikacji produktu są zmianami standardowymi zgodnie z definicją określoną w art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143.
Wniosek o zmianę ChNP "Jurançon" nie dotyczy żadnej z trzech sytuacji stanowiących zmianę na poziomie Unii, a w szczególności:
a) nie obejmuje zmiany w nazwie, stosowaniu nazwy ani w kategorii produktu lub produktów noszących odnośne oznaczenie geograficzne;
b) nie grozi zanikiem związku z obszarem geograficznym;
c) nie wiąże się z dalszymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania produktu do obrotu.
W związku z tym władze francuskie uznają, że wniosek dotyczy zmiany standardowej.
7. Opis zatwierdzonych zmian standardowych
1. Wyznaczone działki rolne
W ramach uproszczonej procedury korekty wyznaczenia działek rolnych zlecono ekspertom rozpatrzenie wniosków o objęcie chronioną nazwą pochodzenia "Jurançon" złożonych przez podmioty gospodarcze. Eksperci wydali opinię w ścisłej zgodności z wcześniej przyjętymi kryteriami wyznaczania działek, co przełożyło się na propozycję nowego wyznaczenia działek dla ChNP.
W rozdziale I pkt IV ppkt 2 "Wyznaczone działki rolne" specyfikacji produktu ChNP "Jurançon" wprowadzono zmianę polegającą na dodaniu daty posiedzenia komitetu krajowego, na którym zatwierdzono wyznaczenie działki.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
2. Obszar geograficzny
Zmianie tej towarzyszy aktualizacja rozdziału I pkt IV ppkt 1 "Obszar geograficzny", w którym zamieszczono wykaz gmin zgodnie z kodem geograficznym z 2024 r. Zakres wyznaczonego obszaru geograficznego nie został zmieniony.
Zmieniono punkt "Wyznaczony obszar geograficzny" w jednolitym dokumencie.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Jurançon
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego:
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
3.1. Kod Nomenklatury scalonej
22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET
2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009
4. Opis win
1. Wino białe wytrawne niemusujące
ZWIĘZŁY OPIS
Wysoki poziom kwasowości podtrzymuje charakter win wytrawnych i nadaje im wyraźną żywość równoważoną znaczną oleistością. Niektóre wina wytrawne mają potencjał starzenia przez kilka lat i w tym czasie zachowują swoją świeżość.
minimalna naturalna objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 %
W przypadku win ChNP "Jurançon" oznaczonych określeniem "sec" [wytrawne] całkowita objętościowa zawartość alkoholu po wzbogaceniu nie przekracza 14 %.
Zawartość cukrów fermentujących: nie więcej niż 4 gramy na litr.
Ogólne cechy analityczne:
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): 14
- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna (w miliekwiwalentach na litr):
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
2. Białe wina niemusujące zawierające cukry fermentujące
ZWIĘZŁY OPIS
Kwasowość równoważy zawartość alkoholu i cukrów resztkowych, dzięki czemu wina są pozbawione ciężkości, bardzo świeże i żywe. Młode wina cechują się głównie owocowymi i kwiatowymi aromatami. Zwykle wraz z dojrzewaniem (czasem przez kilkadziesiąt lat) stają się bardziej złożone, wówczas wyłaniają się aromaty suszonych owoców i przypraw.
minimalna naturalna objętościowa zawartość alkoholu: 14 %. Zawartość cukrów fermentujących: > 40 gramów na litr.
Ogólne cechy analityczne:
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): 17,5
- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 11,5
- Minimalna kwasowość ogólna (w miliekwiwalentach na litr):
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
5. Praktyki enologiczne
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. Zabronione wyposażenie
Szczególne praktyki enologiczne
Stosowanie pras ciągłych jest zabronione.
2. Wzbogacanie
Szczególne praktyki enologiczne
Wina oznaczone określeniem "vendanges tardives" [z późnych zbiorów] nie są poddawane wzbogacaniu.
Zezwala się na wzbogacanie poprzez częściowe zagęszczenie moszczu przeznaczonego do produkcji wina do poziomu zagęszczenia wynoszącego 10 % w ten sposób wzbogaconych ilości. W ten sposób całkowita objętościowa zawartość alkoholu może zostać zwiększona do 17,50 %.
Wzbogacanie jest dozwolone w przypadku innych win objętych tą nazwą (bez dodatkowych określeń, jak również oznaczonych określeniem "sec") zgodnie z zasadami wskazanymi w specyfikacji produktu.
3. Gęstość nasadzeń
Metoda uprawy
Minimalna gęstość nasadzeń w winnicy wynosi 4 000 roślin na hektar, a odstęp między rzędami roślin wynosi maksymalnie 2,80 m.
Powyższe wymogi nie mają zastosowania do winorośli sadzonych tarasowo.
4. Zasady przycinania
Metoda uprawy
Winorośl przycina się w następujący sposób:
- cięcie krótkie (sznur Royat), maksymalnie 16 oczek na łozie,
- jednoramienny sznur Guyota, maksymalnie 16 oczek na łozie,
- dwuramienny sznur Guyota, maksymalnie 20 oczek na łozie.
Liczba pędów owocujących w roku na roślinę po kwitnieniu (23. faza fenologiczna w skali Lorenza) nie przekracza:
- 12 w przypadku cięcia krótkiego (sznur Royat) i cięcia w formie jednoramiennego sznura Guyota,
- 16 w przypadku cięcia w formie dwuramiennego sznura Guyota.
5. Zbiór
Metoda uprawy
Wina produkuje się z winogron zebranych ręcznie.
Wina produkuje się z winogron zebranych w ramach kolejnych zbiorów, z wyjątkiem win oznaczonych określeniem "sec".
5.2. Maksymalna wydajność
1. Wino białe wytrawne niemusujące
66 hektolitrów z hektara
2. Białe wina niemusujące zawierające cukry fermentujące
44 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Zbiór winogron, produkcja wina i jego dojrzewanie odbywają się na obszarze geograficznym, który - w dniu zatwierdzenia przedmiotowej specyfikacji przez właściwy komitet krajowy - obejmuje terytorium następujących gmin na podstawie oficjalnego kodu geograficznego z 2024 r.:
W departamencie Pyrénées-Atlantiques: Abos, Arbus, Artiguelouve, Aubertin, Bosdarros, Cardesse, Cuqueron, Estialesq, Gan, Gelos, Haut-de-Bosdarros, Jurançon, Lacommande, Lahourcade, Laroin, Lasseube, Lasseubétat, Lucq- de-Béarn, Mazères-Lezons, Monein, Narcastet, Parbayse, Rontignon, Saint-Faust oraz Uzos.
7. Odmiany winorośli
Gros Manseng B
Petit Manseng B
8. Opis związku lub związków
Jurançon
Obszar geograficzny leży u północnego podnóża Pirenejów, w pagórkowatej okolicy. Winnice rozciągają się w górnych partiach zboczy.
Z geologicznego punktu widzenia obszar produkcji można podzielić na trzy odrębne części:
- w północnowschodniej części skałą dominującą jest zlepieniec z Jurançon złożony ze żwiru i spoiwa wapnistego;
- na południu występuje głównie flisz, tj. skała osadowa złożona z naprzemiennych warstw twardych i miękkich, tworzy on szereg zboczy o południowej ekspozycji;
- na zachodzie występuje większa różnorodność geologiczna.
Gleby charakteryzują się zwykle ilastą strukturą i wysoką zawartością kamieni.
Rzeźbę terenu kształtują twarde skały. Zbocza często są strome, nawet jeśli ich wysokość jest umiarkowana.
W górnych partiach dolin ze zlepieńca występują wąskie cyrki lodowcowe.
Klimat cechuje się wysokimi rocznymi opadami deszczu (1 200 mm) o równomiernym rozkładzie. Roczne nasłonecznienie jest umiarkowane (1 900 godzin). Jesienią i wiosną wieją ciepłe, suche wiatry fenowe z południa, które odgrywają istotną rolę, ponieważ osuszają powietrze i zwiększają temperaturę oraz ilość nasłonecznienia.
Obszar geograficzny obejmuje 25 gmin na południu departamentu Pyrénées-Atlantiques.
Winnice powstały w XIV wieku, kiedy wzrost liczby ludności spowodował znaczne wylesianie terenów i rozwój rolnictwa.
W XV wieku nastąpił rozkwit wymiany handlowej związany w szczególności z rozwojem miasta Pau. Miejsce, jakie zajmują winorośle i wino w dokumentach "For de Béarn" z 1551 r. (przepisy wydane przez króla Henryka II z Nawarry), dobrze ilustruje, jak istotne stały się winnice.
Związki między winnicami w Jurançon i Pau, a następnie sąsiednimi miastami i regionami umożliwiły stworzenie rozległych winnic i znaczny rozwój rynków. Ich znaczenie wzrosło zwłaszcza dzięki władcom Nawarry, którzy osiedlili się w Pau i na swoim dworze promowali winnice z Jurançon i spożywanie tamtejszych win.
W XVIII wieku odmiany "petit manseng", "gros manseng", "camaralet" i "courbu" pojawiły się w dokumentach zgromadzenia stanowego w prowincji Béarn. Zgromadzenie stanowe w Béarn przyczyniło się do rozwoju rynków eksportowych w Niderlandach, które zyskiwały na znaczeniu aż do końca XVIII wieku.
W 1936 r. uznano chronioną nazwę pochodzenia dla win białych półsłodkich, a w 1975 r. dla win białych wytrawnych. Nazwa zyskała uznanie dzięki nieustannemu dążeniu do wysokiej jakości i doskonałemu poziomowi technicznemu wszystkich podmiotów. Od 1995 r. do chronionej nazwy pochodzenia można dodawać określenie "vendanges tardives" [z późnych zbiorów].
Winogrona są przetwarzane na wino przez spółdzielnię winiarską Gan, założoną w 1949 r., i około 60 wytwórni indywidualnych rozsianych po całym regionie. Powierzchnia winnic w Jurançon od około 30 lat stale się powiększa i w 2010 roku zajmowała około 1 200 ha.
Specyficzna geomorfologia tego obszaru geograficznego, charakteryzującego się stromymi zboczami i cyrkami lodowcowymi, na których położone są winnice, zapewnia bardzo korzystne warunki klimatyczne dla dojrzewania i przejrzewania winogron: nasłonecznienie, ciepło, niską wilgotność, odprowadzanie wody deszczowej przez spływ powierzchniowy. Lokalne odmiany winogron dojrzewają późno i dzięki grubej skórce są dobrze przystosowane do lokalnego klimatu. Charakteryzują się wysoką podatnością na przejrzewanie.
Znaczny wpływ na przejrzewanie mają wiatry fenowe z południa, które wieją jesienią i przynoszą ciepło oraz suche powietrze. Przeważnie ilaste gleby regionu Jurançon są idealne dla uprawianych tu odmian winogron, które wymagają znacznych ilości wody.
Umiejętność producentów winogron do przyspieszania przebarwiania jagód i suszenia winogron na krzaku poprzez kolejne zbiory i selekcje świadczy o ich wiedzy fachowej dostosowanej do warunków geograficznych i odmian winogron, dzięki której optymalizują oni potencjał swoich winnic.
Renoma win z Jurançon stale rośnie.
Wina charakteryzują się żywością, która równoważy zawartość alkoholu i cukrów resztkowych, dzięki czemu wina te są lekkie i bardzo świeże.
Młode wina cechują się głównie owocowymi i kwiatowymi aromatami. Zwykle wraz z dojrzewaniem stają się bardziej złożone, wówczas wyraźnie wyłaniają się aromaty suszonych owoców i przypraw.
Aromaty w winach mogą tworzyć się przez dziesiątki lat.
Wina oznaczone określeniem "vendanges tardives" [z późnych zbiorów], otrzymywane z winogron poddawanych przedłużonemu suszeniu na krzaku jesienią i zbieranych od listopada, charakteryzują się wysoką zawartością cukrów resztkowych i bardziej intensywnymi aromatami.
Wysoki poziom kwasowości podtrzymuje także charakter win wytrawnych i nadaje im wyraźną żywość równoważoną znaczną oleistością. Niektóre wina wytrawne mają potencjał starzenia przez kilka lat i w tym czasie zachowują swoją świeżość.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Etykietowanie: "sec" (wytrawne)
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
- W przypadku win, które spełniają warunki etykietowania jako "wytrawne" określone w punkcie "Opis", po chronionej nazwie pochodzenia musi następować określenie "sec" [wytrawne].
- Określenie "sec" [wytrawne] znajduje się bezpośrednio po chronionej nazwie pochodzenia.
Etykietowanie: "Vendages tardives" (z późnych zbiorów)
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
W przypadku win oznaczonych określeniem "vendanges tardives" [z późnych zbiorów] należy również wskazać rocznik.
Muszą one spełniać następujące wymagania: winogrona zebrane od 2 listopada, minimalna zawartość cukru gronowego 281 gramów na litr i minimalna naturalna objętościowa zawartość alkoholu 17 %.
Etykietowanie: większa jednostka geograficzna
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
Do chronionej nazwy pochodzenia "Jurançon" można dodać uzupełniającą nazwę geograficzną określającą większą jednostkę geograficzną "Sud-Ouest".
Link do specyfikacji produktu
https://info.agriculture.gouv.fr/boagri/document_administratif-d645c8b2-51ab-4b49-838c-4339610be9ac
Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
02.12.2025Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.
25.11.2025Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.
19.11.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.5378 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 |
| Data aktu: | 06/10/2025 |
| Data ogłoszenia: | 06/10/2025 |