Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(C/2024/1314)

(Dz.U.UE C z dnia 6 lutego 2024 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Lofotlam"

Nr UE: PGI-NO-02899 - 25.1.2023 r.

ChNP () ChOG (X)

1. Nazwa lub nazwy

"Lofotlam"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Norwegia

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu

Klasa 1.1 Świeże mięso (i podroby)

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Lofotlam" to mięso jagniąt urodzonych, chowanych i wypasanych na Lofotach. Nazwa ta obejmuje świeże i mrożone tusze oraz najlepsze gatunkowo nieprzetworzone kawałki mięsa z różnych części tuszy.

Minimalna masa ubojowa tusz musi wynosić 16 kg i muszą one pochodzić od zwierząt w wieku 4-10 m-cy. "Lofot- lam" muszą być zaklasyfikowane do klasy głównej O lub lepszej, a zawartość procentowa tłuszczu musi odpowiadać klasie 3 otłuszczenia lub niższej zgodnie z systemem EUROP. Wszystkie jagnięta są najwyższej jakości.

Mięso charakteryzuje się dużą zawartością tłuszczu śródmięśniowego, jest soczyste i delikatne, łatwe do przeżucia. Powierzchnia przekrojonego mięsa jest marmurkowata, co powodują cienkie warstwy tłuszczu śródmięśniowego. Na zewnątrz tuszy nie ma nagromadzonych warstw tłuszczu. Mięso jagniąt "Lofotlam" ma jasnoczerwoną barwę, świeży aromat, miękką konsystencję i lekki posmak dziczyzny. Mięso to jest naturalnie słonawe.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych).

"Lofotlam" wypasa się przez co najmniej 8 tygodni na pastwiskach na otwartej przestrzeni, porośniętych bogatymi w składniki odżywcze roślinami zielnymi i trawą pastwiskową, położonymi na obszarach od brzegu morza do wierzchołków gór.

Jagniętom poddawanym ubojowi jesienią, dostarczanym bezpośrednio z pastwisk, nie można podawać komercyjnych mieszanek paszowych w jakiejkolwiek formie.

Jagnięta, które nie są przeznaczone do uboju jesienią, można karmić ograniczonymi ilościami komercyjnych mieszanek paszowych, ale nie mogą one mieć nieograniczonego dostępu do takich pasz. W momencie uboju wiek jagniąt nie może przekraczać roku. Komercyjne mieszanki paszowe nie mogą zawierać leków, konserwantów ani składać się z organizmów zmodyfikowanych genetycznie lub z ich pochodnych.

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym

"Lofotlam" to mięso jagniąt urodzonych, chowanych i wypasanych na Lofotach.

Przed ich wypuszczeniem na pastwiska na otwartej przestrzeni wszystkie zwierzęta należy poddać leczeniu przeciwko pasożytom jelitowym.

"Lofotlam" pasą się na Lofotach pożywnymi roślinami zielnymi i trawą pastwiskową, na obszarach od brzegu morza do wierzchołków gór. "Lofotlam" przebywają na pastwiskach na otwartej przestrzeni przez co najmniej 8 tygodni.

Do czasu uboju i schłodzenia jagnięta rejestrowane do uboju jako "Lofotlam" należy trzymać w gospodarstwie oddzielnie od innych zwierząt, spośród których zostały wybrane.

Jagnięta, które nie są przeznaczone do uboju jesienią, mają swobodny dostęp do paszy objętościowej w formie trawy na pastwiskach. Można karmić je ograniczonymi ilościami komercyjnych mieszanek paszowych, ale nie mogą one mieć nieograniczonego dostępu do takich pasz. W momencie uboju wiek jagniąt nie może przekraczać roku.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Tusze "Lofotlam" w sześciu miejscach oznacza się zarejestrowanym stemplem; na obu udźcach, na bokach i na łopatkach.

grafika

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar geograficzny produkcji "Lofotlam" jest ograniczony do gmin R0st, V®roy, Moskenes, Flakstad, Vestvågoy i Vågan, gminy Hadsel, która znajduje się na wyspie Austvågoyy, gminy Hadsel położonej na wyspie Hinn0ya, ograniczonej od wschodu granicą z gminą Lodingen, oraz na północy linią biegnącą od H0gtinden w kierunku Svartskarvika w Ingelsfjorden, a także wysp położonych w cieśninie Raftsundet oraz wysp Brått0ya i Hanoya w Ingelsfjorden.

5. Związek z obszarem geograficznym

Związek ten opiera się na określonej jakości/charakterystyce produktu wynikającej z jego pochodzenia geograficznego.

Chów owiec ma długą tradycję historyczną, sięgającą prawdopodobnie epoki Wikingów, i tradycyjnie kojarzy się z Lofotami. Baranina była dla mieszkańców Lofotów najczęściej spożywanym mięsem, a owce były również ważnym źródłem wełny do produkcji odzieży.

Najstarszym zapisem o chowie owiec na Lofotach jest legenda króla Mår z VaToy (prawdopodobnie z epoki Wikingów), która głosi, że posiadał on stado owiec tak duże, że kiedy pierwsza owca dotarła do bramy obejścia, ostatnia nie przekroczyła jeszcze grani gór.

Długa ciągła tradycja chowu owiec doprowadziła do nagromadzenia na Lofotach wysoce wyspecjalizowanej wiedzy na temat sposobów chowu jagniąt o pożądanej jakości. Wiedza na temat hodowli, karmienia, eksploatacji, nadzoru i przemieszczania zwierząt w sezonie wypasu jest czynnikiem w dużym stopniu decydującym o ostatecznej jakości.

"Lofotlam" mają średnią masę tuszy i są klasyfikowane jako jagnięta doskonałej jakości, co można przypisać bogatym w składniki odżywcze pastwiskom na otwartej przestrzeni. Pastwiska na Lofotach są wyjątkowe. Połączenie warunków naturalnych z długoterminowym wykorzystaniem zasobów naturalnych stworzyło dobre warunki wypasu. Od ponad tysiąca lat krajobraz jest kształtowany przez działalność człowieka w formie pozyskiwania drewna i wypasu. Krajobraz Lofotów jest zatem krajobrazem kulturowym, stworzonym przez ludzi i wypasane zwierzęta.

Lofoty charakteryzują się stromymi stokami górskimi, pokrytymi aż do szczytów zieloną trawą. W związku z tym jagnięta mają dostęp do dużych pastwisk na otwartej przestrzeni, rozciągających się od brzegu morza do wierzchołków gór. Na brzegu morza jagnięta mają dostęp do świeżych wodorostów morskich z Oceanu Arktycznego, które są cennym suplementem diety.

Zielone stoki górskie na Lofotach charakteryzują się roślinnością złożoną z traw i ziół, które zapewniają bardzo dobry wzrost wypasanych zwierząt. Zwierzęta spożywają również liście z kiełkujących drzew, zapobiegając przywróceniu młodych, gęstych lasów. Otwarty krajobraz umożliwia dostęp dużej ilości światła i ciepła do korzeni roślin, więc plony roślin są wyższe od tych, jakich można by oczekiwać tak daleko na północ. Gatunki, które tu rosną, to gatunki, które są w stanie znieść presję spowodowaną zadeptywaniem, odkładaniem się obornika i wyjadaniem przez wypasane zwierzęta. Są to jednocześnie gatunki bogate w białko. Stabilna presja wypasu przez cały okres wypasu powoduje również ciągły wzrost młodych roślin. Młode rośliny mają najwyższą zawartość białka i są dla zwierząt najsmaczniejsze, w związku z czym zwierzęta pochłaniają dużą ilość paszy.

Zimy są łagodne, a sezon wegetacyjny długi. W związku z tym jagnięta można wcześnie wypuszczać na pastwiska na otwartej przestrzeni z dostępem do pożywnych ziół i obfitej trawy pastwiskowej. Niektóre wyżej położone obszary są wolne od śniegu dopiero w sierpniu. Oznacza to, że przez cały sezon wypasu "Lofotlam" pasą się na zupełnie świeżych, młodych roślinach pastwiskowych o wysokiej zawartości białka.

Typowymi cechami "Lofotlam" są średnia masa i klasyfikacja tuszy, dobrze rozwinięta masa mięśniowa i duża zawartość tłuszczu śródmięśniowego. Wynika to z wypasu na rozległych terenach bogatych w składniki odżywcze z wodorostami morskimi, ziołami i trawą pastwiskową, które występują od brzegu morza do wierzchołków stromych gór po stopnieniu śniegu.

Krzywa wzrostu jest równa, masa mięśniowa rozwija się na całym ciele zwierzęcia i nie ma okresów zahamowania wzrostu. W połączeniu z wypasem na stromych terenach przyczynia się to do dobrego rozwoju mięśni, z tłuszczem śródmięśniowym. Skutkuje to delikatnym, jasnym i smacznym mięsem o świeżym aromacie, miękkiej konsystencji i lekkim posmaku dziczyzny.

Na Lofotach tradycyjnie nie umieszcza się na pastwiskach lizawek solnych, ponieważ owce i jagnięta pochłaniają wystarczającą ilość soli w paszy. Rozpylona woda morska i wiatr znad oceanu "doprawiają" roślinność solą i innymi minerałami zwiększającymi apetyt wypasanych zwierząt. Jagnięcina "Lofotlam" jest naturalnie solona (naturalnie słona, w wyniku warunków środowiskowych).

Wraz ze zgromadzonym przez kilkaset lat doświadczeniem producentów w zakresie chowu owiec daje to jagnięcinę wysokiej jakości.

"Lofotlam" cieszy się renomą na rynku jako bardzo smaczne mięso. Mięso "Lofotlam" uzyskało miano najlepszego w Norwegii i znajduje się obecnie w menu wielu restauracji i hoteli.

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024