Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 98 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 1 w terminie dwóch miesięcy od daty niniejszej publikacji.JEDNOLITY DOKUMENT
"Ruster Ausbruch"
PDO-AT-02769
Data rozpoczęcia stosowania: 26.4.2021
1. Nazwa lub nazwy
Ruster Ausbruch
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
15. Wino z suszonych winogron
4. Opis wina lub win
"Ruster Ausbruch" (ChNP)
KRÓTKI OPIS
Określenie tradycyjne "Ausbruch" jest w Austrii chronione. "Ausbruch" produkuje się głównie w Burgenland, w gminie Rust na brzegach Neusiedlersee. Z tego względu wnioskuje się o ochronę określenia tradycyjnego "Ausbruch" w połączeniu z nazwą pochodzenia "Rust" jako "Ruster Ausbruch" (ChNP).
"Ruster Ausbruch" (ChNP) jest szczególnym rodzajem wina słodkiego produkowanego z co najmniej jednej białej odmiany winorośli nadającej się na wina gatunkowe. Białe winogrona są dotknięte przez Botrytis cinerea jeszcze na krzewach winorośli. Pleśń ta powstaje w szczególności na obszarach, gdzie ciepłe lata, łagodne jesienie i wilgotność spowodowana powstawaniem mgieł nad pobliskimi zbiornikami wodnymi tworzą optymalne warunki. Pleśń ta zmiękcza grona i powoduje więdnięcie, przypominające proces tworzenia się rodzynek, powodując tym samym wzrost stężenia kwasu, cukru, ekstraktu i aromatu.
Wynikająca z tego zwiększona zawartość glicerolu sprawia, że "Ruster Ausbruch" (ChNP) jest bardzo gęste i ma charakterystyczną barwę, złotą do żółtej bursztynowej. Stężenie cukru w jagodach powoduje wyjątkowo wysoką naturalną zawartość cukru w moszczu do produkcji "Ruster Ausbruch" (ChNP). Wina "Ruster Ausbruch" (ChNP) są niedo- fermentowane i w związku z tym charakteryzują się wysoką zawartością cukru resztkowego, co nadaje "Ruster Ausbruch" (ChNP) słodki smak. (Stężenie cukru przed fermentacją musi odpowiadać określeniu "słodkie".) Zapach i smak "Ruster Ausbruch" (ChNP) charakteryzują aromaty bakalii, miodu, karmelizowanych migdałów i owoców egzotycznych, takich jak dojrzałe banany.
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
15 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
5,0 |
Minimalna kwasowość ogólna |
4,0 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
40 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
400 |
5. Praktyki winiarskie
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. "Ruster Ausbruch" (ChNP)
Praktyka uprawy
"Ruster Ausbruch" (ChNP) to wino produkowane głównie ze zbotrytyzowanych, w dużej mierze pomarszczonych winogron, masa moszczu soku z których wynosi co najmniej 30° w skali wagowej moszczu Klosterneuburga. Kwasowość lotna nie może przekraczać 2,4 g/l (40 miliekwiwalentów na litr).
"Ruster Ausbruch" (ChNP) nie może być słodzone, a cukier resztkowy musi powstawać wyłącznie w wyniku przerwania fermentacji. Wina "Ruster Ausbruch" (ChNP) nie można wzbogacać.
5.2. Maksymalna wydajność
1. "Ruster Ausbruch"
10 000 kg winogron z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Gmina Rust na brzegach Neusiedlersee
7. Odmiany winorośli
Blütenmuskateller
Bouvier
Chardonnay - Morillon
Frühroter Veltliner - Malvasier
Furmint
Goldburger
Grauer Burgunder - Pinot Gris
Grauer Burgunder - Ruländer
Grüner Veltliner - Weißgipfler
Jubiläumsrebe
Muscaris
Muskat-Ottonel
Muskateller - Gelber Muskateller
Muskateller - Roter Muskateller
Müller-Thurgau - Rivaner
Neuburger
Roter Veltliner
Rotgipfler
Sauvignon Blanc
Scheurebe - Sämling 88
Souvignier gris
Sylvaner - Grüner Sylvaner
Traminer - Gelber Traminer
Traminer - Gewürztraminer
Traminer - Roter Traminer
Weißer Burgunder - Klevner
Weißer Burgunder - Pinot Blanc
Weißer Burgunder - Weißburgunder
Weißer Riesling - Rheinriesling
Weißer Riesling - Riesling
Welschriesling
Zierfandler - Spätrot
8. Opis związku lub związków
"Ruster Ausbruch" (ChNP)
Gleba: podłoże na północy gminy Rust charakteryzuje się brunatnymi glebami wapiennymi z górną warstwą gliny o różnej grubości. (Im bliżej Neusiedlersee leży dana winnica, tym warstwa gliny jest grubsza.) Na południu gminy dominują gleby krzemionkowe, złożone ze zwietrzałych łupków.
Klimat: Rust leży w panońskiej strefie klimatycznej, charakteryzującej się zasadniczo gorącymi, suchymi latami oraz zimnymi, suchymi zimami. Ponadto wysoki stopień parowania Neusiedlersee (bardzo płytkiego i ciepłego jeziora stepowego) w połączeniu z ciepłymi i stałymi temperaturami jesienią wnosi do klimatu szczególny komponent.
Czynnik ludzki: na obszarze "Ruster Ausbruch" (ChNP) stosowana jest również zwyczajowa w Austrii metoda uprawy winnic z wysokim prowadzeniem winorośli, w której większość prac (przycinanie, prowadzenie, przerzedzanie skupisk itp.) wykonuje się ręcznie. Specyfika produkcji "Ruster Ausbruch" (ChNP) wynika jednak z pracy wykonywanej przed zbiorem i w jego trakcie. Zbotrytyzowane winogrona zbiera się ręcznie w kilku etapach, ponieważ winogrona nie zawsze są jednolicie zbotrytyzowane. W związku z tym odpowiednie kiście trzeba wybierać i zrywać ręcznie (stąd nazwa "Ausbruch" [dosłownie: "oddzielanie"]).
Związek: "Ruster Ausbruch" (ChNP) jest szczególnym rodzajem wina słodkiego, produkowanym z winogron dotkniętych przez Botrytis cinerea jeszcze na krzewach winorośli i zbieranych ręcznie. Pleśń ta powstaje w szczególności na obszarach, gdzie ciepłe lata, łagodne jesienie i wilgotność spowodowana powstawaniem mgieł nad pobliskimi zbiornikami wodnymi tworzą optymalne warunki.
Pleśń ta niszczy zewnętrzne warstwy jagód, w związku z czym składniki ciekłe odparowują podczas ciepłych i suchych dni. W wyniku dotknięcia tą szlachetną pleśnią winogrona marszczą się i wysychają na krzewie winorośli, powodując wysoką koncentrację aromatów i cukrów. Klimat panoński, wpływ regulującego wilgotność jeziora, wentylacja winnic i łagodne jesienie sprzyjają rozwojowi szlachetnej pleśni. W przeciwieństwie do warunków glebowych cechy klimatu - w szczególności odparowanie Neusiedlersee - oraz wynikające z nich szczególne wymogi dotyczące sposobu zbioru winogron mają silny wpływ na smak i charakter win. Chłodna poranna mgła unosząca się znad Neusiedlersee osiadając na winorośli tworzy idealne warunki do rozwoju bardzo pożądanej szlachetnej pleśni. Pleśń ta zmiękcza grona i powoduje więdnięcie, przypominające proces tworzenia się rodzynek, powodując tym samym wzrost stężenia kwasu, cukru, ekstraktu i aromatu. Wynikająca z tego zwiększona zawartość glicerolu sprawia, że "Ruster Ausbruch" (ChNP) jest bardzo gęste i ma charakterystyczną barwę, złotą do żółtej bursztynowej.
Można zatem stwierdzić, że w gminie Rust warunki związane z wytwarzaniem produktu objętego tradycyjną nazwą "Ausbruch" w połączeniu z warunkami produkcji win uzasadniają połączenie nazwy geograficznej "Rust" z tradycyjnym określeniem "Ausbruch" w celu utworzenia chronionej nazwy pochodzenia "Ruster Ausbruch" w rozumieniu art. 93 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
"Ruster Ausbruch" (ChNP)
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
pakowanie w obrębie wyznaczonego obszaru geograficznego
Opis wymogu:
Wino "Ruster Ausbruch" (ChNP) musi być butelkowane w Rust. Ma to na celu zapewnienie spełnienia i weryfikacji szczególnych warunków produkcji. Ponieważ ilość "Ruster Ausbruch" (ChNP) produkowana każdego roku może się znacznie różnić ze względu na różnice w warunkach pogodowych, gdyby butelkowanie odbywało się poza Rust istniałoby ryzyko fałszowania.
Link do specyfikacji produktu
https://info.bml.gv.at/themen/landwirtschaft/landwirtschaft-in-oesterreich/pflanzliche-produktion/wein/Weinherkunft. html