POWIADOMIENIE O ZATWIERDZENIU ZMIANY STANDARDOWEJ
(Art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143)
"Castaña de Galicia"
Nr UE: PGI-ES-0609-AM02 - 29.1.2025
1. Nazwa produktu
"Castaña de Galicia"
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
Chroniona nazwa pochodzenia (ChNP)
Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)
Oznaczenie geograficzne (OG)
3. Sektor
Produkty rolne
Wino
Napoje spirytusowe
4. Państwo, do którego należy obszar geograficzny
Hiszpania
5. Kwalifikacja jako zmiana standardowa
Wyjaśnienie, dlaczego zmiana lub zmiany wchodzą w zakres definicji "zmiany standardowej", jak przewidziano w art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143: Zmiany te należy uznać za "zmiany standardowe", ponieważ nie spełniają one żadnego z kryteriów klasyfikacji jako "zmiany na poziomie Unii" określonych w rozporządzeniu (UE) 2024/1143.
6. Opis zatwierdzonych zmian standardowych
1. Zmiany w brzmieniu dotyczącym dozwolonej zawartości wilgoci
Niniejsza zmiana dotyczy pkt 3.2 jednolitego dokumentu, "Opis produktu".
W akapicie określającym główne cechy wyróżniające "Castaña de Galicia" sformułowanie:
"wilgotność owocu po zbiorze wynosi 50-60 %"
otrzymuje brzmienie:
"wilgotność owocu w momencie zbioru wynosi 50-60 %".
W akapicie określającym cechy charakterystyczne owoców, które mają być chronione ChOG "Castaña de Galicia", po zbiorach skreśla się następujące sformułowanie, ponieważ jest ono zbędne:
"wilgotność minimalna 50 % i wilgotność maksymalna 60 %;"
Uzasadnienie: Informacje te są zbędne, biorąc pod uwagę informacje przedstawione wcześniej w dokumencie w odniesieniu do wilgotności w owocach.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
2. Dodanie logo ChOG
Zmiana ta dotyczy pkt 3.6 jednolitego dokumentu i pkt H specyfikacji produktu "Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania".
Dodano logo ChOG "Castaña de Galicia".
Uzasadnienie: Od czasu wprowadzenia produkt ten jest identyfikowany na rynku za pomocą specjalnego logo, jak wynika z obecnie obowiązującej wersji specyfikacji. Specyfikacja nie zawierała jednak do tej pory samego logo, co byłoby interesujące dla konsumentów i urzędowych organów kontroli, ponieważ umożliwiałoby im łatwe rozpoznawanie chronionego produktu na rynku.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
3. Zmiany dotyczące obszaru geograficznego określonego do celów produkcji
Zmiana ta dotyczy pkt 4 jednolitego dokumentu i pkt C specyfikacji produktu "Zwięzłe określenie obszaru geograficznego".
W jednolitym dokumencie:
Tekst:
"Określony obszar geograficzny produkcji »Castaña de Galicia« obejmuje część terytorium Wspólnoty Autonomicznej Galicji ograniczoną przez Kordylierę Wewnętrzną od zachodu i góry Sierra del Xistral od północy.
Z punktu widzenia podziału administracyjnego obszar upraw obejmuje:
- w prowincji A Coruña: powiat (comarca) Terra de Melide oraz gminy (municipios) Arzúa i Boimorto (powiat Arzúa),
- całą prowincję Lugo, z wyjątkiem gmin O Vicedo, Viveiro, Xove i Cervo (powiat Mariña Occidental), Burela y Foz (powiat Mariña Central) oraz Barreiros y Ribadeo (powiat Mariña Oriental),
- wszystkie gminy w prowincji Orense,
- w prowincji Pontevedra: powiaty Tabeirós-Terra de Montes i Deza, gminy: Cotobade, A Lama i Campo Lameiro (powiat Pontevedra) oraz gminę Cuntis (powiat Caldas);
- na wytyczenie obszaru produkcji wpływ mają opady deszczu, temperatura, warunki glebowe, wysokość nad poziomem morza oraz stosunek temperatury do opadów deszczu, które są optymalne do uprawy kasztanów jadalnych wysokiej jakości."
otrzymuje brzmienie:
"Określony obszar geograficzny produkcji ChOG »Castaña de Galicia« obejmuje całą wspólnotę autonomiczną Galicji.
Określony obszar produkcji charakteryzuje się zazwyczaj optymalnymi opadami deszczu, temperaturą i warunkami glebowymi, wysokością nad poziomem morza i stosunkiem temperatury do opadów deszczu na potrzeby uprawy kasztanów wysokiej jakości, a jednocześnie reprezentuje obszar, na którym tradycyjnie odbywa się ta produkcja".
W specyfikacji produktu:
Tekst:
"Określony obszar geograficzny produkcji »Castaña de Galicia« obejmuje obszar wspólnoty autonomicznej Galicji ograniczoną przez Kordylierę Wewnętrzną od zachodu i góry Sierra del Xistral od północy. Z punktu widzenia podziału administracyjnego obszar upraw i zbiorów obejmuje:
- w prowincji A Coruña: powiat (comarca) Terra de Melide oraz gminy (municipios) Arzúa i Boimorto (powiat Arzúa),
- całą prowincję Lugo, z wyjątkiem gmin O Vicedo, Viveiro, Xove i Cervo (powiat Mariña Occidental), Burela y Foz (powiat Mariña Central) oraz Barreiros y Ribadeo (powiat Mariña Oriental),
- wszystkie gminy w prowincji Orense,
- w prowincji Pontevedra: powiaty Tabeirós-Terra de Montes i Deza, gminy: Cotobade, A Lama i Campo Lameiro (powiat Pontevedra) oraz gminę Cuntis (powiat Caldas)."
otrzymuje brzmienie:
"Określony obszar geograficzny produkcji ChOG »Castaña de Galicia« obejmuje całą wspólnotę autonomiczną Galicji.".
Tekst:
"na wytyczenie obszaru produkcji wpływ mają opady deszczu, temperatura, warunki glebowe, wysokość nad poziomem morza oraz stosunek temperatury do opadów deszczu, które są optymalne do uprawy kasztanów jadalnych wysokiej jakości."
otrzymuje brzmienie:
"Określony obszar produkcji charakteryzuje się zazwyczaj optymalnymi opadami deszczu, temperaturą i warunkami glebowymi, wysokością nad poziomem morza i stosunkiem temperatury do opadów deszczu na potrzeby uprawy kasztanów wysokiej jakości, a jednocześnie reprezentuje obszar, na którym tradycyjnie odbywa się ta produkcja.".
Usunięto również załączniki określające obszar geograficzny, ponieważ w wyniku proponowanej zmiany stają się one zbędne.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
4. Zmiany mające na celu dostosowanie sformułowania dotyczącego związku do proponowanych poprawek
Zmiana ta dotyczy pkt 5 jednolitego dokumentu i pkt F specyfikacji produktu, które dotyczą związku.
W jednolitym dokumencie:
W pkt 5.1. "Specyfika obszaru geograficznego":
Wprowadzono następujące zmiany w celu dostosowania tekstu do opisanego nowego obszaru geograficznego.
- opady:
Skreśla się następujące zdanie:
"Z obszaru tego wyłączone są strefy Galicji położone bliżej wybrzeża, gdzie przekroczone są wartości zalecane do uprawy,".
- stosunek temperatury do opadów:
Następujący akapit:
"wschodnia połowa Galicji charakteryzuje się najbardziej korzystnym dla kasztanów jadalnych stosunkiem temperatury do opadów, ponieważ gatunek ten rośnie najlepiej w środowiskach raczej wilgotnych. Warunki te w żadnym wypadku nie mogą być jednak nadmiernie wilgotne, ponieważ sprzyjają rozwojowi chorób, takich jak choroba atramentowa i zgorzel,"
otrzymuje brzmienie:
"Galicja charakteryzuje się korzystnym dla kasztanów jadalnych stosunkiem temperatury do opadów, ponieważ gatunek ten rośnie najlepiej w środowiskach raczej wilgotnych. Warunki te w żadnym wypadku nie mogą być jednak nadmiernie wilgotne, ponieważ sprzyjają rozwojowi chorób, takich jak choroba atramentowa i zgorzel,".
- wysokość nad poziomem morza:
Następujący akapit:
"wyznaczony obszar położony jest na optymalnej dla kasztanów jadalnych wysokości nad poziomem morza (400-900 m n.p.m. i nie wyżej niż 1 200 m n.p.m.),"
otrzymuje brzmienie:
"znaczna część Galicji położona jest na optymalnej dla kasztanów jadalnych wysokości nad poziomem morza (400-900 m n.p.m. i nie wyżej niż 1 200 m n.p.m.),".
Ponadto na końcu pkt 5.1 akapit:
"Uprawa kasztanów jadalnych wykazuje duże walory środowiskowe, jak również zdolność do doskonałego dostosowania się do warunków glebowych i klimatycznych panujących w górach o dużej i średniej wysokości w centralnej Galicji, gdzie stała się najbardziej konkurencyjną alternatywą dla rolnictwa. Jednym z czynników, który przyczynił się do wytyczenia granic omawianego obszaru, była historyczna ewolucja zagospodarowania terenu i form jego użytkowania (na korzyść upraw drzew szybko rosnących oraz upraw takich jak kukurydza czy ziemniaki)."
otrzymuje brzmienie:
"Uprawa kasztanów jadalnych wykazuje duże walory środowiskowe, jak również zdolność do doskonałego dostosowania się do warunków glebowych i klimatycznych panujących w Galicji.".
W specyfikacji produktu:
Zarys historyczny
Skreśla się pkt 10:
"Według książki z 1993 r. pt. »Inventario y distribución de los cultivares tradicionales de castaño (Castanea sativa Mill.) en Galicia« [Wykaz i dystrybucja tradycyjnych kultywarów kasztanowców (Castanea sativa Mill.) w Galicji] autorstwa J. Fernándeza i S. Pereiry prawie wszystkie zarejestrowane soutos znajdują się na wybranym obszarze produkcji.".
W pkt 4.4 dodaje się nowy akapit w brzmieniu:
"Postępy w zakresie zabiegów i środków zapobiegawczych przeciwko tym chorobom, wraz z odradzającym się interesem handlowym w zakresie wykorzystania tej uprawy, doprowadziły w ostatniej połowie wieku do odnowy gajów kasztanów galicyjskich, zwłaszcza na obszarach w pobliżu wybrzeża.".
Czynniki naturalne
a) opady
Skreślono ostatnie zdanie:
"Obszary przybrzeżne, na których parametry zalecane do uprawy zostały przekroczone, są zatem wyłączone.";
b) temperatura
Następujący akapit:
"Poza obszarami przybrzeżnymi cała Galicja ma średnie roczne temperatury w granicach zalecanych dla uprawy. Tylko na najwyższych wysokościach mogą występować temperatury, które są wystarczająco niskie, aby ograniczyć produkcję. Ponadto latem na wyznaczonym obszarze występują wysokie temperatury, które sprzyjają dojrzewaniu i rozwojowi owoców."
otrzymuje brzmienie:
"Większość Galicji ma średnie roczne temperatury w granicach zalecanych dla uprawy kasztanów. Tylko na najwyższych wysokościach mogą występować temperatury, które są wystarczająco niskie, aby ograniczyć produkcję. Ponadto latem w regionie występują wysokie temperatury, które sprzyjają dojrzewaniu i rozwojowi owoców.";
c) stosunek temperatury do opadów
Zdanie:
"Spośród wszystkich warunków pogodowych panujących w Galicji warunki na obszarze chronionym charakteryzują się średnim stosunkiem temperatury do opadów, który jest korzystniejszy dla zdrowia kasztanów."
otrzymuje brzmienie:
"Warunki pogodowe panujące w Galicji obejmują średni stosunek opadów do temperatury sprzyjający zdrowiu kasztanów.";
d) wysokość nad poziomem morza
Zdanie:
"Prawie cała wschodnia część Galicji, która stanowi obszar chroniony, położona jest w zakresie wysokości nad poziomem morza odpowiednim dla tej uprawy."
otrzymuje brzmienie:
"Znaczna część Galicji położona jest w przedziale wysokości najbardziej odpowiednim dla tej uprawy.".
Uzasadnienie: Wszystkie zmiany sformułowań w tym punkcie dotyczącym związku (pkt F) wynikają z konieczności dostosowania go do wyznaczonego obecnie obszaru geograficznego produkcji.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
5. Usunięcie zbędnych informacji
Zmiana dotyczy pkt E specyfikacji produktu, "Metoda produkcji".
Nagłówek "Pielęgnacja gajów kasztanów" i tekst pod nim zostały skreślone aż do podpunktu "Zbiory" (która została zachowana), ponieważ zgodnie z naszym rozumieniem tekst ten nie powinien być zawarty w specyfikacji produktu, gdyż nie zawiera żadnych informacji odróżniających produkt od produktów nieobjętych nazwą. W związku z tym usunięto następujący tekst:
"Pielęgnacja gajów kasztanowych
Przycinanie:
W Galicji stosuje się dwie metody przycinania w przypadku plantacji kasztanów jadalnych lub plantacji mieszanych: przycinanie wazowe i przycinanie przewodnika środkowego. W przypadku przycinania wazowego usuwa się wszystkie gałęzie rosnące z dolnych dwóch trzecich pnia. Następnie wybiera się trzy gałęzie, które są blisko siebie i tworzą kąt 120°, aby umożliwić ich swobodny wzrost. Z wyjątkiem przerzedzania, które pozwala światłu docierać do korony, nie ma dalszych interwencji. Odbywa się to zależnie od przypadku co 2-5 lat, natomiast odtwarzanie korony odbywa się po 15-20 latach.
W przypadku przycinania przewodnika środkowego gałęzie nie są przycinane, lecz pozostawiane do swobodnego wzrostu. Co najwyżej pień jest przycinany do wysokości do 3 metrów, bez dalszych interwencji, z wyjątkiem przerzedzania i odtwarzania korony.
Szczepienie:
Przy zakładaniu nowych lub odmładzaniu istniejących plantacji drzewa muszą być szczepione odmianami, które wytwarzają wysokiej jakości kasztany i pochodzą z ekotypów włączonych do »odmian dla zachowania bioróżnorodności«.
Orka:
Orka (bronowanie) odbywa się zazwyczaj raz lub dwa razy w roku na plantacjach, na których pozwalają na to warunki krajobrazowe i sposób zasadzenia roślin. Odbywa się to na bardzo płytkiej głębokości (4-8 cm), aby nie uszkodzić górnych korzeni drzewa i jednocześnie zadbać o pozostawienie przestrzeni o promieniu 1 m wokół pnia w celu ochrony szyi korzeniowej, która jest bardzo wrażliwym obszarem w przypadku tego gatunku.
Korzystne skutki orki obejmują:
- pomoc w utrzymaniu czystszej gleby, co ułatwia zbiory,
- ograniczenie ewapotranspiracji latem,
- częściowe zakopanie pozostałości liści i łupin z poprzednich zbiorów oraz chwastów, co przyspiesza ich rozkład,
- niszczenie wielu larw Cydia fagiglandana i Laspeyresia splendana, które kończą drugą fazę cyklu biologicznego w glebie, co pozwala kontrolować populację w kolejnym roku,
- poprawa właściwości fizykochemicznych gleby,
- w przypadku pożaru - zmniejszenie ryzyka jego rozprzestrzeniania się.
W przypadku plantacji, w których ze względu na warunki krajobrazowe i sposób zasadzenia roślin nie można przeprowadzić orki, rolnicy po prostu usuwają wszelką roślinność, której ze względu na jej rozmiar lub inwazyjny charakter nie należy pozwalać się rozrastać.
Nawożenie:
Nawożenie początkowe odbywa się w momencie sadzenia i może być kontynuowane lub uzupełniane przez kilka lat w celu zwiększenia tempa wzrostu drzewa w glebie.
Oprócz nawożenia bazowego/początkowego zaleca się coroczne nawożenie uzupełniające w celu ochrony produkcji i poprawy jakości zbiorów.
Nawożenie uzupełniające powinno utrzymać równowagę i poziomy składników odżywczych w glebie i drzewie. Przy podejmowaniu decyzji o ilości nawozu uwzględnia się żyzność gleby, przewidywane usuwanie związków biogennych oraz stan odżywienia plantacji.
Tradycyjnie wśród kasztanowców siano zboże. Zastosowany nawóz i pozostawione ściernisko były ważnym źródłem materii organicznej. Oprócz tych praktyk kolejnym ważnym źródłem składników odżywczych był obornik z ekstensywnej hodowli zwierząt. Obecnie spadek liczby tych tradycyjnych praktyk oznacza, że powszechnie stosowane są produkty nawozowe. W zależności od dostępności są one zazwyczaj ekologiczne i pochodzą z różnych źródeł.
Nawadnianie:
Warunki klimatyczne i glebowe na obszarze produkcji oznaczają, że drzewa zwykle nie potrzebują dodatkowej wody, z wyjątkiem początkowego okresu po sadzeniu.
Jeżeli opady w lecie wynoszą mniej niż 150 mm, można zastosować nawadnianie w głównej fazie wzrostu w celu zapewnienia właściwego rozwoju owoców.".
Zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.
6. Zmiana organu kontrolnego
Odniesienie do galicyjskiego Instytutu Jakości Żywności zastąpiono odniesieniem do galicyjskiej Agencji ds. Jakości Żywności wraz z odpowiednimi danymi kontaktowymi.
Zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.
JEDNOLITY DOKUMENT
Nazwy pochodzenia i oznaczenia geograficzne produktów rolnych
1. Nazwa lub nazwy
"Castaña de Galicia"
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP □ ChOG (X)
3. Państwo, do którego należy wyznaczony obszar geograficzny
Hiszpania
4. Opis produktu rolnego
4.1. Klasyfikacja produktu rolnego zgodnie z pozycją i kodem Nomenklatury scalonej, o której mowa w art. 6 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2024/1143
- 07 - WARZYWA ORAZ NIEKTÓRE KORZENIE I BULWY, JADALNE
- 08 - OWOCE I ORZECHY JADALNE; SKÓRKI OWOCÓW CYTRUSOWYCH LUB MELONY
- 10 - ZBOŻA
- 11 - PRODUKTY PRZEMYSŁU MŁYNARSKIEGO; SŁÓD; SKROBIE; INULINA; GLUTEN PSZENNY
- 20 - PRZETWORY Z WARZYW, OWOCÓW, ORZECHÓW LUB POZOSTAŁYCH CZĘŚCI ROŚLIN
4.2. Opis produktu rolnego, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Chronione oznaczenie geograficzne "Castaña de Galicia" zostało zarezerwowane dla owoców pozyskanych z miejscowych galicyjskich kultywarów kasztana jadalnego (Castanea sativa Mill.) przeznaczonych do spożycia przez ludzi i sprzedawanych w postaci świeżej lub zamrożonej.
Wspomniane kultywary obejmują szereg ekotypów miejscowego pochodzenia powstałych w wyniku selekcji dokonywanej na przestrzeni setek lat przez rolników w celu poprawy wydajności i jakości tych roślin. Ich morfologia i cechy genetyczne zostały szczegółowo opisane i zidentyfikowane, ze wskazaniem cech odróżniających je od kasztanów jadalnych produkowanych na innych obszarach w Hiszpanii oraz w Portugalii i we Francji. Kultywary te uznaje się za niezastąpione dziedzictwo pod względem zasobów genetycznych roślin z punktu widzenia zachowania różnorodności biologicznej i genetycznej i są one objęte ochroną prawną jako "odmiany dla zachowania bioróżnorodności".
Stosowanie tradycyjnych technik uprawy kasztanów jadalnych w Galicji umożliwiło dobór jednorodnej grupy rodzimych kultywarów, której galicyjskie kasztany jadalne zawdzięczają swoją obecną sławę i renomę.
Podstawowe cechy wyróżniające "Castaña de Galicia":
1. cienka, błyszcząca owocnia w kolorze brązowym;
2. cienka, nieznacznie wnikająca w nasiona błona (membrana), łatwo oddzielająca się przy obieraniu;
3. słodki smak oraz zwarta, niemączysta konsystencja;
4. wilgotność owocu w momencie zbioru wynosi 50-60 %;
5. zazwyczaj w łupinie znajduje się do trzech owoców;
6. średnia zawartość węglowodanów wynosi 59,5 % (w suchej masie), co jest wartością wyższą niż wartości uzyskiwane na pozostałych obszarach produkcji na terytorium Hiszpanii;
7. bardzo niska zawartość procentowa owoców pękniętych (4,5 %) i z przegrodami wewnątrz owoców (2,1 %). Galicyjskie kasztany jadalne charakteryzują się najniższą sumą tych parametrów w porównaniu z kasztanami jadalnymi pochodzącymi z innych obszarów produkcji na terytorium Hiszpanii.
Po wskazaniu średnich wartości charakterystycznych dla galicyjskich kasztanów jadalnych poniżej wymieniono cechy owoców "Castaña de Galicia" objętych ochroną w ramach ChOG po zbiorze:
1. maksymalna zawartość owoców z przegrodami: 12 %;
2. minimalna zawartość węglowodanów: 55 %;
3. maksymalna liczba owoców na kilogram nie większa niż 120 w przypadku owoców świeżych i 200 w przypadku owoców mrożonych.
W każdym opakowaniu kasztanów jadalnych objętych ChOG "Castaña de Galicia" dopuszcza się zawartość do 5 % owoców niespełniających określonych powyżej wymagań.
Proces zamrażania służy wyłącznie przedłużeniu okresu przechowywania produktu i nie jest w sensie dosłownym procesem przetwarzania, w związku z czym owoce świeże i zamrożone charakteryzują się jednakowymi wymienionymi powyżej właściwościami fizycznymi, chemicznymi i organoleptycznymi.
4.3. Odstępstwa dotyczące pozyskiwania paszy (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego objętych chronioną nazwą pochodzenia) oraz ograniczenia dotyczące pozyskiwania surowców (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych objętych chronionym oznaczeniem geograficznym) -
4.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym
Z wyjątkiem samej uprawy na określonym obszarze geograficznym nie prowadzi się żadnych szczególnych procesów.
4.5. Szczegółowe zasady dotyczące pakowania, krojenia, tarcia itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Kasztany jadalne objęte ChOG "Castaña de Galicia" są sprzedawane w opakowaniach siatkowych, z rafii lub parcianki w przypadku owoców świeżych oraz w opakowaniach z materiałów nadających się do kontaktu z żywnością, zgodnych z obowiązującymi przepisami dotyczącymi żywności, w przypadku owoców mrożonych. W obu przypadkach dopuszczalna masa zapakowanego produktu wynosi 500 g, 1 kg, 2,5 kg, 5 kg, 10 kg, 15 kg, 20 kg i 25 kg. Dopuszcza się również inne formaty, pod warunkiem zachowania jakości produktu.
4.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu rolnego, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Opakowania, w których do obrotu wprowadzane są kasztany jadalne objęte chronionym oznaczeniem geograficznym "Castaña de Galicia", muszą być opatrzone etykietą handlową producenta/pakującego oraz specjalną etykietą ChOG, na której umieszczone jest oficjalne logo ChOG przedstawione poniżej:
Zarówno na etykiecie handlowej, jak i na specjalnej etykiecie ChOG musi znaleźć się określenie "Indicación Geográfica Protegida »Castaña de Galicia«".
Na etykietach produktów przetworzonych (na przykład purée z kasztanów jadalnych, kremu z kasztanów jadalnych, kasztanów jadalnych w syropie, kasztanów jadalnych w alkoholu, kasztanów jadalnych kandyzowanych, czekoladek z kandyzowanymi kasztanami jadalnymi itp.) można umieścić informację o wykorzystaniu w produkcji kasztanów jadalnych objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Castaña de Galicia", pod warunkiem że surowiec spełnienia wymagania określone w specyfikacji produktu.
5. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
Określony obszar geograficzny produkcji ChOG "Castaña de Galicia" obejmuje całą wspólnotę autonomiczną Galicji.
Określony obszar produkcji charakteryzuje się zazwyczaj optymalnymi opadami deszczu, temperaturą i warunkami glebowymi, wysokością nad poziomem morza i stosunkiem temperatury do opadów deszczu na potrzeby uprawy kasztanów wysokiej jakości, a jednocześnie reprezentuje obszar, na którym tradycyjnie odbywa się ta produkcja.
5.1. Związek z obszarem geograficznym
Wyznaczony obszar geograficzny charakteryzuje się sprzyjającymi warunkami klimatycznymi, które odpowiadają za dobry wzrost upraw i wysoką jakość galicyjskich kasztanów jadalnych. Należą do nich umiarkowane temperatury panujące przez cały okres wzrostu i dojrzewania owoców oraz wilgotność powietrza, która wpływa na wysoki poziom wilgotności owoców, co gwarantuje wysoką jakość produktu.
Poniżej bardziej szczegółowo opisano specyficzne cechy określonego obszaru geograficznego w bezpośrednim odniesieniu do parametrów uznawanych za optymalne dla kasztanów jadalnych:
- opady: obszar produkcji charakteryzuje się obfitymi opadami, których roczna suma wynosi ok. 1 000 mm, oraz występowaniem suchych okresów letnich trwających do września. Oba te czynniki korzystnie wpływają na jakość kasztanów jadalnych,
- temperatura: obszar ten charakteryzuje się średnimi rocznymi temperaturami w przedziale 6-14 °C, które mieszczą się w zakresie zalecanym dla kasztanów jadalnych (3-16 °C), a gorące okresy letnie sprzyjają wzrostowi i dojrzewaniu owoców;
- stosunek temperatury do opadów: Galicja charakteryzuje się korzystnym dla kasztanów jadalnych stosunkiem temperatury do opadów, ponieważ gatunek ten rośnie najlepiej w środowiskach raczej wilgotnych. Warunki te w żadnym wypadku nie mogą być jednak nadmiernie wilgotne, ponieważ sprzyjają rozwojowi chorób, takich jak choroba atramentowa i zgorzel,
- wysokość nad poziomem morza: znaczna część Galicji położona jest na optymalnej dla kasztanów jadalnych wysokości nad poziomem morza (400-900 m n.p.m. i nie wyżej niż 1 200 m n.p.m.),
- gleby i podłoże skalne: większość powierzchni pokrywają gliniaste gleby powstałe na granitach i skale metamorficznej (łupki i łupki serecytowe), bogate w substancje organiczne, o niskim pH i małej zawartości aktywnego wapnia - takie gleby uznawane są za najbardziej odpowiednie do uprawy kasztanów jadalnych.
Uprawa kasztanów jadalnych wykazuje duże walory środowiskowe, jak również zdolność do doskonałego dostosowania się do warunków glebowych i klimatycznych panujących w Galicji.
5.2. Specyfika produktu
Poza cechami, na które wpływ mają wymienione w poprzednim punkcie warunki glebowe i klimatyczne panujące na obszarze produkcji, zapewniające optymalny wzrost owoców, produkcja galicyjskich kasztanów jadalnych czerpie z intensywnej pracy w zakresie doboru wykonywanej przez rolników galicyjskich w souto (pojęcie souto odnosi się do plantacji składających się z drzew w jednakowym lub zbliżonym wieku, które poddawane są tym samym zabiegom). W ten sposób czynnik ludzki, za pomocą tradycyjnych i starannych praktyk upraw, stał się motorem do ciągłej selekcji odmian (pod kątem cech produkcyjnych i jakościowych), która doprowadziła do stworzenia grupy ekotypów rodzimych, od których pochodzą dzisiejsze doskonałe jakościowo galicyjskie kasztany jadalne. Zespół tych czynników przyczynił się do uzyskania przez kasztany jadalne sławy i prestiżu, jakimi cieszą się obecnie.
Do dzisiaj stosowany model produkcji wypracowany w souto, poza widocznym powiązaniem z kulturą i tradycją uprawy kasztanów w Galicji, jest też ważnym źródłem materiału roślinnego wykorzystywanego do tworzenia nowych plantacji kasztanów jadalnych, na których stosowane są nowoczesne techniki uprawy.
Wśród specyficznych cech jakościowych odróżniających galicyjskie kasztany jadalne od kasztanów jadalnych pochodzących z innych obszarów produkcji należy wymienić:
- cienką błonę, w dużym stopniu ułatwiającą obieranie owoców;
- niewielki procent owoców z wewnętrznymi przegrodami, co - podobnie jak w przypadku cienkiej błony - oznacza, że owoce łatwiej się obiera;
- wysoką wilgotność, która jest parametrem cenionym zarówno w przypadku owoców przeznaczonych do spożycia na świeżo, jak i do przetwarzania;
- niewielki odsetek owoców popękanych, co znacząco zmniejsza ilość odpadów podczas sortowania i selekcji;
- bardzo wysoką zawartość skrobi, która po rozkładzie do cukrów prostych (naturalna hydroliza w trakcie dojrzewania oraz hydroliza pod wpływem procesów termicznych) zwiększa słodycz kasztanów jadalnych.
5.3. Związek przyczynowy zachodzący pomiędzy charakterystyką obszaru geograficznego a cechami jakościowymi, renomą lub innymi szczególnymi właściwościami produktu
Kasztan jadalny w formie dzikiej występuje w Galicji od plejstocenu, ale udomowiono go i zaczęto uprawiać za czasów panowania rzymskiego. Następnie w okresie średniowiecza nowy impuls uprawom nadali kler i szlachta, rozpowszechniając uprawy kasztanów jadalnych w ścisłym powiązaniu z uprawą winorośli.
W ten sposób od czasów starożytnych dokonywała się selekcja i rozpowszechnianie wysokiej jakości rodzimych odmian kasztanów jadalnych, dających najczęściej możliwości wykorzystania zarówno drewna, jak i owoców. Z drugiej strony związane z historią Galicji znaczne rozproszenie się ludności praktycznie na całe jej dzisiejsze terytorium (obszary nadmorskie, płaskowyż centralny, doliny i góry) przyczyniło się do doboru licznych odmian przystosowanych do upraw w różnych środowiskach, łączących doskonałe dostosowanie do rodzaju gleby i warunków klimatycznych z niewielkim odsetkiem owoców z przegrodami wewnętrznymi, odpowiednim rozmiarem, niewielkim odsetkiem pęknięć itd.
Optymalne dostosowanie się kasztanów jadalnych do warunków środowiskowych panujących na wyznaczonym obszarze geograficznym (specyfika obszaru geograficznego) przekłada się na wysoką jakość produktu, co wynika z logiki związku przyczynowo-skutkowego między dobrym rozwojem gatunku a uzyskaniem dobrych jakościowo owoców. Ponadto umiarkowane temperatury podczas wzrostu i dojrzewania kasztanów jadalnych oraz wysoka wilgotność powietrza na obszarze produkcji wpływają na wysoką wilgotność owoców, która jest cechą bardzo cenioną zarówno w przypadku owoców przeznaczonych do spożycia na świeżo, jak i będących surowcem do przetworzenia.
Ponadto techniki pielęgnacyjne stosowane w souto doprowadziły do stworzenia podstawowego modelu produkcji galicyjskich kasztanów jadalnych. W tym środowisku produkcji rolnicy dokonali stopniowej selekcji i udomowienia kasztana jadalnego, zwracając szczególną uwagę na jego wydajność i jakość, co doprowadziło do stworzenia grupy ekotypów lokalnych, z których wywodzą się dzisiejsze rodzime kultywary i którym galicyjskie kasztany jadalne zawdzięczają swoją wysoką jakość, reputację i sławę.
Renoma galicyjskich kasztanów jadalnych znajduje odzwierciedlenie w pozycji, jaką cieszą się one na rynku hiszpańskim (na którym często jako galicyjskie sprzedaje się również kasztany jadalne pochodzące z obszarów innych niż Galicja), co świadczy o ich dobrej reputacji. Spośród odniesień bibliograficznych, które potwierdzają historyczną dobrą reputację galicyjskich kasztanów jadalnych, można wymienić następujące:
- liczne dokumenty zachowane w klasztorach galicyjskich, świadczące o dużym znaczeniu kasztanów jadalnych w Galicji w okresie średniowiecza. O dokumentach tych wspomniano w dziełach, spośród których można wymienić: "El priorato benedictino de San Vicenzo de Pombeiro y su colección diplomática en la Edad Media" ["Godność przeora benedyktyńskiego w San Vicenzo de Pombeiro i jego kolekcja dyplomatyczna w średniowieczu"] oraz "El monasterio de S. Clodio do Ribeiro en la Edad Media: Estudio y Documentos" ["Klasztor w San Clodio do Ribeiro w średniowieczu. Studium i dokumenty"] M. Lucasa Álvareza i P. Lucasa Domíngueza oraz "Colección Diplomática do mosteiro cisterciense de Sta. María de Oseira" ["Kolekcja dyplomatyczna klasztoru cystersów w Santa María de Oseira"] M. Romaní Martíneza,
- wzmiankę Aleksandra Dumasa o jakości galicyjskich kasztanów jadalnych w "De París a Cádiz" ["Z Paryża do Kadyksu"], napisanej w 1847 r.;
- uznanie gajów kasztanowych za jeden z najważniejszych elementów rolniczego pejzażu Galicji przez Abela Bouhiera w jego dziele "La Galice. Essai géographique d'analyse et d'interprétation d'un vieux complexe agraire" ["Galicja. Esej o analizie geograficznej i interpretacji dawnego modelu agrarnego"],
- liczne wzmianki o święcie kasztanów (fiesta de magosto - jest to święto ludowe obchodzone w wielu miejscowościach w Galicji, którego tematem jest kasztan jadalny), na przykład wzmianka Manuela Murguíi (Manuel Murguía) w jego dziele pt. "Historia de Galicia" ["Historii Galicji"] (1865);
- galicyjski kasztan jadalny był też ważnym składnikiem przepisów gastronomicznych, na przykład przepisów zebranych przez Manuela Puga y Pargi (1874-1917) w książce pt. "La cocina práctica" ["Kuchnia praktyczna"] (1905) oraz licznych dań opisanych przez Álvaro Cunqueiro w książce pt. "A cociña galega" ["Kuchnia galicyjska"] (1973 r.).
Kolejnym pośrednim dowodem na szeroki zasięg, prestiż i reputację galicyjskich kasztanów jadalnych jest analiza liczby znalezionych w internecie odniesień do galicyjskich kasztanów jadalnych oraz kasztanów jadalnych innego pochodzenia. Na przykład wyszukiwanie za pomocą wyszukiwarki Google w dniu 20 listopada 2008 r. słów "castaña(-s) gallega(-s)" ("galicyjski(-e) kasztan(-y) jadalny(-e)") i ich odpowiedników w języku galicyjskim ("castaña(-s) galega(-s)") dało w sumie 5 600 wyników, podczas gdy wyszukiwanie słów "castaña(-s) española(-s)" ("hiszpański(-e) kasztan(-y) jadalny(-e)") dało poniżej 200 wyników. W przypadku kasztanów jadalnych z innych regionów (Asturii, Andaluzji czy Estremadury) nie otrzymano nigdy nawet dwudziestu wyników wyszukiwania.
Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu
https://agacal.xunta.gal/sites/default/files/calidade-alimentaria/orixe-vexetal/IGP-Castana-de-Galicia-Pliego-de-condiciones_ diciembre_2024_ES.pdf
Ustawa reformuje system wydawania wizy krajowej dla studentów oraz system wydawania zezwolenia na pobyt czasowy w celu kształcenia się na studiach. Zgodnie z regulacją, każdy cudzoziemiec – obywatel państwa trzeciego, który chce rozpocząć studia w Polsce - będzie musiał podczas rekrutacji przedstawić dokument poświadczający znajomość języka, w którym odbywa się kształcenie, co najmniej na poziomie B2.
10.05.2025Osoba ubiegająca się o pracę będzie musiała otrzymać informację o wysokości wynagrodzenia, ale także innych świadczeniach związanych z pracą - zarówno tych pieniężnych, jak i niepieniężnych. Ogłoszenie o naborze i nazwy stanowisk mają być neutralne pod względem płci, a sam proces rekrutacyjny - przebiegać w sposób niedyskryminujący - zdecydował w piątek Sejm uchwalając nowelizację Kodeksu pracy. Teraz ustawa trafi do Senatu.
09.05.2025Prezydent Andrzej Duda zawetował we wtorek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Uchwalona przez Parlament zmiana, która miała wejść w życie 1 stycznia 2026 roku, miała kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie miało skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców.
06.05.2025Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2025 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie dotyczy nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.
06.05.2025W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.2450 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym, o której to zmianie mowa w art. 4 ust. 4 i art. 5 ust. 2 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 |
Data aktu: | 24/04/2025 |
Data ogłoszenia: | 24/04/2025 |