Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu
Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(C/2025/1044)

W następstwie niniejszej publikacji organy państwa członkowskiego lub państwa trzeciego, lub osoba fizyczna lub prawna mająca uzasadniony interes oraz mająca siedzibę lub miejsce pobytu w państwie trzecim, mogą, zgodnie z art. 17 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 1 , wnieść sprzeciw do Komisji w terminie 3 miesięcy od daty niniejszej publikacji.

Specyfikacja produktu, o której mowa w art. 7 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012, jest dostępna w unijnym rejestrze oznaczeń geograficznych.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Afyon Sucugu"

Nr WE: PGI-TR-03215 - 19.3.2024

ChOG (X) ChNP ()

1. Nazwa lub nazwy (ChNP lub ChOG)

"Afyon Sucugu"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Republika Turcji

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu (zgodnie z załącznikiem XI)

Klasa 1.2. Produkty wytworzone na bazie mięsa (podgotowanego, solonego, wędzonego itd.)

Kod Nomenklatury scalonej

04 - PRODUKTY MLECZARSKIE; JAJA PTASIE; MIÓD NATURALNY; JADALNE PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO, GDZIE INDZIEJ NIEWYMIENIONE ANI NIEWŁĄCZONE

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Afyon Sucugu" to sfermentowany wyrób mięsny, który produkuje się przez dokładne wypełnienie suszonego baraniego jelita cienkiego lub osłonki kolagenowej mieszanką mielonego mięsa wołu anatolijskiego, wołowiny i łoju z różnymi przyprawami, solą, a także niektórymi dodatkami (substancjami konserwującymi i przeciwutle- niaczami). Produkt może zostać poddany obróbce termicznej w celu zwiększenia bezpieczeństwa żywności. Przekrój produktu przypomina mozaikę.

Skład "Afyon Sucugu":

- Całkowity udział mięsa

- mięsa wołu domowego

- mięsa wołowego

- Łój

: co najmniej 70 %

: co najmniej 10,5 %

: nie więcej niż 60 %

: nie więcej niż 22,5 %

Przyprawy / dodatki : nie więcej niż 7,5 %

- Sól : nie więcej niż 2,0 %

- Mielona czerwona papryka (ostra) : nie więcej niż 0,8 %

- Mielona czerwona papryka (słodka) : nie więcej niż 0,8 %

- Kmin rzymski : nie więcej niż 1,0 %

- Czosnek : nie więcej niż 3-5 %

- Cukier : nie więcej niż 0,6 %

- Mielony pieprz czarny : nie więcej niż 0,5 %

- Ziele angielskie : nie więcej niż 0,3 %

- Imbir lekarski : nie więcej niż 0,1 %

- Stabilizatory : nie więcej niż 0,325 %

- Konserwanty : nie więcej niż 0,015 %

- Przeciwutleniacze : nie więcej niż 0,04 %

- pH: co najmniej 5,40

Skład gotowego do spożycia "Afyon Sucugu" jest następujący:

- Całkowity udział wagowy białka mięsa wynosi co najmniej 16 %

- Kolagen stanowi nie więcej niż 20 % całkowitej masy białka mięsa

- Stosunek zawartości wilgoci do całkowitej ilości białka mięsa jest niższy niż 2,5

- Stosunek ilości tłuszczu do całkowitej ilości białka mięsa jest niższy niż 2,5

- Wartość pH wynosi nie więcej niż 5,4

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Jednym z czynników przyczyniających się do uzyskania przez "Afyon Sucugu" jego charakterystycznych cech jest system żywienia wołów anatolijskich. Woły anatolijskie karmi się paszą odpowiednią do pory roku, suchą koniczyną oraz świeżą trzciną zwaną "frig", która rośnie na terenach podmokłych, a także wypasa się je na pastwiskach o unikalnej florze. Ze względu na trudne warunki klimatyczne i cechy geograficzne pastwiska Afyonkarahisar charakteryzują się unikalną florą. We florze tej zidentyfikowano 1 800 taksonów w randze gatunku i podgatunku, które należą do 110 rodzin. Ponadto w Afyonkarahisar występują 234 gatunki endemiczne. Co ważniejsze, makuch z nasion maku (znany lokalnie jako haskes), włączony do paszy zwierząt mięsnych, nadaje "Afyon Sucugu" wyjątkowy smak. Makuch z nasion maku dominuje w charakterystycznym "mięsnym smaku", ponieważ jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe.

Nie ma ograniczeń dotyczących wykorzystania mięsa innych ras bydła do produkcji "Afyon Sucugu". Bydło przeznaczone do produkcji "Afyon Sucugu" pochodzi z prowincji Afyonkarahisar i innych regionów Turcji. Jednak w przypadku dostaw bydła z innych regionów zwierzęta po przybyciu do prowincji Afyonkarahisar należy karmić zgodnie z warunkami właściwymi dla Afyonkarahisar przez co najmniej trzy miesiące, niezależnie od pory roku; ten sam opisany powyżej system żywienia stosuje się w odniesieniu do wołów anatolijskich.

Surowiec mięsny pozyskuje się ze zwierząt, które osiągnęły masę ubojową (w wieku 2-4 lat).

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Wszystkie procesy muszą odbywać się na obszarze geograficznym określonym w pkt 4. W produkcji "Afyon Sucugu" żywienie wołów anatolijskich musi odbywać się zgodnie z warunkami właściwymi dla Afyonkarahisar. W dawce pokarmowej wołów anatolijskich należy w szczególności uwzględnić produkowaną w regionie śrutę poekstrakcyjną makową. Ponadto produkcja szałwii lekarskiej stosowanej w kiełbasie tego typu, krojenie mięsa, przepuszczanie go przez maszynkę do mielenia mięsa, dodawanie przypraw i dodatków, fermentacja, wypełnianie suchych jelit cienkich lub osłonek kolagenowych oraz suszenie muszą odbywać się w określonych granicach geograficznych.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa --3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Oprócz obowiązkowych elementów określonych w przepisach dotyczących etykietowania i prezentacji środków spożywczych etykieta zawiera następujące informacje:

- chronioną nazwę pochodzenia "Afyon Sucugu",

- nazwę handlową i adres lub skróconą nazwę i adres lub zarejestrowany znak towarowy producenta,

- logo ChOG Unii Europejskiej,

- następujące logo:

grafika

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Regionem geograficznym, w którym oficjalnie produkuje się "Afyon Sucugu", jest prowincja Afyonkarahisar. Prowincja Afyonkarahisar znajduje się na południowozachodniej krawędzi równiny o tej samej nazwie w środkowozachodniej części Anatolii w regionie Morza Egejskiego. Położenie matematycznogeograficzne prowincji określa się w przybliżeniu pomiędzy 37° 47' - 39° 12' szerokości geograficznej północnej a 29° 50' - 31° 38' długości geograficznej wschodniej. Prowincję Afyonkarahisar otaczają prowincje: U§ak na zachodzie, Kutahya na północnym zachodzie, Eski§ehir na północy, Konya na wschodzie, Isparta na południowym wschodzie, Burdur na południu i Denizli na południowym zachodzie. Afyonkarahisar dzieli się na 18 dystryktów: Merkez, Ba§makęi, Bayat, Bolvadin, ęay, ęobanlar, Dazkiri, Dinar, Emirdag, Akęamler, Hocalar, ihsaniye, iscehisar, Kiziloren, Sandikli, Sinanpa§a, §uhut i Sultandagi.

5. Związek z obszarem geograficznym

Cechy charakterystyczne produktu "Afyon Sucugu" zależą od warunków środowiskowych oraz czynników naturalnych i ludzkich. Bydło i woły anatolijskie karmi się paszą odpowiednią do pory roku - suchą koniczyną oraz świeżą trzciną rosnącą na terenach podmokłych, a także wypasa się je na pastwiskach o unikalnej florze. Makuch z nasion maku, który dodaje się do paszy dla zwierząt, nadaje produktowi unikalny smak.

Czynnik ludzki

"Afyon Sucugu" produkuje się w Afyonkarahisar od wieków. Ze względu na klimat i położenie geograficzne w Afyonkarahisar panują odpowiednie warunki do hodowli bydła i wołów anatolijskich. Wiedza o tym, jak przygotować farsz sudżuku, jakiej receptury użyć, jak wypełnić farszem suszone wołowe jelito cienkie, a także o sposobach fermentacji i suszenia przetrwała do dnia dzisiejszego i przekazuje się ją z pokolenia na pokolenie.

Turcy produkowali sudżuk, aby zakonserwować mięso podczas długich wędrówek i spożywali go już w okresie, w którym Turcy zamieszkiwali obszary Azji Środkowej. Turcy sprowadzili wspomniane techniki do Anatolii i zapoczątkowali ten sposób produkcji.

Wymagana jest doskonała znajomość używanych receptur i etapów produkcji. Na przykład wypełnianie jelit to bardzo delikatny proces. Z jelitami, które namacza się przed wypełnieniem, należy obchodzić się ostrożnie, ponieważ mogą bardzo szybko się rozerwać. Przy wypełnianiu jelit należy zadbać, aby nie pozostało w nich powietrze, ponieważ w takich lukach następuje szybki wzrost pleśni lub obserwuje się szkodliwy wpływ drobnoustrojów. Kolejnym procesem wymagającym ostrożności jest suszenie i fermentacja kiełbas. Szybkie i nadmierne suszenie kiełbas powoduje, że produkt jest twardy. W związku z tym należy stale kontrolować parametry takie jak temperatura otoczenia i wilgotność.

Specyfika produktu

"Afyon Sucugu" różni się od innych sudżuków kolorem, konsystencją oraz smakiem ze względu na zawartość mięsa wołu anatolijskiego. Mięso wołu jest ciemnoczerwone, ponieważ ma więcej pigmentu i mniej tłuszczu śródmięśniowego (1-2 % tłuszczu) niż wołowina (3-4 % tłuszczu). Tłuszcz jest biały, ponieważ nie zawiera karotenu. Te kolory sprawiają, że przekrój produktu "Afyon Sucuk" przypomina mozaikę. W "Afyon Sucugu" smak mięsa jest bardziej dominujący, gdyż do jego produkcji używa się mniejszej ilości przypraw niż do produkcji innych rodzajów sudżuku.

Związek przyczynowy

Afyonkarahisar jest jedną z prowincji Turcji o najniższej wilgotności względnej i prędkości wiatru. Dlatego też panują tam idealne warunki środowiskowe do suszenia sudżuku. Znaczne amplitudy temperatur między dniem a nocą są istotne dla kontrolowania fermentacji i suszenia "Afyon Sucugu".

Afyon jest prowincją o dużej różnorodności roślin. W jej granicach zidentyfikowano około 2 000 taksonów. Trzysta trzydzieści spośród tych roślin występuje tylko w Turcji. W Afyonkarahisar najczęściej spotyka się gatunki roślin należące do rodzin Asteraceae, Fabaceae, Lamiaceae, Caryophyllaceae verbascum i Astragalus. Sześć spośród tych 330 gatunków występuje tylko w prowincji Afyonkarahisar: Cota fulvida (Grierson) Holub, Sultan Babuęa; Astragalus^a- jfyonicus (Ponert) Ponert, Afyon milkvetch; Polygonum afyonicum Leblebici & Gemici, Afyon Madimagi; Sideritis akmanii Aytac, Ekici & Donmez, Dag ęayi lub Kuyruk ęayi; Thermopsis turcica Kit Tan, Vural & Kuęukoduk, Eber Sarisi zwana żółtą lukrecją; Verbascum afyonense Hub.-Mor, krowi ogon. Ponadto ze względu na klimat i strukturę gleby w regionie uprawia się znaczną ilość roślin na paszę (wykę, koniczynę, kukurydzę na kiszonkę i esparcetę).

Dodatkowo Turcja zajmuje drugie miejsce na świecie pod względem produkcji nasion maku, z produkcją wynoszącą 12 240 ton i powierzchnią produkcyjną równą 26 501 ha. Zgodnie z danymi Tureckiego Instytutu Statystycznego (TUIK) z 2022 r. Afyonkarahisar jest prowincją, w której produkuje się najwięcej nasion maku w Turcji, ponieważ 31,3 % jej powierzchni przeznacza się na produkcję, a 34,9 % produkcji wykorzystuje się. Masą pozostałą po przetworzeniu nasion maku karmi się zwierzęta mięsne w regonie, w szczególności woły.

Jedną z najważniejszych cech "Afyon Sucugu" jest mięso wołu anatolijskiego. Rodzima rasa hodowana w Turcji, znana jako wół anatolijski, to zwierzę gospodarskie wywodzące się z wołów śródziemnomorskich, podgrupy wołów rzecznych, przystosowane do warunków panujących w naszym kraju.

Ponadto ponieważ woły przemieszczają się wolno i spędzają większość dnia w wodzie w miesiącach letnich, ich mięso jest bardziej miękkie niż mięso bydła w tym samym wieku. Mięso wołu zawiera mniej tłuszczu wewnątrzmięśniowego i więcej czerwonego mięsa ze względu na wysoki poziom pigmentu w mięśniach.

"Afyon Sucugu" różni się od innych sudżuków tym, że do jego produkcji wykorzystuje się mięso wołu anatolijskiego i mniej przypraw. Użycie mniejszej ilości przypraw sprawia, że smak mięsa jest bardziej wyrazisty. Ze względu na wykorzystane mięso wołu anatolijskiego kolor "Afyon Sucugu" jest ciemniejszy, ponieważ mięso wołu zawiera mniej tłuszczu i więcej pigmentu, a jego łój ma białą barwę. Przekrój "Afyon Sucugu" przypomina mozaikę ze względu na obecność białych cząstek tłuszczu w czerwonym mięsie. "Afyon Sucugu" ściśle wypełnia naturalne oczyszczone i wysuszone jelito wołowe lub osłonkę kolagenową. Jelita wołowe charakteryzują się wyższą przepuszczalnością gazów i wilgoci niż osłonki sztuczne, co powoduje szybkie wysychanie sudżuku. Wysuszona osłonka z jelita ściślej przylega do farszu sudżuku. W "Afyon Sucugu" smak mięsa jest bardziej dominujący, gdyż do jego produkcji używa się mniejszej ilości przypraw niż do produkcji innych rodzajów sudżuku.

W Afyonkarahisar mieszkańcy dają "Afyon Sucugu" jako prezenty i podają zaproszonym gościom, dzięki czemu "Afyon Sucugu" stał się symbolem tego dystryktu. Wyjątkowy smak i skład "Afyon Sucugu", tradycyjne techniki produkcji oraz bogate doświadczenie miejscowej ludności to główne czynniki, które odpowiadają za wysoką jakość "Afyon Sucugu". Produkcja "Afyon Sucugu" ma duże znaczenie gospodarcze dla Afyonkarahisar, biorąc pod uwagę liczbę konsumentów i wysokie ceny sprzedaży.

Ze względu na to znaczenie gospodarcze i renomę produktu w prowincji znajduje się Muzeum Sudżuku, w którym można zapoznać się z historią "Afyon Sucugu". Z tych samych powodów "Afyon Sucugu" jest przedmiotem licznych badań naukowych. W 2019 r. UNESCO ogłosiła Afyonkarahisar jednym z trzech miast kreatywnych w dziedzinie gastronomii w Turcji.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

Biuletyn Chronionych Oznaczeń Geograficznych, Chronionych Nazw Pochodzenia oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności Tureckiego Urzędu Patentów i Znaków Towarowych nr 100 z dnia 3 maja 2021 r., s. 122.

1 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r. w sprawie oznaczeń geograficznych w odniesieniu do wina, napojów spirytusowych i produktów rolnych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie w odniesieniu do produktów rolnych, zmieniające rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, (UE) 2019/787 i (UE) 2019/1753 oraz uchylające rozporządzenie (UE) nr 1151/2012 (Dz.U. L, 2024/1143, 23.4.2024, ELI: http:// data.europa.eu/eli/reg/2024/1143/oj).

Zmiany w prawie

Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.1044

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 13/02/2025
Data ogłoszenia: 13/02/2025