(Dz.U.UE C z dnia 25 lutego 2025 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 6b ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 664/2014 1 .
POWIADOMIENIE O ZATWIERDZENIU ZMIANY STANDARDOWEJ W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA LUB CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, POCHODZĄCEGO Z PAŃSTWA CZŁONKOWSKIEGO
"Montoro-Adamuz"
Nr UE: PDO-ES-0658-AM01 - 4 grudnia 2024
ChNP (X) ChOG ()
1. Nazwa produktu
"Montoro-Adamuz"
2. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny
Hiszpania
3. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Dyrekcja Generalna ds. Przemysłu Rolno-Spożywczego, Innowacji i Łańcucha Dostaw Żywności - rząd Andaluzji
4. Opis zatwierdzonych zmian
Wyjaśnienie, dlaczego zmiana lub zmiany wchodzą w zakres definicji "zmiany standardowej", jak przewidziano w art. 53 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012
Zatwierdzona zmiana wchodzi w zakres definicji zmiany standardowej, ponieważ nie polega na zmianie w chronionej nazwie pochodzenia lub na zmianie korzystania z tej nazwy, nie grozi zniesieniem związku z obszarem geograficznym określonego w specyfikacji produktu ani nie wiąże się z dalszymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania produktu do obrotu.
1. Zmiana limitów zawartości kwasów tłuszczowych
Zmiana dotyczy pkt B.2 "Właściwości fizyko-chemiczne" opisu produktu w specyfikacji produktu oraz pkt 3.2 "Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1" jednolitego dokumentu.
Limit zawartości kwasu oleinowego zmniejszono z > 78 % (w poprzedniej specyfikacji) do > 74 %, a pozostałe kwasy tłuszczowe określone w tabeli "Zawartość kwasów tłuszczowych" usunięto, ponieważ zawartość tych kwasów nie jest reprezentatywna dla szczególnych właściwości produktu.
Uzasadnienie:
Zawartość kwasów tłuszczowych w oliwie z oliwek różni się w zależności od czynników właściwych dla danego obszaru, takich jak gleba, wysokość nad poziomem morza i odmiana oliwek, ale wpływają na nią również warunki pogodowe w danym roku produkcyjnym, w szczególności liczba godzin chłodu, które to warunki zakłóca i zmienia zmiana klimatu.
Szczególnie kwas oleinowy to parametr ściśle związany z dostępem drzew oliwnych do wody. Znajduje to odzwierciedlenie w licznych badaniach naukowych, które pokazują, że sytuacje środowiskowe związane z deficytem wody (brak opadów) i rosnącymi temperaturami powodują spadek zawartości kwasu oleinowego, zwłaszcza w okresach suszy występujących w ostatnich latach produkcyjnych.
Ponadto w celu uzyskania wyższej jakości oliwy z oliwek przyspieszono zbiory. W połączeniu ze wzrostem temperatur w okresie od września do grudnia również to skutkuje spadkiem zawartości kwasu oleinowego, co można zweryfikować poprzez analizę historycznego rejestru danych uzyskanych w ostatnich latach produkcyjnych.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
2. Zastąpienie parametru "Całkowita zawartość polifenoli" parametrem "Biofenole"
Zmiana dotyczy pkt B.2 "Właściwości fizyko-chemiczne" w opisie produktu oraz pkt F "Związek z obszarem geograficznym", ppkt b) "Cechy produktu, które można przypisać przede wszystkim środowisku geograficznemu", w specyfikacji produktu, a także pkt 3.2 "Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1" i pkt 5.2 "Specyfika produktu" w jednolitym dokumencie.
Parametr "Całkowita zawartość polifenoli" zastąpiono parametrem "Biofenole".
Wcześniejszy tekst:
Całkowita zawartość polifenoli (ppm) - co najmniej 700 ppm.
Metoda analizy: Metoda całkowitej ekstrakcji i kwantyfikacji polifenoli poprzez analizę kolorymetryczną przy pomocy szeregowego układu elektrod.
Zmieniony tekst:
Biofenole (ppm) - co najmniej 400 ppm.
Uzasadnienie:
Metoda analizy określona w specyfikacji produktu do celów oznaczania związków fenolowych (całkowita ekstrakcja i kwantyfikacja polifenoli poprzez analizę kolorymetryczną przy pomocy szeregowego układu elektrod) stała się przestarzała i nie jest stosowana przez żadne laboratorium, ponieważ nie uznaje jej żaden organ międzynarodowy ani nie przewidują jej przepisy Unii.
Pomiar polifenoli zastąpiono zatem metodą obecnie uznawaną przez Międzynarodowy Komitet ds. Oliwy z Oliwek (IOC) na potrzeby oznaczania związków fenolowych, zgodnie z dokumentem COI/T.20/Doc. No 29/Rev.2 z czerwca 2022 r.
W ciągu ostatnich pięciu lat produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia objętej ChNP "Montoro-Adamuz" historyczny rejestr zawartości biofenoli wykazuje poziomy powyżej 400 ppm. Odpowiada to całkowitej wartości polifenoli wynoszącej powyżej 700 ppm, ustalonej z zastosowaniem poprzedniej metody analizy.
Powyższa metoda kwantyfikacji poprzez analizę kolorymetryczną przy pomocy szeregowego układu elektrod obejmowała całkowitą ekstrakcję wszystkich fenoli, natomiast pomiar przeprowadzony metodą uznaną przez IOC pozwala skuteczniej określić ilościową zawartość poszczególnych związków fenolowych.
Innymi słowy, zmieniono metodę analityczną, która zmniejsza liczbę kwantyfikowanych związków fenolowych dla wszystkich badanych odmian oliwy z oliwek. Nowa, bardziej wiarygodna metoda analityczna uznana przez IOC gwarantuje ustalenie szczególnych cech charakteryzujących oliwę z oliwek "Montoro-Adamuz", które zawdzięcza ona wysokiej zawartości fenoli - niekiedy dwukrotnie wyższej niż w oliwie z innych odmian.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
3. Usunięcie wymogów prawnych
Ze specyfikacji produktu usunięto pkt I "Wymogi prawne". Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
Uzasadnienie:
Usunięto pkt I "Wymogi prawne", aby dostosować treść specyfikacji produktu do treści określonej w art. 49 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
02.12.2025Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.
25.11.2025Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.
19.11.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.1366 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 |
| Data aktu: | 25/02/2025 |
| Data ogłoszenia: | 25/02/2025 |