Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 1
(C/2025/2940)

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

(Art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143)

"Colinele Dobrogei"

PGI-RO-A0612-AM05 - 27.2.2025

1. Nazwa produktu

"Colinele Dobrogei"

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

Chroniona nazwa pochodzenia (ChNP)

Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)

Oznaczenie geograficzne (OG)

3. Sektor

Produkty rolne

Wina

Napoje spirytusowe

4. Państwo, do którego należy obszar geograficzny

Rumunia

5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej

Krajowy Urząd ds. Produktów Sektora Wina (ONVPV)

6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa

Proponowana zmiana w specyfikacji produktu dotyczy rozszerzenia wyznaczonego obszaru objętego ChOG na gminy Ceamurlia de Jos (i jej wsie) i Aliman (i wsie). Obszar produkcji powinien zostać zmieniony w celu uwzględnienia tych miejscowości i powinien zostać ponownie wyznaczony na potrzeby produkcji wina. Ten rodzaj zmiany wyznaczonego obszaru wchodzi w zakres definicji zmiany standardowej przewidzianej w art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143 i nie ma wpływu na inne warunki ustanowione w odniesieniu do produkcji wina objętego ChOG Colinele Dobrogei (takie jak wprowadzanie do obrotu, związek między obszarem a produktem lub nazwa lub kategoria produktów).

7. Opis zatwierdzonych zmian standardowych

1. Zmiana obszaru geograficznego w celu włączenia gminy Ceamurlia de Jos (okręg Tulcza)

Wnioskuje się o zmianę w celu włączenia gminy Ceamurlia de Jos i jej wsi (w okręgu Tulcza) do wyznaczonego obszaru produkcji win objętych ChOG Colinele Dobrogei.

Gmina Ceamurlia de Jos i jej wsie - Ceamurlia de Jos i Lunca - znajdują się w pobliżu innych miejscowości wchodzących w zakres wyznaczonego obszaru geograficznego: miasto Babadag znajduje się w odległości 20 km, a gmina Baia - 21 km; te dwie miejscowości zostały ustanowione jako określony obszar produkcji win objętych OG i wyznaczają administracyjne granice terytorialne gminy Ceamurlia de Jos.

Gmina Ceamurlia de Jos dysponuje warunkami ekologicznymi, glebowymi i klimatycznymi odpowiednimi do uprawy winorośli, podobnymi do warunków panujących na obszarze objętym ChOG Colinele Dobrogei, a na jej terytorium obecni są plantatorzy winorośli prowadzący winnice z odmianami winorośli wykorzystywanymi do produkcji win wysokiej jakości.

Jeśli chodzi o teren, gmina Ceamurlia de Jos i przyległe wsie znajdują się na płaskowyżu Babadag, który ma złożony krajobraz. Charakteryzuje się on korzystnym środowiskiem przyrodniczym, gdzie 46 % terytorium administracyjnego jest pokryta jednolitymi częściami wód i stawami. Historyczne centrum Ceamurlia de Jos ma formę nieregularnego wieloboku i jest położone na nizinie na wysokości 20-40 m.n.p.m. Wieś Lunca leży na południowozachodnim brzegu jeziora Golovita.

Na obszarze gminy panuje kontynentalny klimat stepowy z łagodniejszymi latami i zimami ze względu na wpływ kompleksu jezior Razim-Sinoe. Średnia roczna temperatura wynosi 10,8 °C, a średnia roczna suma opadów - około 400 mm/m2. W regionie występuje kilka kombinacji rodzajów gleby: gleby kasztanowe o różnych podtypach, składające się z osadów lessowych z warstwami wodonośnymi sięgającymi głębokości do 15 m, a także z wapiennych osadów marglowych.

Wina produkowane w winnicach na obszarze Ceamurlia de Jos i Lunca mają bardzo podobne cechy do win produkowanych na wyznaczonym obszarze Colinele Dobrogei, ponieważ obie wsie są otoczone osiedlami położonymi na obszarze objętym oznaczeniem geograficznym Colinele Dobrogei.

Wysokie promieniowanie słoneczne i dobre zasoby heliotermiczne w połączeniu z niskimi opadami deszczu zapewniają odpowiednie dojrzewanie winogron i poziom cukru. Bliskość jezior Razim i Sinoe oraz gleby sprzyjające winoroślom nadają winom zrównoważoną zawartość alkoholu i kwasowości oraz dobrze wykształcone właściwości organoleptyczne. Wina białe z obszaru produkcji gminy Ceamurlia de Jos, z jej wsiami - Ceamurlia de Jos i Lunca - wykazują szeroki zakres właściwości zapachowych, od nut kwiatowych, takich jak kwiaty winorośli i akacji, po owocowe aromaty, takie jak brzoskwinie, morela i owoce cytrusowe, które to aromaty wzmacniają mineralny smak. Wina czerwone o intensywnej barwie, miękkich taninach, pełnym charakterze oraz owocowym aromacie i smaku, charakteryzujące się nutami dojrzałych czerwonych i czarnych owoców. Wina różowe są świeże i złożone, odznaczają się delikatnymi aromatami owoców leśnych (poziomek, jagód, malin), czerwonych owoców (wiśni, truskawek), płatków róży, przypraw i aromatycznych roślin.

Zmieniono rozdział III specyfikacji oraz pkt 6 jednolitego dokumentu.

2. Zmiana obszaru geograficznego w celu włączenia gminy Aliman (okręg Kostanca)

Wnioskuje się o zmianę w celu włączenia gminy Aliman i jej wsi (w okręgu Kostanca) do wyznaczonego obszaru produkcji win objętych ChOG Colinele Dobrogei.

Gmina Aliman, obejmująca wsie Aliman, Dunareni, Vlahii i Floriile, znajduje się w okręgu Kostanca. Na północy graniczy z gminą Rasova, znajdującą się na określonym obszarze geograficznym Colinele Dobrogei; gminą Ion Corvin na południu; na wschodzie graniczy z gminą Adamclisi, znajdującą się na określonym obszarze geograficznym Colinele Dobrogei; i Dunajem na zachodzie.

Za wyższą jakością win produkowanych w tych miejscowościach przemawiają czynniki glebowo-klimatyczne, przy czym decydującą rolę odgrywa potencjał ciepła. Wszechobecne światło i ciepło panujące na tych obszarach przyczyniają się do powstania świeżych win o różnych owocowych aromatach, takich jak świeże i intensywne aromaty cytrusowe, nuty korzenne lub kwiatowe, jak dzikie kwiaty, oraz egzotyczne niuanse ziołowe. Są to wina pełne, o cechach charakterystycznych dla odmian aromatycznych, które osiągają wydajność odmian uprawnych i odzwierciedlają istniejący potencjał produkcji wina na obszarze objętym oznaczeniem geograficznym Colinele Dobrogei. Są to typowe wina o kwasowości i mineralności, które nadają winom szczególną świeżość.

Lokalny klimat panujący nad Dunajem charakteryzuje się średnią roczną temperaturą około 11 °C. Najwyższą średnią miesięczną temperaturę odnotowuje się w lipcu i wynosi ona 22 °C, natomiast najniższą w styczniu i wynosi ona 10 °C. Temperatura powietrza znacznie się różni w zależności od pory dnia i roku.

Na cyrkulacje wiatru wpływa rzeka Dunaj, z bryzami dziennymi i nocnymi podobnymi do tych, jakie obserwuje się na wybrzeżu. Opady deszczu są kluczowym czynnikiem klimatycznym dla gospodarki na obszarze głównie o charakterze rolniczym, takim jak obszar Dumbraveni - Valea Urluia - jezioro Vederoasa. Opady deszczu są stosunkowo niskie, a średnie roczne opady wynoszą około 460 mm rocznie i rozkładają się nierównomiernie. Największe opady odnotowuje się w maju i czerwcu, a najmniejsze w marcu. Lata zaczynają się wcześnie i są ciepłe, czasem gorące i długie, często towarzyszą im suche wiatry. Jesień trwa długo i jest sucha, co zapewnia korzystne warunki dla dojrzewania winogron i akumulacji związków aromatycznych.

Przeważają gleby typowe dla klimatu suchego, przy czym najczęściej występuje czarnoziem. Gleby te są żyzne i nadają się do uprawy winorośli. Czarnoziem jest średnio zwięzły, o dobrej strukturze, zapewnia dobrą przepuszczalność wody i powietrza i jest łatwy w obróbce. Gleby te są bogate w próchnicę i składniki odżywcze, charakteryzują się lekko zasadowym odczynem. Gleby te są bardzo żyzne i nadają się do uprawy winorośli.

Zmieniono rozdział III specyfikacji oraz pkt 6 jednolitego dokumentu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

"Colinele Dobrogei"

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChOG chronione oznaczenie geograficzne

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

3.1. Kod Nomenklatury scalonej

- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET

2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009

4. Opis wina lub win

1. Wina białe i różowe

ZWIĘZŁY OPIS

Wina białe i różowe

Barwa: zielonkawożółta, czasami złotawa, słomkowożółta, jasnołososiowa/średnio nasycona różowa. Zapach i smak: aromat świeżo skoszonego siana, kwiatów akacji, bukiet z nutami słodkich migdałów; wysoki poziom akumulacji cukrów nadaje winom pełny, krągły charakter z nutami brzoskwiń, moreli i mango; zrównoważony smak bez odznaczającej się wyrazistości; jeśli chodzi o bukiet, wina te mają nuty kwiatów łąkowych, miodu, tostów, róż, z delikatną nutą cytrusów typową dla odmian aromatycznych i trwałymi nutami plastra miodu w winach dojrzałych (z odmian aromatycznych).

Wartości maksymalnej kwasowości ogólnej podlegają limitom określonym w odpowiednich przepisach Unii Europejskiej.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 15,00

- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10,00

- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 200

2. Wina czerwone

ZWIĘZŁY OPIS

Wina czerwone

Barwa: rubinowa, owocu granatu, purpurowo-czerwona, ciemnoczerwona. Zapach i smak: wina te charakteryzują się wysoką intensywnością barwy, z rozwiniętymi świeżymi aromatami owoców leśnych z nutami śliwek; charakteryzują się aksamitnością i tłustością, aromatami świeżych malin, czerwonej porzeczki, żurawiny, wiśni, goździków, jeżyn i borówek amerykańskich; mają taninową strukturę i charakter, wykształcony bukiet czarnych jagód i goździków, z nutami pieprzu/przypraw, wanilii w wyniku krótkiego dojrzewania, czeremchy i cechują się optymalną kwasowością; nadają się do leżakowania w dębowych beczkach.

Wartości maksymalnej kwasowości ogólnej podlegają limitom określonym w odpowiednich przepisach Unii Europejskiej.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 15,00

- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10,00

- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 20

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 150

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególna praktyka enologiczna

1. Produkcja poza wyznaczonym obszarem

Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win

Wina objęte ChOG "Colinele Dobrogei" mogą być również produkowane na obszarze położonym w pobliżu wyznaczonego obszaru, w obrębie tej samej jednostki administracyjnej, w sąsiedniej jednostce administracyjnej lub na obszarach sąsiadujących z oznaczeniami geograficznymi. Przed skorzystaniem z tego odstępstwa należy powiadomić Krajowy Urząd ds. Produktów Sektora Wina (ONVPV) z 48-godzinnym wyprzedzeniem.

2. Praktyka produkcyjna

Szczególna praktyka enologiczna

Dopuszcza się mieszanie. Należy je wykonywać zgodnie z obowiązującymi przepisami.

3. Praktyka enologiczna

Szczególna praktyka enologiczna

Wina różowe można również wytwarzać z odmian winorośli wykorzystywanych do produkcji wina czerwonego, stosując technikę krótkiej maceracji i zachowując cechy charakterystyczne odmiany lub odmian wykorzystywanych do produkcji win czerwonych.

4. Praktyka enologiczna

Szczególna praktyka enologiczna

Produkcja win białych z odmian czerwonych

Wielu producentów zamierza wprowadzić technologie służące wykorzystaniu aromatycznego potencjału odmian, w tym do produkcji win białych z czerwonych winogron - taki rodzaj wina ma nazwę "blanc de noirs". Dzięki tej metodzie produkcji win białych z czerwonych winogron wykorzystuje się potencjał odmian i otrzymuje lekkie, bogate wina charakteryzujące się delikatnym roślinnym smakiem i dominującym subtelnym aromacie jeżyn, limonki, grejpfruta i żółtych śliwek. Kwasowość zwiększa świeżość wina.

Wino różowe niemusujące z białych winogron odmian Pinot Gris, Babeasca Gri lub Traminer Roz. Winogrona odmian Pinot Gris i Babeasca Gri mają skórkę o barwie fioletoworóżowej, fioletoworóżowoszarej i szaroniebieskiej, a winogrona odmiany Traminer Roz - skórkę o barwie perłoworóżowej i szaroróżowej. Z tych odmian uzyskuje się wina niemusujące o odcieniu żółtawobiałym, słomkowożółtym lub różowym. W zależności od wyboru producenta wina istnieje możliwość produkcji zarówno niemusujących win białych, jak i różowych, przy czym wina różowe otrzymuje się w procesie maceracji.

Wino pomarańczowe niemusujące z białych winogron

Technologia produkcji tego wina obejmuje proces maceracji na skórce w moszczu białych winogron, przy czym okres maceracji zależy od intensywności barwy gotowego wina, jaką zamierza uzyskać producent wina. Barwa: bursztynowożółta/bursztynowa, o złożonej strukturze i aromatycznym bukiecie kwiatów lipy, miodu, skórki pomarańczy i suszonych kwiatów. Smak: bogaty, pełny z bardzo wyraźnym składnikiem kwasowym uwydatnionym przez intensywną mineralność.

5.2. Maksymalna wydajność

1. Odmiana winorośli - Petit Verdot, Sangiovese

14 000 kg winogron z hektara

2. Odmiana winorośli - Viognier

14 500 kg winogron z hektara

3. Odmiana winorośli - Negru de Dragasani, Cramposie selectionata, Babeasca gri

15 000 kg winogron z hektara

4. Odmiana winorośli - Cabernet Sauvignon, Malbec, Mourvedre

15 400 kg winogron z hektara

5. Odmiana winorośli - Busuioaca de Bohotin

16 000 kg winogron z hektara

6. Odmiana winorośli - Chardonnay, Pinot Gris

16 300 kg winogron z hektara

7. Odmiana winorośli - Semillon

16 600 kg winogron z hektara

8. Odmiana winorośli - Muscat Ottonel, Pinot Noir, Syrah, Burgund mare, Babeasca Neagra

17 100 kg winogron z hektara

9. Odmiana winorośli - Sauvignon, Riesling italian, Riesling de Rhin, Merlot, Feteasca Neagra, Feteasca Regala, Feteasca Alba, Tamaioasa Romaneasca

18 000 kg winogron z hektara

10. Odmiana winorośli - Traminer aromat, Traminer roz, Cramposie, Columna, Aligote, Iordana, Aromat de Iasi, Rkatiteli

18 000 kg winogron z hektara

11. Odmiana winorośli - Saint Emilion, Novac, Mamaia, Cristina, Alicante Bouschet

18 000 kg winogron z hektara

12. Odmiana winorośli - Petit Verdot, Sangiovese

105 hektolitrów z hektara

13. Odmiana winorośli - Viognier

109 hektolitrów z hektara

14. Odmiana winorośli - Negru de Dragasani, Cramposie selectionata, Babeasca gri

112 hektolitrów z hektara

15. Odmiana winorośli - Cabernet Sauvignon, Malbec, Mourvedre

115 hektolitrów z hektara

16. Odmiana winorośli - Busuioaca de Bohotin

120 hektolitrów z hektara

17. Odmiana winorośli - Chardonnay, Pinot Gris

122 hektolitry z hektara

18. Odmiana winorośli - Semillon

124 hektolitry z hektara

19. Odmiana winorośli - Muscat Ottonel, Pinot Noir, Syrah, Burgund mare, Babeasca Neagra

128 hektolitrów z hektara

20. Odmiana winorośli - Sauvignon, Riesling italian, Riesling de Rhin, Merlot, Feteasca Neagra, Feteasca Regala, Feteasca Alba, Tamaioasa Romaneasca

135 hektolitrów z hektara

21. Odmiana winorośli - Traminer roz, Traminer aromat, Cramposie, Columna, Aligote, łordana, Aromat de łasi, Rkatiteli

135 hektolitrów z hektara

22. Odmiana winorośli - Saint Emilion, Novac, Mamaia, Cristina, Alicante Bouschet

135 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Okręg Konstanca:

- miejscowość Murfatlar - Murfatlar i wieś Siminoc;

- gmina Valu lui Traian - wieś Valu lui Traian;

- gmina Poarta Alba - wsie Poarta Alba i Nazarcea;

- miejscowość Ovidiu - gmina Ovidiu, wieś Poiana;

- gmina Ciocarlia - wieś Ciocarlia;

- miejscowość Medgidia - Medgidia i wsie Remus Opreanu iValea Dacilor;

- gmina Castelu - wsie Castelu, Cuza Voda i Nisipari;

- gmina Silistea - wieś Silistea;

- gmina Tortoman - wieś Tortoman;

- gmina Petera - wsie Pestera i Ivrinezu Mic;

- gmina Mircea Voda - wsie Mircea Voda, Satu Nou, Tibrinu, Saligny, Stefan cel Mare i Gherghina;

- gmina Adamclisi - wsie Adamclisi, Abrud, Hateg, Urluia i Zorile;

- miejscowość Cernavoda - gmina Cernavoda;

- gmina Seimeni - wsie Seimeni i Seimenii Mici;

- gmina Rasova - wsie Rasova i Cochirleni;

- gmina Aliman - wsie Aliman, Dunareni, Vlahii i Floriile;

- gmina Mihai Viteazu - wsie Mihai Viteazu i Sinoie;

- gmina Istria - wsie Istria i Nuntasi;

- gmina Cogealac - wsie Cogealac, Tariverde i Fantanele;

- miejscowość Mangalia - Mangalia;

- miejscowość Harsova - Harsova;

- gmina Chirnogeni - wieś Chirnogeni;

- gmina 23 August - wieś 23 August;

- gmina Horia - wsie Horia i Tichilesti;

- gmina Crucea - wieś Crucea;

- gmina Topalu - wieś Topalu;

- gmina Ciobanu - wieś Ciobanu;

- gmina Garliciu - wieś Garliciu;

- gmina Saraiu - wieś Saraiu;

- gmina Cobadin - wieś Viisoara.

Okręg Tulcza:

- miejscowość Babadag - Babadag;

- gmina Sarichioi - wsie Enisala, Visterna, Zebil i Sabangia;

- gmina Valea Nucarilor - wsie Valea Nucarilor, Agighiol i Iazurile;

- miejscowość Tulcea - Tulcea;

- gmina Ostrov - wsie Ostrov i Piatra;

- gmina Somova - wsie Somova, Mineri i Parches;

- gmina Niculitel - wieś Niculitel;

- gmina Izvoarele - wsie Izvoarele i Alba;

- gmina Valea Teilor - wieś Valea Teilor;

- gmina Frecatei - wsie Telita i Posta;

- miejscowość Isacea - Isacea;

- gmina Luncavita - wieś Luncavita;

- gmina Vacareni - wieś Vacareni;

- gmina Jijila - wieś Jijila;

- miejscowość Macin - Macin;

- gmina Greci - wieś Greci;

- gmina Cerna - wieś Cerna;

- gmina Turcoaia - wieś Turcoaia;

- gmina Carcaliu - wieś Carcaliu;

- gmina Baia - wieś Baia;

- gmina Ceamurlia de Jos - wsie Ceamurlia de Jos i Lunca.

7. Odmiany winorośli

Alicante Bouschet N - Alicante Henri Bouschet

Aligote B - Plant de trois, Plant gris, Vert blanc, Troyen blanc

Aromat de łasi B

Burgund Mare N - Grosser Burgunder, Blaufrankisch, Kekfrankos, Frankovka, Limberger

Busuioaca de Bohotin Rs - Schwarzer Muscat, Muscat fioletowi, Muscat violet cyperus, Muscat rouge de Frontignan

Babeasca gri G

Babeasca neagra N - Grossmuttertraube, Hexentraube, Cracana, Rara neagra, Caldarusa, Serecsia

Cabernet Sauvignon N - Petit Vidure, Burdeos tinto

Chardonnay B - Gentil blanc, Pinot blanc Chardonnay

Columna B

Cristina N

Cramposie B

Cramposie selectionata B

Feteasca alba B - Pasareasca alba, Poama fetei, Madchentraube, Leanyka, Leanka

Feteasca neagra N - Schwarze Madchentraube, Poama fetei neagra, Pasareasca neagra, Coada randunicii

Feteasca regala B - Konigliche Madchentraube, Konigsast, Ktralyleanka, Dana§ana, Galbena de Ardeal

Iordana B - Iordovana, Iordan

Malbec N - Cotes rouges, Pied de Perdrix, Plant d'Arles

Mamaia N

Merlot N - Bigney rouge, Plant Medoc

Mourvedre N

Muscat Ottonel B - Muscat Ottonel blanc

Negru de Dragasani N

Novac N

Petit Verdot N

Pinot Gris G - Affume, Grau Burgunder, Grauburgunder, Grauer Monch, Pinot cendre, Pinot Grigio, Rulander

Pinot noir N - Blauer Spatburgunder, Blauer Burgunder, Burgund mic, Burgunder roter, Klavner Morillon Noir

Pinot noir N - Spatburgunder, Pinot nero

Riesling de Rhin B - Weisser Riesling, White Riesling, Riesling Renano, Rheinriesling

Riesling italian B - Olasz Riesling, Olaszriesling, Welschriesling

Rkatiteli B - Dedali Rkatiteli, Korolioc Rkatiteli

Saint Emilion B - Trebbiano Toscano, Ugni blanc, Trebbiano

Sangiovese N - Brunello di Montalcino, Morellino

Sauvignon B - Sauvignon Blanc

Syrah N - Shiraz, Petit Syrah

Semillon B - Semillon blanc

Traminer Roz Rs - Rosetraminer, Savagnin roz, Gewurztraminer

Traminer aromat alb B

Tamaioasa romaneasca B - Busuioaca de Moldova, Muscat blanc a petit grains

Tamaioasa romaneasca B - Rumanische Weihrauchtraube, Tamianka, Tamaioasa alba de Dragasani

Viognier B - Petit Vionnier, Viogne, Galopine, Vugava bijela

8. Opis związku lub związków

8.1. Szczegółowe informacje dotyczące obszaru geograficznego

Obszar ten obejmuje terytorium Dobrudży w południowowschodniej Rumunii, którego granice wyznacza dolny bieg Dunaju (na zachodzie i północy), Morze Czarne (na wschodzie) i granica z Bułgarią (na południu). Charakteryzuje się on przewagą płaskowyżowych form terenu z podłożem lessowym oraz warunkami ekologicznymi, glebowymi i klimatycznymi sklasyfikowanymi w kategoriach stepowych i lasostepowych. Każdy z tych elementów przyczynia się do stworzenia środowiska ekologicznego sprzyjającego uprawie winorośli.

Większość winnic znajduje się na podłożu geologicznym lessowym (3-40 m grubości), częściowo pokrywającym zwięzłe, stare formacje skalne (przedpaleozoiczne, paleozoiczne, mezozoiczne i trzeciorzędowe), autochtoniczne lub wyruszone.

Północna Dobrudża jest w dużej mierze górzysta (wyżyny z osłoniętymi depresjami, od 100 do 467 m n.p.m.), natomiast krajobraz południowej Dobrudży jest strukturalnie płaskowyżowy, stołowy (poniżej 200-300 m). Te dwa krajobrazy są oddzielone przeważnie pagórkowatym płaskowyżem erozyjnym środkowej Dobrudży (250-350 m).

Jest to region Rumunii o najniższych opadach deszczu i zasobach wód gruntowych: ich dostępność jest nierównomierna, a woda jest często bardziej mineralizowana. W celu poprawy tej sytuacji stosuje się piętrzenie, zbieranie wody i nawadnianie.

Klimat typowo kontynentalny jest częściowo łagodzony przez bliskość Morza Czarnego oraz naddunajskie bagna i deltę Dunaju. Średnia roczna temperatura wynosi około 11 °C, przy czym zakres temperatur wynosi ponad 25 °C między średnimi wartościami ze stycznia i lipca, a ponad 75 °C w przypadku temperatur skrajnych w ciągu kilku lat. Średni roczny poziom opadów deszczu często wynosi poniżej 400 mm. Zaletą tego obszaru są panujące na nim dobre warunki heliotermiczne: jest to jeden z najcieplejszych regionów Rumunii (o nasłonecznieniu wynoszącym ponad 120-125 Kcal/cm2, przy czym czas jego trwania wynosi ponad 2 200 godzin, a średnie dzienne temperatury dodatnie w ciągu roku wynoszą łącznie 4 000-4 200 °C), dzięki czemu winogrona mogą dojrzewać, a nawet przejrzewać.

Gleby strefowe są zdecydowanie dominującą kategorią gleb występującą na obszarach uprawy winorośli: gleby Mollisol stepowe (gleby kasztanowe i czarnoziemy) oraz Mollisol leśnostepowe (czarnoziemy z poziomem calcic oraz, rzadziej, czarnoziemy gliniasto-ilaste, rędziny i szaroziemy), powstające głównie na podłożu lessowym.

8.2. Szczegółowe informacje na temat produktu

Wina objęte ChOG "Colinele Dobrogei" mogą być winami białymi, czerwonymi lub różowymi.

Białe i różowe wina są klarowne, barwy od zielonkawożółtej do złotożółtej lub od bladołososiowej po średnio nasyconą różową, o aksamitnym smaku.

Pod względem zapachu i smaku przeważają nuty kwiatowe. Wina te charakteryzują się wysokim poziomem akumulacji cukrów i dobrze wykształconą krągłością, z nutami miodu, róży, cytrusów w odmianach aromatycznych, a czasami plastra miodu w dojrzałych winach produkowanych z wykorzystaniem odmian aromatycznych.

Czerwone wina mają aksamitną strukturę i szatę rubinową, barwy granatu, głębokiej purpury lub ciemnoczerwoną.

Zapach i smak charakteryzują się świeżym aromatem bardzo dojrzałych owoców leśnych z nutami śliwy, aksamitnością i oleistością, a także aromatami świeżych malin, porzeczki czerwonej, żurawiny, jeżyn i czarnych jagód. Wina mają taninowy charakter, o bukiecie czarnych jagód i goździków, czasem z wyraźnie wyczuwalnymi nutami pieprzu, a w wyniku krótkiego dojrzewania nabierają aromatów waniliowych. Nadają się do leżakowania w dębowych beczkach.

8.3. Zależności przyczynowe

Wina objęte ChOG "Colinele Dobrogei" zawdzięczają swoją specyfikę moszczom wykorzystywanym do ich produkcji. Te z kolei są powiązane z odmianami winorośli, dla których korzystne jest wysokie nasłonecznienie - temperatury należą do najwyższych w Rumunii - i niskie opady. Czynniki te przyczyniają się do prawidłowego dojrzewania winogron, co skutkuje wysoką zawartością cukrów w moszczu. Na obszarze odczuwalny jest wpływ morza. Jest on szczególnie korzystny jesienią, ponieważ pełni funkcję regulatora temperatury. Oddziaływanie Dunaju jest istotne w Cernavoda, zwłaszcza w winnicach znajdujących się najbliżej miasta. Bogata w węglan wapnia gleba jest istotnym czynnikiem jakości wina. Jakość win jest korzystnie naznaczona wpływem pobliskich jezior Razim i Sinoe oraz dobrymi glebami do uprawy win; ponadto wina te są zrównoważone pod względem alkoholu i kwasowości oraz mają dobrze wykształcone właściwości organoleptyczne (nuty kwiatowe/owoców leśnych, przypraw).

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Warunki mające zastosowanie do produktu gotowego

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu

Pod warunkiem że właściwe organy zostaną należycie powiadomione, wina mogą być rozlewane i butelkowane poza obszarem, na którym uprawiano winogrona.

Procesy te mogą odbywać się w ramach tej samej jednostki administracyjnej, sąsiedniej jednostki administracyjnej lub na sąsiadujących obszarach z oznaczeniami geograficznymi.

W takim przypadku na etykiecie należy odpowiednio wskazać producenta lub butelkującego i miejsce butelkowania.

W odniesieniu do butelkowania oraz w odpowiedzi na potrzeby handlowe ze strony UE i rynków eksportowych dopuszcza się sprzedaż win objętych ChOG "Colinele Dobrogei" luzem.

Władze muszą być powiadamiane o przesyłkach luzem za pośrednictwem lokalnych służb kontrolnych. Przesyłkom luzem musi towarzyszyć odpowiednia dokumentacja oraz zaświadczenie potwierdzające prawo do używania chronionego oznaczenia i wprowadzania wina do obrotu.

Link do specyfikacji produktu

https://www.onvpv.ro/sites/default/files/caiet_de_sarcini_ig_colinele_dobrogei_modif_cf_cerere_1549_12.08.2024_no_track_changes.pdf

1 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2025/27 z dnia 30 października 2024 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 o przepisy dotyczące rejestracji i ochrony oznaczeń geograficznych, gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie oraz uchylające rozporządzenie delegowane (UE) nr 664/2014 (Dz.U. L, 2025/27, 15.1.2025, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2025/27/oj).

Zmiany w prawie

Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.2940

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27
Data aktu: 23/05/2025
Data ogłoszenia: 23/05/2025