Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany na poziomie Unii w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 97 ust. 4 akapit pierwszy w związku z jego art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013

Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany na poziomie Unii w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 97 ust. 4 akapit pierwszy w związku z jego art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013

(C/2025/2129)

(Dz.U.UE C z dnia 8 kwietnia 2025 r.)

W terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji organy państwa członkowskiego lub państwa trzeciego, lub osoba fizyczna lub prawna mająca uzasadniony interes oraz mająca siedzibę lub miejsce pobytu w państwie trzecim, mogą, zgodnie z art. 17 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady 1  (UE) 2024/1143, wnieść sprzeciw do Komisji.

WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU NA POZIOMIE UNII

"Jerez-Xérès-Sherry / Jerez / Xérès / Sherry"

PDO-ES-A1483-AM05

Data złożenia wniosku: 28.11.2023

1. Wnioskodawca i uzasadniony interes

Consejo Regulador de las Denominaciones de Origen Protegidas "Jerez-Xérès-Sherry", "Manzanilla-Sanlucar de Barrameda" y "Vinagre de Jerez" [Rada Regulacyjna ds. Chronionych Nazw Pochodzenia "Jerez-Xérès-Sherry", "Manzanilla-Sanlucar de Barrameda" i "Vinagre de Jerez"]

Zgodnie z zarządzeniem Regionalnego Ministerstwa Rolnictwa, Rybołówstwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich z dnia 12 lutego 2018 r. Rada Regulacyjna jest organem zarządzającym chronionymi nazwami pochodzenia "Jerez-Xérès- Sherry", "Manzanilla-Sanlucar de Barrameda" i "Vinagre de Jerez". Zgodnie z art. 21 ust. 2 lit. a) ustawy 10/2007 z dnia 26 listopada 2007 r. o ochronie pochodzenia i jakości win Andaluzji jest ona odpowiedzialna za proponowanie zmian w specyfikacji produktu.

2. Punkt w specyfikacji produktu, którego dotyczą zmiany

□ Nazwa produktu

Kategorie produktów sektora wina

Związek

□ Ograniczenia dotyczące wprowadzania do obrotu

3. Opis i uzasadnienie zmiany

3.1. Włączenie nowej kategorii produktu

Zmieniono pkt B (Opis wina) specyfikacji produktu oraz pkt 3 (Kategorie produktów sektora wina) i 4 (Opis wina lub win) jednolitego dokumentu w celu uwzględnienia kategorii produktów sektora wina "Wino" obok istniejącej kategorii "Wino likierowe".

Zmieniono pkt B.1 (Rodzaje wina) specyfikacji produktu w celu włączenia kategorii 1 "Wino" w brzmieniu:

"1. Wino. Wymienione w części II pkt 1 załącznika VII do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. lub wszelkich zastępujących je przepisów.

Wina określane jako »generoso« są wytrawnymi winami likierowymi otrzymywanymi z odmian winorośli dozwolonych w przypadku win »generoso« w rozumieniu pkt F, zgodnie z obecną definicją tego określenia tradycyjnego. Okres ich dojrzewania trwa średnio co najmniej 2 lata. Wina mogą należeć do następujących rodzajów, w zależności od rodzaju leżakowania lub dojrzewania:

- »Fino«: wino poddane wyłącznie dojrzewaniu biologicznemu;

- »Amontillado«: wino, w przypadku którego proces dojrzewania obejmuje dojrzewanie biologiczne, a następnie dojrzewanie oksydacyjne;

- »Palo Cortado«: wino poddane głównie procesowi dojrzewania oksydacyjnego, po obumarciu początkowej »flor« (warstwy drożdży);

- »Oloroso«: wino poddane wyłącznie procesowi dojrzewania oksydacyjnego, po obumarciu początkowej »flor«.".

W pkt 4 (Opis wina lub win) jednolitego dokumentu w odniesieniu do kategorii 1 "Wino" dodano następujące informacje:

"Wina objęte nazwą pochodzenia to wina »generoso« (wytrawne wina likierowe) o zawartości cukru redukującego nieprzekraczającej 4 gramów na litr, w tym wina rodzaju »Fino«, »Amontillado«, »Oloroso« i »Palo Cortado«.".

Wzmacnianie wina (dodawanie alkoholu) jest techniką enologiczną, za pomocą której producenci dokonują wyboru jednego z dwóch sposobów dojrzewania win: tzw. dojrzewania biologicznego, przy zawartości alkoholu wynoszącej 15 % lub nieco powyżej, w celu utrzymania "flor"; lub dojrzewania oksydacyjnego, przy zawartości alkoholu wynoszącej 17 % lub więcej, które niszczy "flor".

W przypadku dojrzewania biologicznego minimalna zawartość alkoholu wynosząca 15 % jest również uzasadniona potrzebą zapewnienia ochrony wina przed zanieczyszczeniem bakteryjnym. Jest to rzeczywiste ryzyko, biorąc pod uwagę typowe warunki mikroklimatyczne na przedmiotowym obszarze oraz fakt, że w beczkach musi być zawarty tlen, ponieważ drożdże "flor" są organizmami tlenowymi.

Warunki spowodowane zmianą klimatu sprawiają, że obecnie po fermentacji wina często osiągają naturalną zawartość alkoholu wynoszącą blisko lub nawet ponad 15 %. W połączeniu z tradycyjną praktyką "asoleo" (suszenia kiści winogron na słońcu po zebraniu) oznacza to, że moszcz może osiągnąć minimalną zawartość alkoholu wymaganą w opisanych procesach dojrzewania bez konieczności wzmacniania ze względów technicznych.

Ponadto stwierdzono, że brak wzmacniania nie ma wpływu na cechy organoleptyczne win opisane w specyfikacji.

3.2. Odstępstwo dotyczące dojrzewania win rodzaju "Fino"

Zmieniono pkt C.3 (Dojrzewanie lub leżakowanie) specyfikacji produktu oraz pkt 4 (Opis wina lub win) jednolitego dokumentu w celu uwzględnienia następującego odstępstwa dla wina rodzaju "Fino":

"Wina chronione rodzaju »Fino« mogą dojrzewać w dowolnej miejscowości stanowiącej część wyznaczonego obszaru określonego w pkt D.1, z wyjątkiem Sanlúcar de Barrameda".

Ponadto zmieniono definicję "Fino Viejo" w celu uwzględnienia tego samego odstępstwa w odniesieniu do dojrzewania:

"a) »Fino Viejo«. »Fino« poddane leżakowaniu średnio przez co najmniej 7 lat w wytwórniach wina znajdujących się w dowolnej gminie wyznaczonego obszaru, z wyjątkiem Sanlúcar de Barrameda. Wino to wykazuje nieznaczne oznaki oksydacji z powodu dłuższego dojrzewania".

Wina poddane dojrzewaniu biologicznemu produkowane w Sanlúcar de Barrameda posiadają szczególne cechy wynikające ze szczególnych warunków uprawy i klimatu na tym obszarze i są należycie chronione ChNP "Manzanilla - Sanlúcar de Barrameda".

3.3. Zmiana związku wymagana w następstwie wprowadzenia nowej kategorii produktów

W pkt G (Związek przyczynowy między obszarem geograficznym a jakością win) specyfikacji produktu ppkt 1 otrzymuje brzmienie:

"Na właściwości produktów chronionych silnie wpływają czynniki naturalne i ludzkie charakterystyczne dla obszaru geograficznego, z którego pochodzą produkty. Produkty należące do kategorii 1 »Wino« i produkty należące do kategorii 3 »Wino likierowe« mają taki sam związek z ich pochodzeniem, ponieważ różnica między nimi polega tylko na zastosowaniu lub niezastosowaniu tradycyjnej enologicznej praktyki wzmacniania, którą w przypadku niektórych win chronionych można zastąpić innymi tradycyjnymi technikami, takimi jak »asoleo«, w celu osiągnięcia zawartości alkoholu wymaganej dla każdego rodzaju wina.".

W pkt 8 (Opis związku lub związków) jednolitego dokumentu zawarto odniesienie do kategorii "Wino".

Dostosowano tekst do dwóch kategorii produktów, o których mowa w pkt B (Opis wina) specyfikacji produktu.

3.4. Nowy wymóg dotyczący wytwórni wina

W pkt H.4 (Wymogi mające zastosowanie do zarejestrowanych winnic) specyfikacji produktu ppkt 2 otrzymuje poniższe brzmienie w celu uwzględnienia ograniczenia dotyczącego rodzaju "Fino":

"2. Wytwórnie wina położone w Sanlúcar de Barrameda mogą wykorzystywać zapasy wina dojrzewającego biologicznie do produkcji win »generoso«, w przeciwieństwie do win »Fino«, lub do produkcji win »generoso de licor«.".

Wina dojrzewające biologicznie produkowane w Sanlúcar de Barrameda mają szczególne cechy i są należycie chronione ChNP "Manzanilla - Sanlúcar de Barrameda".

3.5. Zasady stosowania określenia "Reserva"

W pkt B (Określenia stosowane fakultatywnie) załącznika 3 (Etykietowanie win objętych ChNP "Jerez - Xérès - Sherry") ppkt 5 lit. e) (Warunki dotyczące dojrzewania) otrzymuje brzmienie:

"e) Określenie »Reserva« lub inne podobne określenia mogą być stosowane w odniesieniu do win, które dojrzewały przez szczególnie długi czas, i mogą być stosowane wyłącznie w przypadku kategorii 3 »Wino likierowe«. W przypadku kategorii 1 »Wino« określenie to może być używane tylko wtedy, gdy stanowi część znaku towarowego zarejestrowanego przez wytwórnię wina i pod warunkiem, że znak towarowy został zarejestrowany przed pierwszą publikacją przepisów dotyczących określenia »Reserva«.".

Dostosowano tekst do dwóch kategorii produktów, o których mowa w pkt B.1 (Rodzaje wina) specyfikacji produktu.

3.6. Przepis przejściowy dotyczący odstępstwa dotyczącego dojrzewania wina "fino"

Zmieniono przepisy dodatkowe/przejściowe, usunięto przepisy przejściowe, które przestaną obowiązywać z końcem 2023 r., oraz dodano następujący przepis:

"4. Na zasadzie odstępstwa od pkt C.3 zapasy wina poddawane dojrzewaniu biologicznemu w wytwórniach wina Sanlúcar de Barrameda mogą być nadal wykorzystywane do produkcji wina »Fino« do dnia 31 grudnia 2030 r.".

Ustanawia się okres przejściowy, aby umożliwić wytwórniom wina w Sanlúcar de Barrameda dostosowanie się i wykorzystanie istniejących zapasów wina "Fino".

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa produktu

Jerez-Xérès-Sherry / Jerez / Xérès / Sherry

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

3. Wino likierowe

3.1. Kod Nomenklatury scalonej

- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET

2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009

4. Opis wina lub win

4.1. Wino

Wina objęte nazwą pochodzenia to wina "generoso" (wytrawne wina likierowe) o zawartości cukru redukującego nieprzekraczającej 4 gramów na litr, w tym wina rodzaju "Fino", "Amontillado", "Oloroso" i "Palo Cortado".

Wina chronione rodzaju "Fino" mogą dojrzewać w dowolnej miejscowości stanowiącej część wyznaczonego obszaru określonego w pkt D.1, z wyjątkiem Sanlucar de Barrameda.

Fino

Wygląd: przejrzysty, z odcieniami od słomkowożółtego do bursztynowego. Aromat: w winie muszą być obecne co najmniej dwa z następujących aromatów charakterystycznych dla dojrzewania biologicznego: zielonych jabłek, orzechów lub drożdży (świeżego ciasta chlebowego). Mogą być również obecne nuty szlachetnego drewna nasączonego winem. Smak: wytrawny, może być lekko kwaśny i gorzki.

Amontillado

Wygląd: przejrzysty, z odcieniami od bladozłotego do bursztynowego. Aromat: orzechów lub roślin, z nutami szlachetnego drewna nasączonego winem. Smak: wytrawny i zrównoważony, może być lekko kwaśny.

Oloroso

Wygląd: przejrzysty, z odcieniami od starego złota do ciemnego mahoniu. Aromat: orzechów, z nutami szlachetnego drewna nasączonego winem, mogą być wyczuwalne akcenty karmelizacji lub aromaty lakieru. Smak: wytrawny i zrównoważony.

Palo Cortado

Wygląd: przejrzysty, z odcieniami od starego złota do ciemnego mahoniu. Aromat: orzechów, z nutami szlachetnego drewna nasączonego winem, mogą być wyczuwalne akcenty cytrynowe lub mleczne. Smak: wytrawny i zrównoważony.

* Niezdefiniowane parametry analityczne muszą być zgodne z limitami określonymi w przepisach.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 15
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w mili ekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

4.2. Wino likierowe

Wina likierowe objęte nazwą pochodzenia to wina "generoso" (wzmocnione) o zawartości cukru redukującego nieprzekraczającej 4 gramów na litr, w tym wina rodzaju "Fino", "Amontillado", "Oloroso" i "Palo Cortado".; wina "dulce naturale" (naturalnie słodkie) o zawartości cukru redukującego nie mniejszej niż 160 gramów na litr, w tym rodzaje "Dulce", "Moscatel" i "Pedro Ximenez", oraz wina "generoso de licor" (wzmocnione i słodzone) o całkowitej objętościowej zawartości alkoholu nie mniejszej niż 17,5 % i zawartości cukru redukującego wynoszącej co najmniej 4 gramy na litr, w tym Pale Dry, Medium, Pale Cream i Cream.

Wina chronione rodzaju "Fino" mogą dojrzewać w dowolnej miejscowości stanowiącej część wyznaczonego obszaru określonego w pkt D.1, z wyjątkiem Sanlucar de Barrameda.

Fino

Wygląd: przejrzysty, z odcieniami od słomkowożółtego do bursztynowego. Aromat: w winie muszą być obecne co najmniej dwa z następujących aromatów charakterystycznych dla dojrzewania biologicznego: zielonych jabłek, orzechów lub drożdży (świeżego ciasta chlebowego). Mogą być również obecne nuty szlachetnego drewna nasączonego winem. Smak: wytrawny, może być lekko kwaśny i gorzki.

Amontillado

Wygląd: przejrzysty, z odcieniami od bladozłotego do bursztynowego. Aromat: orzechów lub roślin, z nutami szlachetnego drewna nasączonego winem. Smak: wytrawny i zrównoważony, może być lekko kwaśny.

Oloroso

Wygląd: przejrzysty, z odcieniami od starego złota do ciemnego mahoniu. Aromat: orzechów, z nutami szlachetnego drewna nasączonego winem, mogą być wyczuwalne akcenty karmelizacji lub aromaty lakieru. Smak: wytrawny i zrównoważony.

Palo Cortado

Wygląd: przejrzysty, z odcieniami od starego złota do ciemnego mahoniu. Aromat: orzechów, z nutami szlachetnego drewna nasączonego winem, mogą być wyczuwalne akcenty cytrusowe lub mleczne. Smak: wytrawny i zrównoważony.

Moscatel

Wygląd: odcienie od kasztana po głęboki mahoń. Aromat: białych kwiatów lub z nutami cytrusowymi. Smak: słodki, ale zrównoważony.

Pedro Ximenez

Wygląd: odcienie hebanu o różnej intensywności. Aromat: głównie aromaty rodzynek. Smak: bardzo słodki, ale zrównoważony.

Dulce

Wygląd: odcienie złote do hebanowych. Aromat: aromaty miodu. Smak: słodki, ale zrównoważony.

Pale Dry

Wygląd: odcienie od słomkowożółtego do złotego. Aromat: orzechów lub drożdży (świeżego ciasta chlebowego). Smak: delikatnie słodki.

Pale Cream

Wygląd: odcienie od słomkowożółtego do złotego. Aromat: orzechów lub drożdży (świeżego ciasta chlebowego). Smak: słodki.

Medium

Wygląd: odcienie od bursztynowego do ciemnokasztanowego. Aromat: nuty karmelizowane lub orzechowe. Smak: delikatnie słodki.

Cream

Wygląd: odcienie od kasztanowego do ciemnego mahoniu. Aromat: orzechów, z nutami karmelu lub rodzynek. Smak: słodki, ale zrównoważony.

* Niezdefiniowane parametry analityczne muszą być zgodne z limitami określonymi w przepisach.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 15
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w mili ekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Praktyki enologiczne

a) Szczególne praktyki enologiczne

Produkcja wina objętego tą nazwą jest ograniczona do 70 litrów wina na 100 kilogramów winogron. Wszystkie zapasy dojrzewającego wina muszą być przechowywane w dębowych beczkach o pojemności nieprzekraczającej 1 000 litrów. W przypadku wszystkich win minimalny średni czas leżakowania musi wynosić co najmniej dwa lata, aby wina te mogły zostać dopuszczone do obrotu. W przypadku kategorii 3 "Wino likierowe" po zakończeniu lub w trakcie procesu dojrzewania wina mogą być wzmacniane bądź kupażowane z innymi winami lub z dozwolonymi produktami uzupełniającymi. W przypadku kategorii 1 "Wino" przewidziano wyjątek w przypadku "vino de color" (mieszanki wina i zagęszczonego moszczu winogronowego), które można dodać do win "generoso" produkowanych w drodze dojrzewania oksydacyjnego w celu dostosowania ostatecznej barwy.

Zgodnie z rozporządzeniem Komisji (UE) 2019/934 z dnia 12 marca 2019 r. produkty uzupełniające wymienione w pkt C.4 lit. b), c), d) i f) specyfikacji produktu mogą być stosowane wyłącznie do produkcji win "vino generoso de licor". Wyjątkiem jest "vino de color", które można dodać do win "generoso" produkowanych w drodze dojrzewania oksydacyjnego w celu dostosowania ostatecznej barwy.

Podobnie w przypadku produkcji win likierowych, które mają być wytrawne, w celu zakwaszenia można stosować siarczan wapnia z zachowaniem limitów określonych w obowiązujących przepisach.

b) Maksymalna wydajność

11 428 kg winogron z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar geograficzny produkcji win objętych ChNP "Jerez-Xérès-Sherry" obejmuje tereny położone w obrębie gmin Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa María, Sanlúcar de Barrameda, Trebujena, Chipiona, Rota, Puerto Real, Chiclana de la Frontera, Lebrija oraz San José del Valle położonych na obszarze ograniczonym od wschodu południkiem 5° 49' długości geograficznej zachodniej, a od północy równoleżnikiem 36° 58' szerokości geograficznej północnej.

Informacje o "pagos" (winnicach) uznanych za mniejsze jednostki geograficzne oraz o ich dokładnych granicach można znaleźć na stronie internetowej: https://www.sherry.wine/es/vinos-de-jerez/pagos.

7. Odmiany winorośli

BEBA - EVA

MOSCATEL DE ALEJANDRÍA

PALOMINO

PALOMINO FINO - LISTÁN BLANCO

PEDRO XIMÉNEZ

PERRUNO

VIJARIEGO BLANCO - VIGIRIEGA

8. Opis związku lub związków

Wina i wina likierowe

Produkty należące do kategorii 1 "Wino" i produkty należące do kategorii 3 "Wino likierowe" mają taki sam związek z ich pochodzeniem, ponieważ różnica między nimi polega tylko na zastosowaniu lub niezastosowaniu tradycyjnej enologicznej praktyki wzmacniania, którą w przypadku niektórych win chronionych można zastąpić innymi tradycyjnymi technikami, takimi jak "asoleo" (suszenie na słońcu), w celu osiągnięcia zawartości alkoholu wymaganej dla każdego rodzaju wina

Na właściwości win silnie wpływają czynniki naturalne i ludzkie tego obszaru i są one wspólne dla kategorii produktów 1 i 3, ponieważ obie mają taki sam związek z pochodzeniem, a jedyna różnica między nimi polega na zastosowaniu lub niezastosowaniu praktyki wzmacniania.

Środowisko geograficzne ma bezpośredni wpływ na niektóre podstawowe właściwości win, takie jak zawartość alkoholu i kwasowość. Są one zazwyczaj umiarkowane, chociaż zależy to od konkretnych zastosowanych praktyk uprawy. Gleby występujące w regionie są nazywane lokalnie "albariza" i nadają winom charakterystyczny charakter kredowy. Wina są eleganckie i aromatyczne o dobrej intensywności i umiarkowanej kwasowości, a także wykazują ogromny potencjał rozwoju w miarę upływu czasu. Umożliwia to produkcję win "generoso", które w niektórych przypadkach dojrzewają przez wyjątkowo długi czas.

Co do zasady zdrowe zbiory wysokiej jakości o doskonałej dojrzałości wynikają z niemal całkowitego braku opadów przez większość cyklu wegetacyjnego winorośli, dominujących suchych wiatrów wschodnich oraz wysokiej zdolności gleby "albariza" do zatrzymywania wilgoci. Ponadto plantatorzy winorośli od wieków aktywnie pracują nad identyfikacją odmian winorośli najlepiej dostosowanych nie tylko do warunków glebowych i klimatycznych, ale również do szczególnych procesów produkcji i dojrzewania win z tych odmian. Od niepamiętnych czasów wszystkie odmiany wykorzystywane do produkcji win i w znacznym stopniu przyczyniające się do ich wyjątkowego charakteru są doskonale dostosowane do wyznaczonego obszaru. Główną odmianą pod względem ilościowym jest Palomino Fino. Nadaje ona winom intensywną ekspresję terroir i dużą zdolność dojrzewania. Moscatel de Alejandría i Pedro Ximénez są odmianami winorośli o większej zawartości cukrów i kwasowości, co sprawia, że doskonale sprawdzają się w produkcji tradycyjnych naturalnych win słodkich, a także nadają im charakterystyczne aromaty pierwotne. Pozostałe wykorzystywane odmiany są zawsze lokalne i w pełni dostosowane do środowiska. Krótko mówiąc, stosowanie tradycyjnych odmian lokalnych wpływa na charakter win i decyduje o ich ogromnym potencjale rozwoju podczas dojrzewania.

Obok czynników naturalnych należy podkreślić znaczenie czynników ludzkich. Dzięki nim powstał cały zestaw autentycznych praktyk uprawy winorośli i praktyk enologicznych, które mają bezpośredni wpływ na charakter win. Cechy charakterystyczne obejmują dominację trzeciorzędnych aromatów dojrzewania biologicznego, dużą intensywność, równowagę i długo utrzymujący się w ustach smak.

W przypadku win "generoso" dojrzewanie biologiczne, tj. dojrzewanie pod warstwą drożdży "flor", jest wyjątkowo dobrze wspomagane przez tradycyjny, dynamiczny system kupażowania znany jako "criaderas y solera". Ważny jest również wysoki poziom wilgotności, który dzięki tradycyjnej architekturze regionu wzmacniają regularne bryzy nocne przenikające przez wytwórnie wina z Oceanu Atlantyckiego. Klimat jest równie korzystny dla win poddawanych procesowi dojrzewania oksydacyjnego, ponieważ ogranicza naturalne odparowywanie wina dojrzewającego w beczkach.

W przypadku naturalnych win słodkich główne wykorzystywane odmiany są wysoce aromatyczne, z równowagą alkoholu i kwasowości wynikającą z warunków klimatycznych. Umożliwia to produkcję win o znacznej zawartości cukru, które mimo to są bardzo wyważone w smaku. Ponadto tradycyjna praktyka "asoleo" pozwala na produkcję win o większej zawartości zarówno cukru, jak i kwasowości, co nadaje im dodatkowe cechy bardzo dojrzałych owoców i szczególnie aksamitną konsystencję.

Wina "generoso de licor" są wytwarzane przez wzmacnianie wyżej wymienionych win, tj. dodanie alkoholu. Mają one cechy charakterystyczne win bazowych, które, jak już powiedziano, są ściśle związane ze środowiskiem geograficznym. Ponadto wzmacnianie jest już wielowiekową praktyką w wytwórniach wina. Jego pochodzenie jest również związane z silną tradycją wywozu z tego regionu produkcji wina. Sprzedawcy wina potrzebowali win "opracowanych" specjalnie w celu zaspokojenia różnych oczekiwań smakowych i wina te powstawały w drodze kupażowania win "generoso" z naturalnymi winami słodkimi.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Ramy prawne:

określone w przepisach krajowych.

Rodzaj wymogów dodatkowych:

pakowanie na wyznaczonym obszarze geograficznym.

Opis wymogu

aby zapewnić zachowanie szczególnych właściwości i jakości win oraz zapobiec pogorszeniu się właściwości organoleptycznych w wyniku transportu na inne obszary, butelkowanie musi odbywać się w obrębie wyznaczonego obszaru produkcji.

Ramy prawne:

określone w przepisach krajowych.

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Etykiety stosowane dla win posiadających oznakowanie ChNP muszą być zgodne z przepisami obowiązującego prawodawstwa oraz z załącznikiem 3 do specyfikacji produktu. Dotyczy to zarówno obowiązkowych, jak i opcjonalnych informacji dotyczących etykietowania.

Na butelkach muszą znajdować się znaki jakości wydane przez Radę Regulacyjną lub etykiety dodatkowe zawierające odrębne znaki i alfanumeryczny kod identyfikacyjny, zgodnie z zasadami określonymi przez Radę Regulacyjną. Opcjonalne określenie szerszego regionu geograficznego: "Andalucía"

Link do specyfikacji produktu

https://lajunta.es/4svc9

1 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r. w sprawie oznaczeń geograficznych w odniesieniu do wina, napojów spirytusowych i produktów rolnych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie w odniesieniu do produktów rolnych, zmieniające rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, (UE) 2019/787 i (UE) 2019/1753 oraz uchylające rozporządzenie (UE) nr 1151/2012 (Dz.U. L, 2024/1143, 23.4.2024, ELI: http:// data.europa.eu/eli/reg/2024/1143/oj).

Zmiany w prawie

Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.2129

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany na poziomie Unii w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 97 ust. 4 akapit pierwszy w związku z jego art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013
Data aktu: 08/04/2025
Data ogłoszenia: 08/04/2025