Publikacja jednolitego dokumentu, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013, oraz odesłania do publikacji specyfikacji produktu objętego nazwą w sektorze wina

Publikacja jednolitego dokumentu, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013, oraz odesłania do publikacji specyfikacji produktu objętego nazwą w sektorze wina
(C/2024/673)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 98 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 1  w terminie dwóch miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Ruster Ausbruch"

PDO-AT-02769

Data rozpoczęcia stosowania: 26.4.2021

1. Nazwa lub nazwy

Ruster Ausbruch

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

15. Wino z suszonych winogron

4. Opis wina lub win

"Ruster Ausbruch" (ChNP)

KRÓTKI OPIS

Określenie tradycyjne "Ausbruch" jest w Austrii chronione. "Ausbruch" produkuje się głównie w Burgenland, w gminie Rust na brzegach Neusiedlersee. Z tego względu wnioskuje się o ochronę określenia tradycyjnego "Ausbruch" w połączeniu z nazwą pochodzenia "Rust" jako "Ruster Ausbruch" (ChNP).

"Ruster Ausbruch" (ChNP) jest szczególnym rodzajem wina słodkiego produkowanego z co najmniej jednej białej odmiany winorośli nadającej się na wina gatunkowe. Białe winogrona są dotknięte przez Botrytis cinerea jeszcze na krzewach winorośli. Pleśń ta powstaje w szczególności na obszarach, gdzie ciepłe lata, łagodne jesienie i wilgotność spowodowana powstawaniem mgieł nad pobliskimi zbiornikami wodnymi tworzą optymalne warunki. Pleśń ta zmiękcza grona i powoduje więdnięcie, przypominające proces tworzenia się rodzynek, powodując tym samym wzrost stężenia kwasu, cukru, ekstraktu i aromatu.

Wynikająca z tego zwiększona zawartość glicerolu sprawia, że "Ruster Ausbruch" (ChNP) jest bardzo gęste i ma charakterystyczną barwę, złotą do żółtej bursztynowej. Stężenie cukru w jagodach powoduje wyjątkowo wysoką naturalną zawartość cukru w moszczu do produkcji "Ruster Ausbruch" (ChNP). Wina "Ruster Ausbruch" (ChNP) są niedo- fermentowane i w związku z tym charakteryzują się wysoką zawartością cukru resztkowego, co nadaje "Ruster Ausbruch" (ChNP) słodki smak. (Stężenie cukru przed fermentacją musi odpowiadać określeniu "słodkie".) Zapach i smak "Ruster Ausbruch" (ChNP) charakteryzują aromaty bakalii, miodu, karmelizowanych migdałów i owoców egzotycznych, takich jak dojrzałe banany.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 15
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 5,0
Minimalna kwasowość ogólna 4,0 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 40
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 400

5. Praktyki winiarskie

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. "Ruster Ausbruch" (ChNP)

Praktyka uprawy

"Ruster Ausbruch" (ChNP) to wino produkowane głównie ze zbotrytyzowanych, w dużej mierze pomarszczonych winogron, masa moszczu soku z których wynosi co najmniej 30° w skali wagowej moszczu Klosterneuburga. Kwasowość lotna nie może przekraczać 2,4 g/l (40 miliekwiwalentów na litr).

"Ruster Ausbruch" (ChNP) nie może być słodzone, a cukier resztkowy musi powstawać wyłącznie w wyniku przerwania fermentacji. Wina "Ruster Ausbruch" (ChNP) nie można wzbogacać.

5.2. Maksymalna wydajność

1. "Ruster Ausbruch"

10 000 kg winogron z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Gmina Rust na brzegach Neusiedlersee

7. Odmiany winorośli

Blütenmuskateller

Bouvier

Chardonnay - Morillon

Frühroter Veltliner - Malvasier

Furmint

Goldburger

Grauer Burgunder - Pinot Gris

Grauer Burgunder - Ruländer

Grüner Veltliner - Weißgipfler

Jubiläumsrebe

Muscaris

Muskat-Ottonel

Muskateller - Gelber Muskateller

Muskateller - Roter Muskateller

Müller-Thurgau - Rivaner

Neuburger

Roter Veltliner

Rotgipfler

Sauvignon Blanc

Scheurebe - Sämling 88

Souvignier gris

Sylvaner - Grüner Sylvaner

Traminer - Gelber Traminer

Traminer - Gewürztraminer

Traminer - Roter Traminer

Weißer Burgunder - Klevner

Weißer Burgunder - Pinot Blanc

Weißer Burgunder - Weißburgunder

Weißer Riesling - Rheinriesling

Weißer Riesling - Riesling

Welschriesling

Zierfandler - Spätrot

8. Opis związku lub związków

"Ruster Ausbruch" (ChNP)

Gleba: podłoże na północy gminy Rust charakteryzuje się brunatnymi glebami wapiennymi z górną warstwą gliny o różnej grubości. (Im bliżej Neusiedlersee leży dana winnica, tym warstwa gliny jest grubsza.) Na południu gminy dominują gleby krzemionkowe, złożone ze zwietrzałych łupków.

Klimat: Rust leży w panońskiej strefie klimatycznej, charakteryzującej się zasadniczo gorącymi, suchymi latami oraz zimnymi, suchymi zimami. Ponadto wysoki stopień parowania Neusiedlersee (bardzo płytkiego i ciepłego jeziora stepowego) w połączeniu z ciepłymi i stałymi temperaturami jesienią wnosi do klimatu szczególny komponent.

Czynnik ludzki: na obszarze "Ruster Ausbruch" (ChNP) stosowana jest również zwyczajowa w Austrii metoda uprawy winnic z wysokim prowadzeniem winorośli, w której większość prac (przycinanie, prowadzenie, przerzedzanie skupisk itp.) wykonuje się ręcznie. Specyfika produkcji "Ruster Ausbruch" (ChNP) wynika jednak z pracy wykonywanej przed zbiorem i w jego trakcie. Zbotrytyzowane winogrona zbiera się ręcznie w kilku etapach, ponieważ winogrona nie zawsze są jednolicie zbotrytyzowane. W związku z tym odpowiednie kiście trzeba wybierać i zrywać ręcznie (stąd nazwa "Ausbruch" [dosłownie: "oddzielanie"]).

Związek: "Ruster Ausbruch" (ChNP) jest szczególnym rodzajem wina słodkiego, produkowanym z winogron dotkniętych przez Botrytis cinerea jeszcze na krzewach winorośli i zbieranych ręcznie. Pleśń ta powstaje w szczególności na obszarach, gdzie ciepłe lata, łagodne jesienie i wilgotność spowodowana powstawaniem mgieł nad pobliskimi zbiornikami wodnymi tworzą optymalne warunki.

Pleśń ta niszczy zewnętrzne warstwy jagód, w związku z czym składniki ciekłe odparowują podczas ciepłych i suchych dni. W wyniku dotknięcia tą szlachetną pleśnią winogrona marszczą się i wysychają na krzewie winorośli, powodując wysoką koncentrację aromatów i cukrów. Klimat panoński, wpływ regulującego wilgotność jeziora, wentylacja winnic i łagodne jesienie sprzyjają rozwojowi szlachetnej pleśni. W przeciwieństwie do warunków glebowych cechy klimatu - w szczególności odparowanie Neusiedlersee - oraz wynikające z nich szczególne wymogi dotyczące sposobu zbioru winogron mają silny wpływ na smak i charakter win. Chłodna poranna mgła unosząca się znad Neusiedlersee osiadając na winorośli tworzy idealne warunki do rozwoju bardzo pożądanej szlachetnej pleśni. Pleśń ta zmiękcza grona i powoduje więdnięcie, przypominające proces tworzenia się rodzynek, powodując tym samym wzrost stężenia kwasu, cukru, ekstraktu i aromatu. Wynikająca z tego zwiększona zawartość glicerolu sprawia, że "Ruster Ausbruch" (ChNP) jest bardzo gęste i ma charakterystyczną barwę, złotą do żółtej bursztynowej.

Można zatem stwierdzić, że w gminie Rust warunki związane z wytwarzaniem produktu objętego tradycyjną nazwą "Ausbruch" w połączeniu z warunkami produkcji win uzasadniają połączenie nazwy geograficznej "Rust" z tradycyjnym określeniem "Ausbruch" w celu utworzenia chronionej nazwy pochodzenia "Ruster Ausbruch" w rozumieniu art. 93 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

"Ruster Ausbruch" (ChNP)

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

pakowanie w obrębie wyznaczonego obszaru geograficznego

Opis wymogu:

Wino "Ruster Ausbruch" (ChNP) musi być butelkowane w Rust. Ma to na celu zapewnienie spełnienia i weryfikacji szczególnych warunków produkcji. Ponieważ ilość "Ruster Ausbruch" (ChNP) produkowana każdego roku może się znacznie różnić ze względu na różnice w warunkach pogodowych, gdyby butelkowanie odbywało się poza Rust istniałoby ryzyko fałszowania.

Link do specyfikacji produktu

https://info.bml.gv.at/themen/landwirtschaft/landwirtschaft-in-oesterreich/pflanzliche-produktion/wein/Weinherkunft. html

1 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.

Zmiany w prawie

Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2024.673

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja jednolitego dokumentu, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013, oraz odesłania do publikacji specyfikacji produktu objętego nazwą w sektorze wina
Data aktu: 09/01/2024
Data ogłoszenia: 09/01/2024