WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY NA POZIOMIE UNII W SPECYFIKACJI PRODUKTU
"Anjou Villages Brissac"
PDO-FR-A0259-AM02
Data złożenia wniosku:
19.5.2020
1. Wnioskodawca i uzasadniony interes
Fédération viticole de l'Anjou et de Saumur
Grupa jest organizacją branżową podlegającą kodeksowi pracy. Składa się ona z podmiotów gospodarczych, które składają deklarację zbiorów i których dotyczy specyfikacja.
2. Punkt w specyfikacji produktu, którego dotyczą zmiany
El Nazwa produktu
□ Kategoria produktów sektora wina
El Związek
□ Ograniczenia dotyczące wprowadzania do obrotu
3. Opis i uzasadnienie zmiany
1. Nazwa pochodzenia
W pkt I rozdział II specyfikacji akapit otrzymuje brzmienie:
"Kontrolowana nazwa pochodzenia »Anjou Brissac«, początkowo uznana pod nazwą »Anjou Villages Brissac« na mocy dekretu z dnia 17 lutego 1998 r., może mieć zastosowanie wyłącznie do win spełniających szczególne wymogi określone poniżej".
Skreślenie słowa "Villages" ogranicza prawdopodobieństwo pomylenia produktów AOC "Anjou Brissac" z produktami sąsiedniego AOC "Anjou Villages", z którym nie ma związku hierarchicznego. Uproszczenie nazwy AOC na "Anjou Brissac" wzmacnia związek z pochodzeniem, ze szczególnym uwzględnieniem identyfikujących nazw geograficznych. Jest to kolejny etap w spełnianiu wysokich wymogów jakościowych i, wzmacniając renomę, stanowi krok w kierunku uznania przyszłej nazwy AOC "Brissac".
W punkcie dotyczącym związku dodaje się również akapit w brzmieniu:
"W 2017 r. rosnąca renoma win na tym obszarze geograficznym doprowadziła podmioty gospodarcze do ubiegania się o zmianę nazwy na "Anjou Brissac" w celu wzmocnienia tożsamości własnej i lepszego odróżnienia się od kontrolowanej nazwy pochodzenia "Anjou Villages".
W związku z tym zmienia się odpowiednio pkt 1 i 8 jednolitego dokumentu dotyczące nazwy.
2. Związek z obszarem geograficznym
Związek z pochodzeniem został uzupełniony w celu wyjaśnienia zależności przyczynowych między klimatem, topografią a właściwościami wina.
Dodano informację, że wina mają rubinową barwę, i akapit w brzmieniu:
"Dzięki połączeniu płytkich gleb na wyznaczonych działkach, których granice wytyczono z należytym uwzględnieniem stosowanych praktyk, z topografią umożliwiającą doskonałą ekspozycję i sprzyjającą regularnemu zaopatrzeniu w wodę, nastąpiła koncentracja składników winogron, która odpowiada za głębię i trwałość aromatyczną wina".
W związku z tym zmienia się odpowiednio pkt 8 jednolitego dokumentu.
3. Odniesienie do organu kontrolnego
Brzmienie odniesienia do organu kontrolnego zmieniono w celu ujednolicenia brzmienia z innymi specyfikacjami nazw pochodzenia. Przedmiotowa zmiana ma charakter wyłącznie redakcyjny.
Zmiana ta nie pociąga za sobą żadnych zmian w jednolitym dokumencie.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa produktu
Anjou Brissac
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
3.1. Kod Nomenklatury Scalonej
- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET
2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją nr 2009
4. Opis wina lub win
ZWIĘZŁY OPIS
Są to wina czerwone niemusujące posiadające poniższe główne analityczne cechy charakterystyczne.
Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w tych winach wynosi co najmniej 11 %.
Fermentacja jabłkowo-mlekowa musi zostać zakończona. Zawartość kwasu jabłkowego w winach gotowych do wprowadzenia do obrotu luzem lub na etapie pakowania nie przekracza 0,4 grama na litr.
Maksymalna zawartość cukrów fermentacyjnych (glukozy i fruktozy) w winach po fermentacji wynosi 3 gramy na litr.
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu jest zgodna z limitem określonym w przepisach unijnych. Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogaceniu nie przekracza 12,5 %.
Kwasowość lotna, kwasowość miareczkowa, całkowita zawartość dwutlenku siarki są zgodne z wartościami określonymi w przepisach wspólnotowych.
Wina dojrzewają w piwnicy winiarskiej co najmniej do dnia 30 czerwca roku następującego po roku zbiorów.
Przedmiotowe wino jest winem czerwonym produkowanym z odmian winorośli cabernet franc N i cabernet sauvignon N. Na bogaty charakter produktu wskazuje chociażby jego intensywna rubinowa szata. Właściwości aromatyczne są zazwyczaj złożone, stanowiąc połączenie czerwonych owoców (czereśni, truskawki, maliny, porzeczki) lub czarnych owoców i aromatów przypraw, dziczyzny, a nawet aromatów drzewnych. W smaku wino jest pełne i aksamitne, zachowując jednocześnie bogactwo aromatyczne. Silnie wyczuwalne taniny są dobrze wyważone i zapewniają długi finisz.
| Ogólne cechy analityczne | |
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
| Minimalna kwasowość ogólna | |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | |
5. Praktyki winiarskie
a) Podstawowe praktyki enologiczne
1. Gęstość nasadzeń - odstępy
Praktyka uprawy
Minimalna gęstość nasadzeń w winnicy wynosi 4 000 krzewów na hektar. Odstęp między rzędami winorośli nie może wynosić więcej niż 2,50 metra, zaś odstęp między krzewami w tym samym rzędzie nie może wynosić mniej niż 1 metra. Zbiory z działek, na których gęstość nasadzeń winorośli wynosi mniej niż 4 000 krzewów na hektar, ale nie mniej niż 3 300 krzewów na hektar, kwalifikują się do objęcia kontrolowaną nazwą pochodzenia, z zastrzeżeniem zgodności z przepisami dotyczącymi zasad odnoszących się do palikowania i wysokości ulistnienia określonymi w niniejszej specyfikacji produktu. Odstęp między rzędami winorośli nie może wynosić więcej niż 3 metry, zaś odległość między roślinami w tym samym rzędzie nie może wynosić mniej niż 1 metr.
2. Nawadnianie
Praktyka uprawy
Nawadnianie jest zabronione.
3. Szczególne praktyki enologiczne
Zezwala się na stosowanie substraktywnych technik wzbogacania przy maksymalnym progu częściowego stężenia względem objętości przed wzbogacaniem wynoszącym 10 %. Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogaceniu nie przekracza 12,5 %.
Poza wymienionymi powyżej zakazami w praktykach enologicznych towarzyszących produkcji wina należy przestrzegać wymogów obowiązujących na poziomie wspólnotowym oraz zawartych w kodeksie rolnictwa i rybołówstwa morskiego.
b) Maksymalna wydajność
1. 56 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Wszystkie etapy produkcji odbywają się na wyznaczonym obszarze geograficznym, który obejmuje terytorium następujących gmin w departamencie Maine-et-Loire, zgodnie z oficjalnym kodem geograficznym ("code officiel géographique") z 2018 r.: Brissac Loire Aubance (dawne terytoria gmin delegowanych Brissac-Quincé, Saint- Saturnin-sur-Loire i Vauchrétien), Denée, Les Garennes sur Loire (dawne terytoria gmin delegowanych Juigné-sur- Loire i Saint-Jean-des-Mauvrets), Mozé-sur-Louet, Mûrs-Erigné, Saint-Melaine-sur-Aubance, Soulaines-sur-Aubance.
Dokumenty kartograficzne przedstawiające obszar geograficzny są dostępne do wglądu na stronie internetowej Krajowego Instytutu ds. Pochodzenia i Jakości (Institut national de l'origine et de la qualité).
7. Główne odmiany winorośli
Cabernet franc N
Cabernet-Sauvignon N
8. Opis związku lub związków
8.1. Opis obszaru geograficznego:
a) Opis czynników naturalnych mających wpływ na związek z obszarem
Obszar geograficzny kontrolowanej nazwy pochodzenia "Anjou Brissac" znajduje się na rozległym płaskowyżu łupkowym lub łupkowo-piaskowcowym należącym do Masywu Armorykańskiego, którego poziom łagodnie opada w kierunku Loary. Krajobrazy charakteryzują się licznymi małymi wzgórzami o zróżnicowanej ekspozycji, których wysokość wynosi 50-90 metrów. W 2018 r. obszar ten pokrywał się z obszarem kontrolowanejnazwy pochodzenia "Coteaux de l'Aubance" i obejmował 7 gmin na południowy zachód od miasta Angers.
Zachodnia granica obszaru geograficznego jest wyznaczona przez ujście rzeki Aubance do Loary, wschodnia - przez płaskowyż z okresu kredy, na którym rozwinęły się gleby wapienne (granica Basenu Paryskiego), północna - przez bieg Loary, zaś południowa - przez lasy Brissac i Beaulieu. Aubance jest niewielkim dopływem Loary stanowiącym swoisty symbol przedmiotowego obszaru geograficznego, który płynie na północ od swojego źródła do gminy Brissac-Quincé słynącej z szesnastowiecznego zamku. Następnie skręca na północny zachód w kierunku gminy Mûrs-Erigné, po czym płynie równolegle do Loary.
Gleby powstałe na podłożu łupkowym są najczęściej niezbyt głębokie i charakteryzują się dobrymi właściwościami termicznymi i niewielkimi zapasami wody. W zachodniej części obszaru geograficznego gdzieniegdzie występują żyły wywodzące się z kwaśnych (ryolity) lub zasadowych (spility) formacji eruptywnych, które tworzą bardzo kamieniste gleby. Szczególną cechą gmin w północnej części obszaru geograficznego jest położenie na formacjach łupkowych. Przez setki lat ludność wykorzystywała je do budowy ścian domów, kładzenia dachów, układania płytek, a nawet do produkcji elementów wyposażenia wnętrz, takich jak zlewozmywaki, stoły czy schody, co potwierdza wyjątkowość tego terytorium. Elementy te występują bardzo często w krajobrazie i tworzą tożsamość winnicy. Wschodnia część obszaru geograficznego jest z kolei położona na formacjach z cenomanu pokrywających podłoże prekambryjskie.
Obszar geograficzny jest enklawą, w której występują niewielkie opady deszczu i na którą korzystny wpływ wywiera fen, chronioną przed wilgocią oceaniczną dzięki wyższemu położeniu Choletais i Mauges. Roczna suma opadów wynosi 585 milimetrów, natomiast w Choletais blisko 800 milimetrów. Wartości odnotowywane w Brissac-Quincé są najniższymi wartościami ze wszystkich stacji meteorologicznych w departamencie Maine-et-Loire. Podczas cyklu wegetacyjnego występuje również różnica w opadach deszczu w porównaniu z pozostałą częścią departamentu, wynosząca około 100 milimetrów. Średnie temperatury roczne są stosunkowo wysokie (około 12 °C) i o 1 °C wyższe niż w całym departamencie Maine-et-Loire. O szczególnym mezoklimacie panującym w tym regionie świadczy południowy charakter roślinności, która obejmuje dęby bezszypułkowe i sosny pinie.
b) Opis czynnika ludzkiego mającego wpływ na związek z obszarem
Korzenie niektórych symbolicznych cech przedmiotowego regionu winiarskiego sięgają aż 1865 roku, kiedy to Guillory starszy wskazał w "Bulletin de la Société Agricole et Industrielle d'Angers" (Biuletyn Towarzystwa Rolniczego i Przemysłowego w Angers), że w gminie Saint-Melaine-sur-Aubance uprawia się "sadzonki bretońskie" (sadzonki, których nazwa pochodzi stąd, że przybyły one statkiem przez estuarium Loary znajdujące się wówczas w Bretanii). Wspomniana sadzonka to zwyczajnie odmiana winorośli cabernet franc N. Szybszy rozwój winnic, w których uprawiano tę odmianę, nastąpił po kryzysie wywołanym przez filokserę, na skutek którego zniszczeniu uległo ponad trzy czwarte regionu winiarskiego Andegawenii.
Na początku XX wieku produkcja wina ukierunkowana była głównie na wytwarzanie lekkiego wina serwowanego w kawiarniach, nazywanych lokalnie "rouget". W XX wieku - w tym samym czasie, w którym powstała spółdzielcza wytwórnia wina w Brissac - rozpoczęto również produkcję wina czerwonego. W tym okresie powstały również uprawy odmiany winorośli cabernet-sauvignon N będącej później dojrzewającą odmianą winorośli przeznaczoną do gleb powierzchniowych.
Kontrolowaną nazwę pochodzenia "Anjou Villages" uznano w dniu 14 listopada 1991 r. z inicjatywy i pod wpływem - od 1979 r. - producentów z regionu Brissac w 46 gminach leżących na obszarze geograficznym kontrolowanej nazwy pochodzenia "Anjou", ze szczegółowo wyznaczonymi granicami działek i rygorystycznymi zasadami produkcji wprowadzonymi w odniesieniu do produkcji odznaczającego się dobrą strukturą wina czerwonego wprowadzanego do obrotu wczesnym latem, po dojrzewaniu zapewniającym dobrą ekstrakcję tanin.
Specjaliści z regionu Brissac zawsze byli jednak przekonani, że dysponują terytorium i umiejętnościami, dzięki którym mogą podkreślić oryginalność produkowanych przez nich win czerwonych. Bezinteresownie, szukając najlepszego dostosowania odmiany winorośli do miejsca jej uprawy, optymalnie dostosowując techniki przycinania i prowadzenia winorośli, przeprowadzając zbiory po uzyskaniu przez winogrona optymalnej dojrzałości oraz wprowadzając udoskonalenia techniczne w zakresie kontroli temperatur i czasu maceracji, wspomniani producenci otrzymali uznanie kontrolowanej nazwy pochodzenia "Anjou Villages Brissac" w dniu 17 lutego 1998 r.
W 2017 r. rosnąca renoma win na tym obszarze geograficznym doprowadziła podmioty gospodarcze do ubiegania się o zmianę nazwy na "Anjou Brissac" w celu wzmocnienia swojej własnej tożsamości i lepszego odróżnienia się od kontrolowanej nazwy pochodzenia "Anjou Villages".
8.2. Informacje na temat jakości i cech charakterystycznych produktów
Przedmiotowe wino jest winem czerwonym produkowanym z odmian winorośli cabernet franc N i cabernet- sauvignon N.
Na bogaty charakter produktu wskazuje chociażby jego intensywna, rubinowa szata. Właściwości aromatyczne są zazwyczaj złożone, stanowiąc połączenie czerwonych owoców (czereśni, truskawki, maliny, porzeczki) lub czarnych owoców i aromatów przypraw, dziczyzny, a nawet aromatów drzewnych. W smaku wino jest pełne i aksamitne, zachowując jednocześnie bogactwo aromatyczne. Silnie wyczuwalne taniny są dobrze wyważone i zapewniają długi finisz.
Jest to bogate wino, które najlepiej degustować po pięciu lub sześciu latach dojrzewania.
8.3. Zależności przyczynowe
Dzięki połączeniu płytkich gleb na wyznaczonych działkach, których granice wytyczono z należytym uwzględnieniem stosowanych praktyk, z topografią umożliwiającą doskonałą ekspozycję i sprzyjającą regularnemu zaopatrzeniu w wodę, nastąpiła koncentracja składników winogron, która odpowiada za głębię i trwałość aromatyczną wina. W tych uwarunkowaniach odmiany winorośli cabernet franc N i cabernet-sauvignon N mogły w pełni rozwinąć swoją głębię i oryginalność. Tego rodzaju warunki uprawy winorośli wymagają optymalnego zarządzania rośliną i jej potencjałem produkcyjnym, które znajduje odzwierciedlenie w metodzie prowadzenia winorośli oraz rygorystycznych zasadach dotyczących przycinania. Obserwacja i analiza zachowania winorośli prowadzone przez producentów wina umożliwiają im wyznaczenie odpowiedniego miejsca zasadzenia winorośli sprzyjającego uprawie odmiany winorośli cabernet-sauvignon N na glebach powierzchniowych, podczas gdy odmiana cabernet franc N jest zarezerwowana głównie dla gleb gliniasto-wapiennych z cenomanu lub gleb brunatnych powstałych na podłożu łupkowym charakteryzujących się większymi rezerwami wodnymi.
Umiejętności podmiotów gospodarczych zapewniają zbiór winogron o minimalnej zawartości cukru wynoszącej 189 gramów na litr w optymalnym stadium dojrzałości pod względem składników fenolowych. Dzięki umiejętnościom udoskonalanym z pokolenia na pokolenie podmioty gospodarcze potrafią wydobyć z winogron to, co najlepsze, dostosowując swoje techniki produkcji wina. Bardzo szybko okazało się, że niezbędny jest okres dojrzewania w kadzi po fermentacji - nie tylko po to, by uzyskać wino o złożonych aromatach, lecz przede wszystkim po to, by taniny stały się krągłe i jedwabiste. Aby osiągnąć te cele, w specyfikacji produktu określono minimalny czas dojrzewania wina do dnia 30 czerwca w roku następującym po roku zbiorów.
Wszystkie te elementy sprawiają, że wina objęte kontrolowaną nazwą pochodzenia "Anjou Brissac" są jedną z perełek wśród win z regionu Andegawenii. Wybory "cuvée ambassadeur" - tj. degustacja, podczas której producenci wina oraz specjaliści z branży winiarskiej wybierają wino najbardziej reprezentatywne dla kontrolowanej nazwy pochodzenia "Anjou Brissac" - stały się zatem kluczowym wydarzeniem, które decyduje o renomie win czerwonych z regionu Andegawenii w obrębie degustowanego rocznika.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Ramy prawne:
przepisy UE
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony na zasadzie odstępstwa w odniesieniu do fermentacji, produkcji i dojrzewania wina, stanowi obszar następujących gmin, zgodnie z oficjalnym kodem geograficznym ("code officiel géographique") z 2018 r.:
- w departamencie Deux-Sèvres: Argenton-l'Église, Bouillé-Loretz, Brion-près-Thouet, Louzy, Mauzé-Thouarsais, Oiron, Saint-Cyr-la-Lande, Sainte-Radegonde, Sainte-Verge, Saint-Martin-de-Mâcon, Saint-Martin-de-Sanzay, Thouars, Tourtenay, Val en Vignes (dawne terytoria gmin delegowanych Bouillé-Saint-Paul i Cersay);
- w departamencie Indre-et-Loire: Saint-Nicolas-de-Bourgueil;
- w departamencie Loire-Atlantique: Ancenis, Le Loroux-Bottereau, Le Pallet, La Remaudière, Vair-sur-Loire (dawne terytorium gminy delegowanej Anetz), Vallet;
- w departamencie Maine-et-Loire: Allonnes, Angers, Antoigné, Artannes-sur-Thouet, Aubigné-sur-Layon, Beaulieu-sur-Layon, Bellevigne-en-Layon (dawne terytoria gmin delegowanych Champ-sur-Layon, Faveraye- Mâchelles, Faye-d'Anjou, Rablay-sur-Layon i Thouarcé), Blaison-Saint-Sulpice (dawne terytoria gmin delegowanych Blaison-Gohier i Saint-Sulpice), Bouchemaine, Brain-sur-Allonnes, Brézé, Brissac Loire Aubance (dawne terytoria gmin delegowanych Les Alleuds, Charcé-Saint-Ellier-sur-Aubance, Chemellier, Coutures, Luigné, Saint-Rémy-la-Varenne i Saulgé-l'Hôpital), Brossay, Cernusson, Chacé, Chalonnes-sur-Loire, Champtocé-sur-Loire, Chaudefonds-sur-Layon, Chemillé-en-Anjou (dawne terytoria gmin delegowanych Chanzeaux, La Jumellière i Valanjou), Cizay-la-Madeleine, Cléré-sur-Layon, Le Coudray-Macouard, Courchamps, Dénezé-sous-Doué, Distré, Doué-en-Anjou (dawne terytoria gmin delegowanych Brigné, Concourson-sur- Layon, Doué-la-Fontaine, Forges, Meigné, Montfort, Saint-Georges-sur-Layon i Les Verchers-sur-Layon), Épieds, Fontevraud-l'Abbaye, Gennes-Val-de-Loire (dawne terytoria gmin delegowanych Chênehutte-Trèves-Cunault, Gennes, Grézillé, Saint-Georges-des-Sept-Voies i Le Thoureil), Huillé, Ingrandes-Le Fresne sur Loire (dawne terytorium gminy delegowanej Ingrandes), Jarzé Villages (dawne terytorium gminy delegowanej Lué-en- Baugeois), Louresse-Rochemenier, Lys-Haut-Layon (dawne terytoria gmin delegowanych Les Cerqueux-sous- Passavant, La Fosse-de-Tigné, Nueil-sur-Layon, Tancoigné, Tigné, Trémont i Vihiers), Mauges-sur-Loire (dawne terytoria gmin delegowanych La Chapelle-Saint-Florent, Le Marillais, Le Mesnil-en-Vallée, Montjean-sur-Loire, La Pommeraye, Saint-Florent-le-Vieil, Saint-Laurent-de-la-Plaine i Saint-Laurent-du-Mottay), Mazé-Milon (dawne terytorium gminy delegowanej Fontaine-Milon), Montilliers, Montreuil-Bellay, Montsoreau, Orée d'Anjou (dawne terytoria gmin delegowanych Bouzillé, Champtoceaux, Drain, Landemont, Liré, Saint-Laurent- des-Autels i La Varenne), Parnay, Passavant-sur-Layon, La Possonnière, Le Puy-Notre-Dame, Rochefort-sur- Loire, Rou-Marson, Saint-Cyr-en-Bourg, Sainte-Gemmes-sur-Loire, Saint-Georges-sur-Loire, Saint-Germain-desPrés, Saint-Just-sur-Dive, Saint-Macaire-du-Bois, Saint-Martin-du-Fouilloux, Saint-Sigismond, Saumur, Savennières, Soucelles, Souzay-Champigny, Terranjou (dawne terytoria gmin delegowanych Chavagnes, Martigné-Briand i Notre-Dame-d'Allençon), Tuffalun (dawne terytoria gmin delegowanych Ambillou-Château, Louerre i Noyant-la-Plaine), Turquant, Les Ulmes, Val-du-Layon (dawne terytoria gmin delegowanych Saint- Aubin-de-Luigné i Saint-Lambert-du-Lattay), Varennes-sur-Loire, Varrains, Vaudelnay, Verrie, Verrières-en- Anjou (dawne terytoria gmin delegowanych Pellouailles-les-Vignes i Saint-Sylvain-d'Anjou), Villevêque;
- w departamencie Vienne: Berrie, Curçay-sur-Dive, Glénouze, Pouançay, Ranton, Saint-Léger-de-Montbrillais, Saix, Ternay, Les Trois-Moutiers.
Etykietowanie
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Wszystkie określenia fakultatywne umieszcza się na etykietach czcionką o wymiarach (wysokość i szerokość) nieprzekraczających dwukrotności wymiarów czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.
Kontrolowaną nazwę pochodzenia można uzupełnić, dodając do niej nazwę geograficzną "Val de Loire", zgodnie z zasadami określonymi w specyfikacji produktu.
Czcionka, którą zapisana jest nazwa geograficzna "Val de Loire", nie może być większa (wysokość i szerokość) niż dwie trzecie wielkości czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.
Na etykietach win z kontrolowaną nazwą pochodzenia można określić nazwę mniejszej jednostki geograficznej, pod warunkiem że jest to zarejestrowana lokalizacja oraz że pojawia się ona w deklaracji zbiorów. Nazwa lokalizacji wpisanej do ksiąg wieczystych jest zapisana czcionką o wymiarach nieprzekraczających (pod względem wysokości i szerokości) połowy wymiarów czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia
Link do specyfikacji produktu
Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
02.12.2025Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.
25.11.2025Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.
19.11.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.2270 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany na poziomie Unii w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 97 ust. 3 w związku z art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 |
| Data aktu: | 14/04/2025 |
| Data ogłoszenia: | 14/04/2025 |