(Dz.U.UE C z dnia 26 lutego 2025 r.)
W następstwie niniejszej publikacji organy państwa członkowskiego lub państwa trzeciego, lub osoba fizyczna lub prawna mająca uzasadniony interes oraz mająca siedzibę lub miejsce pobytu w państwie trzecim, mogą, zgodnie z art. 17 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 1 , wnieść sprzeciw do Komisji w terminie 3 miesięcy od daty niniejszej publikacji.
Specyfikacja produktu, o której mowa w art. 7 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012, jest dostępna w unijnym rejestrze oznaczeń geograficznych.
JEDNOLITY DOKUMENT
"Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi"
Nr UE: PGI-TR-03045 - 29.11.2023
ChNP () ChOG (X)
1. Nazwa lub nazwy (ChNP lub ChOG)
"Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi"
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Turcja
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1. Typ produktu
Klasa 2.3. Chleb, ciasta, ciastka, wyroby cukiernicze, herbatniki i inne wyroby piekarnicze
3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1
"Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" wytwarza się przez łączenie wcześnie zebranych pistacji z Gaziantepu (wcześnie zebrane pistacje nazywa się bozię) z wodą i cukrem buraczanym w precyzyjnie odmierzonych proporcjach. Po zmieszaniu i ugotowaniu składników mieszankę wyrabia się na jednolitą masę, rozwałkowuje do osiągnięcia grubości 3-4 cm, a następnie kroi w plastry.
"Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" składa się z cukru w co najmniej45 %. W produkcji można wykorzystywać odmiany pistacji takie jak Uzun, Nizip, Urfa lub Barak Yildizi. Zawartość wilgoci w surowcu do produkcji "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" nie może przekraczać 5 %.
"Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" ma określoną zawartość pistacji: 45 % (co najmniej), cukru: 45 % (co najmniej) i wilgoci: 8-10 %.
Zawartość tłuszczu w "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" mieści się w przedziale 25-30 %.
Produkt "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" charakteryzuje się następującymi wartościami barw: L: 25-30 a: (-5.50)-(-7.00) i b: 14,50-16,50.
3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)
Do produkcji wykorzystuje się wcześnie zebrane pistacje z Gaziantepu - bozię, w tym odmiany takie jak Uzun, Nizip, Urfa czy Barak Yildizi. Wcześnie zebrane pistacje, zwane bozię, charakteryzują się jaśniejszą barwą niż w pełni dojrzałe pistacje, a ich nasiona są mniej rozwinięte. Wewnętrzne nasiono ma kolor ciemnozielony. Zawartość wilgoci wynosi nie więcej niż 5 %.
3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym
- zbiór, suszenie, łuskanie i mielenie pistacji bozię,
- mieszanie cukru i wody,
- gotowanie syropu,
- łączenie ugotowanego syropu i pistacji,
- chłodzenie mieszanki,
- wyrabianie mieszanki,
- rozprowadzanie i wałkowanie mieszanki,
- proces porcjowania.
3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
Określonym obszarem geograficznym produkcji "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" jest prowincja Gaziantep w Turcji.
5. Związek z obszarem geograficznym
Związek między "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" a obszarem geograficznym wynika z renomy produktu, specjalnej receptury i umiejętności producentów w Gaziantepie.
Najwcześniejsza wzmianka o "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" pochodzi z 1963 r. (Ejder Kalelioglu, Turk Cografya Dergisi, 1963 r.). W Antepfistigi Arastirma Dergisi (czasopiśmie naukowym dot. pistacji) wskazano, że produkt "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" podawano jako smakołyk w 1970 r. (Ministerstwo Rolnictwa i Leśnictwa, Instytut Badań nad Pistacjami, Antepfistigi Arastirma Dergisi, tom: 7, 2019 r., Gaziantep).
W 2015 r. Gaziantep ogłoszono jednym z miast Sieci Miast Kreatywnych UNESCO. "Antep Fistik Ezmesi"/ "Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" to deser pochodzący z Gaziantepu, czyli miasta, które oficjalnie uznano za znaczące miasto w dziedzinie gastronomii.
W artykule zatytułowanym "Antep Fistigi ve Turevlerinin Gaziantep Yerel Gastronomik Kimligindeki Yeri" (Rola pistacji i wyrobów z pistacji w lokalnej tożsamości gastronomicznej Gaziantepu) Abdullah Baycar szczegółowo wyjaśnia znaczenie produktu "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" dla kultury i gastronomii Gaziantepu. (Baycar, A. (2022). Antep Fistigi ve Turevlerinin Gaziantep Yerel Gastronomik Kimligindeki Yeri. Abant Sosyal Bilimler Dergisi, 22(2), 749-764. doi:
10.11616/asbi.1097983).
Miejsce i historię "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" w kuchni Gaziantepu można również poznać w poświęconych temu produktowi wierszach. W wierszu, w którym autor wychwala kuchnię i słodycze z Gaziantepu, wymieniono również produkt "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi". (Baci, Rakkus i Tokuz Gonca (1995). Antep Sofrasi. Gaziantep Tatlilari. Publikacja Fundacji Uniwersytetu Gaziantep nr 3, Gaziantep, s. 133). Najwcześniejsze badanie naukowe poświęcone "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" pochodzi z 2001 r. W pracy zatytułowanej "Antepfistigi Yetistiriciligi" (Uprawa pistacji), opublikowanejprzez Dyrekcję Instytutu Badań nad Pistacjami z Gaziantepu, stwierdzono, że "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" sprzedaje się w bardzo dużych ilościach zarówno na rynku krajowym, jak i na rynkach zagranicznych. (Antepfistigi Yetitiriciligi, publikacja nr 13, 2001, Gaziantep, Publikacje Instytut Badań nad Pistacjami).
Wyjątkową cechą oznaczenia geograficznego "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" jest fakt, że producenci na określonym obszarze geograficznym stosują w produkcji wcześnie zebrane pistacje - bozię. Dokładny termin zbioru kluczowego składnika - bozię jako elementu produkcji jest określony dzięki szczegółowej wiedzy fachowej producentów. W związku z tym najważniejszym etapem procesu produkcji jest wybór pistacji, które zostaną wykorzystane do wytworzenia "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi".
Umiejętności w zakresie produkcji przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Kluczowym etapem produkcji "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" jest pozyskiwanie surowca, którym są w zbierane wcześnie pistacje zwane bozię. Najodpowiedniejszy czas na zbiór pistacji bozię przypada między końcem lipca a pierwszą połową sierpnia, czyli 30-40 dni przed zwykłym terminem zbiorów pistacji. Umiejętności producentów umożliwiają zbiory pistacji bozię we właściwym czasie i we właściwy sposób. Podczas selekcjonowania pistacji bozię producent wybiera orzechy o regularnym kształcie. Wiedza ta jest nieodłącznie związana ze społecznością lokalną i przekazuje się ją w ramach relacji mistrz-uczeń.
Kolejnym ważnym etapem produkcji "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi", który wymaga kluczowej wiedzy fachowej, jest wyrabianie masy pistacjowej, ponieważ jeśli masa nie jest wystarczająco wyrobiona, pistacje w mieszance nie zostaną odpowiednio rozdrobnione. Fachowa wiedza jest niezwykle istotna, ponieważ zbyt długie wyrabianie mieszanki spowoduje wytrącenie się z niej tłuszczu, co negatywnie wpłynie na jakość produktu.
Umiejętnie wyrobiony produkt "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" gładko rozprowadza się na marmurze, ale wiedza fachowa mistrza jest ważna na tym etapie, ponieważ marmur należy lekko natłuścić - użycie zbyt dużej lub zbyt małej ilości oleju negatywnie wpłynie na produkt.
Odesłanie do publikacji specyfikacji
Oficjalny e-biuletyn Tureckiego Urzędu Patentów i Znaków Towarowych nr 18 z 1.12.2017 r., s. 26.
Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
02.12.2025Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.
25.11.2025Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.
19.11.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.1380 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych |
| Data aktu: | 26/02/2025 |
| Data ogłoszenia: | 26/02/2025 |