JEDNOLITY DOKUMENT
"Muranske buchty"
Nr UE: PGI-SK-03206 - 15.3.2024
ChNP () ChOG (X)
1. Nazwa ChOG
"Muranske buchty"
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Słowacja
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1. Kod CN
- 19 - PRZETWORY ZE ZBÓŻ, MĄKI, SKROBI LUB MLEKA; PIECZYWA CUKIERNICZE
1905 - Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby
3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1
"Muranske buchty" to nadziewane bułeczki z ciasta drożdżowego kilkakrotnie przełożonego margaryną, podobnego do ciasta francuskiego. Nadzieniem mogą być śliwki, twaróg, mak, orzechy, truskawki, borówki czarne lub wiśnie, jabłka z cynamonem lub czekolada z orzechami laskowymi. "Muranske buchty" wyróżniają się strukturą ciasta, które dzieli się na cienkie warstwy, "zawiniętym" kształtem bułeczki i masą gotowego produktu - w szczególności masą nadzienia, które stanowi większość masy gotowego produktu.
Właściwości
Wygląd: Bułeczki w kształcie kwadratu o bokach długości 10-14 cm.
Barwa: pieczone na złoto
Aromat: delikatny aromat drożdży i nadzienia.
Smak: intensywna, lecz subtelna mieszanka poszczególnych składników i margaryny oraz specyficzny smak zależny od rodzaju nadzienia
Konsystencja: miękkie ciasto, zwarte i gładkie wewnątrz, o delikatnej warstwowej strukturze; wilgotne, niewysuszone
Masa surowego ciasta potrzebna do przygotowania jednej bułeczki: 120-140 g
Masa nadzienia: 85-100 g
Świeże białka jaj lub białka jaj w płynie stosuje się do pokrycia każdej bułeczki. Po upieczeniu bułeczek i ich ostygnięciu, posypuje się je cukrem pudrem.
3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)
Brak ograniczeń dotyczących pochodzenia surowców.
3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym
Proces produkcji składa się z następujących etapów:
- ręczne wyrabianie ciasta i pozostawienie go do wyrośnięcia;
- podział ciasta na porcje;
- wałkowanie ciasta, przekładanie go margaryną, składanie, pozostawienie do wyrośnięcia;
- wałkowanie ciasta i krojenie go na kwadraty, napełnianie nadzieniem;
- formowanie bułeczek;
- posmarowanie bułeczek cienką warstwą świeżych białek jaj lub białek jaj w płynie, pozostawienie do wyrośnięcia;
- pieczenie.
Po upieczeniu bułeczki są oddzielane od siebie na blasze, a po ostygnięciu są posypywane cukrem pudrem.
3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
Obszar geograficzny obejmuje gminę Murań. Gmina Murań znajduje się w centralnej części płaskowyżu Muranska pianina, w powiecie Revuca w kraju bańskobystrzyckim.
5. Związek z obszarem geograficznym
Związek przyczynowy opiera się na wiedzy fachowej producentów na tym obszarze geograficznym, renomie bułeczek "Muranske buchty" oraz historii i tradycjach regionu.
Nie odnotowano dokładnej daty pierwszego wypieku bułeczek "Muranske buchty". Zgodnie z tradycją ustną ich początki sięgają lat 60. XX wieku. Jak stwierdził Roman Goldschmidt w wywiadzie z Matejem Kovacem z 9 marca 2019 r. zamieszczonym na stronie internetowej rimava.sk w dziale poświęconym wiadomościom regionalnym: "Przez dziesięciolecia babcie w gminie Murań przekazywały przepis młodszym pokoleniom." Bułeczki były wypiekane również w stołówce i piwiarni Koruna (dawniej przedsiębiorstwo Restauracia a Jedaleń), gdzie także sprzedawano tę lokalną specjalność.
Wśród pierwszych osób wypiekających bułeczki były Magdalena Balazikova, Gizela Barilova, Maria Fabova i Maria Sklenarikova. Hildegarda Nemogova, Magdalena Babelova i Erika Stefankova z miejscowości Muranska Dlha Luka i inne osoby zaczęły sprzedawać bułeczki w sklepie Lahodky. Produkowały one i sprzedawały bułeczki przez ponad 40 lat, w okresie od 2014 r. do września 2017 r. miała miejsce krótka przerwa, po czym nad miejskim rynkiem ponownie zaczął unosić się delikatny zapach bułeczek "Muranske buchty".
Charakterystyczną cechą produkcji bułeczek "Muranske buchty" jest długi czas (3-4 godzin) potrzebny na przygotowanie ciasta. Ciasto należy pozostawić do wyrośnięcia dwukrotnie przed nałożeniem nadzienia i po raz trzeci przed wypiekiem. Ciasto używane do produkcji "Muranske buchty" jest wyrabiane wyłącznie ręcznie.
Kilkukrotne składanie i wałkowanie ciasta oraz przekładanie go margaryną powoduje, że ciasto ma delikatną warstwową strukturę; jest ono zwarte i gładkie i ma delikatną konsystencję. Nadzienie stanowi większość masy produktu gotowego. Bułeczki są zawijane w specyficzny sposób: trzy rogi zawija się kolejno do środka kwadratu nad nadzieniem, a czwarty róg naciąga się nad całą bułeczką i zawija się pod nią, tak aby ją zupełnie przykryć, dzięki czemu ani ciasto, ani nadzienie nie wysycha, ale pozostaje miękkie, wilgotne i gładkie. Dzięki posmarowaniu bułeczek cienką warstwą białek jaj w płynie, a nie całych jaj, ciasto jest dobrze wypieczone i ma złocisty kolor. Jak powiedział Eubo Fronko w reportażu dla kanału telewizyjnego Markiza z 31 maja 2021 r.: "Cała Słowacja może być dumna z bułeczek »Muranske buchty«".
Początkowo do produkcji bułeczek wykorzystywane były surowce pochodzące z gospodarstw domowych, ponieważ były one dostępne i mogły być przetwarzane; dotyczy to w szczególności nadzienia. Obecnie nacisk kładzie się na szczególny sposób wyrabiania ciasta (wyłącznie ręcznie, kilkakrotnie pozostawianie do wyrośnięcia i przekładanie margaryną) oraz na sposób jego formowania w bułeczki poprzez zawijanie. Charakterystyczny smak produktu uzupełnia się słodkim nadzieniem.
Umiejętności i zręczność ludności z określonego obszaru geograficznego wytwarzającej "Muranske buchty" rozwinęły się w oparciu o wiedzę i doświadczenie przekazywane z pokolenia na pokolenie, co znajduje odzwierciedlenie w jakości produktu końcowego. Przygotowanie rozczynu i ciasta ręcznie, jego wielokrotne wałkowanie, trzykrotne pozostawienie do wyrośnięcia, przekładanie margaryną i formowanie w bułeczki powoduje, że "Muranske buchty" mają szczególną strukturę, wielkość i kształt oraz charakterystyczny zapach i smak.
Właściwości produktu, które wynikają z jego ręcznego przygotowywania, rodzaju nadzienia i sposobu wypiekania, sprawiają, że stał się on bardzo popularny i poszukiwany. Jego producenci są zapraszani przez organizatorów wydarzeń oraz wystaw związanych z produktami spożywczymi, aby pokazać autentyczny proces przygotowania ciasta i nadzienia oraz sposób wypiekania. Burmistrz Murania Roman Goldschmidt oświadczył na stronie internetowej vobraze.sk, że: "Każdy, kto skosztuje bułeczki, przekona się, że nie żałuje się w nich nadzienia. W styczniu 2018 r. bułeczkom przyznano znak towarowy w uznaniu ich statusu lokalnej specjalności".
Proces przygotowania i wytwarzania bułeczek "Muranske buchty" opiera się na historycznych recepturach, odbywa się na określonym obszarze geograficznym i jest historycznie związany z tym obszarem.
Nazwa "Muranske buchty" pochodzi od nazwy gminy Murań, która jest historycznie związana z wypiekiem tego typu bułeczek. W drugiej połowie ubiegłego stulecia nazwa geograficzna zaczęła być używana do odróżnienia wyjątkowego produktu wysokiej jakości pochodzącego z Murania od innych produktów tego samego rodzaju, i nazwy tej używa się do dzisiaj.
Świadectwem renomy i tradycji bułeczek "Muranske buchty" jest fakt, że w 2018 r. otrzymały one certyfikat uprawniający do korzystania z oznaczenia "produkt regionalny GEMER-MALHONT", jako wyjątkowy produkt regionalny wytwarzany tradycyjnymi metodami, w dużej części ręcznie.
Tradycyjna renoma bułeczek "Muranske buchty" utrzymuje się od lat po dzień dzisiejszy, o czym świadczą wzmianki w gazetach regionalnych. Kilka przykładów: w wydaniu gazety Muranske noviny z maja 2024 r. przeanalizowano rozwój produkcji bułeczek "Muranske buchty" od 2020 r. Podano, że w ciągu trzech lat produkcja wzrosła ponad dwukrotnie.
Produkcję bułeczek "Muranske buchty" pokazano również w programie słowackiej telewizji RTVS z 3 lutego 2024 r. pt. Farmarska revue - magazynu zarówno dla drobnych ogrodników, jak i właścicieli dużych gospodarstw rolnych i hodowli.
"Muranske buchty" są prezentowane w ramach różnych wydarzeń regionalnych, takich jak jarmark wielkanocny yelkonocny jarmok) w Łuczeńcu (Lucenec). Od kilku lat są one także prezentowane w trakcie wydarzenia Otvdranie Banosa, organizowanego przez miejscową średnią szkołę zawodową we współpracy z partnerstwem wiejskim kraju bańskobystrzyckiego, stowarzyszeniem obywatelskim "Tradycyjny Smak Regionów Słowacji" oraz miastem Bańska Bystrzyca. Bułeczki można również znaleźć co roku na imprezie związanej z zakończeniem sezonu pasterskiego (Mitrovanie, święto św. Dymitra) we wsi Vel'ke Teriakovce z okazji zakończenia sezonu pasterskiego oraz na imprezie Ródeo Murań (murańskie rodeo) w Muraniu.
"Muranske buchty" są prezentowane na wystawach, a także podawane w ramach cateringu oferowanego podczas takich wydarzeń. Były również prezentowane podczas 364. edycji słynnego radwańskiego jarmarku (Radvansky jarmok) w Bańskiej Bystrzycy we wrześniu 2022 r., w czasie którego część terenu wystawowego zarezerwowano dla produktów z oznaczeniem geograficznym, a osobną część - dla produktów, które jeszcze nie zostały zarejestrowane. Wystawa ta była odwiedzana przez Słowaków, ale przede wszystkim przez zagranicznych turystów zainteresowanych zachowaniem tradycji i tradycyjnych produktów.
"Muranske buchty" stanowią specjalność kulinarną i reprezentują tradycje Słowacji.
Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu
https://www.indprop.gov.sk/swift_data/source/2023/CHOP_CHZO/specifikacia/Muranske_buchty.docx
Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
02.12.2025Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.
25.11.2025Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.
19.11.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.2123 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych |
| Data aktu: | 07/04/2025 |
| Data ogłoszenia: | 07/04/2025 |