Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 664/2014

Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 664/2014

(C/2025/1372)

(Dz.U.UE C z dnia 27 lutego 2025 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 6b ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

(rozporządzenie (UE) nr 1151/2012)

"Scottish Farmed Salmon"

Nr WE: PGI-GB-0141-AM02 - 10 grudnia 2024

ChOG (X) ChNP ()

1. Nazwa produktu

Scottish Farmed Salmon

2. Państwo trzecie, do którego należy obszar geograficzny

Zjednoczone Królestwo

3. Organ krajowy lub grupa składająca wniosek powiadamiająca o zmianie standardowej

Nazwa: Salmon Scotland Ltd (SC152347)

Osoba wyznaczona do kontaktów: Dr Iain Berrill

E-mail: iain@salmonscotland.co.uk

Adres: Floor 3, Venue Studios, 21 Calton Road, Edinburgh, EH8 8DL

Tel. +44 01312026621

E-mail: enquiries@salmonscotland.co.uk

4. Opis zatwierdzonych zmian

Zmiany wchodzą w zakres definicji "zmiany standardowej", jak przewidziano w art. 53 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012. Nie wiążą się one ze zmianą nazwy, ryzykiem unieważnienia związku lub nałożeniem na produkt dodatkowych ograniczeń dotyczących wprowadzania do obrotu.

a) usunięto odniesienia do hodowli "intensywnej" i "ekologicznej" oraz "rutynowych badań" (specyfikacja produktu);

b) na początku następującego tekstu - "zachodnie wybrzeże kontynentalnej Szkocji" usunięto wyraz "zachodnie" (specyfikacja produktu i jednolity dokument);

c) w następującym zdaniu: "Obecnie przy produkcji szkockiego łososia hodowlanego zatrudnionych jest bezpośrednio 4 000 osób, w procesie chowu (wylęgarnie oraz instalacje do tuczu) dodano wyrażenie "do tuczu" (specyfikacja produktu i jednolity dokument);

d) usunięto sekcję "Łosoś hodowlany ekologiczny". Doprecyzowano poszczególne etapy życia łososia od komórek jajowych do odłowu (specyfikacja produktu);

e) poprawki gramatyczne i techniczne o charakterze ogólnym. (specyfikacja produktu i jednolity dokument).

JEDNOLITY DOKUMENT

"Scottish Farmed Salmon"

Nr WE: PGI-GB-0141-AM02 - 10 grudnia 2024

ChOG (X) ChNP ()

1. Nazwa(-y) produktu

Scottish Farmed Salmon

2. Państwo

Wielka Brytania

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Rodzaj produktu (zgodnie z załącznikiem XI do rozporządzenia wykonawczego Komisji nr 668/2014)

Klasa 1.7 - Świeże ryby, małże i skorupiaki oraz produkty wytwarzane z nich

3.2. Opis produktu

Szkocki łosoś hodowlany "Scottish Farmed Salmon" musi być typowy dla gatunku Salmo salar (łosoś atlantycki). Szkocki łosoś hodowlany ma harmonijną budowę. Ryba widziana z boku musi mieć zaokrągloną powierzchnię brzuszną, a boki wystarczająco umięśnione, aby uniknąć rozpadnięcia się tuszy po wypatroszeniu. Łosoś "Scottish Farmed Salmon" ma tęczowy wygląd i srebrne ubarwienie. Barwa mięsa musi mieć minimalną intensywność na poziomie 26 w skali SalmoFan™. Mięso tego łososia ma postać zwartą, o włóknistej, ale gładkiej i równiej fakturze. Szybkie chłodzenie po wyjęciu ryby z wody umożliwia zachowanie niezmiennego smaku.

Praktyki przetwórcze muszą obejmować ocenę próbek łososia "Scottish Farmed Salmon" pod kątem określonych kryteriów bakteriologicznych, aby zagwarantować, że ogólnie procedury w zakresie higieny są skuteczne oraz że jakość mikrobiologiczna produktów utrzymuje się na zadowalającym poziomie.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych) -

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Proces produkcji można podzielić na kilka etapów, a tucz łososia musi mieć miejsce na określonym obszarze geograficznym. Pierwszy etap polega na wyhodowaniu ryb od ikry do stadium smolta w środowisku słodkowodnym. W stadium smolta ryby są przenoszone do ogrodzonych obszarów morskich znajdujących się w fiordach i zatoczkach u wybrzeży Szkocji na okres do dwóch lat. Łososie karmione są mieszankami paszowymi, które mogą zawierać mączkę rybną, olej rybny i szereg innych składników, by zaspokoić ogół ich potrzeb żywieniowych.

Ostatni etap polega na ręcznym odławianiu łososi przy użyciu metod zapewniających szybkie oszołomienie, a następnie wykrwawienie ryb. Gwarantuje to zachowanie wysokiej jakości mięsa, a proces ten opiera się na rzetelnych procedurach zachowania higieny. Następnie ryby są możliwie szybko patroszone, a ich temperaturę obniża się do temperatury pakowania (0-2 °C). Następnie pakuje się je do skrzynek/pojemników o jakości spożywczej, chroniących towar w trakcie przeładunku, przechowywania i transportu; cały ten proces przeprowadza się zgodnie z rygorystycznymi procedurami, które dotyczą regulacji temperatury, norm higieny i klasyfikacji produktów. Łosoś jest przechowywany i dostarczany do konsumenta przy zapewnieniu ścisłych norm higieny, w tym regulacji temperatury, która musi wynosić 0-2 °C.

Niezależni inspektorzy zapewniają surową kontrolę jakości łososi "Scottish Farmed Salmon". Gospodarstwa produkcyjne sektora akwakultury oraz punkty pakowania są często poddawane szczegółowym kontrolom.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Przedmiotową nazwę może nosić cała gama produktów, prezentacji i dań z łososia "Scottish Farmed Salmon" (w tym mrożonych, wędzonych, dań gotowych oraz musów i pasty z łososia), z obowiązkowym wskazaniem na etykiecie miejsca produkcji wraz z odniesieniem do procesu wytwarzania. Łosoś "Scottish Farmed Salmon", który nie jest prezentowany konsumentowi jako jednoskładnikowy, świeży, schłodzony (i wcześniej niemrożony) produkt, może korzystać z wyżej wymienionej nazwy, ale musi zawierać na opakowaniu produktu adnotację "Made with Scottish Farmed Salmon", "Made using Scottish Farmed Salmon", "Contains Scottish Farmed Salmon" lub, w stosownych przypadkach, na opakowaniu produktu należy podać "Scottish Farmed Salmon" jako jeden ze składników.

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Region przybrzeżny kontynentalnej Szkocji, Hebrydy Zewnętrzne, Orkady i Szetlandy.

5. Związek z obszarem geograficznym

Łososia "Scottish Farmed Salmon" hoduje się w środowisku morskim w |Szkocji. To właśnie etap produkcji łososia (etap między stadium smolta a odłowem) w tym środowisku leży u podstaw omawianego chronionego oznaczenia geograficznego. Określony obszar produkcji stanowi wyjątkowe środowisko, któremu łosoś "Scottish Farmed Salmon" zawdzięcza swoje szczególne, wymienione poniżej, właściwości.

- Wysoki stopień wymiany wód w fiordach i zatokach, prowadzący do występowania silnych prądów morskich, zapewnia że ryby są w ciągłym ruchu. To z kolei daje jędrne mięso o charakterystycznej fakturze i zapobiega nadmiernemu odkładaniu się tłuszczu,

- Wysoki stopień wymiany wód zapewnia lepsze dotlenienie ryb, co zwiększa aktywność metaboliczną łososia, a to z kolei korzystnie wpływa na jego rozmiar i wagę.

- Wysoka jakość wód północnego Atlantyku umożliwia równomierny wzrost łososia i osiągnięcie harmonijnej budowy.

- Niewielkie wahania temperatury wody w ciągu roku zapewniają stabilne warunki hodowli, dzięki czemu mięso ryb ma jędrną fakturę i niezmienny smak bez dziwnego posmaku.

1 Dz.U. L 179 z 19.6.2014, s. 17.

Zmiany w prawie

Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.1372

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 664/2014
Data aktu: 27/02/2025
Data ogłoszenia: 27/02/2025