"Chateau-Grillet"
PDO-FR-A0587-AM03
Data przekazania informacji:
15.1.2025
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Obszar geograficzny
Rozdział I specyfikacji produktu objętego nazwą "Chateau-Grillet" uzupełniono bez zmian w pkt "IV - Obszary, gdzie odbywają się poszczególne czynności - ppkt 1 - Obszar geograficzny w celu aktualizacji odniesienia do oficjalnego kodu geograficznego z dnia 1 stycznia 2023 r.
Ta zmiana redakcyjna umożliwia uwzględnienie obszaru geograficznego na podstawie obowiązującej w 2023 r. wersji oficjalnego kodu geograficznego redagowanego przez INSEE oraz zapewnienie prawnej definicji obszaru geograficznego.
Jednolity dokument został uzupełniony o to odniesienie w punkcie "obszar geograficzny".
2. Obowiązki w zakresie składania deklaracji
Zaktualizowano rozdział II specyfikacji produktu objętego nazwą "Chateau-Grillet", aby dostosować obowiązki podmiotów gospodarczych w zakresie składania oświadczeń organowi ds. obrony i zarządzania do planu kontroli produktu objętego tą nazwą.
Przedmiotowa zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.
3. Odniesienie do organu kontrolnego
W rozdziale III specyfikacji produktu zaktualizowano pkt II "Odniesienie do organu kontrolnego", aby uściślić, że kontrola przestrzegania specyfikacji produktu jest przeprowadzana w oparciu o zatwierdzony plan kontroli przez podmiot zewnętrzny dający gwarancje kompetencji, bezstronności i niezależności, upoważniony przez INAO (francuski Krajowy Instytut Pochodzenia i Jakości).
Przedmiotowa zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Chateau-Grillet
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
3.1. Kod Nomenklatury Scalonej
22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET
2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją nr 2009
4. Opis wina lub win
ZWIĘZŁY OPIS
Kontrolowana nazwa pochodzenia zastrzeżona wyłącznie dla białych wytrawnych win niemusujących. Wina mają złotożółtą barwę ze złotymi i świetlnymi refleksami. Bardzo intensywny nos często charakteryzuje się oryginalną i zaskakującą mineralnością, a następnie otwiera się na aromaty zazwyczaj zdominowane przez fiołki i morele, czasami z aromatami przypominającymi marcepan, miód, brzoskwinie lub białe kwiaty. Smak jest bardzo zrównoważony z tłustą dominantą, podkreśloną dzięki kwaskowej końcówce, a intensywność aromatu ukierunkowana jest na nuty moreli.
Minimalna naturalna objętościowa zawartość alkoholu wynosi 11,5 %.
Zawartość cukrów fermentacyjnych nie przekracza 4 g/l.
Całkowita objętościowa zawartość alkoholu po wzbogaceniu nie przekracza 14 %.
Pozostałe kryteria analityczne są zgodne z progami ustanowionymi w przepisach europejskich.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
– Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: w miliekwiwalentach na litr
– Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
5. Praktyki winiarskie
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. Gęstość obsady - odstępy między rzędami i między krzewami
Praktyka uprawy
Minimalna gęstość obsady w winnicy wynosi 8 000 roślin na hektar.
Maksymalna powierzchnia przeznaczona na każdy krzew wynosi 1,25 m2.
W całej winnicy odstęp między krzewami w jednym rzędzie nie przekracza 0,80 m.
2. Sposób prowadzenia winorośli
Praktyka uprawy
Winorośl uprawia się na podporach. Wysokość podpór wynosi co najmniej 1,50 m.
3. Cięcie winorośli
Praktyka uprawy
Winorośl przycina się w formie pojedynczego sznura Guyota, z maksymalnie 10. oczkami na roślinę, w tym maksymalnie 8 oczek na łozie.
4. Przepisy szczególne dotyczące zbiorów i ich transportu
Praktyka uprawy
Wina produkuje się z zebranych ręcznie winogron.
Podczas zbiorów kiści winogron transportuje się w całości do miejsca produkcji wina w pojemnikach o zawartości ograniczonej do 50 kilogramów.
5. Produkcja wina - dojrzewanie
Szczególne praktyki enologiczne
Niedopuszczalne jest wykorzystywanie kawałków drewna.
Wina muszą dojrzewać co najmniej do dnia 1 października roku następującego po roku zbiorów.
Poza wymienionymi powyżej przepisami w praktykach enologicznych towarzyszących produkcji wina należy przestrzegać wymogów obowiązujących na poziomie wspólnotowym.
6. Przepisy dotyczące pakowania
Szczególne praktyki enologiczne
W celu zachowania istotnych cech win pakuje się je w szklane butelki; wina butelkuje się od dnia 1 września roku następującego po roku zbiorów.
Wina butelkuje się w butelki typu "Vin du Rhin" zgodne z przepisami dekretu nr 55-673 z dnia 20 maja 1955 r., zarządzenia z dnia 13 maja 1959 r., z wyłączeniem wszelkich innych rodzajów butelek.
5.2. Maksymalna wydajność
1. 41 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Zbiór winogron, ich fermentacja oraz produkcja i dojrzewanie wina odbywają się na obszarze następujących gmin w departamencie Loire, zgodnie z oficjalnym kodem geograficznym z 2023 r.: Saint-Michel-sur-Rhône i Vérin.
7. Odmiana(-y) winorośli
Viognier B
8. Opis związku(-ów)
Położone na bardzo stromych wzgórzach wzdłuż prawego brzegu Rodanu winnice pochodzą z epoki przedromańskiej. Zwrócone bezpośrednio na południe i położone na glebach granitowych, wymagają stałej interwencji człowieka, który harmonijnie zagospodarowuje tarasy. Panujący tu mezoklimat Lyonu, tworzy optymalne warunki rozwoju i dojrzewania dla Viognier - jedynej odmiany stosowanej w produkcie objętym nazwą. Położenie winnic przy północnej granicy uprawy umożliwia charakterystyczną ekspresję mineralności win "Château-Grillet" i nadaje świeżość ich strukturze aromatycznej, w szczególności w oparciu o aromaty żółtych owoców i białych kwiatów.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi) -
Link do specyfikacji produktu
Ustawa reformuje system wydawania wizy krajowej dla studentów oraz system wydawania zezwolenia na pobyt czasowy w celu kształcenia się na studiach. Zgodnie z regulacją, każdy cudzoziemiec – obywatel państwa trzeciego, który chce rozpocząć studia w Polsce - będzie musiał podczas rekrutacji przedstawić dokument poświadczający znajomość języka, w którym odbywa się kształcenie, co najmniej na poziomie B2.
10.05.2025Osoba ubiegająca się o pracę będzie musiała otrzymać informację o wysokości wynagrodzenia, ale także innych świadczeniach związanych z pracą - zarówno tych pieniężnych, jak i niepieniężnych. Ogłoszenie o naborze i nazwy stanowisk mają być neutralne pod względem płci, a sam proces rekrutacyjny - przebiegać w sposób niedyskryminujący - zdecydował w piątek Sejm uchwalając nowelizację Kodeksu pracy. Teraz ustawa trafi do Senatu.
09.05.2025Prezydent Andrzej Duda zawetował we wtorek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Uchwalona przez Parlament zmiana, która miała wejść w życie 1 stycznia 2026 roku, miała kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie miało skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców.
06.05.2025Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2025 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie dotyczy nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.
06.05.2025W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.1713 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 |
Data aktu: | 18/03/2025 |
Data ogłoszenia: | 18/03/2025 |