INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Châtillon-en-Diois"
PDO-FR-A0177-AM04
Data przekazania informacji:
21.10.2024
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Etykietowanie
W specyfikacji produktu uzupełniono rozdział I pkt "XII - Zasady prezentacji i etykietowania" ppkt 2 "Przepisy szczególne" - włączając przepisy dotyczące etykietowania, jeśli chodzi o oznaczenia większej jednostki geograficznej "Vignobles de la Vallée du Rhône" zgodnie z warunkami określonymi w umowie podpisanej między różnymi zainteresowanymi organami ochrony nazwy i zarządzania nią. Określenie to musi znajdować się w tym samym polu widzenia co wszystkie napisy, które należy obowiązkowo umieścić na etykiecie, i musi być wydrukowane taką samą czcionką, o takim samym kolorze co czcionka, którą zapisano nazwę, przy czym rozmiar tego określenia nie przekracza dwóch trzecich rozmiaru nazwy.
Zmianę tę uwzględniono w jednolitym dokumencie w punkcie "Wymogi dodatkowe".
2. Obszar geograficzny
W specyfikacji produktu uzupełniono rozdział I pkt "IV - Obszary, na których odbywają się poszczególne czynności" ppkt 1 "Przepisy szczególne" - aktualizując i korygując nazwy gmin, bez zmian obszaru geograficznego.
Skreślono nazwy gmin "Aix-en-Diois" i "Molière-Glandaz". Dodano nazwę gminy "Solaure en Diois".
Tę korektę nazw gmin uwzględniono również w jednolitym dokumencie w pkt "Wyznaczony obszar geograficzny".
3. Odniesienie do organu kontrolnego
W rozdziale III specyfikacji produktu zaktualizowano pkt II "Odniesienie do organu kontrolnego", aby uściślić, że kontrola przestrzegania specyfikacji produktu jest przeprowadzana w oparciu o zatwierdzony plan kontroli przez podmiot zewnętrzny dający gwarancje kompetencji, bezstronności i niezależności, upoważniony przez INAO (francuski Krajowy Instytut Pochodzenia i Jakości).
Przedmiotowa zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Châtillon-en-Diois
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego:
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
3.1. Kod Nomenklatury Scalonej
- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET
2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją nr o 2009
4. Opis wina lub win
1. ChNP "Châtillon-en-Diois", wina czerwone, różowe i białe
ZWIĘZŁY OPIS
Nazwa pochodzenia "Châtillon-en-Diois" jest zastrzeżona dla czerwonych, różowych i białych win niemusujących.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): 12,5
- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna: w miliekwiwalentach na litr
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
2. W przypadku win białych objętych ChNP "Châtillon-en-Diois"
ZWIĘZŁY OPIS
Wina białe wytwarza się z odmian aligoté B i chardonnay B.
Minimalna zawartość cukru w winogronach wynosi 170 gramów na litr moszczu.
Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w tych winach wynosi 10,5 %.
Zawartość cukrów fermentacyjnych w winach białych nie przekracza całkowitej kwasowości wyrażonej w gramach na litr kwasu winowego plus 2, do maksymalnie 6 g/l cukrów.
Pozostałe normy analityczne są zgodne z przepisami wspólnotowymi.
Wina białe produkowane z odmian aligoté B i chardonnay B są wytrawne i świeże, zazwyczaj z aromatami białych kwiatów i owoców cytrusowych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna: w miliekwiwalentach na litr
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
3. W przypadku win czerwonych i różowych objętych ChNP "Châtillon-en-Diois"
ZWIĘZŁY OPIS
Wina czerwone i różowe produkuje się z gamay (odmiana główna) oraz pinot noir i syrah jako odmian drugorzędnych. Wina te pochodzą z mieszanek winogron lub win, w których odsetek odmiany głównej wynosi co najmniej 60 %.
Minimalna zawartość cukru w winogronach przeznaczonych do produkcji win różowych wynosi 170 g/l moszczu i 171 g/l w przypadku produkcji win czerwonych.
Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w tych winach wynosi 10,5 %.
W momencie pakowania zawartość kwasu jabłkowego w winach czerwonych nie przekracza 0,4 g/l, a zawartość cukrów fermentacyjnych nie przekracza 3 g/l. Zawartość cukrów fermentacyjnych w winach różowych nie przekracza całkowitej kwasowości wyrażonej w gramach na litr kwasu winowego plus 2, do maksymalnie 6 g/l cukrów. Pozostałe normy analityczne są zgodne z przepisami wspólnotowymi.
Wina czerwone, produkowane głównie z odmiany gamay, mają szczególny charakter. Choć są bardzo owocowe, można wyczuć w nich także inne, bardziej roślinne nuty (garig itp.). Typowa krągłość tych win jest ponadto uzupełniona bardziej taninową strukturą i mineralnością smaku spowodowaną mieszaniem odmiany gamay N z innymi odmianami (pinot noir N i ewentualnie syrah N).
Wina różowe charakteryzują się zazwyczaj łososiową barwą, aromatami czerwonych owoców i bardzo charakterystyczną świeżością w ustach.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna: w miliekwiwalentach na litr
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
5. Praktyki winiarskie
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
Szczególne praktyki enologiczne
Do produkcji win różowych niedopuszczalne jest wykorzystywanie węgla do celów enologicznych, samego lub w mieszankach stosowanych w preparatach.
Poza wymienionymi powyżej przepisami w praktykach enologicznych towarzyszących produkcji wina należy przestrzegać wymogów obowiązujących na poziomie wspólnotowym oraz zawartych w kodeksie rolnictwa i rybołówstwa morskiego.
Metoda uprawy
Każda roślina ma do dyspozycji maksymalnie 2,20 m2 powierzchni. Powierzchnię tę oblicza się przez pomnożenie odległości między rzędami przez odległość między roślinami.
Odstęp między rzędami winorośli w winnicy nie przekracza 2,50 metra.
Odstęp między rzędami winorośli nie może wynosić mniej niż 0,80 metr i więcej niż 1,50 metra.
Winorośl przycina się, stosując albo cięcie systemem Guyota albo cięcie krótkie (prowadzenie w formie sznura Royat), z maksymalnie 12 oczkami na krzew.
Można zezwolić na nawadnianie.
5.2. Maksymalna wydajność
60 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Zbiór winogron, ich fermentacja i wytwarzanie wina odbywają się na obszarze następujących gmin w departamencie Drome: Barnave, Chatillon-en-Diois, Laval-d'Aix, Luc-en-Diois, Menglon, Montlaur-en-Diois, Montmaur-en-Diois, Poyols, Recoubeau-Jansac, Saint-Roman, Solaure en Diois.
7. Odmiana(-y) winorośli
Aligoté B
Chardonnay B
Gamay N
Pinot noir N
8. Opis związku(-ów)
Obszar geograficzny położony jest na zboczach regionalnego parku przyrody Vercors, między przedgórzem alpejskim w Drôme a Prowansją, na południowy wschód od Die, w części północnej części południowych łańcuchów subalpejskich znanych jako "Haut-Diois" oraz na konfluencji rzek Bez i Drôme. Obszar ten ogranicza od północy góra Glandasse (klify Vercors), a od południa Claps (gigantyczne osuwisko wapienia) w Luc-en-Diois.
Obszar geograficzny obejmuje terytorium 12 gmin. Na tym obszarze geograficznym winnice górskie zajmują jedynie 36 hektarów i są sadzone na gliniasto-wapiennych zboczach, zazwyczaj na wysokości od 500 do 650 m n.p.m., gdzie klify Vercors chronią je przed północnym wiatrem.
Klimat jest umiarkowany, z bardzo osłabionym wpływem śródziemnomorskim, co wynika bezpośrednio z wysokości i bliskości masywu Vercors.
Najważniejsza i najbardziej znana winnica wykorzystywana do produkcji znajduje się w gminie Châtillon-en-Diois u podnóża masywu Glandasse (o wysokości 2 000 metrów) i dominuje dolinę rzeki Bez, gwałtownego dopływu Drôme. Stok, którego średnia wysokość wynosi około 550 m n.p.m., charakteryzuje się wyjątkowo korzystną południową ekspozycją. Położenie to zapewnia winnicom szczególny mezoklimat, który sprzyja uprawie winorośli i pozwala im cieszyć się dużym uznaniem.
Kontrolowana nazwa pochodzenia "Châtillon en Diois" może być używana dla win czerwonych i białych oraz, rzadziej, win różowych. Stosowane odmiany winorośli są podobne, jak w winnicach północnych. Z jednej strony jak w winnicach Burgundii, skąd pochodzą odmiany gamay N, pinot noir N, aligoté B i chardonnay B, a z drugiej strony jak w winnicach objętych kontrolowanymi nazwami pochodzenia z północnych brzegów Rodanu z odmianą syrah N, która w Diois jest dużo rzadsza.
Ludzie wybrali te odmiany z powodu ich dopasowania do dobrze odwadnianych gleb marglowych lub wapiennych, które są dostępne w "szklarniach" (określenie używane lokalnie w odniesieniu do wzgórz i pagórków) oraz na dobrze wyeksponowanych stokach. Od czasów rzymskich plantatorzy winorośli uprawiają winorośl wokół gminy Luc-en-Diois i w dolinie Bez, podobnie jak w całej dolinie Drôme.
W tych dolinach człowiek musiał poszukiwać najlepszych działek, wybierając "szklarnie" lub tarasy, niekiedy zawieszone aż do wysokości 650 m n.p.m., jak w gminie Laval-d'Aix.
Z głównej drogi, położonej w głębokim zagłębieniu w stosunku do winnic, obecność winnic w krajobrazie wydaje się bardzo skromna. Kiedy nabierze się wysokości, okazuje się, że całe góry upstrzone są chatkami i szałasami plantatorów winorośli, które świadczą o tym, jak powszechna jest uprawa winorośli. Np. w gminie Châtillon-en- Diois jest ich ponad osiemdziesiąt.
Rygorystyczny wybór działek, oparty zarówno na ich naturalnych predyspozycjach, jak i tradycji, umożliwia zbiór winogron przeznaczonych do produkcji win białych we wszystkich gminach obszaru geograficznego, ale ogranicza tę możliwość w przypadku win czerwonych wyłącznie do gmin Châtillon-en-Diois i Menglon. Wina te zostały objęto kontrolowaną nazwą pochodzenia "Châtillon-en-Diois" dekretem z dnia 3 marca 1975 r.
Przyspieszyło to rozwój uprawy winorośli i scementowało społeczność wokół tego produktu.
Mezoklimat górski na tych wzgórzach umożliwia ekspresję owocowych aromatów w tych winach, czemu towarzyszy charakterystyczna świeżość win różowych i białych oraz krągłość win czerwonych.
Chociaż obecność winorośli i wina jest udokumentowana od czasów rzymskiej Galii, ze względu na niską jakość kanałów komunikacji renoma wina początkowo ograniczała się do pobliskich gór.
Od czasu upadku na początku XX wieku przemysłu garbarskiego i włókienniczego, wino objęte kontrolowaną nazwą pochodzenia "Châtillon-en-Diois", podobnie jak pozostałe kontrolowane nazwy pochodzenia wina w Diois, jest głównym zasobem gospodarczym doliny.
Od 1960 r. w gminie Châtillon-en-Diois, w celu promocji win co roku organizuje się święto wina. Od 1995 r. wydarzenie to nosi nazwę "Festival Arts et Vigne" (festiwal sztuki i wina), co zapewnia wzrost popularności tego regionu winiarskiego.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
a) Wszystkie określenia fakultatywne umieszcza się na etykietach czcionką o wymiarach (wysokość i szerokość) nieprzekraczających dwukrotności wymiarów czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.
b) Na etykiecie wina objętego kontrolowaną nazwą pochodzenia można umieścić nazwę mniejszej jednostki geograficznej, pod warunkiem że:
- jest to lokalizacja wpisana do ksiąg wieczystych;
- została ona podana w deklaracji zbiorów.
Nazwa miejsca wpisanego do ksiąg wieczystych jest umieszczana bezpośrednio po kontrolowanej nazwie pochodzenia i jest zapisana czcionką o wymiarach nieprzekraczających - zarówno pod względem wysokości, jak i szerokości - połowy wymiarów czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.
c) Etykiety win opatrzonych tą kontrolowaną nazwą pochodzenia mogą wskazywać na większą jednostkę geograficzną tj. "Vignobles de la Vallée du Rhône" (winnice Doliny Rodanu) na warunkach określonych w umowie między różnymi zainteresowanymi organami ds. ochrony tych produktów i zarządzania.
Określenie to musi znajdować się w tym samym polu widzenia co wszystkie napisy, które należy obowiązkowo umieścić na etykiecie, i musi być wydrukowane taką samą czcionką, o takim samym kolorze co czcionka, którą zapisano nazwę, przy czym rozmiar tego określenia nie przekracza dwóch trzecich rozmiaru nazwy.
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony w odniesieniu do produkcji i dojrzewania wina, stanowi obszar następujących gmin w departamencie Drôme: Aubenasson, Aurel, Barsac, Chamaloc, Chastel-Arnaud, La Chaudière, Die, Espenel, Eygluy-Escoulin, Marignac-en-Diois, Ponet-Saint-Auban, Pontaix, Rimon-et-Savel, Romeyer, Saillans, Saint-Andéol, Saint-Benoit-en-Diois, Sainte-Croix, Saint-Julien-en-Quint, Saint-Sauveur-en-Diois, Vachères-en- Quint, Vercheny, Véronne.
Link do specyfikacji produktu
Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
02.12.2025Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.
25.11.2025Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.
19.11.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.313 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 |
| Data aktu: | 13/01/2025 |
| Data ogłoszenia: | 13/01/2025 |