Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(C/2025/1841)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Saint-Amour"

PDO-FR-A1028-AM03

Data przekazania informacji:

6.1.2025

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Obszar geograficzny

W ppkt 1 pkt IV rozdział I specyfikacji liczbę "2019" zastępuje się liczbą "2022".

Powyższa zmiana redakcyjna umożliwia uwzględnienie obszaru geograficznego na podstawie obowiązującej w 2022 r. wersji oficjalnego kodu geograficznego redagowanego przez INSEE oraz zapewnienie prawnej definicji obszaru geograficznego.

Zmieniono pkt 6 jednolitego dokumentu.

2. Obszar bezpośredniego sąsiedztwa

W ppkt 3 pkt IV rozdział I specyfikacji liczbę "2019" zastępuje się liczbą "2022".

Ta zmiana redakcyjna umożliwia uwzględnienie obszaru bezpośredniego sąsiedztwa na podstawie obowiązującej w 2022 r. wersji oficjalnego kodu geograficznego redagowanego przez INSEE.

Dodanie tego odniesienia umożliwia zapewnienie prawnej definicji obszaru bezpośredniego sąsiedztwa.

Wykaz gmin tworzących obszar bezpośredniego sąsiedztwa, w tym ich nazwy, został również zaktualizowany, bez zmiany granic, w celu uwzględnienia wprowadzonych zmian administracyjnych.

Punkt "Wymogi dodatkowe" w jednolitym dokumencie zostaje odpowiednio zmieniony.

3. Gęstość nasadzeń

W lit. a) ppkt 1 pkt VI rozdział I specyfikacji produktu, pod nagłówkiem "Przepisy szczególne" dodano przepisy szczegółowe dotyczące winorośli uprawianych tarasowo:

Aby ułatwić mechanizację działek na zboczach o stromych zboczach, plantatorzy winorośli chcą tworzyć tarasy. Ponieważ ogólne zasady dotyczące gęstości nasadzeń winorośli nie są odpowiednie dla tej metody uprawy winorośli, do specyfikacji produktu dodano przepisy szczegółowe zatwierdzone przez właściwy krajowy komitet INAO.

Jednolity dokument zmieniono w punkcie "Szczególne praktyki enologiczne".

4. Zasady dotyczące wysokości ulistnienia

W lit. c) ppkt 1 pkt VI rozdział I specyfikacji produktu dodano zasadę dotyczącą wysokości ulistnienia specyficzną dla winorośli tarasowych, które nie mają określonego odstępu między rzędami.

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

5. Zakaz dodawania gleby z zewnątrz

W ppkt 2 pkt VI rozdział I specyfikacji dodano następujące zmiany:

- dodano nową lit. a) zakazującą dodawania gleby z zewnątrz na działki objęte chronioną nazwą.

Wyjaśniono, że gleba z zewnątrz to gleba, która nie pochodzi z wyznaczonego obszaru działki objętej kontrolowaną nazwą pochodzenia "Saint-Amour".

- obecna lit. a) staje się lit. b).

Przedmiotowe zmiany nie dotyczą jednolitego dokumentu.

6. Obróbka w gorącej wodzie

W ppkt 2 pkt VI rozdział I specyfikacji dodano następujące zmiany:

- obecna lit. a) staje się lit. c).

- w lit. c) wprowadza się następujące zmiany: "Obróbka w gorącej wodzie roślin wzorcowych i roślin z prywatnych szkółek jest obowiązkowa".

Przepis ten odpowiada nowemu przepisowi określonemu przez właściwy krajowy komitet INAO w celu zwalczania rozwoju fitoplazmy żółtaczki winorośli typu Flavescence doree. Jego celem jest ograniczenie możliwości obróbki wyłącznie do obróbki gorącą wodą, w celu zakazania alternatywnych metod obróbki, które nie dają takich samych gwarancji skuteczności.

Przedmiotowe zmiany nie dotyczą jednolitego dokumentu.

7. Wydajność i wydajność maksymalna

W ppkt 1 pkt VIII rozdział I specyfikacji wprowadzono następujące zmiany:

- obowiązujące przepisy zostały ujęte w lit. a);

- dodano lit. b) ustanawiającą zasadę obliczania dozwolonej wydajności dla winorośli uprawianej tarasowo. Maksymalna wydajność tych działek obsadzonych tarasowo odpowiada wydajności określonej w lit. a).

Przedmiotowe zmiany nie dotyczą jednolitego dokumentu.

8. Środki przejściowe

Zmieniono lit. a) ppkt 1 pkt XI rozdział I specyfikacji produktu, odpowiadający środkowi przejściowemu dotyczącemu minimalnej gęstości nasadzeń.

Zezwolenie na częściowe karczowanie winorośli obowiązujące w dniu 28 listopada 2004 r. zostało przedłużone z 2015 r. do 2031 r. Do winorośli, które będą podlegały nowym karczowaniom, stosuje się specjalny współczynnik redukcji. Celem jest przyspieszenie restrukturyzacji winnic w kontekście trudnej sytuacji gospodarczej, która nie pozwala na ponowne nasadzenia na dużą skalę ani na ułatwienie mechanizacji winnic, a tym samym na ograniczenie stosowania glifosatu.

Przedmiotowe zmiany nie dotyczą jednolitego dokumentu.

9. Obowiązki w zakresie składania deklaracji

W pkt I rozdział II specyfikacji wprowadzono następujące zmiany:

- w pkt 2, 3, 5 i 6 przepisy dotyczące terminów przewidzianych na obowiązkowe składanie deklaracji zmienia się, aby uprościć przeprowadzanie kontroli.

- w pkt 2 wskazuje się, że wycofanie produktów może mieć miejsce wyłącznie po ustaleniu biegu nadanego tej deklaracji przez organ kontrolny.

- w pkt 4 dostępny jest obecnie system kwartalnej deklaracji podsumowującej obejmującej oświadczenia, o których mowa w pkt 3 i 6, bez względu na wielkość lub liczbę operacji realizowanych przez podmioty gospodarcze. Określa się, że deklaracje podsumowujące mają być przekazywane organowi kontrolnemu najpóźniej na 10 dni po zakończeniu kwartału.

- w pkt 5 określa się, że wycofanie partii wina niepakowanego, przeznaczonej do wysłania poza terytorium kraju może mieć miejsce wyłącznie po ustaleniu biegu nadanego deklaracji wysłania poza terytorium kraju przez upoważniony organ kontrolny.

- w pkt 6 uściślono zasady składania oświadczenia o wycofaniu.

- w pkt 9 wprowadzono zmiany w celu określenia działań dozwolonych w związku z przeprojektowaniem działek.

Przedmiotowe zmiany nie dotyczą jednolitego dokumentu.

10. Odniesienia do organu kontrolnego

W pkt II rozdział III specyfikacji produktu organ kontrolny, o którym mowa, został zastąpiony.

Pierwszy akapit zmieniono, a drugi skreślono w celu dostosowania go do nowych reguł redakcyjnych.

Przedmiotowa zmiana nie dotyczy jednolitego dokumentu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Saint-Amour

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

3.1. Kod Nomenklatury Scalonej

- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET

2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją nr 2009

4. Opis wina lub win

ZWIĘZŁY OPIS

Są to niemusujące czerwone wina wytrawne. Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w winach wynosi co najmniej 10,5 %. Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogaceniu nie przekracza 13 %. Na etapie pakowania wina osiągają maksymalną zawartość kwasu jabłkowego wynoszącą 0,4 g na litr. Wina gotowe, przygotowane do dopuszczenia do konsumpcji, spełniają następujące normy analityczne: maksymalna zawartość cukrów fermentacyjnych (glukozy i fruktozy): 3 gramy na litr. Pozostałe kryteria analityczne są zgodne z wartościami ustanowionymi w przepisach europejskich. Wina produkowane w celu szybkiego spożycia mają lśniąco rubinową barwę. Są pełne, delikatne i owocowe, oryginalne i złożone. Są eleganckie, często bogate w subtelne i delikatne aromaty czerwonych owoców, kwiatów, a czasami owoców z sadu. Wina przeznaczone do dłuższego przechowywania mają intensywna barwę, od purpurowej do mocnej barwy owocu granatu. W ich aromacie często wyczuwa się nuty przypominające kirsch i nuty korzenne. Struktura smakowa charakteryzuje się bogactwem, krągłością, mocnym charakterem oraz równowagą pomiędzy mocą, złożonością i elegancją.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna kwasowość ogólna: -Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 14,17

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -

5. Praktyki winiarskie

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Szczególne praktyki enologiczne

- Zabrania się stosowania zrębków drewna.

- Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogaceniu nie przekracza 13 %.

- Zezwala się na stosowanie substraktywnych technik wzbogacania przy progu stężenia wynoszącym 10 %.

- Wina dojrzewają co najmniej do 15 stycznia roku następującego po roku zbiorów.

Poza wymienionymi powyżej zakazami w praktykach enologicznych towarzyszących produkcji wina należy przestrzegać wymogów obowiązujących na poziomie wspólnotowym oraz zawartych w kodeksie rolnictwa i rybołówstwa morskiego.

2. Praktyka uprawy

- Gęstość nasadzeń

Minimalna gęstość nasadzeń w winnicy wynosi 6 000 roślin na hektar.

Odstęp między rzędami winorośli nie może wynosić więcej niż 2,10 metra, zaś odległość między roślinami w tym samym rzędzie nie może wynosić mniej niż 0,80 metra.

Pod warunkiem zachowania minimalnej gęstości nasadzeń 6 000 roślin na hektar i dla celów mechanizacji, krzewy winorośli może rozdzielać międzyrzędzie o odstępie nie większym niż 3 metry.

Powyższe przepisy nie stosują się do winorośli sadzonych tarasowo. Działka z winoroślą sadzoną tarasowo oznacza działkę specjalnie zagospodarowaną - jeszcze przed posadzeniem winorośli - w taki sposób, aby wykorzystać istniejące nachylenie terenu, co prowadzi do zaburzenia zwykle stosowanej struktury odstępów między nasadzeniami i wiąże się z koniecznością zaprzestania stosowania narzędzi mechanicznych przy przemieszczaniu się na kolejny taras.

W przypadku działek winorośli sadzonych tarasowo odstęp między krzewami w rzędzie wynosi co najmniej 0,80 m.

3. Praktyka uprawy

- Zasady przycinania

- Przycinanie kończy się w dniu 15 maja;

- Wina pochodzą z winorośli przycinanych za pomocą cięcia krótkiego (prowadzonych w kształcie stożka, parasola, w formie pojedynczego lub podwójnego sznura Royat lub "charmet") z maksymalną liczbą 10 oczek na krzewie;

- Każda roślina liczy od 3 do 5 czopów, a na każdym z nich pozostawia się maksymalnie 2 oczka; w związku z odmładzaniem winorośli każda roślina może również liczyć jeden czop, na którym pozostawia się maksymalnie 2 oczka, przycięty na pędzie pochodzącym ze starej gałęzi.

- Podczas cięcia formującego lub przy zmianie metody przycinania krzewy winorośli są przycinane przy zachowaniu maksymalnie 12 oczek na krzew.

Nawadnianie jest zabronione.

- Przepisy dotyczące zbiorów mechanicznych

- Zebrane winogrona są umieszczane do wysokości nieprzekraczającej 0,50 metra w pojemnikach wykorzystywanych do ich transportu z działki do piwnicy winiarskiej;

- Pojemniki są wykonane z materiału obojętnego i przeznaczonego do kontaktu z żywnością;

- Sprzęt do zbiorów i transportu zebranych winogron posiada odpowiedni system odpływu wody i ochrony.

5.2. Maksymalna wydajność

61 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Zbiór winogron, ich fermentacja oraz produkcja i dojrzewanie win mają miejsce na obszarze następującej gminy w departamencie Saône-et-Loire, na podstawie oficjalnego kodu geograficznego z 2022 r.: Saint-Amour-Bellevue.

7. Odmiana(-y) winorośli

Gamay N

8. Opis związku lub związków

8.1. Opis czynników naturalnych mających wpływ na związek z obszarem

Obszar geograficzny rozciąga się na wschodnich zboczach północnej części masywu Monts du Beaujolais, 12 kilometrów na południowy zachód od Mâcon i 30 kilometrów na północ od Villefranche-sur-Saône.

Obejmuje on wyłącznie na gminę Saint-Amour-Bellevue, na południu departamentu Saône-et-Loire.

Zajmuje głównie wschodnie zbocze "Mont de Bessay" (478 m n.p.m.) oraz "Colline de l'Eglise" (310 metrów n.p.m.), które łagodnie schodzą w kierunku równiny Saony. Z jednej strony krajobraz jest pagórkowaty - z niezbyt stromymi wzgórzami wznoszącymi się ponad miasteczkiem, a z drugiej - z łagodniejszymi zboczami i tarasami.

Większość obszaru geograficznego położona jest na podłożu granitowym, z którego na skutek wietrzenia powstają arenity, gruboziarniste piaski krzemionkowe, zwane lokalnie grès lub gore. W niektórych miejscach występują blaszkowate łupki razem z produktami wietrzenia, drobniejszymi i bardziej gliniastymi. Z obecnego na zboczu "Mont de Bessay" piaskowca triasowego powstają wskutek wietrzenia bardzo ubogie gleby piaszczyste. Niżej łupki zmieniają się w gleby bardziej gliniaste.

Wschodnia i południowa część obszaru geograficznego położona jest na koluwiach lub stożkach aluwialnych, pochodzących z granitowej i triasowej skały z głębi lądu.

Obszar wyznaczony do zbioru winogron skupia raczej działki o glebach wykształconych, charakteryzujące się produktami pochodzącymi z wietrzenia granitu i piaskowca, takimi jak arenity o wysokim stopniu filtrowania występujące na stromych wzgórzach, a także gleby gliniasto-krzemionkowe o kamienistych powierzchniach, na koluwiach i stożkach aluwialnych występujących na przedgórzu. Działki te są rozmieszczone piętrowo na wysokości od 250 do 380 m n.p.m. i charakteryzują się głównie wschodnią ekspozycją.

Umiarkowany klimat oceaniczny, którego wpływ zmniejsza się w głąb lądu, poddawany jest wpływom kontynentalnym i południowym (letnie upały, najwyższy poziom opadów jesienią i wiosną). Ten skontrastowany klimat, wyróżniający się wyraźnymi letnimi upałami, które często utrzymują się aż do jesieni, jest niezwykle korzystny dla winorośli.

Obecność "Monts du Beaujolais" odgrywa zasadniczą rolę w ochronie przed wiatrami zachodnimi, zmniejszając tym samym wpływ klimatu oceanicznego. Wywoływane przez te wiatry zjawisko fenowe osusza wilgotne powietrze, zwiększając jeszcze bardziej natężenie światła i zmniejszając ilość opadów.

Rozległa dolina Saony odgrywa również ważną rolę w optymalnym przechwytywaniu światła i łagodzeniu wahań temperatury.

8.2. Opis czynników ludzkich mających wpływ na związek z obszarem

W 286 r. w Saint-Maurice-en-Valais rzymski legionista o imieniu AMOR uciekł z masakry, w której poległo wielu jego współbraci. Po znalezieniu schronienia w Galii żołnierz ten stał się misjonarzem i zostawił swoje imię wiosce Saint-Amour.

Począwszy od końca XV wieku winnice przeżywają prawdziwy rozkwit, któremu impuls nadaje wzbogacone na jedwabnictwie i bankowości lyońskie mieszczaństwo. Handel winem z regionu Beaujolais rozwija się w XVIII wieku, wywołując głębokie zmiany w winnicach. Wielkie majątki zostają wówczas podzielone na współdzie- rżawione części (fr. métayage) - sposób gospodarowania nadal często występujący na przedmiotowym obszarze geograficznym.

W latach 30. XX w. "Unia Producentów", zarządzana dzięki wierze i pasji jednego człowieka, Louis Dailly, doprowadziła do uznania zarejestrowanej nazwy pochodzenia, czego uwieńczeniem był dekret z dnia 8 lutego 1946 r.

Winnice przeznaczone są wyłącznie do produkcji win czerwonych wytwarzanych głównie z odmiany gamay N.

Starając się uzyskać wino gatunkowe, producenci nauczyli się, jak kontrolować wzrost winorośli, szczególnie dzięki zastosowaniu wysokiej gęstości nasadzeń oraz krótkiego cięcia, wraz z prowadzeniem rośliny w formie głowy.

Aby zapewnić osiągnięcie przez winogrona dobrego stopnia dojrzałości, producent upewnia się, czy eksponowana powierzchnia liściasta jest wystarczająca. Winorośl można również prowadzić przy użyciu stałych palików, które ułatwiają mechanizację.

Aby zapewnić optymalną ekstrakcję związków aromatycznych i polifenolowych winogron, wielu producentów wprowadza techniki polegające na zanurzaniu winogron w soku podczas fermentacji. Techniki te zapewniają dobrą ekstrakcję przy jednoczesnym zachowaniu owocowego charakteru win. Jako że odmiana gamay N jest podatna na utlenianie, producenci dokładają wszelkich starań, aby zachować integralność winogron i szybko przetransportować je do piwnicy winiarskiej.

Producenci czasami skracają czas maceracji, aby wyprodukować lżejsze wina, które nadają się do szybszego spożycia.

Zgodnie z praktyką producentom zależy na tym, by rozróżniać zbiory pochodzące z najlepszych działek i umieszczać na etykietach nazwy najbardziej znanych miejsc (lieux-dits).

W 1838 r. spośród 509 hektarów w gminie 268 ha było obsadzone winoroślą. Liczby te niewiele się zmieniły, a w 2010 r. winnice zajmowały powierzchnię około 300 hektarów. Średnia roczna produkcja wynosi 12 000 hektolitrów wytwarzanych przez 160 producentów. Sprzedaż bezpośrednia w winnicy stanowi 17 % wolumenu.

8.3. Zależności przyczynowe

Lokalizacja winnic w połowie zbocza, z dala od wiatrów z zachodu dzięki "Monts du Beaujolais" sprawia, że większość winnic unika wiosennych przymrozków i porannych mgieł obecnych na równinie Saony, korzystając z maksymalnego nasłonecznienia, a zbocza zapewniają szybkie odprowadzenie ewentualnego nadmiaru wód opadowych.

Skierowanie obszaru ku rozległej równinie Saony zapewnia nasłonecznienie korzystne dla fotosyntezy winorośli. Umiarkowana wysokość i południowa ekspozycja gwarantują optymalne i regularne dojrzewanie winogron przeznaczonych do produkcji win z oryginalnymi nutami i piękną złożonością aromatyczną.

Na działkach wyznaczonych do zbioru winogron znajdują się gleby powstałe na podłożu granitowym, gliniasto- krzemionkowym, ubogim i filtrującym, co sprzyja rozsądnej produkcji winogron i wywiera wpływ na oryginalność smakową win.

W tych szczególnych warunkach geograficznych producenci wypracowali z pokolenia na pokolenie techniki umożliwiające jak najlepsze wykorzystanie potencjału odmiany gamay N, wyjątkowo dostosowanej do klimatu i gleb pochodzących z piasku granitowego.

Ich umiejętności to zgodnie ze zwyczajem praktyka polegająca na krótkim przycinaniu z formowaniem czopów, duża gęstość nasadzeń, praktyki uprawy ograniczające erozję gleby, dopasowane techniki produkcji wina mające na celu produkcję surowca o zdecydowanej barwie przy jednoczesnym zapewnieniu delikatności, owocowości i elegancji win.

Działki o glebach wykształconych na piaskach triasowych, w szczególności na zboczach "Mont de Bessay", umożliwiają produkcję win taninowych, podczas gdy na działkach z glebami gliniasto-krzemowymi o niskim nachyleniu produkuje się wina lżejsze.

Wina "Saint-Amour" zawsze były cenione i cieszą się solidną renomą. W swojej "Topografii wszystkich znanych winnic", już w 1816 r. Jullien zaklasyfikował przyjemne w smaku wina "Saint-Amour" do "czwartej klasy".

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony na zasadzie odstępstwa w odniesieniu do fermentacji, produkcji i dojrzewania wina, stanowi obszar następujących gmin, zgodnie z oficjalnym kodem geograficznym z 2022 r.:

- w departamencie Côte-d'Or:

Agencourt, Aloxe-Corton, Ancey, Arcenant, Argilly, Autricourt, Auxey-Duresses, Baubigny, Beaune, Belan-sur- Ource, Bévy, Bissey-la-Côte, Bligny-lès-Beaune, Boncourt-le-Bois, Bouix, Bouze-lès-Beaune, Brion-sur-Ource, Brochon, Cérilly, Chamboeuf, Chambolle-Musigny, Channay, Charrey-sur-Seine, Chassagne-Montrachet, Châtillon-sur-Seine, Chaumont-le-Bois, Chaux, Chenôve, Chevannes, Chorey-lès-Beaune, Collonges-lès-Bévy, Combertault, Comblanchien, Corcelles-les-Arts, Corcelles-les-Monts, Corgoloin, Cormot-Vauchignon, Corpeau, Couchey, Curley, Curtil-Vergy, Daix, Dijon, Ebaty, Echevronne, Epernay-sous-Gevrey, L'Etang-Vergy, Etrochey, Fixin, Flagey-Echézeaux, Flavignerot, Fleurey-sur-Ouche, Fussey, Gerland, Gevrey-Chambertin, Gilly-lès-Cîteaux, Gomméville, Grancey-sur-Ource, Griselles, Ladoix-Serrigny, Lantenay, Larrey, Levernois, Magny-lès-Villers, Mâlain, Marcenay, Marey-lès-Fussey, Marsannay-la-Côte, Massingy, Mavilly-Mandelot, Meloisey, Merceuil, Messanges, Meuilley, Meursanges, Meursault, Molesme, Montagny-lès-Beaune, Monthelie, Montliot-et- Courcelles, Morey-Saint-Denis, Mosson, Nantoux, Nicey, Noiron-sur-Seine, Nolay, Nuits-Saint-Georges, Obtrée, Pernand-Vergelesses, Perrigny-lès-Dijon, Plombières-lès-Dijon, Poinçon-lès-Larrey, Pommard, Pothières, Premeaux-Prissey, Prusly-sur-Ource, Puligny-Montrachet, Quincey, Reulle-Vergy, La Rochepot, Ruffey-lès- Beaune, Saint-Aubin, Saint-Bernard, Saint-Philibert, Saint-Romain, Sainte-Colombe-sur-Seine, Sainte-Marie-la- Blanche, Santenay, Savigny-lès-Beaune, Segrois, Tailly, Talant, Thoires, Valforêt (jedynie część odpowiadająca terytorium dawnej gminy Clémencey), Vannaire, Velars-sur-Ouche, Vertault, Vignoles, Villars-Fontaine, Villebichot, Villedieu, Villers-la-Faye, Villers-Patras, Villy-le-Moutier, Vix, Volnay, Vosne-Romanée, Vougeot

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony na zasadzie odstępstwa w odniesieniu do fermentacji, produkcji i dojrzewania wina, stanowi obszar następujących gmin, zgodnie z oficjalnym kodem geograficznym z 2022 r.:

- w departamencie Rhône:

Alix, Anse, L'Arbresle, Les Ardillats, Arnas, Bagnols, Beaujeu, Belleville-en-Beaujolais, Belmont-d'Azergues, Blacé, Le Breuil, Bully, Cercié, Chambost-Allières, Chamelet, Charentay, Charnay, Chasselay, Châtillon, Chazay- d'Azergues, Chénas, Chessy, Chiroubles, Cogny, Corcelles-en-Beaujolais, Dardilly, Denicé, Deux Grosnes (jedynie część odpowiadająca terytorium dawnej gminy Avenas), Dracé, Emeringes, Fleurie, Fleurieux-sur- l'Arbresle, Frontenas, Gleizé, Juliénas, Jullié, Lacenas, Lachassagne, Lancié, Lantignié, Légny, Létra, Limas, Lozanne, Lucenay, Marchampt, Marcy, Moiré, Montmelas-Saint-Sorlin, Morancé" Odenas, Le Perréon, Pommiers, Porte des Pierres Dorées, Quincié-en-Beaujolais, Régnié-Durette, Rivolet, Sain-Bel, Saint-Clément- sur-Valsonne, Saint-Cyr-le-Chatoux, Saint-Didier-sur-Beaujeu, Saint-Etienne-des-Oullières, Saint-Etienne-laVarenne, Saint-Georges-de-Reneins, Saint-Germain-Nuelles, Saint-Jean-des-Vignes, Saint-Julien, Saint-Just- d'Avray, Saint-Lager, Saint-Romain-de-Popey, Saint-Vérand, Sainte-Paule, Salles-Arbuissonnas-en-Beaujolais, Sarcey, Taponas, Ternand, Theizé, Val d'Oingt, Vaux-en-Beaujolais, Vauxrenard, Vernay, Villefranche-sur-Saône, Ville-sur-Jarnioux, Villié-Morgon, Vindry-sur-Turdine (jedynie część odpowiadająca terytorium dawnych gmin Dareizé, Les Olmes i Saint-Loup)

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony na zasadzie odstępstwa w odniesieniu do fermentacji, produkcji i dojrzewania wina, stanowi obszar następujących gmin, zgodnie z oficjalnym kodem geograficznym z 2022 r.:

- w departamencie Saône-et-Loire:

Aluze, Ameugny, Azé, Barizey, Beaumont-sur-Grosne, Berzé-la-Ville, Berzé-le-Châtel, Bissey-sous-Cruchaud, Bissy-la-Mâconnaise, Bissy-sous-Uxelles, Bissy-sur-Fley, Blanot, Bonnay, Bouzeron, Boyer, Bray, Bresse-sur- Grosne, Burgy, Burnand, Bussières, Buxy, Cersot, Chagny, Chaintré, Chalon-sur-Saône, Chamilly, Champagny- sous-Uxelles, Champforgeuil, Chânes, Change, Chapaize, La Chapelle-de-Bragny, La Chapelle-de-Guinchay, La Chapelle-sous-Brancion, Charbonnières, Chardonnay, La Charmée, Charnay-lès-Mâcon, Charrecey, Chasselas, Chassey-le-Camp, Château, Châtenoy-le-Royal, Chaudenay, Cheilly-lès-Maranges, Chenôves, Chevagny-les- Chevrières, Chissey-lès-Mâcon, Clessé, Cluny, Cormatin, Cortambert, Cortevaix, Couches, Crêches-sur-Saône, Créot, Cruzille, Culles-les-Roches, Curtil-sous-Burnand, Davayé, Demigny, Dennevy, Dezize-lès-Maranges, Donzy-le-Pertuis, Dracy-le-Fort, Dracy-lès-Couches, Epertully, Etrigny, Farges-lès-Chalon, Farges-lès-Mâcon, Flagy, Fleurville, Fley, Fontaines, Fragnes-La-Loyère (jedynie część odpowiadająca terytorium dawnej gminy La Loyère) Fuissé, Genouilly, Germagny, Givry, Granges, Grevilly, Hurigny, Igé, Jalogny, Jambles, Jugy, Jully-lès- Buxy, Lacrost, Laives, Laizé, Lalheue, Leynes, Lournand, Lugny, Mâcon, Malay, Mancey, Martailly-lès-Brancion, Massilly, Mellecey, Mercurey, Messey-sur-Grosne, Milly-Lamartine, Montagny-lès-Buxy, Montbellet, Montceaux- Ragny, Moroges, Nanton, Ozenay, Paris-l'Hôpital, Péronne, Pierreclos, Plottes, Préty, Prissé, Pruzilly, Remigny, La Roche-Vineuse, Romanèche-Thorins, Rosey, Royer, Rully, Saint-Albain, Saint-Ambreuil, Saint-Boil, Saint- Clément-sur-Guye, Saint-Denis-de-Vaux, Saint-Désert, Saint-Gengoux-de-Scissé, Saint-Gengoux-le-National, Saint-Germain-lès-Buxy, Saint-Gervais-sur-Couches, Saint-Gilles, Saint-Jean-de-Trézy, Saint-Jean-de-Vaux, Saint- Léger-sur-Dheune, Saint-Mard-de-Vaux, Saint-Martin-Belle-Roche, Saint-Martin-du-Tartre, Saint-Martin-sous- Montaigu, Saint-Maurice-de-Satonnay, Saint-Maurice-des-Champs, Saint-Maurice-lès-Couches, Saint-Pierre-de- Varennes, Saint-Rémy, Saint-Sernin-du-Plain, Saint-Symphorien-d'Ancelles, Saint-Vallerin, Saint-Vérand, Saint- Ythaire, Saisy, La Salle, Salornay-sur-Guye, Sampigny-lès-Maranges, Sancé, Santilly, Sassangy, Saules, Savigny- sur-Grosne, Sennecey-le-Grand, Senozan, Sercy, Serrières, Sigy-le-Châtel, Sologny, Solutré-Pouilly, Taizé, Tournus, Uchizy, Varennes-lès-Mâcon, Vaux-en-Pré, Vergisson, Vers, Verzé, Le Villars, La Vineuse sur Fregande (jedynie część odpowiadająca terytorium dawnych gmin Donzy-le-National, Massy i La Vineuse), Vinzelles, Viré

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony na zasadzie odstępstwa w odniesieniu do fermentacji, produkcji i dojrzewania wina, stanowi obszar następujących gmin, zgodnie z oficjalnym kodem geograficznym z 2022 r.:

- w departamencie Yonne:

Aigremont, Annay-sur-Serein, Arcy-sur-Cure, Asquins, Augy, Auxerre, Avallon, Bazarnes, Beine, Bernouil, Béru, Bessy-sur-Cure, Bleigny-le-Carreau, Censy, Chablis, Champlay, Champs-sur-Yonne, Chamvres, La Chapelle- Vaupelteigne, Charentenay, Châtel-Gérard, Chemilly-sur-Serein, Cheney, Chevannes, Chichée, Chitry, Collan, Coulangeron, Coulanges-la-Vineuse, Courgis, Cruzy-le-Châtel, Dannemoine, Deux Rivières, Dyé, Epineuil, Escamps, Escolives-Sainte-Camille, Fleys, Fontenay-près-Chablis, Gy-l'Evêque, Héry, Irancy, Island, Joigny, Jouancy, Junay, Jussy, Lichères-près-Aigremont, Lignorelles, Ligny-le-Châtel, Lucy-sur-Cure, Maligny, Mélisey, Merry-Sec, Migé, Molay, Molosmes, Montigny-la-Resle, Montholon (jedynie część odpowiadająca terytorium dawnych gmin Champvallon, Villiers sur Tholon i Volgré), Mouffy, Moulins-en-Tonnerrois, Nitry, Noyers, Ouanne, Paroy-sur-Tholon, Pasilly, Pierre-Perthuis, Poilly-sur-Serein, Pontigny, Préhy, Quenne, Roffey, Rouvray, Saint-Bris-le-Vineux, Saint-Cyr-les-Colons, Saint-Père, Sainte-Pallaye, Sainte-Vertu, Sarry, Senan, Serrigny, Tharoiseau, Tissey, Tonnerre, Tronchoy, Val-de-Mercy, Vallan, Venouse, Venoy, Vermenton, Vézannes, Vézelay, Vézinnes, Villeneuve-Saint-Salves, Villy, Vincelles, Vincelottes, Viviers, Yrouerre

Etykietowanie

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

a) na etykiecie wina objętego kontrolowaną nazwą pochodzenia można umieścić nazwę mniejszej jednostki geograficznej, pod warunkiem że:

- jest to nazwa miejsca (lieu-dit) wpisanego do ksiąg wieczystych;

- została ona podana w deklaracji zbiorów.

Nazwę miejsca (lieu-dit) wpisanego do ksiąg wieczystych zapisuje się bezpośrednio po kontrolowanej nazwie pochodzenia czcionką o wymiarach nieprzekraczających (pod względem wysokości i szerokości) wymiarów czcionki, którą zapisano chronioną nazwę pochodzenia.

b) Na etykiecie wina objętego kontrolowaną nazwą pochodzenia można wskazać nazwę większej jednostki geograficznej: "Vin du Beaujolais", "Grand Vin du Beaujolais" lub "Cru du Beaujolais".

Czcionka, którą zapisana jest nazwa większej jednostki geograficznej, nie może być większa (wysokość i szerokość) niż dwie trzecie wielkości czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.

Link do specyfikacji produktu

http://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-1c62365f-4b31-4968-ae2c-015eba7aba0d

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.1841

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 01/04/2025
Data ogłoszenia: 01/04/2025