"Manchuela"
PDO-ES-A0046-AM04
Data przekazania informacji: 17 stycznia 2025 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. DODANIE NOWEGO RODZAJU WINA
Opis
Wino pomarańczowe ("vino naranja", zwane również "orange wine", "amber wine" lub "vino brisado") zostało włączone do sekcji 2.1.1.1, która otrzymuje tytuł "Wino białe, wino białe fermentowane w beczkach i wino pomarańczowe".
Zmiana dotyczy pkt 2.1 specyfikacji produktu oraz pkt 4 jednolitego dokumentu.
Jest to zmiana standardowa. Nie chodzi o nową kategorię produktu, lecz raczej nowy rodzaj produktu w ramach kategorii 1, jak przewidziano w obowiązującej specyfikacji produktu.
Zmiana nie pociąga za sobą żadnych zmian w produkcie końcowym, który dzięki wspólnemu oddziaływaniu warunków naturalnych i czynników ludzkich zachowuje właściwości i profil opisane w punkcie dotyczącym związku.
Uznaje się zatem, że przedmiotowa zmiana nie odpowiada żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 24 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 w sprawie oznaczeń geograficznych.
Uzasadnienie
Uwzględnienie win pomarańczowych w specyfikacji produktu ma na celu dywersyfikację dostępnych rodzajów wina poprzez przywrócenie tradycyjnej formy produkcji wina na tym obszarze, motywowanej popytem na rynku. Związek między przedmiotowymi produktami a obszarem produkcji pozostaje nienaruszony.
2. DODANIE NOWEGO RODZAJU WINA
Opis
Uwzględniono właściwości organoleptyczne wina pomarańczowego.
Zmiana dotyczy pkt 2.2 specyfikacji produktu i pkt 4 jednolitego dokumentu.
Zmiana nie pociąga za sobą żadnych zmian w produkcie końcowym, który dzięki wspólnemu oddziaływaniu warunków naturalnych i czynników ludzkich zachowuje właściwości i profil opisane w punkcie dotyczącym związku.
Uznaje się, że przedmiotowa zmiana nie odpowiada żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 24 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 w sprawie oznaczeń geograficznych i jest w związku z tym zmianą standardową.
Uzasadnienie
Z uwagi na dodanie nowego rodzaju wina należy zdefiniować jego właściwości organoleptyczne.
3. PRAKTYKI ENOLOGICZNE W ODNIESIENIU DO NOWEGO RODZAJU WINA
Opis
Zdefiniowanie praktyk enologicznych właściwych dla wina pomarańczowego.
Zmieniono pkt 3 specyfikacji produktu oraz pkt 5 jednolitego dokumentu.
Zmiana nie pociąga za sobą żadnych zmian w produkcie końcowym, który dzięki wspólnemu oddziaływaniu warunków naturalnych i czynników ludzkich zachowuje właściwości i profil opisane w punkcie dotyczącym związku.
Uznaje się, że przedmiotowa zmiana nie odpowiada żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 24 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 w sprawie oznaczeń geograficznych i jest w związku z tym zmianą standardową.
Uzasadnienie
Z uwagi na dodanie nowego rodzaju wina należy zdefiniować praktyki enologiczne.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Manchuela
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
5. Gatunkowe wino musujące
3.1. Kod Nomenklatury scalonej
- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET
2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009
4. Opis wina lub win
1. Wino białe, wino białe fermentowane w beczce, wino pomarańczowe i wina różowe, wytrawne
ZWIĘZŁY OPIS
Wina białe mają żółtą barwę, która nie przechodzi w odcień bursztynowy. Są klarowne i jasne, pełne pierwotnych aromatów.
Wina fermentowane w beczkach są klarowne z pierwotnymi aromatami o średniej intensywności, zrównoważonymi aromatami z beczki. W posmaku wyczuwalne są aromaty pierwotne i aromaty beczki.
Wina pomarańczowe mają barwę od żółtej do różnych odcieni pomarańczowego. Charakteryzują się czystymi aromatami pierwotnymi lub drugorzędnymi i dostrzegalną strukturą.
Wina różowe obejmują cały zakres koloru różowego. Są klarowne i przejrzyste. Aromaty pierwotne. Zrównoważone, mogą mieć dość wyrazistą kwasowość i/lub gorycz.
* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu nie przekracza najwyższych dopuszczalnych poziomów określonych w odpowiednich przepisach UE.
* Maksymalna zawartość dwutlenku siarki nie przekracza najwyższych dopuszczalnych poziomów określonych w odpowiednich przepisach UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 10,5
- Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 10
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
2. Wino białe, wino białe fermentowane w beczce, wino pomarańczowe i wina różowe, półwytrawne, półsłodkie i słodkie
ZWIĘZŁY OPIS
Wygląd i aromat tych win przypomina wygląd i aromat win wytrawnych tego samego typu. Zrównoważone smaki, możliwość wyrazistej kwasowości lub goryczy, która nie jest ani zbyt słaba, ani nadmierna.
* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu nie przekracza najwyższych dopuszczalnych poziomów określonych w odpowiednich przepisach UE.
* Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki nie przekracza najwyższych dopuszczalnych poziomów określonych w odpowiednich przepisach UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 9
- Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 10
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
3. Wina czerwone: młode, fermentowane w beczkach, leżakowane w beczkach dębowych, z maceracją węglową i czerwone, wytrawne
ZWIĘZŁY OPIS
Wina czerwone z charakterem. Ich czerwona barwa waha się od odcieni fioletu do pomarańczu, brązu i rubinu. Aromaty obejmują czyste aromaty pierwotne i warzywne, mają bogatą strukturę, długi finisz i mocny smak.
Wina fermentowane w beczkach są klarowne z pierwotnymi aromatami o owocowych i/lub kwiatowych nutach, o średniej intensywności, zrównoważone aromatami z beczki. W posmaku wyczuwalne są aromaty pierwotne i aromaty beczki.
* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu nie przekracza najwyższych dopuszczalnych poziomów określonych w odpowiednich przepisach UE.
* Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki nie przekracza najwyższych dopuszczalnych poziomów określonych w odpowiednich przepisach UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 12
- Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 13,3
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
4. Wina czerwone "Crianza", "Reserva" i "Gran Reserva"
ZWIĘZŁY OPIS
Wina dojrzałe mają czerwony kolor, który może mieć lekki odcień jasnego brązu lub ochry na obwódce. Aromaty pierwotne i trzeciorzędowe są czyste i mogą obejmować aromaty konfitury. Klarowne i zrównoważone w ustach, o średniej lub wysokiej zawartości tanin, długim i łagodnym posmaku.
* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu nie przekracza najwyższych dopuszczalnych poziomów określonych w odpowiednich przepisach UE.
* Maksymalna zawartość dwutlenku siarki: 160 mg/l, jeżeli zawartość cukru jest > 5g/l.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 12
- Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 20
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 140
5. Gatunkowe musujące wina białe i różowe
ZWIĘZŁY OPIS
Wina są białe lub różowe. Są klarowne i jasne, z pianką zawierającą małe i utrzymujące się bąbelki. Aromaty pierwotne i/lub wtórne. Określone nuty mogą pojawić się w związku z ewentualnym leżakowaniem wina w beczce. W ustach wino jest zrównoważone, o średniej długości, z posmakiem pierwotnych i/lub wtórnych aromatów.
* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu nie przekracza najwyższych dopuszczalnych poziomów określonych w odpowiednich przepisach UE.
* Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki nie przekracza najwyższych dopuszczalnych poziomów określonych w odpowiednich przepisach UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 10,5
- Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 11,66
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
5. Praktyki enologiczne
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
Szczególne praktyki enologiczne
Wina białe: krótka maceracja na zimno i osadzanie. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze, poniżej 18 °C w zbiornikach lub beczkach dębowych, całkowicie lub częściowo (co najmniej 75 %).
Wina pomarańczowe: maceracja i fermentacja moszczu z zachowaniem kontaktu ze skórką tak długo, jak jest to konieczne przed tłoczeniem, po zakończeniu fermentacji.
Wina różowe: maceracja przez okres od 4 do 12 godzin w temperaturze poniżej 24 °C. Osadzanie i powolna fermentacja przez co najmniej pięć dni w kontrolowanej temperaturze poniżej 18 oC.
Wina czerwone: maceracja z zachowaniem kontaktu ze skórką przez co najmniej 48 godzin w kontrolowanej temperaturze poniżej 28 °C. Wyjmowanie z kadzi i odciskanie, dalsza fermentacja w temperaturze poniżej 25 °C.
Wino lodowe: winogrona muszą zostać zebrane w temperaturze na krzewach winorośli wynoszącej minus 5 °C lub niższej, tj. muszą być zmrożone. Są wyciskane w stanie zmrożonym, bez wcześniejszego odszypułkowania.
Dojrzewanie w beczkach.
5.2. Maksymalna wydajność
1. Białe odmiany winorośli, prowadzone w formie głowy lub kielicha
7 860 kg winogron z hektara
2. Białe odmiany winorośli, prowadzone w formie głowy lub kielicha
55 hektolitrów z hektara
3. Czerwone odmiany winorośli, prowadzone w formie głowy lub kielicha
6 430 kg winogron z hektara
4. Czerwone odmiany winorośli, prowadzone w formie głowy lub kielicha
45 hektolitrów z hektara
5. Białe odmiany winorośli, palikowane
11 430 kg winogron z hektara
6. Białe odmiany winorośli, palikowane
80 hektolitrów z hektara
7. Czerwone odmiany winorośli, palikowane
10 000 kg winogron z hektara
8. Czerwone odmiany winorośli, palikowane
70 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Geograficznie obszar obejmuje terytorium w południowowschodniej prowincji Cuenca oraz północnozachodniej części prowincji Albacete, między rzekami Jucar i Cabriel.
7. Odmiany winorośli
ALBILLO REAL
BOBAL
CABERNET FRANC
CABERNET SAUVIGNON
CHARDONNAY
GARNACHA BLANCA
GARNACHA TINTA
GARNACHA TINTORERA
GRACIANO
MACABEO - VIURA
MALBEC
MAZUELA
MERLOT
MONASTRELL
MORAVIA AGRIA
MORAVIA DULCE - CRUDIJERA
MOSCATEL DE ALEJANDRÍA
MOSCATEL DE GRANO MENUDO
PARDILLO - MARISANCHO
PETIT VERDOT
PINOT NOIR
PLANTA NOVA - TARDANA
ROJAL TINTA
SAUVIGNON BLANC
SYRAH
TEMPRANILLO - CENCIBEL
TINTO VELASCO - FRASCO
TOURIGA NACIONAL
VERDEJO
VIOGNIER
8. Opis związku lub związków
Obszar produkcji leży między dwiema dolinami rzek. Charakteryzuje się gliniastymi glebami na osadach wapiennych z dwóch rzek. Temperatury są wysokie, prawie bez opadów między majem a wrześniem, przy wielogodzinnym nasłonecznieniu. Wszystkie te czynniki doprowadziły do powstania lokalnej odmiany Bobal. Rezultatem są wina o delikatnej i wyrazistej intensywności aromatów, z nutami owocowymi i kwiatowymi, doskonałą kwasowością i dużą intensywnością barwy. Wina bez długiej maceracji nie tracą swojego intensywnego koloru ze względu na zawartość polifenoli, niski poziom pH i wysoki indeks IPT [wskaźnik całkowitej zawartości polifenoli], co wyróżnia je spośród innych win.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Ramy prawne:
Przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
Gatunkowe wina musujące objęte ChNP "Manchuela" mogą być opatrzone etykietami zawierającymi określenia: "Premium" i "Reserva".
Jeżeli wina zostały wyprodukowane w sposób opisany w pkt 3.13, można użyć określenia "Vino de Hielo". Parametry analityczne tego wina są określone w odniesieniu do różnych rodzajów wina. Wino lodowe może być białe, różowe lub czerwone i mieć różne style określone w specyfikacji - może być młode, leżakowane w dębowych beczkach, dojrzałe lub fermentowane w beczkach.
Link do specyfikacji produktu
https://rec.castillalamancha.es/rec/public/documentacion/listadoDocs.faces#no-back-button
Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
02.12.2025Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.
25.11.2025Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.
19.11.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.2023 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 |
| Data aktu: | 02/04/2025 |
| Data ogłoszenia: | 02/04/2025 |