Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 1
(C/2025/2027)
POWIADOMIENIE O ZATWIERDZENIU ZMIANY STANDARDOWEJ
(Art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143) "Alcachofa de Benicarló / Carxofa de Benicarló" Nr UE: PDO-ES-0202-AM01 - 10.3.2025 r.

1. Nazwa produktu

"Alcachofa de Benicarló / Carxofa de Benicarló"

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

Chroniona nazwa pochodzenia (ChNP)

□ Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)

□ oznaczenie geograficzne (OG)

3. Sektor

Produkty rolne

□ Wina

□ Napoje spirytusowe

4. Państwo, do którego należy obszar geograficzny

Hiszpania

5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej

Consejería de Agricultura, Agua, Ganadería y Pesca [Regionalne Ministerstwo ds. Rolnictwa, Wody, Zwierząt Gospodarskich i Rybołówstwa] -

6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa

Wyjaśnienie, dlaczego zmiana lub zmiany wchodzą w zakres definicji zmiany standardowej przewidzianej w art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143:

Zgodnie z art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) nr 2024/1143 jest to zmiana standardowa, ponieważ:

a) nie polega na zmianie w chronionej nazwie pochodzenia lub na zmianie korzystania z tej nazwy;

b) nie grozi zanikiem związku z obszarem geograficznym, o którym mowa w jednolitym dokumencie;

c) nie wiąże się z dalszymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania produktu do obrotu.

Zmiana ta pociąga za sobą zmiany w jednolitym dokumencie.

7. Opis zatwierdzonych zmian standardowych

Jedynie odmiany wczesne, które są białe, kwalifikują się jako produkt chroniony (główki kwiatostanowe). Do tej pory najczęściej uprawiano odmianę "Blanca de Tudela", co było powodem konkretnego odniesienia do niej w specyfikacji produktu, ponieważ była to jedyna odmiana korzystająca z ChNP "Alcachofa de Benicarló".

Rozmnażanie polega na sadzeniu szyjek i odrostów korzeniowych. Proponowana zmiana polega na umożliwieniu alternatywnego systemu uprawy poprzez sadzenie sadzonek wczesnych odmian białych z certyfikowanych rozsadników, pod warunkiem że spełniają one obecne wymogi specyfikacji produktu.

1. Uproszczenie sformułowań

W pkt B "Opis produktu" akapit pierwszy dodano określenie "inne" do "wymogów", aby ułatwić zrozumienie.

W pkt B "Opis produktu" akapit drugi skreślono następujący fragment: "gdzie występuje odmiana »Blanca de Tudela« i jej podtypy »Benicarlo«, »del Prat« i »de Reus«".

Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

2. Zmiana warunków sadzenia

W pkt E "Metoda produkcji" akapit pierwszy lit. b) "Sadzenie" dodano następujący fragment: "lub - w przypadku odmian rozmnażanych przez nasiona - roślin z zatwierdzonych rozsadników.".

W pkt E "Metoda produkcji" ostatni akapit lit. b) "Sadzenie" dodano następujący fragment: "Siew odmian materiału siewnego w rozsadniku odbywa się od kwietnia do czerwca. Rośliny są przesadzane na pole od maja do sierpnia. Poza tym sadzenie sadzonek odmian rozmnażanych przez sadzonki [...]". Usunięto ograniczenia dotyczące gęstości nasadzeń.

W pkt E "Metoda produkcji" ostatni akapit lit. b) "Sadzenie" skreślono odniesienie do średniej gęstości na hektar, ponieważ obecnie nie ma ono zastosowania.

Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

3. Zmiana warunków rozmnażania

W pkt F "Związek", lit. c) "Warunki uprawy lub produkcja", sformułowanie "z sadzonek wybranych przez samych rolników" zastąpiono sformułowaniem "na każdym opisanym etapie" w celu dostosowania do zmiany polegającej na uwzględnieniu nowej metody uprawy.

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

4. Aktualizacja struktury kontroli

Aktualne dane ze struktury kontroli.

Nazwa: Consejo Regulador de la Denominación de Origen Protegida "Alcachofa de Benicarló" [Rada Regulacyjna ds. Chronionej Nazwy Pochodzenia "Alcachofa de Benicarló"]

Adres: César Cataldo, 2 - 1o, 12580 BENICARLÓ (Castellón)

Tel. +34 964461674

Faks +34 964461674

E-mail: alcachofablo@alcachofabenicarlo.com

Strona internetowa: www.alcachofabenicarlo.com

Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

5. Aktualizacja ustawodawstwa

Ustawa nr 10/2006 władz Wspólnoty Walenckiej z dnia 26 grudnia 2006 r. o środkach polityki budżetowej, zarządzaniu administracyjnym i finansowym oraz o organizacji władz Wspólnoty w rozdziale XVII zatytułowanym "Ochrona systemów zapewnienia jakości rolno-spożywczej" reguluje zarządzanie chronionymi nazwami pochodzenia, oznaczeniami geograficznymi, gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami i rolnictwem ekologicznym, ich kontrolę i certyfikację.

Dekret Rady nr 222/2007 z dnia 9 listopada 2007 r. ustanawiający przepisy dotyczące rad regulacyjnych lub organów zarządzających oznaczeniami jakości wspólnoty autonomicznej Walencji.

Dekret Rady nr 46/2010 z dnia 12 marca 2010 r. zmieniający art. 4 ust. 4; art. 6 ust. 3; art. 7 ust. 1, 3 i 5, art. 8 ust. 1 i art. 11 ust. 2, 3, 4 i 5 dekretu Rady nr 222/2007 z dnia 9 listopada 2007 r.

Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy (ChNP lub ChOG)

"Alcachofa de Benicarló / Carxofa de Benicarló"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Hiszpania

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Kod Nomenklatury scalonej

- 07 - WARZYWA ORAZ NIEKTÓRE KORZENIE I BULWY, JADALNE

- 08 - OWOCE I ORZECHY JADALNE; SKÓRKI OWOCÓW CYTRUSOWYCH LUB MELONÓW

- 10 - ZBOŻA

- 11 - PRODUKTY PRZEMYSŁU MŁYNARSKIEGO; SŁÓD; SKROBIE; INULINA; GLUTEN PSZENNY

- 20 - PRZETWORY Z WARZYW, OWOCÓW, ORZECHÓW LUB POZOSTAŁYCH CZĘŚCI ROŚLIN

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

Główki kwiatostanowe karczocha (Cynarus Scolymus L.) przeznaczone do spożycia w stanie świeżym, należące do klas "Ekstra" i "I".

Odmiany, które mają być chronione, to odmiany wczesne, które są białe. Określa się je jako "wczesne", ponieważ mogą zakwitnąć jesienią i kontynuować kwitnienie zimą i wiosną.

Jeśli chodzi o cechy charakterystyczne produktu, główki kwiatostanowe - poza pięknym wyglądem zewnętrznym - są gęste i zwarte, a także cechują się większą odpornością na brązowienie po odcięciu łodyg.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Produkt omawiany w tym wniosku musi być uprawiany na wyznaczonym obszarze geograficznym.

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Przygotowanie miejsca uprawy: działki wybiera się i przygotowuje w taki sposób, aby można było uprawiać na nich karczochy przez dwa lub trzy lata. Głęboką orkę przeprowadza się raz lub dwa razy, aby zapewnić dobrą wentylację i znaczną przepuszczalność gleby. Następnie stosuje się narzędzie orne, aby rozbić powierzchnię gleby i przygotować bruzdy celem późniejszego sadzenia. Co najmniej 20 dni przed sadzeniem dodaje się organiczny polepszacz gleby.

Sadzenie: system rozmnażania polega na wykorzystaniu sadzonek pochodzących z roślin matecznych wybranych przez samych rolników lub - w przypadku odmian rozmnażanych przez nasiona - roślin z zatwierdzonych rozsadników. W celu przygotowania sadzonek po zakończeniu zbiorów i ustaniu nawadniania, czyli po "zdrewnieniu" roślin, wybrane rośliny mateczne zostają wykorzenione. Z kłączy rośliny matecznej rolnicy uzyskują od czterech do sześciu sadzonek. Siew odmian materiału siewnego w rozsadniku odbywa się od kwietnia do czerwca. Rośliny są przesadzane na pole od maja do sierpnia. Sadzenie sadzonek odmian rozmnażanych przez sadzonki odbywa się ręcznie w lipcu i sierpniu.

Nawożenie: podczas przygotowania miejsca uprawy stosuje się nawożenie podstawowe. Przez cały sezon, w zależności od potrzeb roślin, stosuje się nawożenie wierzchniej warstwy.

Zbiory: zbiory odbywają się kolejno od około października do kwietnia. Zbioru dokonuje się ręcznie za pomocą noża. Karczochy są wybierane i odcinane, z zachowaniem części łodygi o długości mniejszej niż 10 cm, a następnie umieszczane w koszach. Po napełnieniu kosze są starannie opróżniane do skrzyń z tworzyw sztucznych i jak najszybciej przesyłane do zakładów przetwórczych.

Pakowanie: produkt jest przebierany i klasyfikowany w pakowniach, a następnie pakowany według kategorii.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Właściciele zakładów przetwórczych otrzymują banderole do pakowania, na których muszą być wyraźnie widoczne chroniona nazwa pochodzenia "Alcachofa de Benicarló" oraz logo zakładu, wraz z numerowaną etykietą, które - niezależnie od rodzaju opakowania, w którym karczochy są wysyłane do spożycia - należy umieścić na opakowaniu przed wysyłką zgodnie z zasadami ustanowionymi przez Radę Regulacyjną.

Logo ChNP, które musi być umieszczone na etykiecie, wygląda następująco:

grafika

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar produkcji obejmuje gminy Benicarló, Cálig, Peñíscola i Vinaros, które znajdują się niedaleko wybrzeża w regionie "Baix Maestrat" należącym do prowincji Castellón (wspólnota autonomiczna Walencji). Cały obszar produkcji obejmuje obecnie 25 129 hektarów, z czego około 16 000 hektarów jest uprawianych, przy czym 3 800 hektarów stanowią uprawy warzywne, z czego ponad 18 % wykorzystuje się do uprawy karczocha. Obszar produkcji jest taki sam jak obszar przetwarzania.

5. Związek z obszarem geograficznym

Związek historyczny

Karczoch jest produktem o długiej tradycji, głównie w mieście Benicarló. Warzywo to jest doskonale przystosowane do obszaru uprawy, a jego lokalne znaczenie znajduje odzwierciedlenie w godle gminy Benicarló, na którym widnieje karczoch. Motyw kwiatu karczocha i całego warzywa sięga odległych czasów: uważa się, że pojawia się od XIII w. Botanik Cabanilles określał karczocha jako "Scolymus hispanicus" i twierdził, że pod koniec XVIII w. był on powszechnie uprawiany na nawadnianych gruntach w całym obszarze Walencji.

Obecna produkcja i wprowadzanie karczocha do obrotu handlowego rozpoczęły się pół wieku temu, pod koniec lat 40. XX w., kiedy to doświadczeni rolnicy postanowili uprawiać go na większą skalę, ponieważ dzięki transportowi handel rozwijał się, a rynki stały się dostępne.

Środowisko naturalne

Karczoch uprawiany w gminach objętych nazwą pochodzenia rośnie w optymalnych warunkach. Sprzyjają temu szczególne warunki klimatyczne panujące na tym obszarze oraz właściwości gleb występujących na nadmorskich równinach na północy Wspólnoty Autonomicznej Walencji.

Ukształtowanie terenu

Obszar przybrzeżny o łagodnych zboczach o średnim nachyleniu wynoszącym 2 %, osłonięty pasmem górskim.

Gleba

Podłoże gleby składa się z wapienia, charakteryzuje się lekko zasadowym pH i gliniastą teksturą.

Warunki klimatyczne

Suchy, półwilgotny klimat morski, typu śródziemnomorskiego, z łagodnymi, ale nie ciepłymi zimami i niewielkim ryzykiem przymrozków. Średnie roczne opady deszczu wynoszą 400 mm i są nieregularnie rozłożone, co sprawia, że konieczne jest nawadnianie.

W tych warunkach, przy starannej uprawie, odmiany białe wykształcają główki kwiatostanowe o unikalnych cechach. Oprócz gęstego i zwartego wyglądu kwiatostanów, karczoch uprawiany na tym obszarze charakteryzuje się większą odpornością na brązowienie po ich odcięciu. Cecha ta jest wysoko ceniona w handlu.

Uprawę prowadzi się ręcznie, w staranny sposób, począwszy od etapu selekcjonowania sadzonek przez rolników aż do zbioru, kiedy to każdego dnia do zbioru wybiera się karczochy idealnie dojrzałe. Etapy te, jak i wszystkie inne powiązane czynności, rolnicy realizują z ogromną dbałością, co wynika z profesjonalizmu i tradycji szeregu pokoleń.

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

https://breu.gva.es/b/v2CsPP2KhJ

1 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2025/27 z dnia 30 października 2024 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 o przepisy dotyczące rejestracji i ochrony oznaczeń geograficznych, gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie oraz uchylające rozporządzenie delegowane (UE) nr 664/2014 (Dz.U. L, 2025/27, 15.1.2025, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2025/27/oj).

Zmiany w prawie

Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.2027

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27
Data aktu: 04/04/2025
Data ogłoszenia: 04/04/2025